Fördelar med att vara tjock
Rolig grej som hände nyss på pendeln. Rusningstrafik. Fullt på tåget. Och så en snubbe som gissningsvis tror att jag är gravid (pga jävligt tjock med stor mage) och erbjuder sin plats.  Yes! Tänker jag nöjt och sätter mig. Putar lite extra med magen och pustar. 
 
 
Tänk om det hade varit för ett par år sen? Jag hade antagligen översköljts av skam och förnedring. Mått dåligt hela dagen. Lovat mig själv att banta. Hur ofta läser man inte artiklar om kvinnor som börjat banta efter att de sett nån bild på sig själv och chockerat utropat (inombords) att nu får det vara nog? Att outas som tjock är så jävla jobbigt. Eller det var jobbigt tidigare för mig.  "Vadå outas"? Tänker ni säkert. Som om det inte syns när nån är tjock och ja det gör det ju såklart men ändå så lever många av oss tjocka i en slags självförnekelser där erkännandet av övervikten ger så jävla mycket ångest att man vägrar uttala det. 
 
Man köper hellre för små kläder, sitter med en kudde framför magen, håller in, undviker vissa sammanhang, äter inte offentligt och om man gör det så petar man i en sallad och pratar gärna om hur lite man egentligen äter och man döljer och skäms och döljer och skäms om vartannat. Allt för att inte avslöjas som tjock. Helt sjukt. 
 
Idag känner jag väldigt lite av de känslorna även om de såklart gör sig påminda ibland. Det känns skönt och befriande.  Och så fick jag ju sitta ner på pendeln! 
 
Det finns ingen som lever jämställt
Och så skriver man inlägg om ojämställda relationer (dvs precis varenda heterosexuell relation) och folk ba "nä inte min relation! Min kille och jag är så jämställda!" (Mmmm man kan ju leva i förnekelse om det gör en lycklig.) Typ med undertonen HALLÅ NI FÅR VÄL VÄLJA RÄTT KILLE ERA DUMMA KOSSOR?! Ok ingen säger just detta men kontentan är densamme: välj rätt så får du ett bra och jämställt liv. Välj fel och skyll dig själv. 
 
Men det är skämmigt att vara ojämställd. Att erkänna det för sig själv men framförallt för andra. Är man feminist så ska man ju vara ett föredöme. Visa hur det ska se ut. Lever man då i en relation där man kanske tar allt ansvar för hem och barn eller tjänar mindre eller oftare diskar så är man misslyckad. Och vem fan vill vara misslyckad? 
 
Men vi är inte misslyckade. I ett ojämställt samhälle så är det nämligen helt omöjligt att leva jämställt. 
Vad för budskap vill du förmedla?
Oj vilka känslor som väcks när man kritiserar offentlig bantning. Folk vill ha sina ätstörda beteenden och skeva kroppstankar ifred. Näbbar och klor osv. Ve den som ifrågasätter. Då vill man censurera. Förbjuda. Ja visst om jag hade den makten men det har jag faktiskt inte.
 
 
Men det är så normaliserat. Ni vet, kvinnors konstanta bantande och missnöje. Det kallas för mål. Hälsa. Intresse. Inspo. Pepp.  Hallå kan jag inte bara sluta vara taskig och stötta kvinnor som är duktiga och drivna och vet vad de vill??? (Dvs väga exakt xx kilo och inte ett gram mer) Hallå varför är det mer ok för dig Lady Dahmer att uppmuntra fetma va va va? 
 
Som om det finns en epidemi med unga kvinnor som hetsäter sig feta. Som om var fjärde sjuåring oroar sig för att hon är för smal. Som om kvinnor är missnöjda när de inte väger mer. Men visst, jag skiter väl i vad fan folk gör. Banta på. Träna tills ni spyr.
 
Att jag försöker synliggöra problemet innebär inte att jag lobbar för ett förbud, men jag försöker uppmana alla till eftertanke: Vad vill man med sin plattform? Vad vill man sprida för budskap?  Om man till exempel får veta att man bidrar till att många kvinnor far illa eller mår dåligt, känns det ok och bra att fortsätta i samma spår? Är mitt behov av att få bekräftelse för att jag är duktig större och viktigare än att kvinnor får en frizon från alla dessa tankar? 
 
Att under begreppet "mammapepp" redogöra för antal kilo man gått ner och behöver gå ner är ohederligt. Att uppmuntra till bantning är inte mammapepp alls.
 
Men Viktväktarna är ett stort multimiljonföretag som vill tjäna massa goa pengar på kvinnors osäkerhet och självhat. Deras ambassadörer är anställda. De jobbar på uppdrag och uppdraget är att hjälpa VV få fler kunder.  Hade VV trott att ingen påverkades av den här typen av reklam så hade de aldrig betalat för den. Men de vet bättre och det  borde vi också göra istället för att vara så jävla lättlurade och intala oss själva och varandra att näää Claudia måste ju få göra som hon vill och må bra av. NEJ HON FÅR BETALT FÖR ATT LOCKA DIG I FÖRDÄRVET.  
 
Och hade jag haft en femtonårig dotter så hade jag inte varit okej med att hon följde Claudia, eller andra kvinnor som öppet skriver om sin viktnedgång, på sociala medier. Hade ni?