16. Grejen med porr
Porr. Feminismens last frontier.  
 
Fan vad känsligt det är att ifrågasätta porren?! De få gånger det görs försök till att problematisera den så höjs feministers röster genast. Hallå det finns ju BRA porr! (Jaså? Hur vet man när porr är bra? Alltså när vet man att den är schysst producerad med villiga mentalt välmående skådisar? Hur vet man?) Hallå feministisk porr då?! Hallå kan man inte kravmärka porren?!
 
Behovet att få runka eller gnugga klitta på kvinnors bekostnad överskuggar förmågan till en saklig analys precis varenda jävla gång och jag börjar bli trött på detta. Börjar bli trött på att vi är villiga att kasta en grupp kvinnor under bussen för att det kanske, nånstans, eventuellt, finns en hora som är lycklig. (Dvs en porrskådis som inte är traumatiserad, utsatt för övergrepp, missbrukare eller på annat sätt mår dåligt)
 
Sämst är ju ursäkten att porr är fantasi och att all fantasi ska få finnas men hallå, det är ju faktiskt verkliga människor bakom filmerna. Inga fantasier eller låtsaspersoner. Inom radikalfeministiska kretsar har man dock börjat synliggöra problemet. Nu för vi äntligen problematiserande samtal kring porrens konsekvenser, dels för kvinnorna som är med i filmerna men framförallt de effekter porrkonsumtionen har på män samt på vilket sätt porrtittande bidrar till våldet mot kvinnor. För det gör det.
 
Titta på: Hot girls wanted: En dokumentär på netflix som handlar om unga tjejer som drömmer om att bli porrstjärnor och vägen dig. Mår man inte skit efter att man har sett den så har man fan fel i huvudet.
 
 
Alla som tycker att porr och prostitution är så himla mysigt och frigörande för kvinnor bör också läsa "Varat och varan" av Kajsa Ekis Ekman.
 
Läs också dessa artiklar:
 
Denise

Grymt viktigt inlägg, det är så förbaskat viktigt att fortsätta problematisera och reagera på porren, det är absurt hur ofta det talas om som att det existerar i något slags vakuum, separerat från verklighet, normer och maktstrukturer.
Kommentar om Hot girls wanted: En sak jag reagerade på med den är att den på ett så typiskt sätt också skuldbelägger tjejerna/kvinnorna genom att ta med att de "kunde blivit något", "du är ju en smart tjej, varför valde du det här?" osv. Samt att männens agerande knappt problematiseras, det perspektivet saknas, anser jag. I övrigt rekommenderar jag den också.

Svar: Har sett "Hot Girls Wanted" och har inte alls tänkt på detta! Det vill säga att perspektivet på killarnas beteende som saknas. Känns som man har ett patriarkat-filter vad man än gör! :D :D:D

Oavsett, gillar denna men jättebra kommentar! Öppnade mina ögon litegrann.
Tinis - en jättetråkig blogg

Ph

Tänker lite på twighligt saga som semi-erotik vars största publik var kvinnor. Många män var så oerhört jävla provocerade av twighligt.

Tror det absolut har att göra med att kvinnor fantiserade om och gillade serien.

Säger inte att twighligt är feministisk alls, men är ju ett snällare sätt att stimulera fantasi. Mindre grafisk, inga skådisar och gör det lättare att skilja på verklighet och fiktion.

Svar: Som en av dom som var oerhört provocerade av Twilight kan jag säga att du har rätt till stor del. Jag avskydde den serien, filmerna mer än böckerna, mest på grund av att jag såg Robert Pattinson som en rival, som ett ideal jag inte kunde leva upp till. Jag menar, jag var en småtjock 18-åring som aldrig hade fått ligga i mitt liv, och så kom den där jäkla überhunken in och gav alla kvinnorna orgasm bara genom att finnas där. På det viset tror jag att Twilight och Edward på sätt och vis blev för många killar den där känslan som många tjejer säger att dom får av porrfilmer, dvs, ideal som är omöjliga att leva upp till som får en att ställa frågan "är det fel på mig?".

Hade samma problem med 50 shades när den kom ut, för då var killen inte bara en jäkla gudabild i utseendet, men också rik som ett troll. Jag menar, hur skulle jag kunna tävla med det?
Djävulsadvokaten

The real Hmm

Det finns så många problem med porren och som uttalad liberal så antas jag alltid stå på "individens" sida. Och det gör jag. Men jag är inte den sortens liberal. För det får aldrig bli så för att någon enstaka idivid kanske kanske gillar och har noll problem med porr.industrin (har inte hört tals om någon än som sagt det efter de har pensionerat sig ink många män som haft stora problem med relationer hela livet) så kan inte dessa gå före det stora flertalet.

Alla dem som utnyttjas för både det ena och de andra skälet samt som de påpekas här i inlägget inverkan på samhället i stort.

Jag kan köra mitt uttjatade exempel. Det finns dem som är utbildade rallyförare. De skulle utmärkt kunna köra omkring i trafiken utan fart restriktioner och vara helt i kontroll. Men de stora flertalet skulle inte kunna hantera fira farter på våra vägar. Och för att alla ska må bra så får då också de som är utbildade rallyförare finnas sig att hålla hastigheterna som alla oss andra. För det är allas våras liv och hälsa det handlar om.

De få och hur de känner och tycker får inte gå före de flestas väl och ve. Någonsin!

Porr? | Bloggbevakning Nöjesguiden

[…] Nästa avsnitt av Penntricket ska handla om porr – någonting jag skrivit om här – och nu tar även Dahmerskan upp det på sin blogg. […]

Joe

Hur mår män i porr undrar jag? Både i hetero- och bögporren?

Svar: Förmodligen bättre än många av tjejerna, men jag kan tänka mig att det inte är så kul för dom heller. Porr är nog ett rätt tungt kneg för vilken snubbe som helst, med tanke på att man måste få upp den även om man inte har lust alls, hålla på i flera minuter åt gången i en massa skumma ställningar, etc. Kan nog tära en hel del på psyket.
Djävulsadvokaten

Regina

www.zaitzova.com- viktigaste bloggen om genusvetenskap och feminism! (ja, jag vågade)

Amelie

(Inser att den här kommentaren passar kanske inte riktigt under det här inlägget men skriver den här ändå, hoppas det är okej!)

Jag har haft långa diskussioner med min pojkvän där jag försökt förklara och exemplifiera vad patriarkatet är och på vilket sätt det historiskt har, och än idag, påverkar oss. Han säger att han verkligen vill förstå men att han inte alls känner igen det jag försöker beskriva hos sina kvinnliga vänner eller sina manliga vänners respektive. Han menar att de tjejer han känner är såna där "sköna tjejer", lite "one of the guys". Att tjejerna han känner är de som styr och ställer i förhållandena. Han ifrågasätter också resonemanget kring att kvinnan finns till för mannen och menar att det är väl samma sak för män - att de finns till för kvinnor och att de har krav och förväntningar på utseende osv för att uppfylla normer. Mina argument faller platt och jag känner att jag inte är tillräckligt kunnig för att kunna förklara på ett tydligt och enkelt sätt. Hur ska jag få honom att få upp ögonen för hur det faktiskt ser ut?

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Svar: Låter som en jobbig typ. Gör slut, det kommer att löna sig mest i längden tror jag :)
jessy

Kicki på vischan

Kan också rekommendera Drömmen om porrbranschen på Svt play.

Ina

Jag har en fråga som jag funderar mycket på. Jag har en son, just nu 4 år men hur ska jag göra med frågan om sex och porr? Jag vill inte på något sätt shame:a honom när han börjar bli sexuellt intresserad men vill inte heller att han ska konsumera den porr som finns. Hur bemöter man detta i dagens samhälle där porr som sagt finns en knapptryckning bort? Han kommer att bli intresserad och hur vägleder vi honom rätt? Hur gör ni andra?

Min man berättade även en intressant sak en skådis i skam hade talat om (vet ej i vilket sammanhang) Att i skolan idag talar man inte om sex förutom att du ska skydda dig, vänta, inte ha för många partners, inte bli gravid- det är dåligt osv det talas inte om hur skönt och fint det är när man är två människor som vill samma sak och delar den upplevelsen. DETTA borde man fokusera på i både sexualkunskap och i samtal med sin barn. Det positiva och inte endast det negativa. Fokusera på HUR det ska vara med, två personer som vill vara tillsammans och gör det på lika vilkor.

En annn fråga, hur ser man på den litteratur som idag finns som främst är riktad till kvinnor: jag tänker på harlequin och erotisk litteratur över lag. Lägger den inte press på både män och kvinnor över hur sex ska vara?

Intressant ämne som man kan diskutera ut flera olika synvinklar :)

Svar: Nu är ju visserligen inte jag förälder, men jag kommer ihåg ganska mycket om hur det var när jag var barn och fick tillgång till internet och började upptäcka porr. Jag minns att det enda jag riktigt visste om det var att det var något som mina föräldrar inte ville att jag skulle se, och att det var belagt med ganska mycket skam att kolla på det (Jag råkade faktiskt avsluta vårt internet helt och hållet en gång för att jag var så rädd att bli påkommen)

Så det är väl vad jag skulle ge som råd, att om/när han kommer i kontakt med porr, skambelägg inte. Förklara att det som syns på skärmen inte är hur sex egentligen ser ut, men framför allt, och det här önskar jag att nån vuxen hade hjälpt mig med när jag var ung, om du är insatt på att han inte ska kolla på porr, hjälp honom att hitta ett alternativ. För intresset för sex kommer (förmodligen) att finnas där, och hittar man inget utlopp för det så vet jag av erfarenhet att det kan leda till fruktansvärt dåligt mående.

Och det är också det här som jag alltid undrar när folk säger att vi bör förbjuda porr: vad erbjuder vi för alternativ för dom människor för vilka porr är det enda sättet för dem att ha nån form av utlopp för sin sexualitet?
aaa

Regina

Hade för övrigt en diskussion med ett konto på Instagram som skrev om porr, och som tyckte att porr absolut måste få finnas och använde argumentet "inte alla porrproducenter!!" för att legitimera porrens existens. Visst, en måste ju börja i rätt ände också och införa t.ex. medborgarlön, gratis utbildning PÅ RIKTIGT (så det inte blir en klassfråga) osv osv innan en kan förbjuda porr helt, men målet ska ju ändå vara att de som vill ha sex med okända får göra det gratis och de som inte vill slipper. Då skippar vi hela den här grejen med att män tjänar OTROLIGA mängder pengar på att exploatera kvinnokroppar.

Andersson

Ang "Hot girls Wanted". Inget nytt, Samma infallsvinkel som i många andra liknande dokumentärer. Samma naiva unga flickor med drömmar om vara knullbara och att tjäna storkovan. Skuldbeläggande och jävlig.

Tobias

Det är märkligt att man komma med så argument för porr, man blir faktiskt förvånad. Jag tillhör den lilla minoritet män/killar som aldrig tittar på porr. Det är i grunden inte ett ställningstagande, utan jag gillar helt enkelt inte porr. Det är osmakligt och inget annat.
Men visst finns det ett ställningstagande i slutändan också. Jag har ingen som helst lust att stödja denna mycket smutsiga industri, där så många far illa.

Och att inte kunna se att många (givetvis inte alla) påverkas av vad de ser på porrfilmerna och får en vriden bild av sex och kvinnor är bara idiotiskt. Klart att det påverkar, precis som videovåld eller något som helst annat fenomen inom filmens värld.

Svar: Alltså gå inte på den amerikanska myten om att alla män ser på porr eller ska älska porr. Typ gör man inte det är "är det fel på en". Det är inte sant.

Det finns fler som du än du tror.
The real Hmm

So many songs...

Om porr inte "fanns" - eller iallafall inte var något så många brukade (missbrukade) som det är diag...
Skulle analsextjatet vara lika intensivt?
Skulle en kille trycka ner en tjej mot sitt skrev som om det var en naturlig sak att oralsexa första /andra gången man har sex?
Skulle någon helt plötsligt få för sig att börja smiska en vid doggystyle?
Skulle någon försöka bända upp benen att man har knäna jämte axlarna, helt nedtryckt vid sex som började som oskyldig missionären?
Skulle en snubbe fråga en mitt under: "Jaa gillar du min feta kuk min lilla slampa?"

Jag undrar inte, jag vet. Inte så jävla ofta.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog