Är feminism = jämställdhet?
Nu ska vi reda ut lite till hörrni! Jag får ofta höra, lite indignerat så där från folk (män) som av nån anledning blir kränkta när jag t.ex lyfter kvinnoseparatism, kvinnofrågor eller pratar om att feminism är just en kvinnofråga, att "hallå Natashja, feminism är ju lika med jämställdhet! Nu utesluter du ju männen!"
 
Nej, feminism är inte lika med jämställdhet.
 
Jämställdhet är däremot feminismens MÅL
och feminismen är alltså VERKTYGET för att nå dit.
 
Hängde ni med?

Jämställdhet = MÅLET
Feminismen = VERKTYGET
 
En del i den feministiska analysen dvs verktyget är att tala om förtryck, strukturer och över- samt underordning. Och det är här hela det här med kvinnor och män kommer in.
 
"Varför pratar ni bara om kvinnor?!1" jo förstår du, för att KVINNOR är strukturellt förtryckta av MÄN. Att påpeka detta må göra ont i lilla manssjälen för du är ju så himla snäll ändå och du skulle ju aaaaldrig slå en tjej men för att överhuvudtaget ha en chans att kunna bli jämställda så måste detta strukturella förtryck synliggöras.
 
Dvs vi måste prata om att MÄN har mer makt, mer pengar, mer status, mer frihet än KVINNOR.
 
Och vi måste prata om att MÄN våldtar, mördar, hotar, skrämmer, kränker kvinnor. Men även om MÄN som tittar bort, försvarar och upprätthåller den maktobalans som råder mellan MÄN och KVINNOR och som möjliggör våldet och hatet och FÖRTRYCKET. 
jos

Vill tipsa om reportaget Glastaket som hamnar om jämställdhet bland ingenjörer. Tycker reportaget gav en hel del insikter men samtidigt var enormt deppig läsning för mig personligen (som nyligen utexaminerad kvinnlig civilingenjör känns det hemskt att det är detta jag har att se fram emot i mitt arbetsliv :'( har redan upplevt det på min första arbetsplats där jag nyss slutat). https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ingenjoren.se/media/2017/04/Glastaket_Ingenjoren_2_2017.pdf&ved=0ahUKEwjnxvXB-tDTAhVJEywKHf3vD04QFggfMAE&usg=AFQjCNHiJevCMeuuSk_HBEL1hNQNrh--gw
Googla fram reportaget om länken inte fungerar

Svar: 👍🏻
Lady Dahmer

Felicia

Preach 🙌🏻

Camilla

Hjälp vad bra du är! Så tacksam att du orkar fortsätta, det betyder massor.

Har en fråga om det gammalt inlägg om amning som jag inte hittar. "När bebisen beter sig som en idiot vid bröstet" heter det, och det är just precis vad min bebis gör. Tyckte det var trösterikt att läsa ditt inlägg om det, men plötsligt är det försvunnet?

Hockeysmurf

Åh tack! Har inte vetat hur jag ska förklara tidigare, vet bara att jag blir så jävla arg på män i min närhet som gapar om att vi är så himla jämställda i Sverige och kvinnor minsann inte aaaalls blir diskriminerade när det gäller lön och blir de det så är det väl bara att ställa krav!?
Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!

Malin

Tack. Tusen tack.

Ellen

Skulle vilja veta vad du tycker om att bära slöja som muslimska kvinnor gör? Sätter du det i samband med mäns förtryck och bestämmande över kvinnor?

Svar: två saker tänker jag:
1. oavsett vilka kläder vi bär: slöja, högklackat, heltäckande, kortkort - så är det en produkt av patriarkatet. 2. kvinnor får ha vad de vill på sig, även om deras vilja är påverkade av patriarkatet
Lady Dahmer

Hmm

Kvinnor bär högklackat för att de ville ha samma som män. Höga klackar uppfanns först för män. De var till för ryttare.

Sen blir jag beklämde med att du jämför ett plagg som är till för kontrollera någons lust med något som är till för att väcka lust. Det blir som att jämföra handbojor med armband.

Svar: Jag tror du förstår poängen, att inga kvinnor är fria att klä sig som de vill eftersom att denna vilja är färgad av patriarkatet. I vår del av världen ska kvinnan vara ett sexuellt objekt, till för mannen och visa det offentligt. I andra delar av världen ska de dölja det. Båda utgår från mannens lust och vilja.
Lady Dahmer

En annan Jennie

jos: Tack för tipset. Visst är det bedrövande att läsa. Jag känner igen mig lite, men inte allt för mycket tack och lov. I värsta fall är jag bara blind, men jag vill ändå tro att jag jobbar på ett förhållandevis bra ställe (är alltså också ingenjör).

Hmm

Jo jag förstår poängen men som alltid så finns det skalor på vad som är värre. Det finns inga länder där det är lag eller belagt med dödsstraff eller piskstraff ifall du inte bär kortkort.

Jag brukar vara helt för analogier och det är omöjligt att alltid ha en perfekt match, men här blev det för långtifrån för mig.

JD

Om nu feminism är verktyget för jämställdhet så kanske det är dags att börja inse att flisyxa och klubba inte fungerar så bra. Framförallt inte i dagens moderna samhälle. Byt ut feminism mot något mer komplext och fullständigt så ska du se att det blir andra och snabbare resultat. Jag vet att det kan vara svårt att länna gamla, impräntade tankesätt men vad har vi att förlora? Bye bye feminism och välkommen till nya verktyg som involverar alla i samhället utan att diskriminera någon!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog