Ett bra sätt att lära barnen samsas och glädjas åt varandra?
Kalasdag. IGEN. Ja vi gör så. Vi har två kalas för barnet varje år. Ett för familjen och sen ett för kompisarna (och så ett minimyskalas med bara oss fem på dagen när hon fyller år så det blir ju egentligen tre. Eller två och en halv iallafall.) för det blir för stort och för mycket annars. Vi vill ju kunna ha mys med familjen, den är ju relativt stor liksom, farmor och farfar, mormor och Håkan, moster, morbror, farbröder med fruar och alla kusinerna Vincent, Vilmer, Helmer, Lilly och Sixten. Det blir ju fullt hus bara det. Och barnen har längtat och saknat och vill ju vara med dem. 
 
 
(Tillsammans med min syster, moster Sia förra helgen)
 
Sen är det barnkalas och då vill man bjuda in några kompisar. Det blir elva kompisar denna gång. Ok, många men grannbarnen tillika bästisarna är ju alltid bjudna och sen vill barnen bjuda några kompisar från skolan också. Och så ska de ha tid att leka med alla. Det går ju inte om familjen också är här. Så PUH OCH PUST OCH STÖN och fy fan vad jag tycker synd om mig själv 
 
Allra mest synd tycker jag om andra barnet dock som fyller år mitt i sommarn när inte en käft är hemma eller när vi är i Delsbo. Han får bara ett kalas. Jag vill kunna kompensera detta på nåt sätt: göra hans kalas speciellt på nåt annat sätt.
 
Än så länge bryr han sig inte alls för mina barn är alltid glada när den andre får nåt, för det innebär ju att båda får. Båda har ju kalas när en fyller år. Båda får en massa nya leksaker och pyssel. Båda får ju snask och tårta. Båda får leka med alla kompisarna. Det är jävligt skönt att vi gjort så. De har fått dela lekrum från start och leksaker. Och garderob och kläder. Och kompisarna leker de med båda två. Så jäkla skönt och tror det är en bra start för att lära dem att dela och samsas och glädjas åt varandra. 
 
 
Förra veckans tårta. Vi kör en repris idag: Vanliga köpebottnar. Fyllning 1: vanlijsås och hackade bananer. Fyllning 2: Ett lager hallonmarmelad, sen på med massa massa blåbär. Topping: Fluffigt lager med grädde (med vaniljsocker och hallon i), två förpackingar färska hallon (Köpte även färska jordgubbar denna gång) och så massa minimaränger och strössel. 
Julia

Hur tänker du kring barnkalas och inbjudningar och liknande? Har ett svagt minne av att det diskuterats i bloggen tidigare men hittade inte det nu. Hade varit spännande att läsa ett inlägg om! Jag slits mellan den kanske lite utslitna frasen "alla skall bli bjudna" men känner också att barn inte nödvändigtvis skall tvingas att umgås med hela klassen varje gång de skall ha ett kalas, samt att det finns föräldrar som inte kan/vill ha så många barn hemma. Hade varit kul att höra dina tankar!

Ps: Drömtårta

Svar: Bjuder man klassen så bjuder man alla. Men vi bjuder inte klassen. Vi bjuder några barn.
Lady Dahmer

Alma

Jag undrade lite hur ni ser på att inte bjuda hela klassen på kalas? När jag var liten gjorde föräldrarna i min klass en deal att alla alltid skulle bli bjudna, tror iofs det var jobbigt pga stora kalas men ingen blev liksom utanför på det sättet? Eller jo, men inte för att en inte blev inbjuden till kalasen åtminstone. Obs har ej barn själv så vet inget om detta egentligen, men minns att det var en stor grej när jag var liten så undrar hur du/ni resonerar kring det?

Svar: Nä det funkar inte. Blir för stort och för många. De får bjuda de som de leker med. Dessutom finns det elaka barn i klassen som mina barn ej ska tvingas bjuda. 😊
Lady Dahmer

Alma

Och nu kom jag på, pga detta blev det ofta så att barn i klassen som fyllde år nära varann hade gemensamma kalas, så mindre jobb då pga fler vuxna kunde närvara.

Maria

Jag undrar en sak som är helt OT på det här inlägget.
Du kanske intr kikar, men har hört, om rumpchocken i ESC igårkväll.
Ukrainska medieprofiöen Viitali Seiduk skuttade upp och visade sitt blekansikte på scenen mitt i ett uppträdande.
Han har ju pysslat med detta mycket tidigare genom att hoppa på Will Smith på röda mattan och försöka kyssa honom, Kim Kardashian har blivit utsatt och en hel till hög med kändisar.
Sexuella trakasserier kan jag ju tycka men det anser inte han. Vad kan måhända pågå i hans hjärna? Vad är din analys?
Vissa tycker ju det är kul och oskyldigt verkar det som. Även han själv.

Linda

Äldsta brukar få tre, ett för släkte hos mig, ett för släkten hos sin pappa och ett för kompisar. Han brukar ha små kalas (4-5 kompisar) och lite pizza och film. Jag försökte bota mina egna childhood traumas (fyller år mitt i sommaren och ingen kunde komma på mina kalas) och anordnade jättestora för hobom i början innan jag insåg att det verkligen inte var hans grej.
Mellan (fyllt 6) har ett för kompisar och ett för familj. Enklast så.
Lillisen (fyller 3 i juni) har bara ett än så länge.
Vi har inte speciellt stor familj och inte många barn i den så det blir inte så mkt.

Alicia

Fyller också år mitt i sommaren. La alltid mitt kompis-kalas innan eller efter sommarlovet. Hellre vänta en månad än att inte få något alls, men det är såklart helt efter era förutsättningar

Jen

Jag tycker det är fint att lära ungar att bli glada för varandra även om de inte får nått själva. Du lär ju bara dina ungar att uppskatta den andres födelsedag för att båda får. Inte för att de blir genuint glada för varandra.


Svar: Jag tror det är en bra början. Barnen blir aldrig svartsjuka på varandra även om födelsedagsbarnet får öppna alla paket och får all uppmärksamhet och får bestämma och välja saker den dagen eller när hen får leka först med sakerna eller i vissa fall får saker som ej går att dela på som igår när hon fick en dagbok. Då rev T fram sin gamla dagbok och började skriva och så pratade de massor om det. Glatt och fint.
Lady Dahmer

Linda

Här firar vi också i omgångar pga det blir alldeles för många annars :)
Angående att Tamlin fyller mitt i sommaren, jag skulle haft kalaset senare när skolan kommit igång igen. Det spelar ju ingen roll att hans kalas blir lite sent, hellre det än inget alls :)
Så gjorde vi det hör året, ett par månader försenat men liten var lika glad för kalaset ändå :)

C.

Är det någon som på fullaste allvar hade velat ha hela klassen hemma på kalas som barn eller varifrån kommer denna bisarra idé?

Ps. Så himla smart att klargöra för barnen från start att de delar på alla leksaker!! Det ska jag anamma dirr! (Förutom enstaka superkära saker som älsklingströstdjuren dårå)

Mvh / famlar i blindo pga ensambarn och nu mor till två;)

Svar: En del här i byn har ordnat dels kalas på lekland och dels kalas i badhuset och då har de bjudit väldigt många, ibland hela klassen. Själv vet jag ju att varken jag eller mina barn vill bjuda mobbarungen och hans fega jävla kompisar så det kommer ju aldrig ske. Nu när jag tänker efter dock så har han aldrig varit bjuden på nåt kalas vi varit på alls. Vilket egentligen är synd om honom men vad fan ska man göra?
Lady Dahmer

Matilda

Det jag minns som jobbigt med att inte bli bjuden på kalas var att inte få någon inbjudan i skolan. Jag tror att föräldrarna kom överens om att om man ska dela ut inbjudningskort i skolan så ger man alla, om man inte vill bjuda alla får man skicka inbjudningskort med posten eller gå runt och dela ut i postlådor själv. Dom enda som delade ut i skolan var sedan dom som inte hade några kompisar= större chans att nån alls dök upp på kalaset. Ganska sorgligt egentligen.

Svar: Ja i segersäng så delar vi bara ut i skola och fritids om ALLA barn är bjudna. Jag sms'ar de föräldrar vars barn vi bjuder.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog