Har längtat hela veckan efter idag
När vardagen bara är full av skrik och kläng, skrik och kläng, skrik och kläng och det känns som att man fullkomligen drunknar i allt. Jag kippar efter luft just nu. 
 
Idag är det iallafall poddinspelning och jag längtar så jävla mycket att jag vill krypa ihop i fosterställning och gråta. Längtar efter en timme ensam i tystnad på pendeltåg. (Och en timme tillbaka sen) Längtar efter vuxna samtal och egna tankar som ej blir avbrutna. Längtar efter att kanske äta en lunch utan att slänga i mig den ackompanjerad av kladdiga händer och bebisgråt. Längtar efter att hinna andas.
 
Jag tänker dröja kvar lite extra länge faktiskt. Ta vara på tiden. 
 
 
Vi ska träffa Katarina Wennstam förresten. Prata om kvinnohat och mäns våld. Har ni några tankar eller frågor så hojta till!
 
Har ni läst hennes böcker förresten? De är fan life changing när det kommer till synen på män och kvinnor, på våldtäkt och utsatthet. Jag har bara läst hennes två första: Flickan och skulden samt En riktig våldtäktsman men WOW vad mycket man lär sig av dem. Jag väntar på att hennes senaste ska komma som pocket, sen ska jag läsa den också. Flickan och skammen heter den. Så här beskrivs den:
 
"Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna. Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam, skriven i samma anda som de banbrytande böckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman."
Ellinor Jakobsen

Jag har läst och älskat Katarinas böcker, de gav mig så mycket styrka och välformulerade argument i tonårens eviga ifrågasättande och diskussioner.
Men i hennes krönika om fotbollssupportrar, som hon skrev nyligen, sätter hon likhetstecken mellan fotbollssupportrar och män. Jag är kvinna och fotbollssupporter och medverkar i flera grupperingar för att stärka kvinnliga supportrar. Det största problemet är att vi ständigt osynliggörs.
Vad tänker hon om att hon bidrar till detta?

Ellinor

Kom på en till fråga...
För mig var det en väldigt omskakande upplevelse att läsa "En riktig våldtäcktsman". Jag återkommer väldigt ofta till den eftersom man så ofta möts av; "han som är så trevlig" han som ser så bra ut" "tjejer ska inte gå ensamma genom mörka parker".
Vad hade Katarina för fördomar om våldtäktsmän innan hon skrev boken?

Emma

Flickan och skammen finns i pocket nu! Jag såg den på Pocket shop senast jag var där! :)

Hanna Karlsson

Det låter som suveräna böcker. Måste spana in. Ser fram mot att lyssna på podden!

FT

Men det är såååå synd om oss som inte har barn ;) Ja, här ligger jag och pöser och lyssnar på tystnaden och gör vad jag vill, jag lider oerhört :D :P

presens

Läs hennes romaner också! Hon är awesome på alla sätt och vis!

OAH

En annan bok som är kanske ännu mer fantastisk är "Det kallas manshat" av Carin Holmberg! KÖP (alt låna på bibliotek) OCH LÄS!!!

Nemo

Alltså åh! Ja! Jag impulsköpte alla tre böcker i mars, och slukade alla tre på nolltid! Så fantastiska! Jag kan ju inte påstå att jag blev det minsta förvånad medan jag läste, utan det var snarare så att jag reagerade med ett "MEN JAAAA PRECIS SÅ ÄR DET!!!" och ibland övervägde att kasta boken i väggen av ren ilska av det jag läste (särskilt flickan och skulden). Jag har övervägt att skriva en väldigt lång recension/tankar kring dessa böcker, bara för att på något sätt kunna samla upp mina känslor kring dem. Men har inte haft tid att göra det ännu pga universitetplugg. Det mest fantastiska, eller hemska, var att vi nyligen arbetade om sexualbrott på uni också. Ville typ trycka upp böckerna i ansiktet på alla personer i min klass och tvinga dem att läsa dem. Gjorde förstås inte det men nämnde böckerna och rekommenderade dem starkt! Jag hoppas verkligen att någon nappade för de är sådana ögonöppnare.
För övrigt höll jag också på att smälla av när en tjej i princip stod där inför hela klassen och sade att om man blir våldtagen så får man skylla sig själv pga man provocerade förmodligen fram det, plus att man inte kan kalla sin förövare för våldtäktsman om han inte blivit dömd (!!!). Det var då jag exploderade och nästan rapade upp exakt det som stod i böckerna, för blev så provocerad av att hon sade sådana saker.

En sak jag störde mig på dock när det gällde Flickan och skammen är fokuset på kvinnans sexualitet. Alltså, missförstå mig inte, jag vet ju att kvinnor som gillar sex/har mycket sex tyvärr fortfarande är kontroversiellt i samhället och det är viktigt att prata om, men eftersom jag själv inte är särskilt intresserad av sex blev jag stundtals lite ledsen när hon poängterade hur härligt det är med sex osv. Det finns liksom ingen representation för kvinnor som är t.ex. asexuella, gråsexuella eller liknande, och att läsa en hel bok som förvisso tar upp ett viktigt ämne men som ändå faller in i samhällsnormerna att sex är normalt och att inte ha sex är onormalt, tär på en när man är en av dem som anses som onormal. Jag vet att Katarina Wennstam eller någon annan författare inte alltid kan stå till svars för att jämt tänka intersektionellt, utan det är väl mest önsketänkande från min sida att vilja se en representation av något/någon som liknar mig själv.

Lina P

Snälla! Läs hennes Dödergök.......lova! Den är sååå bra, den fastnar verkligen och skakar om.

Alexandra / Lexii

Jag har läst de två första, och som du sa, life-changing! Det var som en vändpunkt i mitt liv att läsa dem - allt förändrades och hon blev som en idol. När jag gick i affären i helgen såg jag hennes nya bok (visste inte att hon skulle komma med en ny)! Jisses, vad snabbt det gick att ta den till kassan. Håller på med den nu och den är verkligen intressant. Det lustiga är att jag var studsigt glad att ha snubblat på den, och strax efter det såg jag att hon skulle gästa er. Då blev det ännu mer studsig glädje! Ett fantastiskt sammanträffande.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog