Jag berättar hur man lär barn vikten av bra kost och rörelse
Jag skrev om barnkanalens tabbe på instagram igår och det drällde in kommentarer. De flesta chockade och arga och trötta men en del som undrade om det inte var bra att barnprogrammen tar upp kost och vikt och sånt, för hallå liksom, fetma är ju ett allvarligt problem och är det inte bra då om barn får veta hur man tar hand om sin hälsa? 
 
Föräldrarna köper det som barnet vill ha, är barnet då tillräckligt moget för att förstå att äta 2L glass inte är särskilt bra för kroppen så vill man ju inte heller ha det. Många barn får även vecko- eller månadspeng och oftast spenderas den summa pengar som de får i snabbmats restauranger som Mcdonalds och Burger King. Alltså har barnet ett val, och då målgruppen för tv kanaler som barn kanalen är allt ifrån yngre barn till tonåringar så gynnar det många.
 
Förstår inte riktigt varför det skulle vara ett problem? Redan som små lär vi oss om många sjukdomar, drogmissbruk osv, varför ska vi då inte lära våra barn om något som är minst lika farligt? Det är bara allmän utbildning och tack vare den så ksk barnet själv kan börja resonera och tänka kring den kosten som hen bör konsumera ifall föräldrarna inte är insatta i hälsosam mat.
 
om barnet vill leva hälsosamt så kan hen faktiskt göra det tack vare kunskaper som b.la. barn kanalen delar med sig av. Jag är inte naiv nog för att tro att ett barn väljer sparris och spenat över choklad, men när barnet väl bestämt sig för att gå ner i vikt då de t.ex. är överviktiga så har de den kunskapen som krävs vilket stärker mitt argument om att det inte är fel att upplysa barn och unga om kost o hur det påverkar deras unga kroppar.
 
varför inte prata om det? Tänk dom barnen som har föräldrar som inte serverar bra mat och har hälsosamma vanor? Man blir väldigt påverkade av sina föräldrar, hade verkligen uppskattat att jag inte fått äta en limpa bröd varje dag bara för min mamma tyckte de var okej för jag var barn och jag skulle inte tänka på vikten.
 
Hur bra som helst! Sunt att lära barn om kost och försöka förhindra övervikt.
 
[här suckar jag djupt]
 
Jag vet inte ens var jag ska börja eller hur jag ska bemöta denna analyslösa idioti. Jag säger idioti för det är är vansinnigt att tro att barn ska och kan ta ansvar för sin hälsa och kost. Inte minst beroende på att det är föräldrarna som köper hem råvarorna och sen tillagar den. Det spelar liksom ingen roll att barnen vet att det är viktigt med grönsaker, om mamma och pappa inte lagar den sortens mat så blir alternativet att gå hungrig. Och vet ni, många barn väljer faktiskt just det och det är det som är problemet. 
 
Och vi blir ju redan översköljda av information och kunskap. Jag visste mycket väl vad "smalmat" var när jag var liten. Att fett var dåligt (man trodde det då, får väl tacka mamma för gallstenarna) Jag visste att godis var onyttigt och att man fick dåliga tänder och tjock mage av det men inte fan hjälpte det. Mina barn vet att godis i för stora mängder kan sabba tänderna. Tror ni de bryr sig? "Jag mår inte illa än!" svarade T käckt förra helgen när jag bad honom tagga ner med godiset (de var på kalas) . Det är liksom hans kriterium. De vet att ägg är det bästa som finns för kroppen men ställer jag fram en korg kanelbullar och ett ägg så väljer de inte det sistnämnda. 
 
Men hur ska vi lära barnen vikten av god kost och rörelse om vi inte får prata om det?!, frågar flera i kommentarsfältet. Och här ska jag berätta hur man gör:
 
Man pratar inte om det. Man gör.
 
Man serverar bra mat varje dag. Hemlagad bra nyttig mat på bra råvaror. Man ser till att det finns grönsaker och vitamin- och näringsrika rika livsmedel och andra bra val i kylskåpet. Man jobbar på att lära barnen att TYCKA om det som är nyttigt. (Mina barn älskar bönor och grönsaker liksom) Man serverar mindre av det söta och kanske det som är naturligt sött snarare än det som är supersockrat, man serverar i rimliga mängder och på speciella tillfällen. Man serverar annat som är gott vid andra tillfällen.
 
 
 
Man nojjar inte kring mat. Man ger inga pekpinnar eller förmaningar. Man bråkar inte vid matbordet. Man uppmuntrar matgädje. Pratar man mat så pratar man om hur gott och bra det är. Aldrig om det dåliga. Man uppmuntrar även aktiviteter och rörelse genom att själv röra på sig, genom att göra det till en naturlig del av familjelivet och vardagen. 
 
Då bär de med sig det sen till vuxenlivet. En sund livsstil är inget man lär sig genom teoretisk kunskap, det är nåt man nöter in genom att göra varje dag tills det sitter i ryggraden. Det spelar liksom ingen roll om du vet att bönor är skitbra för kroppen om du inte tycker de smakar fantastiskt också. 
 
Emma

Precis så!

Ellie

Vi började med linas matkasse för ett par år sen och det är så himla bra! Vi äter mer varierat idag och vi får i oss bättre råvaror, mycket ekologiskt. Och det är generösa portioner också vilket gör att det nästan alltid blir mat över. Det blir oftast en matlåda till någon av oss vilket är perfekt.

Louise

Så himla bra skrivet!

A

OT jag har en fråga till dig lady dahmer.
Nu är det så att jag är gravid och vi vet inte könet än, men alla i släkten inklusive mina systrars män. Sa att om det blir en pojke, fan vad bilgrejer och killsaker han ska få när han fyller och på jul. (Bara för att jag är den enda i släkten som är lite genus och feminist, och verkligen försöker inte sätta barnen i fack)
Jag har bara flickor sen innan, och dom leker med precis vad dom vill. Dock avskyr jag bilar och billekar i alla dess former. (Är uppvuxen med en bilfantast till pappa, då det satt nakna bilder i hela garaget av tjejer, och skämten har alltid varit väldigt råa om kvinnor. Man ska leva farligt också, gärna tävla och vara brölig som du brukar säga.) Hela min barndom präglades av bilar, tävlingar och manligt brölande och fulla karlar. Vilket jag ser idag som inget jag vill vidare befordra till mina barn. Jag sa till mina svågrar och pappa att ger ni bilar i paket om jag får en pojke, då får ni tillbaka dom eller jag säljer dom. Då skrockade svågern som har en son som älskar bilar, att han skulle minsann vänja mitt barn vid bilar i allafall, och jag skulle få det varje år till mitt barn ändå.
Hur löser du såna personer? Vad gör man med människor som inte respekterar varken ens åsikt, livsval osv?

Svar: Tycker du ska skriva ett brev till alla där du tydliggör dina tankar och förhållningssätt. Våga vara obekväm. Om de inte respekterar dig så respekterar du inte dem tillbaka. Kasta eller ge bort allt skit de kommer med. Ta ej emot. Fortsätter de så slutar ni träffas. (OBS som sagt: var tydlig med detta så de vet var som gäller och kan välja).
Lady Dahmer

KC

Precis. Att försöka utbilda barn i att bli kostmedvetna är väl ändå att dra det lite väl långt. Jag förstår om målgruppen är äldre tonåren möjligtvis men barn? Nej tack.
Det är trots allt föräldrarnas ansvar vad man sätter på barnets middagsbord och om barnen handlar skräpmat för sin veckopeng så är det inget som skadar på samma sätt som om de får äta skräpmat och godis varje dag. Allting med måtta är bra.
Jag fick aldrig äta chips som barn men tyckte det var svingott, vet inte om det kanske är därför jag inte kan äta chips med måtta idag haha.

Caroline

Så bra skrivet! Önskar att jag fått den uppväxten, dels av mina föräldrar men även skolan. Hemkunskapen redan i femman började ju prata om hur skadligt mättat fett var, att man skulle tänka på var man åt så det varken var mer eller mindre än 2000 kalorier etc. Så himla sorgligt att även om du uppfostrar dina barn med en fantastisk matglädje, så kan ändå mossiga, ouppdaterad hemkunskapslärare och biologilärare tuta i barn (obs inte bara tonåringar) en massa strunt som förstör relationen till mat. Det är förjävligt.

Annie

Bästa du skrivit! Så klockrent :)

Amanda^

Jag har börjat planera måltider för veckans alla dagar!! Fixar nästan alltid sallad till! Förut åt jag otroligt dåligt, för lite eller mat utan näring. Du har inspirerat till detta med mitt intresse för mat som växer! din syn på mat är som synen på mat ska vara. Suger åt mig som en svamp!

Anna i stugan

Jag vet jag har tjafsat lite här på matinlägg innan pga har haft underviktig och matvägrande unge, och vill gärna slänga in det perspektivet också, men det här är spot on. Servera bra mat. Ha bra mat hemma. Ät mkt grönt och fisk. Noja inte. Ha inga förbud och låt för guds skull bli att koppla ihop mat med utseende.

RebeckaL

Klockrent!

Loanne

Toppenbra inlägg!

L

Min fyraåriga brorson äter typ ingenting. Han säger "jag gillar inte middag, bara fika." Han kommer på besök en helg snart, utan föräldrar. Vad gör jag. Serverar maten jag brukar äta och låter honom gå hungrig om han inte äter, eller fyller upp med typ bullar? Han blir ju helt odräglig om han inte äter (vem blir inte det liksom?). Ska han få leva på frukt och kex hela helgen? Seriös fråga alltså, jag blir orolig

Anna i stugan

L: mitt barn har varit likadant. Vi serverar sånt vi brukar äta men om han inte äter så kör vi inte hårt mot hårt, utan serverar annat så han blir mätt. Alternativt matar honom framför youtube (jodå, många förfasar sig säkert, men det funkade bra för oss i en period). Du är ju inte förälder till honom heller, så behöver inte ta huvudansvaret. :-) (När min son var tre år var han med på jobbresa med mig och mormor, då mormor passade medans jag jobbade. Han levde på glass, välling och jordgubbar i tio dagar. Det går det med :-) ) Nu är alla barn ju inte likadana, men för mitt barn har det löst sig mkt bättre med tiden, ju äldre han blir desto lättare att servera samma mat till alla, och få honom att äta nyttigt och bra. Som du säger, alla blir ju odrägliga om de inte äter, och det är lätt hänt att man hamnar i en maktkamp med mat, vilket alla förlorar på.

Isabelle

åh LD älskar, ÄLSKAR din mat! har aldrig haft ett matintresse, alltid tyckt att det är tråkigt att laga mat.
men så fick jag en liten dotter för snart 1 år sedan och när hon för några månader sedan började äta mat fick jag panik. vad skulle jag laga? vad är bra? vad är gott för små barn? Framförallt ville jag inte att hon skulle få min dåliga relation till mat. mat ska vara roligt!

Din blogg räddade mig, jag har blivit så inspirerad och lagat nästan varenda rätt du lagt ut! gröt-ägg-fruktröran är den absoluta favoriten här nu varje morgon :) TACK för allt ditt arbete och din sunda syn på mat!

(tack för även allt annat du har insikt i men just nu var det maten jag ville fokusera på, för du har verkligen hjälpt mig så mycket, för första gången i mitt liv ser jag fram emot mina måltider, att tillaga och att få vräka i mig!)

Svar: Hurra!! Mat är kul! Och det blir roligare och enklare när man får rutin på det. Rekommenderar coops hemsida. Mkt bra recept där!
Lady Dahmer

Emma Å

Detta inlägg gillade jag så mycket! Jag skulle vilja ❤ det många ggr!!!

Mie

Jag håller helt med om att man ska föregå med gott exempel och erbjuda bra alternativ. Fast sen tycker jag att man kan lägga in lite näringslära också. Förklara varför det inte är bra att äta en glassbägare om dagen, varför råris är bättre än pasta och på vilket sätt olika frukter/grönsaker är bra. Kanske för att jag själv är biolog och tycker att sånt är intressant.

Svar: Ok. Och hur skulle du förklara detta? Vad skulle du säga?
Lady Dahmer

S

Fast för barn är inte råris bättre än pasta. Inte ris öht egentligen pga mängden arsenik.

Ska barn ens tänka på mat på det viset? Här har vår 3 åring alltid ätit allt, men vi har aldrig pratat mat. Definitivt inte lagt nån press eller förklaring kring maten. Bara ätit.

Linnea

Åh jag är typ för amningstrött för att skriva nån ordentlig kommentar men dina senaste inlägg här om både mat och unga tjejer är så kloka och spot on, samtidigt som man fan ruttnar inombords över att det behöver formuleras? Att det inte bara är självklart? Nä vuxna ska inte va ihop med barn hur "biologiskt" det än är eller vad de kommer dragandes med för skit, män behöver fan mer skam i kroppen så deras skit hålls under kontroll. Och barn ska såklart inte behöva ta ansvar för sin kost herreguuud.

Rebecca

(sorry for tangentbord) Alltsa man blir fan mörkrädd när man laser det dar citatet.. "Redan som små lär vi oss om många sjukdomar, drogmissbruk osv, varför ska vi då inte lära våra barn om något som är minst lika farligt?"

Vilket tjockförakt denne person måste ha som tycker det ar "MINST like farligt" att vara överviktigt som att lida av sjukdomar eller drogmissbruk??? När jag laser sant vill jag fan logga ut från världen och flytta ut i en hydda pa en ode o. Hur ska man fa bukt med allt hat med såna människor som gar lösa ute i samhället :(

Mie

S: Ja, råris var ett dumt exempel pga arsenik, även om jag vidhåller att näringsinnehållet är mycket bättre än för pasta. Finns ju andra alternativ också som hirs, rotfrukter, linser, hela vetekorn osv. som är bättre.

För mig är frågan tvärtom, varför ska ett barn inte lära sig vad maten innehåller? Min nioåring har tex lärt sig om olika sädesslag i skolan, skillnaden mellan fullkorn och vitt mjöl och varför fullkorn innehåller mer fibrer och mineraler. På vilket sätt hade det varit bättre att hålla den kunskapen borta från honom till dess han är vuxen? Min snart treåring förstår givetvis inte sånt än.

Vi sitter naturligtvis inte och pratar om näringsämnen hela tiden, men finns det intresse förklarar jag gärna och vid konflikter tex gällande sötsaker förklarar jag varför jag tycker som jag gör.

Edith

SÅ BRA skrivit!! Så mycket mindre ätstörningar i samhället om fler resonerade som du. TACK för att du är bäst!!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog