Man ska inte föda fram barn man inte vill eller orkar ha oavsett anledning
Elaine skriver känslosamt om KUB-tester och aborterade barn med kromosomavvikelser. Hennes känslor är förståeliga men jag håller inte riktigt med henne. Jag tänker inte gå in på vad just kromosomavvikelser kan innebära men när det gäller abort så ser jag ingen skillnad på varför man gör dem. Är det bättre av abortera foster som är helt friska för att det inte passar just nu än att abortera ett sjukt foster för att man inte har resurser att ta hand om det? 
 
Jag gjorde inget KUB-test. Jag visste att jag inte skulle kunna göra abort om nåt var fel. Inte så långt in i graviditeten. Dessutom var jag inte beredd på riskerna med fostervattensprovet. Jag var livrädd för missfall. Jag ville ju ha min bebis. Jag stoppade huvudet i sanden och hoppades på det bästa helt enkelt. Hade Juno fötts med en avvikelse så hade han varit välkommen. 
 
Men jag förstår att man inte vill eller vågar eller orkar. Det kräver en del och jag var orolig för att det skulle bli så. 
Karin

OT. Kul att du bloggar så mycket, jag är inne och läser flera gånger om dagen! Men det känns som att diskussionen blir lite lidande. Ser inte att du är inne och svarar på kommentarer i samma utsträckning :( För mig det en viktig del i din blogg eftersom dina inlägg ofta leder till diskussion.

Svar: Det är svårt att hitta tid nu när jag är hemma med bebisen. Han kräver ganska mycket uppmärksamhet. Dock tycker jag att ni är bra på att hålla igång diskussionerna?! :-) Ska försöka hänga med bättre.
Lady Dahmer

Amanda^

Jag är sjukt orolig för att få ett barn med kromosomavikelse om jag blir gravid i framtiden någon gång... Vågar knappt prata om detta med vänner då jag alltid känner mig så himla ond och får höra saker som "alla är människor" etc. Jag vet detta och har aldrig sagt något annat men jag undrar om jag skulle räcka till som mamma ens en gång. Jobbigt att bli så himla dömd samtidigt som jag förstår att jag blir det... Sjukt svår och tung fråga.

FT

Det här är så svårt. Särskilt när man har barn i familjen med syndrom man själv kanske hade valt bort. Jag tycker inte man ska döma. Alla har inte samma styrka och ork, jag skulle inte ha det.

AP

Håller med och tycker också det är okej att abortera pga kön (vilket folk brukar ta upp i sådana här debatter som ett big no no). Antingen är abort okej eller inte liksom.

Jennifer

Ska vi ha aborträtt (vilket jag såklart tycker) så ska ingen lägga sig anledningen till aborten. Abort pga hatar barn, blev våldtagen, barnet har kromosomavvikelse osv osv, alla skäl måste få vara giltiga skäl för den enskilda kvinnan. Sen förstår jag givetvis att Elaine tycker det är jobbigt, men samtidigt så går det inte att likställa redan födda barn med det som skulle kunna blivit ett barn.

Blir dessutom lite förundrad när folk gör kub för att dom inte skulle orka ta hand om ett sjukt barn. Kub visar ju en yttepytte del av problem barn kan ha. Många syndrom och sjukdomar visas ju inte på varken kub eller ultraljud. Till och med grava missbildningar behöver inte synas. Tycker man borde ta i beräkning att man kan få ett barn med stort vårdbehov när man bestämmer sig för att skaffa barn. Orkar man inte det kanske en idé är att vänta, eller söka hjälp för orsaken till att man inte orkar om det t.ex. är att man själv har någon sjukdom osv.

Jag har ett barn men skulle inte komma på frågan att skaffa ett till barn just nu då jag inte skulle orka med det, helst inte om barnet som kom hade behov utöver det vanliga. Om kub skulle vara ett alternativ, nä. Men att vänta med att skaffa ett till barn som är välkommet oavsett behov tills jag mår bättre, ja, helt klart ett alternativ.

Ellie

Med första barnet blev vi erbjudna att göra testet men tackade nej. Jag såg ingen anledning att göra det. Dock gjorde vi det med andra barnet. Och kanske inte främst för att vi ville det utan för att det då passade och jag kombinerade testet med en annan undersökning. Jag har ingen aning om hur jag skulle reagera ifall testet hade visat någon avvikelse. Den tanken slog aldrig mig, jag var så tacksam och lycklig att vår son äntligen skulle få ett syskon.

AH

Precis. Aborträtten innebär att ingen ska ifrågasätta anledningen till denna, oavsett om det rör sig om sjukdom, våldtäkt eller bara dåligt läge i livet.

Väntade tvåäggstvillingar och blev erbjuden KUB-test i v. 12. Jag och mannen diskuterade redan efter plusset på stickan hur vi skulle hantera ett ev. "dåligt" resultat på testet. Vi var redan då överens om att vi inte förmådde oss sätta ett barn till världen med alla de ev. följdsjukdomar och funktionsnedsättningar trisomierna kan innebära, oavsett om det var förenligt med liv, eller inte. Ena tvillingens resultat var inom normalvärdet, medan den andre hade förhöjd risk för Downs syndrom. Vi gick därefter vidare med moderkaksprov vilket bekräftade diagnosen. Valet att avbryta den "sjuke" tvillingens graviditet var det svåraste vi någonsin upplevt, men beslutet var rätt för oss. Att moderkaksprovet och aborten innebar en risk även för den friska tvillingen var nog det svåraste i situationen. Det tog lång tid innan vi tordes glädjas för det barn som blev och inte känna oss skyldiga för den som vi inte förmådde oss sätta till världen. Till viss släkt och vänner har vi inte ens berättat om aborten, utan bara kallat det ett missfall. Så starkt är stigmat.

Linda

Man gör ju UL för att se att allt är som det ska också, jag är glad att vi inte såg Lillis avvikelse då, jag hade nog oroat ihjäl mig. Jag gjorde inte heller kub-test, risken att få missfall är ju större än att det visar ngn avvikelse.
Jag tycker inte det är synd om barn som inte föds, aborträtt är aborträtt utan att man ska behöva förklara sig.
Läste någon om att människor med downs börjar bli ovanligare pga fosterdiagnostik och jag kan inte se ngt negativt med det heller.

Hanna

För mig handlar ett bortväljande inte om mitt eget val, utan om samhällets. Får jag ett barn med kromosomavvikelse så vet jag tyvärr att ansvaret och lasset kommer ligga på mig och min partner. Det gör beslutet oändligt mycket svårare, att säga "ja" när man vet vilket jobb det blir.På ett sätt har samhället på många sätt valt bort dessa barn genom att dra ner på möjligheter till assistans etc. Då blir det plötsligt enbart föräldrarnas ansvar med sin privata moral upprätthålla något som omgivningen inte vill ha. Tycker det är en dimension som ofta saknas, man drar ner det på individnivå och gör det till en moralfråga, när det borde vara en politisk fråga om resurser.

Anna

Varför problematiseras inte det faktum att man släcker ett liv när man gör abort? Vad blir det för samhälle när man inte värnar de som inte kan värna sig själva?

Svar: Vi vet vad det blir för samhälle när kvinnor inte får bestämma över sin kropp. Vi har haft ett sånt samhälle och flera länder idag har sådana samhällen.
Lady Dahmer

Angelica

Jag gjorde en kub-test (mest för att få ett extra ultraljud inte för att jag var orolig) och det var bara ett ultraljud och ett blodprov, alltså ingen större risk för missfall. Men testerna kanske görs olika.

Cecilia

Jag är så tacksam för svensk abortlagstiftning. Så otroligt tacksam. Länge leve svensk abortlagstiftning.

Länge leve friheten att få välja själv! Utifrån sitt eget perspektiv!

Länge leve demokratin där alla och envar har rätt till ett eget val.

Somliga Förbannade Kvinnor

Anna
En av anledningarna till att våldet i världen minskat (drastiskt, om man går tillbaka några 100 år) beror på att kvinnor fått större kontroll över sin reproduktion. Ökade rättigheter för kvinnor - minskad våldsamhet hos män. Önskar du ett samhälle där kvinnor inte får göra abort så önskar du även ett samhälle där män är våldsammare, även om du inte förstår det själv.

Anna

Tänker bara att det samhälle som inte värnar den skyddslöse har börjat tumma på rätt allvarliga grejer och kan inte se det som ett tecken på civilisation, snarare en ruskig utförsbacke.
Jag fattar väl att jag inte får medhåll här i feminismens högborg, men det kan väl vara viktigt att se det från den oföddes håll också?

Svar: Nej du får inget medhåll här och vi är flera som förklarat varför. Du kanske kan bemöta de svar du fått? Ett samhälle där abort inte tillåts är väl beprövat. Där dör kvinnor. Offer för våldtäkt tvingas föda barn. Kvinnor kontrolleras hårdare och våldet mot kvinnor ökar. Utöver det, om man nu inte bryr sig om kvinnorna menar jag, så föds barn in i familjer där de varken är önskade eller välkomna, där de kanske får växa upp i misär och våld och fattigdom. Det finns liksom inte sp mycket positivt alls med att tvinga kvinnor att föda barn de hellre vill eller behöver abortera.
Lady Dahmer

Lisa

Anna
Den kroppsliga autonomin går först. Man får tex aldrig tvinga någon att donera ett organ eller ens ta emot blod för sin egen överlevnad om denna inte vill det. Detsamma gäller rätten att bestämma om ett foster ska finnas kvar eller tas bort ur kroppen. Man kan inte förvägra någon sin kroppsliga autonomi, detta gäller även en gravid kvinna.

e

Anna - den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i världen idag är illegala aborter. Att utarma aborträtten kommer inte göra så att kvinnor kommer sluta göra abort, de kommer istället göra det på mycket riskabla och inte kontrollerade sätt vilket innebär enorma risker för deras liv. Som innan abort blev lagligt i många länder åt kvinnorna rengöringsmedel, stoppade upp galgar i underlivet, osv. Tycker du det är rätt väg att gå tillbaka till eller?

Varför ska man se ngt från den oföddes perspektiv när den inte finns? Alltså abortmotståndare är i mångt och mycket kvinnomotståndare då de anser att ett ofött fosters liv är viktigare än kvinnan som bär barnets liv, välmående, önskan och kropp. Det finns en jättebra dokumentär på UR play om aborträtten och uppkomsten till det piller man tar vid medicinsk abort. Se den och få lite perspektiv!

Helen

Läser att vissa säger sig inte orka med att få ett barn med kromosomavvikelse och den funktionsnedsättning det ev innebär. Läser också att det valet inte ens ligger på individnivå utan på en samhällsnivå utifrån vilket stöd man kan få.
Alltså va? va? Jag är helt för aborträtten och att man inte ska bli ifrågasatt av någon enda orsak att göra abort. Men jag undrar hur naiva vi är? Att vi kan gardera oss för allt? Att tro att ett test som visar förhöjd risk för kromosomavvikelse berättar allt om ett barn eller allt om föräldrar? Föräldrar eller samhället orkar alltså inte med barn med kromosomavvikelse, men ni orkar med alla andra barn med funktionsvariationer som ni inte kan se på förhand? Barn med CP-skador, barn med muskelsjukdomar, barn med hjärtfel, barn med autism, barn med cancer osv. Jag tycker det bara är helt fel att säga att man inte orkar med ett barn med funktionsnedsättning för vad gör du om ditt barn kommer ut till världen med en funktionsnedsättning? Lämnar bort eller vadå? Det handlar inte om att orka, för jag träffar föräldrar till barn med funktionsnedsättningar varje dag som visst orkar. Som visst älskar sitt funktionsnedsatta barn mer än vad de älskar sina jobb och resor. Som visst har det tufft precis som många andra föräldrar. Säg istället hellre ärligt att JAG VILL INTE HA ett barn med funktionsnedsättning och kommer göra allt för att slippa få det. Men då borde det också vara självklart att inte skaffa några barn alls.

Anonym

Helen- Håller med dig i mycket av det du skriver! För mig handlar det inte heller om "att orka", det är tufft att ha barn med funktionsnedsättning/ funktionsvariation men det är också tufft att ha barn i allmänhet. Att man kan få ett barn med en funktionsnedsättning tycker jag att man får vara beredd på om man väljer att skaffa barn. Dessa barn är helt fantastiska (precis som alla andra barn) och jag tror att man som förälder orkar mer än vad man kanske tror!

Therese

Helen

Så bara för att jag inte vill föda ett barn jag på förhand vet är sjukt/funktionsnedsatt pga. Kub/ultraljud/m.m så borde inte jag föda barn som jag på förhand vet med största sannolikhet är friska?

Nej jag skulle inte lämna bort mitt barn om det visade sig vara sjuk eller blev sjuk sen, men jag skulle aldrig medvetet föda ett sjukt barn, jag gör hellre abort då, det är min rätt att välja, oavsett anledning

Eller tycker du att antingen föder man barn eller gör abort? Man får inte välja olika vid varje graviditet utifrån dom förutsättningar som är just då?

Och du kanske inte har träffat dom, men det finns föräldrar som inte orkar, som inte älskar sina barn, som inte klarar av det..

Anonym

Nu kanske jag missförstod men fostervattensprovet ingår väl inte i "kuben" (inte i vårt landsting iaf)? Däremot blir man erbjuden ett fostervattensprov om "kuben" visar på förhöjd risk för kromosomavvikelse. Kub-testet ger enbart en bild av sannolikheten för detta, dock inga def. svar.

Elin

Jag förstår att man som blivande förälder väljer att göra tester och kanske att man väljer abort i ett svårt läge under tidspress. MEN jag förstår inte, på en samhällsnivå, att det är ok att selektera bort en hel samhällsgrupp (och jo, det är det som händer, väldigt få behåller). dessutom är det tillåtet att göra abort mkt senare, för att fostret inte anses livsdugligt. Människor med downs syndrom lever fullgoda liv! Istället måste jag förklara för min fina och underbara bror att hans liv inte räknas, för han är inte dummare än att han förstår vad det handlar om. Vi sorterar bort människor som är som han för att vi inte vill ha dem i vårt samhälle.

Anna

Jag tycker ändå att ingen tar barnets parti i det här. Barnets autonomi då? Vilka är vi att döma vilka som ska leva och vilka som ska dö? Alla vill väl leva? De allra flesta i alla fall. Och det att vara oönskad medför inte med automatik ett sorgligt liv. Du själv hade ju ingen toppenuppväxt men du har fått ett bra liv, är en konstnär, har en fin man och fina barn och stort inflytande.
Jag tänker att problemet borde kunna lösas smartare än att ta död på folk.
Och visst. Jag förstår argumenten med att illegala aborter är kass, att kvinnoförtrycket till dels har minskat. Visst, men det handlar ju om en person till. Alla människors lika värde? Not here.

Svar: För att den födda kvinnans liv och väl är viktigare än det ofödda barnets.
Lady Dahmer

Somliga Förbannade Kvinnor

Anna
Feminismens högborg? Jag förmedlar fakta från professor Steven Pinker, Harvardprofessor och en av världens främsta forskare inom beteendevetenskap. Har ingenting med feminism att göra. Fakta är att när kvinnor bestämmer över sin reproduktion med hjälp av p-medel, aborter och vem/om de ska gifta sig med så blir världen bättre. Män blir mindre våldsamma, det startas färre krig, fler flickor får gå i skolan, fler kvinnor får rösta, fler kvinnor får samhällsmakt. Vad som händer när män kontrollerar kvinnors reproduktion är det motsatta: Våldet ökar, fler krig och kvinnor får det sämre på alla sätt. Väg det mot att det ska födas en jäkla massa barn bara för att. Dessutom görs det lika många aborter oavsett om det är lagligt eller ej. Skillnaden förutom det jag räknat upp, är att kvinnor dör. Din åsikter trumfar inte fakta. Vilken värld väljer DU?

Somliga Förbannade Kvinnor

Anna
Och LOL - ruskig utförsbacke? Du har uppenbarligen ingen aning om vad du pratar om såvida du inte tycker att det är en ruskig utförsbacke att världen aldrig varit fredligare än nu och aldrig innehållit så lite dödande by hand som just nu. Kurvan går spikrakt ner i botten t o m med de två världskrigen inräknade.

Somliga Förbannade Kvinnor

Elin
Varför i hela friden berättar du det för din bror? Det är som när anhöriga till människor med Alzheimers envisas med att berätta att deras partner är död varje gång de visar tecken på att förstå, trots att de glömmer det en halvtimme senare. Däremot utsätter de personerna för fruktansvärd smärta varje gång de informerar. Så elakt så jag vet inte vad. Aborträtten ska ALDRIG tummas på. Alltid är det kvinnors rättigheter som ska sättas sist för att embryon eller foster ska komma till världen oavsett om de är funktionsnedsatta eller fullt friska. Du är kvinna, alltså är din kropp en behållare för bebisar och du är inget annat än en bebisfabrik. Tänk den dagen kvinnor ses som egna människor. Jag kan inte vänta.

e

Anna - för det första bör vi nog definiera vad ett liv innebär. Rent vetenskapligt har man kommit fram till att ett liv inte är ett liv förrän det kan överleva på egen hand utanför mammans kropp, vilket är efter vecka 22 som är då som vi kan rädda extremt prematurfödda barn. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp. Därför räknas vecka 22 som den sista veckan för abort - därav inget dödande av något liv. Om du har en annan definition får det stå för dig, i så fall borde ju till och med kondom vara problematiskt eftersom det förhindrar en eventuell befruktning - liv. Ser du hur bisarrt det är? Du pratar om fostrets vilja att leva, för det krävs ett medvetande, vilket ett foster i det stadiet inte har. Man kan inte spekulera i någon som inte existerar som inte har ett medvetande, dess önskningar. Hur kan debatten ha det fokuset och inte på den gravidas önskningar och liv? Det är så jävla kränkande. Att du är kvinna själv och inte kan se detta är skrämmande, men skulle inte förvåna mig om du var en man som var här inne och trollade lite

Nemo

Jag känner mig lite kluven kring detta ämne. Jag är för abort, men kan inte låta bli att tänka på en dokumentär jag såg på SVT för några år sedan som handlade om att Danmark i stort sett systematiskt utrotat personer med Downs syndrom just för att kvinnor inte vill föda barn som har det och hellre gör abort. Å ena sidan så känns det fel att neka personer med funktionshinder att få leva, å andra sidan så är det trots allt kvinnans val och hennes val väger tyngst. Sedan kan man ju dessutom ta i beräkning att samhället inte är gjort för personer med funktionshinder, såväl fysiska som psykiska.... nej jag tycker verkligen det här ämnet är jättesvårt!

Elin

Somliga feta kvinnor - jag är 100 % för aborträtt!! Det är selektiva aborter jag ifrågasätter. Att man väljer ut vissa specifika syndrom (som ds) och säger att just här kan du välja att abortera. vi har faktiskt inte fri abort så som i att man har rätt att abortera villa foster som helst när som helst. Det tar tid att få svar på fostervattensprov och därför påstår man att foster med ds inte är livsdugliga, men det är de oftast! Det är grymt stor skillnad.

Jag svarar bara på min brors frågor, han läser tidningar och sociala medier precis som du och jag och då är det jäkligt svårt att undvika. Klart att jag diskuterar det på en rimlig nivå med honom men han är inte dum.

Elin

Först: förlåt, somliga förbannade kvinnor ska det ju vara :)
Sen: jag läste igenom mitt eget inlägg och jag tog nog i lite (var själv förbannad), självklart säger jag inte att samhället inte vill ha såna som honom, men ibland är det jäkligt svårt att svara när han har läst om hur det är i Danmark tex.

e

abortlagen:
1 § Begär en kvinna att hennes havandeskap skall avbrytas, får abort utföras om åtgärden vidtas före utgången av artonde havandeskapsveckan och den inte på grund av sjukdom hos kvinnan kan antas medföra allvarlig fara för hennes liv eller hälsa. Lag (1995:660).

2 § Om en kvinna begärt abort eller om fråga uppkommit om avbrytande av havandeskapet enligt 6 § skall hon erbjudas stödsamtal innan åtgärden utförs. Lag (1995:660).

3 § Efter utgången av adertonde havandeskapsveckan får abort utföras endast om socialstyrelsen lämnar kvinnan tillstånd till åtgärden. Sådant tillstånd får lämnas endast om synnerliga skäl föreligger för aborten.

Tillstånd enligt första stycket får ej lämnas, om det finns anledning antaga att fostret är livsdugligt.

4 § Vägras abort i fall som avses i 1 §, skall frågan omedelbart underställas Socialstyrelsens prövning. Lag (1995:660).

5 § Endast den som är behörig att utöva läkaryrket får utföra abort eller avbryta havandeskap enligt 6 §.

Abort eller avbrytande av havandeskap enligt 6 § ska ske på allmänt sjukhus eller på annan sjukvårdsinrättning som Inspektionen för vård och omsorg har godkänt. Lag (2012:936).

6 § Kan det antas att havandeskapet på grund av sjukdom eller kroppsfel hos kvinnan medför allvarlig fara för hennes liv eller hälsa, får Socialstyrelsen lämna tillstånd till avbrytande av havandeskap efter utgången av artonde havandeskapsveckan och oavsett hur långt havandeskapet framskridit.

Om avbrytande av havandeskap på grund av sjukdom eller kroppsfel hos kvinnan inte kan anstå utan fara för kvinnan får åtgärden utföras utan hinder av bestämmelserna i första stycket och 5 § andra stycket. Lag (2007:998).

7 § Socialstyrelsens beslut i ärende om tillstånd till abort eller avbrytande av havandeskap enligt 6 § får inte överklagas. Lag (1995:660).

8 § Efter en abort eller ett avbrytande av havandeskap enligt 6 § skall kvinnan erbjudas stödsamtal. Den som ansvarar för verksamheten på det sjukhus eller den inrättning där åtgärden utförts skall tillse att ett sådant erbjudande lämnas. Lag (1995:660).

9 § Den som utan att vara behörig att utöva läkaryrket uppsåtligen utför abort på annan, dömes för illegal abort till böter eller fängelse i högst ett år.

Är brott som avses i första stycket grovt, dömes till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen skett vanemässigt eller för vinnings skull eller inneburit särskild fara för kvinnans liv eller hälsa.

För försök till illegal abort dömes till ansvar enligt 23 kap. brotts balken.

10 § Åsidosätter läkare uppsåtligen föreskrift i 4 § eller, om ej annat följer av 6 § andra stycket, i 3 eller 5 §, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.

11 § Utbyte av brott enligt denna lag skall förklaras förverkat, om det inte är uppenbart oskäligt. Lag (2005:294).

så JO elin, vi har FRI aborträtt i sverige, lagen utgår helt och hållet utifrån kvinnans hälsa och utifrån kvinnans perspekti och önskningar.

Elin

Ok, jag har uppenbarligen fel i detta.

Felicia

Ser ingen mening i att föra denna diskussionen på individnivå. Detta för att jag delar din åsikt ang att en abort ska man få göra oavsett anledning, det valet ska ingen sitta och döma! Men det hindrar ju inte att se det ur ett större perspektiv. Om man tittar på en hel mänsklighet, befolkning eller samhälle.... Vad sänder det då för signaler till exempelvis den grupp människor som har downs syndrom, att folk aktivt kollar upp så de inte ska behöva ha ett barn med DS? Har inte de rätt att finnas och ta plats i samhället lika mycket som andra? Jag personligen känner mig inte helt okej med att många förklär sina fördomar med "ja men jag bryr mig ju bara om barnet och vill att det ska ha ett bra liv". Nä, jag vet inte. Föreställer mig att det blir vanligare och vanligare att välja bort "felaktiga" foster och efter en lång lång tid så existerar det ytterst få sådana människor och så har fördomarna ökat ännu mer, och kanske föräldrarna får sneda blickar på sig och måste försvara sig för att människor undrar hur de tänkte när de satte en SÅN till livet osv osv osv, om man drar det till sin spets.

Anna

Oj oj. Jag trodde alla liv var lika mycket värda.
Ser inte riktigt logiken i era resonemang här.
Men tacksam för en trevlig ton i diskussionen.
Och Lady D: jag läser din blogg varje dag med stor behållning. En av mina favoriter faktiskt. Håller förstås inte med om allt, uppenbarligen, men om en hel del.
Allt gott/Anna

J

Jag dömer ingen som vill göra abort. Tycker att det föds en himla massa barn som ingen orkar med redan som det är nu.

Som samhället ser ut idag så skulle jag tänka ett varv till innan jag behöll ett barn med någon form av "problem". Assistans som dras ner på, dras in och föräldrar som blir dygne- runt-personal, samtidigt som jobb ska skötas, blir till slut en omänsklig börda. Att då ha ett barn som aldrig kommer att klara sig själv, det är något som ingen borde lastas för att välja bort.

Tatiana

"Tycker att det föds en himla massa barn som ingen orkar med redan som det är nu."
EXAKT!
För att inte glömma.....barn som blir vanvårdade, misshandlade, våldtagna etc. Varför skaffa barn om man inte kan eller vill ta hand om dom? Borde finnas nåt slags prövning man måste genomgå innan man har rätten till att bli förälder.
Ser allt för många exempel dagligen på riktigt hemska "föraldrar".

L

Fattar inte detta med "den ofödda människans rätt och vilja att leva" eller argumentet "tänk om din mamma hade gjort abort när hon var gravid med dig"...jaha, och? Knappast något jag skulle lida av, eller reflektera över, eftersom jag ju inte skulle finnas och alltså inte kunna sakna något som aldrig blivit. Om det (av vilken anledning som helst) skulle ha känts/varit bättre för min mamma att abortera mig så skulle hon haft mitt fulla stöd (teoretiskt då eftersom jag knappast skulle ha uppfattat detta). Tänker ofta att detta dessutom skulle besparat mig allt lidande som 'att leva' har inneburit, utan att vara otacksam mot min mor som valde att bära och föda mig, eftersom jag vet att hon alltid gjort så gott hon kunnat för mitt väl och ve...men ärligt, vad är det för jävla värld att födas in i egentligen? Fick reda på att min mor faktiskt valde att avbryta en graviditet strax innan jag blev till. Det var inget fokus på att skaffa barn, mer att "blir det så blir det, eller inte", men när hon väl var gravid kände hon nån sorts instinktiv inre känsla av att allt inte stod rätt till med graviditeten och barnet. Kanske inte ens var fallet men bara att det kändes fel tycker jag är en helt legitim anledning. Närmar mig själv 35 men har hittills inte känt nån barnlängtan alls, men om jag skulle bli gravid skulle jag inte vilja sätta en person till världen som mest troligt skulle ha någon form av svåra funktionshinder. Dels för att jag själv faktiskt inte skulle orka, och då menar jag inte att jag inte skulle orka ta hand om ett funktionshindrat barn alls, men jag skulle inte klara av att vara en särskilt bra, lugn, trygg och stabil förälder, men också för att jag inte anser att vi lever i ett trygg och stabilt eller stödjande samhälle (ens för normfungerande personer).

Somliga Förbannade Kvinnor

Anna
Ojoj. alla liv är visst inte lika mycket värda. Nej det är det som är problemet. Kvinnors liv har inte varit lika mycket värda som mäns i många tusentals år. Nu är det på väg att förändras och det beror bl a på att kvinnor har större kontroll över sin reproduktion (total kontroll i många länder, mindre i andra). Men du lyssnar öht inte på det. Så jag drar slutsatsen att du varken vill ha möjligheten att få utbilda dig, rösta, bestämma hur många barn du ska ha (med hjälp av p-medel t ex), få gifta dig med vem du vill, när du vill om om du vill. Det är nämligen resultatet av det du förespråkar. hade varit kul om du ville bemöta argumenten du får istället för att tjata på om "liv" helt analyslöst. Utan din rätt att kontrollera sin reproduktion (som kvinnor dött för att du ska få ha) hade du inte ens kunnat sitta här och tycka att den ska tas bort.

Somliga Förbannade Kvinnor

Felicia
Nej, jag bryr mig faktiskt inte om "barnet" alls i det här. Jag bryr mig endast om kvinnor som redan existerar. Kvinnor ska aldrig tvingas föda barn de inte vill ha, oavsett om det är friskt eller ej. Kvinnor är inte barnproducerare. De är egna människor med egna liv, tankar och känslor. Problemet är att folk fortfarande inte tycker det, hur mycket de än inbillar sig att de gör det. Ni som tycker att kvinnor ska tvingas föda barn anser nämligen inte att kvinnor är fullvärdiga människor utan skyldigheter att sätta barn till världen. Det är en riktigt usel kvinnosyn.

Märta

e: Vetenskapen har absolut inte kommit fram till något sådant, det är bara trams. Tvärtom kan man vetenskapligt konstatera att en zygot är en organism tillhörandes arten homo sapiens. Direkt efter befruktningen existerar nämligen en distinkt individ (d.v.s. har en egen arvsmassa), som förvisso är beroende av modern men likväl en individ. Genetiskt är det en människa. Således är alla foster, embryon och zygoter människor.

Amanda^

Alltid skönt att läsa dina kommentarer, Somliga Förbannade! Du är grym på att föra diskussion.

Somliga Förbannade Kvinnor

Amanda^
Tack :)

e

Märta - så det är rent trams att vi har en abortlagstiftning som utgår från när man rent medicinskt kan rädda ett liv och när ett foster kan klara sig utanför den gravidas kropp? Jag avfärdar i såfall det som rent trams att påstå att något är en individ direkt efter en befruktning som du påstår. Känns mer rimligt att ha en definition av liv som vilar på när ett foster rent faktiskt kan klara sig i världen och inte spekulativa definitioner om att liv uppstår direkt vid en befruktning. Jag förutsätter då att du också ser spiral, p-piller o kondom som rena mordvapen också? Känns sunt. Välkommen tillbaka till 1800-talet, rätt väg att gå verkligen!

e

Sen vill jag tillägga att anledningen till att i faktiskt kan rädda så extremt prematurfödda barn som från v 22 är för vi kommit så pass långt medicinskt. Det innebär fortfarande massa risker att rädda ett så för tidigt fött barn som inte överlever utan massiv vård och kan utveckla massa komplikationer senare i livet också, så att klara sig utanför mammans kropp är ju med extrem hjälp

s

Många uttrycker sig i termer som ett sjukt barn, "dåligt" mm. Tycker det känns lite sådär. Downs, autism mm är inte sjukdomar.

Anna (en annan)

L: Så tänker jag också. Människor i min omgivning tycker dock att jag är cynisk.
Sedan är det väl väldigt lätt att vara abortmotståndare för sådana som exempelvis Trump, det enda han har bidragit med till sina barn är väl ekonomiskt stöd, han träffade dem väl knappt under deras uppväxt. Om det enda man behöver bidra med är spermier och pengar så är det väl lätt att vara abortmotståndare.
Tack alla kvinnor som kämpat och givit oss rätt till fri abort!

Therese

S

Downs syndrome kan medföra väldigt många sjuktillstånd och många med downs dör även tidigt av hjärt/kärlfel och ännu fler kräver operationer, mediciner och assistans m.m
Tror inte så många tänker på alla dom som har downs och är väldigt sjuka, downs är liksom inte Bara glada goa Jerry liksom utan finns en stor variation i svårighetsgrad i funktion

Autism har även där en väldigt stor variation i funktion, allt ifrån högfungerande till svårt sjuka som behöver dygnet runt assistans

Sen kan ju fosterdiagnostik diagnostisera många fler sjukdomar än det, varav en del inte är förenat med liv alls eller väldigt korta med stort lidande

Personerna är ju inte sjukdomar! Men diagnoserna kan medföra en hel del sjukdomstillstånd i olika grad

Beroende på vilka förutsättningar och vilken situation jag själv är i, hur tidigt och vad de visar, så skulle jag kunna göra abort om tex. Kub och sen ytterligare prover visade något fel

Men samtidigt så kanske jag inte skulle de, det beror på så mycket i just den situationen

X

Lady Dahmer: hur ställer du dig till att abortera bort foster p g a kön? ja eller nej? undrar eftersom att titeln är "... oavsett anledning". Uppskattar svar.


Svar: all anledning är ok. Sen kan man prata om problemet strukturellt.
Lady Dahmer

X

Lady Dahmer: OK, tack för svar. Hur ser du på surrogatmödraskap?

Svar: Emot
Lady Dahmer

X

OK, tack igen för svar. Då undrar jag hur du resonerar kring kvinnans rätt att välja eller att inte välja bära på foster, oavsett anledning. Man kan ju säga att de många problem associerade med surrogatmödraskap är strukturella - vad är skillnaden enligt dig att vara för abort oavsett anledning och emot surrogatmödraskap oavsett anledning? Jag hoppas att du förstår min fråga.

Svar: Jag tänker att barn är inte en produkt som man ska få sälja eller köpa. Jag resonerar kring kvinnans "val" på samma sätt som jag resonerar kring prostitution. Det är inte vita kvinnor med god ekonomi som säljer sina bebisar liksom.
Lady Dahmer

X

Jag förstår vad du menar, men varför är struktur viktigare när det kommer till ställningstagande i ämnet surrogatmödraskap än abort? De problem du framför gällande surrogatm-skap är ju i stort strukturella ("produkt", fattigdom, ras (säger man så på svenska?)), och vänder man på det kan man ju säga "det är inte vita kvinnor med god ekonomi som aborterar bort flickfoster".

Jag tänker mig att är man för helt fri abort i dess sanna bemärkelse med resonemanget att det kvinnans individuella rätt till att själv bestämma vad som händer eller inte händer i livmodern - oberoende av strukturer - så är det inte lika lätt längre att argumentera emot surrogatmödraskap.

Svar: Abort är en livsviktig grej för kvinnors frihet, överlevnad, kontroll, kropp osv. Det kan inte jämföras med att rika vill köpa barn. Det är liksom som att jämföra rösträtten med typ friheten att shoppa som helst. Alltså två helt skilda grejer där den ena är väsentlig för din överlevnad o den andra handlar om personlig lyx.

i länder där flickor aborteras så har flickor i regel jävligt dålig status. De mördas, säljs, kastas bort. Det kan även innebära mer fattigdom för den enskilda familjen då flickor mest kostar pengar och inte kan ta hand om familjen som en pojke kan. Lösningen är inte att problematisera abort utan om att jobba för förändrad syn på flickor och kvinnor.
Lady Dahmer

X

Jag vet varför de flesta flickfoster aborteras bort, och tragiskt är det. Jag är inte så pepp på de jämförelser du gör, för de trivialiserar ämnena vi pratar om. Jag vill bara lyfta ett antal punkter, ha ett tankeexperiment eller vad man ska kalla det.

Min första utgångspunkt blir kvinnans oberoende rätt till att bestämma över sin kropp och reproduktion. Min andra utgångspunkt är att det existerar strukturella problem som paradoxalt nog inverkar på just kvinnans (o)beroende rätt att bestämma över kropp och reproduktion. Du menar exempelvis att abort oavsett anledning är OK och detta inkluderar att välja bort kön, eftersom att kvinnan ska få välja själv - utgångspunkt 1, check. Anledning kan vara att flickor är oönskade p g a fattigdom korrelerat med dålig syn på flickor och kvinnor - utgångspunkt 2, check. Du menar å andra sidan att surrogatmödraskap inte är OK, och där kan vi inte riktigt checka in utgångspunkt 1*, men vi kan checka in utgångspunkt 2. Vi kan förmoda att den största faktorn till att kvinnor tar sig an att vara surrogatmödrar är omständigheter präglade av fattigdom och orättvisa. I ditt försvar av abort p g a kön anser du att lösningen inte är att problematisera abort, utan att förändra strukturen som föranleder till abort av flickfoster. Men i din kritik av surrogatmödraskap är lösningen i första hand att problematisera fenomenet, inte att förändra strukturen som motiverar till surrogatmödraskap p g a fattigdom och orättvisa. Jag är medveten om att det är två olika problem vi talar om, men i slutändan så mynnar det inte ut i kvinnans absoluta suveränitet över sin egen reproduktion, om det är det man använder som argument för absolut aborträtt.

*förbud mot surrogatmödraskap är en sorts invasion på kvinnans rätt att bära och föda barn hur hon vill, oavsett anledning. Att surrogatmödraskap är väldigt problematiskt i sig är dock inget jag förnekar.

Jag tycker att det är en intressant diskussion med många frågeställningar och jag hoppas att du inte tar illa vid dig av mina frågor.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog