Min mardröm är att fortfarande nojja över mitt utseende när jag är 70
Min pappa har inte varit här och hälsat på sen Juno var nyfödd. När vi pratar i telefonen vilket händer ibland så ber han om ursäkt och så säger han att han inte kan komma för att han inte har några tänder och han inte vill att mina barn ska se det. (Han har fått dra ut alla och de ska ersättas med kronor vilket inte skett än??? Han är pensionär och ska få ekonomisk hjälp för detta men det verkar inte ha hänt nåt alls.) 
 
Men visst är det sorgligt? Så jävla sorgligt. Han är liksom 75 eller nåt och har inte träffat sina barnbarn för att han skäms för hur han ser ut. Jag sa till honom sist att vi skiter i sånt och att jag lärt mina barn att alla ser olika ut.
 
Fast när jag dryftade detta med syrran så sa hon ba att "jaha det var ju synd men alltså jag kan inte tycka synd om honom för det är ju tack vare han jag haft issues med mitt utseende hela jävla livet" och ja hon har helt rätt. (dessutom har han varit en sjukt usel farsa till oss båda på fler än ett sätt)
 
Men det är ändå så jävla sorgligt. Inte att jag tycker synd om honom för han kan fan få skämmas med tanke på hur han lärt oss två att syna och granska våra och andras kroppar men just det här att människor låter livet gå förbi för att deras utseenden inte faller in i normen? Jag har suttit i sällskap med gamla tanter på typ 80 - 90 bast så på allvar deklarerar att de ska hålla igen för att de bantar eller tänker på vikten. HALLÅ? Är världen helt galen????? 
 
 
FT

Jag har typ aldrig träffat någon 65+ som bryr sig förutom några tanter, men verkar ju helt sjukt i den åldern? Jag längtar till att bli 60+, min mamma bara sluta bry sig om allt - så jävla gött!

Panna

Min morsa är snart 60 och är värre än någonsin med utseendet. Hon tjatar om att alla ser så gamla ut och att hon själv är så rynkfri och snygg? Vem fan bryr sig?! Själv är jag 30 och bryr mig inte ett skit. Jag är tjock, hatar kläder och smink och avskyr att kamma håret ens. Jag vet vart mitt värde sitter och det är inte i mitt utseende. ..

Svar: Ah min mamma också. Att alla ser så tråkiga och tantiga ut osv. Ba skit i andras utseenden????
Lady Dahmer

Jessica

Min mormor var extrem när det gällde utseende. Hon var jättenojjig över att när hon var ung vägde hon alltid under 50 kilo, men när hon var 70+ vägde hon väl 58 kanske, och att hon hade gått upp i vikt (hon var fortfarande smal). Alltid prat om andras vikt och utseende.

Mie

Det är klart att det är jättesynd när ens utseende blir ett hinder för att göra saker man skulle ha viljat göra. Samtidigt, varför skulle inte gamla ha precis samma rätt att bry sig som unga? Tycker att det säger rätt mycket om dagens samhälle. Statistiskt sett har ja en 60-åring ca 30 år kvar att leva.

Svar: men alltså en morfar som inte kan träffa sina barnbarn pga ångest för sitt utseende eller gamla tanter som inte kan äta det de vill och är sugna på pga ångest kring vikt? Det är ju helt sjukt.
Lady Dahmer

Josefine

Åh, min mormor slutade aldrig att bry sig. Hon hade tupé och rosamålade naglar, parfym och smink ända in i det sista❤ Det behöver ju inte betyda att det hindrar livet, snarare att man vill fortsätta leva det!

Loanne

Ja, visst är det sorgligt. Min mamma är 75 år och klagar ofta på sin vikt och sitt utseende. Tycker synd om henne att hon inte kan känna att hon duger som hon är, samtidigt som jag kan bli irriterad på vikttjatet som jag hört sedan jag var barn. Arbetar själv på att släppa utseendekraven så mycket som möjligt, men det är verkligen inte okomplicerat.

Frida

Min mormor är född 1929. Hon vägde 40 kg (trots fem födda barn) (och var i allmänhet väldigt vacker) fram tills 1990-någon gång då hon bröt foten och blev stillasittande ett bra tag. Numera är hon en mysig rund tant... som går på LCHF. Hur sjukt?! Blir så ledsen. Hon pratar ofta om hur ful hon är med alla rynkor och att hon borde gå ner i vikt. Jag får trösta henne och säga att hon är min gullemormor och det spelar liksom ingen roll. Men för henne är det en stor sorg att inte längre vara så vacker som för 60-70 år sedan. Tyvärr.

Jenny

Min mormor skall fylla 92 och en av hennes största skräcker är fortfarande att hon skall bli tjock. Så sorgligt.

Astrid

Hej LD
Något av det människor känner mest skam över, i Sverige åtminstone, är att förlora alla tänder. Det är inte bara en skam utan försvårar möjligheten att äta men också svårare att ta upp näring.
+ alla sociala problem då.

Det man åtgärdar problemet med är tandinplantat som är skruvar i käkbenet där man sätter fast en brygga. Detta förutsätter att det finns tillräckligt med käkben att fästa i för annars kan man behöva en bentransplation. Allt en smärtsam och riktigt DYR historia.

Andra alternativet är väl en löstagbar tandprotes. Inte heller det är billigt.

Tycker synd om din pappa LD hur han än varit som förälder.

Ulla

Risken är stor att du fortfarande kommer att nojja över ditt utseende när du är 70. Jag är snart pensionär och lägger fortfarande alltför stor vikt vid mitt utseende. Jag är otroligt självkritisk och har alltid varit det. Jag önskar att jag hade tagit tag i det när jag var yngre och gått i terapi. Människor som är/var klassiskt vackra (som du och kanske din pappa) kan det nog bli extra kämpigt om man har den här utseendekritiska läggningen. Försök att hjälpa dig själv nu, för risken är stor att det inte blir bättre.
Som tröst i allt det negativa är jag glad över att min dotter inte har blivit som jag. Hon är trygg i sin kropp och i den hon är.

Nora

Varför hänga ut din pappa jämt och ständigt? Jag hade också en helkass pappa men löste det genom att säga upp kontakten med honom. Så slipper jag störa mig liksom. Inte roligt med relationer som präglas av skuld och bitterhet.

Svar: jaha vad skönt att du kunde sluta störa dig på att din pappa förstört ditt liv. Det kan inte jag. Jag hänger ut honom för att han förtjänar det och för att jag har väldigt mycket att bearbeta mmmm typ våldet han utsatte mig och min mamma för och kanske den där lilla detaljen att han kidnappade min lillebror som växte upp i ett annat land utan mig och sin mamma.
Lady Dahmer

Astrid

M i e
Håller helt med :)
Måste vara upp till var och en precis som för alla andra. Ålder har väl inget med saken att göra.

+ den yngre generationen kan väl fokusera på sig själva och inte föräldrar/mor -far föräldrar. De är vuxna människor och kan oftast fatta egna beslut.

Pernilla

Jag möter ständigt i mitt jobb, äldre kvinnor (sällan män) som urskuldar sig samtidigt som de köper, av vårat hembakta, fikabröd, med att de egentligen inte borde. Många av dessa är inte ens runda, en del t o m magra. Men det där med att fikabröd är något syndigt sitter tydligen som berget hos de flesta. Sedan har jag full förståelse för att man inte vill öka i volym hur mycket som helst, p g a att det kan vara svårare att hantera sin kropp ju tyngre man blir och inte minst när man blivit äldre. Men som sagt väldigt många är inte ens i närheten att vara överviktiga.

Maria

Din blogg är grym LD och jag lär mig massor. Om du vill skriva om det skulle jag jättegrna vilja höra om hur du skapar matglädje hos dina barn!
Kramar

breakuntil

Fy fan vad du är tuff som öppet kritiserar din pappa. Det hade jag aldrig vågat. Men hoppas att en dag våga hänga ut min mamma, som är 65 plus och ännu nojar över utseende. Jag köpte nyligen en jacka och den sitter inte så värst bra, men herregud orka bry sig, jag måste ju ha en jävla jacka och jag har inte tid att hitta en som sitter snyggt och FRAMHÄVER KURVORNA RÄTT. Framhäver fettvalkarna någorlunda acceptabelt, that's what I live for. Hur som helst så det att jag inte anstränger mig mer stör min mamma utav bara helvete. Hon är så jävla hjärntvättad ang utseende. Gäller även min pappa som strängt förmanar att "är huvudet dumt får kroppen lida" (Öh wtf??) och att man inte ska äta i onödan, osv... Han kan minsann själv vräka i sig och dricka öl, men då nån annan gör det anser han sig ha rätt att kritisera dem. Fuck it, fuck them all. Stackars personer som ännu i 50 + åldern sitter och angstar över fett... jävla sorgligt.

L

Längtar på riktigt tills jag blir pensionär. Dels för att det känns befriande att jag tänker mindre och mindre på mitt utseende ju äldre jag blir, och att jag mer och mer inser hur irrelevant det är att anses snygg och hur jävla OVÄRT det är att anstränga sig för att vara just snygg. Slösat alldeles för mycket tid och energi i livet redan vid 30+ på bantning, ätstörningar, självhat framför spegeln och "fixa sig" innan man ens kan gå utanför dörren. Och inget av det förhöjde ju livskvalité eller självkänsla. Såklart också insett att jag ju inte ens är särskilt "ful" utan smink osv (tycker som sagt inte ens det är viktigt men var ju fullt övertygad om att jag på riktigt var en av de "fulaste" någonsin dessutom, vilket känns rätt absurt), definitivt inte snygg heller, bara rätt alldaglig men rätt okej med det liksom. Upplever också att man bemöts på ett bättre sätt, alltså att man tilldelas nåt sorts "egenvärde" och inte bedöms främst för sitt utseende eller objektifieras i lika stor utsträckning. Att man inte FÖRVÄNTAS vara lika snygg. Dessutom lyssnar folk och tar saker man säger seriöst + att jag själv bryr mig mindre om vad andra ska tycka och tänka om mig om jag gör/säger si och så. Däremot...umgås med rätt mycket yngre personer som har skitmycket ångest över ålder och utseende, och som tror att jag måste ha ännu mer ångest än de själva, typ att jag såklart måste tycka det är svinjobbigt att fylla år eller att åldras utseendemässigt, vara singel och inte ha några barn. Ni vet, det enda kvinnor bryr sig om här i livet.

C.

Jösses, har vi samma farsa?!? Ser typ identisk ut och låter på flera sätt som en liknande typ.. (fast han tappar håret fläckvis ist för tänderna) tycker synd om honom på något vis pga att han alltid varit snygg o därmed levt på det o ej behövt utveckla hjärnan, men samtidigt rätt åt honom för hans brist på vett att tjata om att jag o mina väninnor "började se lite småfeta ut" som tonåringar😱😱😱 och ständigt kommentera min o andras vikt..tex efter att fått barn.. sist han sa nåt svarade jag att jag har ju hår iaf;)😈 Obs! Han var och är en rätt hygglig farsa i övrigt och framförallt MIN farsa😇 Jag sätter mitt hopp till kommande generationers fäder, tidigare är lost cases🙄

Anna

Kom osökt att tänka på min lilla söta mormor som vid 80 år på fullaste allvar hävdade att hennes våg var trasig för den visade inte mer än 45 kg. Hon kunde inte alls ta in att hon inte vägde mer än så. I hennes huvud var hon tjock, något hon för övrigt aldrig var även om hon i yngre dagar hade mer hull än så. Det gjorde mig rätt ledsen.

Ystran goes No Poo

breakuntil, din farsa låter som min. Total brist på självinsikt. Jag vet åtminstone vilka av mina vanor som är mindre bra, han verkar ju vara totalt clueless med tanke på vilken hög häst han sätter sig på, hoppas innerligt att han trillar av den där hästen snart och inser att han inte är ett dugg bättre själv.

Nocturnal Queen

Min släkt är finsk och den äldre generationen finnar har verkligen inte samma vikthets som de svenska. De äter med gott samvete vad de vill. De har en mer yolo-attityd och har accepterat att de någon gång kommer åldras och dö så man kan lika gärna leva gott så länge det varar.
Finns såklart finnar som vikthetsar också men inte lika många som svenskar.

Astrid

LD
"Svar: jaha vad skönt att du kunde sluta störa dig på att din pappa förstört ditt liv. Det kan inte jag. Jag hänger ut honom för att han förtjänar det och för att jag har väldigt mycket att bearbeta mmmm typ våldet han utsatte mig och min mamma för och kanske den där lilla detaljen att han kidnappade min lillebror som växte upp i ett annat land utan mig och sin mamma.

Lady Dahmer"

Så du menar art det är hans välförtjänta straff att du "hänger ut honom här med bild"?

Svar: Hans välförtjänta straff hade varit ett långt fängelsestraff. Att jag hänger ut honom är min process och det är inte ett dugg synd om honom när jag gör det.
Lady Dahmer

Astrid

LD
När jag läste ditt inlägg så trodde jag det handlade om besvikelse över att din pappa inte vill träffa dig och barnen men NU med din senaste kommentar handlar det om något helt annat.

Men ändå och oavsett så är det ju INTE OK att publicera bild på någon som inte godkänt det och det har jag svårt att se att din pappa godkänt i det här sammanhanget. Eller?

Svar: Jag skiter ju om han godkänt det eller inte. Min brorsa godkände inte att bli kidnappad liksom. Men jo jag tycker det är synd att han inte träffar barnbarnen. De vet ju inte om att han var en skitfarsa men de får ju uppleva nu att han är en frånvarande morfar.
Lady Dahmer

Frida

Åh, min mans mormor vikthetsar fortfarande vid en ålder av 93!
Fast lite förklätt så där... Nä, nu har jag tappat för mycket, jag väger bara 52 kg, jag som alltid har vägt 55. Och så hör man hur nöjd hon är när hon säger det för att pika min svärmor som är betydligt rundare.

Marion

Det sjuka med viktkontrollerande gamla tanter är ju att det faktiskt är så att du lever längre om du är rundare. Om du skulle få en sjukdom eller en mörk period och tappa aptiten så har du lite mer att ta av, skulle du ramla så har du mer padding och så vidare. Är det inte sjukt att man aldrig pratar om hur kasst det kan vara att vara tunnis när man blir gammal? Det är fanemej ingen som kommer fram till smala och säger att de är för tunna de kommer nog bli bensköra när de blir gamla... Det sagt tror jag att många tanter använder viktargumentet för att mörka att de inte har någon matlust och liknande. Men det är såklart en helt annan diskussion.

So many songs...

Att som kvinna prata och berätta om hur ens fadersfigur behandlat ens mamma, en själv, sina syskon, kvinnor i allmänhet och hur han fått en att hata sig själv och sitt utseende och hata andra kvinnor - DET är viktigt. Att se att vi är fler och att förmana om att "inte hänga ut" - det är detsamma som att återigen tysta kvinnor om deras erfarenheter coh dåliga erfarenheter av mansrelationer vilket gör att vi ska lida i tysthet för dte är det enda "hedersvärda". Vi får inte hjälpa varandra.

Barn ser hur fadersgestalten behandlar sin mamma/flickvän/nya fru och lägger det i sitt undermedvetna, hur sönerna kommer behandla framtida kvinnliga relationer och hur döttrarna och ser (ner) på sig själva.

Camilla

Min farmor som är 90 år klagar över att hon blivit rynkig. Helt sjukt att göra det istället för att glädjas åt att hon är helt klar och fortfarande bor hemma.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog