När är det nog?
Idag ska jag till stan och podda. Vi tänkte KANSKE köra ett avsnitt där vi svarar på frågor så om ni är vakna och uppe så kan ni passa på nu. Vi börjar spela in vid elva, kanske tolv för detta avsnitt. Frågorna måste såklart handla om feminism på nåt sätt. 
 
Igår började jag kolla på the handmaid's tale och fy fan alltså NEJ. Jag kände redan första fem minutrarna att nej detta är inte nåt jag kommer må bra av och mycket riktigt, tre avsnitt in så känner jag bara ångest.
 
Alla ba "utspelar sig i nåt framtida dystopiskt samhälle" och jag känner att nej det är ju inte sant alls. Detta är ju nuet. Nu. Det här är ju vårt samhälle när man tar av sig skygglapparna eller sväljer det röda pillret och matrix liksom faller. Vi tror att vi är fria, att det där är science fiction men vi är ju så jävla lurade. Vi lever i en illusion av frihet. En illusion. 
 
Jag känner sån jävla ångest. 
 
Dessutom ser det ju ut exakt så där på många andra platser på jorden, alltså konkret, där kvinnorna inte lever i samma illusion som vi gör. Kvinnor som KONKRET och uttalat övervakas, mördas, kontrolleras och som bara har som uppgift att föda barn och tillfredsställa män. (på olika sätt, inte bara sexuellt alltså) Det är så vidrigt. Manssamhället. Patriarkatet. Och så snackar en del feminister om att vi måste inkludera mera, tänka på hur HAN menar eller känner. När ska vi få nog? När ska vi slå näven i bordet?
 
Aja, passa på att fråga frågor iallafall. Jag lovar inte att vi spelar in ett frågeprogram just idag men IFALL. 
 
 
 
 
Caroline

Kan en kvinna någonsin vara fri i ett patriarkat? I ett enda ögonblick liksom, i en skyddad situation el liknande. Är det möjligt?

Jennifer

Hej. Jag brukar kika in på din blogg för lättnad till skillnad mot andra bloggar. Jag är en mamma, en kvinna och en arbetare. Jag är lång (178) och smal (63) om nu det spelar någon roll. Förmodligen gör det det i mångas ögon. Jag äter mat, godis och lever mitt liv som jag vill. Röker gör jag också och dricker nån öl när jag känner för det. Här i din blogg kan jag känna ett lugn ändå. Alla är bra. Alla är lika värda. Alla är olika och det är OK! Kan på långa andra ställen känna mig nästa påhoppad (tex Katrin z) som säger att om man är smal är man hälsosam. Att smaka människor inte äter godis och chips. Usch. Jag vet inte riktigt var jag vill komma med denna kommentar. Men tack! För att du är just du och delar med dig av friheten. Nu ska jag ge min tvååring lite juice. För han vill ha, jag kan och man går det ibland! Tack

Lika

Jag har tusen frågor men kommer inte på en enda just nu. Men tack för hur du och ni öppnat mina ögon. Det har gjort många av mina dagar på min mansdominerade arbetsplays till ett krig. Men förstå ändå tillfredsställelsen när en man på 60 år efter många diskussioner öppnar sina ögon och börjar förstå. ✌
Tack för allt ni ger mig och tack för att du lärt mig att jag kan älska min tjocka kropp. Mina barn kommer växa upp med en bättre mamma tack vare dig.

Nocturnal Queen

Jag skulle gärna höra en diskussion om att kvinnors kroppar, särskilt fattiga kvinnors, används som varor (trafficking, prostitution, surrogatmödraskap, tvingas att adoptera bort sina barn etc.).

Frida

Om att "alla är feminister"

Malin

Intressant, Ola Söderholm sa exakt tvärtom i förra Lilla Drevet (avs. 149). Alltså att alla (kulturjournalister) säger att "serien är nuet" men han menar att det är den ju inte alls det.

Svar: Ja att män inte ser förtrycket som de utsätter oss för är ju ingen nyhet
Lady Dahmer

Maja

Är väl ingen fråga för avsnittet så men: blir det några mer avsnitt glädjeflickorna eller är det ett avslutat?

Svar: Det är svårt att hitta tid, men vi har INTE avslutat.
Lady Dahmer

Sara

Känner precis som du. Fick stänga av efter fem minuter. Bara inledningen när de tar barnet räckte för att jag skulle inse att det här är som med Lilja 4ever, det räcker med att jag vet vad den handlar om, jag klarar nog inte att se det. Och precis som du skriver, det här är verklighet för kvinnor och flickor i Indiens bordellkvarter (not to mention surrogatmödrahem), El Salvadors missfallsdrabbade som hamnar i fängelse, kvinnor i IS våld och så vidare. Vadå dystopi liksom, det är en djupt realistisk serie. Som vanligt kallas det för dystopi bara för att historien utspelar sig i ett västland. Men om det öppnar ögonen på människor är det naturligtvis jättebra, och rent konstnärligt verkar den fantastisk. Just not for me.

Emelie

Hur tänker ni kring barn och badkläder? Badbyxor, baddräkt, uvkläder... Jag är mamma till en åttamånaders bebis. Jag har genusglasögonen på mig och vill ge min dotter en öppen garderob med färger och utförande som är barnanpassat för lek. Men hur ska jag tänka kring badkläder? Det känns som att baddräkt och framförallt bikini är sexualiserande, jag menar ett barn av kvinnligt kön har ju ens inga bröst att dölja. Uvkläder och badbyxor, är det mest neutralt. Jag skulle gärna höra ert resonemang i denna fråga!

Svar: mina små har badat nakna, sen med badbyxor och sen med baddräkt. (tycker ej baddräkt sexualiserar, snarare skyddar) Hållt dem i skuggan och smort dem. Men uv-kläder är väl bäst?
Lady Dahmer

Helen

Hej! Ditt föregående inlägg angående fallet med fotograferingen under en tjejs kjol tycker jag är ett väldigt intressant tema. Vill gärna höra er ta upp fler rättsfall där rätten dömt till förövarnas fördel och varför. Hur kan vi konkret förändra detta (från uppfostran till politik)? Är det likadant i de andra nordiska och europeiska länderna eller finns det bra exempel?

Chs

Det är helt ofattbart hur ofta det går att definiera "framtidsdystopi" som "ett scenario där ett förtryck som idag drabbar en marginaliserad grupp istället drabbar en grupp som idag är priviligerad."

Ett annat praktexempel är skitfilmen GATTACA som handlar om en framtid där folks gener begränsar deras möjligheter i samhället. Och huvudpersonen är en vit man som det är synd om för att han har fel gener. Jag skojar inte.

Hmm

Chs: Menar du att poängen med den filmen hade gått fram om den handlat om NÅGON ANNAN än en vit ung man?

Jag tror du får fundera en runda till över vad de ville få fram.

Emilia

Mm jag känner likadant av den serien. Fast jag tycker också den är sjukt bra och följer slaviskt. Skulle vara så himla grymt om du kollade på den och skrev en analys!!! Du är så bra på att sätta ord på sånt som är svårt att sätta fingret på.

ellen

Off topic men LD, kan inte du fixa så att man kan svara på varandras kommentarer?!

Svar: blogg.se jobbar på det!
Lady Dahmer

Nemo

The Handmaid's Tale är hemsk, men tycker samtidigt den är intressant att följa. Tänker framför allt att den kanske öppnar ögonen för några. Det är ju relativt välkänt att dystopiska böcker, serier och filmer får människor att ifrågasätta sin omgivning och samhället vi lever i - och det är ju någonting bra! Tänker t.ex. på Hungerspelen-hypen och hur dess slogan "the odds are never in our favor" använd(e)s i ex. Black Lives Matter. Tror att välkända slogans som denna som används i våra politiska syften osv får större genomslag just för att så många vet vad som ligger bakom de orden.

Malin

Jag har dock inte läst nån recension som INTE jämför med samtiden och säger att den är skrämmande realistisk, aktuell osv (Aftonbladet, Expressen, DN...)

Hur som helst, man kanske borde kolla!

Chs

Hmm: Jag tror att poängen hade kunnat gå fram oavsett vem filmen hade handlat om. Problemet i detta fall är väl att Hollywood-scifi görs med vita män som främsta målgrupp, och då måste allt tydligen också handla om vita män för att målgruppen ska vara kapabel till att bry sig. Hade det inte varit tusen gånger coolare med en film där huvudpersonen t ex är en svart kvinna, och det faktum att hon är svart och kvinna är totalt irrelevant för det scifi-förtryck hon möter? Metaforen blir ännu tydligare, och på tal om meta, så blir det framför allt inte en till vit priviligerad manlig skådis som tjänar hundratusentals dollar och timmar i rampljuset på att spela huvudrollen i en film som egentligen inte handlar om honom.

Hmm

Chs: Så om nu målgruppen är den som de vill ska nås av budskapet så tror du att de identifierar sig med en svart kvinna? Really?


Jag måste bara fråga dig, vad tror du filmens budskap är? Fattar du inte att en svart kvinna redan idag i vår verklighet är i den positionen som de vill försätta den vita mannen i i en snar framtid? Få vita män att tänka till att det kunde vara du?

Jag tycker mig se att det finns en sådan iver att hitta fel i sammanhanget där man kan hittar vita män, att det t o m när det är på "din" sida så fattar ni det inte. Blir fasiken trött på identitetsvänster.

Chs

"Så om nu målgruppen är den som de vill ska nås av budskapet så tror du att de identifierar sig med en svart kvinna? Really?"
Nej, de gör ju uppenbarligen inte det, vilket jag tycker är jävligt sorgligt då det leder till att alla vi som inte är vita män fortfarande tvingas titta på en miljard filmer om vita män bara för att de är de enda människor som alla sedan barnsben har fått lära sig att relatera till.

"Fattar du inte att en svart kvinna redan idag i vår verklighet är i den positionen som de vill försätta den vita mannen i i en snar framtid?"
Jo, det var precis det jag menade. Star Trek: Deep Space Nine följer mitt exempel på ett föredömligt sätt i "Rejoined". Det handlar om två kvinnor som förbjuds från att ha romantisk relation på grund av ett fiktivt tabu som inte har något som helst att göra med att de båda är kvinnor. Alla som ser avsnittet förstår att tabut är en metafor för homofobi, men det finns ingen homofobi i avsnittet trots att det skildrar en relation mellan två kvinnor, och budskapet (att godtyckliga tabun såsom samkönade relationer är idiotiska och borde utrotas) går fram alldeles utmärkt. Hade metaforen varit lika tydlig om avsnittet hade skildrat en man och en kvinnas relation? Verkligen inte.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog