Vi fostrar pojkar till sexuella förövare
Vad är det som får en vuxen man att fotografera under en kvinnas kjol? 
 
 
 
Frågan är retorisk för jag vet precis varför: män ser kvinnor som allmänt gods. Vi är villebråd och måste alltid vara beredda på att utsättas för sexuella övergrepp. 
 
"Inte alla män!" ropar du kanske indignerat nu och nej, alla män fotar inte under kvinnors kjolar men alla män har fått lära sig att kvinnor är sexuella objekt. Och det tar sig uttryck på det här sättet: en man som tar sig friheten att fotografera en kvinnas underliv och en hovrätt som låter honom komma undan med det helt enligt tradition. Han var ju full och i Sverige tar man ändå inte sexuella övergrepp på sånt stort allvar. Lite får väl kvinnorna tåla? 
 
Inte ens när en man våldtar behöver han ta ansvar. Ansvaret ligger ju på henne, hon skulle ju ha tänkt på än det ena, än det andra. Och kvinnor som får en kamera under kjolen får väl skylla sig själv? Hon kan väl bara sluta ha kjol?  
 
Men det börjar tidigt. Sättet vi ursäktar pojkar på när de går över gränsen och sättet vi lär flickor att tolka övergrepp som komplimanger. Vi lär helt krasst barnen att pojkar inte kan kontrollera sig själva. Att de inte vet och förstår bättre. Att det till och med är positivt - egentligen - att bli kränkt sexuellt. När någon feminist som jobbar med just kvinnor som utsatts för sex- och våldsbrott sen råkar säga att män är djur så blir hon kölhalad och bränd på bål för hur VÅGAR HON säga nåt sånt? 
 
Det är absurt att förvänta sig att den man- och kvinnosyn vi grundar hos pojkar och flickor i barndomen inte följer med upp i vuxen ålder och det är absurt att tro att det inte ska komma att påverka resten av samhället. 
Linda

Bra formulerat.

Sofija

Usch jag blir så förbannad på sånt här. Läste inne på Nyheter24 om bloggaren Isabelle Strömberg som hade blivit smygfotad av äldre män på tunnelbanan, och mellan benen! Hon hade även fått ett mail av en man som försökte köpa sex av henne, och det var något av de vidrigaste jag läst. Förstår inte att man ska behöva stå ut med sånt som kvinna. Män (inte alla, men många) är så äckliga och respektlösa. Dom försvarar sånt här beteende med att en tjej har mycket smink eller kort kjol, och får skylla sig själv. Eller helt enkelt ta det som en komplimang. Vidrigt! Alltid är det vårt fel tydligen.

Anna

Alltså att i det läget säga att män är djur är ju nästan kränkande för djuren... Det är så enkelt för män att bara säga "men jag gör ju inte så", men som du skriver, stå upp för kvinnorna då för fan. Kvinnoförnedrande kommentarer får i stort sätt alltid passera obemärkt. Och i vilken ände börjar man, det finns ju alltid någon som säger att "hur kan man lägga ner tid på sådant när kvinnor inte vågar gå ut själva när det är mörkt" när det skall kvoteras in kvinnor i chefspositioner exempelvis, men kvinnoföraktet börjar ju någonstans. Det måste även jobbas med de "små" sakerna. Ta exempelvis den nu blockerade mannen i tidigare inlägg, han skrev väl typ hur kan du jämföra barns kläder med kvinnlig rösträtt, men förändringar måste börja någonstans.
LD, har du några tips på hur vi lär våra söner att inte se kvinnor som objekt? Enligt kolleger som har mellanstadiebarn tittar ju de på porr på skolans datorer. Objektifieringen finns verkligen överallt!

J

Det jag funderar på är hur man ska göra. Jag brukar försöka komma på vad jag missar, för något måste det vara. Jag har jobbat för att mina barn ska respektera andra människor (och sig själva), kräver att de ska bete sig som folk i alla situationer, köper inte att de ska slamsa eller ta andras tid. Kärlek, respekt, empati o.s.v Jag har två pojkar som beskrivs som omtänksamma, empatiska, fina kompisar som bryr sig. Båda har både tjej- och killkompisar och leker "bra lekar" på ett bra sätt. MEN, jag funderar ändå över vad jag ska göra för att inte missa någon väsentlig del. Jag vill inte komma till den dagen att jag upptäcker att allt jag jobbat för bara var helt värdelöst och att jag skapat män som fotograferar under kjolar, skickar kukbilder och inte fattar ett vanligt jävla nej...

Jag har själv vuxit upp med flera bra män nära och jag vill bidra med två till och inte med två skithögar.

Panna

Ja hur f*n kunde han inte bli straffad från början?! rättsprocessen har tagit 2 år(!?) TROTS BEVIS!!!
"Hon märkte ju inte att hon blev antastad så det gills inte..."
Låter som att det är fritt fram i Sverige att tex ha sex med människor som ligger i koma efterssom de ändå "inte märker något" Fy f*n!!!

Vad är det för fel på män och deras syn på kvinnokroppar?!!! De ska minsann ha tillgång till nakna kvinno-kroppar och kvinno-kroppsdelar ÖVERALLT??! Att trycka på en knapp och googla porr, bröst, fittor, rövar räcker tydligen inte?!
Nej, det ska spejas i duschen/toaletten, tas kort på tunnelbanan, tafsas på krogen osv !!! "dom är ju bara nyfikna de stackars pojkarna..."

(men att se kvinno-bröst som ammar offentligt eller se nakna, vanliga Svensson-bröst i badhuset då är det äckligt och vidrigt minsann...)
TÄNK PÅ BAARNEEEEEEEEEEEEEEEN!!

Anonym

Det gör jag så fan heller...
Stenhård mot alla som kränker eller inte lyssnar när någon säger nej.
Arbetar på förskola med barn 3-5 år.

Trött på människor som inte kan tänka

Asså, jag vet inte vilken värld du lever i, men det där stämmer inte. Visst vissa killar är idioter. Vissa blir uppfostrade till idioter. Men det blir även kvinnor. Självklart borde sådana händelser bli dömda. Men väldigt väldigt väldigt få killar ter sig på det sättet du beskriver. Som sagt idioter finns överallt. Men det här är överdrivet.

Svar: Låter som att du behöver kravla fram från under stene du lever i. Det är inte ett dugg överdrivet bara för att du har dålig koll.
Lady Dahmer

Tess

Grunden läggs i barndomen, absolut. Av ursäktande vuxna och av grupptryck. Ja...det är inte alla män som beter sig så här. Men väldigt många som inte beter sig på det viset står bredvid och "höhöhö":ar, vilket ju bekräftar beteendet på ett positivt sätt så att det fortgår. Varför sätter inte fler män ner foten och säger att "det där är för jävligt beteende"?

Svar: precis
Lady Dahmer

Trött på människor som inte kan tänka

Det finns förbannat många män som sätter ned foten för sådana. Vilken sten jag lever under? Jag undrar vem det är som behöver kolla upp saker lite mer. Ska vi tala om att detta du skrivit stämmer, visst. Till en gräns. Men det är fan så många fler killar som står upp emot sådana idioter än vad det är som är idioter. Alla killar ska inte bli dragna över en kant. Det är bara idioti om man håller med detta till fullo. Som sagt en viss gräns.

Svar: Har aldrig sett en man säga ifrån. Aldrig. De flesta kvinnor jag känner kan vittna om detsamma. Männen lyser med sin frånvaro när det gäller. De poppar bara upp som gubben i lådan om nån generaliserar.
Lady Dahmer

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog