Att känna sig köpt
Underbara Clara skrev ett inlägg om framtidens "influensers" (bloggare och annat löst folk som jobbar med sociala medier) där hon funderade på hur bloggarna skulle utvecklas.
 
Clara har ju valt, med omsorg till skillnad från många, att använda sig av sponsorer och reklamsamarbeten. Hon skriver att hon föredrar det framför mitt koncept där jag ber min publik att sponsra mig istället. Clara menar att hon skulle känna sig köpt av sina läsare om hon valde det istället för företagens spons och det där är så intressant för ni vet ju att jag resonerar tvärtom!
 
Men jag tror det handlar om att vi har olika sorters plattformar och kanske olika sorters publik. Det är svårt att smyga in samarbeten i det politiska, men hade jag haft en blogg om typ no poo hade det kanske funkat för då hade det varit relevant. Och Clara bloggar ju mycket om annat, byggnadsvård, inredning osv. Då funkar det bättre även om jag - som läsare - personligen önskade mindre produktplaceringar på personliga plattformar. (Samtidigt som det är grymt att kvinnor som bloggar kan försörja sig på det genom just samarbeten!) 
 
Men för mig har crowdfunding gett mig frihet. Dels för att jag då får en egen slags inkomst och slipper oroa mig för mycket över om det här är hållbart i längden. Och dels för att jag slipper anpassa mig efter företagen (som helst inte vill förknippas med arga politiska gaphalsar) och då kan skriva om vad jag vill på det sätt och med det språk jag vill, utan att vara rädd för att förlora samarbeten. 
 
Och ni som ger vet ju vad ni betalar för. Visst känner jag ett ansvar att prestera nu på ett annat sätt men det är en press jag känner att jag behöver för att få arslet ur vagnen. Och jag känner liksom ingen stress kring det. Mer pepp snarare. Pepp att leverera sån som ni tycker är värt att betala för! Alltså så häftigt.
 
(null)
 
Påminnelse! Vill du stötta mitt feministiska arbete? Tycker du om det jag gör, det jag skriver, poddar om, aktivistar, debatterar och bråkar för? Då får du gärna sponsra mig genom att donera en slant.
 
Swish: 0736815778
 
 
Jag tror på att vara oberoende och tycker att det är viktigt att jag inte låter mig köpas. Mina följare behöver kunna lita på att det jag skriver är genuint och att mina ord är mina och inte storföretagens. Jag tror inte på rika (manliga) mellanhänder och vill inte gå kapitalismens ärenden och bidra till kroppshets, köpångest eller konsumtion som riktar sig mot kvinnor. Det går liksom emot allt jag står för.
 
Så tycker du om det jag gör och vill sponsra mig och mitt arbete så skänk gärna. Tycker du om det jag gör men inte kan eller vill skänka pengar: läs och följ ändå för sjutton gubbar! (Och sprid ordet) Vi gör feminism tillsammans! 💪🏻💪🏼💪🏾💪🏿
 
❗️Vill du läsa mer om varför frivilliga donationer är bättre än sponsrade reklaminlägg så kan du klicka här: http://ladydahmer.nu/2017/july/varfor-frivilliga-bidrag-ar-battre-an-sponsrade-inlagg.html
 
Tack för allt! ❤️❤️❤️
Sonja

Ja skulle jag också välja nåt sätt så skulle jag också välja crowdfunding framför företagsspons alla dagar i veckan. För att kunna ha företagsspons så måste man ju vara åtm någorlunda "sansad" i det vedertagna måttet mätt.

Svar: Haha ja precis. dvs motsatsen till mig.
ladydahmer.nu

Agnes

Hej! Jag föredrar ditt sätt att finansiera till 100 %. Dels för att jag ofta tycker att reklamsamarbetena skär sig mot de värderingar som de bloggar jag läser säger sig stå för (miljömedvetenhet, feminism etc), och så ser det så märkligt ut med halvinfantila reklaminläggen mitt i ett annars smart flöde. Och ju fler samarbeten som kommer, ju mer ser jag hela bloggen, som en enda potentiell reklamplattform. Jag upplever då mer personliga inlägg som strategier för att binda följarna känslomässigt, för att sedan kunna erbjuda samarbetspartners en stor och engagerad publik att sälja in reklam till. Jag föredrar banners och adlinks och egentligen all sorts opersonlig reklam framför sponsrade inlägg. Som du säger känns det rätt unket att företag utnyttjar den emotionella bindningen främst kvinnor bygger upp mot kvinnliga influensers, även om samarbetet är "relevant för läsarna". Mina topp tre bloggar hade jag hellre betalat en månadsavgift för att läsa än sett dom där reklaminläggen, precis som jag betalar för att läsa den dagstidning jag läser digitalt.

Jennie

Jag föredrar crowdfunding på både bloggar och poddar alla gånger. Därför ska jag snart få ändan ur vagnen och skaffa swish för att kunna stötta fler som kör på det, så himla dålig på att ta tag i praktiska bankgrejer bara...men vilken dag som helst nu!
Så mycket bättre att pengarna går direkt till den som producerar materialet än via några skönhetsprodukter, nya bankappar osv..

Angående att vara köpt av sina läsare så är det väl precis det som Lamotte är, och eftersom dom är vidriga så måste också han vara vidrig om han ska fortsätta få pengar. Så finns väl risker med allt även om det inte känns som att just det kommer hända på denna bloggen kanske...

Emelie

Får man fråga hur mycket pengar du får in per månad (i genomsnitt) på crowdfunding?

Hmm

Emelie: Läs utan sur och mästrande ton utan enbart med min syn på det...

Det där tycker jag är en för närgången fråga. Du frågar väl inte någon annan vad de får i lön?

Är du riktigt nyfiken så kan du begära ut de offentliga uppgifterna om LD förutom då att du inte kommer kunna skilja på vad som kommer från vilken inkomst, tex tavlor.

Väl mött!

Hmm

Oh, trevligt att kommentarer går rätt ut igen. 👍💚😊

Emelie

Hur tänker du kring annonser? Eller är det bara sponsrade inlägg du vänder dig emot? För du har ju annonser här, men de kanske inte är dina (?) eller så tycker du att det är bättre än annan spons? Berätta gärna :)

Svar: Annonserna är en del av mitt avtal med blogg.se och jag tycker personligen att det är stor skillnad på annonsplats utanför det redaktionella materialet och sponsrade inlägg. Här kan ni vara säker på att se skillnaden. Dessutom kan ni välja adblock!
ladydahmer.nu

Sofia

Jag har slutat följa underbaraclara pga det är så mycket reklam och enl mig tycker jag ibland att det är dåliga saker hon gör reklam för, saker som inte passar med hennes eko och anti-konsumtions åsikter, så det verkar falskt, men hon verkar genuin, så jag förstår verkligen inte vissa sammatbeten hon valt.

Jag föredrar ditt sätt och håller helt med dig och är det så att en bloggar om tex no poo så är det en balans att bara göra riktigt bra samarbeten/reklam och ha höga krav på de produkterna/företagen.

Rebecka

Hmm: varför skulle man inte kunna fråga någon annan vad hen har i lön?

Becka

Självklart kan man fråga vad någon ha i lön. Av någon anledning verkar ekonomi känsligt för många. Jag kan förstå att det är känsligt av främst två anledningar, 1) man tjänar för lite eller 2) man tjänar så pass mycket att man är rädd att utnyttjas om det är privat, offentligt handlar det väl främst om avund.

Jag tycker ekonomi är intressant dock. Jag blir bara inspirerad av höra hur folk tjänar pengar förutsatt att det är schysst, vilket jag tycker både crowdfunding och reklamsamarbeten är. Visst kan jag blir jävligt lack på all reklam "influencers" sprider MEN så länge det framgår att det är just reklam så tycker jag inte de är mindre ärliga än annat reklamjobb.

Jag stör mig inte på alla typer av reklamsamarbeten. Ibland intresserar de mig (ja, det skapar ett köpsug!) men det är om de är baserat på mina intressen (teknik, hudvård, hårvård, djur, mat, hälsa). Mer ofta är de INTE det. Jag ser ständiga reklamsamarbeten med madlady och NA-KD. Spyr varje gång jag hör/ser det. Tycker var och varannan gör reklam för dessa stup i ett. Blir nästan provocerad. Jag är visserligen så ointresserad av kläder man kan bli så vet inte om det bara är jag som slår mig för pannan varje gång det dyker upp.

anna1

@Sofia: Jag har också reagerat på det där, diskrepensen mellan hennes eko-approach samtidigt som hon har en lifestyle-blogg om inredning och mode, säljer kläder och prånglar ut accessoarer, ljusslingor, pyssel och annat som bara är ren konsumtion. Jag tog upp det här i en kommentar till hennes senaste blogginlägg om eko, men min kommentar (skriven i väldigt korrekt ton ska poängteras) kom aldrig med. Vet inte varför.
Sen kan man säga att skillnaden mellan dig, LD, och UnderbaraClara är att hon är helt ofarlig och därmed attraktiv för annonsörer. Medan du sticker ut hakan, är banbrytande och träder ny mark med dina inlägg. Inte så konstigt att ni väljer olika sätt att finansiera ert arbete.

Petra

Mer personliga reklamsamarbeten känns tyvärr mer o mer ointressant för mig.
Märker att jag inte klickar in på UC så ofta längre, det är för mycket.

Jennie

Kan tillägga att jag också slutat läsa UC , lite pga alla sponsrade inlägg men också för att jag det är för proffsigt och tillrättalagt nu, jag tycker det är roligare att läsa om folk som dricker treo till frukost osv för det är lite närmare min egna vardag.

Hmm

Rebecka: Klart att du kan. Det var ju inte det jag skrev eller hur?

Jag skrev att jag tycker det är för närgånget. Ungefär lika ofint som att fråga vilken storlek du har i kläder.

Men om man vill vara närgången samt uppfattas som påträngande så går det så klart bra att fråga.

Jag skrev för att ge LD en utväg att slippa svara ifall hon inte kände för det.

Ha en fin kväll!

Somliga Harmoniska Husmödrar

Hmm
👏

Somliga Harmoniska Husmödrar

Tycker också det är ett jättemärkligt beteende att fråga folk hur mycket de tjänar. Särskilt om man dessutom vet att det är ett känsligt ämne för många. Det är lite som att säga att folk ska sluta värna om sin integritet för det finns faktiskt de som är nyfikna och obrydda om vad andra känner. Jag vet inte vad en enda av mina närmsta vänner tjänar. Skulle aldrig falla mig in att fråga och riskera att de tycker att de blir illa till mods.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Riskera att de blir illa till mods skulle det så hehe Inget "tycker".

breakuntil

Jag läser underbaraclara sporadiskt nuförtiden. Alldeles för mycket reklaminlägg och inget nyskapande då det gäller feministisk debatt. Tycker det är bra att hon gör sin grej med ekologiskt och närproducerat med mera, men intressant är det ju inte. För mig som gillar feministiska bloggar och intressanta, djupare resonemang. Kan förstå resonemanget om köpta åsikter men inte att LD nämns i samband med det. Flera andra kvinnliga bloggare med sponsrade inlägg bloggar också allt för sockersött, tycker jag. (MEN superviktigt att de får göra sin grej och måste man så måste man. Alla ska ju tjäna pengar på nåt vis.)

Anonym

"Den frågan vill jag inte svara på" Hur jävla svårt kan det vara. Hmm

Karin

Håller verkligen med dig, tycker du gör helt rätt. Har också slutat följa underbaraclara av precis samma anledning som andra som kommenterat här, får liksom en unken smak i munnen av all reklam (alltså förlåt men "samarbeten" är det fanimej inte). Och det är oerhört tråkigt att läsa dessutom. Alltså vill inte klanka ner på henne som person, fattar att det innebär att hon kan försörja sig och att det möjliggör andra roliga grejer för henne, men tror tyvärr att hon förlorar läsare i längden.
Hmmm, gotta love den här nykapitalistismen... not so much.

Emelie

Natashja... jag frågade om du ville berätta ungefär hur mkt du får in mha crowdfunding av ren nyfikenhet. Har väl alltid tänkt att det inte kan röra sig om någon större summa, att jämföra med en okej lön (vilket jag verkligen tycker att du förtjänar!). Men när du skriver att pengarna gett dig en inkomst som får dig att uppleva frihet förstod jag det som att du ändå får in bra med pengar. Jätte kul för dig och välförtjänt så klart!
Bland mina kollegor, vänner och bekanta är det inga konstigheter att prata inkomst. Precis som att det inte är känsligt med politik eller annat som kanske är förbjudna ämnen i andra kretsar. Så på detta mycket omständiga vis vill jag förklara mig och min fråga. Jag menade inget illa. Kram!

En annan Clara

Men gah! Så typiskt att ett sånt hör inlägg ska locka fram en massa snipiga kommentarer om Underbaraclara och hennes blogg! UC och LD driver två HELT olika bloggar, men så kan det väl få vara? Dessutom har jag en känsla (som förstås kan vara helt fel) av att Clara är den som drar in störst del av brödfödan i sin familj.

Jennie

Varför man slutar läsa en blogg kan väl vara ganska relevant att diskutera? Ser inga påhopp på Clara som person eller att hon inte är duktig på det hon gör, mest att folk inte lockas av att läsa pga samarbeten.

breakuntil

Till en annan Clara: vi tycker olika precis som du påpekar :) som sagt måste man ha nån slags inkomstkälla. Jag är inte heller perfekt.

Lisa

Hmm
Hur ska man inte tolka dig som mästrande? Både Emelie och LD kan reda sig själva utan dina pekpinnar eller "hjälpande utväg".

Hmm

Lisa: Hur? Man väljer att inte göra det efter att jag förklarat att det inte var min avsikt. Ett val helt enklet.

Mitt svar till Rebecka och hennes dåliga genomläsning av vad jag skrivit och därmed byggd halmgubbe var något mindre med tålamod, medges. Kan du kanske förstå det?

Så klart LD klarar av att svara själv. Frågan är väl varför hon måste stå själv så ofta och inte ha någon som backar upp henne.
Jag tycker att hon får orimligt med saker att hantera varje dag, men du behöver inte ens hålla med mig om det. Det är lugnt.

(Skulle kunna skriva mer om ditt val om att uppfatta pekpinnar och hur man skulle kunna analysera din person efter det, men jag tror du mest är ute efter att bråka och därmed mest trollar, så jag lämnar det här.)

Sov gott!

Lisa

Hmm
Det är poänglöst att förminska folk på det här sättet. Även du behöver tåla att ifrågasättas utan att kontra med kommentarer som "kan du kanske förstå det?" (som om jag har bristande kognitiv förmåga?) eller gå in på hur du kan "analysera min person". Du svarar gång på annan folk med en fruktansvärt överlägsen attityd. Vi är jämlikar här.

Lisa

Hmm
Om "priset" jag får betala för att ifrågasätta dig är att du tar dig friheten att analysera min person, så får det väl vara så. Jag har alltid dragit mig för att diskutera med dig av den anledningen: du går på folk personligen. Talar du inte om för folk att de inte kan läsa (vilket du ofta gör) så går så gör du som i svaret till Rebecka och genom att tala om för henne att man väljer att vara närgången och påträngde om man ställer frågor du anser otillåtna. Eller som nu då, talar om hur du kan analysera mig personligen. Att hamna i din skottlinje är jävligt jobbigt eftersom du inte håller dig saklig. Även du behöver tåla att få mothugg emellanåt.

Rebecka

Hmm: Bra jobbat med härskartekniken. :)

Som svar på din och Somliga harmoniska husmödrar kommentarer så förstår jag att det kan uppfattas som närgånget att fråga om någons lön, och att det är ett känsligt ämne för många. Jag menar att det går att ifrågasätta varför det är så känsligt. Som fackligt aktiv har jag kunnat konstatera att det är en stor fördel på en arbetsplats att köra med öppna lönelistor. På så sätt kan man upptäcka om ens kollega med samma meriter har en högre lön än en själv. Den vetskapen minskar risken för en ojämställd arbetsplats, och underlättar när man ska löneförhandla. Jag tror att den inställningen är till vinning för samhället i stort.

Visst kan det vara annorlunda när det gäller ens privata sfär. Här får man givetvis vara mer försiktig, men jag kan ändå se en poäng med att prata öppet om ekonomi med sina närmaste. För mig har det känts som en lättnad de gånger jag berättat för mina vänner att jag just då haft det tufft ekonomiskt. Men jag är så klart medveten om att det är min personliga upplevelse, och att andra kanske upplever det som ett för intimt samtalsämne. Känner man så går det ju bra att svara "just det vill jag inte prata om".

PS. Jag och Becka är inte samma person. Instämmer dock till stor del i hennes kommentar.

anna1

@En annan Clara: Varför är det snipigt att diskutera fenomenet reklam och kommersiella samarbeten i proffsbloggar?

Somliga Harmoniska Husmödrar

Rebecka
Du får väl prata hur öppet du vill om din inkomst? Frågan är väl varför du och andra anonyma personer vill veta inkomsten hos människor ni inte känner med sitt namn öppet på nätet och dessutom med en blogg som läses av människor som inte vill bloggaren väl alls. För att ni är nyfikna? För att du TYCKER att andra ska vara bekväma med samma samtalsämnen som du? Tycker du inte att det är lite självupptaget och tja, socialt otrevligt att riskera att göra andra obekväma när man lika gärna kan låta bli? Vad är problemet?

Somliga Harmoniska Husmödrar

Rebecka
Och varför i hela friden ska du ifrågasätta vad andra blir obekväma av? Tycker du vi ska ifrågasätta varför du inte är helt bekväm med härskartekniker för att vi tycker att du ska vara det? Jag tippar på nej.

Hmm

Lisa: Fast om du drar dig för det pga att jag går på person så gör du det i onödan. Det var ju du som gav dig på min person med dina få korta ord eller hur. 😉 Jag lät bli 😇

Börja du med att ifrågasätta och inte förminska någon först så ska du se att det går bättre.

Vidare att du inte kan ta en fråga som något annat än nedlåtande reflekterar mer på dig än mig. Den var uppriktigt frågad men med tanke på din intention med att adressera mig så förstår jag att du läser som du gör. Igen, ligger på dig inte mig.

Att jag har tröttnat på att folk läser in saker jag inte skrivit smat bygger mig halmgubbar dag ut och dag in är inte att ge sig på en person. Där har du helt missuppfattat. Tycker då att uppmana någon till att läsa noggrannare är en väldigt mild åtgärd och en väldigt stor återhållsamhet från min sida.

Du får nog rannsaka dig själv om huruvida du ens försöker vara rättvis när du tillskriver mig egenskaper.

Att folk är sakliga är det enda jag begär. Du var det inte. Inte Rebecka heller.

Dags för självransakan som sagt!

Hmm

Rebecka: Härskartenik!? Really!?

Din tröskel är låg.

Du presenterade mig med en halmgubbe.

Trots det tog jag mig tid och du fick ett ärligt svar samt liknelse till en direkt analogi på hur många ser på saken. Jag med många.
(Är uppriktigt förvånad att det finns flera av er som inte känner till det här)

Förstår att det är att tro om för mycket men en ursäkt från dig hade faktiskt varit passande.

Rebecka

Somliga harmoniska husmödrar:

"Du får väl prata hur öppet du vill om din inkomst?"
Ja?

"Frågan är väl varför du och andra anonyma personer vill veta inkomsten hos människor ni inte känner med sitt namn öppet på nätet och dessutom med en blogg som läses av människor som inte vill bloggaren väl alls. För att ni är nyfikna? För att du TYCKER att andra ska vara bekväma med samma samtalsämnen som du? Tycker du inte att det är lite självupptaget och tja, socialt otrevligt att riskera att göra andra obekväma när man lika gärna kan låta bli? Vad är problemet?"
Jag kanske missförstår dig, men uppfattar det som att du menar att jag frågat Lady Dahmer om hennes inkomst. Det har jag inte gjort. Jag är personligen inte särskilt intresserad av vad hon får in på sin crowdfunding (som någon annan frågade om). Jag förde diskussionen på ett generellt plan.

"Och varför i hela friden ska du ifrågasätta vad andra blir obekväma av?"
Jag ifrågasätter varför just ekonomi och inkomst är ett så tabubelagt ämne att tala om.

"Tycker du vi ska ifrågasätta varför du inte är helt bekväm med härskartekniker för att vi tycker att du ska vara det? Jag tippar på nej."
Ja, varför inte? Vi är alla olika, men själv tycker jag att det är en rätt bra grej att då och då ifrågasätta varför jag tycker som jag gör. Kanske otippat, men ibland kan ju diskussioner med andra personer också ge en en tankeställare.

Lisa

Hmm
Du lät inte bli. Och om du upplever att så många läser in fel gällande vad du skriver, kanske du formulerar dig för otydligt. Och gällande Rebeckas påstående om dina härskartekniker har hon helt rätt.

Hmm

Jo jag lät bli. Jag skrev att jag kunde men lät bli att skriva vad jag tycker. Du fick inte tillbaka ens en uns av vad du delade ut.

Ja om ni känner er härskade av att jag hade ett något lägre tålamod så är det ju så klart er upplevelse. Måste vara svårt att ta när folk runtomkring er säger ifrån när ni beter er illa.

Och snyggt att lägga i min famn att andra läser in saker mellan raderna. Jag kan inte hjälpa att Rebecka hittade på att jag skrev vad man kan eller inte kan. Om hon och du ville fråga mig något i den vägen så kan ni båda formulera er annorlunda. Precis som att du kunde framfört din kritik mindre aggressivt. Tex sakligt.

Båda ni ställde fram en framställan som påståenden inte som frågor ifall det var så jag menade eller hur jag tänker i de fallen.

Frågan ställdes utifrån ett perspektiv där det utgicks från något som jag aldrig sagt. Det kommer för alltid aldrig bli mitt ansvar.

Tex som du nu här att du hatar månen. Varför gör du det egentligen? Kan man verkligen hata månen?

Hmm

PS Lisa: Vill gärna höra dig säga samma till LD. Att hon får ta på sig att folk så ofta läser in saker hon inte sagt i hennes ord.

Rebecka

Hmm:
Du har rätt, jag kunde ha formulerat frågan annorlunda och inlett med "Menar du att...". Jag förstår att sättet jag uttryckte mig kan ha uppfattats som konfrontativt. Det var inte avsikten.

I övrigt kan jag glädja dig med att ditt förminskande tangentkrigande haft effekt! Jag lämnar kommentarsfältet nu.

Väl mött!

LiA

Hmm
"Att jag har tröttnat på att folk läser in saker jag inte skrivit smat bygger mig halmgubbar dag ut och dag in [...]" - det är dina egna ord. Uppenbarligen missuppfattar folk dig, jag kan garantera att det inte handlar om andra människors illlvilja att missuppfatta nån de inte ens vet vem det är, med flit, upprepade gånger. Annat är det med LD däremot, för hon är offentlig och möter mycket motstånd och illvilja och det är för mig helt ojämförbart med dem som ifrågasätter dig. Du är en anonym människa i ett kommentarsfält, hon en samhällsdebattör.
Jag har inget mer att säga nu.

Becka

En annan Clara - Instämmer. Man behöver inte sätta Underbara Clara mot Lady Dahmer. Tycker Clara verkar vara en härlig person som inspirerar. Jag är väldigt intresserad av sånt som hon skriver om men som inte Lady Dahmer skriver om - självförsörjning (syftar på mat, ej pengar), närodlat, ekologiskt osv. Clara måste inte skriva om feminism (även om gör det ibland) för det är inte hennes främsta intresse. Man kan ha fler intressen än feminism. Lady Dahmer skriver ju faktiskt om föräldraskap också även om det är hårt knutet till genus/feminism.

Som "Rebecka" skriver häruppe är hon och jag två olika personer. Ifall någon blandade ihop oss. =)

Becka

Jag vill inte ge mig in i något bråk (är lika konflikträdd som LD brukar påstå sig vara) men jag upplever att "Somliga Harmoniska Husmödrar" har en aggressiv framtoning. Det skadar inte att vara lite ödmjuk när man bemöter varandra för jag upplever inte att någon här har varit otrevliga mot LD. Dessutom tvivlar jag inte en sekund på att LD kan prata och försvara sig själv. Det är hon grym på göra det.

Becka

En tanke.

Ni tycker inte det är konstigt att kritisera Underbara Clara för att försörja sig på reklamsamarbeten, men ni (en del) tycker det är oförskämt att fråga hur mycket crowdfunding ger? Varför skulle man våga sig på crowdfunding när det är tabu att ens diskutera vad man kan tjäna på det?

Jag är nämligen rätt säker på att när det gäller reklamsamarbeten så är det lättare att ta reda på hur mycket man kan tjäna där eftersom det finns dels riktlinjer man kan gå efter (om man får/ber om hjälp eller är med i något nätverk) samt att många inte är så hemliga med vad de tjänar. Vilket jag personligen tycker är bra och jag är inte en fjant som blir provocerad av att folk tjänar enorma summor på att bedriva blogg, YouTube-kanal eller vad det nu må vara.

Jag anser således att det är skillnad på offentlig och privatpersoner. Därmed inte sagt att det inte är synd att ekonomi är så tabubelagt även privat. Många människor är helt ärligt dåliga på ekonomi och jag kan nästan tro att mycket beror på att det är tabubelagt att prata om. Genom att prata ekonomi kan vi dela med oss av tips och råd.

Hmm

Rebecka: Ursäkten mottagen och accepterad. Tråkigt att du väljer att lämna nu när vi båda fått sagt hur vi uppfattade varandra. Svårt att reda ut saker om man inte kan det. Hade jag förstått din avsikt hade min ton så klart varit annorlunda.

Lia: Det är din uppfattning. Jag lever med det. Och det är långtifrån ovanligt och det är långtifrån bara jag, LD som råkar ut för det. Jag ser hela dagarna folk som läser in hos andra saker de aldrig sagt eller ens andats. Det har alltså inget med mig att göra. Jag enbart observerar hur folk beter sig.

Sedan så ”drabbar” mig mig lustigt nog nästan enbart på ett par bloggar. Här och på en anti-feminist-blogg. Ställen där mitt nick känns igen. Kan nästan slå vad om att ”Lisa” inte hade reagerat om jag skrev under en annan pseudonym. 😉

Men jag hör dig. Jag ska inte tro att jag är någon. 👌

Becka: Jag personligen som sagt aldrig sagt att man inte får fråga. Jag försöke informera om hur det kan tas emot. Jag menar också på att LD kan tala för sig själv. Jag bara undrar varför alla ställer det kravet på henne att hon måste bemöta alla frågor själv. Jag lämnade henne dessutom rejält med utrymme att inte hålla med mig och faktiskt berätta hur mycket hon tjänar.

Fråga. Kan ni själva räkna ut hur hennes belackare skulle kunna använda informationen mot henne? En viss Henr*etta tex?

Somliga Harmoniska Husmödrar

Becka
På vilket sätt tycker du att jag är aggressiv? Citera gärna där du anser att jag är det och förklara varför. Min åsikt är att det är onödigt och otrevligt att fråga andra personliga frågor offentligt när man inte känner dem och dessutom är medveten om att det är känsligt för många. Sen kan man råka fråga olämpliga saker för att man inte tänkte igenom det. Det gör vi alla. Det obehagliga är enligt mig när man efter diskussion fortfarande framhärdar i sin rätt att få göra andra obekväma.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Rebecka
Nej, du har inte frågat LD om hennes inkomst. Däremot försvarar du rätten att få göra andra obekväma pga att du anser att de inte ska vara det. T ex genom att ifrågasätta de som inte vill prata offentligt om sin inkomst med främmande människor på nätet. Även om du inte riktar dig till nån särskild person så är det ju riktiga personer vi pratar om. LD i det här fallet. Det kan absolut finnas poänger med att prata om sånt som anses känsligt men det ska göras i miljöer där man känner sig trygg. Och de flesta verkar inte känna sig trygga med att oanonymt prata öppet om sin inkomst på stora offentliga bloggar som läses av tusentals människor. Om du tänker efter tror jag att du förstår varför. Sen tycker jag det är helt uppåt väggarna att ifrågasätta varför nån inte vill bli förminskad, förlöjligad och bortviftad med härskartekniker. Jag tror faktiskt inte att du tycker så egentligen. Jag hoppas det iaf.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Hmm
"Fråga. Kan ni själva räkna ut hur hennes belackare skulle kunna använda informationen mot henne? En viss Henr*etta tex?"
Exakt min tanke.

Hmm

Somliga Harmoniska Husmödrar
Ja jag såg nu när jag läste igenom hela tråden igen att du redan lyft den tanken. Tycker att det borde vara rätt uppenbart för alla som hänger här men är väl på sitt sätt trevligt att folk inte känner behov av att tänka preventivt. Konstigt dock att ingen ”nappade” när du presenterade idéen för dem men ibland känns det som att det är viktigare vem som lyfter en tanke snarare än innehållet i den.

Vi syns säkert i en annan tråd. 😊

Rebecka

Somliga harmoniska husmödrar

Jag kan uppenbarligen inte hålla mig borta härifrån. :)

Nu ser jag att du påstår att jag ifrågasatt de som inte vill prata offentligt om sin inkomst med främmande människor på nätet. Jag använder mig därför av Hmms favorituttryck: du presenterar mig med en halmgubbe.

Det är du som av oklar anledning får mina kommentarer till att handla om Lady Dahmer. Jag får än en gång göra dig besviken genom att förklara att det inte handlar om henne, eller andra personer ”på nätet”. Jag har pratat om arbetsplatser, ens privata sfär och samhället i stort.

Jag tror att influencers och bloggare trots allt har ganska få yrkesutövare. Vinningen av att gemene man har koll på vad dessa tjänar är därmed kanske inte särskilt stor.

Jag vet inte vemHenri*tta är.

Over and out.

Anonym

Lady Dahmer: Hur mycket tjänar du egentligen? Är det många småbelopp eller enstaka stora belopp som utgör huvuddelen? Är det mer eller mindre än vad Oscar drar in? Är det mer eller mindre än 10000kr? Än 20000kr/mån? Skulle vara bra att veta som grund för ett eget bidrag.

Somliga Harmoniska Husmödrar

Rebecka
Samtalet handlade om varför man inte kan fråga folk hur stor deras inkomst är med utgångspunkt från att Emelie frågade LD det. Du skrev att du höll med Becka som skrev "Självklart kan man fråga vad någon har i lön. Av någon anledning verkar ekonomi känsligt för många." Och du skrev: "Varför skulle man inte kunna fråga någon annan vad hen har i lön?" Samt: "Jag ifrågasätter varför just ekonomi och inkomst är ett så tabubelagt ämne att tala om." Det blir lättare att diskutera om folk kommer ihåg vad de sagt så man slipper dra en sammanfattning för dem när de verkar ha glömt det. Det är klart att man kan fråga andra vad de tjänar, vad de får i bidrag från samhället eller hur mycket pengar de ärvt eller vunnit. Det intressanta är väl varför man ska göra det när många uppenbarligen blir obekväma av såna frågor. Och visst kan man diskutera allmänt att det är ofint att prata om pengar i Sverige och att fattiga skäms över hur lite pengar de har. Men gör man det i en diskussion som startar med utgångsläget jag förklarat ovan så bör man vara tydlig med att det är detta man ifrågasätter pga orättvisor, just för att undvika missförstånd. Anser jag.

Hmm

Rebecka: Trevligt att du inte är bortskrämd. 👍

Nu stod där __tex__ Henr*etta!

FYI, hon är någon som roade sig med att kontakta skatteverket ang LD och det var inte för att vara hjälpsam.

Fanns väl egentligen ett par andra grejer som jag känner borde ta upp med dig, tex dina retoriska grepp, men låter bli förutom att jag kan tycka till en annan gång så hade det varit bra med en viss vilja att försöka se vad du själv tar med till bordet.

Din första fråga till mig var ju egentligen redan besvarad från mig i min kommentar till Emelie. Den hade behövt vara långt mer utvecklad än det du skrev. Jag svarar gärna på frågor och gillar frågeställningar men din hade du ju inte ens ansträngt dig med att tänka över vad jag ursprungligen sagt. Då känns det mer som ett försök till motsättning än till en interesanta diskussion mellan två olika åsikter.

Nu vill jag inte tala för SHH men jag känner nog något liknande ang henne. En bristande önskan att vilja förstå vad hon vill få fram. Dessutom inte att bemöta det hon sagt utan väljer andra saker.
Ett annat exempel att du inte väljer att ta med nätet i ditt utryck ”samhället i stort” känns ju tex som att du inte vill förstå vad hon vill få fram, snarare få rätt i sak. Vidare så är bloggen mångas arbetsplats. Mm


Så för att väldigt kort ge dig min syn på saken. Det är så klart intressant, viktigt och relevant att studera löner och inkomster men enligt mig borde det ske i generella former och alltid om grupper och aldrig individer, så vida det inte är enskilda stora makthavare som tex statsministern etc.

Alla dessa uppgifter finns sammanställda på tex skatteverket så det finns aldrig någon anledning att offentligt eller privat fråga någon vad de tjänar såvida man inte vill gräva i just dens privatliv av olika orsaker.

Dessa uppgifter är bättre sammanställda än vilka klädstorlekar folk har, som säkert även de ut något produktionsmässigt och med miljötänk orsak för att minska på svinn finns skäl att ta reda på, så som sagt finns ingen anledning att orsaka individen känslan av det intrånget om det inte är just obehag man är ute efter.

Om frågan blir varför folk vill hålla saker privat så får vi ge oss ut i en väldigt lång rent praktiska konsekvens-analys av vad man kan råka ut för, samt en djuptgående förklaring till de psykologiska skälen till individens behov av integritet.

Ha en trevlig helg!

Anonym

Hmm. Du tycker det är för "närgånget" fråga LD hur mycket hon tjänar. Det tycker inte jag. Men du får naturligtvis tycka precis vad du vill om vad som helst när och hur som helst. Det är inte det. Men när du svarar på en kommentar med ditt tyckande så undrar jag vad det är du egentligen vill. När det är uppenbart att den du svarar inte tycker som du. Ditt personliga tyckande är väl ändå ganska irrelevant i sammanhanget? Intressantare är då vad LD själv tycker. Och så länge hon inte uttryckligen tar avstånd från hela frågeställningen får du nog finna dig i att frågor om inkomst till henne ställs. Det har du liksom inget med att göra.

Hmm

Hej anonym!

Jag har redan svarat på vad jag vill i mina kommentarer ovan. Scrolla upp bara.

Hur du nu får något till att jag inte finner mig i det skulle vara interesanta om du vill utveckla. Citera gärna. Du kan samtidigt ta med de citat som finns ovan som säger emot ditt påstående. <—De finns tillskillnad från citat som befäster ditt påstående.

Att avgöra huruvida mitt personliga tyckande är relevant eller inte blir väl en fråga på individnivå och inte enbart utifrån ditt perspektiv kan jag då tycka. Uppenbarligen så fanns här iaf en som tyckte min åsikt var relevant.

Med din retorik då; Du har inte med att göra huruvida jag ger utryck för min åsikt och så länge det inte sägs något annat från plattformsägare så får du finna dig i att jag skriver vad jag tycker.

Vidare, varför ska jag anse att din kommentar till mig är relevant? Varför ska jag, eller någon annan bry sig om ditt tyckande om mina skriverier?

Och det är ju uppenbart att jag inte tycker som du anonym så varför skriver du till mig?

____Hur lät det tycker du?

Hmm

Hej anonym!

Jag har redan svarat på vad jag vill i mina kommentarer ovan. Scrolla upp bara.

Hur du nu får något till att jag inte finner mig i det skulle vara interesanta om du vill utveckla. Citera gärna. Du kan samtidigt ta med de citat som finns ovan som säger emot ditt påstående. <—De finns tillskillnad från citat som befäster ditt påstående.

Att avgöra huruvida mitt personliga tyckande är relevant eller inte blir väl en fråga på individnivå och inte enbart utifrån ditt perspektiv kan jag då tycka. Uppenbarligen så fanns här iaf en som tyckte min åsikt var relevant.

Med din retorik då; Du har inte med att göra huruvida jag ger utryck för min åsikt och så länge det inte sägs något annat från plattformsägare så får du finna dig i att jag skriver vad jag tycker.

Vidare, varför ska jag anse att din kommentar till mig är relevant? Varför ska jag, eller någon annan bry sig om ditt tyckande om mina skriverier?

Och det är ju uppenbart att jag inte tycker som du anonym så varför skriver du till mig?

____Hur lät det tycker du?

Anonym

Vet inte varför det blev en dubbelpost. Var inte meningen iaf.

/Hmm

Anonym

Jag har läst och kan inte hitta. Därför jag fråga. Menmen. .. Du är påstridig och beskäftig och skrivit många kommentarer här där du börja med att hoppa in med ditt irrelevanta tyckande. Därför är min sakliga reflektion befogad. När du går på stan och hör någon ställa en fråga du tycker är närgången brukar du då hoppa in där och påtala att frågan är närgången. Att den kan upplevas jobbig. Att andra elaka kan utnyttja det eventuella svaret. Att den utsatte har det jobbigt nog ändå och att du kan svara istället. Väldigt konstigt beteende kan jag tycka. Folk ställer frågor till varann IRL på bloggar och överallt. Inget konstigt med det. Den som får frågan äger upplevelsen av den.Inte du. Nu ställde jag en fråga till dig. Du verkar inte vilja svara på ett konkret sätt. Jag nöjer mig med det.

Anonym

Förlåt missa en sak. Det är utifrån frågeställarens perspektiv ditt personliga tyckande är irrelevant såklart. Inte mitt som du Hmm skrev. Och det tycker jag även om jag skulle råka hålla med dig. Vilket jag alltså inte gör i detta fall..

Hmm

Anonym: Säg att du inte tycker det är värt din energie att läsa det jag skriver om det är det du menar. Då hade det besparart mig min tid att alls bemöta ditt högtravande dravel där du värderar dig själv och dina egna åsikter högre än andras. Din åsikt som är varken mer eller mindre relevant än min och tillskilnad från dig så har jag aldrig utryckt något liknande, tvärtom.
Jag har dessutom skrivit det fler än en gång det du eftersöker ovan.

Jag har svarat dig precis som sig bör och precis så passande som dina frågor var ställda. Att du kallar det för sakligt är ju i sig underhållande. Trodde du verkligen att efter hur du försökt att förklara för mig hur irrelevant jag är samt falskeligen pådyvlat mig att jag inte finner mig i andras frågor här på bloggen, att du skulle få en annan sorts svar?

Det hade iofs inte varit otroligt men det hade blivit betydligt mindre hövligt i så fall.

När jag går på stan så är inte det ett öppet forum så som ett kommentarsfält är, men jo jag skulle faktiskt på riktigt kunna hoppa in och divergera från den som sitter på pottkanten till mig istället vare sig det gäller rasism eller andra närgångna frågor. Betydligt lättare irl då man kan göra det med en vänlig blick etc än här där tydligen då trots att jag tydligt skrev med vilken avsikt man skulle läsa det jag skrev, väljer folk att ändå se något annat.

Att frågeställarens känslor och eventuella mod går före och inte likaställs med den som tvingas in en omombedd förmodligen synnerligen mycket obekväm situation där hen är ställd mot väggen kan jag inte förlika mig med och jag är övertygad om att du inte sett det på samma vis om LD hade blivit tillfrågad om hennes storlek i kläder. Jag hoppas att du då hade varit jag ifall jag inte hunnit före dig.

Anonym du är dryg och värderar inte allas åsikter på samma villkor och du är inte ens förmögen att se dina egna ord och hur otroligt befängda de är när de användes precis exat lika mot dig. Du och andra förväntar er saker från mig som ni inte ens är i närheten av att själva leva upp till. Sopa, sopa rent....

Jag har mina välgrundade gissningar i var desss utfall i den här tråden bottnar från. Svar på tal ang befängda antaganden föll inte i god jord trotts att vad som serverades tillbaka var i exakt parritet med det som utdelades.

Och självklart ska du nöja dig med det du fick för du fick mer än du förtjänade.

Anonym

Nej Hmm. Jag skulle inte mästrande gå in och påtala det olämpliga i att fråga LD om hennes klädstorlekar. Mycket märkligt beteende som sagt. Rasism och andra otrevligheter är en annan sak och hör inte hit. Det måste du väl ändå kunna skilja på? Förlåt nu ställde jag fråga igen . Du behöver inte svara om det känns jobbigt.

Anonym

Och Hmm. Ditt tyckande är irrelevant för frågeställaren. Det är ett faktum och inget jag bara tycker. Eller menar du att folk här på bloggen ska inhämta ditt godkännande först innan frågor till LD ställs? Nej svara inte på den heller. Retorisk.

Ida

Anonym: att du orkar diskutera med Hmm!

Somliga Harmoniska Husmödrar

Anonym
"Och Hmm. Ditt tyckande är irrelevant för frågeställaren. Det är ett faktum och inget jag bara tycker. Eller menar du att folk här på bloggen ska inhämta ditt godkännande först innan frågor till LD ställs? Nej svara inte på den heller. Retorisk."
Ja, det är möjligt att Hmm:s åsikter är irrelevanta för frågeställaren. De är dock inte irrelevanta för LD och andra som läser här. Det handlar inte om att inhämta godkännande utan om att säga ifrån när integritetskränkande frågor ställs. Precis som vem som helst kan fråga vad som helst kan vem som helst ha en åsikt om lämpligheten.
"När du går på stan och hör någon ställa en fråga du tycker är närgången brukar du då hoppa in där och påtala att frågan är närgången. Att den kan upplevas jobbig. Att andra elaka kan utnyttja det eventuella svaret. Att den utsatte har det jobbigt nog ändå och att du kan svara istället. Väldigt konstigt beteende kan jag tycka."
När jag går på stan och hör okända människor samtala så har jag ingen möjlighet att avgöra vad de har för relation till varandra och kan därför inte avgöra vad nån tycker är en lämplig fråga. När jag går på stan med en vän och en främmande människa kommer fram och frågar min vän hur mycket hen tjänar i månaden så kan jag däremot avgöra att det är ett gränslöst obehagligt beteende och säger med största sannolikhet ifrån.
"Folk ställer frågor till varann IRL på bloggar och överallt. Inget konstigt med det."
Om det är "konstigt" eller inte har ju helt att göra med vem som ställer frågan och vad den frågar om, samt vilket sammanhang man befinner sig i. Klart det finns sammanhang och frågor som är socialt olämpliga att ställa. Åtminstone om man bryr sig om hur andra mår.

Tess

Jag föredrar också crowdfunding istället för samarbeten med företag. Om det är något enstaka företag som passar ihop med blogginnehållet så kan det gå bra, men oftast slutar jag läsa bloggar där det är mycket sådant. När man sett flera bloggar ha samma samarbete och i princip skriver samma inlägg om samma grej så känns det som att det tar bort det äkta från bloggdrivaren. Sett väldigt många samarbeten med Polarn & Pyret det senaste t.ex. efter att de ändrade sin stil totalt. Alla inlägg jag sett, från olika personer, har skrivit samma sak.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog