Det pågår ett krig mot kvinnor
Fan vad männen jublar nu när en kvinna på SR anklagats för sexuella trakasserier. Det är som att en kvinna nollställer tusentals mäns våld. Att det helt plötsligt inte handlar om kön längre, om mäns överordning, mäns förtryck, mäns självklara rätt till våra kroppar. Hallå allihop en kvinna, EN KVINNA, har sexuellt trakasserat en person så män och kvinnor är precis lika! 
 
Eller inte. Män står fortfarande för 98% av allt sexuellt våld. Det är fortfarande män som är problemet. Kvinnan på SR är inte unik, även kvinnor på höga positioner kan bete sig vidrigt, men de är undantagen som bekräftar regeln. De är fortfarande bara 2%. Och deras maktposition är aldrig i klass med männens. Jag undrar faktiskt om hon blivit avstängd så snabbt om hon varit man.  Förmodligen inte. 
 
Apropå mäns vidrigheter så tycker jag att ni ska läsa denna artikel: 
 
456 kvinnliga skådespelare vittnar om de övergrepp och sexuella trakasserier som sker i branschen. Om män som geniförklaras och hålla om ryggen trots att alla vet vad de gör. Om kolleger som tittar bort när övergrepp sker. Som ursäktar och viftar bort. 
 
En intressant grej är att Lena Endre är en av de kvinnor som vittnar om övergreppen. För ett par år sen när en undersökning visade att sexuella övergrepp var vanliga inom scenkonsten och teatern så gick hon ut och förnekade att hon sett eller upplevt detta. 
 
Det kan tyckas motsägelsefullt nu men det är precis det här som är problemet och som jag ofta skriver om: hur kvinnor hjärntvättas att dels internalisera och normalisera det vi utsätts för och dels att vi med näbbar och klor alltid står upp till männens försvar. Daddys girls är vi tills vi frigör oss. Daddys girls som är så jävla blinda att vi avfärdar övergrepp även när de sker mitt framför ögonen på oss. Så jävla indoktrinerade att självförneka till förbannelse. 
 
Jag har pratat med så många kvinnor som på heder och samvete förnekar bestämt att de någonsin tafsats på eller behandlats illa av män men som efter ett tag, ibland år, kommit till insikt och vågat erkänna för sig själv och andra att jo detta har hänt mig. Som ibland till och med är chockade över insikterna. 
 
Jag har gjort det själv. Intalat mig själv att jag missförstått, att han inte menade så, att det blev fel, att han bara ville vara snäll, att det inte var så farligt, att det inte hände så som jag minns det. Och tanken på att tänka illa om män har gjort fysiskt ont, nästan gett mig panik, fått mig att känna mig usel och vidrig. 
 
Anonym

Hon blev inte avstängd snabbt. Trakasserierna har pågått av och till i 20 år på flera arbetsplatser. Hon trakasserade inte bara en kvinna utan många.

Svar: Ok. My bad. Poängen kvarstår dock: hon är undantaget.
ladydahmer.nu

Anonym

”Inte alla kvinnor” menar du?

Anonym

Det finns fler dåliga män än dåliga kvinnor. Det medger jag. Men majoriteten av männen är bra människor precis som majoriteten av kvinnorna. Vi kan jobba tillsammans mot de dåliga människorna.

Ellen

Fy fan, vidrigt men blir tyvärr inte så förvånad då kvinnor ofta är väldigt beroende av "de stora männen"i teater och filmvärlden för att kunna behålla jobb eller få jobb överhuvudtaget och jag har hört om att det sker mycket övergrepp inom denna värld redan innan... Men himla bra att de går ihop så många inom samma bransch, det ändå blir en del action nu av den här kampanjen, känns hoppfullt. Man kan liksom inte skoja bort de här problemen längre när vi kvinnor är för många och inte accepterar detta längre.

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Nej, majoriteten av männen är inte bra människor. Har du missat de miljoner vittnesmål kvinnor lämnat under #metoo? Fast du kanske tycker att man är en "bra människa" trots att man sextrakasserar och begår sexuella övergrepp och våldtäkter?

Anonym

SFK: det finns många dåliga män i världen men jag står fast vid att majoriteten av männen är bra människor. Precis som kvinnorna. Vi borde arbeta tillsammans.

Jos

Skakad och berörd av skådespelerskornas upprop. Tung läsning, tunga känslor. Men jävlar vilken kraft det finns i detta. Att vi kvinnor går samman är det mest kraftfulla som kan hända. Jag skulle också vilja finna mer av denna gemenskap, men vet inte i vilken ände jag ska börja. Tack för att ni finns och kämpar alla fina ❤️

Matilda

@anonym mäns våld mot kvinnor är ett struktuellt globalt problem. Kvinnors våld mot män är inte det. Jobba tillsammans? Visst, haka gärna på vår kamp, men vi tänker inte kompromissa för att behaga männen.

Anonym

Matilda: Här handlade det om en kvinnas våld mot andra kvinnor. Hon är ett ovanligt exempel eftersom hon höll på med fysiska övergrepp. Dåliga kvinnor ägnar sig mest åt psykiska trakasserier. Majoriteten av alla människor - män och kvinnor - gör inget sådant.

Malina

Anonym: Om nu majoriteten är bra män, var var de här fina männen när de här 500 (som vågat träda fram, de var ju över 1000!) kvinnorna blev utsatta för trakasserier, övergrepp och våldtäkter? Svenska film -och teaterbranschen i Sverige är inte gigantisk...

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Och jag står fast vid att majoriteten män inte är bra. Men det är väl bara att jobba på oavsett vad? Förstår inte hur det ena har med det andra att göra. Har du lust att förklara?

Anonym

Teaterbranschen är inte typisk för övriga samhället. Skådespelare är ett yrke med väldigt dåligt rykte. Så har det varit i hundratals år. Det är inget nytt. Konkurrensen är mördande mellan unga skådespelare som kämpar för att få roller innan de blir för gamla. Både unga kvinnor - och unga män - utnyttjas av regissörer och producenter som har makt över rollbesättningen. Samma sak har hänt i mediebranschen där jobben bara blir färre. Unga journalister kämpar om futtiga vikariat och cheferna kan utnyttja deras underläge. Gå inte in i dessa yrken!

Clara

Bra intervju med Marie Göranzon på Efter 10 med Malou idag!

furyosa

Anonym,
Jag säger som SFK, om män vill jobba mot samma mål så är det väl bara att göra det. Män ska inte behöva någon kvinnas välsignelse för att göra det. Män som läxar upp andra män om att sluta med sexuella trakasserier och övergrepp är ett välkommet bidrag men det borde naturligtvis vara självklart och inte behöva poängteras. Ditt fokus verkar dock ligga på att både män och kvinnor är lika goda kålsupare vilket inte backas av statistiken.

Du säger att dåliga kvinnor ägnar sig mest åt psykiska trakasserier. Har du hört talas om identifikation med förövaren? Många kvinnor ägnar sig åt psykiska trakasserier som en överlevnadsmekanism pga deras underordnade position i samhället. I kvinnoseparatism uppstår tillit kvinnor emellan utan förövarens närvaro. Därför är den så effektiv på att avprogrammera identifiering med förövaren. Många kommer till insikt om vad de utsatts för och hur de har agerat till försvar åt sina förövare.

Elin

Anonym
”Vi borde arbeta tillsammans” NEJ!!!
Det borde vi inte alls, män vill inte bli av med sina privilegier och de vill inte ”samarbeta” med kvinnor, de hatar kvinnor och vi måste slå tillbaka.

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Är dessutom nyfiken på vad du anser att män bör arbeta för. Hur ska det arbetet se ut konkret tänker du dig?

S

Eller som Mannerström:
'Nej, det finns inga sexuella trakasserier i restaurangbranschen!*
och sedan:
'Vi får inte glömma att också kvinnor utför sexuella trakasserier!'
Hur ska du ha det? Finns det inte, eller finns det bara när kvinnor är förövare?

Anonym

SFK: Goda män kan skydda kvinnor från dåliga män. Jag skjutsar hem mina döttrar från fester så att de inte ska råka illa ut. Jag hjälper dem med skolan så att de får en bra utbildning och kan välja arbeten och inte hamnar i klorna på samvetslösa chefer eller blir beroende av dåliga makar. Jag stärker deras självförtroende så att de kan ta vara på sig själva när jag inte kan hjälpa dem längre.

Musk

Och goda kvinnor kan skydda män från dåliga kvinnor. Det sker hela tiden. Både kvinnor och män behövs för att motarbeta onda människor.

S

Anonym:
Oj oj oj, du är alltså den 'goda mannen' som skyddar kvinnor från 'de dåliga'!

Och kvinnor med bra utbildning hamnar inte i klorna på samvetslösa chefer eller dåliga makar? Jag gissar att åtminstone ett par stycken av skådespelarna i uppropet ovan har några års utbildning. Själv har jag över 6 års eftergymnasial utbildning, men har aldrig märkt att det hjälper mot sexuella trakasserier (tvärtom, flera av trakasserierna utfördes i universitetsmiljö av personer med professorsgrad, så jag skulle nog råda dig att inte skicka dina döttrar till universitetet)...
Kvinnor med 'gott självförtroende' påverkas alltså inte av patriarkatet? Så som poc med gott självförtroende kan klara sig undan rasism? Vi hade kanske faktiskt kunnat undvika förintelsen om bara judarna haft lite bättre självförtroende!
Trodde du uttryckte önskan här ovan om att arbeta tillsammans: vi arbetar mot de förtryckande strukturerna, för att kvinnor, oavsett utbildning, självförtroende och antal manliga beskyddare (med bil), ska kunna röra sig fritt och ta fria val - välkommen i kampen!

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Vad bra. Och hur hänger det ihop med att jag (t ex) inte anser att de flesta män är bra människor och att du gör det? Vad är sambandet?

trino

Anonym,

Jag är högutbildad (examen från 5 års studier på universitet) och har levt med män som regelbundet kränkt, förnedrat och våldtagit mig under fler år. Båda högutbildade (ena är civilekonom och den andra jurist, jobbar för övrigt som åklagare idag) och en av dem är från fin överklass. Tro inte att utbildning på något sätt är en garanti för trygghet åt något håll.

De enda män som på riktigt har respekterat mig och min kropp har ett etniskt ursprung från andra länder än Sverige. Länder som vi svenskar normalt ser som sämre utvecklade länder.

S

Anonym
Eller, fel av mig: du skyddar 'dina' kvinnor, de som har förtjänat beskydd genom rätt utbildning, inställning och släktskap till dig. Du tycker inte själv att det låter som en halvtaskig lösning? Och du ser inte att det finns ett strukturellt problem om det alltså måste till beskydd från 'goda män' (som man då alltså måste förhålla sig till och upprätthålla deras välvillighet genom att pleasa deras ego och idéer) för att som kvinna överleva i världen?
Bara i skådespelaruppropet som nämns här är det 456 kvinnor - hur många av dem kan du erbjuda ditt 'beskydd'? Och hur ser det ut rent praktiskt?
På insta finns just nu 554 999 inlägg under #metoo - hur många av dessa kan du, o goda man, ta hand om?

F

Jag var själv likadan och vågade inte erkänna, ens för mig själv, vad män har gjort mot mig och andra kvinnor. Det är enklare att leva i förnekelse än att våga se sanningen. Sanningen innebär ju även sanningen om män i sin egen närhet, män man tycker om och älskar. Så jag tycker enbart det är bra att Lena Endre äntligen vågar inse och erkänna både för sig själv och andra. Modigt! Däremot har jag hört många negativa röster höjas i min närhet om just detta.

Åsa

Så bra text! Passar på att slänga in en tanke: Hur många män av #inteallamän har OMEDVETET kränkt en kvinna? #metoo-kampanjen visar hur många kvinnor som känt sig utsatta och kränkta (och varför ens ifrågasätta det, som en del gör?).

Frågan är hur många av männen som faktiskt har FATTAT att de gått över gränsen?

Jag är född på 80-talet är mer eller mindre uppvuxen men "kärlek börjar med bråk", "han drar dig i håret och tafsar på dig för att han gillar dig", "hon säger nej, men vill bara spela svår". Och ja, ibland sa man nej, men inte för att spela svår utan för att tjejer blev slamp-stämplade om man visade att man ville, vilket är ytterligare en del i det hela. Sen är det alla blickar, kommentarer, män som tror de har rätt att ta på en, lilla-gumman-attityden osv osv osv.

Jag följde med en kille hem en gång, en kille som jag var intresserad av, men som (som jag senare har förstått) våldtog mig. Jag ville inte, men han tvingade sig på mig. Jag blev till slut förbannad och då fattade han och "släppte" mig. Jag stack hem. Det sjuka med det är att JAG FÖRSTOD INTE DÅ att det faktiskt var en våldtäkt. Jag var ju van att killar trodde sig "ha rätt" till mig och min kropp. Jag skyllde såklart på mig själv, som gått med honom hem.

Poängen är i alla fall att jag tror inte att han ens var medveten om att han gick långt över gränsen. Jag tror inte att de flesta killar eller män som gör det förstår det. Jag tror att majoriteten av dem som kallar sig "goda" också varit där, men kanske på en annan nivå. Det är så djupt rotat och så hårt befäst i vår kultur. Och för att ändra på det tror jag att vi delvis måste börja med att lära våra barn att man frågar om man får krama/pussa/ta på osv osv och säger någon nej så är det nej, no questions asked. Inte "Joo, en kram kan han väl få?"

Nej, inte alla män är våldtäktsmän som lurar i buskarna mörka kvällar. Men jag vågar påstå att alla män någon gång har gjort eller sagt något som kan ses som ett övertramp. Vill också förtydliga att det är INGET FÖRSVAR att ett beteende varit omedvetet, men det är en FÖRKLARING och bevis på hur normaliserat det fortfarande är.
Angående artikeln i DN och uppropet från svenska skådespelare så är det bland det vidrigaste jag läst. Fy fan!

Anonym

S: Jag har tre döttrar. Jag kan beskydda dem efter bästa förmåga så länge de är små. Sedan hoppas jag att bidragit till att de har egen styrka att skydda sig själva. Jag ser inget fel i det.

trino

Åsa, exakt så. Jag förstod inte heller förrän långt senare att jag under många år levt under ett sådant förtryck och med regelbundna våldtäkter. Jag förstod verkligen inte och trodde att jag mådde dåligt p.g.a. att jag hade något fel inom mig. Gick hos psykologer som liksom bekräftade detta när de hela tiden letade fel hos mig. Ingen tog i frågan om hur jag levde, strukturer och hur jag blev behandlad. Ingen såg, inte ens utbildade personer vars enda uppgift var att hjälpa mig.

trino

Anonym, poängen är att strukturen i samhället innebär att de i egenskap av flickor/kvinnor alltid kommer behöva vara på sin vakt eftersom män förgriper sig på kvinnor. Jag är övertygad om att du och i princip alla föräldrar vill skydda sina barn och ge de så bra förutsättningar som möjligt. Det är naturligt och inget någon ifrågasätter. Men att då våga öppna sina egna ögon för de osynliga strukturer vi har där män hålls om ryggen trots att de begår övergrepp är att på riktigt se de strukturer och faktiska problem som dina döttrar är/kommer bli utsatta för. Att våga se. Att sluta förneka och att våga ta in hela den massa av övergrepp som pågår varje dag året om.

Läs LD's tjejCV hon skrev om för ett par dagar sedan. Hade kunnat varit jag som skrev det. Trots att jag har föräldrar som vill mig mitt bästa, som gjort vad de har kunnat för att skydda mig. Säger de men de, som så många andra, har aldrig vågat se. Aldrig vågat ta in vidden. Det är som Åsa klokt skriver lättare att förneka än att inse vidden av detta samhällsbekymmer.

Nina

Anonym
Jag är högutbildad men gissa vad - det finns män som sextrakasserar inom mitt yrke också och det finns ännu fler män som skyddar de sextrakasserande männen. Utbildningsnivå kommer inte att skydda dina döttrar även om det kan ge dem ett fuck-off-kapital.
Det finns liksom inte en grupp dåliga män och resten bra män. Det finns massor av män som säger sig vara bra men som inte lyfter ett finger för att försvara en kvinna som utsätts för trakasserier. Det finns också massor av män som kommer med nedsättande kommentarer om kvinnor, som ser kvinnor som mindre intelligenta än män och därmed mindre kompetenta än män osv osv osv. Överallt finns de här männen! Så den där gruppen bra män - som inte särbehandlar kvinnor negativt och som ser till att ingen annan i deras närhet gör det heller - den gruppen är mycket liten.

S

Anonym:
Du önskar alltså inte bidra till ett samhälle där dina döttrar inte behöver 'skydda sig själva'?
Du påstår även att vi ska 'jobba tillsammans' - om detta är din lösning, att uppfostra dina döttrar till att 'skydda sig' och sedan hoppas på det bästa - så uppfattar jag den som djupt individbaserad. Eller menar du att vi ska 'jobba tillsammans' med att uppfostra dina tre döttrar?
*förstår uppriktigt inte vad du vill 'jobba tillsammans' med*

Anonym

Jag delar inte alls er bild av män. De dåliga männen är få men kan ställa till stor skada. Om kvinnor jobbar tillsammans med majoriteten av bra män kan vi göra samhället bättre. Om ni däremot utgår från att de flesta män är dåliga även vi som aldrig begått ett övergrepp i hela vårt liv då river ni bara broar. Ett exempel: På Emmabodafestivalen delade Vänsterpartiet ut flygblad till alla män med rubriken ”Så kan du undvika att våldta”. Det ligger en dold anklagelse i det. Typ att alla män kan ”råka våldta”. Bättre vore att vädja till de manliga besökarna att hålla ögonen öppna och gripa in om de ser eller hör något som kan vara ett övergrepp.

Anonym

Nina: Jobba tillsammans betyder att jag skyddar mina döttrar men hjälper till att skydda hennes kompisar. I utbyte skyddar deras föräldrar mina döttrar. Det jobbet går bättre om kvinnorna inte misstänker alla män.

Jennie

Att jobba tillsammans med män ser väldigt ofta ut som det gör i den här tråden nu, massa kvinnor som får lägga energi på att övertyga en man som vägrar lyssna och inte har något konkret att komma med.

Madde

Anonym problemet ligger väl i att det inte är få män som gör det. Utan tvärtom de flesta män har någon gång utfört något nedvärderande mot kvinnan. Vare sig det var att tafsa på en söt tjej eller kalla henne hora för att hon inte är intresserad eller bara sa något som inte passade en man. Detta förtryck mot kvinnor finns i alla jobbkategorier så det är inte något som är centrerad till filmindustrin.
Dock sa du att du har döttrar som går på fester har du någon gång frågat dem om de blivit utsatta? Eftersom du tydligen tror att det räcker med att köra dem fram och tillbaka till fester för att förhindra detta. Stor del av tjejer har någon gång blivit kallad horor eller tagna på från de börjar skolan av skolkamrater. Och skulle de våga säga det eller är de så vana vid det att det inte ser det som övergrepp för du har själv sagt att de flesta män är goda eller hur?

S

Anonym:
Jag gissar att du är man och därmed kan kosta på dig att ha 'en annan bild av män' - har du läst LDs inlägg, med kommentarer, om tjejCV?:
http://ladydahmer.nu/2017/november/har-ni-ocksa-ett-cv-over-de-sexuella-overgrepp-och-trakasserier-ni-utsatts-for-genom-livet.html
- menar du då såna 'bra män' som min scoutledare, jympalärare, professorer?
Du svarar inte heller på min fråga:
Vad exakt är det vi ska jobba tillsammans med män på? Uppenbarligen inte på att skapa ett jämställt samhälle på de förtrycktas premisser, utan alla dina förslag handlar ju om hur vissa kvinnor, med beskyddande mäns hjälp, eventuellt ska kunna överleva utan att rådande ordning störs. Jag föreslår att kanske inte någon ur den förtryckande gruppen ska instruera oss hur vi ska föra vår kamp.
Och hur kan du ens kalla det att kvinnor 'river broar'? Det kan inte möjligtvis vara de förtryckande och övergreppande männen som förstör möjligheten till vettiga relationer och tillit mellan kvinnor och män?
Åh, stackars män som ev råkar ut för en dold anklagelse - medan vi kvinnor råkar ut för högst odolda hot och trakasserier dagligen.

Jag är ledsen att behöva meddela dig detta: allt, precis allt, tyder på att du inte alls är den 'goda man' som du tror dig vara. Varsågod, du fick just en lysande möjlighet att omvärdera dig själv och din omvärldsanalys! (en chans som du ju inte kommer att ta)

S

Jennie:
JAAAAAAAA!
'jobba tillsammans' - my ass

trino

Jennie <3 <3 <3

Jag tappar fan hoppet om alla - exakt ALLA - män när jag om och om igen ser det Anonym skriver. Han är långt ifrån ensam om att tjata om hur feminister "river broar" etc. Vad i h-vete är det att lägga energi på?

Jag började mitt liv med att lita på alla människor. Sedan har det sakta men säkert raserats och det är männen själva som rasar min bild av dem. Vad är det som gör att de vägrar lyssna? testosteronet? Musklerna? Ignoransen? Arrogansen? Jag vete fan, men det är som att tala för döva öron. Mina tomtenissar hemma lyssnar bättre än vad någon man någonsin gjort på mig.

S

trino:
♡ ♡ ♡ ♡
(kommer gärna och diskuterar lite kvinnokamp med dina tomtenissar en dag)

trino

S, de hälsar att du är så välkommen! Alla som lyssnar, respekterar och känner in andras känslor (d.v.s. har empati) är så välkomna. De bjuder på glögg och godsaker <3 <3 <3

S

Härligt!
Tar med pepparkakor!
🎅 🎅 🎅

Wendigon

Om man tror att man kan skydda sina barn fattar man ingenting av vad tjejerblir utsatta för. Det börjar i småskolan. Vi föräldrar är inte där när de blir hotade, slagna, nerbrottad, tvångspussade och kallade för könsord. Det är på förskola/ lågstadiet killar lär sig att de får bete sig som svin och tjejer får lära sig att tåla det. Tro inte att det inte är så på just din skola. Det handlar inte om dåliga vuxna individer. Det är strukturer som alla barn får lära sig.

Wendigon

Om man tror att man kan skydda sina barn fattar man ingenting av vad tjejerblir utsatta för. Det börjar i småskolan. Vi föräldrar är inte där när de blir hotade, slagna, nerbrottad, tvångspussade och kallade för könsord. Det är på förskola/ lågstadiet killar lär sig att de får bete sig som svin och tjejer får lära sig att tåla det. Tro inte att det inte är så på just din skola. Det handlar inte om dåliga vuxna individer. Det är strukturer som alla barn får lära sig.

Jd

Vad är alternativet till att få män och kvinnor att arbeta tillsammans mot övergrepp och trakasserier anser ni?

Är det att män ska jobba med män och kvinnor jobba med kvinnor? Typ fortsätta gräva djupt separatistiska arenor av samhället?

Ska kvinnor göra allt själva som rör dem negativt? Det är ju i princip vad som görs redan, merparten kvinnor utbildar sig till människoorienterade yrken och arbetar frivilligt på kvinnojourer etc.

Jag vet inte, sitter absolut inte på några kloka svar, men skulle gärna vilja höra lite fler analyser som vågar gå lite djupare än att prata om "onda" och "goda" människor.

S

Jd:
problemet här är väl inte att ingen vill att män och kvinnor ska jobba tillsammans, utan att mannen i diskussionen (alla män i alla diskussioner) försöker berätta för kvinnorna hur de borde jobba, vad de gör fel, samt slår sig för bröstet för det han gör (hämtar sina döttrar i bil för att beskydda dem).

Men annars är det väl i och för sig en lysande idé att män jobbar med män för att stoppa övergrepp och trakasserier, helt nyskapande och banbrytande om män ('de goda' som inte trackar) började säga ifrån varenda gång de såg/hörde något som inte är ok. Låt oss testa det med säg en provperiod på ett par år och se om det gör skillnad!

Gutterflower

S, trino, Jennie med flera - herregud vad grymma ni är!! Ren njutning, alltid, att läsa era kommentarer. ❤️

Anonym

Mina döttrar har alla gått igenom småskolan utan att blivit utsatta för något sådant. Tro mig: jag och min fru har frågat dem mycket om det. Däremot har flera i perioder varit utfrysta och småjobbade av andra tjejer i klassen. Skolan är ett jobbigt ställe men killar är inte de enda som kan bete sig illa.

S

Åh, där kom den: 'trakasserier finns inte - men kvinnor/tjejer beter sig minsann inte heller alltid så schysst!'
trakasserier finns alltså bara när tjejer 'småmobbar'?
Alternativt:
'okejrå att killar våldtar, mördar och misshandlar, men tjejer då som FRYSER UT och SNACKAR SKIT!'
som om inte killarna klarar att vara småtaskiga i tillägg till den vanliga sextrakasseringen...

S

Gutterflower:
♡ ♡ ♡

Anonym

Menar ni att killar våldtar, misshandlar och mördar i skolan? Vilken bild av män har ni egentligen?

Lisa

Anonym är verkligen nidbilden av en kränkt och sårad man i egenskap av man. Och hur naiv? Att man frågar sina barn, ens frekvent, betyder inte att inget sker. Dessutom har de allra flesta som inte stoppar huvudet i sanden, vid det här laget förstått att mäns beteenden mot kvinnor (och pojkars mot flickor) är så normaliserar att man ofta inte förstår vad som är okej och inte. Varken förövare eller offer.

trino

Anonym,
hur tänker du dig att en våldtäkt uppstår? Är det utifrån ett vacuum, något som förövaren helt plötsligt "kom på"? Eller är det något som sker gradvis genom att positionerna förflyttas från att vara "smärre" övergrepp som t.ex. tvångspussar, springa in i tjejernas omklädningsrum, försöka dra ner byxorna vid något tillfälle "när det gick för långt", dra i bh-band och skratta i killgänget? När sådana beteenden accepteras av de vuxna (inte får konsekvenser) så är steget till att senare i livet våldta någon betydligt lägre än om de fått höra att "så får du inte göra". Det är små steg som förskjuts från vad en människa normalt inte gör till att faktiskt göra.

För övrigt fick jag under mellanstadiet aldrig ha min kropp i fred. Varenda rast lekte pojkar med namn som Magnus, Markus, Daniel och Thomas något de kallade "våldtäktsleken" där de drog in tjejerna i små stugor på skolgården och tvingade oss att pussa dem, dra ner våra byxor, ta på våra kön m.m. Jag sade till lärare och rastvakt men fick till svar "de är bara kära i er" och ingen stoppade leken. När jag i vuxen ålder hör en av dem gnälla över att hans tjej är så "tråkig i sängen" och "aldrig vill ha sex" känner jag bara att "jaha, såhär skapas en förövare som tvingar sig till sex genom tjat".

*triggervarning*
Första gången jag var med om ett övergrepp var jag fem år och gick på förskola. Vi badade allihop i en liten mini-bassäng utanför förskolan. Fröknarna och nästan alla barn gick in, jag och en pojke var kvar (att man låter två barn stanna själv i vattnet.. ja ja). Han kom fram till mig och frågade "vill du knulla?" Jag förstod inte vad ordet betydde och sade "jag vet inte vad det är" varpå han svarade "jag ska visa" och stoppade in sitt finger i mig. Det gjorde ont och jag började gråta. Han sade att "så är det för tjejer" och så gick han upp ur vattnet. Fem år gammal.

Trots alla dessa händelser mitt liv är kantat av tror jag på män. Jag tror att de kan lyssna, förstå och faktiskt ta in på ett logiskt plan hur det är att vara kvinna och växa upp med ett förtryck. Jag vill fortfarande tro att ni har empati. Jag har inte gett upp hur mycket män än har trampat på mig. Men att bli avfärdad med "jag har mött ett par rötägg, inte alla män, såhär är inte min bild" etc är fruktansvärt förminskande mot mig och alla kvinnor som nu höjer sina röster. Lyssna. Det är allt vi önskar. Lyssna. Tro på oss.

Wendigon

Anonym: Den känslan jag får när jag läser dina inlägg är vanmakt, ilska och en bekräftelse av att det inte går att föra en diskussion med män om jämställdhet. Ni män följer ett mönster i diskussioner och jag undrar om det verkligen finns "bra män" eller om alla män bör undvikas. Antar att den uppfostran män får gör att de dels får uppblåsta egon så att de inte lär sig att lyssna och ta in andras perspektiv, dels automatiskt inte kan ta in något som kvinnor säger/skriver då de respekterar kvinnor. Vilket också är orsaken till alla övergrepp. Så ja, alla män.

Natasha

Anonym, jag tror inte riktigt du greppar hur normaliserat mäns förtryck mot kvinnor är. Flera här (mig själv inkluderat) kan vittna om hur vi inte ens förstått att vi blivit utsatta för sexuellt våld just för att så fruktansvärt vanligt. Det säger tyvärr inte särskilt mycket att dina döttrar nekar till att de utsatts för detta. Fram tills att jag var 24 år gammal tyckte jag inte heller att jag utsatts för sexuellt våld, och då hade jag ändå varit med om en hel del, det allvarligaste var att jag vaknade av att en främmande kille på en hemmafest fingrade mig medan han pressade sitt kön mot min rumpa. Medan jag sov. Hur sjukt det än låter reagerade jag knappt på detta, jag tänkte mest att "ja sånt händer när man blir för full och somnar på en fest". Sedan gick jag vidare med mitt liv. Det var inte förrän flera år senare jag förstod hur vansinnigt det faktiskt var. Tänk dig att jag (och flera andra som utsatts för liknande saker) kunde rationalisera bort en sådan incident som "något som bara händer"... då måste vi faktiskt vara väldigt blinda för mäns våld mot kvinnor.

Tyvärr observerar jag detta beteendet allt för ofta än idag. Jag arbetar som lärare och det är dessvärre vanligt att killar tar sig friheter med tjejers kroppar och att tjejerna accepterar detta då de inte ens förstår att det är trakasserier. Just för att det är så vansinnigt normaliserat. Killarna som utför dessa handlingar förstår ofta inte heller, något jag kämpar varje dag, verkligen varje dag, med att göra dem observanta på.

Sammanfattningsvis: att dina döttrar nekar till att ha blivit illa behandlade av killar säger tyvärr inte så mycket. Jag hoppas självklart innerligt att du har rätt, men antagligen innebär det bara att de ännu inte fått upp ögonen för de patriarkala strukturer som genomsyrar hela vår värld och tillåter detta beteende gå obemärkt förbi.

Anonym

Vad ni varit med om kan jag bara beklaga. Men jag vägrar att tro att det är typiskt. Era erfarenheter, hur sanna de än är, behöver inte vara normen.

trino

Anonym,
Nej, de behöver inte vara normen om vi börjar ta ansvar för varandra. Om vi börjar se att män faktiskt gör såhär och därmed lär våra barn - och i synnerhet pojkar - hur man faktiskt respekterar varandra. Inte bara att man ska det, utan också hur.

Du låter som en fin policy på en arbetsplats där det står att "vi kränker inte varandra" men sedan har ingen någon som helst aning om hur kränkningar faktiskt tar sig i uttryck.

Lisa

Anonym
Du lyssnar verkligen inte va? Alltså du bryr dig inte alls om vad kvinnor säger, eller hur? För hade du gjort det, då hade du noterat en kampanj som pågår nu, som heter #metoo. Den visar att det ÄR typiskt. Men män lyssnar inte på kvinnor, och bryr sig inte om kvinnors erfarenheter, de är så självbelåtna att de i ALLA lägen tror sig veta bättre, även om saker de själva inte drabbas av. Du är ett levande bevis på det.

sanna

Anonym
Vad krävs då för att du ska ändra åsikt? Hela kommentarsfältet här är fullt av kvinnor som säger at sexuellt våld och ofredande är väldigt vanligt. I #metoo berättar tusentals kvinnor om hur vanligt det är. Ändå vägrar du tro det. Vad bygger du dina antaganden på, som är mer trovärdig än ett oändligt antal kvinnors personliga vittnesmål?

trino

Sedan kan vi fundera på vad som är norm. Det vi vill tro eller det andra faktiskt vittnar om och som har hänt. Inom forskningen kallas det empiri, alltså en erfarenhetsbaserad slutsats. Här är det erfarenheter som utsatt kvinna som utgör observationerna (det är mäns övergrepp på kvinnor som diskuteras) och som vi drar slutsatser ifrån. Att du och många män envist hävdar att det är ovanligt räcker inte. Ni behöver komma med argument som visar på annat.

Och bara det att du fortsätter att envist hävda att "alla män gör inte såhär". Ingen har sagt det. Däremot säger vi att det är betydligt fler än du tror. Men ändå fortsätter du med "inte alla män". Varför? Vem vinner något på det? Du tar bara fokus från kärnfrågan, att kvinnor utsätts för övergrepp till daglig dags.

S

Det är alltså vad du kommer säga den dag din dotter berättar att hon blivit våldtagen:

'Vad du varit med om kan jag bara beklaga. Men jag vägrar att tro att det är typiskt. Dina erfarenheter, hur sanna de än är, behöver inte vara normen.'

trino

S - huvudet på spiken! <3

Somliga Förbannade Kvinnor

Angående Anonym. Så här skriver Fanny Åström på sin IG:
"Att hantera en antifeminist
1. Ge dem inte ens minsta lilla chans. Censurera allt. Fall inte för frestelsen att driva med dem. "Ge mig ett lillfinger och jag sliter av hela handen med mina huggtänder."
2. Om du är i en situation där du inte kan undvika diskussion: Inbilla dig inte att du kan tala vett i dem. De är bortom räddning. "Jag tänker bara vara demonstrativt dum i huvudet tills du ger upp."
3. Även om antifeministen blir "övertygad" så är det bästa som kan hända att han inte tycker att du har helt fel. Han kommer aldrig bli en dedikerad feminist. "Okej, du har övertalat mig om att du inte är jävulen själv. Nu ska jag återgå till mitt privvade liv.""
Det anonym kommer ta med sig härifrån var det han kom hit för att bevisa för sig själv: Feminister hatar alla män och är omöjliga att diskutera med. Samt "Jag är en bra man och eftersom de vägrar vara tacksamma för det behöver jag inte ha dåligt samvete för att mitt engagemang inte sträcker sig längre än till skjutsning av mina döttrar. Puh!"

Ni är bananer

Så ni är alla säkra på att anonyms dotter kommer att bli våldtagen. Jätte trovärdigt.

Borde han istället berätta åt henne att hon kommer bli våldtagen och hon kommer aldrig överleva det och alltid vara ett offer i ett patriarkat. Hon har ingen kraft i sig själv och ingen kommer ta henne på allvar because män har all makt. Jätte trovärdigt.

Somliga Förbannade Kvinnor

Kul också att Anonym undviker varenda jobbig fråga kategoriskt. Kul men inte förvånande, för det är så den här typen av män gör. Skulle de på allvar börja gräva i varför de resonerar som de gör skulle det ju titta fram en sån där "dålig man" som de påstår att det bara finns 5 stycken av på hela jorden och som de själva ABSOLUT inte är. Och det blir för jobbigt. Bättre då att bara svara på det som kommer bekräfta dels den goda självbilden och dels att kvinnor överdriver och hittar på.

Vanda

Jag tänkte mycket på det där med den fördröjda insikten apropå #metoo. Jag såg många kvinnor som uttryckte att deras jämnåriga alla helt självklart svarade ja på frågan om de någonsin blivit utsatta, men att yngre kvinnor i sin bekantskapskrets inte gjorde det. Flera sa grejer i stil med att det ändå visar att vi går i rätt riktning, att yngre generationer inte är lika utsatta för sexuella övergrepp.

Jag tror inte det stämmer, jag tror bara att alla yngre kvinnors övergrepp ligger för nära i tiden för att de ska kunna erkänna för sig själva och andra vad som hänt. Om man frågar samma kvinnor om 20 år ifall de blivit utsatta för något vid den åldern de är i nu tror jag svaren kommer vara annorlunda. Tyvärr. Jag känner för många som beskrivit erfarenheter som egentligen är övergrepp men som säkert skulle svara nej på en direkt fråga om de blivit utsatta.

Somliga Förbannade Kvinnor

Ni är bananer
Ah, en till som vill få sina åsikter om feminister bekräftade, den här gången genom att ställa ledande frågor som endast kan besvaras på samma sätt som detta: "Har du slutat slå dina barn, ja eller nej?"

Anonym

Det är väl inte så många kvinnor här? Jag räknar till 8 st. MeeToo är en kampanj på sociala medier. Såna kampanjer har flammat upp snabbt och försvunnit ännu snabbare. Kommer ni ihåg ”Refugees Welcome” i september 2015?

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Nä, #metoo är ingen kampanj. Det är miljoner kvinnors vittnesmål världen över om mäns sexuella våld. Hoppas också att rösterna ska "flamma upp snabbt och försvinna ännu snabbare" pga att män slutar sextrakassera kvinnor och begå våldtäkter och övergrepp på dem. Men bara pga den anledningen.

trino

SFK, tack. Nu lägger jag ner att försöka få förståelse. Han vill helt enkelt inte. Blir lite som den gamla dängan:

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Tack för att du är mitt förstånd!

Somliga Förbannade Kvinnor

trino
Nej, han är inte ett dugg intresserad av nåt annat än att förstärka sin självbild och sin bild av feminister. Kram ❤️

trino

SFK, det sorgliga är att det bara förstärker den bild jag lärt mig om hur män är. Självupptagna narcissister som inte hör någon annan än en som ser ut som och låter som de själva.

Stor kram! och tack alla för allt fantastiskt ni gör <3 <3 <3

trino

Och, den stora skillnaden mellan min syn på män är att den baseras på empiri. Inteallamäns bild av kvinnor är imaginär, d.v.s. påhittad utifrån hur de tycker att samhället ser ut.

Och så kallar de kvinnor ologiska...

Somliga Förbannade Kvinnor

trino
Exakt så. Män lyssnar inte på kvinnor pga kvinnoförakt som de dessutom är omedvetna om. Därav uppfattningen att de bra männen är nästan alla män och de dåliga en promille av en promille. T o m dömda våldtäktsmän tycker att de är bra män och anser själva inte att de våldtagit och definitivt inte att de har något kvinnoförakt. Detta talar endast för att det inte är upp till männen själva att avgöra hur bra de behandlar kvinnor utan upp till de som blir behandlade, dvs kvinnorna. Lyssna på kvinnor och du får veta hur vi upplever er. Inte lika roligt som att göda självbilden såklart men desto mer utvecklande.

Lotta

Vilket kommentarsfält! Till er alla fantastiska, intelligenta kvinnor som tar diskussionen, jag beundrar er. Er kunskap, retorik och förmåga att hitta kärnan är fantastisk att läsa. Ni lär mig så mycket och tack vare er vågar jag lite mer varje gång jag tar en diskussion (använder mycket av det ni skriver). Tack till dig Lady D, för din plattform.

breakuntil

Män. Orkar inte med dem. Så jävla tröttsamma och gnälliga.

Nina

Anonym
Du har helt fel i ditt svar till mig. Ditt jobb med att skydda dina döttrar går inte bättre om kvinnor slutar misstänka alla män. Det kommet att gå precis lika bra som idag. Varför skulle kvinnors misstänksamhet spela någon som helst roll? Du skjutsar väl dina döttrar oavsett vad grannfrun tänker om män, eller? Det som skulle göra skillnad är om män började se till att de själva och män i deras närhet på allvar började respektera kvinnor.
Jag förstår helt ärligt inte hur du lyckas med att inte lyssna på alla svar som du har fått här. Det är välgrundade och välformulerade svar och flera med källhänvisningar men ditt svar är att du avskriver allt som udda enskilda händelser som inte har någonting med medelvärdet att göra. Den analysen gör du helt utan grund, du bara tycker så. Min tolkning är att du vill fortsätta känna dig som en god man som gör världen lite bättre för kvinnor. Problemet är bara att du inte gör världen bättre för kvinnor när du inte tar kvinnors upplevelser på allvar. Du räknade till åtta kvinnor här inne - hur många krävs det för att du ska börja se mönstret? 80? 800? 8000? Vad sägs om 456 kvinnor som vittnade om sexuella trakasserier inom teatervärlden? Eller flera hundratusen kvinnor som vittnat om sextrakasserier och sexbrott undet #metoo?
Jag är ledsen men tills du börjar lyssna på kvinnor och slutar avfärda kvinnors berättelser som anekdoter så tillhör du inte gruppen bra män. Bra män respekterar kvinnor även när det är obekvämt för dem själva.

Blyg

Alltså...
Finns Anonym på riktigt eller är han egentligen en av oss, som bara låtsas vara man och dum i huvet, för att hon vill visa på hur dumma i huvet män kan vara? :’D

Camilla

Blir så glad när jag läser alla stärkande och resonerande kommentarer ❤️

RebeckaL

Anonym
Alltså det enda rätta är egentligen att be dig vara tyst. Du förminskar samtliga kvinnor genom att inte ta deras erfarenheter på allvar samtidigt som du säger att du är en bra man. DU bekräftar verkligen min uppfattning om att det är extremt få män som ens har en chans att förstå. Är man som du inte ens i närheten av att förstå efter att ha läst alla kloka kvinnors kommentarer i detta fält är man tyvärr chanslös.

Ni är bananer

Retorik är verkligen rätt ord för att beskriva de intelligenta kvinnornas kommentarer här. Väl formulerat, upprepat tal. Inget originellt eller nytt helt enkelt. Skönt att inte behöva tänka själv. Det är jobbigt att tänka.

Jasmin

Tycker du att Lena Endre ska be om ursäkt eller stå till svars för att hon förnekade att det var vanligt med sexuella övergrepp inom scenkonsten och teatern ?Svar: Nej det tycker jag inte. Det är inte Lena som är problemet, det är männen som begår övergreppen.
ladydahmer.nu

Julia

Blir helt matt när jag ser att hela kommentarsfältet gått åt till att argumentera mot Anonym. Till vilken nytta, han kommer ju ändå aldrig ta till sig någonting. Han förstör alltid kommentarsfälten genom att deraila, deraila, deraila. Kan vi inte skita i honom framöver? Mata inte trollet.

Sofia

Hejsan Natascha! Hittar inget "kontakt" så jag skriver en kommentar här istället som jag hoppas att du ska se. Har läst din blogg lite då och då, pga vän på facebook som delade eller gillade dina inlägg. Fastnade alltid och läste ikapp tills där jag slutat tidigare vilket var många inlägg.

Jag är en ganska vanlig svennetjej som har tre barn två söner och en ett-årig dotter. Vi har nog till en början haft en traditionell uppfostran av våra söner, de har haft pojkkläder och lekt med actionfigurer, men jag har även köpt dockor och matlagningsgrejer och någon rosa t-shirt. När vi förra hösten fick vår dotter så köpte vi blommiga och rosa volangkläder bland annat, det var även en rolig present för det var ju så roligt att använda gulliga kläder nu efter år med spidermankläder. Det var då jag ammade min dotter som jag började läsa din blogg och lite rannsakade tex våra klädval. I vår barnuppfostran har vi säkert gjort skillnad på våra pojkar men samtidigt har vi också haft en mer "tillåtande" syn på genus och hur man ska vara som pojke och flicka. Däremot har våra barn snabbt tagit till sig av tex vissa släktingar och förskola/skola om hur man traditionellt ska var.

Jag bor i norra Sverige på en liten ort (har ingen erfarenhet av klimatet i tex Stockholm där du bor) men slogs hela tiden av att hur orkar du? det jag syftar på att att ifrågasätta genusnormer. Vare sig det är att barnen har på sig vad de vill eller att verbalt ifrågasätta. I och med att jag blivit mer kritisk till könsnormer så har jag också märkt hur man hela tiden påverkar, " det är ju typiskt tjejer" "killarna leker där inne" "ska han ha en docka? så svamligt" "nog är det ju skillnad ändå" Kort sagt mycket pojkar är busiga och flickor gulliga och ska städa och ta hand om familjen. Känner mer och mer att jag vill spy på dessa föreställningar och hur vuxna påverkar mina barn och de förväntas att vara. (Har märkt detta både i förskolan, i allmänna livet tex på affärer, och bland släktingar, dock är det tack och lov nästan enbart den äldre generationen).

Vill uppfostra mina barn att gå vilken väg de vill, vill inte att mina söner ska bli mansgrisar och inte heller att min dotter ska behöva bli förminskad på grund av att hon är kvinna.

Tillbaka till kläderna så inser jag att det finns ett starkt samband mellan hur man beter sig och blir bemött och jag har långsamt styrt in på mer neutalt, och tuffare kläder särskilt till min dotter. I samband med #meetoo och nu #tystnadtagning kunde jag starkt relatera då jag (som alla andra) blivit tafsad på bl a och inte heller upplevt något stöd från vuxenvärlden. Känner mig arg och ledsen över hur mansvärlden har betett sig och hur samhällets strukturer okejat detta. Känner nu att jag vill uppfostra en starkt dotter, som inte behöver vara en söt docka.

Hoppas att du orkat läsa så här länge; kommer från och med nu att klä mina barn på ett sätt som gör att de inte blir bemötta på ett särskilt sätt. Jag kommer också att försöka så lite frön och i frågasätta normer och säga ifrån när jag hör tokiga saker. Det är här jag gärna vill ha lite tips; hur man kan påverka. Har känt lite så här gentemot de propsar på traditionella könsnormer; "-jag gillar dig men inte dina åsikter/föreställningar" men just nu vill jag bara spy tex "det är typiskt flickor". Upplever att detta är djupt rotat och att många inte är medvetna om hur de påverkar, tror tom att de tror att de behandlar lika.

Vill inte spä på någon "matchomyt" om norrland heller, tror att det här är ganska vanligt på många andra ställen i Sverige med undantag för vissa medvetna förskolor i städerna. Många kvinnor här jagar till exempel och det är i accepterat trots att det tidigare setts som männens intresse, och liksom men det har nog skett en stor förändring de senaste åren. Vill inte heller höra kommentaren som "sent ska syndaren vakna".

Till sist vill jag bara skriva att jag känner mig stärkt av allt som händer just nu men vill gärna ha en diskussion om hur m

Utsatt man

Visst är det så att många killar och män begår olika typer av av sexbrott. Men kvinnor gör det i väldigt hög grad, även om de riktigt grova övergreppen är mer sällsynta. SR-profilen är bara toppen av ett isberg. Många kvinnor helt verkar sakna självinsikt och inte ser hur de själva och andra kvinnor beter sig och har betett sig. Ditt sätt att se SR-profilens beteende som en enskild företeelse är ett tydligt bevis för detta. Men här är några av mina personliga erfarenheter av er kvinnors enstaka företeelser.
En tjejklasskompis frågade om min lillebror skulle på nakenparty när han var tre år och vi åkte till förskolan. Och vi gick i förskolan. Tjejerna lekte pusslekar där de jagade killarna och tvingade till sig pussar.
När jag pluggade på högskolan var det en tjejkompis till min flickvän som tog mig på häcken när jag böjde mig fram för att plocka ut nåt ur frysen och skyllde på att hon inte kunde låta bli för den var så inbjudande. På krogen har det hänt flera gånger att man blivit tafsad på. Det värsta var när en tjej i ett tjejgäng tog mig på kuken och gjorde narr av mig senare. En annan gång var det ett tjejgäng som satte sig vid bordet bredvid mig och ett par kompisar och började fråga oss om sex och våra sexliv. När jag avslutat min praktik var det en tjej som skrev och frågade om jag var bra på att slicka fitta. När jag började jobba som gymnasielärare var det en tjej som tog mig på häcken, satte sig i knät, tjatade om dejt på alla hjärtans dag och till och med dök upp utanför min lägenhetsdörr. Men jag låtsades inte vara hemma. En kollega pratar vitt och brett om sin heta granne. Hon "skämtade" också om att ge henne oralsex när jag stod på knä för att plocka upp papper som ramlat ner under skrivbordet. När vi skulle komma med idéer till vad företaget ska satsa på nu när vi förlorat ett stort anbud så skojade hon om att vi skulle prostituera oss. Under åren har det varit åtskilliga sexistiska kommentarer om kollegor och deltagarna bakom stängda dörrar. Dessa historier är på intet sätt unika utan verkar vara ganska vanliga. Bland manlig släkt och manliga vänner är erfarenheterna liknande så för mig känns dina och andras påståenden om kvinnors sextrakasserier som enskilda företeelser som ett hån mot alla vi män som blivit utsatta. När feministister inte fördömer SR-profilens beteende utan bara försöker gömma det bakom att kvinnor har det värre och män sextrakasserar mer så visar det att feministister inte kämpar för jämlikhet mer än på pappret.

Utsatt man

Visst är det så att många killar och män begår olika typer av av sexbrott. Men kvinnor gör det i väldigt hög grad, även om de riktigt grova övergreppen är mer sällsynta. SR-profilen är bara toppen av ett isberg. Många kvinnor helt verkar sakna självinsikt och inte ser hur de själva och andra kvinnor beter sig och har betett sig. Ditt sätt att se SR-profilens beteende som en enskild företeelse är ett tydligt bevis för detta. Men här är några av mina personliga erfarenheter av er kvinnors enstaka företeelser.
En tjejklasskompis frågade om min lillebror skulle på nakenparty när han var tre år och vi åkte till förskolan. Och vi gick i förskolan. Tjejerna lekte pusslekar där de jagade killarna och tvingade till sig pussar.
När jag pluggade på högskolan var det en tjejkompis till min flickvän som tog mig på häcken när jag böjde mig fram för att plocka ut nåt ur frysen och skyllde på att hon inte kunde låta bli för den var så inbjudande. På krogen har det hänt flera gånger att man blivit tafsad på. Det värsta var när en tjej i ett tjejgäng tog mig på kuken och gjorde narr av mig senare. En annan gång var det ett tjejgäng som satte sig vid bordet bredvid mig och ett par kompisar och började fråga oss om sex och våra sexliv. När jag avslutat min praktik var det en tjej som skrev och frågade om jag var bra på att slicka fitta. När jag började jobba som gymnasielärare var det en tjej som tog mig på häcken, satte sig i knät, tjatade om dejt på alla hjärtans dag och till och med dök upp utanför min lägenhetsdörr. Men jag låtsades inte vara hemma. En kollega pratar vitt och brett om sin heta granne. Hon "skämtade" också om att ge henne oralsex när jag stod på knä för att plocka upp papper som ramlat ner under skrivbordet. När vi skulle komma med idéer till vad företaget ska satsa på nu när vi förlorat ett stort anbud så skojade hon om att vi skulle prostituera oss. Under åren har det varit åtskilliga sexistiska kommentarer om kollegor och deltagarna bakom stängda dörrar. Dessa historier är på intet sätt unika utan verkar vara ganska vanliga. Bland manlig släkt och manliga vänner är erfarenheterna liknande så för mig känns dina och andras påståenden om kvinnors sextrakasserier som enskilda företeelser som ett hån mot alla vi män som blivit utsatta. När feministister inte fördömer SR-profilens beteende utan bara försöker gömma det bakom att kvinnor har det värre och män sextrakasserar mer så visar det att feministister inte kämpar för jämlikhet mer än på pappret.

Therese

Anonym
Här är ytterligare en kvinna som genom livet blivit utsatt för trakasserier av män upprepade gånger, långt fler än jag kan räkna till. Jag har inte skrivit om det under #metoo för att jag inte orkat, men mina upplevelser räknas ändå. Under högstadiet och gymnasiet körde och hämtade mina föräldrar från varje fest. Inte hindrade det killarna från att ropa hora, ta på mig mot min vilja, kladda omdömen om mig på skåp, förnedra och trycka ner, tjata om sex jag inte ville ha, sprida lögner om allt jag gjort i sängen trots att det ännu skulle dröja många år innan jag faktiskt hade sex. Inte alls. Och jag ville inte besvära mina föräldrar, att de skulle må dåligt över något de inte kunde påverka. Jag är inte ensam, vi är inte 9 kvinnor som är undantag. Det vi utsatts för är tyvärr normen. Jag hoppas dina döttrar verkligen lever ett liv helt fritt från alla trakasserier, men om så är fallet är det dom som är undantaget, inte normen.

furyosa

Utsatt man,
De sexuella trakasserier och övergrepp du utsatts för bör verkligen fördömas, liksom SR-profilens beteende bör fördömas. Feminister vill bekämpa allt gränsöverskridande beteende oavsett om det begås av män eller kvinnor. Antalet män som utsätts för kvinnors sexuella våld är dock inte ett lika utspritt problem som män som utsätter både män och kvinnor för densamma och därför får mäns gränsöverskridande beteende ett större utrymme i debatten. Med det sagt så är det ju ett personligt trauma för dig och jag hoppas att du har fått eller kommer att få upprättelse gentemot de som trakasserat och begått övergrepp mot dig.

Jd

Furyosa

Jag tror säkert du har rätt men hur vet vi att antalet män som utsätts för kvinnors sexuella våld inte är ett så utspritt problem?

I vart fall har mina ögon öppnats för hur utspritt det är att kvinnor utsätts genom MeToo så en liknande kampanj i framtiden riktad till killar/män skulle nog lyfta mer än vad man tror.

MeToo jämförs med hur medvetenheten om hustrumisshandel och senare barnmisshandel svepte genom väst och kommer definitivt hamna på den historiska kartan över saker som medvetandegörs kollektivt. Idag är vi så vana att tänka på män dom förövare så risken i det är ju att de som utsätts blir extremt osynliggjorda

furyosa

Jd,
När enskilda män pratar ut om sexuella övergrepp tar folk det på större allvar än när enskilda kvinnor gör det, t.ex. nu senast med Harry Dreyfuss. Så om det är ett utbrett problem tycker jag att man borde ha hört om det vid det här laget. Men jag kan iofs inte dra mig till minnes något fall där enskilda män har öppet pratat om att de utsatts för sexuellt våld av just kvinnor så det finns alltid en möjlighet att det är nedtystat pga skammen och/eller omedvetenheten om att något faktiskt var ett övergrepp.

Jag kollade på True Detective med en manlig vän och jag sa att Maggy i princip våldtog Rust iom att han inte skulle ha samtyckt om han vetat att hennes motiv var att utnyttja honom. Min vän svarade att kvinnor inte kan våldta män. Så det finns definitivt ett jobb att medvetandegöra män om gränsöverskridande beteende hos kvinnor och att det aldrig är ok. Men vi lär förbli omedvetna om hur utbrett det är om inte fler vittnesmål kommer fram mot kvinnliga förövare.

Jd

Har inte ens hört talas om Harry Dreyfuss men visst känner jag igen att folk (läs män och kvinnor) lyssnar mer när män talar, eller, sett ur mitt perspektiv, att män gör sin röst hörd rätt obekymrat jämfört med kvinnor. Otaliga gånger ser jag hur män avbryter och håller monolog på ett sätt kvinnor inte gör.

Jag tror heller inte att män generellt går omkring och känner sig förtrycka sexuellt av kvinnor, det är inte så jag menar. Men, precis som att MeToo faktiskt medvetandegjorde problemets omfattning även för massa kvinnor, så tror jag män gradvis medvetandegörs i att de också kan befinna sig i utsatta positioner. Det är på många gånger en position som rimmar illa med hur vi kollektivt ser på manligt och kvinnligt och blir därför svårt att få grepp om.


Sandra

Apropå tidigare inlägg om hur det talas om #metoo i våra kretsar så tog jag idag ett första obekvämt samtal, ett samtal där jag inte skrattar bort det som sägs eller sitter tyst på grund av lönlöst att säga ifrån.

Det var svärfar som drog igång hela ”inte alla män”-valsen och mansplainade om hur det faktiskt visst finns kvinnor som går sängvägen för ett jobb och att om män INTE busvisslade efter kvinnor så skulle DET vara fel... o.s.v.

Det blev obekvämt och uppeldat men slutade ändå mycket lyckat. Så glad att jag vågade. Så jävla glad att min man backade upp.

Ett litet viktigt steg i rätt riktning.

Utsatt Man

Här finns lite information och kvinnors sexbrott. I och för sig är det från USA. Men jag tror att den är ganska representativ här med. Det finns ett klart behov av att jobba med kvinnors attityder till att ta för sig av män och deras kroppar också. Ska man komma tillrätta med problemet så kan man inte ha en låt gå attityd till kvinnors sexbrott och sextrakasserier. Män kommer aldrig att acceptera att se sitt eget beteende som ett problem när samma beteende är fullt accepterat hos kvinnor. http://www.independent.co.uk/life-style/female-sex-offenders-more-common-gender-bias-statistics-rape-abuse-a7839361.html

Lisa

Till utsatt man:

Det är knappast kvinnliga feminister som är det största problemet när det gäller förminskande av män som utsätts för sexuella övergrepp av kvinnor.

Det är inte (något eller några enstaka undantag finns alltid) kvinnliga feminister som hånar, ifrågasätter, smutskastar och förlöjligar unga manliga asylsökande som hotats med att de inte ska få stanna i Sverige av kvinnliga socionomer om de inte går med på samlag, manliga elever som utsatts för övergrepp av kvinnliga lärare eller män som du som berättar om en lång rad helt oacceptabla händelser.

Det är till absolut största del andra män som gör det, oftast sådana män som ifrågasätter allt som har med feminism och genus att göra.

Om du (vilket vore jättebra!) vill kämpa mot rådande attityder i samhället som i princip säger att kvinnor inte kan utsätta män för sexuella övergrepp eftersom män alltid vill ha sex med i princip vilken kvinna som helst så är det mot alla dessa män som reproducerar de här attityderna du måste kämpa.

Det är mot dem du måste sätta ned foten, det är på deras nätforum du måste föra en diskussion, det är för dem du måste förklara att du vill ha din självklara rätt till kroppslig och sexuell integritet och att du inte blir ett dugg tacksam över sexuella ofredanden från kvinnor utan tycker att det är obehagligt, äckligt , vidrigt och oacceptabelt.

Härinne finns nog väldigt få som kommer att ifrågasätta att det du upplevt är kränkningar eller oacceptabelt.
Men på Flashback och diverse högeralternativa nätsidor skulle din berättelse verkligen göra nytta.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog