Jag är feminismens cruella de vil
Ahhhh shit jag är helt andfådd. Allt händer på en gång.
 
 
- Min mobil funkar inte att ringa från och hälften av gångerna som nån annan ringer så går det inte att svara. Jobbigt när skolan ringer eller annat viktigt. 
- Vår slitna gamla mac är på reparation och det kommer kosta drygt 3000 (??) att fixa.
- Jag kunde inte leverera en text i tid pga glömde min dator i stan. (därav dåligt bloggande) PINSAMT OCH SKÄMMIGT!
- Binero stängde ner mina konton för att jag missat en jävla faktura på 1000 spänn. Det ska dras automatisk och det är skitviktigt att detta funkar för jag har ALLT liggandes på deras servrar. 
- Och så går det magsjuka i byn. 
 
Och så det stora dramat som flera undrar över pga fått en miljon DM: igår vaknade jag nämligen till att världens bästa FB-grupp Inredningsgäris (hemlig grupp) skulle stängas ner pga orsaker som jag inte orkar redogöra just nu. Admin hade stängt ner allt och satt och raderade medlemmar i full kareta. Jag fick, såklart, panik och försökte kontakta admin och fick till slut svar.
 
Lång historia kort: Jag erbjöd mig att ta över ansvaret. Hon tackade ja. 
 
Jag erbjöd även betalt. Jag vill berätta detta för er eftersom att jag dels vill vara helt ärlig med er och för att det tydligen är jättekontroversiellt. Men jag resonerar så här: Jag tycker att man ska betala för sig, betala för andras arbete och engagemang och inte försöka få saker gratis (kvinnor gör så mycket gratis för andra) om det så handlar om teckningar eller tjänster eller en text eller i detta fall: en jättefin grupp på FB som skaparna lagt ner massa tid och engagemang på. 
 
Som ni kanske kan gissa så bröt helvetet loss. Gruppen är stor och det finns många där som inte gillar mig. Det är ju så det är, speciellt om man är offentlig kvinna. Många ogillar mig av rimliga skäl också, jag har väl inte alltid varit diplomatisk och schysst eller oproblematisk och jag driver ju en grupp som är ökänd. (Jag driver även andra lugna fina grupper där det aldrig händer nåt trist, men de är ju inte ökända). Jag fattar att folk kanske blir oroliga då. Jag fattar det såklart.
 
 
 
 
Obs: Jag erbjöd att betala. Det betyder faktiskt inte att jag faktiskt gjorde det. En del, tro det eller ej, vill faktiskt inte ha betalt. 
 
Vi, jag och mina medadmins (jag har bett vänner hjälpa till med arbetet), har kommit överens om att sitta stilla i båten och ge folk en chans att lugna ner sig. Jag vill inte att mina personliga beef'ar eller konflikter med folk ska påverka gruppen eller medlemsskapet. Man får vara medlem i grupper jag sköter även om man hatar mig liksom. Även om man kritiserat eller hatat på mig på andra platser. Så länge man följer gruppreglerna. 
 
Men det som är mest intressant är de konspirationsteorier och domedagsprofetior som följde hela mitt övertagande.
 
 
 
 
Några påstod sig "känna sig otrygga" med mig som admin. Över en inredningsgrupp vill jag tillägga. (Vad denna otrygghet består av är oklart, jag har ingen historia av att skada eller hota.) Kanske otryggheten att jag inte kommer säga ifrån om nån uttrycker transfobi eller rasism men det är ogrundad rädsla då det dels sällan förekommer sådana diskussioner i inredningsforum och för att jag alltid säger ifrån när detta sker (om jag ser det). Ryktet om att jag skulle tillåta sådant är kraftigt överdrivet om man säger så. 
 
Nån annan menade att jag köpt makt. Makt att vadå? Bestämma hur folk får inreda? Det är liksom en facebookgrupp. Inte en plats i riksdagen. Men många tror att fb-grupper ger en verklig maktposition och att det är makt att kunna bestämma vem som får vara med eller inte. 
 
 
(Oj, maktmissbruk som heter duga!)
 
- Att jag - i kapitalistisk andra - köper upp grupper och ... oklart. Men det låter ju läskigt, typ som att jag är en företagsmagnat eller Donald Trump som köper upp och styckar och förstör och så kanske folk får sparken och inte kan försörja sina barn och blir hemlösa. 
 
- Att jag försöker tjäna pengar (??) på Streetgäris (som var första gärisgruppen) koncept. Hur detta ska gå till vet jag inte. Man får inte betalt för att vara admin. Man får däremot en massa skit. Nästan bara faktiskt. Sjukt otacksamt jobb som vi gör ideelt. 
 
- Att jag köpt gruppen för att slippa kritik (???). Funkar dåligt måste jag säga. Dålig affär med andra ord. 
 
- Att jag köpt gruppen för att tysta svarta kvinnor och transpersoner. Wtf? Tysta dem från vad? Att prata om furu och shabby chic? Lovar på heder och samvete att jag inte kommer blocka några som vill prata inredning. Om nån är orolig. 
 
 
 
Alltså hajjar ni hur absurt detta är? Och sen så säger folk att jag är dålig på att ta till mig kritik. Hur fan ska jag kunna ta till mig kritik när jag måste vada genom tre meter skit för att ta mig dit? 
 
Sen var det en person som är medlem i streetgäris som till och med ringde mig. Jag svarade inte men gränslösheten? 
 
Detta är alltså andra feminister och antirasister. 
 
Jag har fått meddelanden halva natten från folk som inte tror sina ögon över hur jag blir bemött. 
 
Aja. Jag vet att det här kommer blåsa över och gruppen kommer funka som innan. Men det är så tröttsamt att behöva battla den här gamla välbekanta hatmobben som liksom sitter och hetsar varandra, som bygger upp teorier och som berättar vidare i tredje hand om nåt de tror kan ha sagts eller gjorts. Vi har ett patriarkat att slåss mot. Jag är inte fienden. 
 
Förresten, ang. hela "köpa grupp"-grejen så var det EN person som, istället för att komma med personangrepp, förklarade att det finns ett klassperspektiv i detta som jag tycker var en rimlig förklaring och som jag kan greppa och ta till mig. Dvs att det kanske finns bättre lämpade admins som skulle kunna ta över men som inte har råd att betala för det. Det håller jag med om. Såklart det är så, det tänkte jag inte på när jag erbjöd mig. Jag ville bara rädda en grupp jag älskar. Jag har inga ambitioner att sköta en inredningsgrupp. Om än feministisk sådan. Jag var nöjd som medlem liksom. 
 
 
 
Therese

Är gruppen hemlig?

Svar: ja
ladydahmer.nu

Ia

Jag blev uppriktigt ledsen över att gå in i gruppen igår och se den shitstorm som härjade. I en jävla inredningsgrupp. Förvisso en alldeles fantastisk och inspirerande sådan, men fortfarande en grupp om inredning. En av anledningarna att jag gillat den så mycket var just att det bara har handlat om sakfrågan och varit förskonad från den typen av beteende som finns i många andra av mina grupper (bl.a Aporna). Missförstå mig rätt, jag förstår att CA är ett ämne som engagerar men jag slutar aldrig att förvånas över hur snabba växlar en del drar. När jag såg att du erbjudit dig att ta över som admin var det dubbla känslor, å ena sidan "Yay! Heja LD!" å andra sidan "Fan, nu kommer det brinna i huvudet på alla som avskyr henne". Jag ser att det blir lite svamligt men det jag egentligen vill säga är, heja dig som pallar med skiten när en själv blir matt bara av att läsa ett kommentarsfält. (Och jag lovar att inte måla över gamla fina möbler).

breakuntil

Varför skulle man inte få måla över gamla möbler? :O anyways, låter trevligt med en inredningsgrupp oavsett, hoppas folk skärper sig.

Hmm

Jag blir på riktigt trött på folk och om någon skulle vilja ha en måltavla ang CA så ställer jag upp. 99% ang det som tas upp i den frågan är på riktigt rent skitprat och att slåss med väderkvarnar samt öka på avstånden mellan folk. Riktigt sementera att vi aldrig kan leva tillsammans som ett folk.

Så lämna nu LD ifred. Hon står på "er" sida. Ni tycker att hon är konfrontativ. Det är hon inte i de här frågorna. Hon böjer sig baklänges och låter sig övertygas pga att hon ger tolkningsföreträde im absurdum. Ettt tolkningsföreträde som folk tar sig snarare än förtjänar. (Av det jag ser av LD här på bloggen. Er små "hemlig" grupper håller jag mig långt långt bort ifrån).

*bereder mig på en nya människor som lägger mig till deras hat-lista*
Så j*vla fjantigt!

anna1

Vad är CA?

trino

Från en okunnig, men vad innebär en gäris-grupp?

Jd

Menar folk på allvar att det är CA att köpa utländsk inredning?? Alltså jag blir rädd för identitetspolitik. Vet att jag är tjatig om det men det är liksom rakt motsatt vad jag skulle önska att samhället går mot.

hw

Vad är CA?

Jennifer

Det här är alltså vuxna människor? I en Facebookgrupp? Om inredning? Jesus christ... Ibland blir jag så himla fundersam över vad folk lägger sin energi på och var fan dom får tiden ifrån! Har dom ingen tvätt att vika eller mat att laga?!?

Lina

Det verkar i alla fall som de allra argaste drog vidare till andra grupper. Skönt! Har aldrig varit med om den stämningen i en gäri-grupp förut.

QUE

Jag fattar ingenting. Mitt hem är fullt med inredning från alla resor jag gjort runt om i världen, hur fan är det CA? Vill seriöst veta, har jag missat något?

Blyg

Kulturell appropiering?

Elsie

Med tanke på att det på riktigt finns folk som ropar CA för att nån ska laga och äta meze är jag inte förvånad... Sånt jävla trist klimat ibland där personer ska uppvigla hat pga pyttesmå grejer.

amanda

Tycker den diskussionen om CA gått heeelt överstyr. Jag ser verkligen inget fel i att man inspireras av varandras kulturer och jag har väldigt svårt att se att någon från en annan kultur skulle ta illa upp om man tar inspiration från dem. Vilka är det som tar illa upp? Vad tar man illa upp över? Isåfall har jag helt missat det. Men om det nu finns en bra förklaring, man ska väl ändå kunna inreda sitt hem hur man vill? Det är ju ens privata sfär?

amanda

Efter lite eftertänksamhet så fattar jag grejen när det gäller rika som tjänar pengar på en kultur där människorna i den kulturen har en lägre status. Eller när man till exempel säljer indian-dräkter som utklädnad. Men hur fattigt blir inte livet om man inte ens får inreda sitt hem med inspiration från andra länder/kulturer? Samma med kläder, smink och smycken.

FT

Så gött i att kunna skita i vad massa medelklassnollor anser om ens inredning. Nu har jag inte mycket från andra länder eller kulturer men hittar jag nåt fint när jag är utomlands kommer jag köpa det. Varför skulle det vara dåligt och framförallt förstår jag inte varför jag skulle bry mig.

Lisa

Ser man ner på andra kulturers inredning i egenskap av att den hör till en viss kultur, förutom när den förekommer i västerländska hem, eller HUR är inredning CA? Jag fattar inte. Bindis, henna, dreads etc förstår jag, men jag är på riktigt helt oförstående nu? Vad missar jag?

anna1

Okej, CA = kulturell appropiering. Eftersom temat var inredning fattade jag inte förkortningen i det sammanhanget... Menar man att man i väst köper in antikviteter från fattigare länder och därmed dränerar dem på sitt kulturella kapital? Eller är Indiska (=nyproducerat) illa nog? Kan någon förklara? Det fanns en affär i Sthlm som sålde indiska möbler som åtminstone såg gamla ut (typ 50-60-70-tal kanske?) plus andra inredningsdetaljer, kakelplattor i styckpris etc och annat "shabby chic" Indian style. Där inne minns jag att jag funderade på hur "etisk" den försäljningen var. Var det möbler man eg velat behålla på plats? Det var ju å andra sidan inga rariteter de sålde. Kanske var man bara överlycklig att få betalt för sina gamla möbler, typ som om någon kom och ville köpa mitt gamla klinkersgolv när jag renoverar, yes, skulle jag ju säga direkt även om plattorna hamnade på sidan jordklotet.
F ö, är det bara jag som associerar till högstadiets rökrutebrudar varje gång jag läser om sådana här konflikter? Storm i vattenglas. Konflikter för konflikterna skull. Måste det vara så jäkla mycket affekt hela tiden! Diskutera som vuxna människor, sluta missförstå med flit, sluta med halmgubbar, agree tog disagree och håll en vettig ton. Det är ett inredningsforum för tusan!

J

Känns som en verklig tankevurpa det här med CA... En får alltså inte inreda med saker från andra kulturer utan det är mycket mer inkluderande och antirasistiskt att inreda med dalahäst och falukorv?! 😳 Obs- när jag skriver inredning från andra kulturer menar jag inredning som är rimlig, alltså inga nidbilder av andra kulturer. Men filtar? Skålar? Bonader?

Anonym

Men Jesus christ är detta på riktigt?! En inredningsgrupp?! Dock sjukt roligt att du skulle försöka tysta folk att snacka furu och snabbt chic :)

Sara

Hahaha gud ORKAR inte med folk som tror att allt är CA. Och som vanligt, innan någon hoppar på mig eller skriker tolkningsföreträde, jag kommer själv från mellanöstern och från den kulturen och bla bla bla. Från Iran mer specifikt, så vad, ska jag nu bli kränkt när folk går på ikea och shoppar en billig persisk matta och lägger på golvet? Hallå, CA!! Bara trasmattor för er!!

Kunde heller inte bry mig mindre om sånt där som att typ vita skaffar tatueringar med persiskt/arabiskt alfabet. Hur drabbar det mig?? Och har sett folk ropa CA när någon vit person hade lagt en sjal över håret för att framhäva sina ögon på en bild, alltså.. Occcchhhhhhh? Är så trött på allt.

Svar: problemet är ju att IKEA rippar din kultur och tjänar pengar på den, inte att folk handlar persiska mattor liksom.
ladydahmer.nu

Lilja

men näääär ska folk sluta mobba dig, blir så himla matt av att läsa i gruppen hur de håller på! och det är en INREDNINGSGRUPP och de pratar om att de inte känner sig trygga med dig som admin? jag känner mig fan inte trygg med deras mobbning.

Svar: Jag känner mig inte heller trygg. De vet allt om mig plus lite till (som inte är sant) och jag vet inget om dem. Jag undviker större feministiska sammanhang för att jag är rädd att träffa på nån av dem.
ladydahmer.nu

N

Jag undrar lite över den där ”mord-tjej-gruppen” du nämnt ett par gånger. Finns den på Fb? Hur gör man för att bli medlem? Jag tycker det låter så himla spännande att kunna få dela intresset med andra tjejer!


Svar: Åh den är exklusiv som attans.
ladydahmer.nu

Katarina

Alltså jag förstår att detta är kämpigt för dig som står mitt i det, men jag skrattar nästan högt när jag läser ditt inlägg. Tror inte det kommer att dröja så länge innan vi skrattar åt CA som en av de roligare åsiktstrenderna. Trevlig helg på er alla!

Svar: Alltså CA ÄR viktigt och ett riktigt problem. Men att ta ner det på individnivå tjänar ingen på. Eller jo, de företag som blir miljardärer på andra människors kulturer medan vi andra är upptagna med att bråka med varandra om en jävla drömfångare.
ladydahmer.nu

Anna

Vilken ond värld. Det är liksom inte bara patriarkatet utan så mycket hat som väller fram, från kvinnor. Kanske är det patriarkatets fel i slutänden ändå vad vet jag? Men ändå. Stay strong! Eller fly till Gud.

Jos

Dessa pkmänniskor är enligt mig inga äkta feminister. De har inte förstått vad systerskap handlar om. De märker ord istället för att tolka ordens innebörd. De har inget djup, ingen förståelse eller eftertanke. Blir ledsen att de inte tänker längre än näsan räcker. Tror de kallar sig feminister enbart för att få känna sig förmer och i opposition. Men de verkar ha noll verklig empati för RIKTIGA kvinnor - människor av kött och blod. Detta skrämmer mig. Jag har andra åsikter än dig Natasja i en hel del frågor, men jag skulle aldrig ingå i en hatmobb mot dig, för jag känner att du trots allt har en ärlig intention och ett hjärta som klappar för systerskapet. Vi är så olika alla vi kvinnor att vi måste vara villiga att se det som är VIKTIGT och inte haka upp oss på varje liten detalj - annars kommer vi aldrig att kunna enas. Tack för ditt systerskap kära Natasja, värna om det och låt inte någons hårdhet ta död på den kärleksfulla kärnan i ditt systerskap. Kram

Pella

Hej!

Är så nyfiken på varför Johanna hatar dig så mkt att hon tvingar sig själv att ljuga ihop detta med att dina följare skickar hot till henne. Gång på gång. Varför riktar hon in sig på just dej? Varför vill hon vara ett större offer än hon eg är? Det är ju kontraproduktivt att låtsas att transfobin är större än den faktiskt är. Det skapar bara rädsla bland oss trans. Så märkligt sätt. Att alltid i varje inlägg hänvisa till sig själv som offer (tex barndom) vad det än handlar om måste vara självnedbrytande. Men, hur kommer du in i det hela. Varför har hon hängt upp sig på dej?

Lisa

Jos
Vad är en "äkta feminist" och varför anser du att det är relevant i en diskussion om CA? Och vad är det som är "VIKTIGT" (enligt din subjektiva åsikt antar jag?)? Jag förstår inte din kommentar?

Sanna

Jösses vilken ankdamm bland dessa "goda" människor från vänster. Minsta lilla sak förstoras upp till en orkan. Att du orkar... Saken är ju den, att de ger sig på den som tycker relativt lika, för de vågar inte gå emot den egentliga fienden.

Hanna

Sanna! Din kommentar:

"Saken är ju den, att de ger sig på den som tycker relativt lika, för de vågar inte gå emot den egentliga fienden."

Den träffade mig rätt i magen. Så många bitar i mitt liv som just föll på plats.

Tack! ❤

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog