Tyst i klassen!
När jag var på klassresa i fyran utsattes jag och en annan flicka övergrepp av en pappa som följt med för att hjälpa till. Jag var tio år. Han skickades hem när det uppdagades. Och sen tystades det ner av lärarna och de andra som var med. Vi barn fick ingen krishjälp eller annat stöd. Vi förväntades glömma bort det.
 
När jag gick i högstadiet så fanns det en elevkonsulent som umgicks lite väl närgånget med flickorna. Han inledde även en sexuell relation med en av mina klasskamrater. Det fanns även återkommande vikarier som betedde sig tveksamt mot flickorna men det var liksom bara en del av vardagen i skolan på den tiden.
 
Jag fick ett DM på Instagram från en av er som önskade ett slags uppror/upprop angående de övergrepp och den sexualisering som pågår i skolorna, och då inte enbart mellan eleverna utan där de lärare gått över gränsen med eleverna. Jag känner personligen inte en enda kvinna som inte kan berätta om lärare (ofta gympalärare) som missbrukat sin position och gjort flickorna otrygga.
 
Det har handlat om tafs, om obehagliga kommentarer, om sexism, om gympalärare som som kommer in precis när flickorna står i duschen och om andra vuxna som vet om vad som händer (oavsett om övergreppen sker mellan lärare och elev och mellan elever) men som vänder ryggen till.
 
Ni som vill berätta kan iallafall göra det här eller på Instagram via hashtaggen #tystiklassen.
 
(null)
 
S

'Klassiker', har jag förstått:

- träslöjdsläraren som liksom omfamnar en bakifrån, trycker sig mot en inklämd mot hyvelbänken, för att visa stämjärn-/hyvel-/slipteknik. Plus andades oss övertydligt med vilje rakt i ansiktet varje gång vi sågs efter att vi påpekat att snuslukten var obehaglig.

- gympaläraren som kommenterar tjejers kroppar, vem som är 'tajt' och vem som har skumpiga bröst, vem som 'borde träna lite extra'. Som 'råkar' komma in i omklädningsrummet när vi byter om. Förutom de vanliga gympalärarfascistfasonerna..

- matteläraren på gymnasiet som böjer sig över oss tjejer bakifrån medan vi ritat grafer och slickar sig om munnen och säger: 'fina kurvor, *namn*, fina kurvor' och fnissar ihop med killarna.

Josefin

Ja jösses. Har råkat ut för gympalärare som kom in och tittade på oss i omklädningsrummet (vi var 10 år), gympalärare som efter badet kom in för "att rengöra duschen" varje gång just när vi duschade (vi var ca 9 år), lärare som drog skämt om våldtäkter och bestämt hävdade att 90% av alla anmälningar är falska, fritidsledaren som hade ihop det med elever i 13-årsåldern (han fick sluta, men ingen anmälan gjordes) och så var det läraren som blev kär i mig och inte klarade av att dölja det alls. Naturligtvis började det gå rykten om att jag låg mig till bra betyg och mitt skåp blev sönderklottrat med "hora". Pratade med min klassföreståndare som svarade att "klart han gillar dig, du är ju så söt".

Cecilia

Where to start?

Kanske med Idrottsläraren jag hade mellan ettan till sexan. Vet att alla sa att han trots påpekanden ENVISADES med att fortsätta visa pungen (trillade ut från badshortsen när han slängde upp den på sitt-bänken) på simlektioner för 5e-6e klassarna. Var aldrig med på dom själv längre då, så slapp det. Däremot blev han också (från ingenstans) mer "fysisk" med oss tjejer i just den åldern (och det kan jag intyga!), mycket slå med händer eller bollar på våra rumpor när han sa hej då eller i förbifarten under hinderbanorna. DETTA tog merparten av tjejerna i min klass (ej jag dock) till (manlig) rektorn, vilket som jag minns det slutade tvärt i att de kallades dit och möttes av idrottsläraren och rektorn sittande med armarna i kors redo för attack. Min egen huvudsakliga erfarenhet (anledningen till att jag inte var med på rektor-protesten, inser jag i efterhand) var att jag i ettan (modigt om jag får säga det själv, alla minnen jag har av att högljutt säga ifrån är från den åldern - något som snabbt togs ur mig) bad honom lämna omklädningsrummet och han argt sa åt mig att han ju var "som en pappa för oss!!!" och insinuerade att JAG tänkte konstigt & perverst (SOM jag skämdes då! Hade ingen pappa själv och det var en tydlig del av insinuationen att just DET var problemet - inte han! Blir så jävla arg & indignerad när jag tänker på det nu i vuxen ålder). Nämde det första gången nästan ett år senare för min moster som gick i taket (och då fick hon en light-version) och bekräftade min rätt, men hade liksom redan underkastat, internaliserat och gått vidare för länge sen (så tror mest jag slätade över händelsen och försökte propsade på att byta ämne).

Nu känns det som att detta eventuellt kommer bli långt som fan, men ett par andra som sticker ut i skrivande stund är också:

Vikarien för en sjätteklass när jag gick i femman, som stängde in flickorna och vägrade låta dom gå innan de "nättare", mindre utvecklade av dessa gjorde diverse saker (satt i hans knä, pussade på kinden) innan de blev utsläppta (hade bara nära vänner i den klassen, så kan ha mixat upp detaljerna något).

Den okände man (?) som strök runt på skolgården när jag gick i 6an under rasterna. Vet mest ryktesvägen, men vid något tillfälle ska han börjat gå in och ställt sig längst bak i ettorna/tvåornas klassrum (ej förälder till någon där), först reagerade inte ens lärarna (!?), sen kastades han bara ut (!?) och detta höll på ett tag (kanske någon vecka) innan det slutade (vet ej hur).

Vikarien jag var förälskad i, i sjuan, som DEFINITIVT flirtade väldigt friskt och sensuellt tillbaka (var OVER THE MOON då, men tycker det är galet fel idag).

Den nya teknikläraren (40-ish) vi fick i nian. Hade dåliga betyg i detta ämne, så hade (med glimten i ögat) bestämt innan med en vän att vi skulle "suck up" till nykomlingen och se om det hjälpte. Vi hamnade omedelbart ute vid hans bil på parkeringen varvid han öppnade ena bildörren och bad mig krypa in och hämta hans grejer (vid motsatta dörren) - min vän sa efteråt att han då vad hon uppfattade som väldigt obehagligt stirrat efter mig. Snart därefter upptäckte vi att han skapat en Lunarstorm och skrivit på presentationen att han nu "flyttat till Dalarna för att skaffa EPA och knulla små-fjortisar!" och kort därefter inledde han också en relation med en tjej i ettan på gymnasiet. Vi tog avstånd ganska direkt efter den där första lektionen vid bilen, då vi fick rejält dåliga vibbar, tack och lov. Han avskedades rätt snabbt och vi elever försökte luska ut varför, men lärarna var extremt förtegna och det mesta i fick ut ur en extra-lärare var att han "inte tänkte sprida rykten om sina kollegor" ungefär.

Therese

Fritidsledare som ville att jag och en kompis skulle kolla om hans byxor hade remnat i skrevet. Vi var åtta år.
Studierektorn som konstant stirrade på min kompis bröst när vi satt inne på hans kontor för att berätta att vi sett en kille i nian stjäla vår andra kompis cykel. Vi var 14 år.
Svenskaläraren som, inför klassresa till Kreta, flera gånger skrockade "nä betyder ja på grekiska, tänk på det flickor höhö". Vi var 14 år.
Gympalärare i gymnasiet: "Kom grabbar så spelar vi fotboll. Tjejerna kan göra typ redskapsgymnastik".
Mattelärare i gymnasiet som x flera stod bakom mig med armarna runt min kropp och sa "men jag älskar ju dig" när vi diskuterade och hade olika åsikter. Skulle vara nåt slags skämt men var bara obehagligt.
Då har jag ändå klarat mig bra och mina upplevelser är ganska "oskyldiga". 😔

linda

När vi flyttade till ett nytt ställe och jag började i ett nytt fotbollslag för tjejer i årskurs 8 så duschade alltid en eller två pappa-tränare med hela tjejlaget efter träningarna för papporna/tränarna hade "alltid" gjort det. När jag frågade varför pappa-tränarna duschar med "oss" till tjejerna så blev jag skammad och utpekad att det var fel på mig att jag indirekt utpekade papporna/tränarna enligt "dem" som fula snusk gubbar. Att jag var pryd. Att de kollar väl inte in mig etc. Så jag fick till slut sluta i laget för att jag blev utfryst. Men varför kunde papporna inte duscha på herrarnas? eller efter oss tjejerna? Eller hemma? Varför var de just tvungna att duscha med ett helt lag med nakna tjejer i årskurs 8 efter varje träning? Det var en tystnadskultur och jag bröt den och jag fick lida som fan för det. Jag berättade inte hemma heller att papporna duschade med oss. Jag skämdes för att jag gick med på det på något sätt. Det var inga andra föräldrar som sa något heller. Men varför måste två 40-50 åringa män duscha med ett flicklag? Idag när jag tänker tillbaka på det så inser jag hur sjukt det var. Jag blev tvingad att se dem byta om och duscha och vara nakna mot min vilja med hur gärna jag än försökte titta bort och isolera mig så gick de runt som kungar i omklädningsrummet och i duschen och skojjade och höll låda.

Svar: Fy fan alltså. Nej det var inte normalt alls.
ladydahmer.nu

Pernilla

Alltså förlåt för den här frågan, på helt fel ställe, men jag är nämligen intresserad av No Poo och har t o m blivit medlem i er facebookgrupp. Så kortfattat: kan man använda sig av den här metoden även om man färgar, eller bleker håret. Har blivit så jädrans rädd att ställa vissa frågor i risk att bli dumförklarad. För det kanske säger sig självt, vad vet jag, att No poo och att färga håret inte går ihop.

Svar: Man måste inte välja. Man kan köra både ock!
ladydahmer.nu

Pernilla

Tack så jättemycket för ditt svar <3

Sonja

Jag har aldrig någonsin blivit utsatt av någon lärare eller personal inom skolan men jag vet en fotbollstränare för högstadieflickor som betedde sig väldigt olämpligt (jag spelade dock inte fotboll själv). Han var väl i 30-årsåldern nånting och jobbade på ortens idrottshall. Han skrev regelbundet till mig online och försökte övertala mig att komma hem till mig och dricka kaffe och prata. Jag har aldrig varit öppen för sånt här utan hånskrattade åt det hela men jag hörde många rykten om att han brukade köpa ut alkohol till jämngamla tjejer och köra omkring dem i sin bil.

Maria

Mina manliga gympalärare har faktiskt inte betett sig illa, vad jag vet. Däremot fysikläraren. Han var ett riktigt äckel. Hade springtävling med oss uppför trapporna och när han sprang förbi oss smällde han till oss på stjärten.

Maria

Linda, det där var det sjukaste jag hört. Har själv spelat lagsport med manliga tränare och lagledare. De följde med in i omklädningsrummet efter match men gick alltid ut innan vi började byta om. De följde med in för att snacka om matchen, men så fort det var dags att byta om och duscha gick de. Hur kan inga andra föräldrar reagera?

Karin

#tystiklassen

När jag var två år berättade jag för min mamma att två bröder som gick hos samma dagmamma som mig dragit ner byxorna på mig mot min vilja för att titta och känna lite. Mamma tog då upp det med dagmamman och sen "hörde hon inget mer om det"..

På lekis hade vi en idag dömd pedofil som lärare. Vet inte om han gjorde något mot mig eller någon annan.

I låg och mellanstadiet var det vardagsmat att killarna styrde både med våld och hot. Jag blev slagen dagligen, både i klassrummet och utanför. Läraren tittade alltid bort.

På högstadiet hade vi två lärare som låg med elever som var 13-15 år gamla. Lärarna var över 30 år. En av dem fick sluta själv och den andra fick vara kvar för att det inte skulle bli för stort av det. Alla visste men ingen så något. De jämnåriga killarna tafsade dagligen och jag ville inte greja i mitt skåp med risk för att nån skulle gå förbi och stick upp en hand bak på mig, vilket hände hela tiden.

På gymnasiet hade vi en engelsklärare som brukade få stånd på lektionerna och som ville kramas. Vi tog upp det med rektorn som inte gjorde nått innan min pappa tog upp det på ett föräldramöte inför alla föräldrar. Då förflyttades denne lärare till en klass med bara killar.


Jag kommer göra allt jag kan gör att inte mina barn ska tro att det är något man får ta. Jag kommer vara den besvärliga föräldern som aldrig är nöjd. Jag kommer lyssna och stå upp för min dotter och jag kommer se till att min son lär sig att han inte står över andra. Detta är min hjärtefråga, aldrig att historien får upprepa sig.

Laj

I mellanstadiet var det en lärare som det sades bland några tjejer att han smekte och tittade på brösten när han hjälpte en under lektion. Jag blev dock aldrig utsatt. När jag tänker efter idag så verkade han endast göra så mot de svenska tjejerna. Vi med utländsk påbrå kände inte igen beteendet, men så tror jag han ignorerade oss.
Jag går i en skola nu där jag träffade en lärare som kändes som att han flörta med mig. Jag tyckte det var obehagligt och har fortfarande inte vågat göra klart det ämnet. Vet faktiskt fortfarande inte hur jag ska tolka vårat möte. Han överröste mig med komplimanger och ville aldrig lektionen skulle ta slut fastän det hade gått timmar (jag var ensam med honom). När min lärare skulle se efter oss slängde hon upp dörren och stirrade på oss. Vet inte heller hur jag ska tolka det... Hoppas han har slutat eller gett upp intresset. Behöver bli klar med ämnet :/

Ellen

Vi hade en gympalärare i mellanstadiet som kunde komma in när vi duschade i tjejernas omklädningsrum och fråga saker och börja prata om lite vad som helst, som att det inte var något som helst konstigt att komma in när vi duschade och som att han hade all rätt i världen till det. Jag tyckte det var jobbigt att visa mig naken bara inför mina (tjej)klasskompisar i den åldern, så det var ju inte så kul att behöva vara på sin vakt ifall gympalätaren skulle dyka upp...

Sen hade jag en konfirmationslärare under mitt konfaläger som 14 åring som flörtade och smekte mig på benet när jag satt bredvid honom bland annat.. Finns säkert fler exempel men det är dessa jag kommer på nu på direkten.

Camilla

Jag blir så ledsen när jag läser allt detta. Det gör ont i mig och när allt detta drog igång med #metoo så va min spontana tanke att jag har väl "klarat" mig rätt bra i detta sammanhang då jag inte blivit våldtagen...
Men sen börja jag sortera och gräva lite i mig själv och jag vill mest blunda för mig själv. Och vet inte ens vart man ska börja när det gäller det som jag valt att förtränga, för att när jag berättat så har det alltid normaliserats av vuxna utifrån att: killar är såna eller han tycker om dig.
Utan att gå in på detaljer så kan jag bara instämma med de flesta här som beskriver vad dom varit med om.
Allt från både idrottslärare som råkade gå genom omklädningsrum till allt tafsande hela skolgången.
Till praktikplatser där handledaren som va dubbelt så gammal som en själv flörtade helt öppet och tyckte att han hade rätt att kladda.
Eller 10 år efter att jag slutade högstadiet bli uppringd av den manliga idrottsläraren som tyckte att det låg rätt i tiden nu, att han hade väntat och sen sett mig på stan och tyckte att nu kunde vi träffas och ligga. ( ja, han sa så) Jag blev så paff, att jag bara skrattade honom till svars. Jag viste inte vad jag skulle svara honom, utan la på.

Ju mer jag tänker på min skolgång, dess mer saker rullas upp i mitt huvud. Och jag blir rädd. Då jag både är mamma till en pojke och flicka, och inser hur olika deras skolgång kommer att upplevas utifrån de perspektiv som kommer påverka dom i livet.
Samtidigt som jag själv vet vad vi jobbar med hemma, så är det så tydligt att en del av samhället INTE gör det och den delen skrämmer mig.

Karolina

Igenkänning med träslöjdslärare...
Jag har haft tre stycken under mina skoldagar och alla har sagt/gjort sexuella handlingar.
Den första när jag gick i fyran. Han kommenterade att jag behöver en bysthållare nu när jag fått så fina flickbröst, annars kunde jag distrahera honom och mina klasskamrater när jag sågade.
Den andra när jag gick i sjuan. Han tog alltid tag om ens höfter och gjorde juckrörelser till orden "Jag kommer, jag kommer" när man bad om hjälp.
Den tredje när jag gick i nian. Han gned sitt kön mot ens bak när han stod bakom för att hjälpa.
Alla var över 60.
#tystiklassen

sanna

-Hade en tekniklärare på högstadiet som alltid stod lite för nära när han skulle visa en något. Lutade sig över en, tog tag i ens hand, råkade nudda ett bröst... Alla visste hur han var. Elever hade klagat i åratal, inget hände. Allmänt bemöttes tjejer som överreagerande och hysteriska när de försökte ta upp saker som hänt med den läraren.
-En samhällslärare var likadan. Liksom teknikläraren var han nära pensionsåldern och hade jobbat länge på skolan. Han kommenterade tjejers kroppar och utseenden i största allmänhet (tex refererade alltid till en storbystad tjej som den "välutrustade X"). När han skickade fram en tjej för att skriva på tavlan var det alltid men en kommentar av typen "nu ska X få en chans att visa upp sin bästa sida" samtidigt som han övertydligt blinkade till killar i klassen så att ingen skulle missa att han menade att det var en chans för alla att spana in hennes röv. Några tjejer tog upp det med vår klassföreståndare. Hon sa att det var bara sådan han var, han menade inget illa. Inget hände.
- När en tjej försökte ta upp ett sexuellt övergrepp hon utsatts för av en kille i klassen med vår musiklärare (som också var klassföreståndare) skällde han ut henne och sa att ingen kille kunde respektera en tjej som hon, som klädde sig och såg ut som en slampa. När jag tänker på det hände det _aldrig_ under min skolgång att en lärare tog tjejens parti när någon försökte ta upp tex tafs och trakasserier, inte något fall jag kände till i alla fall. Det som oftast hände var att läraren förklarade varför tjejen överreagerade eller missförstod killen. Eller att hen gav goda råd om hur tjejen skulle bli bättre på att säga ifrån. Aldrig togs något seriöst snack med killarna det gällde.

Malina

Det är så sjukt att man bara kommer på fler och fler saker ju mer man tänker på det, saker som man kanske reagerat på i stunden men som blivit nedtystat och normaliserat.
Gympaläraren som alltid gick in i tjejernas omklädningsrum efter gympan och frågade vem som glömt något (det stående skämtet på skolan var att han brukade ta sin egen klocka av armen och fråga vem som glömt den).
Kamratstödjaren som hade förhållanden med betydligt yngre tjejer på skolan, en som hade satt upp en kamera inne i tjejernas omklädningsrum (men den historien gick till rätten iaf).
Rektorn på min gymnasieskola som hade ett förhållande med en elev och utpressade henne med sänkta betyg när hon ville berätta om det.

Lill

Flera av mina vänner vill göra skönhetsoperationer och vi är ändå fairly utbildad medelklass mellan 25 och 30. Folk säger på allvar nu att de gör det ”för sin egen skull” och att man kan vara feminist ändå men jag orkar inte med orimligheten i detta. Konsumismens kapitalisering på feminismen - fillerfeminism osv. Är det inte djupt obehagligt att folk kan tänka sig att äventyra sin hälsa för att passa ett ideal. Jag respekterar mina vänner val som individer men kommer aldrig att kunna förstå det. Jag är så glad att du finns som en motvikt till den här glitterfeminismen, det får en att orka!

Kristin

Min datorkunskapslärare på gymnasiet gav mig högsta betyg för att han tyckte jag hade snygga bröst. Han sa det alltså rakt ut under betygssamtalet. Jäkla synd att jag inte hade analys och närvaro nog att be honom dra åt helvete och ta det vidare!
Det är det mest konkreta exempel jag kan komma ihåg från min egen skolgång, men det måste ha funnit många fler!

So many songs...

Tolv år.
På klassresa till läger-ö var det en av papporna med som försökte kika in på oss när vi bytte om. Och det var ENBART då vi såg honom, när vi stängde in oss i rummen och en vakt innanför dörren (killarna i klassen tänkte ju vi) och sa att vi bytte om till bla badkläder, vi sa det HÖGT. Men han försökte ändå rycka upp dörren och argt mana oss att öppna så han fick se vad vi gjorde så vi verkligen gjorde det vi sa och inget annat, för vi kunde ju ljuga, ljög vi inte hade vi inget att dölja för honom! (vad fan skulle vi annars göra? Smygsupa eller röka mitt på dagen när vi sedan skulle umgås med hela klassen?)

Han vaktade vid toaletterna, vet inte riktigt varför, eller vad jag tänkte om det mer än att jag tyckte det var äckligt.

Efter vi badat i sjön fick vi nyckel till duschrummet för det stank skit i håret efter sjövattnet, och när vi var där inne fick han tag i annan nyckel, och vi skrek: "NEJ KOM INTE IN VI ÄR NAKNA!" flera ggr - vi var inte nakna då, men vi skrek det för att förhindra att någon skulle vilja komma in. Då slogs dörren upp till duschrummet och in skrider en supersmajlandes lägerpappa och går in och vi blir helt WTF!? Hade vi inte väntat oss. Han försvann dock snabbt när han strax såg att två personer (tjejer) hade lyckats klättra upp för att glo in genom fönstret som satt högt uppe längs långväggen till duschrummet.
Kvällen... Minns skräcken när jag sprang omväg runt grillplatsen för att se om någon var där (lek) och han ståtar fram - ensamma i skogen bara jag och han och jag KUTAR iväg.

Tretton
Blev sexmobbad av killgäng när jag var 13. Dom kunde komma fram närsom, mitt i matsaken inför alla, och tafsa och peta in i min kropp och diskutera den med varandra, och inte ens TITTA mig i ögonen, jag var ett ting dom diskuterade.
Slag mot rumpan och emellanåt berättade för mig vad jag skulle förbättra med mitt utseende. Mest fokus på att jag skulle sminka mig mindre och skaffa fastare häck.

Bytade skola pga det, INGEN såg, eller reagerade, trots matvakter, rastvakter osv.

Inget mer jag minns just nu, annat än det vanliga äcklet och tafset från jämngamla.

Emma

Kommer du skriva något om den enorma ökningen av sexualbrott? Nationella trygghetsundersökningen (NTU 2016) presenterar skräcksiffror, men det rapporteras knappt om det. Kvinnors trygghet och säkerhet verkar inte viktigt..

Ylva

Det är så tragiskt att läsa alla era historier , jag har nog haft tur och känner inte igen mig . Oroar mig dock för våra barn - egentligen oavsett kön ( tre som är födda med snippa och en som är påväg med snopp ) .

Ulrika

Så kan manliga lärare och rektorer uttrycka sig gentemot kvinnliga lärare. Jag vet i alla fall att tre av dem var i ett förhållande när det sades:

En sade "Kom hit och sätt dig så att vi får något vackert att titta på." En sade "Jag vill inte att vi bara ska vara kollegor." En sade "Om jag var yngre så skulle jag ragga på dig." En sade "Jag tycker om dig lite för mycket." Innan #metoo rörelsen hade jag inte ens reflekterat över det. Men nu börjar fler och fler minnen att dyka upp.

Q

Förlåt, hittar inte din e-postadress, eller ett lämpligt inlägg att posta det här vid, men hittade detta på NRK och tänkte så mycket på dig - och att jag inte sett något liknande i Sverige. Har inte sett mer än första fem minuterna, men om du ser och tycker om - dela vidare!!

https://tv.nrk.no/serie/line-fikser-kroppen/MYNT18000117/sesong-1/episode-1

Emma

Bildläraren på gymnasiet, en äldre man, som stod för nära och flåsade oss tjejer i nacken när han skulle "hjälpa". Vi elever tog foton på varandra som vi skulle redigera på hans dator. Mitt foto la sig som skrivbordsbakgrund. Jag vet fortfarande inte om det var en kompis som skämtade eller läraren som ville ha bilden där.

nora

Detta är ett sidospår men eftersom att det handlar om skolan är det kanske relevant ändå... Jag studerar just nu till lärare och vet flera lärarstudenter (kvinnor) som vikarierat i skolor där de fått utstå sexism och trakasserier från pojkelever. Såklart inte alls samma sak som de övergrepp som beskriv i inlägget men det behövs verkligen en förändring på många plan inom skolan.. </3

Emma

Tänker du skriva något om den enorma ökningen av sexualbrott som Nationella trygghetsundersökningen visar? Inte sett något om detta i nyhetsrapporteringen, kvinnors trygghet och säkerhet betyder visst inget..

Catarina, född 1971

När jag började 7:an fick vi en kvinnlig idrottslärare. Och plötsligt var det som att alla kunde slappna av. Ingen kom in när vi duschade och bytte om, på något vis lyckades hon se till att killarna i klassen också lämnade oss i fred. Därtill blev idrottslektionerna fria från en massa skit som vi hade stått ut med tidigare från manliga idrotsslärare.
Men hon var ju bara kvar ett år. I åttan had vi en manlig idrottslärare igen som plötsligt kom in i omklädningsrummet för att fråga om någon glömt en klocka och som alltid valde de mest utvecklade tjejerna att visa på exakt hur vi skulle stretcha vissa muskler....

Alltså det här med att komma in i omklädningsrummet och fråga om någon glömt en klocka.... var det något de lärde sig på lärarutbildningen eller??

Tobias Lindkvist

Känner inte igen mycket av detta frpn min egen skolgång, men tänker att det finns några enkla förklaringar. Dels kan vi haft turen att majoritetrn ab lärarna ändå var bra lärare. Vi hade kvinnliga idrottslärare och driftiga rektorer t ex.
Men jag tänker oxå på hur formbra barn och undomar kan vara. Om vuxenvärlden sänder ut signaler om att ett visst beteende är ok är det lätt stt tänka att det ör en själv som det är fel på när man känner kränkt eller något är fel. Så istället biter man ihop när man egentligen borde säga ifrån. Något som gör det lätt för den här typen av lärare att komma undan.
Förklarar definitivt inte all skit och kan absolut inte försvara lärarnas beteende. Men kan delvis förklara varför just jag inte noterat att problemet kan ha förekommit även pp min skola.

Helena

Förlåt, jag måste bara få fråga. Både reklam för Re:member och folksam öber hela skärmen när jag klickar in mig här.. trodde du var ”fristående”...?
Detta är inget påhopp, blev bara så paff att jag var tvungen fråga. :)

Svar: Det kommer med plattformen. Däremot gör jag aldrig några sponsrade inlägg och jag samarbetar aldrig med företag. Det redaktionella materialet är alltid fritt från detta.
ladydahmer.nu

Anna

Har haft två såna "komma in i omklädningsrummet när det gått precis så lång tid att tjejerna hunnit klä av sig"- gympalärare, en på mellanstadiet och en i gymnasiet. Verkar ju vara ett väldigt vanligt fenomen, tyvärr.

Anna

Jag och min kompis råkade ut för en äckelgubbe som satt och tog på sig själv bredvid oss på bussen och tittade på oss sådär liksom inbjudande medan han gjorde det. Jag tror vi var max 10 år gamla. När jag var 13 så var jag ute hos släktingar och skulle sova över. När jag stod i en av spiltorna (de hade hästar) så kommer gubben in (han var väl runt 60-65) och börjar krama mig samtidigt som han pussar mig på halsen och tar mig på rumpan. Jag blev så fruktansvärt rädd och kan känna den isande känsla fortfarande. Han sa ”du får inte berätta för någon att vi står här och kramas” som om jag var med på det.. Den natten sov jag inte en blund eftersom jag var så rädd att han skulle komma in till mig. Har aldrig berättat det för föräldrarna, trodde aldrig de skulle tro på mig. Jaha som vuxen då; när optikern börjar prata om att ögonen hör ihop med underlivet och ville veta hur det står till ”därnere”. När jag blev förföljd en natt av en man som skulle visa sig vara en våldtäktsman. När jag ringde till polisen (lång historia men jag blev räddad av en förbipasserande) så säger de att de inte ska skicka ut någon eftersom han inte hade rört mig.. Han stod sen åtalad för flertalet våldtäkter. Alltså listan är lång, detta är bara ett fåtal tyvärr..

Anna

Missade att det bara handlade om skolor så skrev lite andra historier, sorry.

Josefin

Catarina, jag undrar också över klockan-grejen. Verkar som massor av gympalärare kör med just den. Minns också hur det var att ha kvinnlig gympalärare, en enda gång kom hon in i omklädningsrummet och det var för att dubbelkolla en elev som gjort sig illa under lektionen. Liksom, kontrasten till de manliga, som hade ärenden in till oss jämt (men aldrig någonsin in till killarna, tydligen var det flickklockor och flickglasögon de hittade varje gång...). Får lite ont i magen när jag tänker på att min dotter ska ha gymnastik.

Amand

Det här är påriktigt hemskt, hur ska man kunna gå i skolan om den är fylld snuskgubbar eller översexuella elever. Jag har haft turen med att inte ha en manlig idrottslärare förutom i trean. Paralellklassen hade honom också och under deras idrottslektion tog han av sig tröjan, wierd.

Jag har varit med om lite mildare saker, någon hand här någon hand där, nej förresten det är inte okej.

I femman, en hand på bröstet, personer som tittade ned på mig pågrund av att jag har lite större låt och är större i kroppsbyggnaden.

När man tänker efter så hittar man många saker som kunde ha skett annorlunda men gjorde inte det eftersom att vi lärde oss att ”jamen killarna är bråkiga, de är stökiga, men vad ska vi göra åt det?” Vi har lärt oss från vuxna att bara vara tyst om saker.

Jag går i sjuan, det är rätt så mycket, nej väldigt mycket svordommar, könsord, trakaserier, you name it.

En kille har lagt ut en bild på Snapchat på mig bredvid en kille i min klass, och vi är även elevrådsrepresentanter för klassen. Vi gick och pratade om viktiga elevrådsbuisness. Iallafall så hade han ritat ett hjärta mellan oss, men det här var ingenting mot andra händelser.

Jag säger inte att alla killar är såhär men de utnyttjar att de är i stora grupper och det är även väldigt stort grupptryck. Det ska inte behöva vara såhär. Speak up, gör din röst hörd!!

#Tystiklassen
#VäldigtTystIKlassen

Amanda

Har också haft en obehaglig träslöjdslärare. Han var aldrig på mig, men tog en av mina kompisar på rumpan åtminstone en gång, kan ha varit fler. Vi gick i sexan då. Vi hade även någon slags extralärare som var extremt obehaglig. Han brukade alltid stå och stirra på ens kropp upp och ner och sa en gång till min kompis: "Vilka fina långa ben du har, X". Mig kallade han "gumman" vid ett tillfälle, vilket kanske inte var lika obehagligt men en jävligt konstig sak att säga som lärare till en elev.

En annan händelse, som inte inträffade i skolan, men när jag var tolv år gammal, var att min styvmorfar tog mig på rumpan. Detta var extremt obehagligt och är idag, sex år senare, fortfarande jobbigt att bära på. Varje gång jag ser honom hittar han på ursäkter till att röra mig. Får se om jag någon gång vågar berätta för mina föräldrar, men just nu känns det alldeles för svårt att göra.

- När jag var fjorton år och började i en ny skola och nästan från första dagen blev tafsad på av en kille, det var både på rumpan och brösten. Eleverna bara skrattade med och jag började ha på mig dubbla tröjor för att han inte skulle komma åt mina bröst. Så sjukt nu när jag tänker tillbaka på det. Både i åttan och nian var det vardagsmat att killarna tafsade på tjejerna, det var dock nästan aldrig på mig. Tjejerna hade till slut slutat bry sig, vilket också är helt sjukt.

- När jag var sexton år och gick i första ring på gymnasiet, två killar ville att jag skulle böja mig ner och ta upp något jag har "tappat" - det visar sig sen att jag inte har tappat något utan de ville bara kolla på min rumpa. :|

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog