Vägra mans-TV

Snubben som ringde och skrev långa mail skapade ett konto på Instagram och försöker nå mig där istället nu när jag blockat på FB. Jag blockade såklart på insta också. Vad är det för fel på män egentligen? Jag känner det starkare och starkare: att män är störda på olika sätt. Att män är farliga och obehagliga och störda. 

 
Kollade på tv med maken igår och vi hade kollat klart på våra serier och skulle välja en ny. Men alla serier handlar ju fan bara om män? Det är män i huvudrollen. I nästan alla rollerna. Kvinnorna har bara birollen. Historierna är mäns. Perspektivet är mäns. Serier görs av män för män och vi är så jävla indoktrinerade, vi kvinnor alltså, att vi utan problem klarar av att inte bara kolla på skiten utan också gilla det och till och med identifiera oss med dem. Vice versa händer ju aldrig. 
 
Oskar brukar rekommendera serier till mig som han tycker är mysiga (vi ser vissa serier var för sig, sånt som vi ej är överens om att se) men jag brukar bara känna att nej Oskar du kanske tycker den serien är mysig för att du känner igen dig men jag ser bara ännu en meningslös serie om en skön snubbe som glider runt med sina killpolare och gör sköna grejer. Kanske knullar några brudar. När han plöjer igenom sex and the city så ska jag ge den en chans. 
 
Kanske. 
 
Förmodligen inte. 
 
 
Linnea

Amen! Det är sånna määäängder av filmer, musik, tv mm som är gjorda av män, för män och om män så när nåt är gjort av kvinnor, om kvinnor, för kvinnor ska det antingen hånas, granskas stenhårt i kvalitet eller ifrågasättas vad det här är för inkvoterat fruntimmersprojekt. De kan aldrig bara få VARA. Folk har tyvärr blivit så vana vid alla massproducerade actionfilmer med kasst manus och ”roliga” höhö-killfilmer där det går ut på att ligga med så många tjejer det går trots att tjejerna knappt varken får ha repliker eller namn.

A

Det var därför jag älskade Girls när den kom, äntligen en person som jag kunde känna igen mig i något sånär i alla fall!

trino

Exakt så, tack! Jag slängde ut tvn för många år sedan, skippar även bio och väldigt många serier. Jag får inte ut någonting av dem, känns enbart som slöseri med tid. Det är bara män och deras perspektiv, jag är trött på det. Jag vill ha balans.

Men ang snubben som vägrar acceptera att bli blockad. Det är så himla obehagligt. Liksom vad är det han inte förstår? Du vill inte lyssna på honom. Men då ska han tvinga dig. Fy fasiken.

Wendigon

Ja! Och titta igenom nyhetsflödet på de stora tidningarna. Ofta är det 100 % nyheter om män. Män som våldtar, krigar, mördar och sportar. Det män gör betraktas som nyheter. Kvinnor synd öht inte.

Äcklig jävla man som förföljer dig. Tyvärr finns det många som han.

trino

Gick in och tittade på ett avsnitt av Full Patte. Ordningen återställd, puh.

L

Män kan verkligen bara identifiera sig med andra män. Och bara se upp till och beundra andra män, undantag deras mamma som är undantaget som fått helgonstatus. Dejtade en snubbe som ville bli komiker (hahaha lycka till) och alltid skulle visa och babbla om alla mer eller mindre kända "talangfulla och skitroliga" i branschen...alla snubbar såklart. På frågan om det inte fanns nån kvinnlig komiker han gillade blev det helt tyst och han kunde inte komma på en enda. En annan som i övrigt var sjukt vettig (med mäns mått mätt) blev helt ställd när vi diskuterade förebilder och andra personer värda att beundra, och jag påpekade att inte en enda av alla han nämnt var kvinna. Han tog iaf åt sig och verkade skämmas över att han inte insett detta hos sig själv.

Jd

Håller med om att fler kvinnor borde gör film/TV för kvinnor, tror definitivt att det skulle göra skillnad för intresset.

"Boss girl" på Netflix tycker jag är kul

Frida

Hade hört att X-files skulle vara bra ur ett feministiskt perspektiv, dvs med en stark kvinnlig huvudkaraktär. So far har jag sett två säsonger och noterat att 1. Hennes utseende kommenteras heeeela tiden av alla karaktärer och ingen säger någonsin ifrån, samt att 2. Det finns inga andra kvinnliga huvudroller. Hoppas verkligen den tar sig snart... någon som vet?

D

Master of none kan jag rekommendera 😊. För män och kvinnor.

Ellie, om min mitt-i-livet-kris

Kan rekommendera Shameless, älskar den serien! Serien hade säsongspremiär för säsong 8 för ett par dagar sen :)

Sofia

The Handmaids tale säger bara det!!

Elin

Se Top of the Lake!!!

Ellen

Blir så irriterad att den här mannen ser det som din skyldighet att svara honom. Herregud, du är skyldig honom något alls. Inget. Alls.

Angående serier så känner jag igen mig, kollar nästan bara på tv serier med kvinnliga huvudroller förutom realityserier, orkar inte med alla dessa män i alla huvudroller. Tv serietips som är genusmedvetna med kvinnliga huvudrollsinnehavare: Handmaids tale, Black Orphan, Jane the Virgin, Top of the Lake.

Karin

TV-serier med kvinnliga huvudkaraktärer som jag kan komma på just nu:
*Girls
*Land girls
*Downton abbey
*Call the midwife
*Miranda
*The crown
*The white queen
*The white princess
*My mad fat diary
*Sex and the city
*ABFAB
*Gilmore girls
Jag kollar nästan uteslutande på serier med kvinnliga huvudkaraktärer, men kanske mest för att jag har en förkärlek för kostymdrama.

Therese

Om inte livet hade kommit imellan så hade jag kanske, ne jag hade fan, varit regissör/manusförfattare/filmskapare just nu.... bäst i klassen på filmspråk och tolkning, förjävligt bra med kameran också!

Så många historier jag ville berätta, som nu troligen aldrig kommer bli av :(

Svartkaffe

Jag vet inte vilka sorts serier som faller dej i smaken men "Lost girl" är det kvinnliga huvudroller. Och så "Two broke girls". "Mom" är nästan uteslutande kvinnor där män är biroller.

Helena

Jag gjorde en lista över alla serier jag kan komma på att jag har sett de senaste åren och insåg att majoriteten har kvinnliga huvudpersoner. Inget jag har tänkt på när jag har valt, men uppenbarligen tilltalar de mig mer. Andra bra serier med kvinnliga huvudroller: Parks and recreation, Veep, Homeland och Veronica Mars.

Jennie

Håller med om att männen tar över varenda jävla film eller tv-serie. Sen är jag skittrött på alla serier som startar med att det flyter upp en naken kvinnorkropp någonstans och sen går hela serien ut på att lösa detta och skildra kvinnohat.

Där var ju Big little lies fin pga ett mansord istället...:) Tycker även the Deuce är intressant för trots att den handlar om kvinnoutnyttjande är blicken inte typiskt manlig i hur kvinnorna skildras. Och som alltid, Girls förstås, älskar skiten.

Jennie

Vår tid är nu!

RockSus

Kolla queen of the south på netflix. Actionserie med 2 kvinnor i huvudrollerna.

Karin

Efter att man blivit väckt (läs feminist) så har man blivit så kräsen på serier. Med all rätt! Just nu kollar jag på transparent! Mycket starka kvinnliga roller där. Älskar det! Finns på Viaplay om du har det :D

Karin

Efter att man blivit väckt (läs feminist) så har man blivit så kräsen på serier. Med all rätt! Just nu kollar jag på transparent! Mycket starka kvinnliga roller där och sexuellt. Älskar det! Finns på Viaplay om du har det :D Annars en annan serie; L Word! typ bara kvinnor! Du har säkert sett den men tänker att andra kanske behöver tipset :)

Anonym

Det där tycker jag är så himla intressant! Jag tycker att jag märker detta hos min pappa. Vi har teveserier och film som stort gemensamt intresse, och härom månaden kollade jag på Big Little Lies och då den påminner om andra serier vi båda gillat rekommenderade jag den varmt och talade om att jag gillade det tekniska berättandet och sådär, vilket väckte hans intresse. Men när jag sa att huvudpersonerna var kvinnor tyckte jag det verkade som att han drog öronen åt sig. Trist!

Alexandra

Känner exakt så, visst fastnar jag för serier som Stranger Things men oftast väljer jag bort många serier för att vi kvinnor inte är med alt bara är biroller. Det intressserar inte mig att följa serier filmer med endast män gjorda av män. Känner inte igen mig i karaktärerna och bli oftast förbannad över hur dåliga porträtten av kvinnorna är. I största möjliga mån kör jag kvinnoseparatistiskt på min kulturkonsumtion

furyosa

Kollar sällan på serier numera men antecknar alla tips som delas! En serie jag följde under 00-talet som skapades av kvinnor med kvinnor i huvudrollerna var McLeod's Daughters. Jag blev dock djupt störd av att skådespelaren John Jarratt som spelade en mysgubbe i serien senare spelade mördaren i slasherfilmen Wolf Creek som jag råkade se utan att kolla rollistan. Litar inte på mysgubbar efter det, haha.

Linp

Scott & Bailey! BRA, men enskilda avsnitt.

Candylion

Chewing gum är en bra serie som tusan! Känner igen mig i frustrationen alla himla serier som är stora har väldigt lite kvinnor i sig. Så himla ledsamt

Thingstring

Jessica Jones på Netflix. Bra på så många nivåer om man gillar genren SF/comics. Och sjukt läskigt porträtt av kontrollerande man, kanske passar mtp intresset för psykopater.
Annars sense 8 för lite ickenormativ action/SF. Och orphan black. Dear white people. Crazy ex girlfriend som pekar på typiska Hollywood-tropes, belyser dom och sen skrattar åt dom.
Samtliga på Netflix. Mina favoriter i havet av pissetråkiga mans-serier.

Fridah

Se Pretty Little Liars, en äkta ok-ladies-now-let's-get-in-formation-skildring! (Om än med pojkvänner som figurerar under tiden men fokus är alltid på tjejerna och deras sammanhållning!) Den har oförtjänt rykte som ytlig fjortisserie när den egentligen är asbra crime.

Och gamla goda matriark-polisen Anna Pihl!

Carin

Generellt väljer jag bort serier där män springer runt och gör... grejer. Visst jag tittar också på typ GoT och Sherlock men det är inte majoriteten jag väljer. Det måste generellt vara en kvinna med i huvudrollerna (som minst) annars så pallar jag inte att titta. T.ex. i Killjoy är det en kvinna och två män men hela serier handlar egentligen om henne och hennes nemesis.

Några serier jag gillat med kvinnliga huvudroller
* The Bletchley Circle
* Sense8 (inte heller heteronormativ!)
* Strange Empire
* The Fosters (inte heteronormativ!)
* Land girls
* Supergirl
* Big Little lies
* Crazyhead

Ella

Tipsar starkt om Call the midwife om du inte sett den än! Iprincip bara kvinnor (det finns tre framträdande manliga biroller) och barn. Gråter till cirka vartenda avsnitt, så jävla starkt med den kvinnliga gemenskapen i barnafödandet

Milla

Tycker också det är märkligt att vi nästan uteslutande ser amerikanska serier. Inte konstigt att det blir samma och likadant då. SKAM gillade jag i alla fall, om någon nu missat den!

Fia

Jag gillar Outlander, där finns flera starka kvinnliga karaktärer som jag gillar. Starka män också men flera kvinnor i fokus. Huvudkaraktären är kvinna också.

Sen älskar jag The walking dead, manliga huvudkaraktärer men många starka kvinnliga karaktärer som står i centrum och inte bara är bifigurer.

Men visst är mycket (nästan allt) ur manligt fokus, sjukt trist.

Jd

Med tanke på hur många som skriver här ovan att de inte intresserar sig för filmer/serier om inte kvinnor står i fokus är det ju egentligen helt logiskt att det motsatta verkar gälla för män. Nån form av "igenkänningsmekanism" som går igen, oavsett medvetenhet.

Jag har själv aldrig brytt mig men tillhör väl undantaget. Jessica Jones är BÄST.

Sofie

Jag ogillar att titta på TV-serier rent generellt då många är så manscentrerade och kvinnoförnedrande och våldsamma. Game of Thrones som är sååå populär, där kunde jag stundtals uppskatta det visuella, MEN jag orkade inte med att fortsätta kolla då mycket är så macho och kvinnoförnedrande. Jag förstår inte att kvinnor som följer alla säsonger står ut faktiskt.

Men det finns en del serier som jag känner har mer balans och inte för manscentrerade. En serie jag tycker var rätt bra, där det förvisso förekommer mer droger och mentala problem och sådant, MEN där det känns som att kvinnorna i serien inte endast är bifigurer till männens story, utan det är balans mellan ALLA huvudpersoner, är Skins UK. Nu är ju det en ungdomsserie, men det tycker inte jag är någon nackdel eftersom många serier riktade till vuxna är såpass macho så jag står inte ut att titta på dem ändå. Skins UK har ju en humor som inte alla uppskattar möjligtvis, men jag känner inte när jag ser på den serien att den skulle vara märkbart sexistisk i alla fall. Märk väl att det är Skins UK som jag delvis uppskattade, och inte kopian som ett bolag i USA producerade.

En annan serie som jag minns var spännande och som inte så som jag minns det gjorde mig överväldigad av kvinnohat, är en serie som gått på SVT som heter Fröken Frimans Krig. Den är ju centrerad kring just Frimans liv och hennes kamp för kvinnors rättigheter. Mycket stark serie.

SKAM var också bra tycker jag.

Karin2

Jag känner så om så mycket nuförtiden. Jag vill avfölja alla män, sluta läsa manliga författare mm. Men jag drar mig. Antar att jag inte riktigt vant mig vid tanken att vara "så drastisk" än, men när jag tänker på vad män ställer till med känns det egentligen inte det minsta drastiskt utan a long time coming och 100 % rimligt att säga tack men nej tack.

Narya

Reese Witherspoon tog initiativet. Kolla upp hennes production company.

Nina

Men vad är det för fel på snubben? Du är väl ingen avlönad lärare som har skyldighet att svara på hans mail över huvudtaget? Vaddå att han inte fick nåt konstruktivt? Nähä men varför skulle han få det från en person han inte känner? Han får väl läsa på själv, det finns hur mycket litteratur som helst. För övrigt verkar hans förmåga att ta in information vara begränsad eftersom han inte fattade att block på fb betyder att du inte vill prata med honom.

Anonym

MeeToo fortsätter. En känd kvinnlig radioprofil är avstängd för upprepade sexuella trakasserier mot sin personal. Kommentarer?

Svar: Vad vill du ha för kommentar? Bra att man tar trakasserier på allvar.
ladydahmer.nu

Nina M

Pratade om det här med en kompis för ett par veckor sen då jag sa att mina mysserier (de som jag ser när jag t.ex. känner mig nere och livet känns tungt) är Gilmore girls och Sex and the city. Han kommenterade då (han är den enda man jag har kunnat ha vettiga feministiska diskussioner med), att tror du inte det är för att de serierna centrerar kring kvinnor och är (relativt) befriade från det manliga perspektivet och den manliga blicken? Jo det tror jag absolut. Jag föredrar alla gånger serier, filmer och böcker som fokuserar på kvinnor, även fast jag kan uppskatta underhållning som handlar om män också. En annan favorit är Orange is the new black, älskar den!

Och jo, män är fan störda på olika sätt...

Madde

Jag har börjat tröttna på att alla kvinnor är supersmala i varje tv serie jag tittar på. Jag menar finns det inga normalstora människor. Män får vara alla storlekar i tv men så fort det är en kvinna som ska ha huvudroll eller biroll, eller bara gå igenom rutan så måste hon vara supersmal och stylad. Även om hon ska lösa brott så måste det vara urringad tröja tajta jeans,kort skinnjacka, högklackat och hängande stylat hår. Herregud liksom.

Sandra

Rita (finns på Netflix) är en grym serie om en stark och cool kvinna.

Maria

Orange is the new black
Riviera

Bitte

Teh Good wife på Netflix kan jag rekomendera

So many songs...

the Good Fight.
Är det jag kan komma på som ingen redan nämnt och som går nu.
https://www.youtube.com/watch?v=F7g5RziZU18

Jessica

Kolla How To Get Away With Murder. Grym crime med kvinnlig huvudroll (män med, men serien är himla feministisk med komplexa kvinnliga karaktärer! Och huvudrollen är kvinna som sagt). Skapad av Shonda Rimes bl a som gjort Greys Anatomy med flera andra serier.

Kul att min kille nämnde förra veckan att vår nästa serie vi ser vill han ha fler manliga huvudroller i, då han älskar serierna vi ser men han vill blanda upp det. Lol.

Sara

Agent Carter! Jag älskade den serien på Netflix. Blev himla besviken när den las ner 😔

Much ado

Det var väl inget hatfullt i snubbens meddelande? Var det allt?

Svar: är du man själv eftersom att du inte förstår det obehagliga i en snubbe som först skriver långa mail, inte tar nej som svar, fortsätter maila, RINGER UPP MIG på telefonen flera gånger. Och efter att han blir blockad på FB och telefonen så skapar han ett konto på Instagram och försöker ta kontakt igen, dessutom krävandes att jag tar en diskussion med honom?
ladydahmer.nu

Anna

Min man tycker om Sex and the city och anser att den är feministisk men jag är typ arg på honom för det då hela serien går ut på att hitta en man. Alla deras konversationer handlar om män.

Ett fall för Vera tycker jag är bra. Kvinnlig huvudroll och ungefär lika många kvinnliga och manliga mordoffer.

Agnes

Orange is the new black!!

Pera

Men hallå! Ingen som sett The Fall? Med Gillian Anderson i huvudrollen. Och alla verkar ha missat Masters of sex. Lizzy Caplan i huvudrollen. Måste ses!

anna

Tror du kanske skulle kunna gilla The OA!! Finns på Netflix. Av och med Brit Marling!

Johanna

Ingen har nämnt Bron? Även om Sagas karaktär har fått kritik pga överdrivna Aspergers psymtom så tycker jag att hennes karaktär är fantastisk och att serien är riktigt bra!

Stephanie

Ja och det ska alltid vara massa biljakter och sprängningar och bla bla i alla filmer... sååå tråkigt!

Jennie

Kanske inte så konstigt att kvinnor fortfarande inte syns ordentligt i kulturen heller, fortfarande alldeles för nedtryckta.

https://www.svd.se/456-skadespelare-vi-har-fatt-nog-av-sexuellt-vald

Nicole

Jag tänker också mycket på det där patriarkala narrativet som vi ständigt matas med. Inte ens i fantasy är rollerna ombytta, det är som alltid männens värld! Det gör mig trött och förbannad.

Tessan

13 reasons why tycker jag är sevärd men obehaglig. Blir ledsen av den och tänker att det är för hemskt att ungdomar nog har det så jäkligt på sina skolor

Katti

I helgen när jag tittade på Netflix fanns en kategori som hette typ ”Serier och filmer med starka kvinnliga huvudkaraktärer”. Nu hittar jag den inte! Någon annan som sett kategorin?

Ulrika

Alltså den attityden. Att du skall stå till hans förfogande för att han , den här okända mannen, vill prata/föra fram sin åsikt trots att du inte vill. Som om du inte har något annat att göra och det på något vis ska vara din skyldighet? Och detta stalkerbeteende? Helt sjukt.
Har själv råkat ut för män som inte ger sig. Man säger tack men nej tack i en kanal, då letar de upp andra kanaler för att kunna ta kontakt igen, och igen, trots att man säger nej eller blockar. Men ge er! Gå vidare!

Flora

"Dr. Foster" på SVT. Nurse Jackie?

Hanna Karlsson

Så sjukt obehagligt att han inte ger sig...

Anonym

Serien insecure!! Rekommenderar starkt!!

Lisa

Asså jag gillar the 100! Första avsnitten är lite piniga ibland, men den växte fan! Många kvinnliga framträdande karaktärer och huvudroller. Inte särskilt heteronormativ, mycket fin skog, hela världen radioaktiv så in i helvete!
Kollat på Unbreakable Kimmy Schmidt nyss med, som Tina Fey varit med och gjort. Ganska mysig, en hel del roliga skämt och referenser.

furyosa

Efter att ha läst vittnesmålen från de 456 kvinnorna i svensk film- och teaterbransch känner jag ännu starkare för att bojkotta allt mansproducerat och mansdominerat i underhållningsväg. Mår jävligt illa just nu.

Erika

Rekommenderar nya Alias Grace på Netflix. Den är baserad på margaraet atwoods novell med samma namn för ni som gillade handmaid’s tale!

M.

Pera- Ja! the Fall, fantastisk med tydligt feministiskt perspektiv.

Tyckte La chicas del Cable spansk netflix produktion var ganska bra.

Det här med det manliga perspektivet... Läser nu en specialistkurs (psykologi) där läroboken genomgående refererar till terapeuten som han, samt till patienterna som han i de allra flesta exempel. Skriven av två män såklart. Förstör läsupplevelsen, tappar helt intresset.

Anonym

Kommer ni att bojkotta SR när deras mest populära programledare - en kvinna - stängts av för upprepade sexuella trakasserier mot sin personal?

Svar: Nu lyssnar jag inte på radio men varför skulle man bojkotta dem? Det verkar ju som att de tar ansvar?
ladydahmer.nu

Anonym

Ansvar? Tydligen har trakasserierna pågått av och till i 20 år. Den första anmälan kom i slutet av 1990-talet när jobbade på SvT. Först nu agerar ledningen.

Svar: Är du lika upprörd över alla mäns om tillåtits härja?
ladydahmer.nu

Lina

A handmaids tale! En dystopisk framtid där kvinnor nergraderas i rättigheter. Kan låta allt annat än feministisk. Men är så otroligt stärkande! Svårt att förklara utan att spoila. Men rekommenderar både serien (hbo) och boken!

Agnes

Ang serier med kvinnliga huvudroller, Såg precis Alias Grace på Netflix, tänker att du kanske kan gilla en mordgåta?
Sen är the Fall himlans bra och spännande, finns också på Netflix men den kanske du har sett redan. Men visst är det som du säger, en saknar fler kvinnliga hjältar, och kam ju undra varför tex alla marvels karaktärer utom Black Widow fått egna filmer??

Minna

Nuförtiden lever min man och jag i skilda världar film- och seriemässigt, vilket faktiskt är ett problem, för det brukade vara en viktig del av vår kvalitetstid. Jag har tex. helt hoppat över Game of Thrones, för även om det finns starka kvinnliga karaktärer (har jag hört, vet knappt nånting om serien), är det oftast bara för att den slutgiltiga förnedringen, underkastelsen ska bli mer rafflig. Allting förblir i det universum av manliga maktfantasier som känns jättefrämmande och totalt ointressant för mig nuförtiden.
Sen har jag ett etiskt problem också, för att jag tänker att kvinnliga skådespelare alltid riskerar att förnedras i sexscenerna. Så jag kollar på film ungefär som min kristna farmor gjorda: inget naket, inte mer än nån kyss och bara antydd erotik ... typ Agatha Christie eller Jane Austen ...
X-files tyckte jag funkade, vad jag minns, fast nån gång läste jag att Dana Scully förekom otroligt ofta i förnedringsfantasier online. Så de manliga tittarna skrev vidare på serien ...

Much ado

Obehagligt kanske, men är det hatfullt? Är det hat att ta kontakt? Skicka också screens av då du sa nej till honom.

Emma

HETT TIPS!!! The Fall på Netflix - så jävla bra! Trodde det bara va ytterligare en kriminalserie (vilket det såklart också är) men HERREGUD va mycket feministisk analys det är i denna serie?! Helt fantastiskt. I varje avsnitt säger huvudkaraktären (spelad av Gillian Anderson) såna där "där satt den"-kommentarer så man bara ryser! Min favoritscen är när hennes manlige kollega frågar henne varför män inte är lika känslomässigt starka som kvinnor och hon svarar "För att den grundläggande mänskliga formen är kvinnan. Manlighet...är ett medfött fel" ÄLSKAR!!!!!

PS. Sjuk jävel som stalkar dig?! Va är det för fel på män??

Petra L

Alltså jag fick ju ihop en underbar lista på serier nu tack vare er, tack! Här är nästan alla serier som nämnt ovan, hoppade över ett par som jag inte tycker verkar bra.

Jag gjorde en lista över serier jag skulle kunna tänka mig att kolla.... någon du är sugen på också, som vi kan se ihop?  
**Serier**
Girls
Boss girl, Netflix
Master of None
Shameless
The Handmaids Tale
Top of the Lake
Black Orphan
Jane the virgin
Lost girl
Two broke girls
Mom
Parks and recreation
Veep
Homeland
Veronica Mars
Big little lies
(The deuce)
Queen of the South, Netflix
Transparent
L Word
Scott & Bailey
Chewing gum
Pretty Little Liars
The Bletchley Circle
Sense8 (inte heller heteronormativ!)
Strange Empire
The Fosters (inte heteronormativ!)
Land girls
Supergirl
Crazyhead
Call the midwife
Jessica Jones
Fröken Frimans krig, SvT
SKAM
Gilmore Girls
Rita
Oramge is the New Black
The Good Wife, Netflix
The Good Fight
How To Get Away With Murder
Ett fall för Vera
The Fall
Masters of Sex
The OA, Netflix
Bron
Insecure
Unbreakable Kimmy Schmidt
Alias Grace, Netflix

Petra L

HAHHAHA! Vad fint, nu fick ni den del av mitt Messenger-meddelande till en vän där jag kollar om hen vill se någon av serierna ihop med mig..! XD

Ellen

Vad snyggt jobbat med Listan Petra, nu slipper man leta i kommentarerna :)

cecilia

Jaa!! både The handmaids tale och Queen of the south är BRA!

Anonym

Jaa!! både The handmaids tale och Queen of the south är BRA!

Petra L

Tack Ellen! Det är nästan så att jag blev sugen på att sätta ihop ett typ Google-dokument åt oss? Eller det kanske finns någon bra Facebook-grupp där sådana här dokument kan leva...?

Det är ju jätteviktigt! Och listor över kända kvinnor och böcker om dem skulle jag också vilja ha/göra. Hmm....

Julia

Jag säger How to get away with murder, Scandal och The 100. Alla tre har kvinnliga huvudroller och lika många bra o starka kvinnliga biroller. Men såklart... inte helt fritt från grisiga män o deras beteenden.

Bara några tankar.

I och med Petras uppräkning av serier, stämmer ju inte antagandet i inlägget längre. Debunked?

Petra L

Bara några tankar:
Hur tänker du nu? Att jag gör en lista över filmer där kvinnor på något sätt är fler i huvudrollerna, står i fokus etc... På vilket sätt skulle det säga emot påståendet att

"Men alla serier handlar ju fan bara om män? Det är män i huvudrollen. I nästan alla rollerna. Kvinnorna har bara birollen. Historierna är mäns. Perspektivet är mäns. Serier görs av män för män ..."

PS. Du förstår väl att LD använder ordet "alla" här för att markera att undantagen är så få att de är väldigt svåra att hitta? Du vet, som folk i allmänhet brukar använda orden "allt" och "alla" när man är upprörd, typ "Alla dessa cyklister i Stockholm, de är fan fartdårar hela bunten!" Alla fattar att hon inte menar EXAKT alla, utan att hon pekar på ett generellt mönster och alltså menar SÅ GOTT SOM alla.

Flora

"Glappet" på öppet arkiv

TTM

Vill adda till Netflixlistan:
GLOW - frikkin' amazeballs
Alla standup-rutiner med enbart kvinnor - *skrattar så jag gråter* *så jävla bra*
Empressess in the Palace - my guilty pleasure (har kollat på den serien mest av allt pga awesome) so much drama

:-D

Anonym

Netflix är väldigt bra (i alla fall i förhållande till andra produktionsbolag!) på att göra serier om, av och med kvinnor. Många av dem har nämnts ovan, men en som inte har nämnts och som är så JÄVLA bra är Gypsy! Där den kvinnliga huvudrollen får vara mångfacetterad och komplicerad och ha positiva och negativa egenskaper. Jag blev så jävla besviken över att den är avslutad efter en säsong.

Andra favoriter: Big Little Lies, skapad av kvinnor och handlar om kvinnor (även om regissören är en man) och så jävla BRA och FIN och STÄRKANDE (HBO)

Orange is the new black
The fall
Crazy Ex-girlfriend
Girl boss
Orphan black
Girls
The crown
Jessica Jones
The white Queen
Trust me
Veronica Mars

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog