Varför visar jag pattarna hela tiden?
Jag har fått frågor om syftet med mina selfies. Varför tar jag ens dem om jag inte vill ha kommentarer (recensioner) kring mitt utseende?  Varför jag alltid är urringad och varför jag visar kroppen ibland och varför isåfall mitt utseende får så mycket fokus om jag nu är emot utseendehets.
 
Men så här va: 
 
Att jag (eller nån annan) lägger upp selfies själv är inte en inbjudan till att recensera mitt (eller andras) yttre. Jag är inget konstverk (om än benstruktur to die for thank you genetiklotteriet). Jag är en person.
 
Sen så klär jag mig så här. Jag jobbar hemifrån/är föräldraledig och lallar runt i linne och tajts. Jag blir lätt varm och hatar att ha mer kläder på mig. Ja jag är väl ett svettigt fetto eller liknande men så är det helt enkelt.
 
Jag har iallafall detta linne i x antal uppsättning: 
 
Som på mig ser ut så här: 
 
 
Ja, är man en och en halv meter kort, en meter bred samt har tuttar större än ett manshuvud så ser det ut så här. Jag bryr mig inte dock så varför ska nån annan göra det? Ska jag be om ursäkt för att tuttarna syns? Stör de så mycket? Varför? Ska jag ta på mig en polotröja varje gång jag tar en selfie eller tror ni att det kan finnas en poäng att typ inte sexualisera kvinnors kroppar i alla sammanhang? Kan tuttar få existera utan att människor ondgör sig över dem?
 
Och i ett feministiskt kontext är det väl ändå ganska sunkigt att ifrågasätta kvinnors kläder? Jag hade fattat om jag tog sexualiserade bilder för att tillfredsställa mansblicken i samband med en seriös artikel om mäns våld eller liknande, men det är ju inte så jag använder bilderna på mig själv. 
 
Bilder förmedlar väldigt mkt mer än utseende för övrigt. Som en person som dels har en feministisk analys som jag delar med mig av och dels som person som vill ha en personlig kontakt med min publik så använder jag mig av bilder som politiskt verktyg (provocera, normalisera, ifrågasätta, synliggöra.)  Att använda min kropp som verktyg ÄR en del av mitt jobb som normkritiker. Jag använder även bilder och selfies som ett sätt att förmedla känslor, humör, vardag och ögonkontakt.
 
Frågor på det?
 
 
Somliga Förbannade Kvinnor

Aha, så enligt Hajhatt ska vi dölja brösten för att få ett bättre samhälle. Pga att kvinnobröst är sexuella i ett patriarkat och då ska vi inte provocera genom att inte ha heltäckande kläder. Hör de här korkskallarna ens vad de själva säger? Jag har svårt att fatta att människor är så blåsta på riktigt. Och bara för att nån publicerar en bild på en människa så MÅSTE man inte kommentera dens utseende. Det går jättebra att låta bli. Jag klarar det 365 dagar om året.

Svar: Det avslöjar så mycket om deras kvinnosyn
ladydahmer.nu

J

för mig har det iaf gjort en avgörande skillnad för mitt eget kroppshat när jag började följa kvinnor med icke-normativa kroppar i vanliga kläder och utan. Det är ju liksom enda sättet att väga upp alla jävla bilder vi matas med i övriga samhället, och som för de flesta är ouppnåeligt. Heja dig!

Svar: För mig med! Just det där med avsexualiserade kroppar som bara får finnas utan en massa ursäkter och avböner har varit bäst för just mig så då tänker jag att det kan vara bra för andra också.
ladydahmer.nu

anna

Jag har svårt att förstå hur du orkar fortsätta med det du gör, hur du klarar att stå fast vid din ståndpunkt och inte viker ner dig. Att jobba hemifrån eller "bara" vara mammaledig eller arbetslös en längre tid påverkar en (mig i alla fall) otroligt mycket. Men du sticker ut hakan och håller en rak kurs framåt, får stå ut med en massa skit (hur orkar du med det??) från folk som gömmer sig bakom en skärm, och bara den grejen kan väl också få en att vackla och undra om man har fel eller påverka riktningen på det man gör? Oavsett vad man tycker om dina åsikter eller metoder tycker jag att det är imponerande att du är dig själv i alla lägen och vågar stå för det, och klarar att fortsätta utan att balla ur åt ena eller andra hållet. Sen tycker jag ju dessutom att du är fantastiskt inspirerande, men det borde man inte behöva tycka för att vara imponerad och se dig som stark och modig ändå. Du är en förebild!

Svar: Tack! Jag vet inte hur jag orkar? Kanske för att jag måste. Jag kan inte sluta leva liksom. Dessutom är ju detta mitt jobb och inte bara det, utan nåt jag tror på och tror är viktigt som fasiken och vill jag fortsätta med det så behöver jag ta den skit som kommer med det.
ladydahmer.nu

S

Såg också kommentaren om att 'hon ser ju aldrig glaaad ut, man kan ju i alla fall leeee lite'
Undrar hur ofta GW får höra att han borde le:
https://www.google.no/search?q=leif+gw+persson&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjQmtXfhJ3XAhUoEJoKHQSjBdYQ_AUICigB&biw=1592&bih=1255

Svar: Ja den kommentaren var ju helt makalös? Frågan hade ju aldrig ställts om jag var man. ALDRIG.
ladydahmer.nu

Ylva

Jag tycker att det är konstigt att folk bryr sig överhuvudtaget om dina bröst ?!! Helt oviktigt enligt mig , jag tittar in på din blogg och tänker inte mkt på vad du har på dig om du har något på dig eller inte ! Jag läser det du skriver för att det är intressant. Sen lever jag tyvärr på under minimum så jag kan inte skicka pengar till dig tyvärr även fast jag ibland verkligen skulle vilja 🙁! Jag tror många av påhoppen handlar om avundsjuka och att du är den du är och det stör folk tyvärr !!! Det finns så många på tex instagram som lägger ut sexualiserade bilder på sig själva och det tas inte upp som ett problem vilket jag kan tycka är fel och skrämmande ! Nä fortsätt vara naken påklädd eller vad som helst mig stör det inte alls 🙂

sovgris

Håller med om det J sa. Bilderna du lägger ut är en jätteviktig del av den feministiska kunskapen jag tar till mig från dina plattformar. De är liksom inget bihang, de är betydelsebärande arbete i sig. De formar om min hjärna, som får öva sig i att se min egen och andra kvinnors kroppar på ett annat sätt än med patriarkatets blick. Tack för det.

Nina M

En sak jag älskar med dina bilder är just att man ser hud och tuttar men det är inte ett dugg sexualiserat och allt känns väldigt avslappnat. Det är riktigt sorgligt om folk inte kan se skillnad på dina bilder och bilder på objektifierade kvinnokroppar..

Sara

Folk som klagar har uppenbart inte förstått grejen. Att du visar tuttar på ett avslappnat icke-poserande sätt samt att kvinnor ammar offentligt, det är fy skam, men att däremot posera sexigt och avklätt ger applåder.

Jag vill också tacka för dina bilder för dom behövs i en värld full av patriarkatets syn på hur en kvinnokropp skall se ut. Dina bilder hjälper till att krossa den bilden.

furyosa

När jag tänker efter så var det mycket tack vare dina personliga bilder med ögonkontakt, olika humör och allt det vardagliga runt omkring som hjälpte mig att se att feminister faktiskt är vanliga människor och det fick mig att sänka garden och verkligen lyssna på det du sa. Jag kommer ju från väldigt konservativa miljöer där feminister demoniseras slentrianmässigt. Så din taktik fungerar verkligen. Du är en folkbildare av rang!

M

Jättebra inlägg som vanligt, LD! Jag är själv ägare till ett par naturligt stora bröst som jag större delen av mitt vuxna liv gjort allt för att dölja just för att inte sexualiseras i sammanhang där jag inte vill bli sexualiserad. Kollar avundsjukt på kläder som mina vänner har som jag aldrig skulle kunna ha för att mina bröst skulle hamna i fokus. Helvete vad trött jag är på det, att jag är den som bär ansvaret och är den som måste skyla mig för att andra inte ska sexualisera mig i icke-sexuella situationer. Det värsta är att det inte alls bara är män, många kommentarer kommer från kvinnor (givetvis är detta en del av den patriarkala struktur vi lever i). Jag orkar helt enkelt inte höra en till tjej kommentera min urringning med illa dolt förakt eller känna en till mans blickar på mina bröst när jag har ett vanligt jävla linne på mig. Så jag skyler mig. Du är en fantastisk förebild och jag önskar att jag hade ditt mod.

Hmm

Och så klart så är det stora bröst som ska döljas. Små går alldeles utmärkt att visa för de anses inte vara vulgära... 🙄

hw

Jo så är det juh Hmm, jag känner mig mycket sällan utmanade klädd även om jag visar halva BHn. Tänker lite som att"det finns juh ändå inget att se, så orka bry sig". Har strl AA. Eller trippel-A, om nu det finns. Använder mest BH för att jag inte gillar när andra människor ser att jag fryser.

Johanna

Du är så himla klok Natashja. Jag är så fruktansvärt trött på att kvinnor hela tiden ska granskas och recenseras. När män är halvt avklädda blir de aldrig anklagade för att vilja provocera, ens om deras egna bröst är i storlek större är valfri kvinna bredvid. Detta eviga sexualiserande, dömande, kritiserande... Kan man bara få finnas?
Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på kommunikation och vad det är. Är det hur det landar hos mottagaren, eller vad man faktiskt ville förmedla från början. Alla uppfattar ju saker olika och hur mycket vi än försöker normalisera och bredda bilden av en kvinna så kommer det att misstolkas. Vi kan ju inte förneka att den manliga blicken tyvärr genomsyrar hela vårt samhälle. Själv försöker jag flytta fokus från min kropp så mycket det bara går, helst hade jag gått runt i en burka om det inte var så himla avskytt det med. Även om jag vet att det är viktigt att alla får komma fram eftersom det är en del av en normaliseringsprocess. Vad vi ser, speciellt varje dag, spelar ju en jävla stor roll.
Jag har haft diskussioner med män som nästan alltid hävdar att kvinnor har sig själv att skylla när de klär sig avklätt osv. Att ingen kan respektera en kvinna som inte "respekterar sig själv" först. Vilket innebär att skyla sig då. Hela "be a lady in the livingroom but a whore in the bedroom"-grejen. Att bara vara sexig för "sin" man. Jag blir alltid galen när man skyller på kvinnor som alla försöker överleva i detta patriarkala helvete, då det ofta är enklare än att gå emot normen. Men, återigen, då spelar man ju enligt patriarkatets regler? Vilket gör att inget kommer förändras, attityder tar århundraden att förändras. Tycker detta är så jävla svårt.
Någonstans är det ju en skillnad på att vara subjekt och objekt, för den individuella kvinnan. Men med den manliga blicken som den enda "rätta" så ser många män ingen skillnad på dessa två. Jag anser att en kvinna ska kunna gå runt naken på gatorna utan att bli kallad hora. Men det funkar ju tyvärr inte på det sättet som det ser ut just nu.
Vet att ni har pratat om detta lite grann i podden, men jag vill bara höra mer, mer, mer. Kan inte ni prata mer om objektifiering och att utsätta sig själv(?)/bli utsatt för det, och om det finns något som är "rätt" (missförstå mig rätt).
TACK för allt du gör och fortsätter göra. Jag hoppas att du likt en sköldpadda kommer leva sjukt länge och fortsätta att sprida kunskap och medvetenhet. Men glöm inte att vila och samla kraft också. Kram

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog