Beviset för att feminismen inte behöver männen
En positiv grej som jag tycker att senaste veckans avslöjanden (med medföljande konsekvenser där män fått ta "time out" eller program tagits bort från tablån eller män som sagt upp sig osv) samt #metoo-kampanj bevisat är det som jag tjatat om i alla år: vi behöver inte männen för att frigöra oss. 
 
Allt som behövs är kvinnor som går samman. Vi har visat att vi är starka tillsammans och att, om vi gör gemensam sak, så kan vi åstadkomma förändring. Kolla bara! Fan, männen darrar ju. De är livrädda. Jag vet att det sitter en massa kända män hemma i sofforna just nu och undrar om de är nästa man till bödeln. Jag njuter av det. Men kommer njuta ännu mer när de hängs ut. För en sak är säker: Inget av det vi ser nu hade hänt om dessa män inte namngivits. Nu rullar det på som en snöboll. Genom att en vågar så vågar fler. 
 
Tänk om vi kvinnor gick ihop såhär på alla områden? På arbetsplatserna. I skolorna. I bekantskapskretsarna. I riksdagen. Förstår ni vilken kraft vi har och är? Låt ingen intala er nåt annat. Vi har hjärntvättats i så många tusen år.
 
Patriarkatet bygger nämligen på att vi inte förstår vår styrka. Det är därför det jobbar hårt på att söndra oss, på att så split, skapa konflikt, få oss att tro att vi inte kan lita på varandra. 
Anonym

Jag tror att du har fel. Det som pågår nu är en maktkamp där en grupp äldre hannar störtas av yngre hannar som använder kvinnors berättelser som verktyg. När dammet lagt sig och ett antal avslöjade äldre män fått sparken har de ersatts av yngre män. Sedan börjar allt om.

Julia

"Jag träffade en tjej en gång och vi gick hem till henne. Hon sög av mig och sen helt plötsligt slutade hon och sa att jag kan inte gå längre för jag är förlovad och vill inte svika honom. Jag gsav henne en puss på pannan och sa att hon var en bra flickvän" citat från en bekant igår som skulle förklara att kvinnor visst kan ta sig ur situationer om de vill.

Somliga Förbannade Kvinnor

Anonym
Fast det kommer ju inte funka om kvinnor håller ihop. Om de nya också blir namngivna och uthängda och om majoriteten av kvinnor fortsätter berätta så tvingas samhället förhålla sig till det. Precis som skett nu när män får sparken och tvingas ta ledigt. Det är ingen som kommer vilja ta med tång i dessa män igen. Det enda som krävs är att vi kvinnor stöttar varandra, precis som LD säger. Vi är trots allt ingen minoritet. Vi är hälften av jordens befolkning.

Jenny

Vi är en jävla kraft helt enkelt!

Anonym

SFK: Vi får se.

Therese

Jag tycker inte att avsked är en rimlig konsekvens för sexuella övergrepp, särskilt inte när det inte har skett i tjänst eller på arbetsplats. Därför tror jag tyvärr att Anonym har rätt. Detta är inte ett tecken på långsiktig förändring, arbetsgivare har offrat dessa män för syns skull för. Det blev obekvämt att förknippas med sexuella övergrepp och förmodligen har någon dragit personlig fördel av situationen. Det är inte lösningen på det strukturella problem som lett till övergrepp tystats ned under flera år. Dessutom, och denna frågan är enligt mig långt viktigare än vad som händer med mediamännen: vilka konsekvenser får de män som inte syns i media, dvs majoriteten av alla förövare? Kommer de förbli straffria?

Jag hoppas att metoo leder till en diskussion om hur dessa brott bättre fångas upp i rättssystemet och får den påföljd som faktiskt är avsedd enligt Sveriges rikes lag. Fler fall måste anmälas, brottsoffer tas på allvar, bevisföringen underlättas. Framförallt måste fler förövare dömas. Det tror jag leder till långsiktig förändring. Dock inte utan att (manliga) makthavare prioriterar frågan - och det tror jag faktiskt att metoo har bidragit till att de kommer göra!

Ryanary

Kvinnor ska gruppera tillsammans och göra vad? Jag vill inte att någon ska diskrimineras på grund av sitt kön för att jag är en kvinna och har upplevt det. Och jag är också mera än mitt kön, jag är en individ alltid och bara en del av grupper tidsvis. Så vad ska vi göra som grupp av kvinnor och hur fungerar vi som grupp? Vad är mitt individuella ansvar för att främja gruppen?

Karin

Jag vill också nå ett jämställt samhälle där män och kvinnor existerar på lika villkor men min väg dit ter sig lite annorlund än din.
Jag tror inte på att bekämpa det "onda" med våld, vill inte krig och ännu mera vi-och-dom-tänk, jag ser inte männen som våra fienden.
Har väldigt svårt för drevet som pågår nu med uthängningar till höger och vänster, tycker det är helt fel och att det är lite vidrigt att folk går igång så på det här och bara vill se blodet flyta.

Anonym

Vinnarna på detta är de män och ev. ngn kvinna som tar över de jobb som blir lediga när de utpekade männen fått sparken.

Lotta

Arbeten ska fördelas på basis av kompetens och förmåga. Ingen ska få en arbetsplats på basis av sitt kön, det är definitionen av könsdiskriminering.

Svar: Jag håller med. Det är därför vi behöver könskvotering, för just nu så får männen jobben och de höga positionerna trots att de inte är mest kvalificerade.
ladydahmer.nu

Anonym

Men Karin, det som är fel och vidrigt måste väl ändå vara det dessa uthängda män ägnat sig åt för att bli uthängda?!? Varför ska de skyddas med anonymitet och få fortsätta bete sig som as i tystnad?

Lotta

Men är det faktiskt så? De senaste studierna jag sett påstår att det sällan mera handlar om könsdiskriminering, klart att det finns fortfarande, men det gäller i få områden och för bägge könen idag. Problemet med könskvotering är att den är omöjlig att justera och därmed inte en hållbar lösning, snarare skapar den ojämlikhet än motarbetar den. Vem håller koll på det?

Svar: du tänker att kvinnor saknar kompetens alltså? Eller vad tror du det beror på att män får högre poster och löner?
ladydahmer.nu

Maria

Så bra skrivet av dej. Vi måste stötta var andra mer och hålla ihop. Vi är alla systrar i vått och torrt. Kram.

Jennifer

Ang. diskussionen om könskvotering så sker den ju till mäns fördel också, så vad är problemet att kvinnors (med rätt kompetens såklart) kvoteras in på mansdominerade arbetsplatser?

Har pluggat till sjuksköterska och haft ett fåtal män i klassen som har fått välja och vraka på jobb för att dom är just män. Arbetsgivarna har öppet sagt att dom "behöver" fler män och dessa män får möjlighet att löneförhandla mellan olika arbetsgivare medan kvinnor blir tillsagda att det inte ska löneförhandlas då alla inom landstinget ska erbjuda samma lön för att inte konkurrera. Män har makten även inom kvinnodominerade yrken, för där är dom ju såååå saknade och sååå behövda. Inte pga sin kompetens, enbart pga deras kön.

Lotta

Nej, jag tänker inte att kvinnor saknar kompetens. Men ibland gör de förstås det i jämförelse med någon annan. Några män är i högre poster med högre löner för att de gör just inget annat än jobbar. De har aboslut inget liv förutom yrket. Men de flesta män har ett helt vanligt jobb och sedan ett liv vid sidan om, så som de flesta kvinnor. Sen finns det en hel andel män som jobbar livsfarliga jobb (militär ej medräknad) och de förtjänar mycket pengar pga risken av jobbet. De flesta kvinnor värdesätter livet mera än männen och väljer därför inte de farliga jobben, De flesta kvinnor värdesätter familj och relationer mera i livet och därför väljer många av dem (obs! inte alla) att avgå från sina högre poster med de högre lönerna när de nått toppen. På toppen finns det 16+ timmars arbete, mycket pengar och noll tid för något annat. Bara en galen workaholic eller någon som känner sig tvungen att skaffa pengar vill vara på toppen. Och om du är en galen workaholic eller vill ha en massa pengar, så fritt fram.

Lotta

Jennifer,
Så du ser alltså problemet! Könskvotering skapar ojämlikhet. Kvinnodominerade arbetsplatser söker febrilt män till positioner för att det måste finnas 50/50% av könen... annars är det ju diskriminering. Men sanningen är ju att män och kvinnor har olika intressen och när de får välja yrke enligt intresse så blir det inte en 50/50% fördelning av könen, för att män och kvinnor är helt enkelt olika, olika intressen, väljer olika. Mansdominerade yrken gör precis samma sak, 20% kvinnor i ingenjör branschen, 80% män. Katastrof! De söker febrilt kvinnor till arbetet, alla nyutexaminerade ingenjör kvinnor får 10 arbetserbjudanden per månad medan de 80% av männen väntar arbetslösa i något år förrän de landar ett jobb. Vad vill vi egentligen är frågan? Vill vi tvinga en 50/50% fördelning av kön i alla yrken överallt eller vill vi att folk väljer själv enligt intresse vad de vill jobba med? Vem gör ett bättre arbete? Vem mår bättre?

Anna

Jag har alltid värnat min integritet och alltid hållt tyst om andra, inte skvallrat etc. Det har ju såklart också inneburit att jag aldrig aldrig talat illa om svinen som betett sig illa mot mig. Och så plötsligt igår på jobbet slängde jag ur mig, till mina kollegor (män); kommer ni ihåg Johan som jobbade hos oss? Han blablabla" och så berättade jag vilket jäkla svin han varit mot mig. Jag tänker fortsätta med det. Kommer berätta för alla så fort ngn går över gränsen. Ska göra så att alla tänker "ja just, det var ju han som.... " så fort de ser idioten. Och det känns så himla bra. Jag kan faktiskt göra skillnad. Jag tror verkligen det. #metoo är helt suverän!

Svar: Fy fan va gött! Bra beslut också!
ladydahmer.nu

Jd

Lotta
Det där handlar väl om ifall man ser jämställdhet som "equality of opportunity" eller "equality of outcome"?
Vad jag läst är det ungefär 20 % kvinnor som utbildar sig till ingenjörer, så sett från den synvinkeln är det ju väldigt jämställt!

Sedan finns ju det här med glastak och att det säkert kan förekomma osynlig kvotering på olika platser där man inte aktivt motverkar det.

Vet någon hur det blivit i Norge exempelvis som ju infört kvotering till bolagsstyrelser?

trino

Lotta,

När jag pluggade på juristlinjen (Stockholms universitet, tidigt 2000-tal) gjorde vi en studie över antagna, examinerade och delägare i advokatbyråer. Vi såg att ca 60 % av de antagna och examinerade var kvinnor. Men endast 4 % av delägarna var kvinnor. Är det en slump eller finns det andra faktorer som att kvinnor inte blir hörda, tas på allvar mm?

Som praktiserande jurist vet jag svaret. Jag hade haft en helt annan karriär, lön och "status" som man.

Detta är inte isolerat för jurister utan finns överallt i alla yrken och branscher. Överallt i livet. Tyck vad du vill om det, förändrar inte faktum.

Lotta

Får jag se på studien? Läser gärna. Är de så att alla de 60% av kvinnorna strävade efter att bli delägare? Vad gjorde 4% för att bli delägare? Över hur lång period gjordes studien? Vilka faktorer tog man upp i studien? Och slutligen, vad var studiens slutsats?

Jag är väldigt intresserad av fakta, dela bara.

Satan

Vi hade inte haft rösträtt och aborträtt om kvinnor inte hade agerat handlingskraftigt och hållit ihop, precis som vi gör nu i och med metoo, så där håller jag med dig, även om jag i grunden är för en öppen feminism.

Vad gäller kvotering så hörde jag på en jätteintressant föreläsning från en svensk forskare...kommer tyvärr inte ihåg vad hon heter! Men hon berättade iallafall att kvotering har varit lyckat där det har testats, men det fanns ett problem. Och det var att unga kvinnor fick jobbplatserna medan äldre kvinnor fortfarande exkluderades...och ja ni förstår problemet...och det är väl här intersektionaliteten kommer in.

Trygga räkan

Att blogga om-tips: Ali Esbati lade upp citat från en bok av Hörstadius på sin Facebook-sida. Freaky shit!
Och jag håller med: jag njuuuter i fulla drag av alla rädda killar som våndas just nu. Bryr mig inte om alla neggiga som inte ser det revolutionerande i att vi bryter tystnaden.

Hmm

En liten miss i tanken här om att det inte behövs män... om inte andra män hade varit med på tåget att det är fel med övergrepp och vara beredda att sparka sina kollegier så kan man ju skrika sig blå och inget händer. När det kommer till att verkställa och i praktiken leva våra liv så måste ALLA vara med. Kvinnor och män behövs för att det ska kunna bli verklighet. Samma som med avskaffandet av apartheid. Det gick inte utan att de vita också var med på det.

Lotta: Hear hear!

Hmm

Förtydligande, de skakar av rädsla inte bara för att kvinnor säger hur det är utanför att andra män också ser ner på dem.

Cecilia

Varit så stolt (blandat med sorgen över vad kvinnorna tvingats utstå och bära) senaste dagarna. Har.. uhm.. "snubbar i min närhet" som däremot varit helt bestörta över den här "trenden" och dess antagna konsekvenser, så till den grad att jag faktiskt blivit osams med närstående (skönt på snubben, synd på.. "dennes tjej" och annan kvinna som rakt av tagit dennes parti), eftersom jag frågade helt krast (/retoriskt, då jag är ganska väl införstådd i åtminstone fragment av obehagliga tendenser personen själv varit kapabel till bara privat) om denne kände att den hade något att vara orolig för - som en ganska illa dold insinuation (något jag inte vågat komma i närheten av på väldigt länge och jag tror inte att det är en slump att det hände nu). Vart ganska "tråkig" stämning rätt snabbt kan man väl säga. Ja ja..

Anonym

Jag kan väl räkna mig själv som en "workaholic" då för att jag värdesätter mitt jobb över allt annat, men det är verkligen inte "fritt fram" för det. Jobbar inom spelbranschen på ett företag som utåt är så måna om jämlikhet, men i ett felskickat mail fick jag nyligen reda på att flertalet av mina nyanställda manliga kollegor (som saknar högskoleutbildning dvs underkvalificerade för sin roll då detta är ett krav) har 5000 mer lön än mig i månaden. Tillägg då att jag jobbat där i snart fem år, alltid övertid, samt att männen och jag har samma jobbtitel. Blir så jävla trött.

Maria

Hmm: exakt så tror jag med!

Lotta: funderar också över det där.

Catten

Jag är ambivalent (skeptisk) till Me too. Åsa Linderborg satte ord på det jag också tycker (AB igår).

Jag tycker också Me too ger många följdfrågor. Inte minst vad gäller vem som ska hängas ut. Är det bara vita, kända män som ska hängas ut? Är det alla män som begår övergrepp? Vad händer om "Ahmed" hängs ut? Var det rätt med kod 291?

Svar: Är Ahmed en mediaman i maktposition? (eller direktör för stort företag) Kör på! Backar dig hela vägen! I övrigt ska alla män ställas till svars för de övergrepp de begår, oavsett ursprung. Har du en Ahmed i din bekantskapskrets som våldtagit? Berätta för alla du känner.
ladydahmer.nu

Ida

Håller med många av kommentarerna ovan. #metoo väcker många följdfrågor, och jag antar att tiden får utvisa om det varit en effektiv metod för att lyfta frågan om våldtäkt och sexuella trakasserier. Det jag känner en stor tveksamhet är att man använder sociala medier som metod för förändring med målet att vissa ska bli av med jobbet. Dvs man väljer en politisk metod vars effektivitet avgörs av anställningstrygghet. Här är det alltså företag som avgör domen, dvs som någon skrev ovan så sparkar man ut enskilda män när det börjar bli för obehagligt för företaget att förknippas med personen eftersom det skadar varumärket. Vi lever just nu i en tid då feminism är säljbart och trendigt. Det är ju bra på många sätt men folk får inte glömma att företags främsta mål är att tjäna pengar, de har ingen moral och jag undrar vad som händer när vindarna vänder och andra politiska idéer anses mer på modet än feminism - vem sparkas då? Vem hängs ut då?

Min förhoppning är i alla fall att #metoo leder till förändringar inom rättsväsendet och sjukvården på längre sikt

Johanna

På min utbildning var det runt 75% killar och är fortfarande idag. På vårt företag och många andra större industriföretag i Sverige strävar vi efter att anställa 50/50. Ser du inget problem med det Dahmer? Du skriver att kompetens inte fattas, förmodligen inte. Dock ser ja det som att om 75% lär sig något jämfört med 25% så borde de va större chans att någon av de från den större gruppen får mer kompetens och borde då få mer kompetens och högre positioner i framtiden?
Problemet är från födseln och få båda könen att välja vägar i livet 50/50 om de nu ska kvoteras 50/50 för att kompetensen ska bli lika. Om 80% av sjuksköterskorna är tjejer borde de då givetvis ha mest kunskap men om 70% av ingenjörerna är killar så kommer de ju givetvis finnas fler killar med högre kompetens i det långa loppet. Att påstå något annat är inte så logiskt Lady D.

Anonym

Jag tror tyvärr att detta inte leder någonvart. MeeToo utnyttjas av yngre män för att peta bort äldre män från sina jobb. De kvinnor som anmäler får inget för detta mer än en klapp på axeln och en svartlistning från arbetsmarknaden.

Anonym

Ingen - varken man eller kvinna - kommer att anställa någon som hängt ut sin chef i sociala medier. Alla vill ha fogliga och lojala medarbetare.

Ida

Anonym: det tror inte jag. Det finns gott om andra chefer som gärna tar in en person som hängt ut en chef, särskilt om den nya chefen är i konkurrens med den förre. Så fungerar arbetslivet. Många chefer använder sina anställda som schackpjäser.

Catten

LD: förstår jag dig rätt? Är det bara de kända som ska hängas ut? Har även deras eventuella plånbok betydelse?

(Jag är inte säker på att det är så du menar, därför frågar jag)

Svar: Har allmänheten intresse av okända eller maktlösa män? Har maktlösa och okända män inflytande?
ladydahmer.nu

Catten

LD: möjligen inte. Men vem ska bestämma hur känd en person är för att hängas ut eller inte? Ska vi ha kriterier? Dvs en viss maktposition och en viss plånbok?

Jag tror dock ändå inte att uthängningen i förlängningen är av godo. Jag tror inte heller att den kommer minska mängden sexualbrott.

Att uppmärksamma sexualbrott, ja, självklart. Det är själva uthängningen jag vänder mig emot.

Jag tänker igen på kod 291. Jag tänker också på de kvinnor (jagärhär) som går ut och försvarar den unge afghanen som blev dömd för sexuellt ofredande. Enligt dem är han oskyldig. Den 14-åriga tjejen som anmälde honom har fått utstå mycket spe och blivit ordentligt skammad. Det var inget me too där..... Hade de försvarat Kalle 18 år?

Jag tänker att känslor sällan är bra när det gäller att bedöma huruvida någon är skyldig eller ej. Jag tror inte heller det är bra om känslor får avgöra om vi ska hänga ut någon i media.

Med detta skrivet- jag försvarar inte svinen som förgriper sig på kvinnor.

Bella

Anonym workaholic,
Har du förhandlat om din lön med din arbetsgivare? Kanske dags att göra det. För företag är det inte alls ovanligt att locka nya anställda med högre löner, beror helt på den eknomiska situationen idag. Sedan vet du väl inte vad de har för kompetens och kunnighet baserat på vare sig de gick på högskola eller inte, speciellt i din bransch är det ytterst vanligt att vara självlärd. Min bror t.ex., är helt självlärd inom dataprogrammering och har inga problem med att hitta jobb för att han kan. Du kan inte vänta på ett företag att lägga märke till ditt fina arbete, om du inte står upp för dig själv så tror arbetsgivaren att du är nöjd med det du förtjänar nu.

Jd

Satan:
Vad tycker du om intersektionella kvotering? Ser du några problem med det?

Frågar helt ärligt!

asdf

Är det bara jag som tycker det är väldigt obehagligt att hänga ut folk så här? Oskyldig tills motsatsen bevisats är ganska viktigt tycker jag. Att bli oskyldigt anklagad, även om det visar sig senare att personen i fråga var oskyldig kan innebära ett förstört liv, en splittrad familj, förlorat jobb och inkomst os.v.

Jag försöker inte förminska det alla kvinnor delar, men det händer att folk ljuger, det är vi människor fungerar idag, oavsett kön. Jag förstår att det känns lönlöst att göra anmälningar när det oftast läggs ner p.g.a brist på bevis, ord mot ord os.v men jag får fortfarande en väldigt obehagligt känsla av att folk hänger ut varandra så här.

Karin

asdf, nej det obehagliga är att dessa män har fått härja fritt så länge. Har du sett statistik för sexualbrott med gällande dom som avslut. Vi kan inte fortsätta så, rättsystemet hänger inte med i utvecklingen och är inte utarbetat för kvinnor.
-
Dock tror jag tyvärr att detta kommer lägga sig och att vi kommer återgå. Gamla svin byts ut till nya och män talar kvinnor till rätta om att "en liten flört är ju bara charmigt och uppmuntrande".
Det är som med HLR, vi måste repetera då och då för att inte glömma bort.

En stilla fors

Man kan prata sig varm om att feminismen måste få med männen på tåget för att nå jämställdhet och visst underlättar det ju om män hjälper till, eller åtminstone inte sätter sig på tvären. Men faktum är att de med makt sällan vill hänga med på ett tåg som fråntar dem densamma. Kvinnor kan inte bara gå omkring och hoppas på att män frivilligt ska ge dem plats. Det funkar inte så. Det finns inga andra samhälleliga sammanhang där en underordnad grupp förväntas inkludera den överordnade och där den överordnade förväntas att hjälpa till. Ingen från överklassen skulle frivilligt ge ifrån sig sin makt till arbetarna och jobba för att jämna ut tillgångar. Ingen skulle betala skatt om det inte var reglerat i lag. Ingen arbetsgivare/företag skulle behandla sina anställda rimligt om inte fackförbunden hade kommit till (vilket knappast skedde genom 'inkludering' av arbetsgivarna). Inte heller idag sker avtalsförhandlingar mellan fack och arbetsgivare genom 'inkludering' och daltande, utan genom uppställda villkor och strejker. Men av nån anledning tycker man det ska gälla feminismen och jämställdheten. Bara kvinnorna är tillräckligt ihärdiga, inkluderande och snälla så kommer männen att hänga på. Det kommer inte hända. Feminism och jämställdhet är en kamp där de förtryckta gemensamt måste stå upp mot sina förtryckare för att förändring ska ske. Därmed inte sagt att det är dåligt att män hänger på. De män som genuint förstår människo-ovärdet i att vara förtryckt pga sitt kön/sexuella läggning/whatever, och som inser sin roll i förtrycket är ju så klart ovärderliga. Precis som dom vita som var med och bekämpade apartheid och de amerikaner som var med och kämpade mot slaveriet. Det metoo visar på är ju dock att kvinnor faktiskt har makten att förändra själva, om de bara gör det tillsammans. Kvinnor är ingen minoritet, varför ska de övertyga männen, när de faktiskt har förmågan att själva ta sig den plats som krävs? Att fokusera på att få med män på tåget är snarare ett bevis på att man värderar mannens insats i kampen högre än kvinnans.

Lotta

Heja dej! Du är så jäkla bra! Männen är nu som en hög desperata maskar som krälar i skiten åt alla håll i hopp om att undkomma. Men innerst inne vet de att det är kört. Verkligheten har till slut kommit ikapp. Varje dag, varje timme, fylls det på med ännu mer mansmaskar så den redan gigantiska högen växer sig bara större och större medan kvinnorna njuter och applåderar. Vad sa vi göra med högen? Tända eld på den kanske? Så är ohyran väck! Eller förresten...vi kanske ska plocka ut några och ha kul med först. Nån som har en nötknäppare? Hahaha......

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog