Förtryck gör oss till offer

"Feminister gör sig själva till offer" har jag hört cirka tusenmiljoner gånger under åren, men kanske extra mycket under #metoo-kampanjen. Man vill gärna påpeka att feminister eller kvinnorna under taggen själva sätter sig i en offerroll, som ofta också är passiv och förödande för kvinnorna. "Varför tror ni inte på er själva? Kvinnor är starka!" heter det, som svaghet och utsatthet är skamlig. Som om förtryck försvinner om man intalar sig att man inte är förtryckt? 

Men lyssna nu och kom ihåg detta tills nästa gång ni tvingas diskutera med människor som resonerar precis så:

Det som gör kvinnor till offer är inte att vi påtalar de orättvisor som drabbar oss. Det som gör kvinnor till offer är de patriarkala strukturerna som dominerar vårt samhälle och kvinnohatet i vår kultur.

Kvinnohat manifesterar sig i sångtexter, filmer och reklam där kvinnan aldrig ses som egen utan alltid ett objekt till för att tillfredsställa andra. Det manifesterar sig i flickor på sju år som vill banta för att de är tjocka, i kvinnor som får ätstörningar och pojkar som slår för att ”de är kära”. Det manifesterar sig i lägre löner, sämre möjligheter, diskriminering på arbetsmarknaden. I mäns våld mot kvinnor, våldtäkter, tafs. I mer utsatthet och inskränkta rättigheter.

Kvinnor är förtryckta och det är det som gör oss till offer. Ingenting annat.

De flesta människorna tycker ju att det är självklart att alla ska behandlas jämlikt och att vi ska ha samma rättigheter och möjligheter, men problemet är att väldigt många inte ser hur allt hänger ihop och därför är dömda att upprätthålla förtryck. (Ni vet de som är för jämställdhet men som absolut inte är feminister) 

De ser till exempel inte att om man får nakna kvinnokroppar uppkörda i ansiktet var man än vänder sig så kommer det påverka hur man ser på kvinnor och om kvinnor aldrig är representerade i sporten eller styrelser eller andra sammanhang så kommer vi växa upp och tro att det är bortom vår kompetens .Och om man exempelvis låter små pojkar komma undan med lite vad som helst under parollen ’’boys will be boys’’ så är det inte så konstigt att män växer upp och blir våldsamma eller om man lär flickor att de ska behaga andra så kommer det påverka deras val i framtiden.

Alla de här små, enskilda sakfrågorna går hand i hand med de större frågorna och att det är samma strukturer som går igen i detaljerna som i övriga samhället.

Feminismen gör inte kvinnor till viljelösa offer utan den synliggör förtrycket, strukturerna samt de orätter kvinnor utsätts för och ger oss den kunskap, analys och verktyg vi behöver för att slå oss fria från förtryck. Feminismen gör oss aktiva istället för passiva.

Therese

Men så fruktansvärt bra sammanfattad. Får man dela på FB? 😊

Loanne

Toppenbra skrivet!

Susanna

Rov, kap, olycksdrabbad varelse. Synonymer till ordet "offer".
Spårvagnschauffören Marianne i Göteborg hjälpte förmodligen till så att Gabriella inte blev våldtagen och kanske ännu mer drabbad. (Se klipp från TV4 imorse).

När jag och min killkompis åkte hem efter en eftermiddag/kväll på Whisky och ölmässan i Nacka för några helger sedan, satt där en kvinna ensam i en sk "fyra" på tunnelbanan mot Vällingby. Jag och min kompis hörde och såg hur två fulla/påverkade män mittemot henne frågade var hon varit och varför, och om hon skulle efterfesta. Tittade hela tiden mot henne och märkte att hon liksom kröp ihop och verkade obekväm. Efter några minuters jidder från killarnas sida ropade jag åt dem att de skulle lägga ner och lämna henne ifred. Såklart fick jag en uppsjö av glåpord mot mig. Men, tjejen ifråga bytte plats och satte sig hos mig och min kompis. Hon tackade för att jag uppmärksammat situationen. Ingen annan i t-banevagnen brydde sig.

Fy faan! Inför lag på civilkurage!

Asta

Jag skulle behöva din syn på hur man kan hantera alla dessa kvinnor i kommentarsfälten. De är ju för fasen nästan lika frekventa som männen i att ifrågasätta, misstänkliggöra, framhäva att man måste få flirta, kvinnor tafsar än värre och nu börjar det bli tröttsamt.
Jag blir så besviken, provocerad och förbannad att jag inte kan hantera det. Och då hanterar jag det genom ilska och sarkasm.
Jävla förrädare lixom. Har du några kloka ord här?
Kram Asta

Anonym

Så bra sammanfattning! Exakt det här borde alla ''såklart för jämställdhet men inte feminist''-människor läsa och reflektera över!

Lilla Jonna

Hjälp! Jag håller på men en uppgift på universitetet där vi ska göra ett fiktivt tidskriftsnummer med tema ”gräns” och vi har valt att göra ett feministiskt-metoo-nummer. I numret ska det bla ingå en översatt artikel. Vill ni snälla tipsa om bra artiklar på engelska i ämnet? De måste inte vara skrivna nu men tangera ämnet kvinnor/kvinnors utsatthet osv. Jag tackar allra ödmjukast för hjälpen :)

breakuntil

Fattar inte alls den här grejen med att vi skulle göra oss själva till offer. Man kan inte GÖRA sig till offer när man PÅTALAR orättvisorna. Offer är vi alla kvinnor oavsett, precis som LD skriver!

RebeckaL

Asta
Jag håller med dig! Har liksom helt tappat tålamodet för kvinnor som inte förstår och skulle gärna vilja ha tillbaka det.

Karin

Hej Lilla Jonna! Denna kanske: https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/12/challenge-extreme-masculinity-harvey-weinstein-degrading-women

Jd

Asta
Mitt enda tips, som förmodligen inte tycker helt likadant som du och därmed tillhör "förrädarsidan" är att skriva/prata med dem.

Har man fel kanske det inte märks på en gång, men det sår ju frön om någon påtalar varför de tycker att man har fel, genom att skriva om varför. Att mötas i dialog om varför du tänker si och jag så. Är ett argument bra så håller det.

Ann-Eli

Bra att skriva om detta.
Det där med ordet offer är ett problem.
Engelskan är bättre. Där finns både victim och sacrifice. Svenskan rör ihop det. "Offer" blir liksom också någon som offras/offrar sig.
Jag tänker att man inte ÄR offer, annat än juridiskt som ett brottsoffer, utan är offer FÖR något.
Eller så kan en använda det ordet som en del forskare hellre använder om de som utsätts för våldtäkt, att de är våldtäktsdrabbade. Alltså drabbade av det omfattande problemet med sexuellt våld.

M

En av mina vänner vägrade skriva under #metoo för att hon ansåg att hon aldrig utsatts för någonting. Jo förresten, en gång hade nån snubbe tafsat men ”hon hade minsann sagt ifrån direkt så hon var verkligen inget offer så det räknades inte. ” Kunde rabbla flera saker jag vet att hon råkat ut för, allt ifrån att ha blivit släpad i benen över skolgården av tafsande killar i mellanstadiet till en man som satt mitt emot på tunnelbanan och visade kuken, blottare osv osv. Men nej, det kunde hon knappt minnas och ”förresten så hade pojkarna fått samtal hem till föräldrarna så det var ju utrett.” Blir så trött.

Nora

Hej. Såg på din Instagram alla skitkommentarer du får så vill vara berätta vilken superhuman du är. Du har genom penntricket och din blogg lärt mig så jävla mycket. Kommer från en feministisk uppväxt men från dig har jag fått konkret fakta och nu vet jag hur jag ska bemöta diskussioner och liknande. Så vill bara säga tack och fortsätt, vi är så många fler som är med dig och kämpar med dig!!! Du är grym ❤️❤️❤️

Nora

Hej. Såg på din Instagram alla skitkommentarer du får så vill vara berätta vilken superhuman du är. Du har genom penntricket och din blogg lärt mig så jävla mycket. Kommer från en feministisk uppväxt men från dig har jag fått konkret fakta och nu vet jag hur jag ska bemöta diskussioner och liknande. Så vill bara säga tack och fortsätt, vi är så många fler som är med dig och kämpar med dig!!! Du är grym ❤️❤️❤️

Carina

Tack för otroligt bra klargörande i detta inlägg och andra!

Hittade en fin bild på FB. :D
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22885964_10213021829054865_7082784148358467189_n.jpg?oh=6bfea16619f470716845ed17b8198f42&oe=5AA66993

Amanda

Tack för allt du gör, att du orkar kämpa, tack för att du aldrig tystnar.
Det betyder så mycket för mig och så många av oss.
Tack snälla för att du är du.

den pyttelilla gudinnan

Tänkte också på detta härom dagen, har alltid varit förbryllad över varför folk så aggressivt ska säga att det verkligen inte är offer. Jag tänkte som du, att offer är ju inget man väljer att vara, det blir man ju för att man blivit utsatt för nåt, försöker folk förneka att det hänt eller? Säkert är det så i en del fall, men sen slog det mig: med all jävla victim blaming i samhället som försöker få oss att tro att övergrepp o skit är vårt fel, att vi skulle haft för kort kjol o allt det där-enligt det resonemanget blir ju att vara ett offer ett dåligt karaktärsdrag. Man blir en idiot som bara sätter sig själv i skiten hela tiden. Så jag tror att när en del menar att de minsann inte är offer kan det vara som att de undermedvetet och indirekt försöker slå ifrån sig victim blamingen- jag hade rätt kläder, var försiktig, gjorde allt rätt. Det var inte mitt fel. Problemet är väl att det samtidigt upprätthåller victim blamingen: offrena är de som gjorde "fel".

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog