Kan man bota adhd med kaffe?
Varje morgon när jag vaknar så sätter jag mig vid datorn. Det är ett av mina fönster, den tidpunkten, då J är helt nöjd med att pyssla med sina grejer en stund. Ofta hinner jag skriva ett eller två inlägg och så hinner jag kolla vad som hänt på sociala medier under natten. 
 
Nu på morgonen så läste jag nåt intressant, och OBS nej jag är ingen galning som tror man kan "bota" diagnoser med mjölkfri kost eller att vaccin är farligt och det är inte heller de människor jag följer på facebook men en av mina vänner (en amerikanska) som har en son med autism och adhd postade en länk till nåt alternativt tjafs som jag först ignorerade men sen såg jag att flera av våra andra gemensamma vänner berättade om erfarenheter som stöttade länkens info så jag tog en titt.
 
In a normal person without ADHD any stimulants will make this person wide-awake, hyper, anxious and even cause insomnia. However, in someone with ADHD, stimulants have the opposite effect. It calms the nerves, helps the brain focus and process information. 
 
 
Jaha, tydligen kan koffein hjälpa mot adhd (iallafall de med mild sådan) och så nån lång förklaring varför som jag inte läste klart men två saker slog mig när jag läste som jag vill dela med mig av för att se om ni har liknande erfarenheter:
 
1. Jag har alltid koketterat med att jag kan dricka kaffe vilken tid som helst på dygnet. Att jag inte blir pigg av det och att jag sover som en bäbis oavsett mängd innan sänggåendet. Detta har ju varit opraktiskt när man behöver piggas upp av koffeinet men för det mesta har det varit skönt att slippa tänka på när jag dricker. 
 
2. Jag dricker ju treo nästan varje morgon. Treo innehåller 50 mg koffein per tablett och jag tar två. Det blir 100 mg, lika mycket eller mer som en kopp kaffe. Jag upplever att treon liksom får mitt huvud att bli mindre mosigt och rörigt. Jag har alltid trott detta var en psykisk effekt, men kanske ligger det sanning i att koffein är bra när man har adhd? 
 
Äh jag vet inte. Jag tyckte artikeln var intressant men man ska vara försiktig med att experimentera själv. Dock så är koffein och kaffe ofarligt och adhd är inte en sjukdom så att prova kaffe är ju inte farligt alls. Och nej man kan inte bota adhd. Men man kan få mer eller mindre ordning på hjärnan med hjälp av olika knep. 
 
 
Percy

När jag påbörjade min Adhd utredning för en himla massa år sen så var det en av de första frågorna jag fick av min läkare. "Dricker du mycket kaffe? Nee. Energidrycker? Ja, en fem sex om dagen". Han hade mött personer som drack 20 om dagen... Han kallade det själv "medicinering". Han förklarade det (mycket förenklat) som att de kan ses som att det är hjärnans bromsar som inte fungerar som de ska vid adhd, men att koffein och andra stimulerande (som medicinerna) kickar igång dem. Mer kaffe till folket!

Svar: hm! Intressant!
Lady Dahmer

Anna

Christoffer Gillberg har gjort studier om att tillskott av omega 3 och 6 hjälper barn med adhd att fungera bättre så vi ger det åt vår lilla fjutt som har adhd och mild autism. Han utvecklas jättefint och har färre meltdowns nu men det är ju svårt att veta om det beror på all träning och anpassning vi utför, ökad mognad pga blir äldre eller nåt annat. Men det känns bra att göra allt man kan för att underlätta och lite fiskleverolja kan ju inte heller vara skadligt...

Alice

Ritalin är väl en vanlig medicin man får när man har adhd? det är i princip amfetamin, bara det att det är kapslat på så sätt att det doseras ut i blodet lite i taget, så att man inte får kicken som om man snortar det och det kommer ut i blodomloppet direkt. Jag har för mig att jag läste något om att många, men inte alla, med adhd har en hjärna som blir "överaktiv" för att kompensera mot en underproduktion av någon signalsubstans, typ dopamin och noradrenalin.. så om man då tar ritalin (som liknar dessa signalsubstanser), men alltså inte bidrar till en kick om man sväljer en kapsel, så behöver hjärnan inte överkompensera och kan "normalisera". Koffein frisätter dopamin och noradrenalin, och har således en liknade effekt, bara inte lika effektivt. Så säkert ett självmedicinerande med treon, fast den är ju också beroendeframkallande pga andra saker.

Gg

Inte helt otänkbart. Jag jobbar bla med människor som har alzheimer, som lätt blir oroliga på kvällen och har svårt att sova. Vi har blivit rekommenderade att ge dem en kopp kaffe innan de går och lägger sig. Tydligen hjälper koffeinet alzheimer-hjärnan att lugna ner sig och slappna av, istället för att stimulera och pigga upp.

Annie

Låter som en vettig teori. Tyvärr mött många som istället självmedicinerat med diverse olagliga substanser så då är ju kaffe mycket bättre och väldigt harmlöst. Intressant att du märker att du mår bra och blir hjälpt av koffeinet. Kul!

Hanna Karlsson

Vad spännande att läsa! Det hade jag ingen aning om. :-)

Hmm

Skulle just skriva det Alice skrev och att då tanken på att koffein också skulle fungera ligger inte långt bort.

Inget jag vet alltså, men låter mycket troligt.

Linn

Jag har fått det förklarat för mig som att en person med adhd tar in 1 miljon fler intryck och sånt än vad en person utan adhd gör vilket gör personens gärna extremt trött. Vad medicinen gör då är att den ger hjärnan något så att den piggnar till, så det låter ju inte helt otroligt att kaffe fungerar på samma sätt?

s

Känner också igen mig! Har också koketterat med att dricka kaffe när som helst och blir inte pigg av det. Dricker det för att det är gott och för att slippa huvudvärken. Blir alltid helt slut av för mycket intryck, behöver mycket tid med lugn och ro...

För djävligt med ditt konto på insta förresten. Man kan undra vad de håller på med...

Lisa

Min neuropsykiatriska utredning visade att jag har en hyperaktiv hjärna men inte koncentrationssvårigheter, så är inte diagnosticerad. Men jag har mycket av de egenskaper som adhd innefattar, och har aldrig kunnat relatera till det där med att man måste dricka kaffe för att komma igång. Blir mer trött och dämpad av det, så tycker också det verkar helt rimligt.

Michaela

Ni som är ständigt koketta kring saker och ting; är ni säkra på att ni inte avser att hovera er, skrävla, skrodera, bravera eller stoltsera?

Nora

Så intressant!!! Har inte adhd men add och började dricka kaffe vid typ 13? Det gör att jag kan få lite lugn och fokus i hjärnan. Känner också igen mig i att jag kan ta en kaffe precis innan jag ska sova osv.. Hmm

Asta

Flera studier pekar också på att springa/jogga (få upp pulsen) minst 20 min regelbundet har mkt god effekt för dem med ADHD precis som för de med depression och ångest. Självklart är läkemedel mot dessa sjukdomar livsnödvändiga i många fall men det är spännande hur lite som talas om det kontra medicinering. Varför? Självklart för att mediciner gör läkemedelsbolag rika medans motion är gratis.

Hmm

@Michaela: ❓❔❓

Helen

Jg älskar cocacola över allt annat, och tror att det inte bara är den goda smaken som gör det. :)

Karin

Min morsa som är psykolog har en patient som har ADHD och hon tar en koffeintablett på kvällen innan hon ska sova (!).

Giggi

Mer koffein åt Natashja då, men snälla försök sluta med Treo. Treo är ett ASA-preparat och gör dig lättblödande, det kan gå riktigt illa om du skulle vara med om en olycka och få en inre blödning. En Treo innehåller mer än tre gånger så mycket ASA som de starkaste tabletterna av Trombyl (en av de vanligaste blodproppsförebyggande medicinerna), Treo är ingen medicin du bör ta regelbundet.

Ann-Sofie

Jag har två barn med adhd och har även själv samma diagnos. Jag fick tidigt lära mig att personer med adhd har låg vakenhetsgrad och för att kroppen ska försöka kompensera detta så blir man hyperaktiv (enkelt förklarat). När vi äter/dricker något uppiggande så kommer vi upp i mer normala nivåer av vakenhetsgrad och blir därmed lugnare.

Hanna

Det du skriver stämmer helt och håller. :)
Grunden till våra problem (vi som har adhd) är ju dopaminbrist. Dopaminets funktion är att tillföra energi och motivation, så utan den är hjärnan helt enkelt trött. Anledningen till att man har så svårt att koncentrera sig och sortera är delvis att man hel enkelt inte orkar. Hyperaktiviteten kan ses som att man egentligen är övertrött och kompenserar genom att hela tiden söka efter något som kan fånga uppmärksamheten och få den att hålla sig vaken. Därav också att så många upplever ett lugn när man väl fokuserar. När man kommer igång och jobbar med något man är entusiastisk inför så kommer dopaminet igång, hjärnan får energi och är inte trött. Då orkar man vara lugn. Motsägelsefullt men sant!

Koffein tillför ju energi, så självklart hjälper det att ta kaffe när man vill fokusera. Det är ju därför i princip alla mediciner mot adhd handlar om att stimulera hjärnan, tillföra energi och få den att aktivera sig. Jag tar personligen en slags amfetamin och upplever ett otroligt lugn på det. Jag orkar hålla isär, behöver inte springa på närmaste intryck utan orkar säga nej och hålla fast vid det jag egentligen ska hålla på med.

Jag lärde mig jättemycket om sånt här via en kurs hos habiliteringen, kan tipsa om det. :)

Hanna

Vill dock understryka att det absolut inte handlar om att bota adhd, utan att behandla vissa symptom.

Therese

Jag vet inte riktigt vad som är hönan och ägget hos mig..

Har depressioner (haft iaf) och ångest, och har svårt med koncentrationen, varit bra på att hantera de och kompensera, förut iaf, men haft allvarlig b12 brist och genomgått trauman (plural)
Har jättesvårt med koncentrationen, motivationen och ångest nu, men inte depressioner
Men dricker också energidryck varje dag, massa taurin (kan ev. Minska depression och ångest?) koffein (hjärnan blir mindre mos, blir glad av de, blir normal pigg inte överpigg, kan dricka när som helst, gör varken till eller från för min sömn, har sömnproblem oavsett, särskilt nu med ammande barn)
B12 (känner direkt om jag dippar, blir akut sugen på ägg, behöver mer än normaldos för att få normalt i kroppen)

Enda dåliga är sockret..

Min sambo har ADD (men ingen fastställd diagnos, än) , och äldsta barnet har eventuellt ADHD/ADD (inte utrett än)
Men jag tror faktiskt att jag också kan ha något sånt, som nu när jag inte har stabilitet och rutiner (skola tex) och genomgått massa förändringar och händelser inte klarar av att hantera/kompensera för längre

Men vet som sagt inte vad som beror på vad, samtalskontakt när vi flyttat måste jag nog fixa iaf!

Linnéa I USA

Bor i USA och hon lärde sig under sin utbildning att barn med adhd blir met lugna med både kaffe och Mountain Dew (!!)..

Linnea i ysa

Oj! Halva meningen föll bort! *vår nanny lärde sig

Linn

Jag har adhd. Jag tar en koffeintablett när jag ska fokusera extra mycket och behöver få lugn i huvudet. Ger bra effekt i ca 4 h, sen trappas det av. Blir däremot superspeedad när det går ur kroppen (efter ca 6 h). Därför tar jag det bara innan lunch och inte dagligen.

So many songs...

Hmm
Ja, om inte annat kan man ju undra varför hon använder fem ord som alla betyder samma sak.

Michaela verkar tycka att prata om sin ADHD och få stöd, känna sig mindre ensam, dela tips och ideer hur att få fler verktyg att klara sin vardag, hjälp att sluta skämmas, leva och inte bara överleva... det är tydligen att "skryta" om sig själv.

Sara

Jag var på en föreläsning nyligen för anhöriga till npfpersoner. Jag är autistisk och min man adhd. De berättade om just detta att med adhd tål en stora mängder koffein och även andra substanser, medans autistiska är intoleranta mot allt. Stämmer på mig, tål knappt att dricka en burk Cola.

Anna

Jag tolkar Michaela som att hon vill slå ett slag för användandet av mindre vanliga ord isf ”kokettera”.

My

Asta: Själv upplever jag att det pratas väldigt mkt om motion som mirakelmedel för i princip allt och in i absurdum typ: Varför drogar du dig när du ba kan ta en promenad?

LittleLuxxie

Jag har också hört det här väldigt nyligen. Har gått en utbildning om ADHD för folk med diagnosen och närstående. Där tog de också upp att kaffe, cola, trocadero och energidrycker är jättevanliga på de föreläsningarna. Nästan alla ser till att dricka nått av det för att hålla fokus. De flesta av oss har aldrig tänkt på det, men jag har också haft så att jag kan dricka koffein när som helst på dygnet utan att få svårt att sova. Det samma gäller med socker, jag går inte upp i varv utan blir lugn. Så självmedicinering är väl precis vad det är, även om det sker omedvetet för många. Man tänker att man bara är ”sugen”, men vet inte riktigt varför. Det är ju egentligen inte förvånande eftersom att hjärnan jobbar konstant med att hålla sig vaken, vilket gör en så stressad och rastlös. Så om hjärnan får hjälp på traven så lugnar man ner sig. Knasigt och lite roligt kan jag tycka att den här informationen är, och kan vara användbar när man behöver den där boosten för att rensa tankarna och fokusera.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog