Ni lyssnar väl på världens bästa podd?
Nu har vi spelat in nio avsnitt, om ni har missat nåt av dem så följer länkar (via acast) nedan. För den som använder en itunes-app så får ni helt enkelt söka reda på Postpatriarkatet. 
 
Vilket är ert favoritavsnitt? Finns det nåt ni skulle vilja att vi pratar om i kommande avsnitt? 
 
(Och förresten! Glöm inte att ge betyg och sätt gärna fem stjärnor, då syns podden i topplistorna!) 
 
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
 
Separatista sistah! Finns det en längtan efter mansfria miljöer? De dussintals gäris-grupper som ploppar upp på facebook likt en ilsken svampinfektion tyder på det. Vi är trötta på män och letar oss fram i den patriarkala djungeln efter ett systerskap att vila huvudet i. Är kvinnoseparatism svaret? 
 
Hur vet man när det är dags att gå? Vad gör man när man slutat älska? Varför är vi så rädda för ensamhet och hur överlever man när familjen splittras? Vi pratar om separation, om frigörelse, om kvinnofällan som heterorelationen faktiskt är och frågar oss om det går att leva lyckligt i alla sina dagar.
 
Finns det frigörelse i att knulla runt eller är det bara ett av två patriarkala recept att följa? Vad händer när man som kvinna inte anpassar sig efter de snäva sexuella normerna? Monica Lewinsky blev ”That woman” med hela amerikanska folket och hon har liksom många andra kvinnor i världshistorien fått spinga gatlopp sen dess. Varför var det hon som fick bära ansvaret när det var han som borde vetat bättre? Vi pratar såklart om det klassiska madonna/hora-konceptet.
 
Anna ligger runt och lever livet i sänghalmen medan Natashja har för mycket trauman i ryggsäcken för att kunna njuta av sex. Hur påverkas man av konstanta sexuella övertramp genom livet? Vi har likande erfarenheter men blev varandras raka motsatser. Vi pratar om porrskador, om porrens inverkan på vår sexualitet, vår mans- och kvinnosyn. Män använder ofta kvinnors kroppar att onanera i medan kvinnor många gånger mest vill vara till lags sexuellt. Anna längtar efter en djupare kärleksrelation och Natashja önskar att hon vågade ge sig hän. 
 
Pojkar brölar och flickor passar upp. Är kön en social konstruktion? Varför uppfostrar Natashja sin son som en flicka? Vi tar på oss genusglasögonen och granskar förväntningarna vi har på kvinnor och män och funderar på hur man bäst motverkar machonormer och prinsessideal. 
 
Är det feminism att outsourca kvinnogörat (till andra kvinnor med låg lön)? Vi pratar klass såklart. Natashja har gjort en klassresa men funderar på om hon måste hitta en ny sugar daddy ifall nuvarande maken försvinner. Sitter klass i plånboken eller sitter det djupare än så? Vad är kapital? Vi pratar även om kvinnans plats i reproduktionen, om det omöjliga att leva postpatriarkalt i patriarkatet, om att behöva spela på de spelregler som råder och om det i sig kanske håller oss kvar i status quo. Och så stora frågan: Är kvinnan en egen klass? 
 
Kvinnohat, hur ser det ut, hur tar det sig uttryck i samhället? Vad är internaliserat kvinnohat? Hatar vi kvinnor? Hatar du kvinnor? Ja det gör vi och ja det gör du. Och det börjar redan i barndomen. Vi pratar om kvinnan som den andre. Det alternativa könet. Om hur snabbt vi avhumaniseras och sexualiseras och hur detta präglar våra liv och vår självbild. Vi ältar Anders Borg, en ganska normal och vanlig man - och kommer fram till att det är väldigt nära till hands för många att kalla kvinnor för horor. Vad beror det egenligen på? Slutligen: varför sticker män kuken i allt? Cyklar, parkbänkar, tårtor, djur, barn, döda osv. Natashja och Anja reder ut detta mysterium. 
 
Varför har en stor del av kampen för frigörelse kommit att handla om att förtryckas mer? Vi tänker såklart på tjock- transaktivister som vill objektifieras och sexualiseras på samma villkor som alla andra. ”Alla har rätt att vara ögongodis”, vi reder ut vad the male gaze handlar om och hur det påverkar feminister och vår aktivism.  Anjas teori är att vi har blivit så rädda för att stöta oss med andra att vi inte längre vågar ta i debatten? Vågar vi prata om annat än oss själva? Vi pratar om den nya vågens feminism som kommit att bli en identitet snarare än en kamp och om att feminismen plötsligt går hand i hand med kapitalismen. Och så slutligen: Är det ok att skamma kvinnor som har läppstift?
 
Me too. And you too. Skuldbelägger vi inte männen lite för mycket? Är det synd om Virtanen och Timell? Har #metoo gått för långt? Ett rungande NEJ hörs i studion. Vi konstaterar att kvinnor och barn är rekvisita i en föreställning som är männens liv. Kvinnor är objekt och övergrepp är romantiskt. Och slutligen, varför pratar Martin Timell som en dagisfröken? Och vad har hans kuk med det hela att göra?  
 
 
Linda

Jag är väldigt förtjust i Anna, apansattigranen. Hon är väldigt härlig att lyssna på. Jag skulle gärna vilja höra ett avsnitt om föräldraskap. Sen efterfrågar jag Fanny Åström! Puss!

Karin

Min favorit är avsnitt 5, Boys don't cry. Jag har just fått en son och är mycket mån om att göra "allting rätt" (vilket knappast går) från början, både för hans och hans framtida medmänniskors skull. Till saken hör att han inte har någon pappa eftersom jag är frivilligt ensamstående. Å ena sidan är det väldigt skönt att få ha hela huvudansvaret själv och slippa att en pappa "sabbar" genom att vara en dålig förebild, men å andra sidan vill jag inte heller, ens i misstag, förmedla att män skulle vara oborstade lurkar som mamma klarar sig alldeles utmärkt utan (det vore dock bra om de då och då donerade lite sperma till fertilitetsklinikerna :P). Men ingen växer ju upp i ett vacuum, på gott och ont, och bara man pratar öppet och ärligt om allting tror jag nog det ordnar sig. Allting du skriver om pojkuppfostran (eller vad man ska kalla det) suger jag i mig som en svamp. :) Tack!

Christina

Kvinnohatare... lite av en ögonöppnare!

Anonym

Tycker podden är bra, men fattar inte varför ni la ner penntricket för att sedan starta en egen podd utan Cissi?

Svar: Jag hade allra helst poddat med Cissi men vi fick ingen finansiering. Jag kan inte begära att hon jobbar gratis.
ladydahmer.nu

HannahSthlm

Intressanta ämnen! Dock tror jag de flesta med jobb, barn, hund till slut sänker "kraven" på "att vara något man inte har lust med". Att "ligga runt" i bekantskapskretsen kan ju få alla att "bli avskedade".. har hänt en manlig kollega till mig som inte fick jobba kvar på mitt gamla kontor. Kvinnor ska ju "vara söta och inte ragga" för att få killkompisar. Ingen vill ha kompisar som raggar.. att "hitta din egen väg".. det går att "klura på". / Johanna xo

Anonym

Flera profilerade vänsterjournalister utreds för sexuella övergrepp. Samma sak med en känd komiker med vänsterprofil.

Hmm

Kommer man igenom din modd även med utländskt IP?

Svar: Alla är i mod just nu
ladydahmer.nu

Emsa82

Jag vill ha mer Anna aka Apansattigranen! Tycker hon har en så härlig röst och ni har så skön energi tillsammans =)

Stina

Hej LD! Din podd frälser verkligen o sätter fingret på de man själv inte kan formulera o förklara!
Jag skulle gärna vilja att ni pratade om hur ens markerande mot män och deras agerande skapar konsekvenser för ens vidare relation och att den skulden sedan läggs på kvinnan i fråga (????) som då ska ha skapat denna obekväma situation. Eller att man "förstör" stämningen i gänget och känner att man inte vill göra en stor grej av de för att inte skapa "spänningar". Att relationen mellan oss två kommer blir förändrad och stel, fast de egentligen inte är vi kvinnors fel utan männens. Jag syftar då på män i sin bekantskrets, vänner, släkt eller kollegor.
Du är bäst

Svar: Tack för bra förslag!
ladydahmer.nu

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog