Att tjäna pengar på kvinnors osäkerhet är motsatsen till feminism
Isabella Löwengrip skrev ju som sagt ett inlägg om Mia skäringers parodi där hon bland annat skriver om systerskap i samband med detta. Mia Skäringen svarar på kritiken hon fått på sin instagram: 
 
Nä. Så funkar det inte för mig. Hur ilsket det än är. Jag kommer aldrig hålla alla kvinnor om ryggen för att de är kvinnor. Det är inte jämställdhet för mig. Och jag ser inte Isabella som privat på sin insta utan som ett varumärke. Som riktar sig just till alla oss kvinnor. Lyckligt. Härligt. Snyggt. Om hon sörjer sitt varannan- vecka- liv så mycket skulle hon väl aldrig bland ihop det med försäljning av barnvagnar. 
Vidare funderar jag också mycket på hur det påverkar andra unga kvinnor- mammor. Denna Influensa. 
Vara som. 
Äga mer. 
Väga mindre. 
Träna oftare. 
Bli lika lycklig som. 
Om bara. 
Sen. 
När. 
Pissa på nuet. 
Det som är. 
Här. 
Nu. 
Du. 
Jag. 
Pissa i glömskan av att andra gör pengar på att jag tror att jag inte duger. 
Isabella är en av Gulletussans största influencer. Hon var tydligen en o-önskad sådan. What to do about it?
Jag hade nog blivit jävligt ledsen och känt mig jävligt dum om Mia (som är så pass folkkär och som har ett jäkligt starkt socialt kapital) gjort narr av mig. Det hade jag och det gissar jag att de flesta hade.
 
Sen vad detta har med systerskap att göra kan man ju diskutera. Att bidra till att andra skrattar ÅT en enskild kvinna är ju kanske inte förenligt med systerskap, det håller jag med om - men det var antagligen inte Mias syfte men de 1500 personer som kommenterade under inlägget hade väl andra tankar och det är där det blir tokigt.  
 
Men som jag sa tidigare så hade jag inte slagit på stora trumman i detta fall heller. Klippet var väl harmlöst nog. Tycker det var onödigt men inget mer än så. Och var gränsen går är ju skitsvårt att avgöra tycker iallafall jag. Humor är ju ett bra och kraftfullt verktyg för att framföra kritik. Och humorn är Mias plattform och verktyg. Men vad händer med humorn när andra reagerar genom att göra ytterligare narr? Är Mia ansvarig för vad hennes följare skriver? Jag har svårt att ta ställning, speciellt efter att ha lyssnat på er andra och efter att jag läst Mias svar. Det ÄR skitsvårt tycker jag. Å ena sidan, å andra sidan ni vet. Mycket bra poänger som framförs. 
 
Kritik tycker jag dock att Isabella (och andra sk influencer) ska ha för det kapitalistiska (och osysterliga!) budskap hon (och andra) försöker kränga på kvinnor. Jag är helt enigt med Mia här och det vill jag vara tydlig med. Att hävda att det bara handlar om inställning eller att medvetet försöka tjäna pengar på kvinnors osäkerhet genom att övertyga dem om att de behöver köpa saker för att bli lyckliga eller lyckade är ju motsatsen till feminism. 
 
Och att oberopa systerskap i samband med det blir ju också jäkligt bakvänt. Systerskap för vem? Och när? 
 
Var gränsen går mellan privatpersonen Isabella och varumärket tycker jag också är skitsvårt att avgöra. Ni vet ju som sagt hur jag ställer mig till att sälja livsstil och vet ju att jag då och då riktar kritik mot kvinnor som väljer att göra just detta. 
 
 
Förresten, är det bara jag som minns när Mia tog avstånd från håriga feminister? Då blev jag ledsen faktiskt. Eller när hon skrev en helt fantastisk text om kroppsångest som många kvinnor kände igen sig i men som sen visade sig vara på uppdrag av proviva? Nåja ingen är perfekt och det ska vi inte kräva heller. 
Elsie

Jag tycker inte det är själva parodin på reklamen som är så hemsk, det gick över gränsen när hon drog in Isabellas föräldraskap tycker jag. Isabella får så SJUKT mycket osaklig kritik och dömande kommentarer om sitt föräldraskap hela tiden. Oavsett vad hon gör så är det fel och Mia förstärker liksom det.

Svar: Ja precis!
Lady Dahmer

helen

Ja Jesus. Nog finns det mycket med Blondinbella som jag gärna skulle diskutera (privilegiet, kapitalismen, högerretoriken, shoppinghetsen, betalda samarbeten, ADHD är en superkraft..., tänka positivt-tjatet) men att härma henne på ett rätt slött och opåhittigt sätt kommer inte i närheten av detta.

Josse

Lyssnade på postpatriarkatet idag! Det är en sak har jag funderat på lite nu i några timmar, och det är när du och Anna sa att one night stands (ons) inte är i närheten så bra som förhållandesex (kommer inte ihåg exakt formulering). Jag har själv legat runt mycket och mina kompisar som inte gjort det säger ofta liknande saker. Även många som legat runt värdesätter inte ons speciellt högt.

Jag håller med om att det inte är lika intimt och mysigt med ett ons jämfört med någon man älskar i ett förhållande, men jag älskade min "ligga runt"-period. Jag låg med killar som var väldigt olika mig själv och som jag absolut aldrig skulle vilja ha ett förhållande med, men som jag ändå tände på. Och vissa av liggen var helt galet bra.

Precis som du nämner i podden så ser jag också en partner mer som en livspartner. Och det har gjort att jag valt en partner som är toppen, men allt klaffar inte 100%-igt när det kommer till sexet. Och även om vi lärt oss varandras kroppar bra efter många år ihop så kommer vi nog aldrig sex-matcha lika bra som jag har gjort med vissa av mina ons. Det är något som jag känner skam över eftersom det känns som man inte får tycka att ons-sex är bättre än förhållande-sex.

Men egentligen tycker jag det borde vara tvärtom? Om man ska hitta ett bra ons är det ju bara att låta lusten tala medan ens livspartner måste vara rätt på så många fler sätt, och då kanske sexet får lida lite... Det kan väl inte bara vara jag som tänker såhär?

Linda

När Mia tog avstånd från håriga feminister slutade jag lyssna på hennes podd.

Malin

Jag har aldrig följt varken Blondinbella eller Mia Skäringer, har typ ingen aning om vad de står för, säljer för produkter eller promotar för livsstil, så ingen åsikt där. Mia Skäringer kommer upp i mitt flöde ibland och massor av bilderna är snyggselfies, såna där med intensiv blick tagna snett uppifrån liksom, så jag vet inte hur trovärdig jag tycker hon känns som förebild heller?

Svar: Jo hon tar mycket snyggselfies. Det är ju ett fenomen för sig. Personligen tycker jag inte att det krockar med den kritik hon framför mot konsumtion och livsstils-hets. Däremot tycker jag definitivt det är bra att diskutera snyggselfies ur ett hets-perspektiv. :-)
Lady Dahmer

Anna

Bella använde ju själv barnen och sitt varannanveckaföräldraskap i reklamen?
Hon blandar privatliv och karriär hej vilt så länge det går att tjäna pengar.
Hon vill inte visa sina barns ansikten vilket jag 100% respekterar men sen säljer hon ut dom i massa olika samarbeten hit och dit.
Sin integritet sålde hon för länge sedan.


Matilda

Följer dig på IG, lyssnade på Penntricket samt kollar in här nu och då. Har aldrig kommenterat något men jag måste bara säga att jag ÄLSKAR din analys. Så jävla skarp ca jämt!!! Du har öppnat mina ögon en massa gånger och för det ska du ha massa tack!

Anonym

Snyggselfie.... Vad är det varför är detta relevant och förklara gärna vad du menar med att Mia skäringer lägger ut sådana!? Vad har det med sakfrågan att göra?

K

Dels tycker jag att det var fult och skammande att insinuera att Isabella vill slippa umgås med barnen (hoppas att de somnar i vagnen så jag kan ta en kaffe typ) och dels tycker jag liiite sten i glashus eller? Mia gör ju också egna samarbeten (t ex proviva) och samarbeten i de filmer och serier hon är med i (t ex ballerina i solsidan). Och den senare typen av samarbeten är ju lite "fulare" än andra då de skrivs in i manus att en rollkaraktär t ex är förtjust i ballerina. Men reklam är det ju, bara i smyg. Lite OT kanske, och visst behöver man inte vara perfekt själv för att kunna ge andra kritik (då får vi ju vara tysta hela högen 😊) men liiite mer (själv)reflektion hade ju varit välkommet

e

Undrar hur mycket av kritiken Isabella får som handlar om ren och skär avundsjuka, missunnsamhet och att man faktiskt ogillar att hon lever så långt ifrån hur en traditionell kvinna lever som sticker i ögonen? Att hon är så pass ung och driver flera framgångsrika bolag, tjänar hur mycket pengar som helst, har barn på halvtid och då massa tid att göra karriär samtidigt. Hon visas nästan enbart stylad och fixad i glammiga miljöer. De företag hon driver som är väldigt stora har ingenting med bloggbiten att göra, det är ju hygienartiklar och skor typ. Tror det var ngn som för inte så länge sedan sa att feminism innebar att alla kvinnor har rätt att få välja själva hur de vill leva, men tydligen inte om man väljer tvärtemot vad författaren anser hur en kvinna bör leva...

Det finns ju långt många fler som enbart är influencers och gör sponsrade samarbeten, som inte vid sidan om driver företag på riktigt. De får dock inte så mycket skit. Det är väl så det är att vara kvinna, lite lagom framgångsrik är ok, men inte för mycket.

Och hur kan man störa sig på att någon är positivt lagd? För det är så härligt med negativa och sura människor?

Malin

Anonym: ingen existerar i ett vaakum, eller hur?
Kritiserar man Blondinbella för kommersialism eller vad det nu må vara, samtidigt som man själv lägger upp bilder som ser ut som reklamens kvinnoideal och bekräftar patriarkatets bild av den sexiga kvinnan med sug i blicken och vinklar kameran för att se smal ut, så är ens trovärdighet inte självklar.

e

intressant också att du tycker det är jävligt svårt att bestämma om Mia är ansvarig för vad hennes följare skriver, medan det tydligen är självklart när det gäller Lamotte och andras kommentarsfält? Jag har inget alls övers för Lamotte, men konsekvent bör ju ändå vara konsekvent. Annars blir det godtyckligt och får ingen särskild tyngd.

Svar: Det går inte att jämföra Lamottes följare, som skriver rasism och kvinnohat, men Mias följare som på sin höjd skrattar åt Isabella. Jag hade tyckt det var vidrigt om Mia lät rent hat mot Isabella stå kvar.
Lady Dahmer

Gg

Men jag tolkade det aldrig som att hon direkt imiterade blondinbella när hon tex vill att barnen skulle somna så hon får ta en kaffe. Mia var väl Gulletussan som influencer, med en gulletussan-version av bellas reklamfilm. Typ "så här skulle det låtit om gulletussan gjort den."

Malin

e: jag håller med om att kvinnor som tjänar pengar/gör karriär alltid får kritik, oavsett vad de tjänar pengar på. Jag undrar hur framgångsrik Lady Dahmer får bli innan hon är fel? Hur mycket får hon dra in på sin konst och sin blogg innan hon börjar anses utnyttja feminismen för kommersiella syften?

Svar: Ingen risk att jag drar in så pass mkt. Konstnärer är ganska fattiga. Dessutom försöker jag att skilja på mitt skapande och på min feminism. Jag är konstnär OCH feminist. Inte feministisk konstnär.
Lady Dahmer

Eva

Visst, Isabella är kommersiell men det är Mia också och även du också på ett sätt LD. Jag kommer ihåg för flera år sedan då jag sprang omkring och letade färgglada svindyra kläder på rea. Sen började jag fundera på varför, jag är ju inte ens så förtjust i färgglada kläder och barnet ville bara ha gråa, svarta, gröna och blå kläder, men det blev på något sätt att dom kläderna ska man ha för att vara "rätt". Jag insåg där och då att alla grupper har sina kulturer, sina mallar av vad som är okej och inte och tyvärr så hittar jag sällan ett bra sätt att passa in någonstans.

Även Mia lägger in i den här texten vad som är "rätt" i hennes norm, här kommer pikarna in om att bli smal, träna mer. Jag kan förstå om man tycker att det är illa om det är en person som hetsar, men man kan verkligen inte beskylla Isabella för det. Fasiken, kan vi inte bara låta alla
kvinnor som väger 50kg göra det och samma sak med de som väger 100kg. SLUTA kommentera om andra går upp eller ner i vikt. Det blir bara att man är fel vare sig man är tjock eller smal, man blir aldrig godkänd!

Svar: Jag tycker det är stor skillnad på att tjäna (stora!) pengar på att övertala kvinnor att konsumera och på det jag gör.
Lady Dahmer

e

Malin: enligt henne själv så tycker hon ju det är att springa patriarkatets ärenden och ofeministiskt att uppmuntra karriär, så då måste väl den egna ambitionen vara att inte bli alltför framgångsrik själv?

Kan vi inte kritisera alla jävla framgångsrika män istället som gjort karriär för att det varit den självklaraste saken i världen med alla förutsättningar i världen? När en ung kvinna gör det med det motstånd som man vet det innebär enda från födseln så borde det snarare hyllas och uppmuntras. All cred för självständighet och ha gått ifrån en relation man inte kände sig nöjd med, och att ta hand om barnen lika mycket och ha utrymme både för familjelivet och karriären.

Svar: Låter som du läser denna blogg som fan läser Bibeln. Sjukt tröttsamt.
Lady Dahmer

V

Off-topic, men om vi nu ändå snackar om kluven systerskap: hur ställer du dig till det som händer Hanna Wigh (SD) just nu? Spontant kan jag för min del lägga politiska åsikter åt sidan och helt ställa mig på hennes sida gentemot det som har hänt henne, trots att jag är så långt från SD som man kan komma. Hur tänker du Natasja? Vilket ger du företräde, att hon är kvinna som sexuellt utnyttjas och då stöttar vi upp i systerskap, eller att den politik hon har bedrivit/bedriver gör att man inte känner samma sympati? Hela dubbelbestraffningsgrejen skriver du ofta om, men kanske oundvikligt för vissa att i det här fallet "skyll dig själv som hänger med grabbar i det partiet". Ja, jag vet inte. Vad säger ni andra?

Svar: Oavsett hennes politiska åskådning så är hon kvinna i patriarkatet och har utsatts för övergrepp. Det kommer före allt.
Lady Dahmer

Malin

V: för mig är det självklart katastrof det som hänt henne, oavsett vilket parti hon är aktiv i. Jag tycker inte man kan säga att pga hennes åsikter är det som hände henne mindre allvarligt. Det blir ju i nivå med att säga att det är mindre hemskt om en prostituerad blir våldtagen, eller mindre hemskt om en kriminell blir våldtagen?

Hanna Karlsson

Hade ingen sagt att det var en parodi på Blondinbella så hade jag aldrig tänkt den tanken över huvudet taget.
Till V: Jag tycker att det är givet att stötta Hanna oavsett vilket parti hon representerade. Sexuella övergrepp är aldrig okej. Och nej man kan inte säga "skyll dig själv" för att hon var med i ett parti med män och tvivelaktig politik. Det resonemanget skuldbelägger kvinnan vilket är helt galet! Det är aldrig kvinnans fel att män inte kan hålla händerna i styr. Man ska som kvinna kunna gå naken om man vill utan att behöva vara rädd för män.

jos

Tycker det är tråkigt att politik tillåts komma före feminism ibland. Inser du inte att Isabella, trots att hon står för andra saker än du själv, är normbrytande som kvinna och faktiskt gör en stor insats för feminismen på det sättet? Hon är ju faktiskt lika (om inte mer på vissa sätt) normbrytande som du själv är på många sätt. Det behövs olika typer av kvinnor i kampen, Isabella flyttar fram kvinnors positioner inom företagande och karriär - det har också ett stort värde. Näe blir faktiskt besviken att du inte kan se att hon gör en insats. Önskar på riktigt att feminismen gick före politisk tillhörighet, DÅ skulle det bli ännu större kraft i vår rörelse. Det är inte svart eller vitt.

Svar: Feminism är politik. Ser ingen feminism i att upphöja kapitalismen eller att uppmana kvinnor att konsumera. (Ofta på andra kvinnors bekostnad)
Lady Dahmer

J

Det känns som att det blev en stora höna av en ganska liten fjäder. Det positiva för de inblandade är väl att de får lite extra uppmärksamhet. Jag gillar båda två; har egentligen ingenting gemensamt med Isabella, men måste ge henne cred för att hon är en kreativ och driven företagare.

Hmm

jos: Exakt hur tycker du Bella för fram kvinnors position i karriär och företagande? Vad gör Bella unikt?

Jag vet många många fler som är mer framgångsrika och framförallt tillför något av mer substans än vackra bilder på en blogg, ett par skor och krämer till ansiktet.

Är det drömmen och imagen som hon säljer dig som du tycker är att föra kvinnor framåt? Drömmen om mycket pengar, snabba bilar och vackra kläder? Drömmen av att inte kunna ha några varaktiga relationer en längre tid, som vilken "driven" man som helst på 80-talet? En som kallt och oengagerat för resten av världen för att hon ska nå sina mål, dvs slå blå duster i ögonen på dig.

Rätta mig gärna om jag missat något där du tycker det hon gör är bra.

Men jag anser att hon är ett framgångsrikt PR-trick, varken mer eller mindre.

Vill du ha en cool kvinna att följa på sociala media? En kvinna som på riktigt för kvinnligt företagande framåt.

Här har du ett förslag till ny inspo...

https://mobile.twitter.com/gullfot

Jennie

Jag tycker inte heller att man inte ska kunna kritisera kvinnor men jag tycker det blir bättre när man gör just det än lindar in det i en förlöjligande parodi. För det är så många som bara tycker det är fritt fram att liksom bara ösa skit på den personen då, helt utan eftertanke eller reflektion och det spårar så lätt.

Minns att Mia drev rätt kraftigt med Hanna och Amandas inspirationskonton på Instagram vilket jag tyckte var lite konstigt eftersom det förekommer snyggselfies, fina miljöer och snygga maträtter även på Mias konto.

Sanna Lundell däremot skrev ett väldigt bra blogginlägg om varför dom måste finna sig i att få kritik när de kapitaliserar på vissa saker och för min del känns det som ett mycket mer rumsrent sätt att framföra kritik.

Att göra narr av någon på ett bra sätt är en konst som få behärskar, oftast blir det mest att man inte tar någon på allvar utan liksom idiotförklarar dem. Jag tycker fler kvinnor förtjänar att få saklig kritik istället för att bli förlöjligade, det blir vi så ofta av män.

Wendigon

Fast jag tycker att Isabella får oförtjänt mycket kritik. Det står liksom inte i proportion till det hon gör. Det är ju knappast unikt att sälja smink, kläder, smycken etc. Hela samhället ser ut så. Det är ju inte som om att hon säljer cigaretter! (Mia säljer tex en bank i sin pod som sponsrar dom. Ok jag vet att det inte vänder sig till samma publik, men är det så mycket finare egentligen?)

Jag tycker att det man kan göra i systerskapets anda här är att fundera på om hon får mer kritik än om hon hade varit man.

Svar: sant!
Lady Dahmer

e

jos - jag håller helt med dig. Det är ju mer normbrytande att med hela sin livsstil leva och verka på ett sätt som inte varit till för kvinnor någonsin i historien, och kräva samma möjligheter och rättigheter som män. Att leva extremt traditionellt kvinnligt och ta hand om barn som sin huvudsyssla, och sen strunta att raka och sminka sig, gör kanske mycket för inviduen men på ett samhälleligt plan, nej.

Svar: Är det nödvändigt att ge mig en känga för att kunna lyfta det Isabella gör? Bara undrar för annars förstår jag inte ditt behov av att påpeka att jag lever på ett sätt som inte gagnar samhället (visste ej att jag var tvungen att göra det)?
Lady Dahmer

Wendigon

e; Visste inte att det var en feministisk tävling. Men i sådana fall vill jag påminna om att LD är en av dem som gör mest för feminismen i samhället idag med sitt mod, stora plattform, skapande av debatter och analyser. Hon gör liksom lite mer än sitter hemma med barnen utan att raka benen. :-D

e

LD - du ger ju Isabella en känga med hela det här inlägget? Att det är ofeministiskt att verka på det sättet hon gör. Vad är skillnaden?

Wendigon - det är ingen tävling, men man kan verka feministiskt på olika sätt. Den enda som värderat andras sätt är ju LD. Har inte hört Isabella angripa hennes sätt tex. Det där är ju din högst subjektiva åsikt om vem som gör mest för feminismen och inte, men tack för upplysningen.

Svar: Så din poäng är alltså att peka ut mitt sätt att leva på som ofeministiskt och osysterligt?
Lady Dahmer

Anonym

Märkligt att du inte ser det feministiska i att uppmana kvinnor att konsumera. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och kvinnor som grupp konsumerar mindre än män. Vilket följer logiskt av att män tjänar mer pengar. Ett annat sätt att uppnå jämställdhet är att grupperna män och kvinnor konsumerar ungefär lika mycket. Förövrigt har Bella skrivit en bok om vikten av att spara. Bara så du vet...

Svar: Ja den boken var ju helt verklighetsfrånvänd. Men nej vi blir inte jämställda av att vissa kvinnor köper mer saker.
Lady Dahmer

Jonas

Jag blir så nyfiken på vad ni som skriver negativt kring Blondinbellas kapitalistiska intressen tycker att vi ska byta ut kapitalismen mot? Helt seriös fråga alltså, för jag hör det återkommande i feministiska forum - lite lätt slentrianmässigt kan jag tycka - och undrar om det är planekonomi ni menar? Det har ju inte gått sådär jättebra när man läser lite historia...?

Man kan vara kritisk mot att sko sig på utseendehets absolut, men vad gäller entreprenörskap, företagande och förmågan att gå sin egen väg ser jag Blondinbella som ett riktigt föredöme. Det är ju mer av detta som behövs, inte mindre.

e

Jonas - det är väl tydligt att feminismen i många fall präglas av politiska värderingar. det finns en tydlig vänsterfeminsm som är den LD förespråkar, och en tydlig liberal feminism där Birgitta Ohlsson står längst fram som mer handlar om att få kvinnor att sikta högre och ta för sig mer i karriären, på arbetsmarknaden, i styrelserummen, i alla rum där män är självklara. Att försörja sig själv ekonomiskt och vara självständig. Och som blondinbella är en del av också. Tycker att den feminismen är oerhört viktig för att visa och lära småtjejer idag att de kan bli exakt vad de vill i framtiden, utbilda sig till vad de vill och inte vara låsta till en traditionell kvinnoroll.

Det finns förtryck och ojämställdhet så att det räcker och blir över för oss alla kvinnor och vi kan alla välja att dra vår del till stacken på olika sätt och verka inom de områden vi känner vi kan göra mest.

Jonas

e - Jag blir mest förvånad att kommunism/socialism anses vara goda idéer igen, fastän vi sett så otaligt många exempel på hur de samhällen som präglats av detta antingen blivit diktaturer eller förfallit på andra sätt. Det är inte bara den ekonomiska tanken som är "felkalkylerad" utan hela idéstoffet som är farligt.

Inte så att jag hyllar marknaden till varje pris. Det finns t.ex. intressanta ekonomiska modeller man kan kika på som är oprövade (resursbaserad ekonomi bl.a.). Men det verkar som att marxismen som idé flyttade in i andra områden istället när den första modellen inte längre ansågs hålla måttet (den baserad på proletär-kapitalägare). Den rent materialistiska synen på "makthavare och expolaterad" är väldigt tydlig i vänsterfeminism. Inte nödvändigtvis helt osann, men som med alla teorier är de just teorier och inte religiösa sanningar.

Cissi

Skäringer & mannheimers pod kommer med några rejäla kängor till yngre kvinnor och känns väldigt exkluderande och överklasstantig i mina öron. Men som sagt, är man folkkär och inte den stereotypa kvinnotypen själv så kan man ju slänga ur sig lite vad som helst och komma undan med trovärdigheten.

trino

Jonas,

Det kan knappast komma som en nyhet att marknadsekonomins största misslyckande är miljöförstöringen.

Måste man alltid ha en lösning när man kritiserar? Vårt ekonomiska system idag är så djupt rotat att jag inte tror en lösning kommer som en kort klatschig ordvits som alla förstår direkt. Lösningen är troligen att vi fundamentalt behöver ändra vår livsstil helt och hållet om vi människor ska ha ren luft att andas, rent vatten att dricka och jord att odla maten i. Det kräver i ett första läge att man börjar kritisera något som har normaliserats både länge och djupt. Väcka tanken att detta inte är enda sättet att leva på, det finns fler.

En lösning behöver nog växa fram på bred front och med fler som ansluter sig till den än att man säger "planekonomi" så är bekymret ur världen.

Hmm

Jonas: Jag är liberal. Jag har ännu inte en bättre fungerande modell ön kapitalism för att få vårt samhälle att gå runt (även om drömmen vore ett samhälle a la Star Treak).

Men.... det finns grader i helvet och vi kan inte forsätta på detta viset att konsumera bort vår jord.

Det behöver inte vara svart/vitt där vi antingen inte idkar någon handel alls till att vi går all in och har ingen hejd på oss.

Sedan kritiken mot Bella. Hon får onödiga elaka kommentarer men kritik, det tycker jag inte hon får tillräckligt av. Förstår inte att fler inte vill granska hennes spegeltrick och att ständigt säga och göra det som kommer generera mest publicitet. Som nu med Mia. Ni kan kalla mig cynisk men det inlägget tror jag helt var skrivet för att hon märkt att vinden gått emot henne och att alla hennes resor och trasiga reklamfilmer har börjat vända publiken mot henne. De hade fått nog. Vad är då mer lägligt än att ta tillfället i akt och vända sympatierna till henne igen?

Ang kvinna man. Hade en man skrivit det inlägget Bella gjorde om Mia, så hade det hetat Buhoo. Cry me a river. Absolut INGEN hade tyckt synd om en man i motsvarande livssituation som Bella här.

Bella får inte mer kritik (iaf från flertalet) för att hon är kvinna. Hon får kritik för att hon är den produkt hon är. En produkt helt utan substans skapad av ljusillusioner och trickspeglar.

Hmm

PS Alla Bellas böcker borde stå under fiction/humor -sektionen.

Jonas

Trino/Hmm: Jag är också liberal, och ser förstås också an framtiden med oro vad gäller klimatförändringar, även om det säkert finns mer nyanser inom forskningen än det som "sidorna" väljer.
Det jag skräms av är den oreflekterade hållningen bland många kring vad för slags historia just socialism/marxism bär på, samt att jag tycker att den grundläggande ideologin illa applicerats på könsfrågor.

Vad gäller Blondinbella. Personligen tycker jag hon är hemskt ointressant på många sätt. Det kanske beror på mitt låga intresse av smink/skor eller för bloggare som bara utgår från utseende och "me me me." Men duktig som fan är hon på det hon gör! Företagandet alltså.

dobobido

Nu hårddrar jag det extremt! Det finns de som tycker att kvinnor ska få det lika bra som män och att "målet" är att uppnå alla de manliga förmånerna genom att vara mer "manliga" (konsumera mer, jobba mer etc) och att de traditionellt manliga attributen/egenskaperna är de eftersträvansvärda. Sen finns det de som tycker att det kanske kan finnas värden även i de traditionellt kvinnliga attributen/egenskaperna och att det är vägen till ett annat samhälle.

Jonas

Googla "resource based economy", finns lite spännande dokumentärer. Det är en hittills oprövad ekonomi som just utgår från jordens resurser och våra nyvunna teknologiska framsteg, som eventuellt skulle kunna motverka klimat- och miljöförstöring.

Hmm

Jonas: Problemet med Bella som jag ser det är för att hon faktiskt är en stor förebild för många ofta unga kvinnor. Jag har stora problem med satt någon ser upp till henne vare sig som företagare eller något annat.

Refaat El-Sayed var också framgångsrik på det han gjorde. Jag har inga problem att dra flera paralleller mellan honom och Bella.
Bra förebild på "lyckad" person inom företag?

Hmm

Min kommentar verkstad bara försvinn....!?

Hmm

Hmmmm gör ett nytt försök....

Jonas: Problemet med Bella som jag ser det är för att hon faktiskt är en stor förebild för många ofta unga kvinnor. Jag har stora problem med satt någon ser upp till henne vare sig som företagare eller något annat.

Refaat el Sayed var också framgångsrik på det han gjorde. Jag har inga problem att dra flera paralleller mellan honom och Bella.
Bra förebild på "lyckad" person inom företag?

Jonas

Hmm: Kände inte till denne Refaat el Sayed men efter en snabb wikipedia googling verkar han vara ett snille på affärer? Möjligen att det finns likheter där ja ;)

Återigen, många kvinnor tycker att det Blondinbella "står för" är sådant de också står för, därav hennes framgång. Det är ju det där med utbud och efterfrågan. Sedan kan man tycka att utbudet är materiellt, fåfängt och t.o.m. fånigt. Men hon är en förebild på det sättet att hon är en framgångsrik affärskvinna. Det kan man inte ta ifrån henne.

Ungefär som Mariah Carey. Somliga spyr av att höra henne. Hon har fortfarande 18 listettor på Billboard.

Candylion

Jag inget att säga om blondinbella eller att Mia just gjorde en parodi på just henne. Däremot tycker jag att gulletussan och hela det begreppet är otäckt. Gör mig ledsen. Att göra parodi på en typsikt flickig/tjejig/kvinnlig////alltså dum som fan person är trist och sen ännu värre kalla denna person för gulletussan och liknande ord som typ alla män och tydligen kvinnor redan gör mot tjejiga tjejer. Typ, nämen lilla rara du, ooh har du (låtsas, kan ju aldrig vara riktiga) problem lilla gulletussan. Stackars sötnosen. Jag tror inte dina problem finns förstår du, förstår du någonting alls gulletussan?
PUH URK

Denna "prinsess" kvinna är redan hatad och synad av alla, det riktigt sticker i folks ögon och öron och sätter igång irritation. Har hur många som helst gjort parodi över för det första men framför allt att som kvinna genom att göra dessa typer av parodier är verkligen något att ifrågasätta. Varför?

Jag tror att göra en sån parodi är att ta ställning för 1. Bort med prinsesskvinnan men framför allt 2. Jag är inte prinsesskvinnan jag är något "högre utvecklat än så" jag är en hel människa och fan henne för att hon sunkar ner oss andra kvinnor med sin jävla tjejighet.
Snacka om att omänsklighets förklara dessa kvinnor. Kvinnohat i rolig förpackning TJOHO.

Hmm

Jonas: Hon är en förebild för många, ja.

Hade jag trott hon varit det om hon granskats hårdare, nej.

Tycker jag att någon vars framgång går ut på att dupera folk är något som bör uppmuntras, nej.

PS Jag älskar skor, handväskor etc. Det gör inte att jag tycker hon är den som folk borde vända sig till när de har de intressna för det. 100 gånger hellre Fokie eller Kissie i så fall om det nu måste vara en influenser.

PS 2 Refaet är en läxa som borde läras ut till alla i skolan.

Anonym

Man kan tycka vad man vill om Bellas spartips i bokform men det förtar inte att hon med boken uppmuntrar sparande vilket alltså är motsatsen till konsumtion. Förövrigt instämmer jag med Jonas. Fast jag går längre i analysen och påstår "utan kapitalism ingen feminism". Beakta bara det faktumet att nåt så självklart som lönearbete är en kapitalistisk konstruktion. Hur såg kvinnornas självständighet ut innan det gick att tjäna pengar på arbete?

Svar: Hon kan skriva hur många böcker hon vill om sparande, faktum är att hon - varje dag, flera gånger om dagen - uppmanar till konsumtion. Barnvagnar, kläder, restaurangbesök, hudvårdsprodukter osv osv.
Lady Dahmer

Anna

Anonym: Mäns konsumerar ofta saker som har ett bestående värde som ex. bil och båt. Att uppmuntra kvinnor att konsumera dyra skönhetsprodukter som inte har något som helst bestående värde gör inte att det blir mer jämställt.

Sanna

Någon kommenterade med frågeställningen om det var mindre synd om SD-kvinnan som utsatts för övergrepp just för att hon var SD. Så kan vi aldrig tänka! Alla har rätt till sin egen kropp oavsett politiskt åskådning. Det är lika hemskt som när V-politiker blir våldtagna och M-politiker får hot mot familjemedlemmar och vandaliserade bilar. Kritisera politiken du inte håller med om, men gå aldrig till personligt angrepp.

Anonym

Finns väl egentligen ingen direkt statistik som visar konsumtionsskillnaden mellan könen men vad jag menade var att skillnaden i konsumtionspotential, som bör följa den faktiska konsumtionen, också är ett mått på hur jämställda vi är. Precis som inkomst av tjänst. Därav följer att ju mer kvinnor konsumerar, får ökad potential att konsumera, desto mer jämställt blir det eftersom då antagandet att även inkomst av tjänst för kvinnor som grupp ökat.

Anonym

Anna. Jag talar om konsumtionspotentialen för kvinnor som grupp och inte om könsspecifika konsumtionspreferenser. Att fritt välja köpa det man vill ha är också ekonomisk makt.

Ellinor

Men det är väl stor skillnad på att kritisera och göra narr av? Jag tycker absolut att det går att problematisera kring mycket av BB's uttalanden och handlanden, vilka bakomliggande syften som finns och vad det får för konsekvenser , men det är inte det Mia gör här. Och jag tycker nog allt att det kändes ganska osysterligt. Kan inte låta bli att fundera på hur det låtit om det var en man som förlöjligat BB...
Och som någon skrev innan, jag tänkte faktiskt också spontant på ansvarskravet på Lamotts moderering bland läsares kommentarer (med all rätt)...

e

Anna
Anonym: Mäns konsumerar ofta saker som har ett bestående värde som ex. bil och båt. Att uppmuntra kvinnor att konsumera dyra skönhetsprodukter som inte har något som helst bestående värde gör inte att det blir mer jämställt.

Du tror inte det beror på att män har ett större kapital och mer pengar som de kan köpa dyrare saker som ses som investeringar? Allt hör är ju ihop. Om fler kvinnor gör karriär kommer de också få mer pengar och följaktligen också större kapital och kan investera, spara, och konsumera. Att många kvinnor idag enbart kan köpa småsaker beror ju på att kapitalet är begränsat. Antingen att kvinnan själv har liten inkomst eller att mannen är den som disponerar över inkomsten och bestämmer hur mycket hon får spendera. Man får tycka vad man vill om det men pengar är makt och frihet i dagens samhälle.

Och liksom, handel har funnits sedan ur minnes tider, redan innan pengarna var uppfunna handlade man med andra saker, knappast ett nytt fenomen liksom.

Linns

Efter att ha hört om det gick jag in på Instagram, mias. Letade länge och väl. Såg nog klippet två gånger innan jag insåg att det var det som det handlade om. Det är verkligen att göra en höna av en hundradel av en fjäder.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog