Bråkiga kvinnor utesluts ur finrummen
Jag är ingen karriärsmänniska. Jag försöker inte göra karriär som nån slags profil. Det skeppet har nog för övrigt seglat för länge sen då jag är både för kontroversiell och provokativt. (och för tjock) Men det ger ändå en ganska stor frihet att inte behöva kämpa för att slå sig fram inom den branch jag rör mig kring. Det ger mig friheten att skriva det jag vill och uttrycka mig på det sätt jag vill, utan att nån jäkla manager eller producent eller annan "ansvarig" försöker få mig att sitta fint.
 
Jag behöver inte kompromissa bort mig själv eller mitt budskap. 
 
Jag känner flera offentliga kvinnor som hela tiden måste passa på vad de säger för att inte göra sig till paria. De anpassar sig och sitt innehåll för att inte sticka ut för mycket. För sticker du ut för mycket så får du till slut inga jobb alls. Som offentlig kvinna måste man nämligen passa tungan. Vara älskvärd och folklig.
 
Som offentlig man spelar detta mindre roll, män kan säga och göra nästan vad som helst och kommer ändå alltid älskas och få tv-tid och radiokanaler som hör av sig och plats i tidningarna. Men som kvinna (och feminist framförallt!) så är du hela tiden granskad och minsta lilla så är du ute i kylan.
 
Man får inte vara för obekväm eller för bråkig. Då får man inte vara med helt enkelt. 
 
Jag tänker ofta på det när offentliga kvinnor kritiseras för att inte ta ställning för saker tillräckligt mycket. Eller när de anklagas för att vara för mjäkiga och gå patriarkatets ärenden. När de får skit för att de jobbar ihop med sexister eller rasister eller annat skit. Folk fattar inte hur det funkar. De tänker att när man väl fått en plattform så står man stadigt men det är inte sant alls. 
 
 
Ida

Detsamma gäller ju egentligen i alla rum i samhället. Från skolålder till arbetsplats - om en som kvinna tar för mycket plats, säger sin mening (inte helt positiv) lite för ofta/vitt och brett så är en "den bråkiga".

Jag har blivit betraktad som det många ggr på arbetsplatser (i skolålder var jag fortfarande den indoktrinerade "duktiga flickan", tyst och ordentlig).

Och då har jag inte lyft bråkigare saker än sånt som en som anställd har rätt till eller försökt lyfta arbetssätt som inte funkar och i samma mening kommit med goda förslag (i ej aggressiv/rimlig samtalston).

Jennifer

Som kvinna går det ju inte att göra rätt. I skolan var jag ambitiös, duktig (hade högsta betyg i allt) MEN jag var också ganska högljudd, pratade mycket och tog plats, dock inte på andras bekostnad. Men jag gillade att prata. Jag fick ofta tillsägelser om att vara tyst, inte prata så mycket, inte ha för starka åsikter. Då kunde jag uppfattas mindre duktig, och duktig var jag ju.

Killarna som brölade ostört var ju bara killar, dom kunde inte rå för sin brölighet. Jag, som alltså bara pratade lite mycket fick tillsägelser. Killarna som skrek, kastade saker, störde konstant, sa fula saker och trakasserade tjejerna fick minsann inga tillsägelser. Vi skulle ju bara ignorera dom. Det var vi tjejer som gav dom uppmärksamhet genom att säga "sluta" och därför vårat fel att killarna inte slutade? Jävla logik alltså. Nej, jag tänker fortsätta att prata högt och ljudligt om viktiga saker. Fan vad jag vill ta plats.

Jennifer

Som kvinna går det ju inte att göra rätt. I skolan var jag ambitiös, duktig (hade högsta betyg i allt) MEN jag var också ganska högljudd, pratade mycket och tog plats, dock inte på andras bekostnad. Men jag gillade att prata. Jag fick ofta tillsägelser om att vara tyst, inte prata så mycket, inte ha för starka åsikter. Då kunde jag uppfattas mindre duktig, och duktig var jag ju.

Killarna som brölade ostört var ju bara killar, dom kunde inte rå för sin brölighet. Jag, som alltså bara pratade lite mycket fick tillsägelser. Killarna som skrek, kastade saker, störde konstant, sa fula saker och trakasserade tjejerna fick minsann inga tillsägelser. Vi skulle ju bara ignorera dom. Det var vi tjejer som gav dom uppmärksamhet genom att säga "sluta" och därför vårat fel att killarna inte slutade? Jävla logik alltså. Nej, jag tänker fortsätta att prata högt och ljudligt om viktiga saker. Fan vad jag vill ta plats.

Therese

Alltså... Hur kan du alltid vara så spot on? Du skriver så bra, du är en förebild inte bara inom feminismen, utan dina tankar och insikter du ger, kan man verkligen applicera (iaf jag tycker det) i allt man gör. Sitt yrke, mm. Kram

Lena

Håller till viss del med. Men att alla kvinnor som tar ut svängarna och/eller gör bort sig stöts bort stämmer inte. Ta Alexandra Pascalidou som exempel. Hon har blivit påkommen med att plagiera texter flera gånger men fortsätter få uppdrag efter uppdrag i tv/radio/press.

Svar: skulle hon börja skriva som jag skulle jobben bli färre
Lady Dahmer

Therese

Jennifer -

I lågstadiet/bit in på mellanstadiet var jag pratglad, dock alltid om ämnet vi höll på med, men jag fick liksom aldrig bolla ideer högt i klassrummet eller ge längre svar så därför diskuterade jag med min bästis, blev alltid tillsagd att vara tyst och lyfta handen.. killar kunde gapa ut allt dom ville utan att lyfta handen
Sen blev jag tyst, då klagades på de istället
Gjorde alltid bra ifrån mig på prov, skrivande och uppsats, men pratade knappt och lyfte sällan handen, killar hade även börjat skrika plugghäst och de ville en ju inte vara..
Mobbingen jag blev utsatt för blev också värre och värre, i 8an var det rena sexuella trakasserier/förtal/hot
Anmälde till och med till polisen men dom la ner de 2 dagar efter..

Har idag som vuxen jättesvårt för att tala till en grupp, dels för ren ångest men också att jag alltid får känslan av att jag borde vara tyst

Maria

Har du läst det här inlägget av Sanna Lundell? Tycker du att hon har rätt i att du går emot dig själv genom att definiera din egen kropp? Skulle vara intressant med ett inlägg kring detta. http://www.sannalundell.se/2017/04/20/kroppsaktivsim-versus-smalhets/

Svar: Ja jag har läst den och håller ej med henne. Jag definierar inte min kropp. Jag synliggör den definition den redan fått av ett samhälle som hatar kroppar som är som min.
Lady Dahmer

Z

Men Cissi får ju massa jobb och är lika feministisk och obekväm som du?

Svar: Nu tänker inte jag diskutera enskilda personer här. Min poäng med inlägget kvarstår.
Lady Dahmer

Katten

@Z
Skulle inte påstå att Cissi får en massa jobb? Inte heller att hon och LD är speciellt lika heller.

Malin

Z: nu tänkte jag skriva att jag tror Cissi är med överallt för att hon är smal, trendigt klädd och jättesminkad och därför inte känns normbrytande eller konstig. Men så kom jag ihåg Kakan Hermansson som ständigt får nya uppdrag i SVT och hon har ju VERKLIGEN sagt obekväma saker, och dessutom varken smal eller piffad. Så lite oklart är det vilka kriterier som spelar roll.

Svar: Det finns alltid undantag men Kakan har ju fått städa upp sig själv ordentligt. Dessutom har hon förlorat flera jobb.
Lady Dahmer

Malin

LD: nja, reklamkampanjer med Kakan (det var reklam för bilar, Audi, och sedan nån teleoperatör tror jag) drogs tillbaka när folk började protestera, men betalt får man ju för själva insatsen, så jag tror inte det blev speciellt märkbart ekonomiskt.

Vendela

Jag har alltid under mitt 23 åriga liv blivit betraktad som den bråkiga just för att jag alltid säger ifrån, tar ingen skit och låter inte andra kvinnor få obefogad skit på sig heller.
Ibland kan jag tycka att det är jobbigt, att människor säger "Vendela ikväll får du uppföra dig" eller på möten på jobbet "vad tycker Vendela om detta då?" och i tonåren pratades det ofta skit om mig pga det.
Men fan heller att jag kommer ändra på mig, aldrig i livet.

Emma - tekoppstwist.blogg.se

Du skriver så (och är så) jäkla bra!

Linnéa V

Angående ditt inlägg för några dagar sedan om män som inte respekterar eller bryr sig om ett nej från kvinnor hittade jag en intressant essä på youtube om lite samma fenomen skildrat i film och vad sådana skildringar förmedlar till oss som tittare:
https://www.youtube.com/watch?v=wWoP8VpbpYI

Den är typ 17 min lång, men värd att se om man har tid och gillar populärkultur.

Btw är du så himla inspirerande och bra!
Kram

Z

@katten

Det går väl rubbat bra för Cissi Wallin!? Hon skriver för tidningar, pratar i TV, gör nästan slutsålda shower etc. Hon är framgångsrik och har ju absolut lyckats liksom.

Bor fett jävla fint dessutom.

Gällande Cissi Wallin tycker jag nog att man kan säga att feminism och obekvämhet har paid off. Men absolut @LadyDahmer, det är bara ett exempel och det motbevisar absolut inte det du säger.

M

Ni som kommer med enstaka exempel på kvinnor det går bra för 'trots allt', menar ni på allvar att 2 (två) kvinnor bevisar motsatsen av LDs tes i inlägget? Så för att Obama varit president så finns inte rasismen?
Kom igen, ni är smartare än så!
Ta ett papper och skriv ner alla män som får ta plats 'trots' tjockhet, fräckhet, skandaler, obekvämhet, ointelligens, opatitligt yttre, knasighet, provokativitet, kriminalitet, bråkighet, kompromisslöshet, mediokerhet eller knäpp frisyr - tips: den listan blir jättelång och överst tronar en president eller tre..
Också skriver du samma lista med kvinnor - tips: superduperkort lista, samt ca alla på den listan kommer användas som alibin (vilket ju är just det ni gör när ni hojtar 'kolla Kakan dårå!') och representerar sin olikhet, en tjock, en skojig, en knasig, en diagnosig, en invandrare osv.
Den dagen dina listor är lika långa så har eventuellt detta påstående ingen grund längre, inte för att du kan hitta ett exempel på _en_ kvinna det går bra för 'trots allt'. De kvinnor som nämns är ju dessutom superskarpa, hypersmarta, extremt hårt arbetande - att inte enstaka av dessa skulle synas vore ju absurt.

Z

@M
Jag skrev uttryckligen att mitt enda exempel inte motbevisar LDs tes. Så fattar inte vad du tjafsar om.

M

Tjafsar, really?!
Din första kommentar på inlägget var:
'Men Cissi får ju massa jobb och är lika feministisk och obekväm som du? '

Varför var det din första reaktion och tydligen det viktigaste att påpeka som svar på inlägget? Men om du inte menar att det var att lyfta fram en enskild kvinna som alibi för att diskreditera LDs inlägg 'Bråkiga kvinnor utesluts ur finrummen' så fine!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog