Mina barn ska få det jag inte fick
Försöker planera barnkalas. T fyllde år mitt i semestern och får ha kalaset nu när alla kompisar är tillbaka till skolan. Jag har ju berättat tidigare att jag pga så mycket jobbiga upplevelser från barndomen (och uteblivna kalas, för jag hade aldrig några kalas alls) har blivit helt jäkla neurotisk ang typ allt i mitt föräldraskap och detta är en sån grej. Jag vill att mina barn ska ha mysiga kalas med massa kompisar och tårta och festligheter. Allt det där jag aldrig fick själv. 
 
Men jag tror att jag är ganska rimlig ändå. Jag bokar inte dyra lekland och jag går inte överstyr. En del av kompisarna gör ju sånt, barnen har varit på lazerdome, på badkalas i badhuset, lekland och annat skoj. Jag tackar och tar emot och barnen blir glada för upplevelsen. (älskar när andra föräldrar gör sånt så jag slipper!) Ibland säger de att de vill ha samma slags kalas men nä. Jag gillar personligen det klassiska konceptet: Varmkorv, tårta, fiskdamm och presenter. Och jag bränner ju nästan ut mig ändå av bara det så det får räcka så. 
 
Denna gång kör jag dock nån slags marängswiss/glassbomb-historia. Tänker lite lyxigare galnare variant med massa färska bär, tre olika sorters glassar, frukt, strössel och regnbågmaränger. Toppat med långa ljus och massa jäkla tomtebloss. Borde jag ha diskolampan framme kanske? Ska jag ha musik på? De börjar bli så stora nu? Kanske Oskar ska vara lekledare? Ja så får det bli. 
 
Vad brukar nu göra på era kalas? 
 
 
Jag gör grymma tårtor dock. 
Lovisa

Jag har haft ett bowlingkalas när jag var mindre men annars var det mest hemmakalas. När jag var ungefär 10-11 började jag ha sova-över-kalas vilket jag tyckte var supermysigt. Bjöd de närmaste 5 kompisarna o så sov alla på golvet i vardagsrummet. Men lekar lekte vi alltid, typ dansstopp, fruktsallad, i farfars kalsonger, skattjakt osv. Håller med om att hemmakalas är mysigare och jag har alltid älskat mina som mamma fixade så fint <3

Malin

Varken jag eller min sambo tycker om att baka eller pyssla eller fixa. Vi gillar inte att städa upp efter kalas heller. Så när våra barn får ha kalas blir det lekland eller badhus eller fotbollskalas utomhus. Vi fixar inte kalas varje år, lekland till exempel kostar ju massor, så vissa år har vi bara ett litet firande med familj och några grannbarn, köper en tårta och sjunger och det får räcka.

M

Vi är alltid utomhus, både med sommarbarn och vinterbarn. De önskar sig i princip bara kladdkaka med massa pynt och skattjakt - båda grejerna fixar jag gärna!

Sommarkalas: grilla, leka (ser till att det finns såpbubblor, frisbee, bollar, hopprep etc) - massa fri lek + ibland något lite uppstyrt för att samla dem lite, aldrig tävling utan samarbetslekar och sånt.

Vinterkalas: eld med mysiga sittplatser runt (sittunderlag och skinn), varm choklad, massa pulkor, spadar, kälkar, snöfärg - bygger snöborg och gräver gångar.

Skattjakten kan gå till på lite olika sätt, med kartor och/eller ledtrådar, men också med samarbetsupplägg där alla behövs för att de ska hitta skatten.

Barnen älskar kalas, jag gör det kanske inte, men det är värt det när de säger att det har varit bästa dagen i deras liv..

Hanna Karlsson

Vi har haft ett kalas på lekland en gång men jag gillar inte riktigt det. Alla leker med sina favoriter på varsina håll och så finns risken att något barn blir utanför. Jag föredrar hemmakalas med det klassiska: glass, skattjakt, lekar och discolampan i vardagsrummet. Bästa leken som barnen har älskat är att köra "fruktsallad". Alla barn är en frukt och så är det en stol för lite. Den som står i mitten ska säga en frukt och alla som är den frukten ska då springa och hitta en annan stol. Säger man fruktsallad ska alla barnen resa på sig. Hur uppskattat som helst! :-)

Wendigon

Förra året fick 7-åringen bjuda 10 klasskamrater och jag fick ångest och var tvungen att lämna huset. (Min man var kvar!) Några killar klättrade på möblerna, åkte skateboard nerför trappen, sprutade saft i köket, vägrade delta i lekarna och lyssnade inte på mina tillsägelser.

8-års kalaset i år fick bli lekland med 6 tjejer.

Karin

Nu har jag inga barn själv men kommer ihåg ett kalas mina föräldrar ordnade när jag var 10 eller 11, vi bodde i hus på landet och hade stor trädgård så de ordnade ett "fångarna på gården" med massvis med olika grenar.
Tex pricka ballonger med pil, fiska upp ett äpple ur en tunna vatten med bara munnen osv. När vi barn klarade grenarna fick vi brickor från ett alfapet som bildade en ledtråd, tror att det var "skatten finns i sandhögen", och i en gigantisk sandhög vi hade på tomten då hade mamma grävt ner en kista med godispåsar.
Det kalaset var så roligt och det satte en trend bland klasskompisarna sen ;)

ellen

Hade precis som Karin ovan Fångarna på fortet-tema (var himla populärt program när jag var barn) på ett kalas hemma när jag fyllde 9 eller nåt sånt. Vi bodde i lägenhet dock, men det fyngerade fint ändå. Alla fick varsin utmaning för att sen hitta "skatten"dvs godiset då förstås. Utmaningarna var exempel att hitta en nyckel i skumbad och följa snöre upp på vinden med förbundna ögon och sånt där. Väldigt uppskattat av alla:) Kanske lite icke pk, men min då 3-åriga lillebror fick vara med på ett hörn och spela den kortväxta i Fångarna på fortet och sprang med oss och skramlade med en nyckelknippa. Han var så glad att få vara med minns jag!!

Men ett helt vanligt kalas med en uppstyrd lek och resten fri lek brukar ju bli hur bra som helst det med!

lars

Whaoo. Den tårtan skulle jag vilja mumsa i mig. Passar MIN VIKT

Kakilainen

Åh jag har alltid älskat glass och marängsviss och sånt. Har inga egna barn men har aldrig gillat när det blir "för mycket" dvs för stojigt, för mycket folk, för lång tid etc pga är högkänslig. Jag har hört av syrran som har två barn att de brukar sätta en tid, kalaset är mellan kl 14 och 16 typ, de kör tårta, fiskdamm och kanske någon lek och sen är det slut liksom. Och både föräldrar och barn verkar nöjda och tycka att det räcker. 😅

Emma

Vilken idyll! Får lite ont i magen då vi inte kan erbjuda detta till vårt barn.

Vi bor i en pyttelägenhet och hen fyller (5) på senhösten. Tips om vad vi kan göra som inte innebär att hyra en gymnastiksal eller påkostat kalas mottages tacksamt!

Svar: Tänker att ett litet kalas är mysigt? Bjud hans tre eller fyra bästa vänner eller nåt och ha världens mysigaste kalas med släckta lampor och ljus. Duka upp bordet med gotta och glass och så har ni pysselverkstad efteråt?
Lady Dahmer

Anna

Emma: om ni inte kan vara ute: bjud hem några kompisar och ha picknick på filt på golvet med fika i picknick- korg. Funkade för oss när vi inte fick plats att sitta alla vid bordet hemma hos oss. Var bara att röjja av en liten bit där filten skulle få plats. MYCKET uppskattat av barnen. Och Sen lite pyssel (=de behöver ingen jätteyta till det heller, vi sparar ofta toarullar och hittar på olika billiga kalaspyssel med dem), kanske lite minidisco med dansstopp i filthörnet, viskleken ( då måste man sitta nära varandra) och sen om ni har en dörröppning så blir det fiskdamm där innan kalaset är slut.

Anonym

Emma
Finns det hjärterum finns det stjärterum. man kanske inte måste bjuda 30 barn? Mina grannar har tre barn och bor på 47kvadrat. 9åringen hade kalas och ungarna hade superkul!
Eller som dom andra säger, höstkalas ute på gården. Smyg in på en dagisgård på helgen och ha kalas där. Neeeej man får säkert inte, men en gång i livet kan man väl fuska! För barnens skull☺️

Malin

Till Emma:
Mina killar fyller nu i slutet av september och vi kommer ha kalaset ute i "skogen" och både barn och deras föräldrar är inbjudna. Vi grillar korv och äter tårta med varm choklad till. Medan vi går till grillplatsen får barnen olika uppgifter, typ samla 10 kottar, hitta en pinne som är längre än er osv om de klarar det tillsammans får de godis som belöning (de får det såklart ändå ;)).
Vi har gjort så tidigare år och det har varit superlyckat!

Anna

För första gången lejer vi ut kalaset, det blir bowlingkalas. Jag bara orkar inte anordna något och lägger helt enkelt ut det på entreprenad. Han fyller 7 på söndag och kalaset är på lördag.
Vi har en 14 åring också och detta är första gången jag tar till hjälp så att säga, känner att jag hållt mig på mattan i alla år.

Emma

Blir helt varm i kroppen av all omtanke och fina förslag. Ska verkligen ta till mig detta och se fram emot kalaset - utan ångest.

Tack, tack, tack!

StinaS

I vårt område har det blivit status bland barnen att ha hemmakalas. Här finns gott om pengar och ont om tid, så lekland, bowling, bad mm har förlorat sin exklusivitet.

Kim

Emma, kolla om ni har någon gårdslokal där ni bor? Vi nvänder vår till aaallt. Inkl lillens ettårskalas för vår lägenhet är för liten även för bara några personer. Ifall vädret inte är utekul liksom :)

Maria

Emma, kan du inte ha kalas utomhus? Ni kanske har parkbänkar på gården ute som ni kan fika på. Eller picknick på närliggande gräsmatta.

Josefine-trebarnsmamma

Vi kör tema på kalasen; pyjamasparty, wildkidskalas, halloweenparty, discokalas med hemlig gäst (storasyrran o hennes konpisar utklädda till Hello hi). Två timmar, det sista har vi kört en timme inne en timme ute-perfekt att bryta just när värsta stimmet ökar på! Så fikat först sedan lekar ochvsist grilla korv över öppen eld! Har gått från hemmabakat till köpebullar, allt bara så enkelt som möjligt då ungarna ändå inte bryr sig om maten-så lägger vi krutet på temat! Självklart är vi lekledare ute i mörkret då vi har höst och vinterbarn! Men ficklampa och tända eldar på trädgården höjer stämningen!

Annie

Jag kommer knappt ihåg några barnkalas från min barndom, minns nåt enstaka. Som du så kompenserar jag nog min barndom nu med mina egna barn. Vi har också alltid hemmakalas, barnen har blivit bjudna på lekland, lazerdome, badhus osv och det är väl jättekul men det blir ju så att barnen leker med nån kompis och så är barnen utspridda över leklandet eller badhuset så ibland har de knappt ens sett till födelsedagsbarnet. Så vi är hemma (nån gång också varit i lekparken på området). Jag bakar en massa fika och så har vi lite lekar. Ibland har vi haft fredagsmyskalas som börjat med tacos och sen fika och lekar. Det har också varit poppis och himla smidigt att ta det en fredag eftermiddag/kväll efter skolan. Våra barn fyller år under den varmare delen av året så ofta kan de också vara ute och leka, hoppa studsmatta, gunga osv. Vi brukar ha en begränsad tid. Då vet man när kompisarna kommer och när de ska gå. För mindre barn täcker 2 timmar gott och väl. Bjuder inte heller hela klassen, brukar hålla oss runt 10-12 barn som max ungefär. Nu går mitt äldsta barn på mellanstadiet och jag tänker att det nog snart börjar avta det där med de klassiska barnkalasen.

M

Emma: du har ju redan fått flera bra tips här. Vi har alltid utomhuskalas delvis pga att vi inte orkar/kan ha så många barn hemma - men, också för att barnen verkar tycka det är kul och det ser ut som om de leker bättre och det blir mindre konflikter och kaos ute.

Platser som kan funka bra:
- en fin förskolegård/skolgård - vi har flera i området med bra lekgrejer och lite natur på, vindskydd/sittbänkar och eldstad. Har aldrig varit problem att låna efter stängning eller på helgen om man plockar undan efter sig. Plus här är att barnen inte springer bort i och med att det finns en grind att stänga..

- vår kommun har flera uteområden/lekparker/naturområden med större klätter-/gungställningar, löpbanor, vindskydd och grillplatser som vi bara stämt träff på för kalas. Ibland har vi förberett någon lek men oftast leker de bara på av sig själva.

- utanför huset (beroende på hur man bor såklart), när de varit små har det varit enklast att ha tillgång till toa etc och det har funkat fint att bara göra i ordning nån plats att sitta / grilla och lite lekar (har alltid såpbubblor, de kan underhålla sig i timmar med detta + kalasbilderna blir smashing!).

Vi har alltid både start- och sluttid, 90min/2h brukar vara bra, så ser man ljuset i tunneln och kan ha ett slags upplägg på mat, lek, skattjakt, tårta/glass - alla hämtade innan det spårar ur - färdig!

Vi hänger bara upp några ballonger så signalerar det 'kalas' för barnen och verkar vara något helt annat än en vanlig dag på lekplatsen.

Vi har också ofta bett någon/några andra föräldrar (som vi gillar..) om att vara med så att man är ett par extra vuxna (kaffetermos till dessa!) - det finns faktiskt folk som tycker det är mysigt att vara med och som blir glada över att bli 'bjudna' som barnets +1..

Lycka till!
Idyllen behöver inte vara så påkostad - våra barn blir på riktigt superglada bara av att vännerna kommer och de blir uppmärksammade. Jag har inte tid/ork med superproffstårtor, men barnen tycker min standard långpannekaka blir superfestlig med lite pynt på (strössel, tandpetarflaggor, tårtljus) - de är verkligen tacksamma!

Helena

När vårt barn fyllde sju i våras hade vi Pokémon-kalas. Vi köpte billiga mini-Pokémon och pokebollar på Wish, och så placerade vi ut figurerna i trädgården (på mer eller mindre svårfunna ställen) och gav varje barn ett par bollar var, så fick de ge sig ut på Pokémon-jakt. Inne hade vårt barn ritat en stor Pokémon på ett papper och så skulle de sätta svansen på den. Jag som älskar att göra tårtor hade gjort en pokebollstårta, men det räknas nog som överkurs. Kalaset avslutades med fiskedamm (krav från vårt barn). Det verkade i alla fall som om barnen hade roligt :-)

Annie

Tillägg förresten: yngre barn = färre kompisar bjudna. Hört nån gång att antalet kompisar kan vara max samma som barnets ålder och det stämmer ganska bra när man tänker efter. En femåring behöver inte bjuda hela förskoleavdelningen, 4-5 stycken av de kompisar som hen leker mest med räcker gott och väl. Det brukar bli mest lyckat också, för då bjuder de kompisar som de verkligen känner och trivs med.

Christina

Till Emma: Om ditt barn har en bästis kanske ni kan bjudna hem det barnet för övernattning? Massa godis och film :)

För övrigt så gjorde jag din tårta när min son fyllde 1 i somras, den såg förjävlig ut!! Men var god :) Jag är usel på att baka och usel på att planera kalas! Blir så stressad att jag knappt kan prata och gråter.. Liiiiite som min mamma själv alltid har varit så jag vill också ge mitt barn nått annat. Nästa år har jag lovat mig själv att inte stressa upp mig för det är inte så jag vill att han ska minnas sina kalas/högtider. Tror det hänger ihop oerhört mkt med att vara kvinna och ha för höga krav. Aldrig hört en man säga nått sånt..

AnnikA

Jag älskar kalas, och gärna enkla kalas, de är ofta de bästa. Massor med ballonger, nån slags aktivitet planerad (inte alltid nödvändig att genomföra) och en liten överraskning. Fortfarande har vi såna kalas, fast barnen är stora (och fiskdamm för vuxna är gravt underskattat!).

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog