Nu kan man köpa min senaste print i mindre storlek och för ett mindre pris!
För ett tag sen registrerade jag företag. För det behöver man om man drar in pengar på sånt man säljer, oavsett om det är tjänster eller produkter, och jag säljer ju. Jag säljer massa konst och så säljer jag ju mig själv liksom haha, nä men de donationer jag får från er är ju så pass regelbundna att de måste behandlas som inkomst. Sen så skriver jag ledartexter som jag får betalt för och så får jag några slantar via bloggen också. Många bäckar små liksom. 
 
 
Så jag registrerade företag. Fick panik och avregistrerade. (alltså jag fattar inte hur jag ska förväntas sköta sånt? Ni som har ADHD/ADD fattar ju men ni andra kan inte föreställa er stöket i mitt huvud) Men så insåg jag ju att det håller ju inte så jag registrerade om det häromdagen.
 
Och nu sitter jag och sliter mitt hår. Dels för alla saker som ska bokföras (i ordning?!?!), inköp som ska hållas koll på och försäljning som ska redovisas (jag har suttit och gått igenom alla kvitton inne på mitt tictail, tack och lov kan de skrivas ut och då står det tydligt vad som är vad) och för alla pengar som ska ges till skatteverket?!?!
 
HÄLFTEN av allt! Hälften av all min försäljning. Hälften av allt ni donerar. (eller minus moms på det iallafall) Så om ni ger mig en femtiolapp så får jag tjugofem och om ni köper en print för 450 så får jag bara hälften. Eller mindre än hälften till och med! 
 
 
Mitt svarta lilla borgarhjärta vrider sig i plågor inför detta.
 
Ja jag vet socialism och skatt WOHOO liksom men man blir jävligt sniken när man ser det svart på vitt. Samtidigt så känns det ju bra att 1. bidra till skattekassan 2. bidra till sin egen pension 3. hålla ryggen fri 4. donationerna faktiskt blir skattade på för då känns det ju ännu mer som en riktig inkomst för mitt arbete
 
Förresten, vill man bidra till min skrala men ändå egna lilla kassa så kan man ju förutom donera faktiskt handla konst och NU går det faktiskt att köpa min senaste "Holy Feminist" i ett mindre format, för en mindre peng också. A4 och ni hittar den här
 
 
Cecilia

Hej, jag tror det står fel pris på Holy Feiminist A3 med text (NOK 148, kanske SEK 150).

Svar: oj tack för hojt! Såg inte det, undra hur det blev så? Har suttit och ändrat lite i frakten men har inget minne av att jag klickat fel.
Lady Dahmer

lars

Lycka till med ditt företag. Kämpa på i Feministkampen

Malin

Haha jag vet, även jag har ett litet företag och även jag blir chockad varje gång när jag ser hur mycket pengar som går direkt till staten. Men gör såhär: om du av köparen tar 500 kr för en tavla (400kr plus 25% moms, alltså 100 kr moms ), så lägg direkt undan 300 kr (100 för moms och 200 för skatt och avgifter). Skapa ett särskilt bankkonto för detta. Då har du alltid pengar för att betala in moms och skatt/avgifter, och om du inte tjänar massor (så schablonavdraget blir procentuellt mindre) blir det lite över också när allt är inbetalat. Det tycker jag känns bra, att ha lite kvar på kontot för sådana utgifter, om man får dåligt besked på deklarationen och måste betala in restskatt.

Svar: MEN VA FAN DET ÄR JU MER ÄN HÄLFTEN
Lady Dahmer

Emma

Förlåt om jag är trög men betyder "holy feminist" att den även har ett kristet budskap? Är ju inte så förtjust i religion (då de flesta religioner hatar kvinnor) men jag älskar ju dig!

Svar: Nej bilden har inget kristet eller religiöst budskap. Jag har tagit den kristna (katolska) symboliken och applicerat den på mig själv.
Lady Dahmer

Malin

LD: Ja jag vet! det är mer än hälften av totalpriset, eftersom kunden måste betala momsen och du bara är en förmedlare av moms till staten, så att säga. Det är därför det är jättetufft att vara företagare, särskilt om man vill sälja till privatpersoner... ska du få några pengar över måste du vara så dyr att kundkretsen blir väldigt snäv :(
jättesvår balansgång.

men som sagt: schablonavdraget gör att vi som tjänar ganska lite får några slantar kvar om vi räknar som jag beskrev längre upp. Tjänar man mycket äts det liksom upp. Och jag föredrar att lägga undan lite för mycket till skatten, än att sitta där sen och inte kunna betala in den!

Mie

Fast ungefär så är det väl för anställda också, bara det att man inte ser delen som försvinner. Har bott i ett land där det även skrevs ut på lönebeskedet hur mycket företaget betalade för mig varje månad och totala summan var ungefär dubbelt så stor som jag fick ut efter skatt. Hade också gärna betalat mindre skatt såklart, men hellre högre skatter och bra/gratis sjukvård, skolor etc.

Malin

Mie: ja, jag har också bott i ett land där jag såg på lönebeskedet vad jag kostade arbetsgivaren. Jättemycket!
Fast för anställda har ju den anställda och arbetsgivaren kommit överens om en lön som den anställda ska ha, den anställda vet ju alltid om hur mycket hen får i slutändan. Medan egenföretagarens kund ser ett jättedyrt pris, säg 500! och sällan tänker på hur lite av de 500 som går ner i företagarens egen ficka.

hanna

Malin och Mie: Jo, precis så är det ju. Jobbar jag som anställd och får, säg 30 00o i månaden, måste jag som företagare fakturera 60 000 för att få samma lön efter skatt. Företaget betalar samma summa (eller ja, det blir ju alltid billigare med frilansare/konsulter än att anställa) men i det ena fallet betalar företaget sociala avgifter och i det andra fallet jag som egenföretagare. Men som ni säger, det tänker ju alltför sällan kunder eller tyvärr ens alltid uppdragsgivare på.

Linp

Var/vilken tidning skriver du ledartexter?

Svar: Etc
Lady Dahmer

R

Hanna: Överlag är konsulter ju mycket dyrare än att anställa! Men man väljer konsulter för att man kanske har svårt att hitta rätt kompetens själv, eller inte vet vad man behöver riktigt, eller bara behöver något en kortare tid. En dyr konsult som du kan sparka ut när som helst är ändå billigare än en felanställning som du sedan är fast med för tid och evighet.

blåmesen

Förstår att det känns bittert, framförallt detta med att den som är intresserad av att köpa bara ser att det är dyrt, inte att hälften av det den betalar kommer att gå till staten.

Med det sagt: älskar att betala skatt. Blev liksom upprörd första gången jag fick tillbaka på skatten p g a jobbskatteavdrag. Va? Det är ju jag, som jobbar, som har råd att betala skatt. Varför ska de dra av då?

Malin

Beställde just en print! Så mäktiga!

Matilda

Hos vem trycker du upp dina prints? De ser ut att ha bra kvalité!

Svar: ett riktigt tryckeri! text4u på södermalm.
Lady Dahmer

Anna

Jag önskar att Dålig morsa också kommer att finnas som A4, skulle så gärna vilja köpa den, men har inte plats för A3.

Chs

Kan du inte skriva några blogginlägg där du berättar mer om hur du tänkt kring dina verk? Jag tror att vi är många som uppskattar att lära sig så mycket vi kan om bakgrunden till den konst vi köper. :) Förutsatt att du är bekväm med att dela med dig såklart!

Catten

Ja, det blir ett uppvaknande när man ser svart på vitt hur lite som blir kvar.

Jag hade eget i ett tiotal år och jag jobbade minst en helg per månad i butik "extra" utöver det jag gjorde inom mitt företag för att känna att jag kunde ha råd att ta ordentlig semester och att kunna ha råd att vara sjuk (betydligt sämre som egen vid sjukskrivning än som anställd).

Helen

Hurra, äntligen kunde jag också bidra till kampen! Och erhålla vackra bilden! WINWIN.

Trygga räkan

Fast det är väl bara på vinsten du skattar? Om du investerar i nått för företaget, typ du tar fika och pratar jobb eller köper en dator eller hyra (även i hemmet), ja, då kan du dra av det. Jag blev chockad över hur LITE jag betalade i skatt när jag hade företag. För allt gick ju att dra av i det närmaste. "Avdragsgillt betyder helt enkelt att du har rätt att bokföra något som en kostnad i ditt företag. Då minskar vinsten i företaget och du sänker skatten, eftersom en enskild firma betalar skatt baserat den vinst du får."

Malin

Trygga räkan: du kan inte dra av särskilt mycket alls nuförtiden, jag har varit på Skatteverkets kurser och det är jättestränga regler för avdrag.
Jag tror väldigt få företagare blir chockade över hur LITE de betalar in...!

Malin

"Fika" är inte avdragsgillt även om man pratar jobb, du får bara dra av momsen. Hyra i hemmet kan man bara dra av om arbetsrummet har egen ingång och är tydligt avskilt från resten av bostaden, till exempel.
En dator kan du bara dra av en viss summa för, du kan inte köpa en dyr dator och kräva att få dra av hela.
Och det måste vara uppenbart att du behöver den för jobbet och inte bara som "privat" dator. Osv. Plus att dessa kostnader, hela datorkostnaden till exempel, oavsett hur mycket du får dra av, är ju pengar som dras från vinsten, dvs det blir mindre att ta ut i lön för företagen.

Lady Gogo

Alltså nu tappar du mig mer än vanligt faktiskt, jag har fått för mig att du är en ultrakommunist och tillika ultrafeminist? Ni gillar väl skatter? Tanter som du ska väl kunna gå hemma och slå dank och samtidigt ha alla ungar på dagis och skola, få gratis sjukvård, berikat kulturliv, vackra blommor gratis i krukan, värna om ensamkommande, polisbeskydd för alla kvinnor som måste ha det osv. Vad har jag missat? Någon måste betala och så även du? Vad är det jag inte förstår eller vad är det som du inte förstår?

Julia

Lady Gogo: Jag tror du behöver se över inlägget hon skrev igen. Kolla specifikt där hon listar 3 punkter om hur hon ändå i "slutändan av detta" känner om att betala skatt :)

karin

Att betala skatt är ju faktiskt mycket att betala till sig själv. Det är mycket vi tar för givet. Bra att vi tillsammans bidrar till det som är VÅRT!

Maria

Trygga räkan och Malin:

Jag upplever samma sak, satan vad mycket avdrag man får göra!
Den som känner till dessa möjligheter och är noggrann med att spara kvitton kan ju dra av hur mycket som helst. Tycker reglerna är så generösa att jag som vänster snarare blir upprörd haha!

Att få ha skattepengarna i sin ägo en period kan ju dessutom betraktas som ett slags räntefritt lån, och har man pengar över ska skattekontot tydligen ge helt okej ränta har jag blivit tipsad! (kanske kan anställda också förvara pengar där?)

Malin

Maria: allt du drar av är ju reella kostnader. Vi kanske pratar olika nivåer av intäkter här. Många av oss med små enskilda firmor känner inte igen oss i din beskrivning av att kunna dra av hur mycket som helst, alltså ha haft enorma utgifter för företaget, och ändå ha pengar kvar att leva på. Och att se skattepengar som ett räntefritt lån låter helt absurt. Använder du dem måste du ju väldigt snabbt tjäna in tillräckligt många nya för att täcka både den månaden och nästa.
Nyfiken att höra vilka branscher ni är i som lever i detta överflöd av pengar och avdrag?

hanna

R: Precis så jag menar!

Jennie

Jag tycker att upp till en viss summa kan man få skatta lite mindre som egenföretagare. Så att man klarar hyra och mat i alla fall, sen när det blir mer skattar jag gladeligen mer. Men det är tufft med dom där 50% när man knappt drar in till hyran ibland.

Anonym

Jag fattar inte vad ni klagar på. Ska vi ha råd med kvinnojourer, bra förlossningsvård, medborgarlön, en human flyktingmottagning där alla som behöver skydd får stanna måste vi ha rejäla skatter. 50 procent är inte för mycket. Jag tycker att företagare som lever på andras arbete ska betala mycket mycket mer.

Anonym

Ensamföretagare kan gott betala de också

Anonym

Jag har varit tvungen att leva på sjukpenning de senaste tio åren efter att GA gått in i väggen på mitt förra jobb. Jag vill såklart börja jobba igen men det går inte nu. Jag kan berätta för er att sjukpenningen inte är så hög. Jag och alla andra som är lika utsatta som mig skulle verkligen behöva mer pengar. Säkert! Ni lyckliga som har ett jobb och tjänar borde kunna betala lite mer i skatt.

Anonym

"Du har råd"

Linda

Kommer det in nya prints av Holy feminist? Missade att köpa när de fanns! Hade vart fin julklapp!

Chris Linander

Hej,
Vill kunna köpa en tavla målad av dig till min dotter.
Hur kan jag göra det. Chris

Svar: Hej! Jag säljer inga orginal men prints i min butik på Tictail. Den är dock stängd en vecka eller två så går ej att söka på men återkom gärna till http://ladydahmer.tictail.com
ladydahmer.nu

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog