Stå upp för aborträtten!
Idag står jag upp för aborträtten. Eller det gör jag ju jämt men idag så är det internationella dagen för säkra och lagliga aborter. Säkra aborter räddar nämligen liv. Och minskar fattigdom.
 
När kvinnor får bestämma om och när de ska ha barn stannar de i skolan längre, får bättre ekonomi och föder friskare barn.
 
Jag har gjort tre aborter och det är det bästa jag har gjort. Samtliga i ansvarslösa sammanhang vilket säkerligen provocerar många. Hoppsan Kerstin, liksom. Men för mig är det en självklarhet att man ska få göra hur många aborter man behöver, oavsett varför eller hur ofta.
 
Aborträtten som kvinnor före oss slogs för och som vi tagit för given är än en gång under attack. Ute i Europa har vi sett en backlash i abortfrågan där lagar skärpts och aborträttigheter försämrats. Här i Sverige har abortmotståndet fått ett uppsving och det talas om att införa samvetsklausul för att möjliggöra för vårdpersonal att vägra utföra abort. Man säger sig värna om de ofödda barnen men det hela bottnar i kvinnohat och moralism.
 
Ekvationen är enkel:
 
I ett land där abort är lagligt sker ett visst antal aborter per år, på sjukhus under säkra förhållanden, av utbildade läkare som vet vad de gör.
 
I ett land där abort är illegalt sker samma antal aborter per år, men av människor som i bästa fall är utbildade läkare, men som lika ofta är en bekant eller en total främling som vill tjäna pengar på kvinnors utsatthet.
 
Varje år dör nästan 50 000 kvinnor och 7 miljoner kvinnor får allvarliga skador efter att ha gjort abortförsök själva eller hos någon utan vårdkunskap. Att äta krossat glas, dricka blekmedel eller att föra upp vassa kvistar i underlivet är några av de desperata metoder som kvinnor tar till när de inte får tag på en abort.
 
Kolla in hashtaggarna #ståuppföraborträtten #rfsu #sept28 på Instagram. 
 
 
Ser att en del influensers sponsrats av RFSU för denna kampanj. Jag har avsagt mig ekonomisk ersättning då jag 1. Tycker denna kampanj är viktig o behöver ej bli betald för att delta 2. Ej låter mig köpas (sponsras) av företag eller föreningar. Förtydligar detta så ingen undrar.
Liv

Sjukt viktigt inlägg och bra skrivet.
Tycker själv att alla anledningar som rör kvinnans liv ska vara okränkbara. När det kommer till att abortera pga viss vetskap om fostret som fosteravvikelser eller kön (väldigt ofta kvinnliga foster) tycker jag däremot att det blir långt mer problematiskt. Jag tror och hoppas att dessa skall gå att hålla isär.

Nina

Så viktigt!
Sjukt snygga trosor för övrigt.

ML

Idag använder jag argument som jag lärt mig av dig Lady Dahmer, när jag debatterar med människor som vill sänka gränsen för abort i Sverige. (T.ex. på Alexandra Nilssons blogg, hon lyfte ämnet idag och uppmärksammade om att SD vill sänka abortgränsen.) Det är så fantastiskt att ha verktyg nog att kunna ta striden och vara med och kämpa för rättigheter som inte alls är så givna som många tror.

Ellen

7 miljoner?! :0 Det är ju inte klokt! Och bara den siffran borde ju räcka för att övertyga abortmotståndare att aborterna skulle fortsätta oavsett om det är lagligt eller olagligt! Kan jag tycka...

Wendigon

Sjukt viktig fråga som har så otroligt stor inverkan på kvinnors liv. Jag blir mörkrädd när jag surfar runt och ser hur abortmotståndare försöker flytta fram positionerna ("jag är för abort MEN osv") genom att förmänskliga foster och lägga fram det som att det är ett jätteproblem att aborter utförs sent.

Jonas

Wendigon: Alltså för mig är ju abort ett "nödvändigt ont" på så sätt att de måste kunna tillåtas för att ha ett civiliserat samhälle där kvinnor inte far illa.

Men foster är väl mänskliga eller? Fattade inte riktigt den biten...

Jag tror ändå att människor kan ha två tankar i huvudet och att de flesta tycker att det är både en enkel och samtidigt komplex fråga: enkel för att det inte finns något annat rimligt val än att tillåta laglig abort, och komplex för att alla frågor som rör mänskligt liv och död inte kan vara annat?

Jag kommer tack och lov aldrig behöva fatta det valet, men inte är det väl nåt som bara slentrianmässigt görs på bred front? Det är ju ett svårt ställningstagande för en gravid kvinna liksom?

Malin

Jonas: jag håller helt med dig här. Abort är ju något svårt att resonera kring, både i teorin och i verkligheten för oss kvinnor som hamnar i den situationen: hur jobbigt det än är att säga det så avslutas ett liv som inte hann ha någon som helst talan i sin egen fråga, men som skulle ha utvecklats till en person om allting fortskridit enligt naturen. MEN abort är samtidigt något nödvändigt, något som är det minst dåliga av två dåliga ting, eftersom alternativen för kvinnor är "legal eller illegal abort", inte "abort eller inte abort".
Sedan kan man ju diskutera varför Sverige har så höga aborttal, flest aborter i Norden och antalet ökar mer än i andra jämförbara länder. Är svenskar sämre än andra på preventivmedel?

Wendigon

Jonas: Jag tycker att vi har en bra abortlagstiftning i Sverige. Tycker inte du det? Vad är det du vill diskutera ang foster?

Ang om det är ett svårt beslut kan jag inte tala för andra. Det kan säkert bero på en mängd faktorer om det är svårt eller inte. Men själv har jag gjort två aborter. En tidig och en sen (som godkändes av socialstyrelsen ). Båda dom besluten var jättelätta att fatta. Och jag är oändligt tacksam för att jag bor i Sverige.

Jonas

Wendigon: nej jag förstod inte hur du menade bara med att mänskliga foster "förmänskligades."

Skönt att dina erfarenheter varit så goda! Det är ju högst subjektivt för var och en som gått igenom detta. En närstående till mig var närmast traumatiserad av ånger över sin abort och det kanske påverkar hur jag betraktar detta som fenomen.

Som jag skrev ovan ser jag laglig abort som något som anstår ett civiliserat samhälle. Så ja, då är ju lagstiftningen bra. Vad ingreppet sedan innebär för varje enskild kvinna är ju dock mer nyanserat än "bra" eller "dåligt"

martajohansson96@hotmail.com

Wendigon: anser du att (mänskliga) foster inte är människor?

Märta

Wendigon: anser du att (mänskliga) foster inte är människor?

Wendigon

martajohansson96@hotmail.com: Jag anser att ett foster är foster. Men det är inte viktigt för mig vad vi kallar det. För oavsett vad vi kallar det så handlar det primärt om kvinnorna och deras liv, hälsa, kroppar och beslut.

Krister

När man aborterar väljer man bort en människa.
Punkt & slut.
Det säger jag UTAN att vara medlem eller gilla nåt
politiskt parti eller en kristen kyrka.

K

Jonas. För mig och de vänner jag har som gjort abort var det ett JÄTTElätt beslut att fatta och en enorm lättnad, ja nästan glädje, när det var gjort. Jag grät för att jag VAR gravid inte för att jag skulle göra abort/hade gjort abort. Bara för att nyansera lite i all välmening!

My

Krister: Man väljer bort nåt som eventuellt skulle kunna bli en människa. Det är ganska komplext att skapa liv och bara för att celler delat sig rätt i, låt oss säga, nio veckor behöver det inte alls bli nåt liv. Besides anser jag att mitt redan varande liv ska gå långt före nåt som vi inte ens vet skulle bli ett liv. Födda kvinnor är viktigare än ofödda eventuella människor. En graviditet och förlossning är dessutom livsfarliga att genomgå och kan innebära enormt lidande för den gravida. Såklart går även det före nåt man inte ens vet ska bli liv.

Blyg

Wendigon: Jag tycker också att foster ibland tenderar att förmänskligas, förstår hur du menar och håller med dig. Tänker, att förmänskliga foster eller tala om dem som "barn" eller "små liv" lägger sten på börda för den som ansett en abort befogad men ändå är ledsen över den.
Tror att det som gör det så svårt att resonera i frågan är att fostren övergår från cellansamling till små människor så gradvis, dessutom ser de ju väldigt fort ut som små människor.

Peh

Tack för att du skriver om detta viktiga ämne! Jag har på senaste tiden förfärats över de åsikter som florerar på nätet i abortfrågan och blir totalt mörkrädd. Så det är otroligt viktigt med just sådana här uttalanden. Jag bläddrade igenom kommentarsfältet hos en storbloggerska som skrivit om ämnet och det var verkligen fördjävligt, fanns bla en hel drös kvinnor(!) som uttryckte så märkliga åsikter och ställningstaganden. Jag förstår inte, inser de inte att det handlar om deras rättigheter till sin egen kropp? Sen blir jag så sjukt provocerad över de idiotiska uttalanden (ofta från män, men även kvinnor) som hävdar att kvinnor använder abort som preventivmedel och att det plötsligt är ett jätteproblem. Haha blir arg bara av att skriva om det nu...

J

Detta har inget med inlägget att göra, men jag måste fråga - vart har du köpt trosorna? Supersnygga!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog