Vad är meningen då?
Jaha vad är meningen med mitt bloggande, skrivande, aktivistande och feministande då om inte för att nå männen, dessa universums nav och medelpunkt? 
 
Enkelt:
 
Meningen är att stärka och stötta kvinnor. Att bygga kvinnlig gemenskap och uppmuntra starka och stabila relationer mellan kvinnor. Att få kvinnor att förstå hur allt hänger ihop och att det inte är deras fel att de utsätts för förtyck.
 
Det är iallafall där jag lägger mitt engagemang. Och det räcker för min del iallafall. (Och det är verkligen inte fy skam)
 
Vi behöver inte männen. Vi behöver bara tillräckligt många kvinnor som går ihop för att vi ska vara starka. Jag skriver till er och ni lyssnar. Ni gör ju det. Ni är ju tiotusentals och ni lyssnar på vad jag skriver. Sen går ni ut till era liv, er vardag, era arbetsplatser och umgängeskretsar och familjer och pratar om det vi pratat om här. Och de ni pratar om går ut till sitt... ja ni hajjar ju.
 
Vi sår frön överallt och det ger förändring och det ger resultat även om det inte verkar som så emellanåt. Vi bygger upp och även om just jag eller du eller nån annan inte når ända fram så gör vi ju det tillsammans. 
 
 
Malin

Det är så lätt för män att säga "jag är feminist". Sedan har de en fru som tar hela föräldraledigheten eftersom de själva har ett "jätteviktigt" jobb, och frun tar allt ansvar hemma eftersom hon "tycker om att laga mat". Och då har vi ju ingen förändring, trots de fina orden.

Maria

Precis så gör jag! Det du skriver och berättar om, det tar jag till mig och funderar på, lyfter det sedan med min partner, vänner och kollegor. Snacka om att nå ut! Du stärker mig med dina ord och din fakta. Du ger mig så mkt kött på benen, och du ger mig mod att ta plats och aldrig ursäkta mig! Du ger mig insikt i saker å ting, shit plötsligt förstår jag att jag inte är den enda kvinnan som varit med om saker och känt saker på ett visst sätt. Det är bara patriarkatet som lärt mig allt detta vidriga som jag tvingas stå ut med och genomleva som kvinna.

Jenny

Känner styrka och ren kärlek för dig och alla medsystrar när jag läser och reflekterar över denna text. Om du bara visste vilken ögonöppnare du har varit/är för mig och min partner. Tack!!

Anonym

Satsa på systerskapet fullt ut! Du behöver inte din man.

Hanna

Vi behöver inte männen, håller helt med. Kom och tänka på detta i och med att jag arbetar inom vård-och omsorg (som spec.utbildad uska inom äldrehälsa) och överallt (från samhället, politiken och media) får man höra att det behövs fler män inom vårdyrket. Att det är manlig personal som ska rädda yrket, få upp lönen och höja statusen etc. Bara vi kvinnor duger ju inte. Jag kan tala om att vi (i alla fall på min hemtjänst) inte behöver mer manlig personal. Eftersom 90% av våra vårdtagare är kvinnor (männen dör tidigare) och de flesta tanter vill absolut inte ha manlig personal så går liksom ekvationen inte ihop. Inte ens vissa manliga vårdtagare vill ha manlig personal. Vi behöver inte bli räddade av männen, för de är många gånger rätt odugliga på att förmedla god vård-och omsorg (talar av erfarenhet). Vi klarar oss rätt bra utan dem och skulle vara tacksamma om samhället och övriga såg att vi kvinnor inom vårdyrket duger rätt fantastiskt ändå!

My

Hanna; så sant allt du skriver <3

StinaS

Vi kvinnor som läser och tar till sig dina texter har ju också nätverk och kan påverka. Jag jobbar i ett yrke där jag träffar många politiker och andra beslutsfattare. Tung industripolitik står på dagordningen, och jag har inga problem att få männen att lyssna. Feminismen smyger jag in mitt bland pengarna. Med dina analyser i ryggen är jag helt säker på att jag planterat små feministiska tankefrön i mer än en makthavares huvud. Och det bästa är att de inte har en aning om vad jag gjort. Jag är smart och tålmodig och smyger in det feministiska budskapet inlindat i pengar och makt. Då går det rakt in i hjärnbarken. Du stärker mig och jag påverkar dem. På mitt sätt. Vi har alla olika plattformar och styrkor, låt oss utnyttja det istället för att kräva av enskilda feminister att de ska göra allt och vara perfekta förebilder. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Kvaser

Hej Hanna.
Vad menar du med 90% är kvinnor? Inom vilken åldersgrupp?
Personligen tycker jag att man ska gå efter utbildning och arbetsmoral och inte efter ålder, kön eller hudfärg vid anställning. Har jobbat inom vården fast bara några år och det fanns enligt mitt tycke många äldre som absolut inte tyckte om mörkhyade. Har träffat en hel del urkassa människor som arbetar inom äldreomsorgen och det var ingen skillnad vad de har eller inte har mellan bena. Kass tålamod och en förbittrad syn på människor det var vad de hade. Jag tycker vården behöver bra och goda medmänniskor med kompetens. Givetvis med mer lön för det är inte lätt.

Malin

Bara en annan tanke som dök upp i mitt huvud. Vi behöver inte män skriver du. Hur ska vi fortplanta oss utan män? Jag menar det behöver ju vara en kvinna och en man för att kunna fortplanta sig. Eller hör inte det till saken i frågan? Bara undrar och blev lite nyfiken..

L

Så rätt, vi behöver inte män. Framförallt behöver vi inte män som skriver kommentarer under ett kvinnligt namn och låtsas att dom inte fattar vad du menar. Det är verkligen skrattretande enkelt att utläsa vilka kommentarer som är skrivna av en man.

Malin

L: jag skulle inte vara så säker om jag var du, för även jag (kvinna) har blivit anklagad för att vara man när jag inte höll med övriga i kommentarsfältet (Jag är samma Malin som i första kommentaren här, men inte den som skrev strax innan dig).
Det är oerhört irriterande att bli tagen för en man bara för att man inte följer konsensus i tråden, och eftersom det hänt mig så är det tydligen inte så skrattretande lätt att läsa in kön bara genom en kommentar. Som om alla kvinnor skulle tänka och skriva likartat!

Kvaser

L; ne, behov av ett visst kön behövs sällan. Men hur vet vi att du inte är en man? Kan du läsa av etnicitet också?

Hanna Karlsson

Jag pratar ofta om det som jag läser här med vänner och familj. Sluta aldrig, det du gör är superviktigt!

Therese

Malin -

Nej män behövs inte för fortplantning egentligen, bara spermier
Vetenskapen kan teoretiskt sett skapa spermier från kvinnors ägg/stamceller och befrukta ett annat ägg, annars så finns de också kvinnor med spermier och transpersoner/ickebinära/intersex med spermier, dessutom har en person med pung flera miljoner spermier, så behövs inte "en man och en kvinna" egentligen utan de räcker med en person med spermier för att sköta fortplatningen med några tusen personer med livmoder

I teorin iaf

Men sen finns ju några män som är okej, kvinnokampen behöver dom inte och vi behöver inte lyssna på dom, men vi kan ha kul i deras sällskap, välja och vilja ha relation med ändå, utan ett behov

Så tänker iaf jag 😅

L

Eller hur Therese!

Eller så anlägger man ett reservat för utvalda exemplar som får levera en kopp om dan. Vi kan kalla det "The Hand Job's Tale". Eller serien HBO aldrig skulle våga göra....

Malin

Till L:
Jaha ok så bara för att man råkar formulera sig lite tokigt så antas man vara en man? Känns något irriterande att bli dömd på det viset. Fientligt på något vis. Men det kanske var fel av mig att ens skriva en kommentar när jag inte förstår mig på sammanhanget. Ber om ursäkt för det. Mvh. Kvinna sen snart 35 år tillbaka.

Stephanie

haha, när patriarkatet liksom är så "mans-normativt" att man inte ens kan se en mening med något om det inte existerar för männens skull.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog