Vi lägger ner mycket tid på att göra feminismen tillgänglig för alla
Jag är så innerligt trött på den återkommande kritiken mot (internetaktiva) feminister som går ut på att vi inte är tillräckligt tillmötesgående mot dels våra kritiker men också gentemot "nyfikna som vill lära sig mer". Kritikerna (Inte helt sällan andra medfeminister till och med, fast mest annat kreti och pleti förstås) menar att en del av den feministiska kampen måste vara att nå ut, övertyga motståndarna samt utbilda folket. (folket = männen, för uppenbarligen räknas det inte att man har nått kvinnorna)
 
 
Jag håller inte riktigt med om det eftersom att jag ogillar krav på människor i utsatta positioner, men oavsett det så tycker jag att kritiken även är helt orimlig och fel.
 
Vi gör ju liksom redan allt det där!
 
Vi driver våra bloggar, facebookgrupper, instagramkonton med mera - där vi skriver hundratals med informativa, analyserande, debatterande och kunskapssprängda inlägg och vi twittrar om feministiska sakfrågor till förbannelse och vi deltar i ziljoner diskussioner i feministiska diskussionsgrupper och vi debatterar om och om igen med andra människor, offentligt där i spotlighten för alla att följa och läsa. Vi lägger ju ner sjukt mycket tid och energi på att göra feminismen mer tillgänglig för alla. 
 
Hur mycket mer kan vi göra egentligen? Vad mer kan vi göra för att "nå ut"?
 
Vi tar debatten och vi utbildar. Hela tiden! Låt aldrig nån påstå annat!
 
Vad vi inte gör är låter vårt motstånd (männen) ställa villkoren eller bestämma premisserna för detta. Män vill ju nämligen allra helst att man ska ge dem privata gratislektioner. De kommer till mina plattformar och kräver svar på deras frågor. "Övertyga mig!", "Förklara detta!" och liksom förväntar sig att jag ska servera dem allt på ett silverfat. Och gör man inte det så heter det att man inte kan ta debatten och att man inte lyckats nå ut. 
 
Men att det handlar bara om att de är lata och att de inte ens orkar uppsöka min blogg eller följa mina plattformar får helt enkelt vara deras förlust och nu tycker jag vi slutar påstå att feminister är dåliga på att bilda sin omgivning för det är ju helt enkelt inte sant.
 
Och så tycker jag att vi slutar behandla män som små barn och slutar servera dem. De kan gott ta lite jävla ansvar själva! Det finns gott om information att tillgodose om man bara vill. 
 
 
 
 
 
 
Här har vi en liknande typ av kritik som jag också möter då och då. Oftast i syfte att förminska mig och det jag gör, liksom påpeka att jag inte har politikerna i min hand, att de som räknas inte lyssnar på mig, att beslutsfattare och de med maktpositioner inte nås av mina texter och att det jag då gör är... värdelöst? Jag tycker detta är helt absurt.
 
Om inte det jag räknas, som ändå har tiotusentals följare, vad räknas då? Nu säger jag inte att jag gör några stordåd och nej, hen har ju rätt - jag når ju inte direkt till riksdagen (även om jag har både vänner och andra kontakter inom politiken) men om det är kravet för att ens engagemang ska räknas så kommer ganska få kunna möta det. Jag blir faktiskt riktigt illa berörd av detta. 
 
Sen är det ju inte så det funkar heller. Att politiker och beslutsfattare bara kan nås genom att man får direktkontakt med och lyckas övertala just denne. Det räcker att nå de som röstar. De räcker med att nå andra medmänniskor som tillsammans bildar en rörelse som förändrar. Herrejisses liksom, som Karin sa på instagram och som jag visade i förra inlägget: vi förändrar ju visst på politisk nivå! Hallå liksom, samtyckeslagen! BB-marschen som faktiskt gett resultat. Och så vidare. 
 
Och där är jag högst delaktig. Precis som ni är. 
Maja

Sen försöker väl du och dina följare visst nå männen: Genom att försöka uppfostra era söner till en ny sorts man.
Jag håller inte med om att det skulle vara en bra metod, men nog är den bättre än att försöka involvera de existerande männen.

Therese

Maja -

Varför är det inte en bra metod att försöka uppfostra söner till en ny sorts man?

Jos

Du är fantastisk och når så jävla många. På fullaste allvar gör du stor skillnad, jag menar du har varit en stor del i min feministiska utveckling.. Just för att det du gör är så tillgängligt, det finns på nätet där jag spenderar mycket av min tid. Gradvis har det hjälpt mig att förflytta mina positioner. Är inte det värt något? Fattar du hur mäktigt det är någonstans? För mig är det en sjukt stor grej. Det betyder något på riktigt. Det är inte utan värde, det kan jag säga med säkerhet. Det vet jag. Låt oss fortsätta tillsammans! Kram

Hanna Karlsson

Jag har läst din blogg i flera år nu. I början blev jag mest provocerad och irriterad men ju mer jag läst desto mer har jag förstått att du faktiskt har rätt. Du når definitivt ut, du måste inte till riksdagen för att förändra. Låt ingen någonsin förminska det du gör. Du skulle bara veta hur mycket som förändrats i mitt liv tack vare din blogg!

ell

Funderar om du vet om kvinnan som blev slagen av demonstranter i London för hon gick på en paneldebatt om en lagändring i lagen om könsdiskriminering? Feminismen är ju fett otillgänglig om kvinnor behöves vara rädda för våld från de som säger sig vara på samma sida ^^

Wendigon

Tack för den! Hade precis den här diskussionen (jamen övertyga mig då bla bla) imorse med maken och behövde bara läsa din blogg högt nu. :-)👍

Marie

Bra och pedagogiskt inlägg! Nu kan väl ändå ingen INTE förstå det här? Tack för allt du gör <3

Lars

Hej
Har du sett Hinsehäxan på SVT1?
Andra delen imorgon kväll.
Kvinnor hade det inte så lätt på sextiotalet.
Men har det hänt så mycket tills nu idag 17 September 2017??

Eva

Jag försöker göra om och göra mer rätt i uppfostran av mina barn jämfört med mina föräldrars generation. Jag läser din blogg och det hjälper mig att utmana och vidga mitt synsätt så att jag kan göra bättre i min uppfostran, mina möten med andra människor och i diskussioner med människor i min omgivning. Det ger ringar på vattnet som sakta men säkert leder till en hållbar bestående förändring! Har ingenting med högt uppsatta politiker att göra, vi måste alla börja från grunden, se till oss själva först och se vad vi egentligen bidrar med.

Jennie

Du är så klok, ska skriva ut denna text och läsa högt om jag hör någon som gnäller. Tack!

Maja

Therese
Flera generationer feminister har försökt.

Therese

Flera generationer feminister har försökt få jämnställdhet, vi har de inte ännu helt men ska vi därför ge upp?

Pojkarna/snoppbärarna som växer upp idag med feminister blir troligen bättre än dom före, eller ska vi bara ge upp på en gång?
Med små barn som har snopp?

Ska vi ge upp allt som redan försökts?

Maja

Therese
Med uppfostran så får man bara en generation på sig.

Varför skulle ni lyckas bättre än tidigare generationers feminister?

Therese

Bara? Så du ser ingen skillnad mot de bättre från låt säga 4 generationer bak?
Du tror inte det kan fortsätta framåt om en generation blir bättre, inte bra eller perfekta kanske, men bättre? (Samtidigt som dom gamla dör ut)
Du tror inte uppfostran, hemmavid och i samhället, gör någon skillnad?

Så du tycker tidigare feminister inte lyckats någonting mot de bättre? Och du tror inte vi kan göra någon mer skillnad med våra barn?

Jag

Robin, varför skrivs alltid de menlösaste kommentarerna av de mest kränkta männen?

Maja

Therese
Det har blivit lite skillnad på samhället. MEN det är inte män som har gjort det. Det är feminister.

Jag tror att det kan göra skillnad. Men de är fortfarande män. De våldtar, mördar och förtrycker kvinnor.
Jag har en del erfarenhet av män som uppfostrats av feminister och jag tycker nästan att de är värre, eller iaf farligare. De lär sig verktyg som andra män inte har, de kan säga de rätta sakerna, dölja sig bland feminister så att kvinnor runt dem sänker garden.
Det är som med bisexuella, homosexuella och rasifierade män. Bara för att de också är förtryckta så glömmer många kvinnor att kvinnor är ännu lägre i hackordningen och aktar sig inte för dem.

Jag har aldrig varit med om att en man uppfostrad av en feminist har backat undan för att ge en kvinna plats. Tvärtom ser man dem ofta högt uppe i hierarkier. De läser på universitet, de sitter i nämnder, politiska partiers ledningsgrupper m.m. de blir ofta höginkomsttagare.

Anonym

Maja: det finns inget som hindrar kvinnor att göra allt det där (vi är t.o.m. överrepresenterade på universitetsutbildningar). Är man avundsjuk på andras framgång bör man se över sina egna ambitioner.

trino

Lars,

Såhär har min senaste månad varit:

Fått nej tack till ett jobb med motiveringen "du är mer kompetent och driver den linje som bolaget efterfrågar. Men bolaget tror att organisationen (stort miljardföretag) lyssnar bättre på en man så jobbet gick inte till dig".

Blivit utstirrad på brösten vid fyra tillfällen under ca två minuter av en manlig kollega på jobbet (högutbildad man i ca 50 års åldern med familj och barn). Han ändrade blick och ton efter det och skulle prompt äta lunch med mig. När jag vägrade blev jag utskälld.

Vid varje möte på min arbetsplats behöva bevisa att jag faktiskt har kunskaper om det jag är utbildad inom. Ingen man behöver förklara att de kan sitt jobb vid samma möte.

Listan kan göras lång men tiden är kort. Jag vill bli behandlad som en jämbördig medmänniska nu. Inte om en dag, en vecka, ett år eller ett decennie. Nu tack.

Jag är innerligt trött på "argument" som "det går sakta framåt" "så mycket bättre nu än förr" "vi har det bättre än på andra platser i världen". Det hjälper noll när min kropp blir utstirrad, när jag inte blir betrodd med den kunskap jag besitter eller förlorar jobb pga att jag är kvinna.

Anonym

Skrev inte du för ett litet tag sen att du aldrig skulle hänga ut någon av dina följare / skriver kommentarer???

Svar: Jo. Detta är inte nån av mina följare.
Lady Dahmer

Therese

Maja -

Jag har helt annan erfarehet än dig!

Men du menar alltså att pojkar borde uppfostras som dom alltid gjort?
Och att feministiska föräldrar borde inte alls lära dom att vara mjuka, empatiska och se tjejer som människor?
Eller exakt hur borde dom uppfostras?

Och du säger mycket om att män ska backa, jag håller med! Men betyder de att dom, individen, ska göra sig själv hemlös och så han går på bidrag?
(Hoppa av bostadskö och säga nej till jobb) eller exakt vad menar du?

My

Maja trollar. Mata inte trollen.

Olle Oljud

Funderar på om vissa inte vill läsa på eftersom det finns så fruktansvärt mycket info om feminism på nätet...?
Jag skulle rekommendera biblioteket till dessa istället. Det var via Ohj-hyllan som jag läste på om feminismen iallafall..
Buss och kran!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog