Att få ett annat perspektiv på övervikt är läskigt

Varje gång nån tjockaktivist försöker nyansera bilden av övervikt, den sk fetmaempidemin eller kritiskt granska den information och den fakta vi matats med så blir många väldigt upprörda. Nån menar att man "mörkar riskerna med fetma" och så är vi tillbaka på ruta ett och jag undrar; läste hen ens vad folk skriver? Varför tror alla på allt de läser i tidningarna? Nån googlar ''övervikt ohälsa'' och så sitter de på facit sen. ''Forskning visar faktiskt....'' 

Nån annan hänvisar till vården och då skrattar jag högt. (med sorg i hjärtat)

För alla som är överviktiga vet precis hur jävla inkompetent vården är när det kommer till just övervikt. Precis alla tjocka kan berätta för er om hur svårt det är att faktiskt få vård för sina faktiska sjukdomar och skador om man är tjock. Är man tjock får man nämligen nästan alltid ''diagnos fet'' och efter det så lyssnar ingen, inte doktorn, inte vården överhuvudtaget. Det händer att man blir nekad vård och mediciner. Det händer att man dör, för att man inte togs på allvar, för att läkare och vårdpersonal ser fetman först och problemet sen. 

Många sätter likhetstecken mellan övervikt och välfärdssjukdomar och det är här problemet börjar. Många feta lider av välfärdssjukdomar och då drar man automatiskt slutsatsen att det är övervikten som är boven när det i de flesta fall handlar om livsstil. Ni vet korrelation, kausalitet osv. Jag har ju skrivit om det förr. 

Nej, övervikt är inte ett hot eller globalt problem på så sätt. Inte som media framställer det. DÄREMOT! Däremot så är västvärldens livsstil det. Kosten vi äter, stressen vi utsätter oss för, bristen på rörelse och våra stillasittande vardag. Detta ska jag skriva mer om nån annan gång dock, men tills dess snälla snälla snälla sluta ifrågasätt mig och andra tjocka när vi nyanserar häxjakten på tjocka. Sluta kämpa för att upprätthålla föreställningar som skadar! 

Lyssna istället. 

Och om nån nu tycker det är obehagligt att jag och andra kroppsaktivister "mörkar riskerna med fetma" så behöver man bara klicka vidare till nästa blogg, artikel, tv-program, tidning, sajt... typ vadsomhelst för att få en trygg härlig dos av motsatsen och äntligen kunna andas ut.

T.ex Bianca Ingrossos juicebantning. Eller andra smala influensers som "tänker på sin hälsa". 

Puh, liksom. Där var det nära, tänk om en fått ett annat perspektiv på de gamla paradigmerna.

(null)

Anna

När jag var en ca 12-13 år gammal störtdök jag nerför skolans trappa och slog knäna mot kanten på ett trappsteg. Efter det har jag haft smärtor i knäna av o till genom åren. Under tonåren träffade jag en läkare som hade mina knän undersökta och konstaterade att jag förmodligen slagit av bitar av brosk som ibland ligger och skaver och orsakar smärtorna. Inte mycket att göra åt alltså. Kan gå långa perioder utan känningar och sedan har jag rejält ont i ett par veckor och så håller det på.

För ett år sedan hade jag en episod när jag hade väldigt ont och kände att jag orkade inte med det här mer.
Ringde VC som hänvisade mig till sjukgymnast. Gick dit och fick övningar att göra hemma. Sjukgymnast kände och vred och klämde på mina knän och sade att jag säkerligen har början till artros i knäna och det bästa är att träna upp muskulaturen i benen.

När jag idag går in på 1177.se och loggar in och läser anteckningar från detta möte är det allra första som möter mig ordet Överviktig.
Ja,jag fattar absolut att för många kilon inte är bra pga överbelastning. Men det står ingenting om artros eller mina överrörliga leder i anteckningarna. Det viktigaste var tydligen att jag är överviktig.
Jag , som dagligen i 30 år, kämpar med min självbild, som kämpar med att inte gråta när jag ser mig i spegeln , som känner att jag inte duger, jag definieras med ett enda ord.

Överviktig.

Emma Sahlström

Vill bara skicka ett hurra-rop för att du orkar skriva så bra saker. Du ger mig ord och formuleringar att använda när samhället vill trycka ner sin norm i min hals och jag vägrar svälja. När ogenomtänkta påtryckningar kommer får alla jävla håll och kanter om hur en kvinna ska se ut, vad hon ska äta, räkna kalorier, (tänk för i faaaeenn inte på något annat än hur du ser uuuuuuuuuuut) ger du mig en fristad. Ville som bara....tacka.
Tack!

Dan

Heja! I senaste Penntricket pratade ni om ett TED-talk som jag helt glömde bort vad det hette.
Vad var det?

Tack för en viktig podd!

Dan

Svar: The sexy lie
ladydahmer.nu

Annie

Tack! Precis så. Kommer aldrig glömma läkaren på vårdcentralen som under ett besök när jag mådde otroligt dåligt (hög feber och huvudvärk i två veckor - jag kröp fram i lägenheten för att jag hade så ont) började ta upp att han ville skriva remiss till nån viktminskningsgrupp på sjukhuset istället för att ta tag i det problem jag kom med. Minns knappt vad han sa, men jag fick ingen hjälp för det jag sökte för - slutade i att jag gick hem och la mig i sängen. Tog flera veckor till innan jag blev frisk och det blev jag helt på egen hand utan någon hjälp från sjukvården, och eftersom jag inte ville ha kontakt med läkaren igen för att få bli sjukskriven så släpade jag mig till jobbet fast jag var sjuk. Såhär i efterhand inser jag att jag antagligen hade nåt riktigt elakt virus. När en (normalviktig) kollega till mig drabbades av precis liknande symtom ett tag senare blev hon inlagd på sjukhuset och sen sjukskriven nån månad.

Emelie

Nu kanske du har en bra källa på det... men är själv sjuksköterska och tycker att det är viktigt att inte slänga sig med felaktig fakta. Vad har du för belägg när du hävdar att människor dör pga utebliven vård, som nekats pga övervikt? Frågan är alltså inte ställd som ett ifrågasättande, utan med intresse.

Svar: Jag orkar inte gräva i mina böcker eller försöka googla reda på det. Kunskapen finns i mitt huvud efter många års engagemang i frågan. Är du på riktigt intresserad så får du söka själv. Googla diagnosis fat eller liknande.
ladydahmer.nu

Mia

Ja, skönt med kontrast till vikthetsen som råder. Bianca Ingrosso följde sin mammas fotspår och började ” juica” offentligt precis som mamman. Sedan har Bianca en massa yngre följare som följer hennes fotspår...blir en negativ dominoeffekt som påverka allt fler. Så sorgligt, kan inte folk stanna upp och reflektera över följderna innan de sprider sin skit. Bianca som själv lider av ätstörningar och vet hur hemskt det är borde väl aldrig vilja att någon annan ska drabbas. Eller är hon bara en produkt av sin miljö? Lite egenansvar tycker ändå att folk får ta.

A

När du blir fet så upphör du att vara allt annat än just fet. Kroppsfettet definierar hela dig. Inte bara ditt utseende utan hela din person. Allt du är och allt du gör har någonting med ditt kroppsfett att göra. Är du trevlig och snäll försöker du kompensera för att du är fet. Är du otrevlig och elak så är det för att du är bitter och avundsjuk på andra för att du är fet. Försöker du gömma din kropp så skäms du för att du är fet. Om du tar på dig "avslöjande kläder" så har du antingen bristande självinsikt eller glorifierar övervikt. Äter du en glass så är det inte så konstigt att du är fet. Äter du ett äpple så försöker du banta. Är du sjuk så är det för att du är fet. Är du inte sjuk så kommer du bli det för att du är fet. Är du fet så är hela du FET och absolut inget annat. Det finns inga andra nyanser av dig. Inga andra perspektiv på dig som person. Du är bara fet.

Eva

När jag, 166 cm lång/kort och med normalvikt på 54-55 kg, gick ner till 50 kg på ett par veckor, hade oerhörd hjärtklappning och mådde skit blev inte heller jag seriöst bemött hos läkaren. Det kunde ju inte vara något fel på mig eftersom jag var smal. För smal. Borde äta mer enligt husläkaren. Han tog varken blodtrycket eller ekg.

Dagen efter åkte jag in akut och efter en natt på HIVA och provtagningar visade dessa giftstruma. Fick tid på Radiumhemmet och så småningom behandling med radioaktiv jod. Det tog ett år innan det vände.

Har sedan dess bytt husläkare ett par gånger men ger upp. Svårt att bli tagen seriöst eftersom jag är smal (inte för smal eller mager längre, utan bara en smal person) och "ser hälsosam ut".

Lottsky

Glömmer aldrig läkaren som satt med snett leende och "det är bara att köpa bra löparskor och ge sig ut i spåret och lägga bort alla undanflykter" när jag vid en hälsoundersökning sa att jag inte längre kan löpträna p g a dassiga knän och sköra benhinnor.

Så fort de ser någon över "ideal"vikten så är det allt de koncentrerar sig på. Att jag hade lågt och bra blodtryck, bra värden, lågt blodsocker, låga triglycerider o s v räknades inte, bara mina 10-15 kilon för mycket.

Inte för att jag vill nonchalera de hälsoproblem som eventuellt kan tillkomma vid övervikter på 150-200 kg (det förekommer även om det inte är vanligt) men det är fan i mig inte klokt att människor inte kan få vård för sjukdomstillstånd bara för att de inte har s k normalvikt.

Det behövs mer sans och vett och motbilder! Såg nyligen på ett foto av mig själv i ungdomen. Såg helt normal ut - men idag hade jag kallats knubbig. Så sjukt har det blivit på 35 år. Att en egentlig normalviktig kvinna ses som knubbig...

Det finns teorier som går ut på att fetma är symptomet, inte sjukdomsorsaken. D v s att det är vissa sjukdomstillstånd som orsakar fetman, inte fetman av sig självt som orsakar sjukdomstillståndet. Tål att tänka på...

L

Jag mår så bra av att läsa dina kroppspositivistiska inlägg! Men det är skrattretande att s.k. hälsomedvetna influencers tror att de besitter någon sorts sanning och att de är unika undantag som inte behöver se över sin livsstil. Det var någon kartläggning för några år sedan som visade att bara 1% av befolkningen motionerar 30 min/dag, så problemet inbegriper liksom alla. Sen ska vi inte ens gå in på hur mycket alkohol som dricks och hur många som ligger inom spannet för riskbruk (om vi nu ska prata hälsa och livsstilsfrågor). Människor orkar väl inte ta till sig fakta för att det skadar den egna självbilden.

Sanna

Fantastisk text. Utbildar mig till vårdpersonal just nu och tycker det är så viktigt att vi får lära oss ett bredare perspektiv. Tack.

Ylva

A så bra skrivet 🙏 håller tyvärr med om allting ja du LD skrev oxå bra såklart ☺️

F

Jag gick (läs:tvingade mig) till vårdcentralen efter att ha haft luftrörskatarr i tre månader. Lungorna gjorde så ont så det kändes som knivar i ryggen och så fort jag gjorde minsta lilla ansträngning, typ som att kliva upp ur sängen, så pep det som fan i lungorna. Läkaren skrev en remiss till en dietist till mig och skickade sen hem mig. 1.5 år senare har jag fortfarande problem med lungorna vid ansträngning.

Sara

Jag jobbar som tandläkare inom folktandvården och snart kommer det nya direktiv från landstinget att vi ska prata om bmi och ge kostråd till alla patienter för att motverka övervikt. I helskotta heller att jag kommer göra! Jag pratar om socker OM det behövs av odontologiska orsaker och skulle aldrig få för mig att kommentera någons eventuella övervikt! Det har absolut inget med munhälsan att göra och jag har inte kompetens att avgöra om någon är generellt ohälsosam och bmi är förövrigt ett jäkla skitmått!!

Tilda

Tack för att ger perspektiv på det här. Jag äter väldigt bra mat osv men är inte norm-smal då är det lite som om jag inte är hälsosam på riktigt. En lustig upplevelse jag hade en gång var när jag var gravid, jag sa att jag gick upp väldigt mycket i vikt min första graviditet men att det inte gav några komplikationer. Då säger barnmorskan som var överviktig och också gravid: ät inget socker, skriv matdagbok. Vem har sagt att jag åt massa socker första graviditeten? Och hur har du själv gjort ? Tröttsamt.

RebeckaL

Sara
Men fy fan. Tack och lov att du inte köper det.

Johanna

Sara, det var det sjukaste jag hört?? Varför skulle en tandläkare prata om BMI? Jag har varken vägt mig eller mätt mig någon gång när jag varit hos tandläkaren, är det något ni ska börja göra? Varför?
Sååå många frågor nu haha

Anna

Sara

Älskar din inställning❤️ Fy, vad förnedrande både för dig och för patienten om du skall behöva kommentera din patients kropp! Skall man inte ens kunna gå till tandläkaren utan att få hela sin kropp granskad??

Sara

Hundar finns i alla storlekar och utseenden och alla är lika friska och vackra! Tänk om vi kunde känna så om varann, vi människor.

Malin

Sara, just jämförelsen med hundar är inte jättelyckad eftersom överviktiga hundar oftare blir sjuka i diabetes och hjärtproblem, och övervikten förvärrar deras åldersproblem vad gäller leder, rygg etc.

Sara

Hej! Inte jag Sara som är tandläkare som pratar om hundar utan någon annan Sara. Hundar har jag heller kompetens att uttala mig om :)

Tess

Jag opererade just mitt navelbråck (medfött, alltid haft konstig navel, två graviditeter med rätt stora fina barn, dålig bindväv, separerade magmuskler, kassa gener och övervikt hjälpte inte!)

Iaf.. i min kontakt med kirurgerna, sjuksköterska och narkosläkare så har alla skrivit i min journal, diagnos "obesitas" "övervikt" "fetma" "övervikt orsakat av kaloriöverskott"
Efter mitt besök.. vissa har inte ens skrivit om mitt besök och navelbråck!? Men tydligen skitviktigt att upprepa att jag är fet...

Malin

Tess, inför en operation är det ju väldigt relevant information att patienten är överviktig eftersom det är mer riskabelt att söva en överviktig person, det är högre risk för komplikationer särskilt vad gäller andningen, så sköterska och läkare måste vara förberedda på det. Så om du var sövd under ditt ingrepp kan det ju vara en förklaring till varför kirurger, sköterskor och narkosläkare gjorde anteckningar om din vikt.

Lotta

Ville bara skriva ett litet tack LD. Tack för att du orkar ta fajten för oss tjocka och för allt du gör. Jag läser dina inlägg men måste försöka sålla bland kommentarerna pga faktaresistenta idioter som vägrar läsa eller förstå. Jag vet inte om jag skulle orka vara du så jag hoppas du vet vilken stor och viktig skillnad du gör för oss.
Tack tack tack tack

Helena

Hej,
Jag är inte fet, jag är ganska smal. MEN- jag är INTE hälsosam. Jag äter kanske helt okej sett till näringsinnehåll, men jojobantar, hetsäter, ändrar kostupplägg varannan dag (ingen överdrift), tränar inget, rör mig skrämmande lite. Jag har ett stillasittande stressigt arbete, kör bil till jobbet, äter "gotte" dagligen. För bara något år sen kunde jag duka upp hela soffbordet varje kväll med allt från Frödinge-paj med vaniljvisp till chips och dippa samt en toast skagen på det, EFTER maten. Jag är dock välsignad med turen att slippa viktuppgången vilken hade inneburit att jag dessutom hade behövt leva som fet i vårt gudsförgätna samhälle. Jag begriper inte hur jag skulle orka det, att dels ha mina matbekymmer och dessutom behöva bli kategoriserad som fet och mindre värd på det. MEN, vad jag vill komma till är alltså att fetma och ohälsa inte alls är samma sak. Ser jag till mina vänner som är större än jag så lever de så mycket mer hälsosamt rent närings-och rörelsemässigt. De har bättre kondition, äter regelbundet och bra. Det är så sjukt snedvridet i vårt samhälle idag, synen på vad hälsa är. Läser man Ann Fernholm är fett-jakten en illusion som kapitalismen indoktrinerat oss med, och det sjuka är att hon inte ens lyckas övertyga TROTS VETENSKAP. ALLTING i vårt samhälle bygger på att vi skall vara missnöjda med oss själva och må ständigt dåligt, behöva metoder/produkter/coacher/pt etc för att ens ÖVERLEVA. Massmedia, Facebook, tidningar- allt säger oss att vi kan bli lite bättre om vi bara kör en viss diet, äter vissa piller, går 30 minuter om dagen med hjälp av en app som kostar 99 spänn i månaden. Det är så stört!! Jag blir så arg, trött och ledsen.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog