Feminister vill att män ska ha rätt till hela sitt spektrum
Jag vill inte nån illa, inte ens män även om man kanske kan tro det. Jag är inte en hatisk människa, däremot vill jag bejaka alla mina känslor även de sk "fula" och otillåtna tankarna och känslorna. Att kunna uttala dem högt hjälper mig att frigöra mig från all den skuld och skam jag burit med mig i livet.
 
Jag har alldeles för länge tagit på mig ansvar för sådant som stått utanför min kontroll och känt mig som en dålig människa när män(niskor) behandlat mig illa. Men jag vill, som alla feminister faktiskt vill, skapa ett samhälle där män och kvinnor är jämlikar och har samma rättigheter och skyldigheter och lever tillsammans som människor, inte polariserade och segregerade i sina kön. I ett sådant samhälle förtrycks ingen och då finns det ingen grogrund för hat heller.
 
Feminismen är arg och feminister är arga, men ilska är en normal mänsklig känsla och en normal reaktion på orättvisor och förtryck. Ilska bli skadlig först när den går ut över andra och då spelar det givetvis ingen roll vad man kallar sig.
 
Däremot så är ju feminismen det som gjort mest för mäns frigörelse från tunga normer under årtiondena och vi kommer fortsätta jobba för att män ska få mer utrymme att utforska sina egenskaper, slippa forma sig efter en våldsbejakande norm samt gå utanför sina könsroller.
 
Vi kommer jobba mer för att män till exempel ska få bli mer delaktiga i sitt föräldraskap och få bättre kontakt med sina barn, vi vill att män ska slippa utsättas för risker på arbetsplatsen, slippa bördan av att stå för familjens hela försörjning samt slippa förtränga sina känslor. Vi vill att män ska ses som kompetenta människor. Om inte för männen idag så för våra söner i framtiden.

Moa

Diskutera igår med mina vänner om feminism och vikten att män kallar sig för feminister eller att få med män i debatten, och det slutade med att vi alla var överens om en sak. Vi behöver inte kämpa för att få med männen i denna rörelse. Vill de vara med, fine, men varför ska vi debattera och lägga ned energi på att få med männen? Låt oss organisera oss, låt oss lägga ned ALL tid på att göra samhället mer feministisk. TA makten IFRÅN männen. Inte försöka få män att frivilligt ge oss en mikroandel av deras makt.

trino

Tack!

Tänker på det där med ”hat föder hat” och ”allt hat är fel”.

Ja, hat föder hat. Men, hade jag inte blivit hatad pga att jag är kvinna hade jag aldrig börjat hata själv. Hatet fanns inte i mig utan skapades som ett försvar hos mig. Mitt hat står upp för mig, jag säger ifrån genom hatet.

Och att allt hat är fel, ja visst är det så. Men mitt hat kommer upphöra samma stund som hatet mot kvinnor upphör. Men hatet mot mig kvarstår även om jag slutar hata, det har alltså ingen verkan för hatets källa. Jämför med krig. Självförsvaret upphör när angreppet upphör. Angreppet däremot är kvar även om självförsvaret upphör.

Alltså hjälper det mig inte att sluta hata förrän män slutar hata mig enbart pga premissen att jag är kvinna. Det är däremot så sorgligt att behöva lägga kraft på att försvara sig själv istället för att fokusera på förändringar som leder till ett bättre samhälle för oss alla.

ellos

Undrar lite hur du tänker när du skriver att män ska slippa bördan som huvudförsörjare när du/ni själva lever på det sättet ? Eller mer föräldranärvaro från pappans sida när du är hemmamamma på heltid? Du gör väl tvärtom mot vad du förespråkar?

Svar: Jag förstår faktiskt inte frågan. Det du frågar är hur jag kan förespråka kvinnors frigörelse när jag inte frigjort mig själv. Jättekonstigt resonemang. Ska jag sluta förespråka att kvinnor ser till att kunna försörja sig bara för att jag själv befinner mig i en beroende position?
ladydahmer.nu

Linp

Hur skulle det se ut ellos? Om man bara får förespråka för det man lever/är själv.........helknasigt! Då ska inte jag gå i pridetåget för jag är inte homosexuell? Jag ska inte rösta på centerna för jag bor i stan och är inte en bonde? Jag ska inte gapa om bättre förlossningsvård för jag har inte egna barn? Jag ska inte jobba med misshandlade kvinnor för jag vet inte vad det innebär då jag själv inte varit utsatt? Jag är inte handikappad och ska inte ta deras röst, för vad vet jag om hur det är? Eller har jag missuppfattat nåt? Listan kan göras lång men ni vet vad jag menar. Självklart ska man (om man vill) förespråka/prata om/försöka påverka om sådant som kan hjälpa andra på nåt vis, ge dom en input fast man inte är där själv i livet.

Anonym

Självklart kan man vara feminist och hemmafru. Varför inte?

Exet

Linp: Håller med. Man måste inte själv leva det liv man vill att andra ska leva. Man kan vara alkoholist men ändå jobba för nykterhet. Socialist utan att betala skatt. Man kan ha en vision om det goda utan att orka leva upp till den.

Hypatia

Vi får inte bli förlåtande mot män. De måste förstå sin skuld för all skit de ställer till med. Jag har inge egna barn men min syster har två flickor och en pojke. Jag peppar tjejerna stenhårt och berättar för killen hur problematiskt det manliga könet är och att han måste vara tyst och ge plats för tjejerna alltid. Hur mycket han gör kommer han aldrig att kunna bli lika värdefull som dem. Min syster gillar inte vad jag säger men hon har inte min feministiska medvetenhet.

Ulla

Linp, jag håller med dig. "Självklart ska man (om man vill) förespråka/prata om/försöka påverka om sådant som kan hjälpa andra på nåt vis, ge dom en input fast man inte är där själv i livet."
Men det finns röststarka som anser att man inte får företräda andra om man inte delar deras öde/hudfärg/religion/funktionsvariation. Det är faktiskt en stark och destruktiv trend.
Alla förbättringar av människors livsvillkor har skett genom att folk från olika klasser, raser och trosuppfattningar gått samman.
Det är så mycket i dagens Sverige som skapar polarisering och splittring. Man måste kunna ta emot hjälp av och samverka med alla som har samma mål.

Hanna Karlsson

Vilket bra inlägg!

Linp

Är man socialist och värnar om de politiken så vill man väl betala skatt så att den politiken kan bedrivas, det är väl det som är grejen?

Svar: Visst men man kanske är arbetslös. Eller går på soc och försöker få ihop extra genom att jobba svart då och då. Utgå inte från att alla har det tryggt ekonomiskt.
ladydahmer.nu

Maja

Hypatia,

Säger du, på fullaste allvar, till din systerson att han aldrig kommer att bli lika värdefull som sina systrar? Kan du vidareutveckla? Det där är en fruktansvärd sak att säga till ett barn. När jag var liten och bråkade med min pappa sa han, full, att han önskade att jag aldrig blivit född. Det tänker jag fortfarande på.

LD,
Du skrev ett inlägg om att män inte borde få arbeta med barn, på förskolor osv. Jag förstod din poäng men höll inte med till fullo. Hur går det ihop med detta inlägg? Ska männen ha tillgång till hela sitt spektrum eller inte? Tror du inte det är bättre med strikta rutiner och bakgrundscheckar vid anställning istället? Barnen är såklart viktiga men det blir ju en polarisering utan dess like... Det måste finnas ett mellanting.

Jd

Hypatia.
Att bli nedvärderad av sin moster... Vilket bidrag till feminismen.

Ge alla ungar den kärlek de behöver istället.

Therese

Hypatia,
Jag är så glad att du inte är moster eller annat till mina barn. Att berätta för ett barn att det inte är värdefullt. Att medvetet trycka ner ett barn. Blir ledsen, förbannad och rädd när jag läser vad du skriver. Och att använda feminism som ursäkt för detta sjuka beteende. Nej.

Malin

Sista stycket, mitt i prick för mig som mamma till två söner!
Blev för övrigt så glad och stolt över min 14-åring när han häromdagen på eget initiativ startade en diskussion med mig som kom att handla om varför pojkar/killar män är överrepresenterade i vissa sammanhang, t.ex. våldsbrott. Det började med att han sa "mamma, har du tänkt på att nästan alla som är med i NMR är män, undrar varför det är så?" Det var öppningen till ett fantastiskt samtal, jag frågade "varför tror du att det är så?" och sen pratade vi länge om allt från hur både flickor och pojkar formas i olika roller och behandlas olika, hur sociala och ekonomiska förutsättningar och närvarande/frånvarande föräldrar (läs pappor), osv spelar in.

Fredrika

Hej!
Älskar verkligen din blogg och dina analyser, en stor del i mitt feministiska uppvaknande! Keep up the good work :)

Hur går dina tankar kring incels? Här är en intressant debattartikel som tar upp en del i det.

http://www.politism.se/tag/manlighet/

Therese

Hypatia -

Det där låter inte som feministisk medvetenhet utan som att du är förjävligt elak... är han alltså ett barn (under 18år) och du säger/visar honom det där!?

Ida

Hypats: din syrra borde förbjuda dig att träffa hennes barn. Sjukt obehaglig kommentar om din systerson

cecilia

Detta är så förbaskat tradigt, om du själv skall förespråka x y z får du själv inte ha den minsta skrupel, någonsin. Visst, jag kan hålla med till viss del, den som orerar för andra vad som är rätt förlorar mkt trovärdighet om hen själv inte lever som hon lär, men liiiiiite nyans kanske vi kan unna oss. Dessutom blir jag, personligen, tokig på inställningen attt hemmafru inte skulle vara ett jobb. Det är oavlönat, eftersom kvinnor utför det, men det är tamejfan ett jobb.

Karin

Hypatia:

Antagligen är inte din syster en lika hemsk person som du verkar vara, ALLA barn (och människor) är lika mycket värda. Din "feministiska" medvetenhet ger jag inte mycket för.

Alex

Bli inte förvånad över Hypatias resonemang. Om det nu inte är ett troll-inlägg så är det exakt sådana åsikter som er identitetspolitik ger uttryck för.

Mot "kapitalet" i kommunismen.
Mot "sionism" inom nationalsocialismen.

Och mot "män" inom feminismen.

När man ställer en grupp mot en annan och framställer den ena som god och den andra som ond så är det fritt fram åt avhumanisera den "onda".

Hypatias åsikt är allt så en helt naturlig konsekvens av er politik och världsbild.

Svar: Personen är antagligen ett troll. Har ett gäng sådana här. Gissningsvis är de inte feminister alls.
ladydahmer.nu

Nila

Hur ser du på det flickvänsmaterialet och mondokanel har skrivit om angående Swish-fenomenet på Instagram? Mvh nyfiken.

Svar: Ja, jag kan tyvärr inte säga emot. Avslutade min swish för att jag kände att det inte kändes bra eller rätt av just samma anledningar. Nu har jag patreon istället och erbjuder en konkret vara för pengar.
ladydahmer.nu

Frida

OK, men hur går det här ihop med "män borde inte få jobba med barn över huvud taget"? Är inte det att ta bort lite av deras spektrum?

Svar: tills vi kommer dit behöver vi skydda barn och kvinnor
ladydahmer.nu

Hypatia

Varför är ni så upprörda? Vi är väl ense om att männen är våra fiender? Det gäller alla män oavsett ålder.

Sara

Tack för denna text! Du är fantastisk 💗

Jennifer

"Men tack vara slumpen, och en ”mycket kvalificerad sjukvårdsinsats” överlevde hon, och straffet bestäms därför till 18 år." Vad är detta för trams? Mannen som högg sin exfru i huvudet med en yxa upp 15 gånger slapp livstid pga att hon inte avled?!?

Gråter och förstår inte hur man kan resonera så

Therese

Hypatia -

Nej. Bara NEJ
Du har missat hela jävla poängen med feminism och du är bara en genomvidrig människa om du behandlar ett barn så bara för att han råkar ha snopp
Hoppas för mänsklighetens bästa att du är ett troll.

trino

Hypatia,

Du försöker göra en klassiker från anti-feministiskt håll genom att hitta på ett sjukt scenario och sedan påstå att du har stöd i feminismen för ditt galna resonemang. Du gör en höna av ingenting, du har inte ens en fjäder att starta med.

Lägg ner dina lama försök att ”sätta dit oss” och fokusera på något vettigt istället.

Svar: Japp. Typisk antifeminist som försöker smutskasta feminister genom att hitta på absurda scenarion.
ladydahmer.nu

Anonym

Feminister vill att samhällets strukturella dynamik avseende fysisk, psykisk och social miljö ska ge kvinnor och män likvärdiga förutsättningar nå sin fulla potential som människor. När så sker är det feministiska antagandet att jämställdhet uppstår.

Tess

Det är knepigt det där att feminister anses vara så arga och att det är något dåligt, men när männen går på en fotbollsmatch och sedan dänger skiten ur varandra efteråt så är det nåt "manligt". Jag fattar inte... Ilska verkar vara en helt ok känsla....om man är en man.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog