Hur gör man om ens son blir retad för att han har "tjejkläder"?
Fråga: Min son kommer hem från förskolan och säger att några barn har sagt att han har tjejkläder... Hur tacklar du sånt?

Det här är en av mina största frustrationer, att det fortfarande råder en sån stark norm bland barnen. Jag pratar mycket om detta med barnen. Jag brukar säga att det finns barn som inte vet att pojkar och flickor kan ha samma kläder och färger och att vi då måste berätta det för dem. Att de har fett fel alltså. Barnen fattar detta och idag hörde jag T rätta en kompis som sa något liknande och det kändes så bra.

Här är mitt konkreta råd:

Kommer ens son hem och berättar att han blivit retad så säg helt sonika till honom att hans antagonister är dumma i huvudet. Förklara tydligt för honom att de har fel, att de inte fattar, att de saknar kunskap och att de inte är lika smarta som han som VET att det är ok att gilla rosa och klänningar och fattar man inte det så är man korkad. Uppmuntra gärna honom att hjälpa dem förstå om möjligt, men jag tänker som så att man måste ge ungarna verktyg de kan hantera. Man kan inte vara diplomatisk alla gånger.

Detta verkar ha funkat hittills för mina barn genom åren. De verkar inte ens reflektera över att det skulle vara de som är fel på nåt sätt. Det känns tryggt med halva facit i hand. (Jag vet ju inte hur framtiden ter sig, jag inbillar mig inte att mina barn kommer gå helt opåverkade genom livet men just nu så funkar det här) Mina barn kan såklart bli ledsna för ret och sånt men det gäller ju allt, inte bara i detta. 

Men sen ska man inte slå på stora trumman bara för att barnet får en kommentar eller två. Barn konstaterar saker utan att för den skull vara fördömande. 

En kommentar om "tjejkläder" behöver inte tolkas som ret eller elakhet, ibland upprepar barn de sanningar de hört utan att lägga några värderingar i dem. Säger man emot så rycker de oftast på axlarna och säger "jaha" och så går de vidare med ny kunskap.


(null)Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog