Jag är rädd
Jaha nu är det krig eller? Igen. Och ryssarna (dvs Putin) är kränkta. Det gör ju verkligen underverk med mina katastroftankar och ångest. Jag är som de där amerikanarna på åttiotalet som är övertygad om att ryssen kommer. Jag fantiserar om att bygga en bunker eller typ fly till australien. Kan man placera sina pengar i en bank nånstans där man kommer åt dem om det går åt helvete? Ärlig undran alltså pga svår ångest just nu. 
 
Tänker ofta på krig och på barnen. På att vara en mamma och att kriget kommer och att man helt plötsligt är där, mitt i alltihopa med sina barn. Precis som det är för mammorna i Syrien. Möter ofta de ensamkommande tonårskillarna som bor här hos flera familjer i byn och tänker på var deras mammor är och hur länge de varit på flykt utan henne och om de har några syskon, småsyskon, som blev kvar där. Och sen tittar jag på mina barn och känner paniken, som inte ens är en bråkdels bråkdel av det mammorna i syrien måste känna när missilerna kommer och de inte kan skydda sina små. 
 
Världen är åt helvete. Hur fan kan vi hålla på så här? Och jag är rädd. Tala om för mig att kriget inte når hit. (Ryssen landstiger ju liksom i nynäshamn om de skulle få för sig att komma hit) 
Petra L

Det troliga värsta scenariot är som jag förstått det att de förstör våra flygplatser för att andra länders militärer inte ska kunna använda dem. Att ha ett förråd med mat, stormkök, vatten mm är ju ändå klokt, då kan man i alla fall sitta hemma en vecka eller två och leva hyfsat som vanligt. Jag är i alla fall hellre lite förberedd. Har lite förråd och en resplan till Norrbotten i bakfickan. Kanske lite skadad av Lars Wilderängs bokserie där Stjärnklart är första!

Jossan

Jag är inte ett dugg orolig. Kanske är jag naiv? Men vad skulle Ryssland hit och göra? Vi var ju inte en del av attacken. Sen är det väldigt tragiskt att världen styrs av idioter generellt sett.

Caroline

Relaterar till ångesten. Jag tvekade länge att få ett tredje barn eftersom jag bara har två händer och vem ska bära/hålla tredje ungen i handen om vi behöver springa för livet. Det var liksom det enda som talade emot ett barn till i mitt huvud, inte att det skulle vara jobbigt med tre barn eller sånt som andra kanske funderar över. Kanske inte en jättelogisk tanke men väldigt aktuell i mitt huvud nu när jag är höggravid och äldsta barnet bara är 4 år och fortfarande helt beroende av sina föräldrar. Kommer sluta följa nyheterna nu och sticker huvudet i sanden, det brukar funka för mig tillfälligt i alla fall.

Uniunicorn

Nej, internationella koalitionens attacker i natt kommer sannolikt inte leda till ett krig som berör oss direkt. Koalitionen har pratat med Ryssland innan, enligt RT har ingen ryss skadats eller dödats i dessa attacker. Det som skulle kunna skapa oförutsedd upptrappning är om koalitionen slog ut/dödade/skadade iranska mål/soldater. Men en sådan upptrappning skulle inte leda till en situation som påverkade oss och vårt territorium direkt. Det skulle dock leda till enorm spänning kring Lebanon och Yemen. Dynamiken mellan Ryssland och Turkiet blir också viktigt att följa eftersom Turkiet är ett Nato-land.

De flesta experter ser ingen anledning till att Ryssland skulle vilja bestitta hela det svenska territoriet, men Ryssland kan vilja få tillgång till vissa strategiska platser, till exempel Gotland. Ett hyfsat sannolikt scenario om det faktiskt skulle bli krig (vilket vi är långt ifrån idag), är att Ryssland säger att de har en långdistans missil riktad mot en större svensk stad och om vi låter Nato-styrkor använda våra luftrum kommer missilen att avfyras.

Ja, man kan ha pengar utomlands. Om du avser att flytta till landet där pengarna finns kan det ju vara bra att se till att det är ett land där du har möjlighet att få uppehållstillstånd.

e

Sverige har ju inte varit i krig på flera hundra år och är oftast neutrala i alla konflikter, vi är dessutom ett litet avlägset land, vad skulle en stormakt tjäna på att bomba oss liksom? Du får tänka lite så. Skulle jag däremot bo i någon av världens stormakter som tar ställning i de flesta konflikter, tex USA eller Kina, då hade jag varit lite rädd..

Hb

Jeg er også redd! Jeg har vært redd så lenge nå. Jeg slutta å lese nyhetene for over et år siden, jeg slår av radioen når nyhetene kommer. Jeg blir syk av redsel. Jeg har to små barn og det har gjort meg så sårbar. Som enslig er det jo bare å sette en pistol mot hodet om det brenner på dass, men med barn å ta ansvar for.. I tillegg er det vissheten om hvor jævlig barna i de krigsherjede landene har det, mange ganger tenker jeg at vi burde ligge i fosterstilling alle som en og skjelve om vi faktisk klarte å ta inn over oss hvor grusom verden egentlig er.
Jeg har for meg at Island er er trygt land?! Bortsett fra vulkanen da.. Australia har jo dødelige insekter tilogmed, dont want that. Fuck.

Anonym

Köp guld i små bitar typ 1 gram. Det kommer vara det bästa betalningsmedlet om/när våra digitala pengar försvinner. Jag köper några gram i månaden och har en buffert som är värdebeständigt och oberoende av elektronik/internet.

Anonym

Om ryssen kommer hit ska vi slåss för vår självständighet. Och alla ska delta i vår kamp. Unga/gamla, män/kvinnor, högutbildade/lågutbildade, fattiga/rika, sjuka/friska efter förmåga. Det blir en lång och blodig kamp med mycket död och lidande. Perspektiven kommer förskjutas om vad som är "problematiskt". Precis som hos den syriska oppositionen. Där de syriska mammorna inte har ångest för sina flydda söner utan har fullt upp att skaffa skydd och mat till sina kvarvarande barn. Och de som inga barn har kvar lär sig vapenvård. För alla måste delta i kampen mot förtryckaren Assad och hans beskyddare Putin. Frågan är snarast hur långt dessa psykopatjävlar vågar gå. Och hur länge västmakternas daltande ska fortgå. Den som borde ha existentiell krigsångest är väl normalryssen isf och inte svenska medelklassmorsor.

Ulla

Jag är också rädd. Jag började gråta i morse när jag läste om anfallen. Det finns starka krafter i världen som vill ha krig och kaos eftersom det ger dem mer makt och pengar. När det blivit tillräckligt kaotiskt kommer nog erbjudandet om "en stark man". Skyll inte på Ryssland. De har hela tiden försökt hejda USA:s, Storbritanniens och Frankrikes aggression. Vi hotas ju inte direkt här uppe i norr, men de lyckas nog starta nya flyktingvågor. En katastrof för syrierna och en destabiliserande faktor för Europa. Assad är ingen demokratisk ledare, men Syrien var det land folk i Mellanöstern flydde till. Där kunde olika religiösa grupper leva i fred och kvinnorna hade större frihet där än i omgivande länder. Folk vet så lite och tror på allt som skrivs och säg i svenska media.

Lena

Tror verkligen inte det kommer bli krig någonstans nära oss på ett bra tag. En stor anledning till att Ryssland och USA driver sin maktkamp mot varandra i Syrien är för att det är ett landområde som de kan kriga på oberört då Syrien redan är utsatt. Skulle Ryssland börja försöka invadera t.ex Finland skulle hela EU/USA vara ursinniga och en sådan handling skulle kosta Ryssland riktigt dyrt genom sanktioner etc. Kina skulle nog inte heller ha några direkta planer på att stötta Ryssland om de skulle försöka något sånt, att behålla goda relationer till väst är viktigare för dem. Det är på ett sätt hemskt att säga men vi kan nog sitta säkra med tanke på att vi är ett av världens rikaste länder med goda relationer till resten av länderna i väst. Hur mycket putin än vill skulle det kosta honom för mycket att försöka invadera oss.

Lisa

Så länge Obama var president var jag inte ett dugg orolig för Sveriges del. Nu när Lucifers minions sitter i både Kreml och Vita huset, är jag inte fullt lika lugn längre. Men jag är inte rädd, att det skulle gå så långt som att Ryssland invaderar Sverige har jag svårt att se.

Katarina Ek

Jag är inte rädd för ryssen. Däremot är det alltid bra att ha lite konserver och vatten hemma, och ett stormkök så att man klarar sig åtminstone några dagar om det t ex blir strömavbrott.

Mirjana

USA, GB och Frankrike attackerar Syrien och du tror att faran kommer från Ryssland/Putin?!? Då är du verkligen hjärntvättad. Putin bekämpar isis och du tror att han skulle invadera Sverige?!?

Lottsky

Största problemet som kan uppstå är nog stängda hamnar, flygplatser o d Sverige är extremt importberoende. Vi är t e x inte självförsörjande på mat vilket är ett starkt varningstecken.

Nä, nog bäst att kanske fixa förråd av konserver, vatten - utan vatten är vi körda väldigt snabbt, filtar, värmeljus, stearinljus, ficklampa, förråd av batterier. Aspirin eller liknande, plåster, bandage, se till att ha uthämtade recept om man är beroende av sin medicin e t c

Kris kan ju uppstå på andra sätt än krig. Naturen kan få fnatt t e x.

Lottsky

Största problemet som kan uppstå är nog stängda hamnar, flygplatser o d Sverige är extremt importberoende. Vi är t e x inte självförsörjande på mat vilket är ett starkt varningstecken.

Nä, nog bäst att kanske fixa förråd av konserver, vatten - utan vatten är vi körda väldigt snabbt, filtar, värmeljus, stearinljus, ficklampa, förråd av batterier. Aspirin eller liknande, plåster, bandage, se till att ha uthämtade recept om man är beroende av sin medicin e t c

Kris kan ju uppstå på andra sätt än krig. Naturen kan få fnatt t e x.

Linnéa

Jag har alltid varit rädd för krig. Undviker nyheterna och stänger av radion. Inte den smartaste taktiken kanske, men så har det blivit. Sen fick jag barn också och nu är det värre än innan.

Shakopee

Tack Ulla - tänk ifall folk i gemen läste på mer från olika källor och inte bara blint trodde på det som matas ut som propaganda förklädd till nyheter.

Sara

Risken för krig hos oss är galet liten och om det skulle hända är Nynäshamn inte alls det ställe de skulle landstiga i.
Ryssland och USA är visserligen båda ledda av tämligen asläskiga personer MEN de har också mäktiga fiender och det är strategiskt sett ganska korkat att dra igång ett stort krig pga de konsekvenser som följer med krig (vi hade ju kalla kriget aslänge bland annat av den anledningen). Sverige är en minimal stat och i de flesta frågor rätt ointressant så du kan vara rätt lugn.

Lisa

Mirjana
Om du tror att Al-Assad är bättre än IS är du precis lika hjärntvättad.

Bell

Lisa, varför är hon hjärntvättad?

Det handlar inte om Assad är bra eller inte men tyvärr är det bättre än vad alternativet är, särskilt för minoriteter. Precis som Ulla nämner, folk levde åtminstone sida vid sida med olika religioner. Det hade aldrig hänt under IS.

Ida

Kriget upphörde aldrig helt. Syrien är nya Irak. Vi får se vad som händer. Litar inte ett dugg på USA:s officiella uttalanden om attacken nyss, inte heller på Ryssland då det alltid ett tag efteråt kommit upp den eg anledningen till ländernas agerande. Så blir det säkert nu också. Is i magen och kritiska öron och ögon gentemot all medierapportering gällande dessa länders förehavanden tror jag är det bästa.

Sonja

Känner igen mig. Levde med denna ångest från när jag var liten. När jag såg krig på TV tänkte jag inte "stackars dem" jag tänkte "och snart kommer det hit". Jag drömde ofta om naturkatastrofer, regnade eldklot och bomber. Jag tror att man som otryggt barn förstår att tryggheten är skör även i större skala? För det är den ju. Tryggheten, om man ska förlita sig på den trygghet som är av denna värld vill säga, är skör, oerhört skör. För det är ju inte bara krig som lurar kring hörnet, det är annat med.

Och jag vet att jag har nämnt detta tidigare :) Men sen jag tog emot Jesus så har det här blivit såå mycket bättre, för min trygghet ligger nu hos Gud som aldrig förändras, aldrig dör, och som alltid finns där och som aldrig lämnar mig eller min familj. Så jag har fått en helt annan grund att stå på med mina rappliga små fossingar, en grund som inte kan skaka även om allt annat skakar. När jag var nynyfrälst så var jag så förundrad över att Jesus räddat just MIG, jag är ju ingen. Och då sa han att han räddade inte mig för bara min skull, utan han räddade mig för mångas skull, och jag har fått förstå att han älskar mina barn mycket mycket mer än vad jag själv gör och genom att ha rört mig så hjälper han även dem.

Tänker dock ändå mycket på krig och allt det här, och tycker fortfarande att det är väldigt obehagligt, särskilt när jag tänker på barnen. Men nu vet jag att jag har tröst och hjälp och jag har mycket lättare att känna tacksamhet för det som är bra och jag kan njuta av att vara tacksam på ett annat sätt. Förut fick jag ångest när jag "mådde bra" för jag visste hur lätt lyckan rycks bort, hur tillfällig den är, och så hade jag jättedåligt samvete över att jag inte kunde njuta över hur bra jag trots allt hade det :/

Här är en låt med Sebastian Staksen förresten, jag länkar den pga passande titel "Var inte rädd" https://www.youtube.com/watch?v=3IKN6iqi-vY&t=117s :)

Jenny

Jävlar vad jag kan relatera! Har också Australien som mental tillflyktsort, men de är inte jättebra på att ta emot flyktingar tror jag, så kanske måste se över den planen.

Jag har tänkt leta upp facebookgrupper och sidor som lyfter fram positiva nyheter, hur världen förändras till det bättre, för att få lite balans i mitt nyhetsflöde och inte bara läsa om allt som är åt helvete. Det kanske jag skulle må bra av att läsa ibland tänker jag. För det finns ju faktiskt mycket som går åt rätt håll också, även om det för det mesta (alltid?) inte känns så.

Kram till dig, det är fan inte kul med rädslor.

furyosa

Hollywood har ju total kulturell världsdominans och de älskar att måla ut ryssen som ärkefienden. Lägg på det språkbarriären vi har mot Ryssland där det mesta som händer där tolkas av västmedier. USA har mycket att vinna på att vi är ständigt rädda för att ryssen ska komma. De flesta av oss kan engelska och får därmed en nyanserad bild av amerikaner trots att många inte tycker om deras ledare; ryssarna får inte den nyanseringen. Sen om man kollar på en karta med amerikanska allierade och hur de har omringat Ryssland med ABM och militärbaser så blir Ryssland alltmer trängd in i ett hörn. Jag är ingen anhängare av vare sig USA eller Ryssland, men det pågår ett psykologiskt krig och vi behöver genomskåda varför vi är rädda för ryssen.

Asta

Jag kan inte tala om för dej att kriget inte kommer hit eller att hela jävla Moder jord inte sprängs i bitar för jag är lika rädd som du. Eller förmodligen räddare.
Jag har i hela mitt liv haft en sådan enormt stark rädsla för krig, en kanske oresonlig rädsla för krig i ett av världens tryggaste länder.
Ibland har jag funderat på om jag upplevt krig i ett tidigare liv, men eg vet jag inte om jag tror på sånt.
Hur som helst är det ett jävligt allvarligt läge i världen, många krig och mkt som ligger å pyr. Att världens mäktigaste ledare Trump och Putin är just som de är gör det inte bättre. Vi håller andan. Kram

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog