Kärlek har ingen ålder
Apropå förskolan så läste jag igår att en man (vad annars?) våldtagit en tvååring på en förskola. "Grov våldtäkt" handlar det om. Och så läste jag om nån lägerledare som våldtagit sextiotalet barn. Och så minns jag själv alla män i mina skolor och andra sammanhang där barn befunnit sig, som gått över gränser, betett sig olämpligt och till och med i vissa fall begått våldtäkter som slemmet som jobbade som studievägledare på harmångersskolan och som inledde "en relation" med en kompis när vi gick i sjuan. I sjuan är man tretton år.
 
Alla visste det. Det var inga konstigheter liksom. Jag hade vänner som var fjorton, femton och som flyttade ihop med sina äldre pojkvänner,(och ibland fick barn ihop med dem) en del så gamla som 25, 30 och ingen som höjde ett ögonbryn. Och så pratar man om barnäktenskap som nåt som kommer utifrån. Jag växte upp i ett samhälle, svenskt, som möjliggjorde och uppmuntrade och godkände exakt samma slags relationer fast då hette det att "kärlek har ingen ålder".
 
Jag var själv tolv och hängde med sjutton- artonåringar. Och ingen vuxen tyckte det var konstigt. Jag var tretton och hade en sexuell relation med en sjuttonåring och jaha, hej hej sa hans mamma när jag mötte henne i köket på morgnarna. 
 
Vi lever i en pedofilkultur som infantiliserar vuxna kvinnor (Vi ska raka och bleka och piffa fittan så den ser ut som ett barns bland annat) och som sexualiserar barn.
 
Jag vet inte ens var jag vill komma med det här inlägget mer än att jag 1. hatar män mer än annat och detta hat brinner starkare för varje dag och 2. vill ha en revolution, en förändring, ett maktskifte, NÅNTING, för det här går inte, jag står fan inte ut längre.

(null)

 
Och PS. Män borde inte få jobba med barn alls. Nej inga män, jag skiter i om din brorsa eller kompis är jättesnäll och älskar sitt jobb, hans ego och känslor går inte före barns trygghet. Jag är trött på denna jävla manscurling som sätter barns välmående på andra plats. Vet ni, när jag jobbade inom förskolan så sa min chef att om en man söker så får han förtur oavsett meriter. Så desperata är förskolan och skolan att anställa män, vi har nämligen fått för oss att det behövs, att män behövs som förebilder bland barn och det gör att man sänker kraven och premierar dem före andra. 

Linda

Du har så rätt. I denna fråga och även vad gäller övriga problem på förskolan. Tycker jag som av olika anledningar trots allt har min son relativt långa dagar på förskolan.

Anonym

Aaahhgh tack män borde inte få jobba alls eller något jag orkar inte. Mitt slemmiga psykopat ex (/ våldtäktsman) jobbade på förskola superlänge. Fick både bra lön och förtur just då det e ett så "kvinnodominerat" yrke. För DÅ passar det sig minsan med kvotering. Såklart måste vi in me en våldtäktsman före någon med förskolepedagogsutbildning. Att barn ska bli exponerade för män i tidig ålder verkar vara en riktig patriarkal hjärtefråga. Jag undrar om det är för att vänja flickor vid deras skit tidigt. Jag menar om en levde separatistiskt första delen av livet borde ju mäns skeva beteende sticka ut som fan.

Maria B-j

Håller helt med. Inga män i förskolan.

Ida

De flesta övergrepp sker i hemmet så då borde väl inte män få skaffa barn heller?

Svar: Tyvärr svårare att reglera men kan ”glädja” dig med att manliga pedofiler oftare begår övergrepp på andras barn.
ladydahmer.nu

Sara

Bra inlägg, men sjukt onödigt att jämföra med barnäktenskap? Att du som 13-åring hade en relation med en 17-åring går liksom inte att jämföra med en lika ung (eller yngre) tjej som blir tvingad att gifta sig med en man på 30-40-50 år, tvingad att bli våldtagen och föda barn, med fruktansvärda konsekvenser (våld, mord) om hon skulle försöka vägra.

”Exakt samma slags relationer” har du skrivit. Blev du fastkedjad till din förövare för resten av livet utan någon som helst utväg? Inte va? Då är det inte exakt samma.

Svar: Är alla barnäktenskap framtvingade? Är alla kvinnor i arrangerade äktenskap utsatta för våld?

Nej visst det är inte helt samma sak men det är fortfarande inte långt ifrån. Och poängen är att vi gärna pekar på andra kulturer medan vi vägrar att granska vår egen. Tvärtom, varje gång detta diskuteras så romantiseras relationerna mellan svenska vuxna män och barn. De var ju kääääära och hon var ju såååå mogen för sin ålder och ”de är ju seriösa och nu har de varit tillsammans i tio år och har två barn, vem är du att säga att deras relation är sjuk??!”
ladydahmer.nu

Emelie

Jag och min man diskuterade precis det här med manlig förskolepersonal. Han har alltid varit helt emot det, och jag har väl kommit till den insikten att jag inte hade känt mig bekväm med en manlig pedagog. Oron hade alltid funnits där. Precis som jag inte låter mina barn leka på en trafikerad gata, så vill jag inte utsätta dem för den risk som det innebär med en manlig pedagog. Sen har jag inget problem med manliga lärare (förutom då att de är män), eftersom ett barn som går i skolan kan berätta på ett annat sätt om vad som händer där.

Och jag håller helt med dig angående det sjuka med svenska män som tänder på tonåringar. Helt bisarrt att det inte är fler som ser hur sjukt det är med en 20-25 åring som inleder en sexuell relation med ett barn! Det spelar faktiskt ingen roll om man är byxmyndig vid 15 års ålder, man är fortfarande ett barn, och ett barn ska skyddas av de vuxna som finns i dess närhet.

Malin

LD, barnäktenskap är ju per definition arrangerade av föräldrarna och ofta gifts flickor bort med en släkting för att behålla egendomar och pengar inom släkten. Om inte det är framtvingat så vet inte jag vad som är det.

Jag granskar gärna den svenska kulturen eftersom jag med mitt utifrånperspektiv ser intressanta saker. Och det är jättesjukt att sex uppmuntras så ivrigt i svensk kultur redan från tidiga tonår, man ska leva ut sin sexualitet och allt ska vara tillåtet och det är så fint och bra allting. På ungdomsmottagningen får du frågor om ditt sexliv även om du är tolv år och går dit för något helt annat (hände min dotter!). De utgår liksom från att alla ska ha sex så fort man kommit i puberteten och det är det enda normala. Det är enligt mig en jätteskev inställning. Jag hade inte sex förrän jag var vuxen och det var bara jävligt bra att jag väntade. Men svenska föräldrar tycks liksom inte våga annat än bejaka och uppmuntra, "de kommer ändå ha sex om de vill så det bästa är att hon får p-piller och de får pippa loss hela nätterna hemma hos oss", nej faktiskt så kan man förklara och resonera med både flickor och pojkar att sex är något för vuxna och det är ingen brådska med att ha sex.
Men säger man så i Sverige ses det som att man har sexualskräck eller är bigott eller något. Fast det bara är sunt förnuft.

D

När du beskrev studievägledarslemmet påmindes jag om den man som arbetade som IT-administratör på min högstadieskola. Vad jag känner till så inledde han i och för sig inga "relationer" med elever men han hade konton på Lunarstorm och en hel drös med dåtida online communities och letade upp en del av skolans elever (givetvis bara tjejer) på dem. Från de konton som tillhörde de han utsåg till "skolans snyggaste tjejer" skrev han ut bilder som han satte upp på väggen vid sin kontorsplats som var I LÄRARRUMMET. Med andra ord kunde varenda en av skolans lärare se att detta äckel satt upp bilder på 12-åriga elever på väggen men inte en enda av dem verkade se något problem med det för detta fortsatte fram tills jag gick ut nian och antagligen långt efter det. Har tänkt mer och mer på detta ju äldre jag blivit och kan inte fatta hur skolans övriga personal kunde svika eleverna så.

Miumau

Bra skriver! Håller med!

Camilla

Jag måste säga - totally agree. Blir bara mer och mer förbannad varje dag, är så jävla trött på att män inte kan hålla fingrarna i styr/gylfen stängd/etc. En TVÅÅRING liksom! Det får fan räcka nu.

Lisa

Män som knullar barn är det vidrigaste av det vidriga. Och hur i helvete är man funtad när man TÄNDER på barn? Och ja, även en 17-åring är ett barn.

Sanne

Det här känns liksom lite som när män börjar prata om vad kvinnor gör när vi tar upp ngt problem med män.
Att tvingas (ja TVINGAS) in i ett äktenskap som 12-13åring med hela släkten som hejar på är inte samma sak. Att inte prata om det problemet utan att blanda in annat sviker flickor och kvinnor här i Sverige.
Mäns pedofila preferenser överlag är en annan diskussion. Att föräldrar inte värnar mer om sina barn/tonåringar en annan. Vi måste börja se flickorna här i Sverige som lever under hedersförtryck som i vissa klaner/kulturer är strukturellt och hjälpa dem. De är våra systrar och döttrar också.

cd

Hade en lärare i högstadiet som när vi gick i gymnasiet sökte kontakt och började stöta på min klasskompis. Vilket innebär att han troligen tänkte på henne så redan i högstadiet men väntade ett år tills han inte var hennes lärare länge. Han var 25+ och hon 16.

Annie

Jag håller helt med dig. Jag litar inte på män. Jag vill inte att de ska jobba på förskola, eller skola heller för den delen.

Angående relationer mellan unga tjejer och äldre män så känner jag också igen det väldigt väl. Minns att en kompis till mig var ihop med en kille när vi gick i 6:an, han kanske gick i 9:an tror jag. Men hon var alltså ca 12 år och han 16. De sov över hos varandra och hade en riktig relation liksom. Vi andra hade ju mer "barnsliga" relationer i den åldern, vi frågade chans på varandra och höll handen och lekte ryska posten. På gymnasiet hade jag en annan kompis, vi var väl 17 och hon var sambo med en kille som var typ 26-27. Hon åkte hem efter skolan och städade och lagade mat åt honom och styrde upp middagar hemma för deras familj och släkt, under tiden vi andra tjejer i den åldern hängde hemma hos varandra och bakade chokladbollar och såg på Vänner på TV. En klasskompis på gymnasiet var tillsammans med en 40-åring som hon även var sambo med en period. Hon led även av psykisk ohälsa och ätstörningar. Ingen reagerade på att hon bodde med en 40-åring.

Sonja

Jag har inte haft samma upplevelser som dig utan har varit bevarad från det mesta sånt både vad det gäller att bevittna och uppleva själv.
Men håller med dig helt angående män på förskola. Jag vill inte ha män där.

Jag förstår inte varför så många vill att pappor ska få 50% av föräldraledigheten heller. Visst, man klär det i nåt slags jämställdhetskläder. Att det vore bra för kvinnors pension eller whatever. Men män är sämre föräldrar, särskilt när barnen är små. Jag fattar inte hur i vanliga fall rimliga feminister kan tycka att 50% på pappan kan vara en god idé. Men det är klart det heter feminist och inte barnivist. Barnens bästa är inte vad man har in mind.

Linnea

Svårt att åstadkomma någon förändring i samhället om inte män får välja omvårdande och mjuka yrken. Tycker det är jätteviktigt att män ska ha omvårdande roller för det behöver samhället.

O

Jag och min kompis pratade om män som gynekologer. Varför? Varför vill män bli gynekologer?
Både hon och jag har stött på en varsin och fått gjort vaginalt ultraljud. Det är en lång pinne de trycker in i en. För min del var det ett ultraljud pga gravid och för henne edometrios. Men vi båda kände ett obehag. 6år senare blir jag fortfarande äcklad och har inte ens lagt mig på en gynstol sedan dess..

Och nej män har fan inget på förskolan att göra. Det är att chansa på barnens bekostnad. Vidrigt.

Linnéa

Exakt. Män har verkligen ingenting att göra i varken skolan eller förskolan. Dom kan jobba med precis vad dom vill, och att det då prompt måste vara just barn förstår jag inte. Och nej det spelar ingen roll att det finns män som älskar sina jobb som involverar barn och aldrig skulle tänka på att röra dom, det är en för stor risk och jag kan inte förstå att så många verkar vara helt villiga att ta den risken.

Miranda

Haha, angående män på förskola. Ett av mina första jobb efter studenten (för två år sedan) var på en förskola. Jobbade i en arbetsgrupp med två snubbar i sena 20-årsåldern. Båda hade jobbat på förskolan i flera år och var sjuuukt avgudade av cheferna, den ena fick tillomed en barnskötarutbildning betald. Det sades att de va "sååå fina med barnen" och de tilläts göra saker under arbetstid som vi andra aldrig skulle göra. Typ sitta och plinka på sin gitarr i ett hörn (utan uppsikt), hålla på med mobilen, driva med varandra på ett elakt sätt framför barnen, driva med barnen (ni kan ju gissa hur stämningen var mellan barnen i gruppen och hur lite pedagogik det faktiskt blev). En av snubbarna hade också "bajsfobi" och gjorde sitt yttersta för att lägga över blöjbytandet på någon annan??? Fick också ofta skit av båda dem två när jag tröstade barnen ifall de inte tyckte att det var legitimt (typ om barnet blivit ledset över något "onödigt"). Nu tror jag (hoppas iaf) inte att någon av de två var pedofiler men menar att det finns många andra problem med män inom förskolan. De såg sig nog som sjukt progressiva som jobbade med något "utanför sin könsroll" och båda är typiska feministdudes, men det enda de gjorde var ändå att lägga på barnen deras egna jävla machoattityd. Varje gång man fick jobba på en annan avdelning med bara kvinnor var en befrielse. Önskar att jag hade kunnat göra mer för barnen men var sjukt osäker i mig själv och dessutom helt ny utan erfarenhet, fick sen ett nytt jobb och ja, fyfan vad jag aldrig skulle vilja gå tillbaka.

Anonym

När jag gick i 7:an så fick jag veta av en klasskompis att hon brukade ligga med mannen som ägde stallet hon hängde i och det hade hon gjort något år. Eller, han brukade ligga med henne. Jag hade en kompis som var 14 när hon blev ihop med en 27 åring, han hämtade henne i bil på skolan. En kusin var 13 när hon var på resa med sin mamma, en vuxen (svensk)man intresserar sig för barnet och tar kontakt, vill ses på tu man hand vilket uppmuntras av hennes mamma.
En annan kompis hade lite problem, gick på samtal hos en manlig terapeut, vi gick på högstadiet, han kunde ringa henne och hon åkte hem till honom på kvällstid. Detta är 70 talet. Inte för att jag tror det är bättre idag men det är mina erfarenheter av vuxna män och barn.
JÄVLA AS!!!!!

Annie

O: ja! varför blir män gynekologer?! Borde också vara förbjudet.

Anna i stugan

Jag tänker att man ändå måste jobba mot pedofiler på andra sätt. Kommer de inte in på dagis nästlar de sig in nån annanstans. På min sons dagis jobbar massvis med män, ibland är det bara män på sonens avdelning. Och jag tycker det är jättebra och många av de manliga pedagogerna är helt fantastiska. (Många av kvinnorna också förstås). Bättre att fokusera på rejäl utbildning och krav på integritetsarbete för barn. Ökade resurser hos polisen för pedofilbrott och brott mot kvinnor. Bättre utbildning i rättsväsendet. Osv osv. Jag tycker inte synd om män som inte får jobba på dagis, men lets face it, de flesta män är inte pedofiler och många av dem är fantastiska med barn.

Anna

Sonja

Oj, jag hade aldrig velat ha barn med en man som inte är lika bra förälder som jag pga. orkar absolut inte ta hela föräldraledigheten eller mer än 50 % av ansvaret för barnen. Min man är bättre än jag på att ta hand om bebisar, jag är bättre när de är lite äldre, men vi kanske är någon slags avarter.

Malin

Förlåt men exakt vad är problemet med manliga gynekologer?
Gynekologer tar emot oss på gynakuten när vi blöder och har ont, de kollar upp onormala blödningar så det inte är cancer, de opererar livmoderns sjukdomar, de utför kirurgiska aborter, de behandlar infertilitet. På vilket sätt kan inte en man göra detta?
Kan män inte vara bröstcancerläkare då heller? Kan de vara hudläkare om hudproblemen är där trosa och bh sitter? Kan de vara tarmcancerläkare och utföra koloskopier (undersökning av tarmen)?
Resonemanget här börjar bli ganska extremt.

F

Män borde fan förbjudas överallt, hatar dem så jävla mycket! Min pappa är 19 år äldre än min mamma, har alltid tyckt att det är sjukt. Min mammas ex visade sig ha en "sexuell relation" med min bästa kompis under en längre period. Han var 46, hon var 18 och hade svår psykisk ohälsa, så det var ju bara ett jävla utnyttjande från hans sida. Mamma lämnade dock inte fanskapet förrän typ ett halvår senare och som 18-årig tjej var det inte så spännande att bo kvar i hans hus. Det där med att gå halvnaken i hemmet fanns ju liksom inte på kartan efter det, så vidrigt.

Och för att rabbla upp lite fler grejer män gör på daglig basis: gubben mamma hade innan det misshandlade henne både psykiskt och fysiskt under 10 års tid och pappa var våldsam mot mamma när jag var liten vilket resulterade i att socialen fick vara med vid lämning och hämtning. Jag var dessutom jätterädd för pappa när jag var liten då han hamnade i någon slags psykos efter att mamma lämnade honom (när hon i panik kastade in oss i bilen och flydde till min mormor då han drack whisky och tog fram en kökskniv och la på soffbordet och när min bror frågade vad han skulle ha den till skulle han tydligen vässa en penna, fastän att pennan var en bläckpenna. Sedan åkte han efter i sin bil och är än idag sur på mormors äckliga gubbe som ringde polisen och han blev av med körkortet pga. rattfull) och låg på soffan hela dagarna och sa att han skulle dö vilket jag och min bror trodde på och därför satt på golvet, höll hans hand och var livrädd att han skulle dö när som helst.

Mormors äckliga gubbe är dessutom en sån där (vanlig) gubbe som i alla tider tafsat på min mamma och gett henne "komplimanger" för hennes kropp. Mormor har också berättat lite skämtsamt att han alltid äter yoghurt efter sex så när han tar med sig en portions yoghurt i bägare så "vet hon vad som gäller"..

Alltså jag kan ju forsätta i all oändlighet men ni fattar och vet, för alla kvinnor upplever män, vi kommer ju tyvärr inte undan. Konstigt att en har haft panikångestproblematik, gått på SSRI och hos psyk sedan tonåren liksom

Nemo

Känner samma. Män har inget på förskolan att göra. Och jag vet inte om jag överreagerar pga egna upplevelser som barn, men när tonårskillar/män säger att de älskar barn och hela tiden ska hålla på och "busa" och kladda på barn i närheten så får jag väldigt, VÄLDIGT, starka obehagliga vibbar. Minns när jag arbetade på en förskola och vi var och badade med småttingarna och en ung man kom med småttingar från annan förskola som också skulle bada. Våra småttingar blev genast väldigt avståndstagande och ville inte längre båda, en flicka var så illa till mods att hon krampaktigt höll tag om ett av mina ben, och trots hennes uppenbara rädsla försökte den här mannen ta kontakt med henne.

Och så egna upplevelser som tonåring när män i typ 40-års åldern försökte ragga på en... gick något rykte om att en tjej i min parallell klass, när vi gick i sexan, var tillsammans med en 25-åring och hade haft sex på en bilparkering. I sexan är man 12 år. Såhär i efterhand undrar jag om det ens var sex, utan snarare tvångssex eller våldtäkt...
En kompis till mig var först tillsammans med en 26-åring, och sedan en typ 22-23 åring, när hon själv var 17 respektive 18-19. Det sistnämnda kanske inte låter "så farligt", men jag rynkade ihop ögonbrynen åt det då, och såhär i efterhand förstår jag ju att han var världens jävla mansbebis - som förmodligen bara kunde få yngre tjejer som han kunde kontrollera och grooma till att bli hans knullmorsa.
Nej fy. Män har typ verkligen ingenstans att göra, känner jag. Bort med dem.

Also, JA, varför vill män bli gynekologer??? Kan ju inte vara så många kvinnor som vill bli undersökta av en man heller??

Cecilia

Håller med om män på förskolan!! Vill inte ha några främmande män i närheten av mina barn och hoppas att de slipper manliga lärare också. Som så många andra har jag hur många erfarenheter som helst av lärare, vaktmästare, lärarkandidater, vikarier mm i skolans värld som raggat/flirtat/tafsar och "inlett relationer" med oss barn. Jag blev "ihop" med en 23-årig lärarkandidat som 14-åring t.ex. helt sjukt. Män är svin och för många är pedofiler eller vad det nu heter när det är pubertala/tonåringar de är ute efter och kan inte hantera att umgås med barn. Trist att det ska drabba vettiga män men jag anser att vi inte kan ta fler sådana risker. Barnens säkerhet måste komma först. Män är för farliga helt enkelt. Samt sämre på att ta hand om barn rent generellt.

Ylva

Jag blir så matt ibland av många kommentarer men att skriva som Sonja att män är sämre föräldrar håller jag inte med om i varje fall MIN man är en jävligt bra förälder mycket mycket bättre än mig i många fall! Han är oftast lugn pedagogisk rolig lekfull och framförallt trygg för våra fyra små barn, ( han tycket precis som många mammor kända och okända att spädbarnstiden är tråkig men efter 1 vänder det brukar han säga ) han pysslar och myser och har ett tålamod jag inte fattar vart han får ifrån för jag blir galen direkt i mellan åt ! Jag tycker att det är sjukt att en man har våldtagit en två åring och hade det varit min två -åring hade jag klöst ögonen ur honom klämt kulorna i en nötknäppare samt förmodligen åkt dit för mord ! Men jag tycker ändå att det behövs män i förskolan och i skolan och på fritids för en verksamhet med bara kvinnor är inte heller bra jag har själv jobbat på förskola och det är så mycket tjafs kvinnor i mellan och man sticker varandra i ryggen osv och trott eller ej men barn märker sånt ....dessutom tror jag att man är född med någon slags skada om man våldtar osv ( min analys efter att ha jobbat i kriminalvård ) och egentligen behöver vård ! Så jag ser det som en sjukdom för jag tror inte män VILL våldta små små barn inte kvinnor heller för den delen ! Kommer väl få skit nu men detta är mina åsikter !

Alex

Eh, för alla här som förespråkar parallella samhällen med män och kvinnor åtskilda så finns det finfina alternativ för er. Till exempel Saudi, Afghanistan eller extrema stater, mindre samhällen i södra USA där könen på många sätt hålls åtskilda (men med lite förklädnad) i samhället. Antingen hanterar man de problem som existerar i samhället eller så skyller man på alla andra, i detta fall ett helt kön. Vad fan löser det?
Varför inte jobba för hårdare straff i lagen? Pinsamt att sexförbrytare kommer undan så billigt.
Av alla de vänner som Jag har som blivit utsatta för övergrepp som små/unga så var förbrytarna män men bakom dem stod alltför många kvinnor, mammor, flickvänner som blundade för vad de visste. De vägrade tro på sina barn! Från alla samhällsklasser och med olika bakgrund. Att inte bli trodd är en andra våldtäkt. Så åt helvete med kvinnorna också då, eller???

Isa

Fast de allra allra flesta övergrepp begås inom hemmets väggar. Av pappor, mor/farfar, farbror eller pappas kompis. Det är också där de värsta och mest långtgående övergreppen sker. Så är det något en borde arbeta för så är det att män inte får vara själv med barn hemma. Någonsin. Lovar att det skulle innebära typ 90% minskning av alla övergrepp på barn som i ett trollslag.

Malin

Alla dessa trettonåriga tjejer som hade relationer med lärare och mycket äldre män: men var i H-E är föräldrarna när ett barn umgås med vuxna män? Förlåt men för mina föräldrar hade det aldrig i livet varit tillåtet. Om jag var ute med kompisar så visste mina föräldrar var vi var, vilka som var med och hade det förekommit vuxna män hade inte jag fått vara med. Skulle en vuxen man idag vilja närma sig min tonåriga dotter skulle vi inte tillåta honom att komma nära och då lovar jag att jag inte skulle stanna vid hot om polis utan jag skulle inte tveka att skrämma honom med värre saker än så. Vuxna män har inget med småflickor att göra överhuvudtaget, det finns ingen bortförklaring som håller. Hur kan man som förälder inte inse det?

Karin

Ni som anser att män inte ska arbeta med barn eller vård öht borde nog jobba lite med era egna problem.Svar: Mitt problem är att män våldtar barn. Har du nåt förslag på hur jag jobbar med det?
ladydahmer.nu

Ingrid

Jag förstår tanken: fast den blir så fel. Om vi vill motverka könsrollerna, men samtidigt inte släppa in män på traditionellt kvinnliga områden så kan vi ju aldrig få könststrukturen att rämna. Eller? En biologisk man, som inte är så cis, utan som passar in i den traditionellt "kvinnliga" strukturen, skall alltså inte välkomnas på grund av sitt biologiska kön. För mig handlar det inte om att få in män, manliga förebilder eller "manliga" egenskaper i förskolan, utan om att vi aldrig skall bedöma någon utifrån hens biologiska kön.

Gällande åldersskillnader så är pedofeli givetvis aldrig försvarbart, däremot börjar jag fundera mer om mer på om det där med att sortera in människor i fack efter deras ålder är så självklart? Att säga att: "du är si för du är 30 år och du är så för du är 50 år" är inte det rätt likt att säga: "du är si för du är kvinna och du är så för du är man". Är inte "vi och dem"-tänket alltid uppbyggt på att skapa sig själv fördelar jämfört med andra? Det är en klurig fråga tycker jag...

BM

Väldigt intressant inlägg och ännu intressantare att läsa allas kommentarer. Jag var rädd att du skulle få massa påhopp när du skrev inga män på förskolor (vilket jag håller med om) men blev lättad av att se hur många likes detta inlägg fått samt hur många som verkar hålla med dig. Kanske tråkigt att tänka såhär kan man tycka, men jag personligen är ärlig mot mig själv och kan erkänna att om jag får barn i framtiden skulle jag inte bli så jättelättad om män jobbade på mitt barns förskola...

Lisa

Alltså älskar dig, så bra skrivit! Manshatet växer här med för varje jävla dag som går. Man blir inte förvånad över något längre.

En arg pedagog

Jag ville tro att det kunde bli bra med en manlig kollega i förskolan tills jag anmälde honom.

Kan inte gå in djupare av respekt för offrets familj även om FUP:ar och domar är offentliga handlingar.

Kj

Håller med!! Män borde inte få arbeta på förskola.
Har Två barn, varav en går på förskola. Har haft den enorms turen att det inte varit en enda manlig vikarie/lärare på vår förskola. Bara kända vikarier, kvinnor, som barnen känner sen innan.
Har varit tydlig hela tiden stt jag ej vill vikarier hjälper på toa/byta blöja.

Har sån ångest över män på fsk o varje gång jag säger dessa saker så blir jag fullkomligt sågad, jag är så jävöa taskig etc. drar alla över en kant osv.
Och JA?! Vad ska man göra då?! Dessa män drar ju sig dit barnen finns!!
Du har mitt fulla stöd i denna frågan.

Sanna

Fick en sådan klump i magen. Illamående. Ångest. Min dotter börjar på dagis i höst. Och min första tanke var om det fanns några manliga pedagoger på den förskola som hon mest troligt börjar på. Vill verkligen inte tänka så. Men jag kan inte hjälpa det. Jag blir rädd. Livrädd för att vara ärlig.

Nemo

F, din kommentar fick mig att komma ihåg att jag också har ett par i min bekantskapskrets där mannen är mycket äldre än kvinnan, i det här fallet 26 år äldre än kvinnan. De är gamla nu, men de började dejta när hon var 13-14 år. Deras äktenskap ses som ett typiskt "kärlek utan gränser".

Kajsa

Håller med, inga män på förskolan, risken är för stor.

Kimberly

Jag är såå glad för att det bara jobbar kvinnor på min sons förskola. Kvinnor från olika länder, olika åldrar och med olika lång erfarenhet - men KVINNOR ♡ Det var det första vi frågade om inför inskolningen och även om fskchefen inte kunde säga det rakt ut märktes det att hon höll med oss i vår oro.

A

Alltså jag håller med i allt men detta ilskna ifrågasättande av varför män blir gynekologer blir rätt löjligt; varför skulle kvinnor vilja ha det yrket mer?? Jag känner ingen kvinna,mig inräknat också, som skulle VILJA jobba med att undersöka kvinnors underliv och allt som rör den biten. Lika obegripligt kan jag känna att det är att jobba som obducent eller tandläkare. Vi är alla olika;men att påstå att alla män som jobbar med gynekologi vore perversa är faktiskt rätt sjukt. Ifrågasätter ni manliga urologer också?

J

Jag håller helt med. Män som grupp har tyvärr straffat ut sig själva vad det gäller att jobba med människor som är i beroendeställning.
Jag kommer aldrig sluta fråga vem fan praktikantsnubben på mitt barns förskola är när de dyker upp. Och manliga praktikanter har ju heller aldrig vett att komma fram och hälsa själva, presentera sig ordentligt. De är så jävla killräckliga, tror de kommer undan.

Lottsky

Appropå "kärleken har ingen ålder" - när Frank Andersson för några år sedan gifte sig med en 29 år yngre kvinna var det "romantiskt" men när Camilla Läckberg blev ihop med en 13 år yngre man (vuxen, ingen tonårskille), fasen vad med skit hon fick ta...

En av mina bästa vänner är tillsammans med en 18 år yngre kvinna och helsike med skit hennes s k vänner öste över dem. Han var ju förstås bara ute efter hennes pengar, för inte kunde väl en kille i 30-årsålden ha känslor och attraktion på riktigt för en nästan 50-årig kvinna...

Den här killen skiter i pengar och status men det sa väl mer om hennes "vänner" än honom egentligen. För mig är det en gåta varför det är så självklart att en äldre man och yngre kvinna är sååå romantiskt och fint men motsatsen av vissa anses "äckligt."

Man brukar ta till argumentet att kvinnan kan ha söner i killens ålder, att män inte så sällan har gift sig med eller inlett förhållanden med flickor yngre än deras döttrar blundas det för. (I min väns fall så har varken hon eller han barn så det blir ett icke-skäl att dissa deras förhållande.)

I frågan om manliga gynekologer - jag har inga som helst problem med det. De är läkare och läkare generellt sett har lärt sig att se patienter som just det och inget annat. Jag har haft både bra och mindre bra gynekologer, av båda könen. Bäst på att hantera underredet är i min erfarenhet barnmorskor (har inte barn men genomgått en och annan gynundersökning i samband med preventivsmedelsreceptutskrivningar m m)

Lottsky

Blev lite fel i min första kommentar - ska stå "en av mina bästa vänner är tillsammans med en 18 år ÄLDRE kvinna".

Johanna

Jag håller med er som nyanserar den här debatten. Hur ska vi förändra strukturer om män och kvinnor inte ska få finnas i samma arenor? Sen undrar jag hur ni som säger nej till män i förskola/skola tänker kring alla män och pappor som är tränare/aktiva i barns idrottsaktiviteter? En annan fundering är hur mycket tid ni tror att en pedagog i förskolan har med ett enskilt barn?? Vad jag vet är det sällan det ens sker ett blöjbyte utan andra barn närvarande. Till sist - tillfället gör inte tjuven, alla män är inte potentiella pedofiler. Det här är ingen enkel fråga, så tyvärr finns det ingen enkel lösning.

human

Det går inte att jämföra att en 13 årig flicka har sex med hedersvåld och påtvingade barnäktenskap i traditionens namn.

A

Lite off topic kanske, men värt att nämna. Folk (oftast anti-feminister) gnäller friskt över att arbetsgivare är tvungna att kvotera in kvinnor på mansdominerade arbetsplatser och att kön minsann inte ska gå före kompetens. Dessa människor som gnäller över detta verkar totalt glömma bort att kvotering inte bara gäller kvinnor utan att arbetsgivare har lika stor press på sig att kvotera in män på kvinnodominerade arbetsplatser. Kvotering gäller dessutom inte bara kön utan alla andra underrepresenterade grupper.
Jämställda Sverige har dessutom världens mest könssegregerade arbetsmarknad. Varför? Jo, pga språket. Svenska språket är "könat" som inget annat. Jämför med engelskans "orderly" som är neutralt med svenskans "undersköterska" som är kvinnligt kodat. Det finns betydligt fler män per capita som jobbar som orderly i konservativa USA än det finns män som jobbar som undersköterskor i jämställda Sverige. Fire fighter, brandMAN. Nurse, sjuksköterskA. Doctor, läkarE. Police officer, polisMAN osv osv.
Hur språket är utformat påverkar hur vi tänker och hur vi tänker påverkar hur vi handlar och vad vi väljer. Vill man ha mer köns-mångfald på arbetsmarknaden i Sverige så får man fan se till att ta bort de starkt könade titlarna. Könade titlar gör att folk omedvetet väljer bort vissa yrken.

Sabina

Alltså det är helt sjukt detta fenomen med vuxna män o relationer till små tjejer. Hade aldrig insett hur vanligt förekommande o sjukt det egentligen är förrän jag läste detta inlägget o alla kommentarer. Har aldrig själv liksom lagt märke till hur sjukt det är, man är så van liksom. Jag kommer ihåg när jag gick på högstadiet, en av tjejerna i min kompisgrupp "dejtade" en äldre kille när vi gick i 8:an/9:an. Hon var typ 14/15 o han var 22 år. O vi andra tyckte väl det mest var spännande att hon hade en kille, men ingen tyckte att det var äckligt liksom, tvärtom, vi var många som var småkära i en av de manliga lärarna som var typ 25. För att visa hur stört det är, dessutom, var ju att ingen av oss hade någonsin kunnat drömma om att dejta en kille i typ 7an, för de var ju "barn" (trots bara 2 års skillnad). Men samtidigt är det inte konstigt att vuxna män ligger med yngre tjejer.

O då har man ju inte ens orkat diskutera alla slemmiga manliga 40+ gympalärare man haft i livet, som alltid intresserade sig för tjejerna i redskapsgymnastik o skulle hjälpa till att lyfta o hålla osv. Eller som tyckte att det var passande att komma förbi omklädningsrummet efter lektionen för att småprata eller "leta" efter något. Inte så konstigt att inga tjejer duschade efter gympan typ efter fjärde klass. Jävla äckelmän allihopa. Usch, kan vi inte börja med ett separatistsamhälle snart??

Jd

Förstår inte riktigt det här. Hur ska ett generellt manshat lösa att män som förgriper sig på barn gör just det?

Svar: Manshat är en reaktion, inte ens lösning
ladydahmer.nu

Jd

LD:
Reaktion... ja men det kan ju rasism också vara ur en enskilds perspektiv, och ingen ursäktar ju det som en giltig reaktion.

Don't get me wrong, jag spyr också på alla jävla övergrepp hela tiden. Men den gemensamma nämnaren för pedofiler måste väl ändå vara att de är just pedofiler, och inte just män? Hur förklarar man annars kvinnliga pedofiler? (som ju inte är så ovanligt en kan tro)

Reagera på. Blir bara frustrerad för det känns inte som att folk egentligen vill diskutera bakomliggande orsaker till övergrepp utan mest få ett utlopp för sitt hat mot män (som ju kan vara berättigat eller ej).

Svar: Du kan inte jämföra rasism, som är ologiskt, med manshat. Du saknar dels maktperspektiv och dels kunskap om du gör det.
Och nej gemensamma nämnaren för personer som begår övergrepp på barn är män. Det är män som begår dessa övergrepp och män som begår övriga övergrepp och män som startar krig och män som kastar syra i ansiktet på kvinnor som nobbar dem och män som mördar och män som misshandlar. Kvinnliga pedofiler är så otroligt ovanliga och de som finns begår sällan övergrepp och när de begår övergrepp så är de inte i närheten så grova som de övergrepp manliga pedofiler begår.
ladydahmer.nu

Jd

A
Visst kan språk utvecklas för att inte exkludera, men det där kommer inte göra ett skvatt för att förändra mäns och kvinnors generella yrkesval. Googla könsparadoxen. I Skandinaviska länder där jämställdhetsarbetet pågått som längst och mest effektivt har "ojämställda" yrkesval ÖKAT, just för att när människor är fria att välja utifrån eget intresse så tenderar de att välja saker de intresserar sig för: och mer kvinnor intresserar sig för människovårdande aspekter och mer män intresserar sig för saker/teknik. Det är både inlärt och biologiskt.

Jd

LD:
Män är absolut mycket mer aggressiva, utåtagerande och farliga än kvinnor. Därför är de överrepresenterade i alla brott.
Men det är ju EXAKT samma "logik" som står bakom att reagera mot överrepresenterade grupper i övrigt. Nämligen ingen logik alls.

Svar: Nej det är inte alls samma. Den gemensamma nämnaren när invandrare eller muslimer t.ex (jag vet ju att det är dem du syftar på) begår brott är att de är män. Kvinnor som är invandrare eller muslimer begår inte brott. Det är inte logiskt att vara rädd för muslimer eller invandrare för de utgör inget hot. Män däremot utgör ett hot.
ladydahmer.nu

Malin

A: resonemanget du för håller inte ihop. Om läkare på grund av ordets ändelse -E gör att fler män än kvinnor söker sig till läkaryrket, hur förklarar du då den totala kvinnodominansen bland förskollärare och grundskollärare? Rektor har maskulin ändelse, ändå är nästan alla rektorer kvinnor. 57% av alla domare i Sveriges domstolar är kvinnor. Osv.

Malin

Lottsky: du skriver "Appropå "kärleken har ingen ålder" - när Frank Andersson för några år sedan gifte sig med en 29 år yngre kvinna var det "romantiskt" men när Camilla Läckberg blev ihop med en 13 år yngre man (vuxen, ingen tonårskille), fasen vad med skit hon fick ta... "

Förlåt mig men VEM ansåg det vara "romantiskt" med Frank Andersson och en yngre kvinna? Jag tror de personerna går att räkna på ena handens fingrar faktiskt. Frank Andersson är varken snygg eller fräsch eller framgångsrik, han är avdankad och gammal och har massor av issues...INGEN tycker väl att något han gör är romantisk. Han väljer väl helt enkelt lite trasiga tjejer likt honom själv, annars skulle han aldrig få någon.

A

Jd:
Varför råkar det vara många fler män som jobbar inom psykiatrin än som jobbar inom den somatiska vården? Kan det ha något med att göra att man kallas "skötare" och inte "undersköterska" inom psykiatrin? De har ju samma grundutbildning. Det finns ganska många människovårdande yrken som domineras av män också. Läkare, präster och psykologer är bara några. Poliser och kriminalvårdare jobbar också uteslutande med människor. Likaså ambulansförare och sjöräddningssällskapet. Eller det kanske inte är människovårdande yrken som sådana som intresserar kvinnor utan människovårdande yrken som bara råkar ha en kvinnlig klang?

Jd

A:
Jätteintressanta frågeställningar du lyfter. Vad tänker du själv? Är det bara språket som avgör?
För mig blir den förklaringen ganska överdriven, även om det säkert kan vara en bidragande orsak som sociala/inlärda förklaringsmodeller. Andra faktorer kan ju ha att göra med att de andra yrkena du nämnde delvis innebär status (eller har gjort) som präst och läkare, och inte minst risktagande; som sjöräddning, ambulans eller poliser ägnar sig åt. Status/risktagande tycks ju locka män i högre grad s.a.s.

Rimligen är det väl en kombination av faktorer som påverkar yrkesval, och där tror jag språket har mindre påverkan faktiskt. Men det är bara min spekulation.

Jd

LD:
Vi är överens om att män begår långt mer fanskap än kvinnor. Pedofili och personrån begås av fler män än vad de begås av kvinnor. Gissar att andelen personrånande kvinnor är försvinnande liten i skrivande stund :)

H

Apropå män som tänder på barn, så kom jag att tänka på en fruktansvärt obehaglig händelse från när jag var 15. Min lillebror gick i simskola på ortens lilla utebassäng, dit vi hade flyttat några veckor tidigare, och det var mitt ansvar att gå dit med honom. Väl där satt alla familjer på filtar på gräset runtom bassängen eller stod och tittade på. En man, ca 40+, vars barn också var med på simskolan började prata med mig. Han var väldigt påträngande och förföljde mig runt bassängen och pratade trots att det nog tydligt framgick att jag inte ville prata. Simskolan pågick en eller två veckor, och varje dag var jag tvungen att stå ut med mannen. Han berättade om sig själv och om hur han dejtat en 17åring (dvs han sa att de haft sex), och jag förstod underförstått att han ville ha sex med mig också, han frågade ofta vad jag skulle göra efter simskolan osv. Jag hade en klump i magen och kände mig alltmer rädd för varje dag. Jag gick omvägar när vi gick hem efter simskolan så att han inte skulle veta vart jag bodde. I slutet av kursen så var han så påträngande att han nästan sprang efter mig runt bassängen, jag pressade då ner mig på gräset mellan två familjer där det seriöst bara var ca 30 cm att sitta på, bara för att få vara ifred. I efterhand ångrar jag såklart att jag inte sa till någon. Men, det är ju så det är att vara i patriarkatet. Man vågar inte säga nåt av rädsla för att inte bli trodd. Jag är så förbannad i efterhand och undrar vart det slemmet är nuförtiden. Jag har flyttat från orten för länge länge sen...

Jeanette

Hat föder hat och att stänga ut människor beroende av vilket kön de har kan aldrig leda till någon positiv förändring. Vi är inte vårt kön utan mycket mer än så, därför bör vi inte döma ut människor utifrån det.

Nerdy

Min ena rektor på gymnasiet (hade 3 st på 3 år) blev ihop med en elev. Han var 30+ och hon var under 18....

Själv var jag 14 när jag förlorade oskulden. Till en 20-årig man... vad fan ville han med en 14-åring till undrar man ju idag. Så jävla vidrigt!

Erik

Är kille och jobbar inom lågstadiet. På skolan jag jobbar på finns en oerhört negativ maskulinitet bland 9åringar. Kvinnor som arbetar med dom barnen blir kallade horor, fittor och blir hotade att dom ska bli våldtagna på väg till jobbet. Killarna lyssnar inte i lika hög grad på dom kvinnliga pedagogerna. Om målet vi har är att färre killar ska våldta och göra övergrepp av olika slag, måste barn som dom här förändra sin maskulinitet, och hitta en annan typ av manlighet, en positiv manlighet. Utan män i skolvärlden försvinner den möjligheten.

Johanna

oh fick ont i magen pga väcker gamla minnen. var 13 år och gick på konfirmation. Jag var en väldigt blyg och osäker tjej med dåligt självförtroende. Min konfirmandledare, en man på 22 år bjöd hem mig till sig. Låg med mig. Jag vågade typ inte säga nått. Tyckte det var häfigt att en så äldre "snygg" kille ville vara med mig.
Vi var tillsammans i 1 år i smyg (är typ arg att mina föräldrar inte märkte mina lögner)
Även prästen i kyrkan fick reda på detta, men han tyckte det var "fint" med kärlek och det finns ingen ålder, så så var det med det.. fyfan asså.. känns som han förstörde min ungdom.

Ebba.

Nej, vi behöver fler män inom barnomsorg. Mycket pga det Erik säger. Ska vi kunna ändra och bryta mönster...
Men! Vi behöver också MYCKET mer och strängare kontroll. Extremt mycket strängare.
Är annars helt enig i att det är sjukt att det är så socialt accepterat med män och unga flickor. Fy fan.

Ville

Jag vet inte vad du har vuxit upp i för byhåla, men byhålan jag är uppvuxen i och även i de omkringliggande byhålorna ansågs det väldigt suspekt om vuxna individer blev ihop med minderåriga. Just sayin’.

Svar: Jaha? Vad är poängen med din kommentar?
ladydahmer.nu

Ville

” Jaha? Vad är poängen med din kommentar?”
Att anekdotisk bevisföring inte är så värst bra.

Svar: Att det händer ofta och utbrett är väl tillräckligt problematiskt? Att det inte hände dig eller där du bor säger väl ingenting om rådande situation?
ladydahmer.nu

Malin

Ville: jag har samma erfarenhet som du, en vuxen som närmade sig småtjejer skulle a l d r i g ha accepterats i de kretsar jag rörde mig. Men det är nog en social fråga. Det är nog till exempel sällan döttrar till välutbildade välfungerande familjer, utan flickor med en svårare social situation som hamnar i klorna på vuxna män och flyttar ihop med dem utan att någon säger något.
En välfungerande familj har fokus på att barnen ska studera och utbilda sig och leva ett bra liv, då funkar det liksom inte att som fjortonåring bli ihop med någon tjugoårig slusk och som sextonåring flytta ihop med slusken. Det händer nog mest i familjer där de vuxna släppt på kontrollen.

Josefin

Tycker inte detta går ihop med genus och jämställdet alls. Vi ska inte behandla människor efter kön och bryta könsroller osv. Men bara kvinnor ska få jobba med barn?! Du uppfostrar dina barn könsneutralt och pratar feminism med dem. Hur ska du förklara för dem att det bara jobbar kvinnor i förskolan/skolan?!
Har inga barn själv men hade föredragit att de gick i en förskola med både män och kvinnor framför en med bara kvinnor.

Svar: Hur förklarar jag det? Jo att många män är farliga. Världen omkring oss slutar j existera för att vi är feminister och män slutar inte vara farliga heller pga det.
ladydahmer.nu

asdf

Lösning på att män våldtar barn är väl knappast att förbjuda dom att jobba på förskola, kom igen nu..

Stephanie

Intressant att många hävdar att det är skillnad på att "tvingas in i en relation" av föräldrar och släkt, och att "välja att va i en relation" med en äldre man. Vart är det fria valet när man som 13 åring väljer att ingå i en relation med en 22 årig man? Bara för att man inte blir fysiskt tvingad right there and then, betyder det verkligen att man frivilligt (helt oberoende av externa faktorer) valt något? Blir vi inte påverkade av vår omgivning, vill inte tjejer bli uppskattade, uppvaktade, sedda, omtyckta, älskade? Vill man inte känna sig speciell, viktig, som 13 åring? Har vi flickor inte lärt sig att vårt värde ligger i vårt utseende och hur knullbara vi är?
Såg ett TED talk i en av mina klasser nyligen om hur vi anser att Female Genital Mutilation är ett av de värsta mänskliga rättigheters övergreppen som sker i världen, samtidigt som vi inte tycker det är allt konstigt att den fortast växande (i popularitet) skönhetsoperationerna är Labiaectomy och andra operationer vars intent är att "snygga till" det kvinnliga könsorganet. Kvinnor låter alltså FRIVILLIGT en kirurg skära bort delar av inre eller yttre blygdläpparna, fixa till pigment-förändringar, förminska och tighta till delar av vaginan, för att könsorganet ska se "snyggare ut". Men vad är skillnaden på att välja att skära bort delar av blygdläpparna genom att genomgå en skönhetsoperation, och att tvingas genomgå det som ung flicka?? Vart är egentligen det FRIA valet när vi lever i ett samhälle som STÄNDIGT kontrollerar kvinnor, kvinnors kroppar, och den kvinnliga sexualiteten?

här är länken. De tar upp FGM runt 13 min: https://youtu.be/BaxnvwffWbE

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog