Fattar man inte att genus är skitviktigt så är man en jävla idiot
Såg att moderaterna tar tydlig ställning mot genusmedvetenhet. 
 
(null)
 
 
Och så nu, KD. Ej förvånad riktigt. Konservativa makter vill ofta konservera saker som de alltid varit. Vad som förvånar mig är att utbildade tänkande människor saknar sådan grundläggande analys som högern gör.
 
Man behöver inte tycka lika eller ha samma lösningar på problem, men att inte förstå hur saker hänger ihop - som högern när de lovar krafttag mot problem som deras politik skapat eller att avskaffa genus för att jobba mot jämställdhet "på riktigt" - är ärligt talat både frustrerande och oroväckande. 
 
Jag läste en riktigt dålig debattartikel i ämnet i "Dagens samhälle" (Vet ej vad detta är för tidning, är den högerextrem?) som heter "Skrota de rödgrönas genusexperiment" (som om nåt politiskt parti ens tagit genus på allvar eller ens infört det i skolorna, detta är ju en halmgubbe från högerns fantasi) skriven av Sara Skyttedal, kommunalråd för KD i Linköping. Hon lallar, förlåt förminskandet, om genusexperiment och genusflum och jag blir bara så trött på den här okunskapen som får ta plats i politiken.
 
Vad är det för experiment de ens snackar om? Att låta pojkar och flickor få samma möjligheter? Att sluta pressa in barn i en könsfålla? Ser de inte att det är vad som sker och förstår de inte konsekvenserna?
 
Skyttedal pratar om att kvinnor bränner ut sig för att de inte kan kombinera arbete och familj. Jaha? Vad är lösningen? Skrota genus? Behålla status quo? Allt ska fortsätta som innan, inget ska förändras? Har hon och KD nån konkret plan för hur de ska motverka kvinnors utbrändhet, som inte innebär att fostra kommande generationer att inte lägga allt ansvar på kvinnor för familj och barn och varför frågar hon sig inte varför män inte bränner ut sig av samma anledning? Hur kommer det sig att män klarar av att kombinera jobb och familj?
 
Jag säger inte att vi ska bli som män (apropå förra inlägget om barn som kommer i kläm) men män behöver fan bli mer som kvinnor. Och nej då menar jag inte att män ska klä ut sig utan om att vi ge flickor och pojkar samma möjligheter att utvecklas. Det ska vara lika självklart för pojkar att leka med dockor (och män att ta hand om barn) som det är för flickor för det ger ringar på vattnet.
 
Att sakna förståelse för att barns lek tränar dem inför framtiden diskvalificerar faktiskt en från att överhuvudtaget jobba med de här frågorna tycker jag. 
 
Som att man bara kan fostra flickor och pojkar fundamentalt olika och sen förvänta sig att vi ska bli jämställda som vuxna. Då är man fan en jävla idiot. 
 
Linnea

Du skrivet så bra! Håller med till 100 %.

Och får sån ångest över att inte alla andra också fattar detta, och att min 2-åring skolas in på förskolan i detta nu, vilket innebär att vi inte längre kan ha samma kontroll över vad han ”utsätts” för, vilka förebilder han kommer få, vad han kommer färgas av, vilka åsikter han kommer att höra, vad han kommer att uppmuntras till och hur han kommer att bemötas av omgivningen.

Man får bara hoppas på att man har lagt en tillräckligt stadig grund och att det arbete man fortsätter att göra hemma är starkare än det som förr eller senare kommer att komma utifrån.

Ps. Du borde verkligen få mer utrymme att höras i media.

Svar: Som det ser ut just nu så befäster ju förskolan könsnormerna. Allt skit som mina barn lärt sig kommer tyvärr därifrån.
ladydahmer.nu

Sonja

Men om kvinnor och män generellt är olika, med olika läggning och olika begåvningar och svagheter (vilket jag tror) ger man då bäst förutsättningar genom att uppfostra båda könen likadant?
Det är det här att ”inte låtsas om” att det finns skillnader mellan könen som skon klämmer. Jämställdhet har ingenting att göra med att kvinnor har samma förutsättningar till samma saker, för det har vi inte. Jämställdhet är när våra begåvningar och roller värderas lika, fastän vi är olika.

Sen så är de individuella skillnaderna så klart stora och det är omöjligt att se det här som svart eller vitt. Och ja jag tycker genuspedagogiken är bra de gånger det sätter fingret på direkta orättvisor. Där tjejer förminskas och ska finna sig och pojkar beter sig som svin och kommer undan med det för att de är pojkar. Där håller jag med dig. Där är exempel på när pojkar behöver bli mer som tjejer.

Svar: Jag har nog aldrig mött nån som låtsas som att det inte finns skillnader, problemet är att de största skillnaderna är skapade samt att det är större skillnader INOM könen än mellan dem. Alla är ju olika, alla är ju individer.
Sen så är ju "skillnader mellan könen" inte ett argument MOT genus utan för. Om det är så att pojkar är mer våldsamma av naturen eller mindre omvårdande så är det ju av högsta vikt att de får lära sig
ladydahmer.nu

Karin

Blir helt stum. Vad fick de för kunskaper med sig från sin egen skolgång egentligen?

Anna

Jag blir så himla ledsen över detta. Är djupt rotad i Centerpartiet (Centerkvinnorna) och älskar mitt parti. Men övriga allianspartiernas uttalande om "radikalfeminister" och nu detta genushat gör att ett samarbete känns otänkbart.
Ps: vi har massa radikalfeminister i vårt parti!

Katarina Ek

Moderaterna i Staffanstorp... inte Moderaterna. Håller med om att affischen är deprimerande korkad.

S

Fan vilket bra inlägg. Förstår inte hur man INTE kan inse detta. Mitt huvud exploderar fan varje gång jag hör ”låt pojkar va pojkar och flickor va flickor”. Orkar inte hur dumma i huvudet folk är och hur det gör att utvecklingen går alldeles för långsamt. Det påverkar oss alla att vissa (många) är så förbannat trångsynta.

Malin

Jag har känt en så enorm frustration över det här och hoppats att just du skulle kommentera det eftersom du kan formulera dig så jäkla bra! Nu kom det och det gjorde min dag. ❤

Anna

Är så lycklig över att vi hittat en dagbarnvårdare med samma inställning till detta som vi! Mitt barn kommer inte utsättas för dessa skadliga påtvingade normer på länge än!

Sonja

Jag har mött de som tror att det inte finns skillnader mellan könen, jag har själv varit en som tror att alla skillnader är pga uppfostran och att man kan "välja" sitt kön. Men så var/är jag kanske ovanligt dum.

Och jag håller med dig, killar behöver lära sig att vara mer omvårdande, lyhörda och empatiska. Men det betyder inte att de generellt bör ha lika mycket ansvar för familj och hem som kvinnor, och att man därför ska tvinga in dem i hemmen och kvinnor ut ur hemmen (som ju en hel del faktiskt vill). Så ja, jag tror att genusforskning och genuspedagogik kan både brukas och missbrukas som allt annat.
Jag känner dock oro för könsförvirringen som har börjat få allt större utbredning (har själv varit del av det).

Svar: Fostrar man barn med samma möjligheter så kommer ingen tvingas till nåt i den mån som är rimlig dvs. I viss mån är vi tvungna att ta hand om våra barn samt försörja oss, varför detta ska ligga på ett av könen är orimligt.
ladydahmer.nu

Human

Om man kallar personer som inte har samma åsikt som man själv har för idioter då är man en buffel och självutnämnd besserwisser. Jag accepterar att folk inte tycker som jag men jag vill heller inte inordna mig i styrda tyckanden som inte passar mig eller min familj. Skolan skall undervisa inte predika dogmer som faktiskt inte alla föräldrar skriver under på. Predikan och påverkan skall ske i hemmet, inte någon annan stans.

Svar: Skolan ska, som det tydligt står i läroplanen, motverka könsnormer. Precis som de ska lära ut mångfald och antirasism. Du kan kalla det för predikan, men den mesta predikan jag upplevt är när barn till genusfientliga föräldrar hånar och retar mina barn för att de inte passar in. Skolan ska ta ansvar där hemmet brister. Eller du kanske tycker att rasister ska få indoktrinera sina barn också, helt utan påverkan från skolan om motsatsen?
ladydahmer.nu

Human

Det är tråkigt att dina barn råkar illa ut i skolan, sådant är aldrig OK. Men vem kan sätta sig på så höga hästar att han/hon bestämmer vad som är påverkan och vad som är indoktrinering, och vad som skall påverkas? Vad som är rätt eller fel? Jag är mycket tydlig med vad jag anser, jag är tydlig med att jag accepterar att andra människor har andra åsikter än jag, det skall gälla för alla. Jag accepterar inte att bli dumförklarad, som, du borde utbilda dig i genus (har hänt). ????? Nej, det är inte OK! Har som tur är bra, vettig dagmamma, får forska noggrant när det blir dags för skola.

Svar: genus: låta barn få vara barn, utan krävande könsföreställningar som säger att pojkar bara får vara si eller så. Barn får vara som de är oavsett kön
inte genus: pojkar är si, flickor är så och de som inte gör kön rätt anses avvikande

ser ärligt inte varför man motsätter sig genus. Varför det är så viktigt att pojkar är som pojkar traditionellt varit. att det är så viktigt att man skiter i att massa barn kommer i kläm.
ladydahmer.nu

Human

Barnen är sina egna personligheter, resp grabbig/tjejig. Jag skulle aldrig indoktrinera dem att vara annorlunda. De är båda snälla och omhändertagande mot varandra och vänner, att pojkar leker vildare (kanske) innebär inte att de är busar. Varför skulle jag vilja ändra på det? Skolan har ju jätteproblem, med elever som går ut 9an, utan att kunna läsa och skriva ordentligt. Där kommer jag, vi, vara mycket uppmärksamma.

Svar: Barn föds inte färdiga, de formas av sin omgivning och rådande normer. Varför skulle du vilja ändra på det? Tja, kanske för att pojkar växer upp till män som inte har nära relationer, dåliga reationer till sina barn, mår dåligt psykisk och arbetar ihjäl sig. För att inte tala om att män begår mycket våldsbrott. Och flickor? Växer upp och bränner ut sig på att ta hand om alla andra, hatar sina kroppar och mår dåligt.
ladydahmer.nu

Human

Män som begår våldsbrott, ja om du tänker på hedersrelaterat våld- och mord, det är fruktansvärt. Men jag anser, jag alltså, att du målar upp ett dystopia. Att inte vara helt nöjd med sin kropp, visst tränar jag för att kunna känna mig ganska tillfreds. Men att män inte har nära relationer eller dåliga relationer till sina barn, det känner jag absolut inte igen. Har väl haft bra män i mitt liv, likasom dåliga elaka kvinnor.

Svar: Du kanske inte känner igen det men det är något som det finns tydliga belägg för, inget jag hittat på. Hur du känner eller upplever personligen är ju liksom inte relevant när man talar om forskning och studier.
ladydahmer.nu

L

Känns som att det går hand i hand med ”Lika för alla”, ”Nu tar vi tag i Sverige”, osv. Blir fan mörkrädd (och då har jag ändå röstat på Moderaterna en gång i tiden och skulle kunna göra det igen i teorin).

Får bli feministiskt initiativ för det känns som det mest anti-fascistoida man kan rösta på? Inte för att de kan sköta ett helt land men ser inte att det blir bra att ”ta tag i Sverige” heller, vad fan det nu är som avses. Snacka om att spä på den polarisering som redan finns. Kommer ju inte leda till mindre konflikt.

Vi behöver så mycket hjälp, och inte av Moderaterna liksom.

Svar: Lika för alla och så skiter man helt i att alla har olika förutsättingar.
ladydahmer.nu

Human

@LD vilken forskning och vilka studier? Jag vet att resultat kan se helt olika ut i olika studier t ex.

Svar: du fattar nog att jag inte kan redogöra för det här. Du får helt enkelt antingen lita på att jag har belägg för mina påståenden eller så får du "läsa på om genus" helt enkelt.
ladydahmer.nu

Jd

Tycker man kan ta de bra bitarna av genusmedvetenhet - nämligen den om medvetenhet - och implementera.
Att vara medveten om hur kön också är en social aspekt och att vi lär oss att uttrycka kön från barnsben. Men jag köper inte att jag därför måste anse att allt som är könssterotypt därmed också är dåligt. Det är liksom att bara kunna se ena halvan av myntet.

I vissa sammanhang är egenskaper som betingats som manliga riktigt bra att ha, i andra sammanhang not so much.

Ta "toxisk maskulinitet" som exempel. Visst, det är väl klokt och bra att ifrågasätta det som inom "manlighet" blir destruktivt (att vilja kunna beskriva toxisk femininet är väl på tok för vågat haha).
Men varför stannar vi där med pekande fingrar, istället för att analysera varför dessa egenskaper finns? Vilka är de bakomliggande positiva faktorerna bakom ett könsstereotypt mönster? Om vi inte ser hur kvalitéer kan vara positiva så har vi inget att ersätta dem med när vi hittar det som är negativt. Då blir det bara "riv ner", "ta bort" "nedmontera" men vi har inget positivt att erbjuda.

Flummigt resonemang kanske...

Svar: Ja det finns sk manliga egenskaper som är bra. Frågan är väl varför bara pojkar ska få tillgång till dem isåfall. Och varför man promt måste benämna dem som manliga och inte mänskliga.
ladydahmer.nu

Jd

L
Fast om du redan klurat ut att Fi knappast skulle kunna sköta ett land så kanske inte en röst på dem är sådär mycket mer ansvarstagande heller, i det stora hela? Just saying :)

Svar: Fi skulle aldriig få majoritet, men ett feministiskt parti i riksdagen skulle sätta feminismen på agendan, precis som miljöfrågor fick ta plats iom miljöpartiets intåg.
ladydahmer.nu

Human

@ LD Jag litar inte på någonting. Forskning och studier har klara riktlinjer för vad som är godkänt, vilka källhänvisningar som är godkända etc. Så, jag skall absolut inte "läsa på" om genus. Jag litar på reell forskning med handledning och kritiskt granskande. Det ingår i forskningen.

Svar: Genusteorier bygger på reell forskning
ladydahmer.nu

P

Human:

2014 kom en utredning med namnet Män och jämställdhet, på uppdrag av regeringen. Den går att ladda ner som pdf, jag länkar till en beskrivning av utredningen. Om du googlar på "män och jämställdhet" hittar du pdf:en.

Jävligt viktig läsning för alla som anser att det främst är kvinnor som ska ansvara för jämställdhetsarbetet.

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2014/02/sou-20146/

Jd

Exakt, det finns ju egentligen inga manliga eller kvinnliga egenskaper. Det finns bara egenskaper. Som förälder kommer jag uppmuntra de egenskaper jag tror är bra att ha för barnet, sedan om dessa råkar falla inom eller utom det som anses könsstereotypt är jag mindre intresserad av.

Mmm, nä Fi aldrig få majoritet. De måste bli mer seriösa i sina förslag först. Typ kunna finansiera dem etc.

Linp

Dey fattar ni väl att L D vet vad hon pratar om efter alla dessa år som hon har bloggat om genus. Läst och kollat fakta på både längden och tvären. Man är ingen färdig pojke flicka människa som liten. Det är omgivningen som formar.

Kakan

40-talet ringde och ville ha sina värderingar tillbaka...

L

Kommentar till ”Jd”

Nu var ju bakgrunden till kommentaren en affisch som några stollar anslutna till Moderaterna tåtat ihop någonstans i höjd med Staffanstorp.

Så vitt jag förstår så tar man sitt ansvar genom att rösta.

Jo, jag tycker att det är ansvarsfullt att motverka fascism, och eftersom det här är typ 2 steg innan så har jag ingen lust att lägga min röst där. Har egentligen ingenting att vinna personligen på att rösta på FI, men de kommer inte heller att få igenom deras världsbild när det är ett så litet parti. Däremot så kommer andra partier behöva utveckla ett genustänk, något som jag upplever att de inte har. FI representerar en annan människosyn och tolerans än vad Moderaterna gör, och just nu känns det viktigare än de frågor som Moderaterna driver. För att förklara det kort.

Egentligen finns det ingen poäng med att diskutera detta med någon som nämner ”ansvar” när vi pratar om VAD man vill rösta på, men visst.

Jag tycker helt ärligt inte att något parti kommer ”vända uppochner” på Sverige, det mesta rullar på med eller utan och vi är påverkade av helt andra saker som händer ute i världen. Politik är demokratins ”maskinrum”, inget mer med det.

Det säger sig självt att ett litet parti har lite resurser och ett stort parti stora resurser, om det var den ”kluriga” biten.

Tycker det är kul med utveckling generellt, fascism is not it though.

Vet inte heller var du bor och kan inte redogöra för vad du upplever för samhällsklimat, kan redogöra för mitt eget. Jag bor i Djursholm men läser tidningen, har ögon i huvudet och mat på bordet, mycket tacksam över allt detta. Tänkte runda av här innan jag får en hjärnblödning.

Anonym

LD: kan du inte göra en insats för Fi i valet? Skriva en debattartikel. Hålla ett tal. Typ vad som helst. Alla som läser här är redan övertygade. Du måste nå de andra med ditt tänk.

Johanna Lill-Inger Karlsson

Dagens samhälle är inte en högerextrem tidning (tror du tänker på Samhällsytt) utan en branschtidning som bevakar politiken i kommuner, landsting och regioner. Har också sett debattinlägget och blir fett nedstämd av det.

Svar: ah bra! Tack!
ladydahmer.nu

Jd

L
Tack för långt utlägg! Förstår hur du resonerar med att ändå vilja att samhället ska gå åt ett visst håll. Tror inte alls det behöver vara negativt att rösta på små partier utan poängterade egentligen bara det du själv skrivit om att du inte tyckte de verkade dugliga att styra.

Skulle FI växa skulle de givetvis bli mer verklighetsförankrade i sin realpolitik.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog