Jag vill ha en lärare som hjälper mig framåt
Det har varit mycket gnäll från mitt håll. Jag ska försöka bli mer uppbyggande och konstruktiv, framförallt sätta min egna feministiska agenda snarare än spinna vidare på andras. Eller ja iallafall mindre på bråk och tjafs då det är omöjligt att tänka unika tankar inom det politiska samtalet och vi spinner ju alla vidare på varandras analyser och tankegångar (vilket är positivt). 
 
Ibland saknar jag nån slags online bokcirkel där nån smart feminist kunde leda och med enkelt språk förklara innehåller i böckerna vi läser tillsammans. Jag föredrar att leta kunskap i litteraturen istället för på sociala medier, men ibland önskar jag att jag hade nån slags lärare som kunde leda mig framåt, utmana mig och liksom nån att samtala om det jag precis läst. Om ni hajjar. Ibland tar det liksom två tre försök att ta sig igenom en text innan poletten trillar ner halvvägs och ibland vill man ju utveckla resonemanget vidare. 
 
Vad föredrar ni? Var lär ni er om feminism? Var utvecklar ni er analys? Utöver böcker så ägnar jag ju också mycket tid IRL att diskutera och nörda ner mig i olika sakfrågor. Jag har ju iallafall några vänner och en make, alla med brinnande intresse för kvinnosaken så samtalen går ju heta här dygnet runt. 
 
Fan, jag borde gå en kurs eller nåt. Finns det nåt som inte kräver gymnasiekompetens? 

(null)

Isabelle

Det tror jag att det finns! Kolla in folkhögskolornas utbud. Får för mig att jag sett nån kurs om feminism i Göteborg (men kan vara ute ock cykla geografiskt!)

charlotte

http://kvinnofolkhogskolan.se/kurser-ansokan/
Tror inte att du behöver gymnasiekompetens till alla kurser.
Har inte studerat där själv så kan inte säga något om kvalitén på kurserna men det låter intressant tycker jag.

Lovisa

Jag kommenterar här extrem jag inte vet hur länge du läser kommentarer till äldre inlägg, men detta är en kommentar ang ditt inlägg om genus och barnkläder.

Jag skriver under På exakt allt du skriver och har gjort det länge. Men. Nu har jag fått mitt första barn, en dotter, och hon är ju så otroligt SÖT! Jag och min sambo sitter varje dag och bara glor på henne för att hon är så söt. Och nu känner jag att alla mina åsikter faller ut i sanden. Hon är bara 3 månader än så länge, så dels förstår hon inte så mycket och dessutom hoppas jag och tror att vi hade gjort likadant om vi fått en son. Men jag märker också hur jag vill klä henne i rosa och söta kläder. Nyligen köpte jag en jacka på rea åt henne, de fanns i rosa och svart. Jag köpte den svarta fast jag eg ville ha den rosa, men kände att det så lätt blir för mkt rosa. Men går lite och ångrar mig. Är inte det också helt sjukt? Nu köper jag ju inte det jag vill utan låter normerna påverka mig, fast omvänt? (fast det är väl normer som gör att jag vill ha den rosa jackan..)

Min fråga till dig är väl om du känner igen dig? Det låter som att det varit så självklart för dig hur du ska göra? Eller har det varit en process? Och har du nån gång kännt att du "offrat" nått för att göra rätt?

L

Kan du inte starta den kursen själv 😁?

Ann

Lovisa. Jag skulle vilja säga att feminism INTE sitter i kläderna. Vill du köpa rosa kläder till din dotter så gör det. Om du fostrar din dotter till en stark och kritiskt tänkande individ, kommer hon klara sig utmärk. Att hon haft rosa kläder på sig innan hon själv väljer kläder kommer hon nog att överleva.
Satt nyligen och tittade på ett program om små pojkar som ville vara flickor. Dessa pojkar hade under sin tidigare del av sitt liv helt "behandlats som pojkar". Trots detta kändes det fel för dessa pojkar som under hela sin uppväxt föredrog klänningar, rosa, spets och andra sk. tjejattribut. Tycker det visar rätt tydligt på hur lite vi ändå kan påverka våra barn inom det området. Viktigast är att vi som föräldrar jobbar för att de, oavsett kön, blir starka individer som vågar ta för sig och som är vänliga mot andra. Det är det JAG tycker i vilket fall.

Jd

Ann
Ja mycket pekar på att föräldrars inverkan har måttlig effekt på hur barnet vill uttrycka sig. Med det sagt, självklart påverkas självbilden om man enbart får höra att man är söt eller bara får positiv förstärkning kring saker som rör utseende och aldrig några andra kvalitéer. Men huruvida man dras till klassiskt kodade pojk- eller flickattribut har mer med hormonnivåer att göra enligt den litteratur jag tagit del av. Frustrerande månne men vi är ju både sociala och biologiska väsen liksom.

FT

Låt henne ha rosa och ge henne bra värderingar :)

Lisa

UU/NCK har en onlinekurs för alla angående Mäns våld mot kvinnor, som såklart grundas i genusanalys. Det är inte helt vad du frågar efter, men den är mycket bra och borde spridas så jag skriver ändå!

Emma

Jag lär mig genom min bokcirkel, där vi enbart läser böcker skrivna av kvinnor. Lär mig också genom att följa feminister på nätet och läsa debattartiklar.

Astrid

Jag ska läsa genusvetenskap B denna termin, så det lär bli min huvudsakliga källa för sånt här i höst iallafall. Jag kan rekommendera lite litteratur från första kursen som jag tyckte var lite mindre svårsmält:
Gunilla Thorgren-Grupp 8 och jag
Anna Gavanas & Catharina Calleman-Rena hem på smutsiga villkor? (om RUT)
Beatriz Lindqvist & Mats Lindqvist-När kunden är kung (jag läste bara kapitlen om prostitution)
Jens Rydström & David Tjeder-Kvinnor, män och alla andra (svensk historia 1750-idag ur genusperspektiv)
Raewyn Connell-om genus (ganska basic, men ändå trevlig)
Fanny Ambjörnsson-vad är queer? (se ovan)
Linda Fagerström & Maria Nilson-Genus, medier och masskultur (se ovan)

Jag skulle gärna diskutera feminism liknande din idé även utanför studierna, men vet inte var jag ska vända mig samt är rädd för människor och att bli dömd och utskälld om jag säger nåt dumt.

Olle Oljud

En bokcirkel online är en jättebra idé. Jag har också läst feminism från böcker, och frågade lite vänner förr om just en dylik bokcirkel men ingen var riktigt intresserad. Men jag var med i en skönlitterär cirkel för ett antal år sen.

Sofia

Kolla goodreads där finns massa mysiga bokcirklar

diamantfamiljen.se

Kommenterar aldrig här.. men det beror nog mest på att jag inte följer din blogg... Råkade dock se det här inlägget och tänkte lite nyfiket, undrar om hon läst något av Mary Wollstonecraft?? En feministisk filosof...
(OBS, jag har sprungit på henne själv just eftersom jag läser ett masterprogram inom pedagogik)
Hon är ju (fast det vet du väl förstås redan) urmodern inom feminism och tankesätt kring lika värde...

Ha det gott!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog