Snart slår drömmen in
Apropå förskolan och mitt längt till barnfri vardag: Tänk att få obegränsad tid till att måla och skriva!?
 
Vi bygger ett gästhus/kontor just nu på tomten där det är tänkt att Oskar ska sitta och jobba på dagarna (han behöver inte vara på plats utan jobbar för det mesta hemifrån nu för tiden) och jag vill bygga en liten inglasad atelje i anslutning till vårt vardagsrum med plats för staffli, allt mitt skit och ett litet bord för dator och fika.
 
I min fantasi, om ett år när J börjar förskolan, så kliver vi upp på morgonen tillsammans, dumpar J på förskolan, springer eller går en mil, äter lugn och TYST frukost för att sen "gå till jobbet" dvs var och en till sin grej fast hemma. 
 
Och detta är liksom inte en fantasi egentligen utan in my reach. Troligt scenario. (ok jag kanske inte kommer springa en mil men allt annat) Tänk när jag bodde på Håsta i hudiksvall och åt satay-nudlar, tänk om nån sagt till mig att mitt liv skulle se ut så här i framtiden? Nyp mig nån. (eller nä gör inte det) 
 
Hur ser er drömtillvaro ut? 
 
(null)
 
Malin

Vad härligt. Skön känsla. Att se tillbaka på en torftigare tillvaro och säga till sitt jag från den tiden "men det blev ju så bra, vad underbart för dig att det kunde bli så bra".
Själv har jag ingen drömtillvaro "inom räckhåll" på samma sätt, men jag är nöjd med nuet på något sätt, jag har så otroligt mycket idag som jag inte trodde jag skulle ha och inte ens visste att jag ville ha...så jag lever inte min dröm utan mycket bättre än vad jag någonsin drömde om.

Sara

Fy fan vad gött det låter!! Känns lite som du nailed min drömtillvaro on the head there 😬 Vi har det iofs ganska gött just nu, maken jobbar hemifrån med ett väldigt flexibelt uppdrag och jag är sjukskriven i väntan på bäbis med bf om en månad. ”Stora barnet” i J’s ålder på fsk.

Ellen

Vad härligt att ha din drömtillvaro så nära i framtiden ändå! Själv är jag hyfsat nöjd med nuet. Men ska man drömma lite så hade jag gärna bott i litet hus på landet, fast ändå nära stan. Jobbat deltid tre dagar i veckan och resten av dagarna skrivit, läst böcker och hållt på med diverse kreativa projekt.

Josefine

Men åh! Så härligt det låter!!! Jag vill också ha en ateljé med glasfönster, massa växter och en kopp kaffe! Just nu är jag sjukskriven i utmattning, mannen jobbar 7-16 och driver eget företag på det. Så nä, ingen drömtillvaro här.... funderar oerhört mkt på min framtid- kan /ska jag återgå till min lärartjänst? Eller ska jag starta eget kreativt bolag (drömmen). Men vågar jag? Behöver ju också få in en månadslön då min man inte tjänar så att han kan försörja hela familjen själv.... Det är ju dom där guldpengarna som saknas liksom!!! Men! Så himla gött ni kommer att få det!!!

(Vi har det bra så jag klagar inte. Men man kan ju drömma ibland om ett annat slags liv!)

den pyttelilla gudinnan

Så härligt! Min "realistiska" dröm är att flytta ihop med min kille (är bara 23 och bor fortfarande hos förälder), kunna organisera och inreda hemmet på ett rimligt och mysigt vis med massor av antika möbler och krukväxter, ha ordentligt med plats för pyssel och ofta bjuda hem kompisar på middag. Att äta med nära och kära är något av det bästa jag vet. Vill ha nåt hyfsat jobb men oklart vilket. Kanske börja gå i terapi.

Michaela

Vad himla härligt!

FT

Låter ensamt och o-socialt att ha det så varje dag.
Min dröm:
Jobba hemifrån 3 dagar, på jobb 2.
Eget kontor på jobbet som inte behöver delas.
6 timmars arbetsdag.
Inga barn, någonsin :)

Narya

You are my qweeen

L

Vet du - jag tror att det kommer att bli exakt så du får det. Jag tror också att du i och med det kommer att bli oerhört produktiv som konstnär. Ser fram mot att se vad som komma skall från dig! Du är duktig och driven och du kan allt du vill!

Nemo

En egen lägenhet!! 🙏🙏💖 Min studentkorridor är generellt bra men en egen lägenhet, med ett eget kök, och rimlig hyra såklart, är drömmen!
Sedan att få bukt med min psykiska ohälsa, samt både mina psykiska och fysiska sjukdomar.
Kunna studera färdigt utan ångest. Få ett jobb.
Låter ju väldigt simpelt och enkelt, men är tyvärr inte så lätt som en tror, däremot känns de drömmarna någorlunda realistiska ändå.

M

Att bli kär i min sambo igen. Att det blir bra så vi kan skaffa ett syskon. (vägrar göra det när det inte är tiptop mellan oss). Ett fast jobb så att vi kan köpa ett hus med många gröna växter. Stor umgängeskrets. Så som mitt liv såg ut för 10 år sen vill jag att det ska va idag. Plus barn såklart.

Therese

Ska precis bryta upp kärnfamiljen och vända upp och ner på hela mitt liv, gå och böna och be hos soc för ekonomisk hjälp, tvingas vara social, tvingas lämna halvsjuka barn på förskolan, söka jobb jag inte kan få, jobba med något jag inte klarar av, känna att ingen någonsin vill ha mig, aldrig ha råd med någon "lyx"....

Kan väl bara blir bättre efter de!? 😂

Drömmen skulle vara
Förlåt - men hitta en perfekt man (kommer inte nöja mig med mindre.) Eller kanske en kvinna?

Jobba deltid med något jag trivs med, kunna umgås med barnen mycket, åka på en riktig utomlandssemester iaf var tredje år
Bo ett radhus i närheten av min syster, ha en trädgård där jag kan odla

Bo så stort att vi kanske har möjlighet att erbjuda tillfälligt boende till kvinnor och barn?

Tror tyvärr inget av de kommer hända dock, komma nog få leva ensam i en lägenhet i förorten och kämpa för att få de att gå runt

Slipper mansbebisen/skitstöveln snart iaf!

Camilla

Allt låter ju supernice, och jag unnar dig allt detta! Vilket fantastiskt jobb du gjort med att va hemma länge med alla dina tre barn, jag är helt imponerad!

MEN... Nu vill jag inte va en jävla suris som verkar missunnsam, men jag jobbar på förskola och det finns en del av din text som jag reagerar på; att efter ha följt barnet på förskolan tänka att man kan motionera en timme (eller vad det skulle ta), är för mig helt obegripligt. Förmodligen är jag bränd att efter tio år i yrket ha mött föräldrar som handlar mat (kan såklart va okej om man har dialog om det med förskolan), tränar, lagar mat, JAGAR ÄLG, far utomlands o.s.v. medan barnet är på förskolan. Vet människor att förskoleplatsen är till för att nyttjas när föräldern förvärvsarbetar, studerar eller söker jobb? Tänker att det kanske inte alltid skulle va lika mycket barn under hela dagen på förskolan om alla föräldrar faktiskt hämtade dem när de slutade jobba? Sen bor jag ute på landsbygden i norra Sverige, jag har ingen erfarenhet av att möta föräldrar som jobbar mycket hemifrån eller med t.ex. sociala medier- det är fullt möjligt att gränserna blir mycket luddigare i såna fall.

Haha! Förlåt för bitterheten, det kanske inte ens var så att ni tänker genomföra detta? Eller finns det nåt kryphål för er som har lite mer okonventionella jobb? Tack för en fantastisk blogg och allt du gör, håll fast vid drömmen - snart blir det verklighet!

Svar: Absolut. Men hur gör mammor och pappor som jag och Oskar då? Som kan styra sina tider helt. Ska våra barn inte gå alls på förskolan? Vad tycker du?
ladydahmer.nu

RebeckaL

Camilla
Tycker inte att su behöver vara så ursäktande, dina funderingar känns fullt rimliga. Jag reagerade också på samma sak. Det blir fel att i ena inlägget tycka synd om barnen som går i för stora barngrupper samtidigt som man i nästa inlägg skriver att man ska lämna barnet på förskolan för att sedan motionera.

Anna

Barn till föräldrar som helt kan styra sina tider ska absolut ha möjlighet att vistas på förskola - den tid som föräldrarna faktiskt arbetar. I det ingår inte träning tycker jag. Jag har kollegor som tränar på sin lunch, och det är en annan femma. Dock att regelbundet lämna sitt barn på förskola för att lugnt bege sig ut på en mils promenad och lugn frukost innebär mycket mer tid för barnet i redan stora barngrupper. Då har man uppenbarligen möjlighet att minska barnets vistelse på förskolan. Om alla föräldrar hade sina barn på förskolan enbart den tid de faktiskt arbetar plus restid till och från arbete, skulle barngrupperna vara mindre vissa tidpunkter. Det är allas ansvar att inte nyttja förskolan annat än den tid vi faktiskt arbetar (samt restider).

Svar: Jag har haft alla mina barn halvtid på förskolan fyra dagar i veckan. (Hemma fredagar) Aldrig heltid. Och ofta kortare dagar än vanlig halvtid. (10 - 15) (dvs 20 h i veckan) Tror det är lungt för mina barns del. Jag behöver inte förskola överhuvudtaget men tror det är bra för det större barnet att komma in i den barngrupp hen ska gå skolan tillsammans med samt leka med kompisar. Dessutom pallar jag inte hemmafrulivet längre än så. Kommer sätta j på förskola nästa höst. Sen ägna mig åt promenader, måla, tupplurar och annat självförverkligande.
ladydahmer.nu

My

Jag lever min drömtillvaro. Jobbar 50%, de stora barnen är iväg några timmar per vecka, den lilla är hemma (får inte börja förskola före tre år) och jag får MASSOR av tid med dem samtidigt som vuxenstimuli på jobb. Vi har massor av öppna förskolor. Bor i en villa i skärgården tillsammans med deras far som också anser att tid tillsammans som familj är det enda viktiga för oss (självklart förenklas det av ekonomiska möjligheter). Vi lämnade ekorrhjulet och har totalt hängivit oss till familjelivet ☺️ Min absoluta drömtillvaro (förutom den där jag bor ensam på en ö liggande i ett tropiskt hav men de tre barnen ger mig mer ansvar än så) 😅

SG

Camilla: Jag tror det är lite olika hur man ser på det. På mina barns förskola är det viktiga att man inte i onödan avviker från de förbestämda hämtnings-/lämningstiderna då det kan bli dålig tajming med måltider, aktiviteter, pedagogers arbetstider. Hela verksamheten är ju planerad efter vilka tider barnen är där, det brukar inte vara så uppskattat att hämta en timme tidigare om man inte anmält det i förväg, de kan vara mitt i mellisen t.ex. Har aldrig varit med om att någon ifrågasatt vad jag gjort innan.. Verkar vara ungefär samma för de flesta i min bekantskapskrets. Menar såklart inte att man heller ska lämna ifrån sig barnen ”i onödan”, men förskola är ju ingen barnpassning heller, det är pedagogisk verksamhet som är utvecklande för barnen (om allt funkar som det ska), och du som jobbar på förskola vet nog värdet av det. Får man gå till tandläkaren när barnen är på förskolan? Får man vara föräldraledig med syskon? Jag bor för övrigt i en förort till Stockholm, i min kommun har vi 35h/vecka för föräldralediga och arbetssökande just för att inte de barnen ska missa allt som förskolan ger barnen. Kanske har jag gått på samhällets propaganda lite, men jag tycker faktiskt mina barns förskola är helt fantastisk (jag vet att det inte är lika bra överallt).

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog