Vi har en alldeles egen våldtäktskultur
Jag funderade lite på det här med yngre tonåringar och sexdebut efter att ha fått frågan om jag tycker det är ett problem att till exempel två fjortonåringar har sex med varandra. Vem samtycker där om barn inte kan samtycka?
 
Jag tänker ju främst att det är en jäkla skillnad på att samtycka till sex med en vuxen som barn och att samtycka till sex med en jämnårig, men som med allt som handlar om barn så saknar ju barn omdöme, konsekvenstänk och erfarenheten att ta vissa beslut. Det är därför inte mina barn får bestämma själv om de ska leva på godis sju dagar i veckan, gå och lägga sig jättesent, strunta i skolan och läxorna osv. De kan inte ta den sortens beslut.
 
Och ja jag tänker faktiskt samma om sex, att två fjortonåringar eller trettonåringar eller va fan yngre än så, inte kan ta beslut kring huruvida de ska ha sex eller ej. Problemet är väl att det är svårt att kontrollera utan att man gör det till ett problem och att man inte kan vidta åtgärder när det är gjort. Ska man polisanmäla och sen då... straffa barn som haft sex med varandra? Det funkar ju liksom inte. Däremot kan vi vara tydliga med att skydda barn när de groomas och blir påsatta av vuxna eller äldre tonåringar. 
 
Det var nån i diskussionen som menade att det generellt inte är fjortonåriga pojkar som groomar och tjatar sig till sex men... asså, jag tror tyvärr det är så illa. Att unga tonårspojkar tjatar till sig sex hör väl inte till ovanligheterna? Va fan det var ju främst jämnåriga killar som tafsade på mig under min uppväxt. Som tryckte ner mig bakom skolan och rev av mig kläderna. Som skröt för varandra (dvs ljög) om allt sex de haft. Och jag hör ju liknand stories fast fan värre av unga idag. Tonårskillar som tvingar sig till avsugningar. Tonårstjejer som lär sig att avsugningar är nåt man ska ställa upp på. Om att analsex blivit vanilj och att flickor kommer in på mottagningarna med skador. 
 
Och så har vi en stor grupp tonårskillar som begår övergrepp på mindre barn. Och jag gissar att mörkertalet är enormt. 
 
Jag tror vi behöver prata mer om varför det blir så, varför pojkar redan i tidig ålder behandlar flickor som om de inte vore människor utan objekt som man kan runka i och stoppa kuken i. Och varför flickor finner sig i det, nästan efterfrågar det eftersom att de då känner sig sedda och värdefulla. Var lär de sig detta? (obs retorisk fråga pga vet ju svaret) Vad för slags kvinnosyn för vi vidare? Hur förändrar vi det? 
 
Dock ska man inte ta ifrån flickor deras agens heller, tonåringar i puberteten ÄR ju kåta hela tiden och där ingår ju flickor men nånstans blir det skev balans. Och alla killar vill inte heller ha sex men jag tror att tron att alla män vill knulla hela tiden gör så att killar också indoktrineras, faktiskt groomas, av dessa föreställningar. Det är fan perverst när jag tänker på det. Hur gör man som tonårskille när "alla andra" har haft sex och när ens begynnande manlighet står och faller med detta stora? 
 
Det pratas så mycket om att detta skulle vara ett importerat problem, och nej jag tänker inte påstå att det inte finns kulturskillnader som försvårar samspelet mellan män från kulturer där kvinnor ses som boskap och hålls åtskilda och kvinnorna här, men detta ligger lika djupt rotat i vår kultur och vårt samhälle även om det tar sig andra uttryck. Vi behöver se och förstå det.
 
Och om man nu är en jävla rasist som hellre fokuserar på utlänningar som tafsar och våldtar än på svenskar som gör detsamma (som om det spelar nån roll var mannen kommer ifrån, för den som blir utsatt) så kan man ju kanske tänka att det blir svårare att ta itu med det förstnämda om vi inte fått bukt på vår egen skit. 
Lik

Intressant inlägg och det är så hemskt att så många blir utsatta. Min uppväxt skiljer sig mycket från din, mina föräldrar har arbetarklass-yrken men kommer själva från familjer med stort socialt kapital och bra jobb, vi var en del i kyrkan. Vi pratade inte sex hemma, det var det inte frågan om, jag visste inte vad det var förrän jag var typ 9-10. Jag minns att kärlek var det jag suktade efter och kände, jag såg inte sexuellt på killar liksom MEN i högstadiet började alla andra att göra det.... Jag blev SÅ besviken när jag insåg att det inte var kärlek utan typ bekräftelse och sex som var mångas mål, även med mig. Det förändrade även mig och jag sökte lite efter samma. I den frikyrkliga världen som jag också blev en del av fanns det dock en fristad som såg en för den jag var.

IA

Det du beskriver hur du blev nedtryckt och avriven kläder är liksom lite mer än tafsa, det är ju att våldföra sig. Två unga jämnåriga tonåringar som är kära är något helt annat än killar som manipulerar och våldför sig. Som den ovan som skrev att bli sedd för den man är, om inte av killar så hemma och andra i sin omgivning är en viktig del att kunna sortera ut begrepp och ageranden.

Men det låter ju helt fruktansvärt som du beskriver hur många tonårstjejer förväntas ställa upp på. Kan Internet och allt vad det innebär spela roll också? SÅ mycket skit och snedvridenhet som det finns här. Och hur killar hänger ut tjejer och hittar på historier och hur de har gjort både det ena och andra som inte ens stämmer. Tror mycket också på att killar också indoktrineras av dessa föreställningar.

"Varför flickor finner sig i det?"

Brist i vuxenvärlden på engagemang? Hur är sexualundervisningen i skolan idag? Så extremt fattigt med en plansch som visar organen och förklaringar på dem som förr eller? Hur många föräldrar och andra vuxna talar om känslor, respekt, jämlikhet, samspel, hur förhållanden kan fungera, etc, etc? Jag menar utöver sexet finns ju så mycket annat att ta upp och diskutera med unga. Att lära sig en slags social kompetens mellan könen som unga ger väl också en bättre förutsättning på det sexuella planet. Och skulle kunna lätta lite på det grupptrycket som både killar och tjejer utsätts för.

Som den unga tjejen som blev våldtagen av en 18 och två 20 åringar nu. De "hade en kompis relation"..Men man våldtar inte en kompis. En 18 och två 20 åringar med en 14 årig "kompistjej" som de våldtar. Hur uppfattar unga tjejer sånt här? Är de verkligen kompisar då eller?

Ja nä..prata, prata och prata med sina unga tonåringar och barn tror jag är en bra början. Från både föräldrar, skola och vuxenvärlden.


IA

Man våldtar inte en kompis...Låter som en bra rubrik..*S*

Det här fick mig att tänka på vad jag skulle gjort som lärare. Jag skulle nog börja med att visa en film av Lennart Nilsson. Det är livet och hur precious det är det handlar om också. Så mycket fina bitar som försvinner i detta brus.

L

Femton är en rimlig juridisk gräns? STOR skillnad mellan 13 och 15 liksom. Nej alltså jag vet inte.

Förhoppningsvis har man en kommunikation med barnet... Det är föräldrarna som har ansvaret att se till helheten. Man kan påpeka det utan att skamma de enskilda som failar. När föräldrar failar detta så finns det alltid rimliga anledningar till det.

Att äldre individer passar på att utsätta barn för saker tycker jag skaver mer, ärligt talat. Även om de också rimligen är trasiga i någon mening.

Karin

Finns så klart flera orsaker till problemet men en ansenlig del kan nog förklaras av porrkonsumtionen och de sjuka ideal unga matas av där! Obegripligt att inte vuxenvärlden gör mer för att ta tag i detta?? 😢

t

Jag tänkte länge att "bara ett barn" inte kan vara kan begå övergrepp, tills jag läste denna välformulerande texten och blev mycket ledsen då jag absolut hade fel.

https://nouw.com/linneabrannstrom/metoo-31729494

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog