Vilka feminister står kvar i en rörelse som kräver perfektion?
Madonna fyller sextio bast idag och jag tänker lite på hur otroligt mycket hon har betytt för mig genom livet och hur otroligt stor betydelse hon har haft inte bara för mig då utan för kvinnosaken, feminismen och kvinnor som grupp och hur hon banade vägen för oss genom att olydigt bryta normer och föreställningar, genom att störa, vara pinsam, vara högljudd och brölig och hur hon alltid kört sin grej och alltid krävt sin plats oavsett hur mycket skit hon fått.
 
Och så tänker jag på hur hon nu förkastas som problematisk. Att man glömt bort allt hon gjort och den skillnad hon skapat för att hon inte gjort alla rätt i alla sammanhang och det sätter lite fingret på hur feminismen ter sig idag i vissa kretsar, att man inte får ta plats om man inte är helt fläckfri och vad det egentligen gör med vår rörelse. Vem håller för dessa granskningar? Vilka kvinnor blir kvar i en rörelse som kräver perfektion av sina aktörer? 
 
Jag kan berätta det för er: kvinnor som inte vågar ruska om, kvinnor som inte vågar störa ordningen, kvinnor som inte vågar ta ton av rädsla att göra fel. 
 
Patriarkatet jublar. 
 
Tack Madonna för att du fucking made me säger jag. 
 
 
IA

Kan inte annat än hålla med. Hon har kämpat och tagit sig igenom en hel del.

https://www.instagram.com/madonna/

IA

https://www.instagram.com/p/BloF3NKAN3R/?taken-by=madonna

IA

Hjärtat..
http://d.repubblica.it/personaggi/2013/06/21/foto/sean_penn_storia-1710010/1/#6

Cecilia

You (och allsköns brutala erfarenheter/insikter gagnade genom del i heteroförhållande samt moderskap) made me. Tack, för alla obehagliga, nedslående och ibland till synes hopplösa insikter och kunskaper. Det har varit år av tandagnissel, gråtfester, rivet hår och vredesmod. Feminism är mycket, men fan ej kul.

Hmm

Älskar också Madonna. 💕

Pernilla

Jag älskar Madonna och har så mycket minnen från tidsepoker där hennes låtar finns med. Minns t e x på 90-talet när det var en hel del festade och med obligatoriska efterfester, då spelades hennes "Justify my love" nattetid på MTV. Den videon ansågs för porrig och fick därför endast visas på natten. Jag har också velat ha Madonnas look upprepade gånger, men den stil hon haft, som jag älskar mest, är fortfarande "Like a virgin" looken.

Fredrik Strage skriver en bra text om Madonna: https://www.dn.se/kultur-noje/fredrik-strage-grattis-madonna-jag-alskar-att-du-vagrar-aldras-med-vardighet/

Annie

Jag älskar Madonna! Och minns hennes framträdanden och intervjuer när jag var barn som så otroligt frigörande. Jag är uppvuxen i ett väldigt traditionellt (gammaldags) hem med mycket tydliga könsroller där jag som kvinna (flicka) snabbt fick lära mig vad min roll var, och det var väldigt mycket jantelag också- man skulle verkligen inte tro att man var nån. Och så satt jag där hemma i soffan och såg Madonna ta för sig, ta plats och inte be om ursäkt för sig själv. Så sjukt coolt. 💪👩‍🎤

Jess

Det är en så jävla trist strömning inom vissa feministiska kretsar idag, alla är fan problematiska och hela call-out-kulturen. Varenda person som gjort något bra för feminismen kan kritiseras för att hon gjort X, Y och Z som är så problematiskt. Alltså ALLA människor har fan gjort nåt problematisk nån gång, det är liksom en oundviklig del av att leva och lära sig. Att ej ha högt i tak och ej våga göra fel dödar en rörelse. Madonna var min ungdoms stora idol, hon fick mig att känna mig stark och ascool.

Svar: Precis så är det tyvärr. Folk älskar att slita ner och slita itu kvinnor.
ladydahmer.nu

L

”Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på någon feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera oklanderligt. Sedan knuffas de ner när de klantar till det. Jag klantar mig hela tiden. Betrakta mig som redan nerknuffad”.

//Bad Feminist av Roxane Gay

Svar: yup!
ladydahmer.nu

Lottsky

"Madonna är en produkt". Sagt av en bror som aldrig missar tillfällen att sabla ned kvinnliga artister, helst då såna som unga kvinnor (idag medelålders för Madonnas publik har väl åldrats med henne.) uppskattar. Madonna tog tidigt makten över sin egen "produkt" genom att starta eget produktionsbolag och själv tjäna pengar på sitt artisteri. Inte vanligt på 80-talet och stack och sticker nog i ögonen på en hel del män. En ekonomiskt oberoende kvinna, nä huga då kan hon ju inte styras...

Samma bror som ska vara så "radikalt vänster-medveten" rackar gärna ned på kvinnor. Och säger en massa annat skit som jag inte kunna höra på på oemotsagt och därmed stämplat mig som "arg, lyssnar inte" och därmed dissas tokhårt av mina bröder. Som jag nu brutit kontakten med men det är en annan historia.

Madonna och kvinnor som tar plats och inte ber om ursäkt för det är viktiga. Och har nog gjort rätt mycket för att gjuta mod och ryggrad i många unga kvinnor. Inte poppis bland män...

Jag tokgillar inte allt Madonna gjort musikaliskt, men mycket är bra i min smak. Och jag tror själva grejen, att hon gör dansorienterad musik som uppskattas av många i hbtq-världen och av dansglada kvinnor/tjejer också är en nagel i ögat på medelålders och äldre män som höjer rockmusiker som drar av sömngivande 15-minuters gitarrsolon och än idag inte förstår att "disco" inte är så ytligt som många gett det etikett av att vara.


Svar: Män som typ lyssnar på bob dylan och tror att de är så djupa och intellektuella
ladydahmer.nu

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog