Män som har tillgång till offentliga utrymmen förstör för alla
Just ja, det fanns ju faktiskt en grej med yasuragi som jag önskat var annorlunda. 
 
Män. Män tillåts. 
 
 
 
Drömmen hade varit separatistiskt och jag ska förklara varför. 
 
Alltså, yasuragi är tyst. Folk smyger runt och viskar när de pratar. Men ändå så verkar många män ha ett behov av att synas och finnas liksom. De kan inte glida ner i bassängerna så där mjukt ochh tyst som kvinnorna gör utan nej de dyker (???), plaskar och hoppar. Ofta ackompanjerat av småbröligt beteende med högljudda stön och stånk. De tar noll hänsyn till omgivningen. Ligger man och flyter så plaskar de förbi. Sitter man och myser i bastun så börjar de spruta ner alla tomma platser med vatten. Ni tror kanske att jag överdriver men det blev liksom en grej, ba jaha nu lät det igen, nu var det nån som plaskade eller dök... kan det ha varit en man och jajamensan det var det ju. 
 
Och vet ni nåt ännu äckligare? Vi såg fyra portionsnusar som några lagt ut här och där. (Män såklart)  Sen gick jag in på en nersvinad ospolad toalett med uppfällt toalock. (Gissa om det var en man eller kvinna som varit där) 
 
Vad är det för fel på dem? Hur kan vanliga normala män ändå vara så jävla entitled till det offentliga rummet? Varför har de inte fått lära sig hänsyn på samma sätt som kvinnor fått? 
 
Och så är de fula. Män är så fula. Kvinnor är vackra och ljuvliga. 
Detta behövde min själ
Nej jag är inte kvar på yasuragi, min tystnad till trots. Jag har bara haft lite svårt att återvända till vardagen. Yasuragi var verkligen vad jag behövde. Det uppfyllde alla mina förväntningar. Alltså allt var helt fantastiskt.
 
Det fanns massa små rum och vrår. Det var ångbastu med salt och rosmarin där vi regelbundet gick on och andades. Sovbastu där man kunde ta sig en tupplur om man behövde. En 12 grader ISKALL pool som vi blev helt besatta av att doppa oss i med jämna mellanrum (och sen stå kvar en stund efteråt när vi klivit ur för att riktigt känna kylan kittla i kroppen), första svänge ner var läskig och inte behaglig alls men sen blev vi som sagt beroende.
 
Sen är det ju de där kokheta källorna utomhus (kall snö men mmmmmmyyyyyssss i vattnet), första kvällen såg vi fan ingenting pga så mycket ånga i luften men alltså ... jag önskar att jag var där just nu. Sen har de den stora varma poolen i mitten av allt som kändes mjuk och omslutande som en livmoder och så en kolsyrepool som bubblade och kittlade och alltså tvagningen? Det är tydligen yasuragis grej, man TVAGAR sig med en tvättlapp och en liten trähink som man öser vatten med sittandes på en träpall. Aldrig varit så ren men gud så meditativt. Och så vackert med nakna kvinnor i alla åldrar sittandes på rad i tvagningsrummet. Kvinnor är så vackra och graciösa och fantastiska. 
 
Och hörrni, de hade stolar som vaggade!? Vi låg under varsin filt och snarkade medans vi blev vaggade små bebisar i ett mörkt mörkt rum. 

Maten var också orgasmisk. (Teppanyaki fem rätters första kvällen med konstiga saker som smakade himmelrike och så a la carte andra kvällen) (plus sushilunch och hotellfrulle) och vi sov som klubbade sälar. Somnade klockan tolv, uppe klockan åtta och bad tre dagar. 
 
Ber just nu till alla gudomer som finns att yasuragi ska sponsra mig med ett nytt besök. Detta vill jag göra om snart. 
 
  (null)


Korrelation, kausalitet och "ökad risk". Nu benar vi ut lite.
Innan jag åker till Yasuragi så vill jag bara att vi pratar lite om samband (korrelation) och orsakssamband (kausalitet). Det är nämligen relevant när man pratar om forskning och sånt. T.ex så finns det ett samband (korrelation) mellan rött kött och tarmcancer dvs att de som drabbas av tarmcancer i större utsträckning också äter kött. Detta kan man ju tolka som att hjälp rött kött orsakar cancer i tarmarna men riktigt så enkelt är det ju inte. 
 
Samma grej med att det finns ett samband (korrelation) mellan massor av sk livsstilssjukdomar som diabetes eller hjärtproblem eller liknande och övervikt. Och det kan man då - som många av er felaktigt gör - som att övervikt orsakar eller innebär en risk för just dessa sjukdomar. På samma sätt som många tror att rött kött innebär en högre risk för cancer.
 
I själva verket är det så att de som exempelvis äter rött kött också i större utsträckning äter mer annat skit. Som charkvaror fulla av nitrit och annat onyttigt. Dessutom röker och dricker köttätare i högre utsträckning. Osv. Och vi tjockisar?
 
Jo det finns ett samband mellan att vara tjock och till exempel ha den sortens livsstil som orsakar diabetes. Många tjocka rör på sig för lite och äter för mycket socker och snabba kolhydrater exempelvis. Sånt som till exempel bidrar till att man får diabetes typ 2.
 
Och detta, behöver jag tyvärr förklara, betyder alltså vare sig att alla tjocka äter sämre eller rör på sig mindre än smala. (eller att smala äter bra och rör på sig eller inte drabbas av livsstilssjukdomar) Men en större andel tjocka gör det och därför har man kopplat ihop det med de sjukdomar som livsstilen medför. Precis som man kopplat ihop det röda köttet med cancern trots att de inte alls har med saken att göra. 
 
 
Sen kan det såklart vara så att övervikt eller rött kött har en negativ inverkan på kroppens immunförsvar på olika sätt och därför gör personen mer mottaglig, det vet jag inget om, men en sak vet jag säkert och det är att "ökad risk" inte innebär att det kommer att ske eller att det är vanligt eller troligt.
 
Så varje gång ni känner att ni måste upplysa tjocka om att deras kroppar ökar risken för diabetes så kanske ni ska fundera lite på den biten, på att den risken är jävligt liten och att en tjock person som äter bra och rör på sig är ganska säker på den fronten.
 
"En ökad risk" betyder liksom inte att det är oundvikligt eller att risken ens är stor.
 
 
Ur "Kroppspanik". (Bra bok om man vill förstå mer om detta!) 
 
 
Sen kan man fråga sig vad tjocka ska göra med den informationen. Eller jo jag vet ju att smala tycker att tjocka ska börja banta med alla risker DET innebär (Har de ens funderat på de riskerna? T.ex försämrad ämnesomsättning, gallsten, ökad stressnivå i kroppen, benskörhet, ätstörningar) men det tycker inte jag är rimligt. (Fast det gör ju smala för de är ju inte intresserade av tjockas hälsa egentligen. Smal till varje pris är deras devis.) 
 
 
 
Lite intressanta samband.