Det är ju ok att kommentera tjockas kroppar!
Såg nån smal person på nåt socialt medie som fått kommentarer om sin kost och kropp och upprört (med all rätt) sagt ifrån och kontrat med att man minsann får säga vad som helst till smala men skulle nån påpeka att tjocka är tjocka eller att de äter för mycket eller fel så "skulle det bli ett jävla liv!". 
 
Jag känner igen tankegångarna. Jag brukade också resonera så. Ifrågasätta varför det minsann var ok att kommentera smala men inte tjocka. Men sen blev jag tjock själv och några år in på den resan tillskansade jag mig massa kunskap och insikt och erfarenheter jag tidigare saknat och insett att oj vad fel jag hade. Detta är ju inte alls sant. 
 
För vet ni, det är ju helt ok dvs socialt accepterat att kommentera tjocka kroppar. Inte bara socialt accepterat, det är humor, en självklarhet, en kamp mot fetmaepidemin och viktigt för att få bukt med folkhälsan. Nåt som sker hela tiden och i alla sammanhang. Ja, tjocka får precis sådana kommentarer som smala får. Och ännu mer skit än så. Och inget helvete bryter loss. Tjocka får inte bara kränkande kommentarer kring sina kroppar utan även anklagelser och ilska riktade mot sig. Samt sämre sjukvård och lägre lön. Och det gamla hederliga samhällshatet komplett med hot emellanåt. Ja ni vet ju.
 
Dessutom: Ja, jag fick ju också sådana kommentarer om min kropp och eventuella ätstörningar samt ojandes kring "vad smaaaal du är!" när jag var smal. Men eftersom att det ses som positivt att vara smal och att man som smal älskas av samhället samt är jäkligt privilegierad på flera sätt så är det snarare en komplimang än förolämpning. (Även om jag såklart kan förstå att det känns jobbigt!) 
 
Så nu vet ni vad ni ska säga nästa gång nån rapar denna "sanning"! 
 
 
Hmm

Jag håller i stort med dig förutom att det inte är en komplimang när du får höra av alla som är tongivande att du är en dålig förebild och att du inte borde lägga upp bilder på dig själv framförallt inte i bikini andra kan få en skev bild av kroppsideal. Det är inte en komplimang när det siftas lagar mot att du ska få jobba som model etc etc.

Mycket tack vare tex dig, hurra, så finns det dem som förvarar att sk feta också ska få synas. Var finns detta försvar för de pinnsmal? Det finns inte men tvärt om.

Svar: Även om enskilda individer säger dessa saker så är ju ändå budskapet från samhället motsatsen dvs att smala ÄR bra förebilder.
ladydahmer.nu

Anonym

Samhällets budskap är att en förebild utgörs av handlingar och inte yta. Har du hört talas om någon person som anses vara förebild utan att ha gjort något speciellt för att bli kallad det?

Svar: Och ändå anses tjocka vara dåliga förebilder. Bara pga yta.
ladydahmer.nu

Hmm

Jag pratar inte om ensklida individer utan hela den samlade dagspressen samt tex SVT.

Och nej det är det inte. Ett budskap från samhället att det är ok. Skvallerpress mm anses inte sitta på goda moraliska värdering. Tvärtom. Och skola samt hela läkarevetenskapen håller med.

Allt som har hög status och bra anseende förkastar smala mäsnnikor.Inklusuver dina föräldarar och andra släktingar som är dem som tar det hårdast från. Precis som sk feta.

Det finns ingen motsättning för mig att sk smala också drabbas och ganska hårt även om det inte är lika illa som för sk feta.

RebeckaL

Alltså inte för att byta fokus men jag vill typ burra in mig i dit hår. Ser så otroligt mjukt, tjockt och skönt ut. Det är väl för övrigt det enda man får positiva kommentarer om ifall det är tjockt, håret alltså.

Therese

Lyssnade på Penntricket om tjock verklighet idag. Jag är en av de smala som du öppnat ögonen på. 👍🏼 Utmanade mig själv att idag (var på badhus) försöka se på alla olika kroppar som "bara kroppar" utan att värdera. Slogs av hur vackra alla kvinnor är oavsett form. (Kom också till samma insikt som du gällande många män på badhus, blä.) Skulle gärna själv ha sluppit/slippa kommentarer om min smala kropp, typ om mina trumpinneben, men inser ju också att det är sju resor värre för tjocka personer. Fram för mer variation och representation! Önskar att alla kunde få se på sin kropp med åtminstone neutral känsla och fokusera på funktion före form.

Lotta

Är det bara jag som inte tänker på kroppar? Inte ens min egen. Tänder inte heller på kroppar. En kropp tar en framåt och säger mig ingenting.

Svar: Jo det är nog ganska ovanligt tyvärr
ladydahmer.nu

Lotta

Har du kanske tips på hur jag kan få mitt barn att se det på samma sätt? Jag själv har definitivt fått det från min mor. Vi aldrig diskuterat kroppar överhuvudtaget hemma mer än att alla är lika/olika men det gällde ju i stort och inte bara utseende. Livrädd att min son ska döma andra och sig själv pga utseende!

RebeckaL

Hmm
Jag förstår inte vad det är du menar att smala drabbas av?

E

Samma för mig lotta

Sabina

Hmm

Förstår vad du menar men håller inte med dig. Anledningen till att man inte försvarar pinnsmala, är för att det är socialt accepterat att vara smal. Precis som att man kan skoja (även om elakt ibland) att vissa människor är bleka, och borde gå ut mer i solen, så är det ändå socialt accepterat och socialt värderat högre att vara vitare än att vara mörkare.
På så sätt tycket jag inte att man ska skifta fokuset från att stötta feta kroppar att kunna visas, till att stötta pinnsmala kroppar. Då överser man problemet och tar över en debatt som man inte tillhör egentligen. Det är exakt som med konceptet kring omvänd rasism. Visst kan du bli diskriminerad som vit, men det är inte rasism. Precis så kan du bli mobbad för att du är smal, men det är absolut INTE samma sak som det tjockhat som finns djuprotat i samhället idag. Det underminerar dessutom kampen mot fettföraktet, och tar rampljuset ifrån den riktigt viktiga kampen.

Självklart tycker jag inte att smala heller ska bli mobbade eller få elaka kommentarer, men man måste kunna skilja på olika saker. Du som smal kan absolut vara ledsen för kommentaren, men det känns säkert bättre när du kan se dig omkring och se kroppar som din lyftas fram i media. Det kan däremot inte någon som fått en elak kommentar som sin tjocka kropp. Hen får istället se att samhället också hatar dennes kropp.

Anonym

Min mamma mobbades grovt under hela grundskolan för att hon va så smal, och hade fylliga läppar(vill inte ens skriva vad dom ropade åt henne) och det lever kvar än i dag tyvärr, och hon har aldrig varit bekväm i sin kropp. Hon är världens finaste oavsett vilken kroppsform hon har, och för mig är det en stor sorg för hennes skull. På den tidem va hon för smal, och när hon la på sig lite hull nu i äldre dar så kommenterade folk det istället.

Catten

Jag blir lite illa till mods. Jag vet inte om det beror på att jag själv ständigt fick höra nedlåtande och raljerande kommentarer om min ”rangliga” kropp som barn/ ung tonåring eller för att jag senare i livet utvecklade stört beteende runt mat och tränings delvis beroende på de kommentarer jag fick som barn.

Jag är fullt medveten om att smal är det normativa och att smalhet har privilegier. Ändå kan jag tycka att de enskilda elaka kommentarerna (jag talar inte om samhället i stort) är lika illa oavsett kroppsform då de enskilda elaka kommentarerna kan göra så mycket skada.

När jag utvecklade störningar runt mat och träning var jag ena månaden underviktig för att nästa månad vara normalviktig och för att nån månad senare vara lätt överviktig.

Vi har ingen aning om utifall den som är överviktig är det för att den kanske fick kommentarer som i mitt fall ranglig och sedan började får issues runt mat etc.

Återigen, jag är medveten om smalas privilegier och jag är medveten om det som tyvärr de flesta överviktiga får utstå. Jag vill dock hävda att vi bör sträva mot ett samhälle där ingen behöver utstå kränkande kommentarer om kroppen (eller annat). Jag vill inte behöva välja vem jag tycker behandlas mesta illa. Lika lite som jag vill välja vem som mobbas mest i andra sammanhang.

Även om jag idag får anse mig frisk från mina mat- och träningsstörningar (så frisk man kan bli) kommer det alltid finnas en sorg över hur ffa vuxna ansåg sig ha rätt att göra sig roliga över mina smala kropp.

RebeckaL

Sabina
👍👍👍

Sandra

Är så allmänt trött på allt jäkla kropp-prat. Det känns som ett konstant ämne i vardagen. Är det någon på tv och man sitter i fikarummet med jobbet så går det inte EN dag utan att nån ska kommentera ”Hon har blivit lite pluffsig på sista tiden” eller ”Ser hon inte lite smal ut i ansiktet” eller ”Tänk jag tycker verkligen inte det är fint när ögonen sjunker in sådär” eller ”Hon måste ju va gravid, igen”. Jag står inte ut!! Vem faan bryr sig? Varför detta behovet av att kommentera hur någon annans kropp ser ut? Och det är just kvinnor som kläcker de här kommentarerna, uteslutande (bara kvinnor på mitt jobb), varenda jävla dag. Varför? Det är så sorgligt så jag spyr.

V

Alla de där kommentarerna jag fick som barn/ung tonåring relaterat till hur smal jag var (dvs underviktig så där så revbenen syntes och magen var helt platt) fuckade upp hela min självbild. För ja, det var taskiga kommentarer om att jag borde ha ätit mer, att jag såg ut som en linjal eller ett benrangel eller vad fan det nu kunde vara men alltid med en tydlig underton av att det ändå var positivt. Att personerna i fråga bar på en viss avundsjuka och också ville vara sådär smala. Jag var utfryst, mobbad och passade inte in men tröstade mig med att jag i alla fall var smalast av alla. Det var ändå positivt. Det enda jag gjorde rätt fast jag ändå inte hade någon kontroll över det lol. Och nu är jag typ "normalviktig" och har en mage (?!?!?!) och drunknar lite i självhat över att jag inte "lyckas" vara den "smalaste" längre och det är så jävla uppenbart var det kommer ifrån men jag kan ändå knappt stoppa det.

Blir tokig på hur smala personer gnäller över att folk är taskiga mot dem. Det är inte i närheten av något faktiskt förtryck. Folk är bara taskiga. De hade lika gärna kunnat kommentera kläder eller hår eller att en näsa ser annorlunda ut eller nånting. Det är inte som att det ger en lägre lön, sämre sjukvård och allt det där.

Malin

Det skiljer 100 kg mellan min lägsta och högsta vikt som vuxen. Jag har således upplevt bägge sidorna av myntet och det här är min upplevelse;
Som extremt smal reagerade och tittade människor på stan och de som kände mig uttryckte oro. Jag kände aldrig att jag inte hade existensberättigande.

Som extremt tjock, ja då räckte det inte med att titta utan då kom även glåporden in i bilden, ofta kryddat med äckel i rösten. Detta från kompletta främlingar som ansåg sig ha rätt att ge sig på mig enbart för att jag såg ut som jag gjorde. Jag försökte vara osynlig men det var ju omöjligt.
Frågar ni mig, ja det är skillnad.

Joakim

Om man nu ska kommentera utseende.. Men tycker iaf du är sjukt vacker och attraktiv :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog