Fetmaepidemin är en myt

Den s.k "fetmaepidemin" är ju en sanning som etablerat sig. Ingen ifrågasätter den och nästan alla upprätthåller tron på denna fruktansvärda fetmavåg som sköljer över oss i västvärlden. Liksom så här såg det ju inte ut tidigare, antal tjocka har ju ökat lavinartat (vad kan det bero på?) och detta är ju ett samhällsproblem som bara måste tas tag i! Paniken är ett faktum och de smala riddarna bedriver sitt godhjärtade korståg i tjocka kvinnors kommentarsfält.

SLUTA VARA TJOCKA NU HÖRRNI! 

fetmaepidemi myt

Titta, människor! M Ä N N I S K O R. Inte rekvisita till ditt personliga korståg mot feta. Men har ni tänkt på att tjocka objektifieras precis hela tiden? De ses inte som människor, som personer, utan som saker typ. Figurer man kan använda som avskräckande exempel eller humorinslag. 

Men det finns ingen epidemi. Folk blir inte alls tjockare och tjockare. Faktum är att de allra flesta är ganska normviktiga och majoriteten av de som klassas som överviktiga har kanske några trivselkilon extra. Gatorna är inte fyllda av 100-kilos människor som bara väntar på att kollapsa i diverse sjukdomar. Det är bara skräckpropaganda som upprätthålls av människor med egenintresse och en lättlurad fettskrämd befolkning utan intresse för källkritik.

Så här ligger det till va:

Ja! Övervikten har ökat.

- 1980 låg den på 30.7 procent.

- År 2009 låg den på drygt 49 procent.

- Sen början av 2000-talet har det stått still.

MEN! Håll i hästen, det är inte så svartvitt som man kan tro!

Boven i dramat kallas BMI och uppfanns för drygt 100 år sen av en statistiker. (jamen ni hör ju hur tillförlitligt det är) BMI är en slags uträkning som man kan ta till om man vill veta om man är tjock eller inte.

BMI tar inte hänsyn till hur kroppen är byggd och huruvida man har muskler eller inte. Och det är ju lite en del av problemet. En kropp som är vältränad och fit kan klassas som fet enligt rådande mall osv. Jag har ett BMI på 33. Jag lider inte bara av övervikt, jag lider av fetma. Eller lider gör jag ju knappast men ni fattar vad jag menar. Dock verkar omgivningen lida jävligt mycket av att jag är fet. Men det är en annan fråga. .

Så vad ÄR övervikt?

Alla som har ett BMI över 25 räknas alltså som överviktiga. D.v.s alla som väger ett kilo över gränsen. Ett kilo räcker. Ett kilo åt endera hållet gör en enorm skillnad. Råkar du kanske gå upp en två, tre eller fem kilo så kan du helt plötsligt klassas som överviktig men vill ni veta något ännu mer intressant och relevant?

Innan 1998 så låg gränsen för övervikt enligt BMI på runt 27,5 men sen sänktes det till just 25 och helt plötsligt blev hundratusentals om inte miljoner normalviktiga människor tjocka.

Utan att ha gått upp ett endaste kilo.

Paniken var ett faktum och minnet kort, var kom alla tjockisar ifrån undrades det snart och voilá myten om FETMAEPIDEMIN etablerades. Statistiken mellan 1980 och 2009 ter sig i ett helt nytt ljus nu va?

Vi sammanfattar: 1980 var alltså 30,7 procent överviktiga. 2009 låg det på 49 procent. Det låter som ett ganska enormt steg med andra ord, herregud vad mycket övervikten har ökat... eller hur? Men nej, så var det ju inte alls eftersom att det just mellan dessa två tidpunkter skedde en förflyttning av gränsen.

Det påminner lite som när Åkesson blint tror att en våldtäktsvåg väller in bara för att Sverige har fler anmälningar nu än tidigare.

tjock statistik

 

(Jag har lite dålig syn och trodde först att det stod "cheese" istället för "obese") 

Epidemi antyder dessutom att det är något smittsamt. Ord har makt och att benämna kroppar som en del av en epidemi bidrar till att avhumanisera överviktiga. Tjocka blir till en sjukdom som måste botas kanske rentav sättas i karantän.

Och innan nån tappar trosorna i panik, nej jag förnekar inte att människor i västvärlden blivit större generellt. Det har vi.  Både på bredden och längden. Men att det skulle vara en epidemi är alltså inte sant alls. 

(null)
 
Ziz

Om man struntar i att de ändrat gränsen för övervikt och enbart går efter den nya gränsen (>BMI 30) så har vi ändå en "överviktsepidemi", även när vi mäter från 60-talet och använder den nya gränsen >BMI 30 för fetma.

Denna kurva är amerikansk men helt klart har vi fler fall av överviktiga och feta även i Sverige nu, än vi hade för några årtioenden sedan.

http://wholehealthsource.blogspot.se/2014/04/calorie-intake-and-us-obesity-epidemic.html

Svar: Ja fler överviktiga, men nån epidemi är det inte så snälla sluta benämn människor som en sjukdom som ska bekämpas.
ladydahmer.nu

Carin

Kan ju även tilläggas att BMI när den skapades utgick ifrån en fysiskt manlig kropp och dess fettdepåer, muskler osv. och kvinnor fanns inte ens på kartan alls. BMI är (som det mesta) grundat på mannen.

Ziz

Jag benämner inte människor som en sjukdom.

Jag bara konstaterade fakta. Fetman hos människor har ökat rejält sedan 80-talet.

Svar: mmm precis som jag skrev i inlägget så beror en stor del av denna "ökning" på att gränsen för fetma/övervikt på bmi sänktes. Läs inlägget igen.
ladydahmer.nu

Steff

Måste tillägga att det finns ett stort mörkertal av kvinnor i hela världen som har en sjukdom vid namn Lipödem som blir felaktigt inräknade i "fetma diagnostiken". Enligt studier är det cirka 10% kvinnor i Sverige som har det och majoriteten vet inte ens om det för sjukvården är som den är = ser att en människa är tjock och ger denne diagnosen fetma eller bara viftar bort människans bekymmer (plus skiter bokstavligen talat om kvinnosjukdomar). Tycker det är ett viktigt ämne att ta upp för sjukvården sviker kvinnorna ännu en gång (och tjocka) på grund av detta. Avskyr hur samhället behandlar oss tjocka, med eller utan lipödem.

Steff

Måste tillägga att det finns ett stort mörkertal av kvinnor i hela världen som har en sjukdom vid namn Lipödem som blir felaktigt inräknade i "fetma diagnostiken". Enligt studier är det cirka 10% kvinnor i Sverige som har det och majoriteten vet inte ens om det för sjukvården är som den är = ser att en människa är tjock och ger denne diagnosen fetma eller bara viftar bort människans bekymmer (plus skiter bokstavligen talat om kvinnosjukdomar). Tycker det är ett viktigt ämne att ta upp för sjukvården sviker kvinnorna ännu en gång (och tjocka) på grund av detta. Avskyr hur samhället behandlar oss tjocka, med eller utan lipödem.

Li

Hade uppskattat lite källhänvisningar på den här typen av inlägg.

Anja

Att fetma som sådan ökar världen över är ett faktum. Det man bör debattera är varför den gör det och hur man kan förebygga att den fortsätter att göra det. Många skulle hävda att det främsta skälet är ökade kostnader för samhället, och visst det är en av anledningarna. En annan anledning av mer humanistisk typ är lidandet som den medför och då tänker jag först och främst för de barn är gravt överviktiga. I takt med att fetman ökar världen över kryper den också allt längre ner i åldrarna och i vårt grannland Storbrittanien finns det representerat men även i vårt eget land är det ett ökande problem. Statistiskt vet vi att är man överviktig redan i barndomen så är risken högre att man förblir det resten av livet. Därför vill jag mena att man inte ska förneka eller vifta bort denna problematiken. Vuxna kan känna sig träffade och objektifierande som du säger men barnen har som vanligt ingen röst och vi måste ta ansvar för dom genom att belysa problemet och inte kalla det för lek med siffror och myt.

Svar: Det är ingen som viftar bort. Frågan är om vi ska lämna detta till forskare och experter eller om vi ska fortsätta hälsohetsa, bantningspromota eller bedriva häxjakt mot tjocka människor. Jag röstar för det förstnämnda. Alla som inte är experter kan hålla klaffen. Deal?
ladydahmer.nu

Helena

Här i Sverige är det väl ingen fara. I USA som ofta benämns som västvärlden är det däremot ganska akut. Miljontals barn lider av grav övervikt. Det är fruktansvärt. Det ska man belysa!

Anonym

Väldigt intressant inlägg!

anna

Angående kritiken mot BMI: Det finns få personer som har så stor muskelmassa att de överskrider BMI 30 (=fetma). Om de finns så är de så få att de knappast påverkar statistiken på populationsnivå. Med andra ord kan BMI vara missvisande för en enskild person, men ändå vara användbart och helt korrekt att använda när man analyserar stora grupper av människor.
BMI-gränserna har omdefinierats och döpts om några gånger (övervikt grad 1, övervikt grad 2 etc etc) ända sedan 1972 då begreppet började användas mer frekvent inom forskning och studier. Den nuvarande BMI-definitionen har dock varit konstant sedan 1998 så stigande (och för den delen sjunkande) fetmatrender från 1998 och framåt påverkas inte av omdefinieringar. BMI över 30 har i princip alltid inneburit fetma så vill man vara säker så kan man ju koncentrera sig på de graferna.
Att det globalt sett finns fler feta människor (vuxna och barn) idag än för säg 15 år sedan är obestridligt. Om man vill kalla det epidemi eller inte är ren semantik och är väl intressant att diskutera när man pratar om synen på feta människor etc. Det går ju att använda de neutrala orden "ökning jämfört med..." också, men det blir väl inte lika catchy i medias rubriksättningar.

V

Viktig poäng enligt mig, det var en statistiker som tog fram BMI-modellen för att det skulle användas vid just _statistik_ alltså vid insamling av stor data. Där tror jag inte att den är helt värdelös utan då får man fram bra siffror som bör stämma överens med verkligheten (sen kan man ju diskutera vart gränserna för övervikt/undervikt ska sättas). Men en sån här modell kan inte tillämpas på enskilda personer, då är den ointressant. För som du säger så tar den inte hänsyn till olika kroppstyper. Men vid insamling av stora data så tar dessa olika kroppstyper ut varandra och resultatet bör ge en bild av hur hela populationen ser ut. Min poäng: BMI kan beskriva hur en population ser ut och inte enskilda individer. Så, statistiker är visst tillförlitliga! Men modeller ska inte missbrukas.
/ Statistik och matematikälskare

Hanna

De personer som forskar på detta är nog kloka nog att justera för detta i statistiken. Sen är BMI ett dåligt mått, men framförallt för att många människor med normalt BMI egentligen är överviktiga om man ser till fettprocent.

L

Haha, så spot on. Hade inte reflekterat innan över det återkommande "obesity epidemic", "fetmaepidemi". Såklart att även om det sker en ökning så är ordvalet en reflektion av uppfattningen att feta människor är något dåligt som måste rensas bort.

"Renoveringsepidemin" hör man lite om. Är också något vi alla vet om som kan problematiseras. Handlar väl förmodligen

Håller med till viss del om källhänvisningsproblematiken samtidigt som detta är en BLOGG som sponsras av frivilliga donationer medelst Swish; finns intresset går det ju alltid att kolla upp. Det tar också tid, kraft och kräver tillgång till typ databaser med vetenskapliga artiklar och att man har tillräcklig kunskap i ämnet att avgöra hur relevant en viss studie eller artikel är. Är inte heller något man bara nyser ut.

Alla kan väl enas om att det random "tyckandet" om tjocka kan upphöra. Den poängen har iaf jag tagit till mig med de senaste inläggen, och bloggens syfte är att väcka tankar, inte att utgöra vetenskapligt underlag. Sluta ha en åsikt liksom om vad som är nyttigt, bra, dåligt, farligt osv. Är samma situation som att jorden var platt en gång.

Fattar inte heller att det kan störa så många, angår ju verkligen inte någon annan. Det övergripande problemet är väl att den allmänna uppfattningen och "forskningen" går i samma riktning, dvs. att tankegångar som dessa inte ges så mycket utrymme. I media lyfts dels historier om "framgångssagor" (alltid företag bakom), plus att den typen av forskning inte har en självklar sponsor, det är poängen man försöker göra här. Finns inga pengar att tjäna i att människor ska acceptera sig själva och vara lyckliga. Pulverdieter och Viktväktarna - där tjänas det pengar och de tjänar ju helt klart på att hela världen förhåller sig till övervikt som vi gör i det här kommentarsfältet.

Hanna

Dessutom ökar både övervikt och fetma enligt Folkhälsomyndigheten, det står inte still.

Svar: Gör det? Har du nån källa?
ladydahmer.nu

Jd

Lite off-topic kuriosa för den som är trött på vikt-hetsen:
Det finns s.k. "blå zoner" runt om i världen där man hittat de högsta koncentrationerna av 100-åringar, eller helt enkelt de ställen där folk lever längst.

Förutom viktiga faktorer som inte rör kost/motion fanns variabler som att åldringarna i hög utsträckning fyllde viktiga sociala roller, var engagerade i samhälle/religion, familjeliv och inte rökte.

Kosten är varierad med betoning på vegetarisk, och vardagsmotion spelar en nyckelroll.
Helt normala saker som att röra på sig ofta och inte överäta helt enkelt.

Tänk om fokus bara kunde ligga på hälsa och välmående istället för vikt och estetiskt utseende.

Linda

Rekommenderar r/fatlogic på reddit för en skrämmande insikt i gemene mans okunskap. Kommentarsfälten där alltså :(

Catten

Att personer som är vältränade eller fit skulle ha så mycket muskelmassa att de kommer upp till BMI 30 är högst ovanligt.
I mitt fall skulle jag behöva lägga på mig runt 10 kg mer muskelmassa för att komma upp till det BMI och det skulle vara omöjligt. Det är svårt att bygga muskler och pratar vi om ett tiotal kg skulle det vara omöjligt.

Jag reagerade även på en kommentar i ett tidigare inlägg där du skriver att de flesta som väger 150 kg är väldigt långa och väldigt vältränade. Källa på det?

Jag känner många muskulösa och långa män. (Jag hänger mycket på gymmet).Få väger över 100 kg. Tittar man på gladiatorerna (de är extremt muskulösa)väger väl de flesta männen runt 100 kg. Ett par av dem kanske upp mot 120.

Jag håller för övrigt med dig om att BMI inte är helt rättvisande, men.....

Amanda

Det du tar upp i inlägget blir helt irrelevant utan källhänvisningar. Var får du din data ifrån? Nämn åtminstone vilka forskare som har skrivit artiklarna så att läsarna kan kolla upp det.

Övervikten världen över ökar vist. Men att benämna övervikt som en sjukdom är fel, då det egentligen är ett symptom på för höga insulin-nivåer. Ökningen av fetma (höga insulinvärden) beror, enligt forskare som Dr Jason Fung, på ett för högt intag att processade kolhydrater, så som socker och mjöl. Ökningen beror inte på att BMI-skalan flyttades (igen, källa på detta?) och att enskilda individer därmed klassades som överviktiga över en natt - utan att intaget av processad mat ökar hela tiden, vilket gör att människors insulin skjuter i höjden och bidrar till viktökning (Källa Dr J. Fung). Hur förklarar du att förändringen av BMI-skalan orsakat att världens fetma ökat med nära 300 % sedan 1975? (källa WHO : http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/). Det finns dessutom en mängd farliga sjukdomar som är kopplade till för högt insulin. Så som diabetes typ 2, vissa cancertyper och hjärtrelaterade sjukdomar (WHO). Att du personligen inte lider sviter av något av detta är jag glad över, men det betyder inte att det är sant för alla. (Nån som känner igen "inte alla män..."-retoriken här?). Det ÄR ett stort samhällsproblem världen över. Sluta förringa det.

Disclaimer: Att individer skuldbeläggs för dålig karaktär är jag starkt emot. Det är inte i huvudsak individens fel att hen lider av högt insulin, då stora samhällsaktörer (läkemedelsbolag, myndigheter, livsmedelsföretag) har ett egenintresse av att dessa personer förblir sjuka och beroende av deras medicin eller mat. Sedan har självklart alla människor ett eget ansvar för sin hälsa, men att nästan alla skulle ha fått plötslig dålig karaktär och blivit feta... not so likely.

Svar: Du har helt rätt att insulin är en stor faktorn men inte alltid. Fetma kan bero på flera olika saker.
ladydahmer.nu

Ziz

Fast nej Lady D. Vare sig man använder tidigare BMI eller de nyare BMI-gränserna, så har folk allmänt blivit tjockare för varje år som går, speciellt efter 80-talet. Om man ignorerar själva "fetma kallas det vid BMI si och så", så är det ändå så att total-BMI har ökat "epidemiskt" på senare tid.

Folk. Är. Tjockare. Idag.
Folk generellt blir tjockare och tjockare.

Sen vad det beror på är en annan sak. Jag tror absolut inte det enbart handlar om att vi allmänt har sämre karaktär nu än då, jag tror mycket beror på att maten vi äter blir mer och mer energirik. Sedan alla dessa jävla tillsatser hit och dit som kroppen inte är van vid.

Är det fel att vara tjock? Absolut inte. Många människor är hälsosamma vare sig de väger mycket eller lite. Andra människor är ohälsosamma oavsett vikt. Alla ska respekteras som människor.

MEN... det är ingen konspiration att överviktiga oftast (inte alltid), men oftast har sämre hälsa och kommer att dö i förtid.

Svar: Att tjocka har sämre hälsa beror ej på att de är tjocka. Läs mitt senaste inlägg tack.
ladydahmer.nu

RebeckaL

"Det är ingen som viftar bort. Frågan är om vi ska lämna detta till forskare och experter eller om vi ska fortsätta hälsohetsa, bantningspromota eller bedriva häxjakt mot tjocka människor. Jag röstar för det förstnämnda. Alla som inte är experter kan hålla klaffen. Deal?"

Det är ju precis det här som är så viktigt. Hur kan folk utan utbildning i ämnet tro att de har tillräcklig kunskap? Jag tror fan vi har en hybrisepidemi.

Therese

Här kommer en fråga till Steff,
Du verkar insatt i lipödem, rätt säker att jag har men hur gör en för att få det diagnosticerat? Läst på och så mycket stämmer in på mig men tycker det är svårt att veta vart en ska vända sig. Förlåt för OT.

Tess

Skyggar tillbaka direkt jag ser att någon seriöst använder BMI. Det är ett system som inte alls fungerar. Fattar inte hur det kan ha vunnit sånt erkännande :-/

ell

Känns skönt och läsa detta med alla mina hjärnspöken med kroppen och vikt. Hade ätstörningar sedan tidigt tonår tills typ studenten (är 25 år idag). I fjol var jag hos barnmorskan för nytt ppiller recept och hon pekade på sin BMI karta och sa
"du ligger här... men du borde ligga HÄR (pekade neråt på typ 21).
" ? .. så du menar att jag är överviktig? " svarade jag.
"Ja men du säger ju att du tränar tre ggr i veckan så vad vet jag *skratt*"
Mådde så jävla dåligt efteråt, alla tankar ifrån förr kom tillbaka.
Jag vill aldrig mer gå till barnmorskan igen!
Tack för detta inlägg, det "lugnade" en ätstörd ung kvinna som uppenbarligen är totalt hjärntvättad utav patriarkatet.

RebeckaL

ell
Så himla okänsligt av barnmorskan. Just barnmorskor verkar ha en väldig fixering vid vikt.

Fia

Det farliga är inte att folk blir tjocka - det farliga är alla som sitter still. Kroppen får inte röra sig. Hjärtar får inte arbeta. Folk sitter ner på jobbet/skolan, tar bussen/bilen hem för att sätta sig i soffan å stirra på tvn eller i telefonen.

Man mår bra av att träna. Tog mig långsamt ur en depression med delvis träning. Slutar jag en längre period mår jag både psykiskt och fysiskt sämre. Å inte ur viktsynpunkt för jag är nöjd med min vikt.

Vi jobbar hårt för att få ner tv och telefon-tid och få våra barn att röra på sig mer. Jag berättar för mins barn att man blir stark av att äta mat. Jag vill att de ska vilja bli starka å snabba å orka mer. Jag vill att de ska leva länge och fä va friska. Min ena tjej är lång och smal och min andra är kortare ”lite större”. De väger bog typ lila mycket fast det skiljer en dm och 1,5 år. Det skiter jag fullständigt i för kroppar är olika. Däremot vill jag att båda ska få upp intresset för träning och jag vill att de ska gilla sund mat. Självklart får till äta sånt som inte är sunt å jag är absolut ingen sockerhitler. Men jag själv mår inte bra av att äta snabbmat och godis för ofta så varför ska jag ge för mycket sänt till mina barn?

Lite ot kanske men vad jag vill säga är: att även om nu inte övervikt ökar (vilket jag dock har en känsla av att den gör) så ökar stillasittande och då främst hos våra barn. Det ÄR farligt

Svar: Håller med!
ladydahmer.nu

Sss

När min supersmala supervältränade kompis var hos läkaren och dom sa till henne att hon var överviktig pga bmi så ville man ju bara smälla av.
Satte en massa griller i hennes huvud.

Jannike

VARFÖR flyttades gränsen?? Nån som vet?

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog