Fixerade vid kön
Vi kollar mycket på Greta gris härhemma och jähähähävlar vad det är pojkar hit och flickor dit?! Precis hela tiden faktiskt. Inte bara det tvångsmässiga könandet heller utan polariserandet. Flickorna mot pojkarna, pojkar är si, flickor så, pojkar får inte vara med, flickor får inte vara här och usch när nån tror att Georg är en tjej. 

Jag blir fan helt matt. Inte konstigt att barn växer upp och blir fixerade vid kön och vid att göra kön på rätt sätt redan i ganska låga åldrar? 

Är så jävla glad att mina barn aldrig fattat detta. (Tack vare mitt eminenta föräldraskap såklart) Men nu måste jag nog hitta nåt annat för J att kolla på. Och han som älskar Greta! 

(null)

(null)

Sen kan vi ju diskutera varför Greta och hennes familj ser ut som kukar. Pappa gris face har ju till och med en hårig gubbpung. 
Petra

Våran minsta älskar också Greta, själv vill jag bara spy över det!
Tänkt exakt samma sak!

Jannike

Jag tycker smurfarna är värre fast ganska underhållande ibland med tanke på språket som används 😂 sen är Backyardigans populärt hos min dotter. Det är lite mer sång och äventyr inte så extremt könat.

Sonja

Vad annat kan man förvänta sig av djur som ser ut som kön

e

Kan inte du kommentera Paulas (paulas.me) senaste inlägg ang. varför det är problematiskt med t.ex. bikinisar på 4-åriga tjejer? Jag känner att du skulle formulera det så bra. Det är fler där inne som behöver ett uppvaknade!

Karin

Åh gud vad jag håller med! Så jäkla svårt att hitta nåt som inte är på det sättet dock. Om du orkar skulle jag, och säkert många andra, uppskatta ett inlägg om barn-tv/böcker med lite bättre genustänk! Tack för allt du gör ❤️

My

Ja. Jag har funderat en del på det där. Överallt fick vi info om att nu när våra barn närmade sig 3-4 skulle könsrollen bli EXTREMT viktig och barnet skulle bli mer och mer medveten om pojkar och flickor. Typ som en naturlig utveckling.

Sorry but no. Det är inget naturligt i det. Det är helt konstlat.... Skapat av samhället. Mina barn blev inte medvetna om pojkar och flickor förrän de började förskolan - DÄR är detta extremt viktigt. Dom var hemma länge.

Mamma H

Vi kör mycket Daniel Tiger för plutten här hemma. 10 minuter långa avsnitt (tror han, de är två och två på Netflix, så man får stänga av efter halva), och både relativt bra pedagogik med gulliga små sånger, och inte så fasligt könat. Fast inte helt könsneutralt heller...

Li

Hett tips! Kolla på Bing via barnkanalen (finns i deras app). Så fin serie för de minsta!

Christina

My: har också hört samma sak! Min son är över 4 men har inte hänt än. Han vet att han är pojke och har stenkoll på anatomi och reproduktion och det ena med det andra, men förutom det är han totalt könsblind. Han går förskola men dock lite och en ovanligt bra sådan tror jag. Är mycket tacksam för detta!

M

Barnen ville höra Byllerbyn vid nattning, och hjälp vad jag fick censurera/korrigera. Enormt mycket stereotyper och polarisering. Fina och mysiga historier, men jag var ju tvungen att jobba hårt med att ersätta alla 'pojkarna si' och 'flickorna så' med 'barnen' / namn / 'några gjorde si och de andra gjorde så'..
De ser också Saltkråkan på SVT play, också så himla mysiga historier, men satan vad de där småbröderna ska 'skydda' Malin mot 'friare' hela tiden - helt absurt.
Har du/ni förresten läst denna:
https://www.adlibris.com/no/bok/godnattsagor-for-rebelltjejer-100-berattelser-om-fantastiska-kvinnor-9789171264282
Idén är topp, mina barn älskar den, fina bilder, och de lär sig massor, men jag känner mig ganska dubbel för den - tex beskrivs var och varannan kvinna till utseende (à la 'hon var en smal liten tjej med långt böljande rött hår' osv) trots bokens fokus på kvinnors övertygelser, kunskaper, bedrifter, upptäckter osv. Plus får censurera så j-la mycket av bakgrundshistoriernas övergrepp (för mina ganska små barn), massor av tvångsäktenskap, påtvingade 'livsval', undanhållande av möjligheter.
Känner att för mina barn, som aldrig tänkt på skillnader mellan killar och tjejer, blir det inte direkt stärkande med så många historier om flickor som tvingas till det ena och det andra och motarbetas och utsätts för förfärliga saker pga kön.

Anna

Hehehe!

Johanna

Synd det är så dåligt utbud på pedagogiska och genustänkande serier för barn. Hur svårt kan det vara egentligen?

Här hemma kör vi mkt på Bing, det är inte så verbalt könat iaf även om allas utseenden är det, det är relativt pedagogiskt med. Sen tittar vi även på Roboten Robyn och Flygplanet Jet, det är könat så in i såklart men huvudrollerna är tjejer och det känns bra ge lite variation i det tråkiga utbud sin finns (i originalversionen är både Robyn och Jet killar).

Sen är såklart Babblarna storfavoriter.

Du ska inte satsa på att göra en grym serie för barn då? Med tanke på hur kvick, kaxig och rolig du är och dessutom har kontakter inom dataspelbranschen så måste det finnas massa roliga möjligheter! ;-)

Sarah

Om du känner behov av att byta ut Greta kan du ta en titt på Pino. Inte lika könat, men färgglatt och korta avsnitt 👍🏻

Josefin

Mina äldsta går på lågstadiet och är också könsblinda. Det där ”uppvaknandet” folk tjatade om kom aldrig. Naturligt, jotjena.

Anna

Ha ha, mkt bra analys av Greta Gris, har dock inte tänkt på snopphuvudena tidigare, kommer nu aldrig att kunna se programmet utan att tänka på det...

My: Precis! Irriterade mig otroligt mkt på ett stycke i "Trotsboken" där det stod ungefär att nu i fyraårsåldern vill tjejer ha rosa och guld och pojkar vägrar att ha tjejfärger. Skrivet helt utan något som helst ifrågasättande om varför, utan som att det var helt naturligt och typ nedärvt i våra gener.

Djävulsadvokaten

Kukar? Jag tycker mer dom liknar visselpipor gjorda av fläsk...värsta David Cronenberg body-horror grejen.

CaptainAskew

Sarah and Duck (Sara och Anka???) är bästa serien i det här huset!!!

RebeckaL

Haha, jag har typ varit tacksam för en serie med en tjej i huvudrollen. På den nivån är det.

Djävulsadvokaten
Det lät sjukt äckligt☺

Emma

Kolla in "Wisska" på Barnkanalen, det är toppen! Min nästan tvååring gillar även "Voffa, Kvittra och Len". Det är härligt när han står och gapskrattar vid tvn.

ell

Kollar ni på Steven Universe?

Loli

Den sista grisen ser ut som Virtanen. Bara jag som tycker Det?

Loli

Den sista grisen ser ut som Fredrik Virtanen.

Svar: hahaha ja!
ladydahmer.nu

@vardagsfeminismen på insta

Japp har också tänkt på det. Vårt barn är i Junos ålder och älskar också Greta Gris. Det är väääldigt mycket pojkar och flickor, pappa gris kan allt och vet allt, en del vikthets och fatshaming. Min make tycker dock att jag överdriver, jag har redan förbjudit Smurfarna hemma och maken gillar både Smurfarna och greta gris 😂

Emma

Doktor McStuffins, inte helt könsneutralt men en kompetent tjej i huvudrollen som rådfrågar sin mycket kompetenta doktor-mamma. Pappan tror jag inte syns till utan nämns bara.
Påtal om böcker ska tydligen Olika Förlag vara bra.

Eva

För 4 år sedan såg vi mycket på peppa pig på Youtube (serien fanns nog inte dubbad då) och både jag, pappan och barnet uppskattade det. Vi såg nog mindre av det polariserande när vi såg på engelska, tror jag, men och så valde vi väl våra avsnitt. Det är ju svårare när det bara dyker upp på barnkanalen!

Sofie

Hej!
Jag kollar på Daniel Tiger (haha) jag menar förstås att jag visar det för vår dotter.
Här kan man ju också kritisera saker förstås. Att huvudpersonen är en pojke, att det är 3 pojkar på förskolan och bara 2 flickor...

Men. Jag kan inte hjälpa att jag tycker att det är en rar serie. Kolla upp den. Finns på Netflix och Youtube bland annat. 😊

M

Nicke nyfiken!!! Serien, inte filmerna. Sjukt bra, även för vuxna.

Isabelle

Jaaaa! Tack!! Vi har också med fasa noterat detta och avstyrt från Greta gris asap. Både pga extremt stereotypt könande och också pga att de ser ut som kukar/pungar!

Ett annat barnprogram som är fett problematiskt (närapå alla är ju det pga vit cis-hetero-norm) är lilla prinsessan, som min unge såklart älskar. Alla män är jättebebisar och kvinnorna är dem som måste fostra alla plus att Jungfrun blir objektifierad konstant.

Ett hett tips är Wanda och en Alien!! Fantastiskt bra tycker vi!

Martina

Biet Maya blir tipset från mig.

Helena

Tack! Har alltid undrat om det verkligen bara är jag som ser att det är pratande kukar! "Pappan har ju till och med hårig pung" skrek jag till sambon som inte fattade nånting.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog