Människor är inte svartvita
Jag vill prata lite mer om hur vi betraktar människor som gjort ont. Inte för att jag tycker att jag har gjort det, tvärtom, så självutplånande ska jag inte vara. Jag har visserligen en inre kris som till lika delar beror på senaste tiden men också på privata grejer och annat som hänt som är personligt men jag definierar inte mig själv som människa utifrån det här. 

Ja jag har gjort ont. Jag har gjort illa människor. Jag har kränkt och varit elak och förtryckande. Det vill jag äga och ta till mig och jag vill att vi alla ser och förstår det. 

Jag äger mina misslyckanden och handlanden men jag vet också att den biten är en liten promille. En droppe i havet av allt bra jag är och gör. Ja jag har gjort illa. Men jag har gjort mycket bra. Jag har varit aktiv offentligt i tio år och det innebär misstag men det innebär också att jag gjort så jävla mycket gott, fått människor att vakna, må bra, lärt dem älska sig själva, sina kroppar. Gett styrka och pepp och kärlek och stöd. Utbildat och spridit kunskap och analys. 

Jag hörde nån av mina kritiker säga att jag inte gjort nåt bra för feminismen utan bara skada. Det är lika svartvitt och insiktslöst som att sätta mig på en piedestal. 

Och det är ju så. Att människor som är bra också kan göra skit. Det är ju där vi ofta låter större grejer passera också. När killen vi tycker är så jävla bra gör nåt förjävligt. Kanske till och med begår övergrepp. Det är det svåra. Insikten att ingen är ond eller god utan att vi är komplexa. Nu menar jag inte att jämföra mig med en sexualförbrytare utan menar mer att det är samma mekanismer som ligger bakom. 

(null)

Hmm

Men absolut är vi alla goda och ibland ond. Somliga mer medvetet än andra. Men jag har fler problem med din jämförelse och det är som jag skrev tidigare avsikten. Din avsikt var inte att säga dåliga saker eller saker som vissa anser är förtryckande och däri ligger hela skillnaden på när jag har överseende eller inte. Det och viljan att höra och lyssna på den som kännt sig förorättad. Ärligt lyssna. Man behöver inte ens hålla med om att det var så det gick till eller känna att man behöver be om ursäkt, men att man har en öpppen dialog.

Ovan har ingen som misshandlar eller begår andra övergrepp. Där var avsikten från början inte god utan ond och egoistisk.

Om avsikten inte var att såra utan att att man bara var klumpig och att det inte är ett nonchalant återkommande mönster, ja då har inte jag iaf några dom helst problem att ha överseende. Och jag hade faktiskt hoppats på att få samma överseende tillbaka de gånger jag klumpar mig.

I min bok kallas det för att vara människa och visa medmänsklig kärlek. Att se att vi alla har tillkortakommanden men att det är ok så länge avsikten aldrig var att göra ont.

Svar: Sant!

Och tack för allt ditt stöd. ❤️
ladydahmer.nu

Loanne

Så sant! Herregud, finns det en enda människa som bara är alltigenom god? Låter övermänskligt!

Hmm

Det är det minsta jag kan göra❤️

Hanna

Tänker att detta är ytterligare en förlängning på hur stor pressen på kvinnor är. Inte nog med att du ska vara smal, snygg, omhändertagande och duktig, du ska f-n inte göra ett enda fel nånsin, då är du dömd för all framtid.

Guess what, kvinnor är människor och människor gör fel ibland. Och tur är väl det, hur ska man annars kunna lära sig något.

Tycker att du har ägt detta mer än exemplariskt och jag önskar att jag hade lite av ditt tålamod och förstånd! Ha en trevlig helg och ta hand om dig 🌸

Linnea i USA

Så sant.. har en mother och father in Law som röstar på Trump, som är mot abort, som är otroligt rasistiska och på pappret skulle vara helt VIDRIGA, men de är samtidigt fantastiska farföräldrar, de Älskar mina barn, de har (trots alla fördomar de har) uppfostrat fantastiska barn.. det är så mycket som är ”fel” med dem, men det tar inte bort det goda, och på samma sätt tar deras goda sidor inte bort deras onda.

P

Precis detta som gjort att jag har svårt att ta all kritik som varit seriöst. Senast igår såg jag en live om dig där hen sa att hen hellre vill föra feministisk kamp med män än dig el andra vita feminister om ni gjort ett felsteg för några år sen. Jag fattar liksom inte det. Hur kan man bara bojkotta en människas feministiska arbete som den byggt upp under åratal? Hur kan man tycka att det bara är att slänga bort allt? För det gör man ju också när man uppmanar till att avfölja vita feminister. Man säger i princip att ingen kan lära sig nåt av dom. Hur kan det inte vara värt något att många många har lärt sig extremt mycket om feminism av dessa konton? Man är ju så otroligt mycket mer än de eventuella fel man gjort för 9 år sen. Man utvecklas ju hela tiden, feminister är inget undantag från det. I övrigt tycker jag deras kritik absolut är befogad och viktiga ämnen att ta upp. Det är sättet som är fel. Jag tycker att feminism handlar om att man backar alla ickemän oavsett.

Svar: Plus att alla män förtrycker. Men det passerar ju. Vi förlåter enklare män än kvinnor.
ladydahmer.nu

Nathalie

Läste det här på svt idag, gällande övervikt och att de flesta överviktiga går upp alla kilon igen om de bantar. Det här har du ju pratat om massor av gånger. Blev glad när jag såg det på svt. Att myterna kring fetma mm börjar bemötas, här av en forskare.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-ska-du-inte-skuldbelagga-manniskor-med-overvikt

Tänkom

Men tänk om din kritiker har rätt? Tänk om du gör mer skada än gott för feminismen?

Svar: Hahahahahaha. Nej.
ladydahmer.nu

Frida

Tack vare dig kommer mina barn uppfostras feministiskt. Kanske även deras barn, och deras barn, och deras barn... en hel svallvåg av feminister, bara pga dig! Ganska otroligt ändå.

Vanda

Undrar hur många av de själva som skulle hålla för en rannsakning av samma slag som de som ligger till grund för alla drev mot typ Stora Feminister.

Linda

Nyfiken på om du läst Kajsa Ekis Ekmans senaste debattartikel i Aftonbladet om könsidentitet? Hon anklagas nu gör att sprida skrämselpropaganda om transkvinnor.

Helena

Tänkte precis skriva samma som Vanda.

trino

Älskar hur du skrattar åt kommentaren om att dina kritiker kan ha rätt. Så ska man göra, skratta faran rätt i ansikten som Ronja hade sagt (eller hur nu citatet var, ni fattar liknelsen). Precis så, välkommen tillbaka till ditt sanna jag. Det som tar sin rättmätiga plats. <3

Anonym

Fast det är vi väl...Män är förtryckare och kvinnor är förtryckta. Det är så svartvitt det kan bli ungefär.

Svar: Så om vi tar en svart arbetarklassman med ett funktionshinder och så en able medelklasskvinna i direktörsposition .... är det lika svartvitt? Och är män alltid usla?
ladydahmer.nu

Solis

Du behöver inte be om ursäkt. Tycker du har gjort och gör så mycket bra. Blir ledsen (och arg) att du måste försvara dig mot de här dreven med jämna mellanrum. Du är bara människa och kan väl som vi alla andra uttrycka dig klumpigt ibland. Det gör dig inte till någon dålig människa. Mig har du inspirerat i mååånga år.

Å

Har inget med inlägget att göra, men har äntligen lyckats lyssna på Penntricket. Får tyvärr inte igång det via podcast-appen i mobilen, men vi datorn fungerade det finemang. Sörjer att det inte fungerar via telefonen, för det här var bannemig det bästa jag hört på länge! Massa pepp till dig och Cissi, ni äger

+ Angående kritikerns åsikt (för att relatera lite till inlägget och inte bara vara flumskum) får jag en känsla av att det är något en medelålders, väldigt kränkt, vit man har uttryckt. Du vet den kategorin människor som även försöker låtsas som att förintelsen aldrig ägt rum och att endast invandrare våldtar.

Svar: Prova acast.com/penntricket via mobilen!
ladydahmer.nu

Petronella

Du är min (och min mans dörröppnare till feminismen), att du inte är felfri eller att jag inte håller med dig i allt är väl högst normalt? Du skriver ofta om dina tillkortakommanden och att du förtrycker dig själv pga tidigare förtryck.
- Men det jobbar du ju med! Men att andra förtrycker, har åsikter, driver hat mot dig oavsett deras egna värde grund, är det ok? Jag läser inte skiten och orkar faktiskt inte bry mig. Jag förstår självklart att det finns många som blivit behandlade illa och står utan stöd hos gemene man men sorry, jag ska orka finnas och leva och försöka använda min ryggsäck till något Positivt och man kan inte göra mer än sitt bästa och räcker inte det i andra Gruppers
Ögon lämna dem! Du har självinsikt till varför Du mår och gör som du gör, använd det till något positivt, ja du är rädd osv men lås inte till att ursäkta dig själv (inför Dig själv) insikt ska ju så Småningom göra dig starkare inte svagare? Gillar inte religion men - den som är utan synd kan kasta första stenen.
Skit i det där nu, du är bra, bästa mamman till dina barn och så mycket du gör för oss mainstream feminister borde göra dig stolt. Släpp det där och sluta försöka förklara och försvara dig, dom som håller på är
Mobbare och kommer fortsätta hitta nya vinklar för att mobba. Det värsta är att om du lägger ner så vänder de sitt hat mot ngn annan.
Puss och kram!

Anonym

Män förtrycker alltid. Män är våra fiender. Det har du själv skrivit så bra.

Svar: Du kanske ska öva lite på att hålla flera tankar i huvudet?
ladydahmer.nu

Petronella

Du är min (och min mans dörröppnare till feminismen), att du inte är felfri eller att jag inte håller med dig i allt är väl högst normalt? Du skriver ofta om dina tillkortakommanden och att du förtrycker dig själv pga tidigare förtryck.
- Men det jobbar du ju med! Men att andra förtrycker, har åsikter, driver hat mot dig oavsett deras egna värde grund, är det ok? Jag läser inte skiten och orkar faktiskt inte bry mig. Jag förstår självklart att det finns många som blivit behandlade illa och står utan stöd hos gemene man men sorry, jag ska orka finnas och leva och försöka använda min ryggsäck till något Positivt och man kan inte göra mer än sitt bästa och räcker inte det i andra Gruppers
Ögon lämna dem! Du har självinsikt till varför Du mår och gör som du gör, använd det till något positivt, ja du är rädd osv men lås inte till att ursäkta dig själv (inför Dig själv) insikt ska ju så Småningom göra dig starkare inte svagare? Gillar inte religion men - den som är utan synd kan kasta första stenen.
Skit i det där nu, du är bra, bästa mamman till dina barn och så mycket du gör för oss mainstream feminister borde göra dig stolt. Släpp det där och sluta försöka förklara och försvara dig, dom som håller på är
Mobbare och kommer fortsätta hitta nya vinklar för att mobba. Det värsta är att om du lägger ner så vänder de sitt hat mot ngn annan.
Puss och kram!

linda

Hej

Jag tycker att du ger och förklarar och delar med dig allt vad du kan. Du har en brinnande passion. Ett äkta engagemang. Ett kall. En livslåga. Tack för att du är du !

Alla som vill och har ett öppet hjärta lär sig och växer med tid/erfarenheter. De som läser och jag tycker att du har gjort det med.

Sedan finns det folk som vill missförstå/bråka om allt. Det är bara löjligt och jag orkar inte ens läsa bråk. Vad någon sa för 15 år sedan.

Nu är nu. Vad gör vi för handlingar nu? Vad är våra visioner och ställningstagande nu med den informationen vi har. Med de erfarenheterna vi har nu? Det är det som är intressant. Så istället för att bråka om allt man inte tycker och står för och missuppfattningar.

Skriv ett nytt manifest idag. Det här är jag idag. Mina ställningstagande. Mina värderingar. Drömmar. Visioner. Så vi kan samlas kring något gemensamt och arbeta tillsammans framåt.

Ina

Hej off topic men det funkar ej att lyssna på penntricket. Har provat att ta bort och avprenumerera men kommer ändå bara upp "avsnittet ej tillgängligt" på alla avsnitt när jag försöker lyssna i podcaster appen

Ak

Är helt förbluffad att människor kan ha attityden att den som gör NÅT bra måste göra ALLT bra, annars är det där goda inget värt. Hoppas du orkar ladda om, allt gott!

Helena

Har ingen koll på detta ”drev” öht och inte är jag intresserad heller. Upplever dock många av dina inlägg och åsikter som just väldigt svartvita. Om man vill träna och äta nyttigt så är man ätstörd debatten, att män inte är lika bra föräldrar som kvinnor osv. Men jag känner ju inte dig det kanske bara är så dina åsikter kommer fram i text ;)

Svar: Jo du läser nog in lite. Jag har tex aldrig påstått att man är ätstörd om man tränar och äter nyttigt. Jag tränar också. Och äter nyttigt.
ladydahmer.nu

Alle

Hej!
Det jag inte förstår nu är TYSTNADEN från Nazli. Hen lade ner så mkt tid på att du skulle krossas och nu när du svarat på massa sätt -tystnad. Vad ville hen uppnå? Har Nazli eller någon i det gänget (torktumlarn) kontaktat DEJ? Har de skrivit något mer någon annan stans? Jag undrar så över det politiska avsikten. Nazli har ju tagit bort ALLT som rör det. Vad hände?

Svar: Vill bara föra till protokollet att det var K och R som pratade om att krossa mig. Inte Nazli! 😊

Men det backfired antar jag. Följer Nazli men har undvikit de andra.
ladydahmer.nu

Alle

Ah då har jag nog inte koll för vet inte vem K och R är om de heter annat på insta. Men vill gärna veta. Hmm.
Backfired som att de faktiskt ångrade sig?

Alle

Ah då har jag nog inte koll för vet inte vem K och R är om de heter annat på insta. Men vill gärna veta. Hmm.
Backfired som att de faktiskt ångrade sig?

Svar: Nä mer att folk kanske inte uppskattade deras skit och de fick jävligt mkt kritik för det. Jag spekulerar bara.
ladydahmer.nu

Linn

Förstår att de stormats rejält kring dig. Har inte orkat läsa dina inlägg kring detta och är ej insatt alls. Men alltså jag vill från djupet av mitt hjärta tacka dig. Jag är född sent 80 tal, uppvuxen i en typisk Svensson familj som aldrig någonsin nämde ordet feminism. Gick på en skola där ingen ifrågasatte något kring pojkars tafsande. Ingen pratade om genus. När jag började läsa din blogg för några år Sedan öppnade du en ny värld och sammanhang för mig. Mycket googlande i början, liksom vadå patriarkat.. jag började se på mitt liv med nya ögon. Kände en stolthet och styrka i att vara kvinna, en mamma. Du har gett mig verktyg och kunskap på hur jag kan lära mina barn verkligheten. Tack och åter tack.

Hmm

Alle: Jag har ingen aning. 😂😉

J

Kan vi inte vända blad?

Ylva

Jag har mkt att tacka dig för när det gäller tänk kring genus och barnen 🙂! Sen är det ju så att alla människor felar både stort och smått och ibland gör man onda saker så är det och det är mänskligt 👍 kram till dig ❤️

U

Natashja - när jag hittade din blogg för ca 6 år sen när jag var kanske 16/17 år visade du mig en helt ny värld och förändrade mitt liv för alltid. Jag hittade feminismen. INGEN borde säga att du har inte gjort nånting bra för feminismen.
Du är inte fläckfri, men du tar emot kritiken, rättar sig, ber om råd. Du är öppen om det du har skrivit och gjord. Ska varje person som har gjort nåt fel i sitt liv konstant tvingas be om ursäkt?

Och förresten - om det finns här någon cis och heterosexuell som är gravid för första gången och är i en samborelation - snälla läs vidare. Det är nämligen så att jag skriver mitt examensarbete som kommer att handla om sexualitet och intimitet bland par som väntar sitt första barn och fortfarande samlar in svar. Så om du är gravid och väntar sitt första barn - snälla fyll i. Dina svar kommer att utöka kunskapen om ämnet och göra mig väldigt glad. Allt är helt anonymt. Här är länken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8MibFTu-Fwb_GXY0rhsTefU90y3zrYIJmsTCfBqlYJrG3KQ/viewform

Anonym

Hej Natashja!

Vill börja med att säga tack för två fantastiska poddar som gjort så mycket skillnad för mig. Och tack för att du har en kämparglöd och viljan att lära och bli ännu bättre. (Med tanke på senaste dagarna).

Jag har funderat kring min kontakt med feminism som började för ca 2-3 år sedan. (Är 25 nu). På sistone har jag börjat analysera mitt eget liv och mina erfarenheter och gått igenom en ganska tuff period. Eller en sorg snarare. En sorg för en förlorad barndom, genom tidig sexualisering, en pappa som antytt att jag ser ut som en hora i vissa kläder, en mamma som ständigt kommenterat hur vackra och fina mina vänner är, men ständigt betraktat mig och kommenterat saker som ”vad du är smal och fin nu” eller ”hoppsan nu har du lagt på dig”, i ung ålder. Vilket lett till skev självbild och sedan tyvärr ätstörningar. Sexualdebuten när jag var 14 och det faktum att jag inte upplevde en orgasm förrän vid 20, för att jag tidigare fejkade ”för att inte göra killen ledsen”. Äldre kill”kompisar” som frågat sedan jag var 11 ”hur det går med sexlivet”, och som inte vart sena med att betrakta och kommentera varje liten del som förändras med kroppen. Sämre lön än jämnåriga män med mindre erfarenhet. Antastad på gatan, på krogen, förföljd och uppsökt på nätet från män jag mött (DÄR JAG GETT UT FALSKT NAMN). Listan kan göras lång. Och många har haft det värre.
Är jag ensam i tanken att ett ”feministiskt uppvaknande” även kan innebära en sorgeprocess? Vet inte om du kan svara på det, men om du tycker det är intressant så hade jag uppskattat den diskussionen i ett poddavsnitt. Hur går en vidare? Hur finner en kraft i sorgen?

P

Alle- det är väldigt underligt att dom som stormade på allra mest är tysta nu.. Jag tycker att det pekar på att dom var mer intresserade av '15 minutes of fame' än ett meningsfullt utbyte.

Alle

Hej!

Ja jag menade också typ så att de fått kritik och sen faktiskt (kanske) ångrat sig som en konsekvens av kritiken. Och det var därför jag frågade om du kanske haft kontakt med nån av dem. Men de är väl därför en skriver om ”symbolisk åtgärd”, för att visa att ursäkter och engagemang inte heller är okej. Det är verkligen damn if you do and damn if you dont. Det är där vi är. Men fattar ändå inte hur man kan riva upp sånt hus i helvete men inte vilja ha dialog eller öht behandla saken efteråt.

P ja men jag tror ”meningsfullt utbyte” är det samma som att prata om ”god ton” de skulle tycka det var förtryckande att ha det med FÖRTRYCKAREN.
Svar: Jo det inlägget är - visserligen håller jag med i sakfrågan, personen skriver mkt grymma grejer - ännu ett sätt att peka ut samt misstänkliggöra mig. Det är tydligt vem hen syftar på och tydligt var motivet är. Jag måste bara släppa det nu. Göra det som känns bra och inte försöka bevisa eller bråka eller argumentera. Jag tar ansvar från mitt håll helt enkelt.
ladydahmer.nu

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog