När egna sonens rätt går före flickornas rätt att få vara ifred
Shit, har jag blivit den där föräldern nu? Den där som ba "min son får inte vara meeeeeeed!!!". Jag har ju ondgjort mig över den typen av morsor (alltid morsor för farsor bryr sig generellt inte ett skit om sina barns relationer) som inte förstår att tjejer kanske inte vill leka med deras jävla snubbiga förtryckarsöner. Ja alltså jag vet att de är barn men vet ni? Även i tidig ålder så lär sig pojkar maktbeteende och härskartekniker. Och flickor lär sig lika tidigt att vika sig för dem. 
 
Jag kommer ihåg en mamma som ba "ja det var ju inte konstigt att lilla Kalle och Nisse förstörde tjejernas koja. De fick ju inte vara med och leka" och jo, ja, jag förstår det också - som en vuxen som förstår att barn agerar dumt och utåtagerande när de känner sig ledsna - men det var ändå så talande på nåt sätt. Kanske inte så konstigt att Kalle och Nisse inte fick vara med om de har för vana att sabba tjejernas lekar? 
 
Jag tycker det är skitsvårt det där. Att balansera tjejernas rätt till att få vara ifred från pojkar med egna sonens känslor. Här famlar jag verkligen i mörkret och jag vill ju inte bli den där oförstående morsan som sätter sin egna sons känslor före flickornas rätt, inte när jag vill uppfostra en framtida man som vet när han ska backa och lämna kvinnor ifred. Det är detta jävla patriarkat alltså. I en feministisk utopi så skulle detta vara en ickefråga: då skulle jag aldrig behöva fundera på att värna flickors rätt att vara ifred eller hantera pojkars sårade känslor. 
 
Det går ju igen i vuxenlivet liksom och det vill jag motverka. Ni vet vuxna män som blir så jävla kränkta för att de inte får vara med i kvinnoseparatistiska sammanhang, som ändå kräver plats, dundrar in, tar över, tränger sig på. "Hallå tjejer sitter ni här alldeles ensamma?!" (För en kvinna utan man är alltid ensam) 
 
Så är jag den morsan nu? Som blir helt blind när det gäller egna sonen? Herregud jag vet fan inte! 
Killar som hamnar mellan
Ja men så hände det till slut. N och T var hos en kompis och lekte och helt plötsligt var det tjejhemlisar som skulle viskas och tjejbilder som skulle tas med mobilen och så var det bara tjejerna som som fick bli sminkade (?!) och så kom en liten T hem ensam och var ledsen. 
 
Han hade bett dem sminka honom som en tjej så han fick vara med men fick inget gehör. 
 
Självklart ropade jag in N och vi snackade länge om problemet med detta och att det var viktigt att hon sa ifrån när sånt här händer (det var ju inte hon som drev på) även om det kan kännas läskigt. Och T ska inte behöva sminka sig som en tjej för att få vara med. Och hon vet ju det och tycker ju att det är konstigt med tjej-grejer på det sättet. 
 
 
Men det här har ju varit min oro länge, att T ska exkluderad ur sammanhang han alltid fått ta del av för att barnen till slut grupperar sig efter kön. Obs jag fattar såklart att det blir annorlunda efter puberteten för herregud tjejerna måste få slippa snubbar och det får jag lära honom att hantera då. (Hur?!) Men nu är de små och leker ju jättebra annars. Han och N och deras gemensamma gäng. 
 
Jag visste ju att den här risken fanns också även om jag aktivt uppmuntrat honom att leka med tjejer och sånt som tjejer leker med generellt. Jag har inte velat att han ska leka med pojkar som brölar och stökar och det har väl också mest skett naturligt då han alltid befunnit sig i sammanhang där flickor är majoritet. På förskolan och skolan.
 
Ju äldre barnen blir desto mer dras de till samma kön. Många pojkar hamnar i kläm och utanför. Jag håller förskolan och skolan ansvarig till stor del då de redan den tidig ålder lär barnen att separera sig och här behöver vi som föräldrar ställa mer krav på hur vi pratar till och om barnen. 
 
 
 
Ni som är månadsgivare på Patreon (eller blir det) kan just nu lyssna på ett bonusavsnitt där vi ironiskt nog tar upp en liknande grej, då gällande äldre tonåringar där pojkarna hamnar utanför sitt gamla gäng pga feminism och tjejer som organiserar sig.
 
Tänkte skriva mer om det senare. 
 
 
Hur jobbar man genusmedvetet med äldre barn?
Jag tänkte på, häromdagen, att det inte finns några böcker om genus som handlar om hur man konkret gör med äldre barn. Hur man pratar med pojkar och flickor om kvinnoförtryck och mäns våld, hur man får flickor att veta sitt värde och pojkar att förstå sin position och att det är viktigt att de motarbetar könsmaktordningen och hur detta ska gå till.
 
Hur uppmuntrar man pojkar att våga ifrågasätta och säga ifrån när killarna i klassen eller vännerna till och med, beter sig förtryckande eller sexistiskt? Hur lär man dem att känna igen det? Hur lär man dem att känna igen maktbeteende och machonormer? Hur pratar man med en åttaåring? Hur pratar man med en fjortonåring? 
 
Och hur pratar man med tjejer om mansnormen och mansvurmandet? Hur hanterar man och motarbetar att ens döttrar blir ett av de där manstillvända våpen som "Inte är som andra tjejer" och som tror de är mer värda om de bekräftas av killarna i klassen? Hur pratar man med dem om att man inte är en bättre tjej om man är som killarna, att kvinnliga relationer är viktigast av allt? Hur lär man dem att känna igen och framförallt ta avstånd från killarnas maktbeteende och överordning? 
 
Vi pratar ju lite om det, det måste man ju redan från början ju, vi pratar om killarna i klassen som tar en massa plats och att de stör och jag påpekar att "har ni tänkt på att det alltid är killarna och aldrig är tjejerna som gör si och så? Vad tror ni det beror på?". Och jag pratar med T om att killar kan ofta vara si men en del få är också så och du kan välja att vara det också. Att alla killar inte är dumma och att det är viktigt att försöka vara en sån kille själv. Alltså en kille som inte är dum. (Ok alla män är problematiska på nåt sätt men det finns ju grader i helvetet). 
 
Jag saknar mer konkreta samtal och tips på hur man gör, för jag vet inte. Jag blir inte klokare av luddiga filosofiska samtal om "normbrytande" och "prata om normer" för jag vill att nån typ säger att "när killarna i klassen gör så här då ska du lära dina barn att......". Om ni fattar hur jag menar. 

(null)