Ta inga hälsoråd från människor med ätstörningar
Häromdagen la Carolina Gynning upp en retuscherad bild på sin kropp och magrutor. Hennes syfte var att "peppa andra kvinnor" att sluta äta socker.
 
 
 
Hon hade gjort det och var "jättenöjd med resultatet". Som då illustrerades med denna bild på kroppen. Oklart vad resultatet var men bilder talar också ett tydligt språk och budskapet som förs ut är återigen den smala kroppens som den hälsosamma och lättillgängliga för alla som anstränger sig lite. 
 
Jag lyfte detta på min instagram och fick många DM från kvinnor som inte alls kunde förstå vad jag var upprörd över. Nån skrev att "man får inte en frisk kropp av övervikt och ohälsosam mat" (Som om det var det jag förespråkade när jag kritiserade Gynnings inlägg) och nån annan att det är bra att hon förespråkar sunt leverne för att äta kakor och socker är inte bra alls och nån tredje ba "hon försöker bara hjälpa"... ja ni hajjar.
 
Och det jag tänker då, speciellt efter samtal med dessa kvinnor, är att Gynning och många andra influensers lyckas övertyga sina följare om att det som förespråkas är sundhet och hälsa, inte att de faktiskt säljer en ide byggd på falska grunder (Den retuscherade kroppen och diverse floskler om socker eller andra livsmedel som gift eller "clean"). En lögn helt enkelt. En ätstörning eller ett ätstört beteende förklädd i hälsointresse. Som när Bianca Ingrosso förespråkar fasta med juicer och säger sig må så bra av det. 
 
Och de unga följarna sväljer detta helt okritiskt. Inte för att de är dumma eller lättlurade utan för att det influenserna gör är att rida vidare på den paradigm kring hälsa och smalhet som resten av samhället kört ner i alla våra halsar. Och för att de, vi, vill ha enkla lösningar på vår kroppsångest och oro kring ätandet.
 
Och så kommer nån som de beundrar, nån som ser ut att ha allt och må så bra och vara så lycklig (trots att vi till och med egentligen vet att det är en illusion), in på en vit häst och ba "gör så här så kommer allt förändras".
 
Och det är så farligt.
 
Det är så ansvarslöst.
 
Jag blir fan förbannad!
 
Jag såg en dokumentär igår som handlade om bland annat influenser och deras makt i sociala medier och hur man använder dem i reklam och marknadsföring och de konsekvenser som detta då medför. ("Fyre", se den och tappa hakan!) Och översättningen, den svenska texten alltså, tolkade influenser som "påverkare". Ett ord vi inte använder men jag gissar att den som översatte kanske inte är så familjär med begreppet.
 
Men "Påverkare". Det är ju det influenser betyder. Och det var så jävla on point som ungdomarna säger. För det är det som är grejen: Influensers jobb, det många av dem alltså tjänar otroligt mycket pengar på, är alltså att PÅVERKA sin publik på olika sätt. Till exempel till att köpa de ideer eller produkter som visas upp i flödet. Och det tycker jag är viktigt att komma ihåg när man pratar om våra svenska influencers också. 
 
 
För att komma tillbaka till sockret så - TRIGGERVARNING NU men ja, nej, socker är inte bra för kroppen. Oavsett form. Jag ger inte mina egna barn en massa vardagssocker. Jag sockrar inte yoghurten eller gröten och låter dem inte äta fem bananer på raken och har inte sylt på mackorna och serverar inte juice. (Men ibland får de godis och ibland får de sylt eller en söt smoothie och idag så packade jag matsäck till N och det var varm choklad:)
 
Men vet ni, OCH LYSSNA NU, det går alldeles utmärkt att - om man vill och orkar - äta sunt och hälsosamt och vara frisk även om man inte äter 100% nyttigt och bra hela tiden. Även om man äter godis eller bullar eller dricker läsk eller juice. Och man får fan inte sjukdomar och cancer av måttliga mänder socker. Det är inte farligt att äta sött. Jag skulle snarare säga att fixeringen vid sockerfritt i sig är det riskabla då det ofta stammar från ett osunt och otryggt sätt att se på kroppen och maten vi äter.
 
Så sluta lyssna på Gynning och andra kändisar som försöker övertyga dig om nåt. Och ta inga hälsoråd från människor med uttalade ätstörningar.