Vi med ADHD har svårare med rutiner
Sådär NU är julen över och jag ska återigen försöka återgå till rutiner.
 
Nåt som jag äntligen fattade när jag fick min adhd-diagnos är det här med just rutiner och att det inte handlar om att vara lat och slapp är man har svårt att komma in i det, utan det handlar helt konkret om att människor med adhd har en längre process till att automatisera saker. Forskning säger att vi (med adhd) har s.k generaliseringssvårigheter som bidrar till att vi upplever situationer och uppgifter som nya varje gång. 
 
Och då blir vanliga vardagsrutiner nåt som måste övas in hela tiden. 
 
Så efter varje jävla lov så tar det lång tid innan jag kommer tillbaka. Jag måste aktivt jobba på att komma ihåg självklarheter. Jag stannar liksom kvar i semestermode för länge. Det är sjukt frustrerande. För mig men också barnen som ba jaha mamma men varför har du inte packat frukt till mig och läste du ens hembrevet, vi skulle ju ha bad? 
 
Men nu är semestern över va? Jag ska blogga och jag ska podda och jag ska måla och egentligen borde jag börja planera för en framtida bok som jag så gärna vill skriva, inte för att jag tror jag har så mycket att tillföra (eller jo lite iallafall) men för att jag vill att mina barn ska få läsa mina texter kring feminism osv i bokformat. Men ja såhär tio år down the line så har jag fortfarande inte börjat. 
 
Hur har ni haft det? 
 
 
Jessica

Jadu, lov, vardag, rutiner... det är inte alltid lätt.
Jag kan ju tycka att det är skönt att tvingas tillbaka till rutiner efter lite längre ledighet...
I alla fall var ledigheten fin och några dagar i stugan i Hälsingland gör ju sällan ont=)
Hoppas du också haft en fin ledighet och kommer tillbaka, en rutin i taget;)

Lisaparadis15@gmail.com

Saknat dig!

Sofia

Jag har ägnat många lediga stunder åt att lyssna på dig och Anja- det är jättefint. Som att ni sitter i mitt vardagsrum och i mitt stökiga kök och förgyller tillvaron. Gör en starkare. Tack godingar.

elin

Många skriver att det äntligen är vardag igen. Jag älskar lov och helg och ovanligt. Har alltså haft det bra och tråkigt i lagom dos.

IA

Jag har inte någon erfarenhet av bokstavs disorders, men börjar få en inblick i hur det kan vara som förälder till barn med ADHD och Asperger och så..och det är f*n inget lätt uppgift. Det kan vara riktigt hjärtskärande..Själv vänder jag upp och ner på hela huset och river ut, kastar rensar, tvättar och har fått ett riktigt ryck.

Det mesta går ryckigt tycker jag. Blir trött och luften går ur, laddar om och rycker igen. Väldigt ryckigt en längre tid och inget jämn flöde här så att säga. Fast jag kan inte tänka mig att det är någon slags mano. Jag blir trött och är bara ryckig. Inget större problem men lite jämnare energi hade varit önskvärt.

A

När kommer nya avsnitt av Postpatriarkatet?

Milou

Kunde pappan (om inte samma typ av diagnos med utmaning) ta huvudansvar för rutiner och frukt/bad/skolgrejs? Avlasta dig och förbättra för alla?

Svar: Han jobbar mer än heltid. Jag är hemmaförälder.
ladydahmer.nu

Elysia

Kul bild, men det ser väldigt kallt ut om benen. Är du ofrusen av dig eller offrar du dig för bildens skull?

Jag är heltidssjukskriven och utan barn, så det blir en annan sorts vardag. Strukturen är främst kring tider för mat och medicin.
En vecka kring julen varit jag hos mina föräldrar, och när jag rest från dem kändes det konstigt och ensamt att vara hemma igen. Men nu är jag tillbaka i att vara i mitt eget bo och umgås med vänner när jag orkar det.

Stephanie Löfgreb

Ser fram emot din bok!

Anonym

Fast det normala brukar annars vara att det är svårt bryta rutiner för personer med adhd. Skulle därför tro att det är vanligare känna oro och ångest inför och under Jul än det är att återgå till sina normala rutiner efter jul. Men för dig är det alltså tvärtom?

Svar: Det är ganska vanligt att personer med adhd lätt ramlar ur rutinerna ja. Det är ett av problemet för många av oss.
ladydahmer.nu

Victoria Klintebäck

Har du under ledigheten haft tillgång till Netflix? Jag vill bara tipsa om en serie som jag gillar jättemycket och har sett tillsammans med barnen: She-Ra. Grymma kvinnliga karaktärer (både onda och goda), olika kroppsformer och härlig humor. Lite läskigt emellanåt, men extremt mycket power. Det är en nyproduktion/spin-off på He-man, men grymt mycket bättre än originalet.

Maria från Västerås

Välkommen tillbaka, saknat dej. Hoppas ledigheten varit skön.

Jennie

Älskar katttröjan så mycket.

Maria

Å men jag har knarkat @mansbebis på instagram.
Däremellan torkat barnbajs, skällt på 5åringen och gjort jul på egen hand!
Samtidigt ställt upp halva jullovet på min karls jävla sporttävlingar.
Och guess what?!
From nu får han klara sig själv. Jag har sagt att jag vill skiljas!
Have fuuuuun tråkmåns!

Jag hatar alla

Victoria:
SHE-RA fanns på 80 talet samtidigt som HE-MAN. Adora är hans tvillingsyster. Jag vet inte varför men jag föredrar den från 80. Det kan bero på att jag gillar den tecknarstilen mer. Den nya SHE-RA känns platt om man jämför med kvaliteten på hur den är tecknad.

IA

Ganska intressant att se vilka du svarat på..I och för sig frågor men..Kan det vara en nackdel med att dra mycket folk som influencer? Mycket försvarsposition liksom?

Svar: Jag svarar på det jag har tid för. Enklare påståenden är enklare att bemöta än det som kräver mer eftertanke eller engagemang.
ladydahmer.nu

IA

Okej...et ärligt svar..men tycker ändå det är mycket försvarsposition..kanske bara jag som läser in lite galet..eller inte. Hursom kan man förstå att du är en upptagen, disträ småbarnsförälder som kanske får prioritera vartefter du har tid och energi.

Svar: Jaha
ladydahmer.nu

E

Älskar bilden!

Anna

Varför frångå rutinerna tänker ja om man nu har så svårt att både frångå & gå tillbaka till de?

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog