#5inistagram

8. Internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen kommer och går varteviga år, men visste jag inte bättre så skulle jag tro att tiden stod stilla. I alla fall när det kommer till kvinnors rättigheter.

Bara senaste tidens nyheter har jag kunnat läsa om män som har mördat fruar, män som har begått övergrepp på underåriga flickor på badhus, män som har tuttat eld på förbipasserande kvinnor, män som har gruppvåldtagit en ung kvinna, män som… ja har gjort det män har gjort mot kvinnor i tusentals år och fortsätter att göra dag ut och dag in trots att vi utlovas både krafttag och jämställdhet av politikerna.

Apropå politiker så är ju USA’s nya president en man som notoriskt ägnat sig åt övergrepp, sexism och kvinnohat. En man som vill grab women by their pussy och som nu ger sig på aborträtten. I Europa går det också bakåt.


Men vi svenskar koketterar gärna med hur jämställda vi är. Sjukvård och vardag ägnas knappt någon tanke alls. Försöker vi lyfta problemen som finns så protesteras det från alla håll. Vi ska minsann vara nöjda för ”hallå, titta på kvinnorna i Afghanistan, kvinnorna DÄRBORTA, de har det mycket värre!”. Ja, okej, jag medger att jag hellre föder i korridoren på Södersjukhuset än i en hydda någonstans utan rent vatten. Och ja, jag blir hellre tafsad på i Sverige än stenad och bortgift i Iran om jag måste välja, men det är föga tröstande att andra har det värre när jag som kvinna ändå alltid är andra klassens medborgare medan män som våldtar frikänns på löpande band.

Men feminismen har tydligen gått för långt, menar väldigt många ändå. För jämställdhet är mer kontroversiellt än kvinnohat. Feminister är mer föraktade än våldet de motarbetar och män blir ofta mer upprörda över att bli sammankopplade med varandra, än över att kvinnor våldtas och mördas.

Så, hörni ”grattis på kvinnodagen” då, som det käckt ropas varje år. Har ni tur så fick ni en blomma eller en tårta och i värsta fall så är det någon som gnäller sedvanligt på att de stackars männen inte har en egen dag (det har de).

Och så går det ytterligare ett år till utan att någonting över huvud taget förändras eller förbättras för vare sig kvinnor i Sverige eller kvinnor på andra platser i världen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jessicas 9 mars, 2017 at 17:14

    När allt känns bajs och jobbigt får du tänka att du från förra kvinnodagen åtminsone öppnat mina ögon på så många plan. Jag tror att det är många med mig som är tacksam över att ha hittat dig. Du är så klok och även om det känns som att det inte händer något, så får du tänka att även små saker och är viktiga saker. Jag kommer genom att ha hittat dig, kunna bli en bättre mamma till mina framtida barn än vad jag hade kunnat vara annars. Du har fått mig att förstå och sprida viktiga saker vidare, gjort mina vänner intresserade och att de på så sätt även börjat följa dig. Ringar på vattnet. Jag tror på en ljusare framtid, även om den är långt borta. Vill tro att den nya generationen är ett stycke vettigare. Jag tror verkligen det. Det finns så många väldigt unga både tjejer och killar som är vettigare än många vuxna jag träffat.

    Du gör skillnad. Heja dig!!

  • Leave a Reply