#5inistagram

9. Överlevnadsstrategier

Innan jag tog det röda pillret och tog mig ut ur patriarkatmatrixen så var jag bra på många sätt att anpassa mig till min tilldelade könsroll. På att göra kön rätt. Jag brast ju på vissa sätt, högljudd, bråkig osv, men jag var noga med att vara Kvinna. Jag tror det var en överlevnadsinstinkt lika mycket som ett resultat av den hjärntvätt jag växt upp i. Att bryta normer är straffbart som kvinna och lyckas man blidka patriarkatet tillräckligt så hamnar man i sämsta fall under radarn. I bästa fall så belönas man, man får fördelar.

Men nu är jag feminist och plågsamt medveten om hur samhället ser ut och allt det där jag gjorde tidigare dödade mig på nåt sätt långsamt trots belöningar så jag anammade en annan överlevnadsstrategi. Eller flera kanske.


Manshatet:
Det började med att jag började bejaka mig själv och mina känslor. Jag bejakade mitt hat mot män. Det tog ganska lång tid att erkänna och landa i det, att ja jag hatar män och det är ok. Jag slutade ursäkta mig. Sluta förklara att det var mansrollen jag hatade. Att jag inte hatade dig eller dig eller han därborta. Att jag egentligen inte hatade män alls utan bara var arg. Men det har jag slutat med. Jag slutade tycka synd om män helt enkelt. Slutade tro att de behövde värnas om. Slutade att tro på den myten. Slutade gå med på den jävla vanföreställningen som jag nu ser andra lida av.

Det är viktigt att minnas att manshat sällan är en feministisk strategi för att komma framåt eller ”lösa nåt”. Det är en reaktion, en rimlig sådan, på det vi utsätts för. En överlevnadsstrategi för många av oss som annars skulle gå under av det massiva hatet vi lärt oss att rikta mot oss själva.

Systerskapet:
Jag slutade se kvinnor som fiender och började vända mig till dem istället. Jag vårdar mina relationer med dem (i den mån jag kan, störd osv). Jag lyfter dem. Jag läser dem. Jag skriver för dem. Min feminism är kvinnosak. Jag är inte ett dugg intresserad av att jobba för att killar ska ha det bättre eller för att de ska känna sig lockad eller intresserad av feminismen. Jag är inte här för dem. Jag är här för kvinnor.

Skrivandet:
Jag började blogga. Inte som en strategi i sig, för jag ville mest ha nåt att göra som föräldraledig. Men sen utvecklades det till en terapiform utan dess like. Utan bloggandet hade jag antagligen inte varit där jag är idag. Min självutveckling, min feministiska resa, min självbild – ALLT – är ett resultat av de insikter jag fått tillsammans med publiken. Jag har kunnat öppna mig fullständigt, hänga ut mig själv totalt, älta allt jobbigt. Och när man sätter ord på det jobbiga så försvinner en stor del av det. Drar man ut trollet i solljuset så spricker det liksom.

Trotsa normer:
Det kan tyckas löjligt för en del men att sluta raka mig, sluta bry mig om mitt utseende, slänga ut vågen och aktivt och medvetet TROTSA skönhetsnormer och våga vara ful och ofixad och okvinnlig och tjock, även när det är skitsvårt, har varit frigörande. Det har tagit många år men det har gett resultat.


99% av tiden går åt till att skrika inombords. Det är så svårt att värja sig. Jag famlar mest i mörkret känns det som. Vevar omkring mig med knytnävar. Sliter mitt hår. Kapitulerar. För det mesta känns det som att jag vill ge upp för jag ser inget ljus i tunneln.

Vad har ni för överlevnadsstrategier? 


Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Patrik 9 mars, 2017 at 14:16

  Du skriver att du hatar män och att du inte tycker att män behöver värnas om. Betyder det att du hatar din man och dina söner också? Det kan jag inte tro. Vi behöver mer kärlek och mindre hat.

  • Reply Lady Dahmer 9 mars, 2017 at 15:26

   Snälla byt fokus

  • Reply Chs 9 mars, 2017 at 16:14

   Din fråga till LD är löjligt uttjatad och jag orkar inte besvara den för hundramiljardte gången mer än vad LD gör.

   Däremot: när har kvinnor någonsin blivit förtryckta för att de visat för mycket hat och för lite kärlek? När har queera och rasifierade någonsim förföljts för att de inte bjöd sina fascistiska förtryckare på tillräckligt många pepparkakor och kramar? MÄN behöver lära sig att visa mer kärlek. Kvinnor behöver lära sig att inte ödsla känslomässig energi på män som inte ger lika mycket tillbaka.

 • Reply Patrik 9 mars, 2017 at 16:26

  Om man hatar män ska man väl inte leva med dem? Eftersom LD verkar vara lycklig med sin man och sina söner så hatar hon nog inte män. Som tur är. Inget gott kommer ur hat.

  • Reply Maja 9 mars, 2017 at 22:52

   Om vi nu skulle utgå från att LD skulle hata män så skulle det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att isolera sig helt från män. Men ok.

   • Reply Patrik 10 mars, 2017 at 08:06

    LD skriver väldigt tydligt i inlägget ovan att hon hatar män. Att isolera sig helt från män är såklart svårt men man måste inte hushåll med män om man verkligen hatar dem. Många kvinnor lever trots allt ensamma eller bara med sina barn. LD lever i en kärnfamilj med man och barn och verkar vara lycklig i den gemenskapen. Då kan hon knappast hata män och då tycker jag inte att hon ska uppmuntra andra kvinnor att hata män heller.

  • Reply Marlene 10 mars, 2017 at 07:00

   Som LD skrev- istället för att hata sig själv kanske att bli förbannad på dom som säger att en har fel hela tiden. Ibland kan jag bli så förbannad och istället för att ta livet av mig, KÄNNS det som jag skulle kunna mörda nån annan. Men vi pratar om känslor här, inte att jag på riktigt skulle göra det. Vad än man säger och vad än man gör, så är man fel. Men det kanske är dom som säger att man har fel, som har fel. Jag förstår inte riktigt den här rädslan för känslor. Man skulle kunna sätta upp en varning. VARNING för känslor! Hat är en känsla. Gråt är en känsla. Kärlek är en känsla. Känslor är ibland OBEHAGLIGA men dom är inte FARLIGA.
   Ångest är mycket obehagligt, men inte heller den känslan är farlig. Panikångest är fruktansvärda känslor men inte heller dom är farliga. Man kam gå några steg under känslorna och försöka se varför man har dom. Det brukar kunna gå att förstå. Man känner det man känner. Det är inte alltid ”vackra” känslor. Alla som gått igenom en kris, vet att man går igenom alla möjliga känslor . Det finns känslor som kommer och slår ner en så man hamnar på ryggen. Men alla som gått igenom en kris- och lever man gör man nog det förr eller senare- vet också att man utvecklas av dom . Jag rekommenderar boken kris- utveckling.

  • Reply M 10 mars, 2017 at 10:08

   Så bra att du kommer in här och berättar BÅDE hur LD egentligen tycker och tänker samt hur hon borde leva – stort TACK till dig, Patrik!

   • Reply Patrik 10 mars, 2017 at 10:30

    Jag tycker bara att man ska vara konsekvent. Hatar man män ska man väl inte leva tillsammans med dem? LD verkar leva i en väl fungerande kärnfamilj. Jag tror verkligen inte att hon hatar sin man och sina söner. Så varför uppmuntra andra till manshat?

    • Reply Alex 10 mars, 2017 at 11:19

     Kan du inte bara ge dig? Det verkar som om du har svårt att hänga med i LD’s resonemang, jag tror du får det lättare med förståelsen i någon (random mans) annans blogg.

    • Reply Chs 10 mars, 2017 at 12:17

     Vet du vad. Du kan söka på ”manshat” på LDs blogg, och så kan du läsa igenom LDs tidigare texter på ämnet innan du kommer med frågeställningar och hon kommentarer som hon redan har bemött tusen gånger.

     • Chs 10 mars, 2017 at 12:18

      *frågeställningar och kommentarer

    • Reply M 10 mars, 2017 at 13:53

     Igen, stort tack till dig Patrik för att du illustrerar så fint en av många anledningar till varför det känns sunt/nödvändigt/oundvikligt att hata män. Du kommer alltså här och berättar hur du tycker att någon annan ska leva. Hoppas du är konsekvent, eftersom det är något du tycker är så viktigt, och berättar för de flesta (alla! var konsekvent!) hur de egentligen borde leva:
     – ser du har blå strumpor idag, igår hade du svarta – var konsekvent!
     – cyklar du idag? förra veckan tog du bussen – det här går inte – var konsekvent!
     osv.
     Du verkar också ha ett osunt engagemang i den här bloggen (och just LDs liv – vad exakt är det du försöker hjälpa henne med? Till ett liv utan män? Varsågod, då kan ju du gärna bli den första mannen att TA KONSEKVENSERNA av det och avlägsna dig från hennes liv, och blogg!) utan att förstå så mycket av vad som beskrivs här, konsekvensen av det borde ju vara att du går och läser och kommenterar (var konsekvent!) någon annanstans på internet.

     • Patrik 10 mars, 2017 at 15:22

      Inte så högt i tak här direkt.

     • Marlene 10 mars, 2017 at 21:03

      Högt i tak? Om du gjort lumpen vet du kanske hur det blir när män samlas och snackar ner kvinnor. Då är det högt i tak. Eller när man mobbar någon. Då är det högt i tak. Varför är det ens eftersträvnsdsvört? Är du ett troll som bara vill provocera? Provocera och suga åt dig.

   • Reply Lady Dahmer 10 mars, 2017 at 12:59

    😂

 • Reply Loanne 9 mars, 2017 at 19:43

  Ska fan kasta ut vågen jag också… drömmer om att våga trotsa skönhetsnormerna mer än jag gör. Men har slutat färga håret och sminka mig så är på G, väldigt mycket tack vare dig LD.

  • Reply Patrik 11 mars, 2017 at 07:34

   Jag har gjort lumpen och spelat fotboll i många år. Killar snackar inte skit om tjejer när de är ensamma. Det är en myt som delvis sprids av manliga ”feminister” som försöker ställa dig in hos kvinnor. Killar talar mest om sport, bilar, jakt, krig och andra ämnen som tjejer inte brukar vara intresserade av. Män tänker mycket på kvinnor och åtrår dem men vi talar inte så mycket om er. Framför allt inte illa.

   • Reply Lady Dahmer 11 mars, 2017 at 10:26

    HAHAHAHAHAHA detta är inte sant alls

    • Reply Patrik 11 mars, 2017 at 10:59

     Jag som man vet nog mer om hur män uppträder när kvinnor inte är med än ni kvinnor. Det finns ingen anledning att demonisera ngt kön. De flesta män och kvinnor är justa och gör sitt bästa. Män och kvinnor har samarbetat i tusentals år och åstadkommit fantastiska saker tillsammans.

     • Marlene 11 mars, 2017 at 22:45

      Jag rekommenderar filmen med Mel Gibson till dig: ”Vad kvinnor vill ha”.
      Ett saxklipp om filmen från Wikipedia:

      ” Redigera

      Nick Marshall (Mel Gibson) är en karlakarl och höjdare inom reklambranschen. När Darcy (Helen Hunt), som nykomling på företaget där han jobbar, får jobbet som Nick hoppats på att få själv, blir han förbannad. En kvinna har utklassat honom – kan det vara sant?! Nick beger sig hemåt argsint, med ”en fånig uppgift som hans nya chef (en kvinna) har gett honom”. Och inte nog med det så ska hans argsinta dotter, som han inte har någon vidare relation med, sova över hos honom eftersom Nicks exfru är på smekmånad. Men plötsligt, i all denna hets, halkar Nick och råkar ut för en livshotande olycka. Nästa morgon vaknar han upp och kan höra vad hembiträdet tänker! Och när han beger sig ut på stan händer samma sak där – han kan höra vad kvinnor tänker..!”

 • Reply Monchichi 9 mars, 2017 at 20:26

  Mitt problem är att jag gått på så många nitar när det kommer till tjejer så jag har extremt svårt att se dem som något annat än ”fiender”.
  Visst har jag träffat en del som är hyggliga, men de flesta håller på med tjuvnyp, oskrivna rader, snikna pikar osv.
  Jag tycker att män rent generellt sätt är mer raka på något sätt. Och jag försöker att inte omedvetet gå in med inställningen att kvinnor är svåra, kör med dubbla budskap etc, men det är så sjukt svårt.

 • Reply Maria 9 mars, 2017 at 21:03

  Jag läser din blogg, följer feminister på insta, försöker stå upp för kvinnor, men jag blir så jävla arg så jag börjar bara gråta när jag ska argumentera, jag orkar liksom inte, vad gör man? (Bortsett från att ringa och prata med fina feministvänner då)

 • Reply Marlene 10 mars, 2017 at 06:38

  Jag är så kär i dig. Du vet det va. 😊✌️

 • Leave a Reply