Vegetarian/djurrätt

Dö ska kräken göra ändå förr eller senare. Jag föredrar förr.

Vi befriar minkarna! säger djurrättsaktivisterna på Aftonbladet idag. Och de har mitt fulla stöd. Jag ska berätta hur jag tänker.

stackars minkar, nu får de ju svälta ihjäl!” gråter folk som inte riktigt har tänkt efter.  Ja, stackars minkar säger även jag. För dö ska kräken göra ändå. Dö ska de oavsett om de stannar i buren eller släpps ut. 

Att svälta eller frysa ihjäl fri är bättre än att leva ett plågsamt liv i trånga burar för att ÄNDÅ slutligen dö under tortyrliknande omständigheter. Djuren smeks liksom inte ihjäl om det var någon som trodde det. 

Det handlar inte om att rädda djuren. De är bortom räddning. Det handlar om att sabotera för farmarna. Att förstöra ekonomiskt och på så sätt försätta dem i konkurs.

Kan man inte rädda de individuella djuren så kan man iallafall se till att ingen tjänar pengar på dem. Och genom att låta djuren dö NU så räddar man framtida djur. Miljoner djur som annars skulle plågas och dö. Ja, miljoner djur. Miljoner djur som nåt jävla riksspån tycker sig ha frihet att tortera och slakta och bära som mössa.

Throughout history, some people have felt the need to break the law in order to fight injustice. The Underground Railroad and the French Resistance are both examples of people breaking the law in order to combat injustice. –PETA

”80 procent av de minkar som släpps fria beräknas dö” säger vidrig farmare med martyrkomplex. Du, 100% av de som INTE släpps ut beräknas dö. Bu fucking hu liksom.

Svenska minkfarmer – en månad senare from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

174 Comments

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 17:54

  WORD!!

  Håller med till 1000%!!!!:thumbup:

  ..och minkfarmarna borde dömas till fängelse för tortyr av minkar!

 • Reply m 17 oktober, 2010 at 17:56

  Kämpa för förändring i lagstiftning istället. Får jag förstöra ditt hus för att jag anser att du borde spendera mer tid med dina barn?

  Nu är du säkert en underbat mamma som spenderar tillräckligt med tid med dina barn, men vill bara make a point. Hoppas du förstår. Diggar din blogg!

 • Reply therese 17 oktober, 2010 at 17:58

  :thumbup:

  Hellre att några som släpps klarar sig, än att idioter ska blir rika på djurplågeri!

  Vad hade sagts om det var hundar det handlat om??

 • Reply idun 17 oktober, 2010 at 17:59

  Agree

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:01

  om jag torterar och dödar barn i mitt hus och du genom att elda upp mitt hus kunde stoppa mig så skulle jag känna att det var befogat om du eldade upp mitt hus. ja.

  :thumbup:

  I historien så har man varit tvungen att ta till olagliga aktioner för att få fram förändring och för att rädda liv. Både när det gäller djurrätt och människorätt. För tvåhundra år sedan så ansågs det att man förstörde egendom när man släppte fri slavar. Likväl (och tack för det) så existerade grupper som the underground railroad. :thumbup:

 • Reply Natalie 17 oktober, 2010 at 18:05

  Jag har en bekant som fick sina 40 höns som hon ägnat år åt att föda upp mördade av en utsläppt mink. De är nämligen riktiga mördarmaskiner. Räcker med en mink i en hönsbesättning på ca 200 och de är döda på en snorkvart. Så att släppa ut en mink kan alltså kosta många älskade hönsliv. Så bättre då om djurrättsaktivisterna nu vill hjälpa djuren att stjäla dem och döda dem eller vad som helst. Resultatet blir då döda djur oavsett. Trist om de ska ha ihjäl mina tamdjur för att någon ärthjärta "inte tänkte på det"

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:13

  natalie – skyll inte på aktivisterna. Om det inte vore för farmarna som systematiskt torterar miljoner av djur så skulle din väns höns leva idag.

  aktivistrerna har inte resurser att rädda eller avliva TUSENTALS djur. Bara 18000 minkar i senaste räden. ARTONTUSEN. HUr fan lassar man in det i bilen liksom? (eller cykeln eller vad fan aktivisterna nu färdas på)

 • Reply Siri 17 oktober, 2010 at 18:13

  Håller med! Men, man måste arbeta med att få ett förbud! Fortsätter aktivisterna (i löööv folk som vågar!) att bara släppa ut minkarna kommer alla sätta sig emot DERAS kampanj istället! Och minkarna hör inte hemma i vår fauna ändå, de har bara förts hit för att bli päls åt människor som är dumma i huvudet! Skrattade faktiskt när jag läste det där, "80% av de utsläppta minkarna dör". Mitt i det tragiska finns det alltid nån som fäller en sån där underbart korkad kommentar!

  Öhh, det jag ville säga, fortsätt släppa ut minkarna och förstör farmernas ekonomi. MEN jobba mer aktivt för ett nationellt och internationellt förbud!

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:15

  sir – men de arbetar ju aktivt med att ändra lagar och skapa förbud! Rävfarmar är inte längre lagligt tack vare organisationer som Djurens Rätt. 🙂

  själv skänker jag pengar till dem OCH peta VARJE månad. Gör det du också!

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 18:16

  m

  Hur fan kan du jämföra torterade minkar i bur med att förstöra någons hus för att personen borde spendera mer tid med sina barn?????

  Hur vore det med lite verklighetsförankring här!!

  För övrigt så finns det redan en lagstiftning mot djurplågeri och hur djuren BORDE få ha det i fångenskap, MEN detta följs inte och ingen myndighet gör något! och medan olika organisationer jobbar med att få myndigheterna att agera så tycker du alltså att djuren ska fortsätta leva i trånga burar under tortyrlikande former.

  Hur lång tid tror du det tar innan något drastiskt görs så att djurplågeriet upphör??? två månader? ett år? 5 år?? och hur många djur tror du torteras/plågas under tiden, varje timme, varje dag, varje vecka och månad, år ut och år in????

  Som sagt, dags att ta reda på hur verkligheten ser ut för dessa plågade djur!!

  Du kan ju börja med att titta på den här avslöjande filmen!!!!

  http://www.sveketmotminkarna.se/

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 18:18

  Nu är det tyvärr så att minkarna även går loss på vår inhemska fauna under den tiden de är ute och de som faktiskt överlever gör det just genom att specialisera sig på att jaga de svenska djuren.

  Anledningen till att detta är fel är att minkarna inte är en inhemsk art, de hör inte hemma här och de orsakar lokalt STORA problem och det beror uteslutande på att aktivister släppt ut flera tusen av dem.

  Bara på västkusten håller ejdrar och måsar på att dö ut. De båda är anpassade så att de är förberedda på ett hot från ovan (nämligen havs- och gråtrutar), men inte från ett hot underifrån. Ejdrar dyker dessutom vid fara. Minkarna går upp bland bona under nätterna och äter ägg och måsungar och ejderungarna blir tagna underifrån medan de simmar.

  Ett indirekt resultat av att minkstammen blir större och större i Sverige är att kusten håller på att växa igen. Flora och fauna som hålls i schack av t ex ejdrarna ökar och balansen rubbas i hela det lokala ekosystemet.

  Jag ser det som ett grovt övergrepp på naturen att släppa ut minkar och jag tycker inte att någon av er ska stötta denna verksamhet. Minkfarmarna måste bekämpas på andra sätt, att släppa ut minkar är fruktansvärt destruktivt, inte bara för minkarna!

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:23

  anaiah svinn man får räkna med tycker jag. Tråkigt javisst, men nödvändigt just nu. det bäste ore givetvis om aktivisterna kunde ta ihjäl djuren på plats, men det hinner de inte. det är för många.

 • Reply OZENA 17 oktober, 2010 at 18:25

  Fast grejen är ju också att de minkar som lyckas överleva någon längre tid gör stor skada i naturen då de totalt wipar ut fågelbestånd, vilda som tama, på platserna där de rör sig. Så jag tycker inte det är speciellt smart att släppa ut dem. Smartare vore ju då att ge dem en smärtfri död och sen bränna upp dem så pälsfarmarna inte kan göra någon profit.

 • Reply Tildaf 17 oktober, 2010 at 18:27

  Jag tycker inte om minkfarmar och skulle aldrig ha päls på mig, MEN…

  Min farbror och faster bor i ett skraltigt torp utanför Skillingaryd där de har höns, gäss och myskänder som idylliskt knatar runt på ägorna men såklart sover i ankhus och hönshus på nätterna. Sist minkar släpptes ut så bet de ihjäl alla 30 höns, tuppen, en av hans gässhonor så en hane blev utan sin partner samt ett antal myskankor. De smektes då fan inte ihjäl de heller! Men det skiter väl djurrättsaktivisterna i, att de tar ifrån fattiga pensionärer deras extrainkomst från äggen. Minkar biter inte höns för att äta dem utan bara för att det är kul. Detta hände precis när de arbetat upp en kundkrets som handlade av dem på torgdagar.

  Vad jag försöker säga är väl att det är inte bara minkarna som dör, men vad fan bryr sig folk om det?

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:28

  ozena tutta eld på farmen vore givetvis ett alternativ, men då finns alltid risken att nån människa kommer till skada. Och dte är INTE ok. De är ju djurrättsaktivister, inga mördare. 🙂

 • Reply Tildaf 17 oktober, 2010 at 18:29

  Och jo, jag skyller exakt hur mycket på aktivisterna som jag vill! Hade de inte släppt ut minkhelvetena hade min farbrors höns inte dött. Det är ett tydligt kausalitetssamband som vilken idiot som helst borde se.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:29

  tilda klart det är tråkigt och klart man bryr sig, men vad är alternativet? Har du nåt bättre förslag? (som är genomförbart alltså)

 • Reply Tanna 17 oktober, 2010 at 18:30

  Två fel blir inte ett rätt ! Idiotiskt att släppa ut minkarna, ska man "rädda" dom så gör det rätt, ta hand om djuren, inte släppa ut dom så dom gör mer skada och sen dör förvirrade ute i skogen. Och nej jag tycker inte att minkfarmarna gör rätt heller, men attackaera inte minkarna utan dom som äger farmarna.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:32

  tilda – jag är ganska övertygad om att det satt fattiga och svältande bönder och svor över hönsen eller grisen som stulits av "those damn niggers" när de fått hjälp att fly.

  som sagt – hade inte farmarna funnits så hade djurrättsaktivisterna inte behövt släppa ut djur och då hade din farbrors djur levt idag.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:33

  tanna – hur ska TVÅ killar kunna ta hand om 18 000 minkar? Jag är öppen för förslag. Det tror jag de är också. 🙂

 • Reply Farbror Tod 17 oktober, 2010 at 18:34

  Väldigt knäppt och fel att släppa ut minkarna, de gör oerhört stor skada i b.la. alla fiskevatten. Metoden är fullständigt felaktig de gör mer skada i naturen än skada för minkfarmaren för han har försäkrat. Men framförallt så hör de inte hemma i Svensk natur. Sen kan jag till fullo hålla med om att man inte ska föda upp djur för att klä sig med. Det finns fleece för dom som fryser.

 • Reply OZENA 17 oktober, 2010 at 18:35

  Anaiah förklarar det bra tycker jag :thumbup:

 • Reply Rebecka 17 oktober, 2010 at 18:37

  Rätta mig om jag har fel, men använder du inte läder? (http://ladydahmer.blogg.se/2008/november/i-lov-beak-boots.html) Hur är det bättre än päls?

 • Reply Tanna 17 oktober, 2010 at 18:43

  Hur TVÅ killar ska ta hand om minkarna är faktiskt inte mitt problem. Man löser inte problemet med att släppa ut dom. Man gör bara mer skada.

  Dom får väl göra nåt mer vettigt, demonstrera, informera om vad som händer med minkarna, jobba aktivt med olika djurrättsorganisationer som inte släpper ut minkarna. Jag vet inte vad dom kan göra, men att släppa ut dom är bara dumt.

 • Reply Tildaf 17 oktober, 2010 at 18:43

  Det finns alternativ som är bättre än att släppa ut djuren så att de förstör för vilda och domesticerade djur. Man kan även genom lagstiftning snöpa åt pälsuppfödarna ekonomiskt. Som jag har förstått det är pälsuppfödningen inte lika reglerad som uppfödning av djur som ska bli mat. Bl.a. kan man tvingar dem att ha fler och större burar, då går ju lönsamheten ner nått enormt så de kanske väljer annan verksamhet. Jag anser att det borde vara genomförbart även om det såklart skulle mötas av protester. Om det bara handlar om att djuren ska dö snabbt och smärtfritt får väl aktivisterna annars ta med sig dem och avliva dem eller hitta andra hem för dem. Att bara släppa ut dem vind för våg är ju skitkorkat!

  Djurrättsalliansen kan iofs slå sig för bröstet med att det gått jäkligt bra för en av minkarna som de släppte ut. Den har nämligen flyttat in i den nedgångna gamla skolan som står på mina föräldrars tomt (på promenadavstånd från min farbror) och där får den mat varje dag av min kära styvfar. Så länge den stannar där (och låter bli katterna/blir lämnad ifred av katterna) kommer den leva livets glada dagar.

 • Reply karro 17 oktober, 2010 at 18:44

  där vet jag inte om jag håller med dig, nu har jag iof inte varit och besökt en minkfarm, men vi har många häromkring, och "the word on the street" säger att dessa farmar är riktigt bra, med ordentliga, stora burar och bra ägare.

  hurvida det stämmer vet jag ej, jag har ju som sagt inte varit där.

  men nej, för oss som bor bland många farmar är det inte "bättre" att minkarna släpps ut och få "dö fria", för det är vi som kör på dom när vi åker till jobbet, det är vi som inte kan släppa ut hundar ect i trädgården för det ligger ilska minkar under altanen och fräser, eller får andra husdjur ihjälbitna.

  jag är inte på något sätt för minkfarmar, och skulle aldrig heller ta på mig en päls, men jag tycker inte att det är ok att släppa ut dom så att dom får dö kalla och hungriga, jag gör inte det.

 • Reply ellinor 17 oktober, 2010 at 18:48

  tycker det är tråkigt att hela ekosystemet är förstört på mitt landställe eftersom minkarna äter fågelägg och tar över. Men de hade de å andra sidan inte gjort om det inte fanns minkfarmar…

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 18:48

  VA!? "Svinn"!

  Det är inte svinn när floran och faunan blir lidande, det blir irreverabla skador fattar ni väl! Nu blir jag lite upprörd, som ni märker…

  Jag har under min uppväxt sätt hur miljön förändras pga dessa skadedjur (vilket är precis det de är i den svenska miljön). Det går inte att reparera!

  När minkarna i det närmaste håller på att utrota inhemska arter påverkar det HELA ekosystemet! Ejdrarna håller efter bl a musselbankarna och när nu ejdrarna minskar växer våra kusters yngelbankar igen och vi är ju alla bekanta med vilka problem vi har med föryngringen av t ex torsk och rödspätta (våra största matfiskar). Yngelbankarna försvinner och det är ett resultat av minkarnas närvaro i skärgården. Man är inte säker på om det går att reparera eftersom de minkar som överlever också förökar sig.

  Utrotandet av inhemska arter är INTE INTE INTE ett ok pris för en ideologisk fråga!!! Oavsett vilken.

 • Reply Tanna 17 oktober, 2010 at 18:55

  Håller med Anaiah !

  :thumbup:

 • Reply Kristin 17 oktober, 2010 at 18:56

  frisläppta minkar gör en ofattbar skada på naturen,andra djur. Jag har jobbat länge inom katastrofhjälp och rehabilitering av vilda djur och vet vilken skada minkar gör på naturen.

  Jag tycker det är ett fruktansvärt brott att hålla minkar fångna,att ta redas päls..ja,hela industrin äcklar mig. MEN -att släppa dom "fria" löser tyvärr inga problem överguvudtaget,förutom som du skrev,möjligen förkorta deras liv (och väääldigt många andra djurs liv dessutom). Nej, fel metod för rätt sak skulle jag vilja säga…

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:56

  anaiah jag vet allt det där och säger inte att det är ok – men det finns till synes inga andra alternativ. Miljoner djur torteras just nu. idag. imorgon. Det är inte heller ok.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 18:58

  tilda f, HUR tar man hand om 18000 minkar?

  /öppen för förslag

 • Reply Ozena 17 oktober, 2010 at 18:59

  Man måste se till the bigger picture, och då är det inte försvarsbart att släppa ut dem med tanke på den skada på naturen de gör. Det är inte lite "svinn" vi talar om här utan hela ekosystem som rubbas.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:01

  rebecka – läder är en biprodukt av matindustrin. Djuren dödas således INTE för sitt skinn. För örvigt så handlar jag handgjorda skor av renskinn från lappland.

  Dessa djur har det otroligt bra och varje del av djuret används. (de dödas återigen INTE för sitt skinn)

  ett par näbbstövlar håller tio år – ibland mer om man tar hand om dem. Ett par skor i syntet håller inte lika länge och måste bytas ut med jämna mellanrum (bortsett från att mina fötter inte klarar syntet) och då bidrar man ju till konsumtionen och miljöförstörelse vilket i sig påverkar djuren negativt. Det är en balansgång. Damned if i do, damned if i dont.

  läs gärna:

  http://ladydahmer.blogg.se/2009/april/att-kla-sig-i-dott-eller-icke-dott-det-ar.html

 • Reply Tildaf 17 oktober, 2010 at 19:03

  Klarar man inte av det får man väl låta bli! Det är inte svårare än så!

  De hade väl fått köra dit med varsin monstertruck, lassa in minkarna och sen släppa in avgaser och gasa ihjäl dem om man nu vill att de ska dö snabbt. Jag tycker inte att det är försvarbart att bara släppa ut dem vind för våg och skita i konsekvenserna för både dem och andra djur bara för att man inte kunde göra mer! Dessutom så var det inte 18000 minkar det handlade om eftersom 1/3 av dem valde att stanna i sina burar!

 • Reply alexandra 17 oktober, 2010 at 19:05

  Anatiah har helt rätt! jag är inte överhuvudtaget för sättet päls produceras, men att förstöra ekosystemet för det?????

  Nej tack. Det aktivisterna och de som stödjer dessa uridioter gör att förstör natueren som jag och mina framtida barn ska leva i. det är fel väg att gå!

  Att förstöra för de flesta andra för att en ska ha rätt? Det går tvärs emot allt jag tror på. hur fucking synd det än är om minkarna.

  :thumbdown:

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:06

  Men det är ju fler djur som blir lidande genom att minkarna släpps fria! Det är enkel matematik och något som såväl djurrättsaktivister som du borde förstå.

  Om nu 80% av minkarna ändå dör när de släpps fria, varför stjäl då inte djurrättsaktivisterna bara 20% av farmens djur och ser till att DE omplaceras, avlivas humant eller vad det nu är man ser som alternativ lösning. Farmägarna lyckas ju dessutom ändå fånga in majoriteten av de djur som släppts ut så man kan ju kanske också ställa sig frågan hur mycket skada på farmägarna man faktiskt åsamkat. De djur som fångas in stressavlas sedan på för att få igen den förlorade stammen. De enda som förlorar på djurrättsaktivisternas aktioner är djuren (de vilda och de tama).

  Med tanke på hur kreativa djurrättsaktivister brukar vara finner jag det förvånande att de inte ser mer än en lösning på ett sånt här problem. Om de faktiskt tog sig tid att lobba för lagändringar i stället så kanske problemen faktiskt skulle få mer långsiktigare läsningar i stället, men nej djurrättsaktivisterna lyser med sin politiska frånvaro. Det är aktion nu eller total passivitet som gäller!

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 19:07

  Det är så lätt för en massa människor att gapa om att det är fel att släppa ut minkarna, att de förstör vår natur osv.osv (???!!) MEN vad gör NI för att stoppa detta djurplågeri som pågår dag ut och dag in på minkfarmar???

  Vad gör ni egentligen? sitter o gapar på internet på dem som faktiskt gör något??

  Det är så jävla lätt att sitta och fördöma dem som faktiskt agerar. Även om aktionerna inte är dem ultimata lösningarna så är det i alla fall människor som agerar.

  Så alla ni som fördömer utsläppen av minkarna, VAD ska göras så att minkarna INTE behöver torteras mer??? och då pratar jag inte om demonstrationer och att vänta på myndigheter som kan ta år på sig att agera, för det har hittills INTE fungerat.

  Så VAD gör NI?

 • Reply Sandra Michelle 17 oktober, 2010 at 19:19

  I området där minkarna släpptes ut låg det hundratals (tusentals`?) nersmetade minkar i asfalten och det sprang livrädda minkar längs vägarna. Masslakt av oskyldiga djur för att ett par idioter tror att det gör skillnad. Visst förlorar de pengar. Men jag trodde ändå att man kunde tänka på djuren?

  Snart kommer kylan och många av djuren kommer inte hitta tillräckligt mat och svälter. Andra minkar går in bland tamdjuren och festar loss.

  Skulle det vara samma sak om någon gick och släppte ut tusen grisar rätt ut i naturen? "De kräken ska ändå dö".

  Det går att ändra på rutinerna på många andra sätt.

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:19

  Men BE så kan man ju inte resonera! Ska bara de som är aktiva inom lag och rätt få ha åsikter om hur polis eller domstol agerar? Ska bara de som är aktiva miljökämpar få ha åsikter om miljöpolitik osv? Det tycker inte jag!

  Och dessutom, så länge man lever laglöst så har vilken jävla nisse rätt att ha åsikter om en!

 • Reply Elin 17 oktober, 2010 at 19:23

  Jag är inte för utsläpp av minkar då jag tycker det stjälper mer än det hjälper, men jag tycker inte det minsta synd om de minkfarmare som drabbas av det

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:25

  LD, du skriver ju att djurrättsaktivisterna har ditt fulla stöd. Sen skriver du att det inte är ok… Hur tänker du då?

  Och jo, klart som fan att det finns andra alternativ, men det tar längre tid och DET är tydligen inte ett alternativ för djurrättsaktivisterna.

  Djurrättsaktivist är förresten en felaktiv titel för inte fan värnar de om de inhemska djurens rätt att inte utrotas! Opålästa idioter, i min mening, som mest är ute för att attackera "systemet"!

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:29

  anaiah – de har mitt fulla stöd för att det är det bästa alternativet just nu. Att vårt ekosystem påverkas negativt är inte ok men oundvikligt.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:31

  sarah michelle – masslakt? Vad kallar du det farmarna gör då? Som sagt – de ska ju dö ändå. För minkarna gör det egentligen inte nån skillnad – jo möjligen att de slipper leva i burar och lida länge innan de dör.

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:31

  Hur kan du resonera så!? Hur kan det vara bättre att fler djur dör än att färre gör det?

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:32

  anaiah – för att i ett långsiktigt perspektiv så dör det FÄRRE djur.

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 19:33

  Anaiah

  Nej, självklart inte. Men om man helt dömer ut dessa aktivister och det dem gör och bara öser ur sig hur illa det är i både långa och korta inlägg, så väntar i alla fall jag mig att den eller dem som gör det självklart har en annan bättre lösning.

  För VAD är annars poängen med att bara sitta och fördöma om man inte själv agerar för saken och/eller har en bättre lösning som fungerar NU? Är det för att man hittar ett blogginlägg som man kan använda till att få ur sin allmänna irritation på, eller för att man vill få uppmärksamhet? eller vad?

  VAD är poängen med att bara fördöma detta? Jag förstår inte. Som verkligheten ser ut just nu idag på dessa minkfarmar så är det, inte bäst men bättre att minkarna dör i frihet än att de torteras ihjäl.

  Kom med en bättre lösning somm hjälper dessa plågade djur NU i stället för att bara fördöma.

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:35

  LD, men att utrota andra arter? Är det verkligen ett ok pris?!

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:40

  anaiah – som sagt, det är det bästa alternativet just nu.

 • Reply Tanja 17 oktober, 2010 at 19:40

  Oj, shit ändå. Detta var väl ett av de mest idiotiska blogginlägg jag läst på länge. Om du faktiskt tror att så kallade djurrättsaktivister, eller opålästa idioter som någon så träffande kallade dem, kan stoppa pälsindustrin och förhindra att folk tjänar pengar på dessa djur i bur genom att s l ä p p a ut dem och sabotera då har du nog fel. Det enda dessa människor bidrar till är att spä på folks fördomar om dem själva. Mink är skadedjur som dödar allt som kommer i deras väg. Höns, kattungar, fågelbon… Var det faktiskt någon som jämförde minkar med hundar här tidigare? Jag är utom mig av förvåning och chock av folks konstiga idéer. Wow.

  Annars har du väldans trevlig blogg, har just hittat hit!

 • Reply Sandra Michelle 17 oktober, 2010 at 19:42

  Men om man ser det som så. Hur hade du velat dö? Somna in av gaser eller mosas av en bil och i värsta fall behöva lida ett bra tag innan du slut tar ditt sista andetag?

 • Reply Angelica 17 oktober, 2010 at 19:44

  Fast det är rätt hemskt att se dom ligga utmed vägarna och ha dödsryck oxå.. Och hemskt när ens dotter ser det oxå.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:44

  sandra – jag hade velat dö fri. Med en chans.

  Hur tror du judarna i koncentrationslägrerna velat dö? Fria men av svält eller i lägret? 😉

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:45

  BE, det jag gör är att upplysa och ifrågasätta när det dyker upp sådana här diskussioner.

  Syftet med LD:s blogginlägg var att visa sina sympatier för de som gör dessa aktioner. Något hon inte tog upp var de katastrofala effekter som minkutsläppen har på vår lokala och nationella flora och fauna. Jag uppfattade det som att hon hade missat den biten och det tycker jag blir fel då flera uttryckte sitt instämmande för hennes ofullständiga redogörelse för effekterna av djurrättsaktivisternas aktioner mot minkfarmarna.

  Jag har engagerat mig i frågan i flera år under den tid jag var aktiv fältbiolog på västkusten. Idag är jag inte längre föreningsaktiv, men det innebär ju inte att min kunskap försvinner. Med andra ord; jag UTBILDAR och upplyser!

  Jag tycker inte det är bättre att göra lite och därigenom skada andra djurstammar för all framtid, än att inte göra något alls. Hur man kan försvara de här aktiviteterna är för mig oförståeligt och jag får anta att ingen av er sett de direkta och indirekta resultaten av den här förstörelsen med egna ögon för det måste ju nästan vara det enda sätt man kan vara så likgiltig inför de katastrofala effekterna som de förvildade minkarna har!

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 19:46

  Sandra Michelle

  Lidandet sker inte bara i 'värsta fall', det pågår HELA TIDEN för dem minkar som torteras på dessa vidriga minkfarmar dygnet runt!

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:47

  tanja – nu är det du som är okunnig! Aktivisterna har fått massvis med farmar nedstängda! Dessutom dokumenterar många av dem de missförhållanden som sker på farmar och i laboratorier osv som i sin tur lett till lagändringar. 🙂

  Rävfarmar är t.ex inte tillåtna längre. Gissa vilka vi kan tacka för det?

  Så visst fan åstadkommer de en hel del!

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:47

  LD, förklara så jag förstår HUR det kan vara det "bästa alternativet"! Har du insikt i vilka andra vägar som finns?

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:50

  angelika – se det som ett tillfälle att lära din dotter om döden!

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:50

  anaiah vilka andra vägar (som funkar) finns det?

 • Reply Sandra Michelle 17 oktober, 2010 at 19:51

  Varför inte ge oss ut på turné och släppa ut alla grisar, kor och andra djur som enbart tjänar oss för vår eget syfte? Jag bor på landet och flera grannar har boskapsdjur. Börjar jag nu så kan jag nog släppa ut ett par hundra djur. Skitsamma om den lilla grisen blir överkörd av timmerbilarna som dundrar fram här. Kräket ska ju ändå dö.

  :-s:-s:-s:-s:-s

 • Reply Sandra Michelle 17 oktober, 2010 at 19:52

  oj.. de där smileysarna verkar inte lyda!

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:53

  LD, du KAN inte jämföra att släppa ut rävar, som tillhör vår inhemska fauna, med minkar (som tillhör Kanadas)! Det ÄR inte jämförbart! Minkar HÖR INTE HEMMA HÄR och de hotar överlevnaden för flertalet andra arter. Hur kan överlevnaden för en, invaderad (och i sitt hemområde ohotad) art, vara viktigare än de djur som minken är på god väg att lokalt utrota? Hur får man det att gå ihop!?

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:54

  sandra – gör't! Du skulle ha mitt fulla stöd!

  :thumbup:

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 19:55

  LD, nu svarar du bara med en motfråga. Du sa att det var det bästa alternativet. Av vilka, undrar jag då?

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:55

  anaiah – as far as Im concerned så kan de avliva minkarna. Det handlar inte om deras överlevnad. Det handlar om att stoppa tortyren av dem. Att stoppa uppfödningen.

 • Reply Sandra Michelle 17 oktober, 2010 at 19:56

  Får jag fråga varför du inte äter kött?

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:56

  anaiah exempel: demonstrationer, namninsamlingar, protester osv.

 • Reply Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore 17 oktober, 2010 at 19:57

  sandra – jag äter fisk.

  Men jag äter inte kött (och var tidigare vegetarian) för att jag anser att det är fel att döda djur för vårt personliga nöjes skull.

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 19:59

  Anaiah

  Nej, jag är inte likgiltig, vi ser helt olika på detta.

  Jag ser det som mycket värre att miljoner med djur torteras på det sätt som sker i minkfarmarna.

  Inget i vårt ekosystem är normalt längre, men då varken lagar följs eller dem som ska se till att lagarna följs ang hur man behandlar djur fungerar så måste man göra något akut…så fram tills du eller någon annan kan komma med en bättre lösning så att tortyren av dessa djur upphör omgående så stödjer jag aktivisterna fullt ut.

 • Reply Pats 17 oktober, 2010 at 20:01

  Fan vad bra skrivet! Älskar din blogg!

  :love:

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 20:02

  LD, de alternativ du skriver är i princip overksamma idag. Det man behöver göra är att lobba för verksamheten på ett djupare plan. Polisanmäla minkfarmar som missköter sig, rösta fram politiker som engagerar sig såväl på lokal son nationell nivå i djurrättsfrågor osv. Sådant skulle få genomslagskraft.

  Genom att släppa ut torterade minkar torterar man andra djur (och minkarna). Summan av kardemumman är densamma och det skadar direkt. Jag fattar inte hur man kan försvara det, det är INTE det bästa alternativet, varesig igår, idag eller i morgon!

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 20:09

  BE, läs på lite om effekterna det här har på vårt ekosystem, snälla!!! Naturskyddsföreningen har material att tillgå och kunniga personer på området.

  Som engagerad samhällsmedborgare antar jag att du är medveten om att allt i naturen hänger ihop. Utrotar man en art påverkar det flera andra. Några tar över för att deras naturliga fiender inte längre finns, andra försvinner för att de första tränger undan dem. I slutändan påverkas även vi och det VET du. Och HUR kan du försvara att andra djurarter får lida för att man ska få stopp på minkfarmarna?

  Om du nu ska sympatisera med djurrättsaktivisterna, tala med kunniga människor om saken (för du verkar ju inte lyssna på mig), besök områden där minkar fått hela kustträckor ock skogar att ligga tysta och mer eller mindre döda. Utbilda dig innan du säger utan förbehåll att det här är rätt!!!

 • Reply Elin 17 oktober, 2010 at 20:09

  Jag håller med dig Lady D. Jag hatar minkfarmer, pälsfarmer överhuvudtaget, men nu är det ju minkarna som far mest illa. Jag fattar inte hur det kan vara lagligt att föda upp djur för pälsens skull i Sverige. De har det för jävligt, jag får ont i magen när jag tänker på det. Jag är helt på aktivisternas sida!

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 20:13

  *BE & LD*, något jag vill fråga er är; hur kan ni resonera så att några djur lidande är mer ok än andras? För det är ingalunda så att alla minkar dör när vintern kommer och sedan är problemet ur världen. Tortyren för de djur som minkstammen påverkar är enorm, betydligt större än vad ni verkar tro.

  Man måste inte ha den ultimata lösningen på problemet för att med rätta tycka att djurrättsaktivisternas aktioner är fel.

 • Reply LADY DAHMER 17 oktober, 2010 at 20:16

  anaiah – jag har inte påstått att minkarnas lidande är värre än något annat djurs.

 • Reply Sanna 17 oktober, 2010 at 20:23

  Sorry men det där är idioti och fel väg att gå. I Sverige har vi inte minkar i naturen så vad fan ska de i naturen och göra? Jo förstöra. Nope, inte så genomtänkt.

 • Reply Anonym 17 oktober, 2010 at 20:32

  LD, hur kan du då säga att det är det bästa alternativet att släppa ut dem, när resultatet blir att fler djur lider och dör med minken från än om de är kvar på farmen? Du måste ju lägga ihop de minkar som svälter och fryser ihjäl till de arter som minken håller på att utrota.

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 20:33

  Oj, jag blev tydligen anonym där på sista kommentaren…

 • Reply alexandra 17 oktober, 2010 at 20:36

  LD – lyssna på vad hon säger, hur kan du som miljömedveten djurvän stödja det här?

  tänk efter nu.

  minkar eller hela ekosytemet?

  Sabotage eller lagändring?

  en kortsiktig åtgärd eller hållbar förändring?

 • Reply LADY DAHMER 17 oktober, 2010 at 20:37

  anaiah – Det är det bästa alternativet att få stop på farmarna. Jag jämför inte lidande eller sätter det ena över det andra. Men farmarna måste stoppas. Nu.

 • Reply tänk igen 17 oktober, 2010 at 20:41

  VEM är det som förstör ekosystemet mest? Människan eller minkarna?

 • Reply Natalie 17 oktober, 2010 at 20:47

  Fast det är ju aktivisternas fel när det är dem som släpper ut djuren. Sedan kan jag absolut tycka att det känns förbannat förlegat med pälsindustrin. Det är vedervärdigt att något djur ska plågas ihjäl. Men kanske det vore bättre att göra på något annat sätt.

 • Reply Ozena - domestic goddess 17 oktober, 2010 at 20:49

  tänk igen – Människorna obviously genom att bland annat släppa ut minkar där de inte hör hemma.

 • Reply tobys.se - En släng av ADHD och hjärnsläpp 17 oktober, 2010 at 20:50

  WORD!!!

 • Reply Jessica s. 17 oktober, 2010 at 20:53

  Jag tycker så här – Djurfarmare har tagit hit minkar. Därför är de helt ansvariga för vilken skada ett sådant djur kan göra i Sverige. För vid det här laget bör de verkligen veta vilka konsekvenser en sådan verksamhet kan medföra. Man kan inte ansvara för allt, men tar man hit ett djur som inte hör hemma här, ja då får man fan se till att ta hand om de problemen som uppstår också.

 • Reply Anonym 17 oktober, 2010 at 20:54

  Det är starkt reglerat hur uppfödda djur, inklusive djur som föds upp för sin päls får avlivas:

  http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/annatomdjur/djurforpalsproduktion/avlivningavpalsdjur.4.35974d0d12179bec28580002676.html

  Vissa regler (dock inte de som är länkade till ovan ty de hänvisar till pälsdjur då ditt inlägg handlar om detta) är så stringenta att det tex har blivit mer eller mindre omöjligt att genomföra gårdsslakt av grisar. Istället så måste man ibland under vidriga former transportera djuren djuren långa sträckor för att avlivas på något godkänt slakteri.

  Detta var dock ett sidospår som upprör mig mer än pälsdjursfrågan … vad jag ville komma till är att det är fullt möjligt att på laglig väg påverka och förändra i pälsdjursfrågan. Man måste inte bryta lagen och ta till extrema metoder som drabbar tredje part (jo det var de utsläppta minkarna som dödade Natalies väns höns, det var inte uppfödarna, som enligt lagen hade rätt att göra det de gör). Om lagarna inte är bra nog, arbeta för att förändra lagarna! Om inte lagarna åtföljs polisanmäl.

  Om ett barn dödas av en kula från någon antidrogfanatiker som skjuter mot droglangarna eller deras boss, och valt att ta lagen i egna händer istället för att polisanmäla eller påverka det sätt lagen är uppbyggd på, så ligger ansvaret i min mening hos fanatikern i precis lika stor utsträckning som det ligger hos de som släpper ut minkarna istället för att arbeta mot förändrade lagar, eller i fall av brott, polisanmäla.

 • Reply Jessica s. 17 oktober, 2010 at 20:55

  …..—> alltså, skicka räkningen till minkfarmarna.

 • Reply Fredrik - ordflod.axnet.nu 17 oktober, 2010 at 20:55

  Hmmm … lite snabb på "Skicka kommentar" knappen i kommentaren ovan! Jag försöker INTE vara anonym, utan står för min åsikt!

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 21:03

  Men det blir ju inte stopp nu!

  De här utsläppen har pågått i stor skala i 20 år och ändå finns ju minkfarmarna kvar! Hur kan det anses vara en bra omedelbar lösning när det inte är just det?!

 • Reply Fröken Flodin 17 oktober, 2010 at 21:03

  Bra inlägg och jag förstår hur du tänker, men sen samtidigt, ska befrielsen vara på bekostnad av floran och faunan utanför minkburen? :-s

 • Reply LADY DAHMER 17 oktober, 2010 at 21:06

  de som utsätts för attentat brukar i regel stängas ner efter ett tag. det blir för höga kostnader.

 • Reply Elin1337 17 oktober, 2010 at 21:21

  Första gången jag kommenterar din blogg, brukar inte kommentera bloggar utan mest smyga omkring. Men detta inlägget tyckte jag var värt att kommentera. Älskar din blogg och avskyr när djur får lida för människans fåfänga

  :thumbdown:

  You go:-d

 • Reply Tess 17 oktober, 2010 at 21:38

  Är helt emot päls, men tyvärr så får sådana här aktioner ofta fel effekt. Jag som är djurvän skulle aldrig kunna släppa minkarna fria eftersom de oftast dör då också…Jag skulle alltså bli fast med några 100 minkar i min lilla lägenhet eftersom jag vill ta hand om dem…yikes :-S

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 21:58

  LD, men har minkfarmarna blivit färre totalt då? Har andelen farmar minskat eller har nya startat upp? Som jag förstår det är minkfarmandet fortfarande ett lönsamt företag och pälspriserna höga så att försätta enstaka farmar i konkurs vinner man inte speciellt mycket på. Hur ska det få stopp på pälsfarmarna nationellt?

  Nu har som sagt farmarna blivit attackerade på regelbunden årlig basis i 20 år, med förevändningen att det är "det mest effektiva sättet att få slut på farmandet NU", men ändå så är pälsindustrin på mink stark i Sverige. Hur ska man förklara det? De enda som lidit är enskilda människor i smått och Sveriges inhemska fauna i stort.

  Är det inte lite bakvänt att försvara något som i majoritet BARA skadar djur och natur, med ursäkten att det kommer få slut på lidandet, när inget egentligen har förändrats som resultat av dessa aktioner?

  Att det ska vara så svårt att se: DET FUNKAR JU INTE!!!

 • Reply Rockabillan 17 oktober, 2010 at 22:00

  Emotionellt så står jag 100% bakom allt som kan sabba för pälsfarmarna… men rationellt… nej, jag kan inte stödja aktionerna. Jag avskyr pälsindustrin, jag avskyr lidandet det innebär, men den här vägen funkar inte. Det ger martystatus till de "stackars" farmarna och riskerar att öka sympatierna med industrin.

  Jag är en passionerad anhängare av civil olydnad, men det är inte det de här aktivisterna sysslar med.

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 22:10

  Anaiah

  Jag kommer ihåg en diskussion vi hade ang att jag ifrågasatte ditt köttätande som en del av köttindustrins negativa effekt på framförallt människor men också djur, hur det rubbar hela ekosystemet i slutändan.

  Du försvarade ditt köttätande ganska rejält och hävdade att ingen tar skada av det köttet du åt.

  Är det olika viktig med ekosystemet och vilka/vem som skadas, beroende på VEM det är som ifrågasätts? När du själv ifrågasattes att bidra till förödelse för just ekosystemet, då var det inte lika viktigt??

  Men nu plötsligt så kommer djurbestånd och djurlivet överhuvudtaget mer eller mindre bli katastrof iom att minkarna släpps ut och du ber mig läsa på om ämnet osv osv och du poängterar för mig att jag säkerligen vet att allt i naturen hänger ihop!!!

  men det gjorde inte det när det gällde ditt köttätande???

  Förlåt mig Anaiah, men jag anar en viss dubbelmoral här.

  Vi blev inte ense då vid den diskussionen mer än att vi var överrens om att vi var oense…det lär inte bli annorlunda nu heller…och det är helt ok.

  Och jag antar att du fortfarande äter kött…och jag kommer att fortsätta stödja aktivisterna som släpper ut minkarna tills det finns en bättre lösning som hjälper minkarna NU.

 • Reply Rockabillan 17 oktober, 2010 at 22:15

  Hade vi inte fått regeringsskifte 2006 hade vi förresten troligen inte haft den här situationen idag. Allt var klart med hårdare (= nästan omöjliga) krav på minkfarmarna, men sen gick den där "härliga" Eskil Erlandsson in och rev upp allt…

 • Reply Anaiah 17 oktober, 2010 at 22:27

  BE, håll dig till diskussionen är du snäll. Att dra upp en diskussion vi hade för över ett år sedan är ganska lågt. Och jo, jag är fullt medveten om att alla processer i naturen påverkar varann, dock anser jag att minkens påverkan i naturen är aningen mer direkt än att mitt köttätande orsakar vattenbrist på andra sidan jorden (något som jag fortfarande starkt betvivlar).

  Vissa saker går inte att bestrida och att minkarna har förödande effekt på den lokala faunan är en sådan sak. Googla "Åke Andersson mink" så får du upp lite artiklar kring vad som hänt med skärgårdarnas bestånd av de markhäckande fåglarna sedan minkstammen började breda ut sig.

  Får jag fråga, vad är det du inte tror på, av det jag säger?

 • Reply Lena 17 oktober, 2010 at 22:37

  Nä, det här var nog det dummaste jag hört på länge. Om man vill förstöra för minkfarmarna, bryt er in och spreja färg på alla djur då? Som inte går att få bort.

  Att släppa ut dem i ett ömtåligt ekosystem är helt galet. Då kan man inte kalla sig djurrättsaktivist för det hjälper inte djurens rätt i nån riktning.

  Jag är emot att använda päls, emot djuförsök i alla dess former och att djur föds upp under plågsamma former men att släppa ut minkar i naturen? Det är bara dumt. Om man vill "rädda" dem så kör man hela racet med att försöka återanpassa dem till deras natur, inte vår.

  Håller helt med Anaiah.

 • Reply maya 17 oktober, 2010 at 22:44

  jovisst det är klart att dom kommer dö, men när man släpper ut dem i skogen så sabbar dom för rävarna och grävlingarna och dom andra djuren så att hela ballansen rubbas, är det inte bättre att bara spränga skiten i luften istället?

  snälla svara tack!<3

 • Reply LADY DAHMER 17 oktober, 2010 at 22:48

  maya tyvärr är risken stor att man skadar människor om man spränger eller eldar ner byggnader. Och det är uteslutet.

 • Reply Madde 17 oktober, 2010 at 23:26

  Håller med dig. Jag har ingen förståelse för pälsuppfödning att låta djur trängas i trånga burar för pälsen skull. Ibland funderar jag på att jag borde bli vegetarian, jag älskar djur och tycker inte riktigt det är okej att döda djur för att äta. Men jag älskar kött och för mig är det skit svårt att kunna tänka mig att sitta bredvid när mina vänner grillar en köttbit. Men päls och äkta skinn kommer jag aldrig använda.

 • Reply A 17 oktober, 2010 at 23:27

  Det bästa alternativet vore såklart att byta ut minkfarmer mot kaninfarmer istället – äter man kaninerna är det ju ok.

  Men allvarligt, att bojkotta päls går att likställa med valet att bli vegetarian – man stödjer inte en industri som konsument. Vad är det som gör att just minkar berättigar aktioner som kan rubba hela ekosystem när läder försvaras med att kossan också blev mat, trots att man aktivt valt att inte stödja köttindustrin?

 • Reply Beyond Eternity 17 oktober, 2010 at 23:33

  Anaiah

  Du får tycka att det är lågt, det är helt ok. Jag förundras bara över denna dubbelmoral och har svårt för att inte ifrågasätta den.

  Jag förutsätter ju att du står för det du säger oavsett om det sägs nu eller om det har sagts för över ett år sedan. Har du däremot ändrat dig så är det ju bara att säga det i så fall, men jag har inte fått den uppfattningen av ditt svar.

  Du pratade ju direkt till mig om att jag borde läsa på ang hur katastrofalt det är och blir för ekosystemet när minkarna släpps ut och du ifrågasätter att jag stödjer aktivisterna som släpper ut minkarna och att ALLT i naturen hänger ihop. MEN när det gäller hur du själv bidrar till att förstöra ekosystemt ang ditt köttätande då var engagemanget för just ekosystemet inte lika viktigt.

  Så det blir ganska svårt att ta dig på allvar när jag har denna kött-diskusson i bagaget. För det är ju uppenbart att det är skillnad på VEM det är som ifrågasätts ang hur viktigt det är med djur, natur och människor, och på vilket sätt man aktivt bidrar till att förstöra ekosystemet.

  Så det är inte dina uppgifter i sig som jag reagerar på utan helt enkelt att det verkar vara skillnad på NÄR ekosystemet ska användas som anledning till att protestera mot något…och framförallt att det uppenbarligen bara gäller vissa.

  Så än en gång; vi har inte samma åsikt ang detta… det tror jag vi kan vara överrens om i alla fall.

 • Reply Ling-Ling 17 oktober, 2010 at 23:49

  Bra skrivet, exakt så är det ju! Som sagt, många saker har varit olagliga men gått till historien som bra saker. Kanske djurrättsaktivister en dag kommer hyllas som de som gömde och smugglade ut judar i Tyskland t.ex.?

 • Reply Mikaela 18 oktober, 2010 at 00:30

  Fan vad bra skrivet!

  STOPPA DJURPLÅGERIET NU!

  Sätt djurplågare/pälsuppfödare bakom lås och bom!

  En intelligent människa kan aldrig tycka att detta är ok!Då måste man lifa av nån form av empatisk störning.

  Det är ren skär idioti och inget annat!

  Djur har också rätt till ett bra liv!!

 • Reply Zita 18 oktober, 2010 at 06:55

  Kan ni som talar om tortyren minkarna är utsatta för i farmerna utveckla lite? Vad är tortyr för er? Djur som blir torterade under lång tid lär ju må dåligt och därmed inte utveckla någon fin päls. Och utan fin päls ger minkarna ingen inkomst. Eller är det det faktum att de är instängda i burar som är tortyr? Hur är det då med undulater? Kaniner? Marsvin? Katter i lägenhet? Det är inte naturligt för dem att vara instängda heller. Är det ok om jag tar mig in till grannen och befriar deras marsvin som ändå inte är speciellt förtjusta i människor? De lär ju inte överleva ute, men de ska ju ändå dö nångång.

 • Reply Anaiah 18 oktober, 2010 at 06:56

  BE, skillnaden mellan dig och mig är att dina uppgifter var starkt ifrågasättningsbara, medan mina är bekräftade sedan länge.

  Googlar du på köttindustrin så får man visserligen upp många länkar till artiklar om köttindustrins förödande effekter på t ex regnskogarna, men jag äter som sagt enbart svenskt kött, i så stor möjlig mån ekologisk och närproducerad och anser faktiskt inte att jag är en del av de processer som skövlar regnskog.

  Googlar man mink så får man upp en jävla massa länkar till sidor om minkens negativa effekter på den skandinaviska naturen.

  Och ska vi snacka dubbelmoral så kan jag ju bara vända på frågan, det är enligt dig inte ok att påverka ekosystemet genom köttätning, men att släppa ut minkar är ok?! Hur var det nu, stenar och glashus…?

 • Reply Anaiah 18 oktober, 2010 at 07:01

  Förresten BE, jag är färdigdiskuterad i frågan så du behöver inte svara om du inte vill. Det faktum att det måste tas till tjuvknep för att få fram sin poäng intygar att en fortsatt diskussion bara skulle vara att slå huvudet i väggen.

  Jag tycker det är idioti att hänge sig åt eller stödja en verksamhet som har till syfte att få till drastiska förändringar men som inte åstadkommit ett skit på åtminstone 20 år. Och det är vår egen fauna och flora som får betala notan. Do the math…

  Tack för mig!

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 07:14

  zita – om du misstänker att grannen inom en snar framtid ska gasa ihjäl sitt marsvin så tycker jag att det är befogat att du släpper ut den.

 • Reply Tanja 18 oktober, 2010 at 08:06

  Nej, fan. Jag är ju både djurvän och gillar päls, så tur för min del då att rävfarmar är lagliga i Finland ännu. Skämt åsido, fint att det skett saker som minimerar missförhållanden för vilka djur som helst, sådant är jag definitivt för. Fortfarande måste jag dock stå fast vid mitt påstående, för tyvärr framstår de flesta djurrättsaktivister som okunniga idioter. Är man uppväxt på landet med djur av olika slag har man en lite annan syn än gemene stadsbo och rävflicka på saker som gäller djur och natur och liv och död. Jag kan inte för mitt liv förstå ditt resonemang i denna fråga, tyvärr.

 • Reply Cecilia 18 oktober, 2010 at 08:23

  Åhhh! BRA Lady Dahmer!

  Jag håller väldigt sällan med dig, men nu satte du huvudet på spiken! :-d

 • Reply Ejkej 18 oktober, 2010 at 08:51

  Anaiah har redan sagt allt så jäkla bra.

  Jag har ingen som helst sympati för minkfarmar eller dylikt, tycker dock att det är acceptabelt med skinn då man tar vara på ett helt djur som dels går till föda, men också klädesplagg(även av bättre kvalité än syntet)

  Däremot finns det inte på världskartan att släppa ut minkarna skulle vara det bästa alternativet, visst att en särksilt farm kanske får lägga ner "tack vare" detta men då djur och natur omkring får lida så fruktansvär mycket av det så är det inte ett kortsiktigt alternativ heller. Påverkan på andra djur fortgår under flera år.

  Men som sagt, Anaiah har redan sagt allt så mycket bättre!

 • Reply Ejkej 18 oktober, 2010 at 08:53

  Anaiah har redan sagt allt så jäkla bra.

  Jag har ingen som helst sympati för minkfarmar eller dylikt, tycker dock att det är acceptabelt med skinn då man tar vara på ett helt djur som dels går till föda, men också klädesplagg(även av bättre kvalité än syntet)

  Däremot finns det inte på världskartan att släppa ut minkarna skulle vara det bästa alternativet, visst att en särksilt farm kanske får lägga ner "tack vare" detta men då djur och natur omkring får lida så fruktansvär mycket av det så är det inte ett kortsiktigt alternativ heller. Påverkan på andra djur fortgår under flera år.

  Men som sagt, Anaiah har redan sagt allt så mycket bättre! Tyvärr tror jag att stöd för dessa djurrättsaktivister är ett storstadsfenomen. De som faktiskt lever på landet och i någon sorts symbios med naturen(jakt, svampplockning, egna kor osv) skulle nog aldrig stöja dessa åtgärder. Vi vet kostnaden!

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 08:54

  jag ÄR från "landet"

 • Reply Zita 18 oktober, 2010 at 09:10

  Ok, så om grannen tänker ha ihjäl sitt marsvin så är det ok att befria det? Det är alltså för att farmarna har ihjäl minkarna som det är ok att "befria" minkarna? Då missförstod jag, jag trodde nämligen att det var fångenskapen du kallade tortyr. Torteras minkarna verkligen innan de dödas? Hur går det till? Vad vinner ägarna på det?

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 09:13

  zita minkarna lever under helt andra förhållanden än vad det generella husdjuret gör. Husdjur får vård, omsorg, kärlek och sina behov tillfredsställda.

  En mink får sitta i trånga burar tillsammans med andra minkar där lidandet är stort.

  titta gärna på filmen jag länkar till i inlägget så kanske du förstår vad det är för skillnad på en minks liv och en t.ex hunds.

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 09:20

  Hade jag behandlat mina katter som farmarna behandlar minkarna så hade jag fått fängelsestraff.

 • Reply Jessica s. 18 oktober, 2010 at 09:25

  Vad jag sett på tv sedan tidigare gasas inte djuren ihjäl. Utan de sätt i en manick som ser ut som ett hjul, det snurrar som ett hjul, huvudet sätt fast i ett hål i denna maskin… Som man gjorde för sisådär hundra+ år sedan när man använde sig flitigt av giljotinen. Det tar ca 30 sekunder innan man ryckt nacken av minken. Så fick jag det visat för mig som tv-tittare för ca 10 år sedan.

 • Reply Hannah 18 oktober, 2010 at 10:03

  Du sa det jag tänker. Igen.

 • Reply chily 18 oktober, 2010 at 10:44

  Tanja!

  Det där med att du skrev att djurrättsaktivister inte kan stoppa pälsindustrin och dumförklarar dessa är ju att inte tänka så långt. Pälsfarmning är nu förbjuden i flera europeiska länder tack vare djurrättsaktivister som både gjort direktaktioner som de som hänt i Sverige och genom mer lagliga metoder. Den viljan och det kämpadet ska du inte förakta. Och vad hade du valt, valt att leva i det helvetet i buren än att få en chans att springa ut i det vilda? Jag tror du hade valt friheten.

  Och varför tror folk att det här sker? Jo vi har en djurskyddslag som säger att vi ska ha djuren på ett sånt sätt som gör att de kan bete sig naturligt. Det är uppenbart att en mink som i naturen rör sig över stora ytor både på land och i vatten INTE kan leva eller bete sig naturligt i en minimal nätbur. 70% av deras föda kommer från vattnet och de spenderar stor tid av sitt liv där också. Alltså har vi en lag som inte ha följts på hela 22 år. Vi har politiker som snackar en massa strunt, djurskydds och länsstryelse gör inte sina besök på farmerna. Det finns vissa som inte fått besök på flera år och på vissa ställen vet man inte ens hur många farmer det faktiskt finns = DE ANSVARIGA sköter inte sitt jobb och prioriterar inte djuren. Vad blir då konsekvensen? Jo det här. Och direkt aktioner har funnits i flera hundratals år. Slaveriet, kvinnorörelsen, kampen mot nazism osv. listen kan göras lång nu gör folk något för djuren och det är nu djurrättskampen uppmärkasammas.

  Det är genom just människor som offrat sitt liv, sin tid och sin frihet för att göra världen, samhället bättre för oss som kommer efter att faktiskt få ha olika rättigheter som man inte kunnat drömma om tidigare. Jag tror att dessa personer tänker i samma banor när det gäller djur för idag är det bevisat att dessa individer känner samma känslor som oss, lycka, ensamhet, sorg.

 • Reply Bea 18 oktober, 2010 at 10:45

  Har itne läst alla inlägg men vill tilllägga att visst de må dö av att bli utsläppta men någon kanske överlever och vet vi va det gör mot den svensak djur faunan. minken sak inte vara i sverige igentligen den blev intruduserad när de rymde från minkfarmar och pga detta dog massa djur arter.

  jag är itne för minkfarmer. tycker det e hämska men att släppa lös de kan göra mer skada.

 • Reply Miriam 18 oktober, 2010 at 10:46

  Jag är också emot minkfarmar. Men jag har aldrig tänkt så där, det stämmer ju!

 • Reply Beyond Eternity 18 oktober, 2010 at 10:52

  Så dina uppgifter är korrekta men mina är det inte?! och din negativa påverkan på ekosystemet existerar alltså inte för du du äter svenkst kött!? tar mig för panna

  För mig är det en enorm skillnad på om människor(och djur) lider och dör i slutändan av den enorma mänskliga påverkan utifrån köttindustrin och att jorden överlag inte klarar av densamma jämfört med om en djurart/djurliv minskar en period för att i slutändan rädda miljoner djur.

  Jag förnekar INTE att minkarna påverkar djur/natur negativt, men naturen har återhämtat sig från värre katastrofer än utsläpp av minkar.

  Fortsätt gärna att rättfärdiga ditt eget beteende, för mig är det det som är lågt, så även där ser vi olika på saken.

  Hur det kan bli tjuvknep att påtala din dubbelmoral förstår jag inte. Att du värderar påverkan på ekosystemet olika beroende på om det är du eller någon annan som är boven är i allra högsta grad relevant.

  Att vi alla påverkar ekosystemet negativt i olika utsträckning är det inget snack om. Men att rättfärdiga sin egen negativa del och dessutom förneka att den har någon påverkan på ekosystemet, samtidigt som du blir irriterad och anser att ingen bör stötta utsläppandet av minkarna och att det är "ett grovt övergrepp på naturen", rimmar otroligt illa i mina öron.

  Och jag har precis lika mycket rätt att ifrågasätta, som du!

 • Reply Beyond Eternity 18 oktober, 2010 at 10:56

  inlägget ovan från mig är till Anaiah..missade att skriva det

 • Reply Monika 18 oktober, 2010 at 11:07

  Minkutsläppet är en oerhört laddad fråga! Om inte annat så märks det här. Tycker också att minkfarmar är ett otyg och borde förbjudas. Tyvärr är det ju så att så länge folk köper minkpäls så finns det en marknad och så är ekorrhjulet igång. Om djurrättsaktivister dokumenterar, filmar och går till media med bevis på hur illa minkarna sköts- vilket jag vet att de gör- tror jag att det har en mer positiv effekt hos folk än ett utsläpp. Att gemene man blir mer benägen att sluta köpa päls. Det är dock sorgligt att sådant här pågått i 20 år! Inte konstigt då om ekosystemet drabbats om utsläpp skett under hela den tiden. Det verkar krävas något annat än just utsläpp för att "mink-industrin" ska upphöra. Frågan är bara vad? Jag hävdar att konsumenter har större makt än de tror och det är de som köper pälsen man måste komma åt! Inte bara uppfödarna. Återigen är frågan då vad ska man göra, hur ska man få konsumenterna att sluta köpa minkpäls..? Jag tror inte att det hjälper med sådana här aktioner, tyvärr. Inte om det inte har hjälpt mer på 20 år. Tycker Lenas förslag på att bryta sig in och spraya pälsen på minkarna med en färg som inte går att ta bort var det mest konstruktiva förslaget hittills på andra aktioner än utsläpp. Eller kanske man kan förbjuda försäljning av minkpäls? (För det är väl inte förbjudet, eller?) Det borde regeringen ta tag i! Då hade de fått min röst i nästa val.

 • Reply Fotograf Annie 18 oktober, 2010 at 11:46

  Minkarna hör ju inte hemma i Sverige egentligen. Och hur tror de egentligen att djur som levt i burar i hela sitt liv ska klara sig i naturen?

  Dessutom, minkar som släpptes ut på 60-talet och har klarat sig har ställt till en massa problem i skärgården. De dödar hela fågelfamiljer även om de bara äter en eller två av dem, och de har inga naturliga fiender. Djurrättsaktivisterna ställer ju till stora problem för många djur genom att släppa ut minkarna.

 • Reply Zita 18 oktober, 2010 at 12:08

  "zita minkarna lever under helt andra förhållanden än vad det generella husdjuret gör. Husdjur får vård, omsorg, kärlek och sina behov tillfredsställda."

  Nja, jag är inte så säker på att t.ex. grannens marsvin får sina behov tillfredsställda. Samma bur, samma mat dag ut och dag in, inget naturligt liv för ett marsvin tycker jag. Jag är inte heller så säker på att den generella minken bryr sig om huruvida den får människors kärlek eller inte. Grannens marsvin får inte föröka sig, men det får minkarna. Räknas det som behov?

  "En mink får sitta i trånga burar tillsammans med andra minkar där lidandet är stort.

  titta gärna på filmen jag länkar till i inlägget så kanske du förstår vad det är för skillnad på en minks liv och en t.ex hunds. "

  Nu har jag tittat på filmen. Och vet du vad? Jag har faktiskt själv besökt flera olika minkfarmer. Inte en enda av dem hade stråkorkester, så jag antar att den sentimentala musiken är pålagd i ett senare skede. I de farmer jag har sett var det inte heller så att det fanns döda eller skadade minkar i varje bur man kikade in i, nä, faktum är att det var ett fåtal minkar som hade någon åkomma. Farmen i filmen du länkar till verkar inte vara speciellt välskött, plus att filmarna verkar ha glömt att filma de minkar som inte hade några skador. Det är de felfria minkskinnen som ger inkomst, krasst men sant. En farmare som missköter djuren får dåliga minkskinn och därmed lägre inkomst. En misskött farm går snart omkull av sig själv.

  Jag tycker inte det känns bra med minkar som har skador, men också i naturen finns det djur som haltar, saknar svans eller gnager lite på sitt syskons öra bara för att blod smakar så gott. Har förresten för mig att eventuella sår sprayades med nåt lila, bakteriedödande mojs för att såret skulle läka fint på de farmer jag besökt.

  Med andra ord tycker jag inte att filmen du länkar till är speciellt representativ för hur det ser ut på minkfarmer. En så pass vinklad film är inget vidare underlag för mig då jag ska försöka begripa skillnaden mellan en minks liv och en hunds.

 • Reply Anonym 18 oktober, 2010 at 12:52

  Befriandet sker ju snarare som en markering mot minkindusrin, än som någon slags befrielse.

 • Reply Candy 18 oktober, 2010 at 13:11

  "rebecka – läder är en biprodukt av matindustrin. Djuren dödas således INTE för sitt skinn. För örvigt så handlar jag handgjorda skor av renskinn från lappland."

  Som du kanske känner till har många djur inom livsmedelsindustrin det väldigt dåligt…

  "Dessa djur har det otroligt bra och varje del av djuret används. (de dödas återigen INTE för sitt skinn)"

  Fortfarande ganska äckligt att indirekt stödja mord av djur för att få vara fin om fötterna.

  "ett par näbbstövlar håller tio år – ibland mer om man tar hand om dem. Ett par skor i syntet håller inte lika länge och måste bytas ut med jämna mellanrum (bortsett från att mina fötter inte klarar syntet) och då bidrar man ju till konsumtionen och miljöförstörelse vilket i sig påverkar djuren negativt."

  Jag vet inte vilka syntetskor du brukar köpa men jag hade ett par som höll i fem år, och visst, det är kortare tid än tio, men fortfarande en ganska rimlig tid för ett par skor tycker jag.

 • Reply EmbLeM 18 oktober, 2010 at 13:15

  Jag tycker att rubriken känns lite missvisande.

  Den får det att låta som att du gillar pälsfarmer och att dem ska dö där. Inte tvärt om som det senare visade sig i texten

 • Reply Victoria 18 oktober, 2010 at 13:15

  Jag bor i närheten av Skillingaryd där 8000 minkar har släppts ut av djuraktivister. Min första tanke var, så som alla andras, att detta var en bra idé att lösa problemen genom att släppa ut alla minkarna. Och under flera dagar läste jag på facebook hur man var tvungna att köra "slalom" med bilen för att minkarna låg på vägarna som gick utanför.

  När jag sedan själv åkte denna vägen, en vecka efter, fanns det fortfarande drygt 40 minkar kvar levandes längst vägarna och det låg drygt 40 st döda på vägarna. Det var en hemsk syn att se när dessa levande minkar åt på deras döda för att få mat. De har inte lärt sig något vis att skaffa mat och de hade drygt 50 % chans att leva, antingen d av hunger eller dö av bilarna.

  Detta var det värsta jag någonsin har varit med om, och ja vi skrek oss igenom hela bilresan, och där med ändrade jag min uppfattning.

  Att släppa ut minkar som inte har en aning hur de ska bete sig ute i naturen, de vet inte om hur man ska skaffa mat, de vet inte farorna och de har garanterat inte någon vinterpäls för kylan som har kommit in över Sverige, är djurplågeri! Om du inte har varit med om det, kommer du inte att förstå som de flesta andra, men när man fick se detta hemska och höra deras skrik så tycker man att de har det bättre i deras burar där de får mat och inte plågas till döds på en väg. Deras död i burarna är mindre plågsam, när de inte har varit med om något annat i sitt tidigare liv.

 • Reply Beyond Eternity 18 oktober, 2010 at 13:25

  Bara en parentes…

  Minken har visat sig MINSKA i antal enligt årsrapporten från Viltövervakningen 2007/2008 (Minkens minskning i Sverige s. 15 i rapporten), så påståendet att minkbeståndet bara ökar och ökar, enligt Anaiah, i Sverige stämmer INTE.

  Och OM minken var ett så stort hot mot vår natur o ekosystemet som bla annat du Aaniah hävdar, så är det högst anmärkningsvärt att detta INTE nämns alls i Viltövervakningens rapport. Det tillsammans med akuta åtgärder borde ju stå tillsammans med stora röda bokstäver med tanke på den katastrof-situation du målat upp, men inte ett ljud om detta påstådda mink-hot!!

  Inte ens i regionrapporterna nämns någonting om detta, det står till och med att "Avskjutning av mink fortsätter att minska" i region syd och det beror INTE på en ökning av minkarna utan på att beståndet har minskat.

  http://www.jagareforbundet.se/Global/ViltoVetande/V%C3%B6v/viltforum2_2009_low%20till%20web.pdf

  Viltövervakningen görs av Jägareförbundet och i samarbete med "Svenska Jägareförbundet med andra aktörer i olika omfattning. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har en satsning på Fortlöpande miljöanalys (FOMA) där viltet ingår i programmet FOMA-Vilt med Jägareförbundet som en samarbetspartner tillsammans med bl a SLU, Naturvårdsverket och länsstyrelserna."

  De samarbetar också med "bl a Sveaskog, Länsstyrelserna, Lunds Universitet, SVA och Svensk Naturförvaltning AB för att förbättra övervakningen av den vilda faunan, kvalitetssäkring, metodutveckling och analyser."

 • Reply bela 18 oktober, 2010 at 13:37

  visst, du har en poäng. jag däremot tänker först och främst på de djur som blir överkörda och kanske sätter skräck på bilförare som kommer och åker. jag menar, vad är det som avgör att utsläppta minkar inte utgör någon fara för bilförare?

  dessutom är DET också tortyr. minkar är små och du måste inte stanna om du kört på en mink. alltså kan minken lika gärna ligga "halvdöd" på vägen och lida.

  sen som du säger, de ska ju ändå dö. frågan är ju bara om inte det inte vore bättre att släppa en bomb. drastiskt är det ju redan, så varför inte fullt ös?

 • Reply Anonym 18 oktober, 2010 at 13:39

  visst, du har en poäng. jag däremot tänker först och främst på de djur som blir överkörda och kanske sätter skräck på bilförare som kommer och åker. jag menar, vad är det som avgör att utsläppta minkar inte utgör någon fara för bilförare?

  dessutom är DET också tortyr. minkar är små och du måste inte stanna om du kört på en mink. alltså kan minken lika gärna ligga "halvdöd" på vägen och lida.

  sen som du säger, de ska ju ändå dö. frågan är ju bara om inte det inte vore bättre att släppa en bomb. drastiskt är det ju redan, så varför inte fullt ös?

 • Reply Elin Gabriella 18 oktober, 2010 at 13:41

  Har inte läst allt, hatar folk som kan med att använda päls. MEN – nu kommer det ju istället 20 000 nya minkar som dö PLUS dom andra 20 000 som får dö ute i naturen.. Det är väl inte så bra?

 • Reply Ejkej 18 oktober, 2010 at 13:52

  Har nu också läst artikeln på aftonbladet och kan inte riktigt släppa detta.

  Hur kan man tycka att det INTE är djurplågeri att släppa ut dessa minkar till förskräckliga förhållanden och en än mer plågsam död, genom att bli påkörda eller frysa ihjäl? Sedan kommer fler minkar upp på vägarna för att äta upp sina egna och blir i sin tur ihjälkörda. De fåtal som faktiskt överlever plågar och dödar en hel massa djur i sin omgivning och detta har stora effekter på ekosystemet, som redan sagts.

  De minkfarmar som missköter sina djur och låter dem "äta på varandra" får knappast någon profit för sina minkar, då pälsen bör vara i gott skick för att göra något av. Tror därför att de flesta av dessa företagare sköter sina djur väl, untantag finns alltid.

  Med detta sagt så är jag fortfarande mot minkfarmar och pälsförsäljning, men att släppa ut minkarna är inte rätt tillvägagångssätt. Arbeta istället för lagstiftning, en sådan som den socialdemokratiska regeringen försökte få igenom. Det är ENDA sättet att göra detta utan att orsaka mer skada!

 • Reply Beyond Eternity 18 oktober, 2010 at 13:56

  Elin Gabriella

  Att dö i frihet är alltid bättre än att torteras/plågas hela livet o sen dödas i fångenskap.

 • Reply majo 18 oktober, 2010 at 14:58

  Visst, det vore bättre om de slapp lidandet, men om man släpper ut dem kommer de inte dö, vad tror du de gör då? jo, äter andra djuren istället. Och på så vis rubbas hela eko-systemet! Om det plötsligt kommer en våg med köttätande djur ut i naturen, tror du inte köttet tar slut då? Så det är inte bara minkarna som dör til slut, utan allt byte också! Självklart ska de inte leva i fångenskap heller, minkafarmar borde förbjudas istället. sen kanske man kan komma på en lösning genom att typ avliva alla djuren istället, för, precis som du säger, dö kommer de ändå.

 • Reply Izabele 18 oktober, 2010 at 14:59

  Håller med fullständigt!

 • Reply Elin Gabriella 18 oktober, 2010 at 15:05

  Beyond Eternity

  Absolut, men du tycker det bättre att 20 000 får dö i frihet och 20 000 andra får dö i fångenskap istället!? Det är ändå 20 000 fler liv vi pratar om!

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 15:07

  candy jag har aldrig haft ett par syntetskor som hållt mer än en säsong. Dessutom är syntetskor sjukt obehagliga för det mesta.

  jag har inte dåligt samvete över mina skor. Då känns det värre att jag äter fisk, mjölk och ägg.

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 15:08

  elin gabriella – nja. Efter ett par attentat brukar farmarna i regel gå i konkurs. 😉 Vilket är målet med aktionerna.

 • Reply Mia Olsen - ätstörd {& påväg ur det} 18 oktober, 2010 at 16:19

  asså kräk? märks ju hur mkt du gillar djuren!

  men seriöst, kan endå hålla med dig på kanske 1% av hundra. Ska dom kalla sig DJURRÄTTsaktivister får dom väll för fan iaf se till att djuren får de bra oxå!!!!

 • Reply Alexander 18 oktober, 2010 at 16:23

  Vilket fantastiskt resonemang! Man kan väl knappas kalla avlivningen för tortyr, det är ju inte direkt så att de svälter dem till döds. En mink som fötts i bur lever säkert efter omständigheterna ett helt okej liv. Det man borde arbeta för är att de minkar som skadas eller är sjuka få avlivas istället för att leva med deras lidande. Att släppa ut dem i en natur de inte är bekanta med är bara korkat. Det, om något, är djurplågeri.

  Jag kan förstå om man är emot pälsindustrin, men jag kan inte på något sätt förstå varför man släpper ut minkar, det är det ingen som blir glad av, inte ens minkarna.

 • Reply Alexander igen. 18 oktober, 2010 at 16:25

  Kom på en grej till! Du skriver att det är för att sabotera för farmarna. Är det inte marknaden man borde ge sig på i så fall? Så länge det finns en marknad för päls så kommer farmarna aldrig försvinna. Det som däremot kan ske är att industrin flyttar utomlands och då snackar vi knappast bättre villkor för minkarna heller. Ni tänker baklänges.

 • Reply Anonym 18 oktober, 2010 at 16:36

  BE, att beljuga mig får mig inte att vilja diskutera mer om saken med just dig.

  Men fine, om du nu inte orkar leta reda på källor om minkens effekter på vår natur:

  http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentationer/Mink/

  http://www-miljo.slu.se/dokument/mt/MT1_01.pdf

  http://83.140.26.28/artikel.cfm?CFID=5182&CFTOKEN=42702031&id=10

  LD, jag vill fråga dig vad man hoppas åstadkomma genom att få enstaka pälsfarmar att gå i konkurs? Det har ju som sagt inte gett något resultat so far och inget i förfarandet har förändrats. Så vad förväntar man sig hända? Vad förväntar du dig?

 • Reply Anaiah 18 oktober, 2010 at 16:38

  Amen va fan! varför blir jag anonym hela tiden?!

  Det var jag som postade alla länkarna…

 • Reply mig 18 oktober, 2010 at 17:02

  :thumbdown:

 • Reply Elin Gabriella 18 oktober, 2010 at 17:45

  Haha okej Lady Dahmer 🙂

  Om det är så är jag absolut för det! Jag är dock tyvärr inte helt övertygad om att så är fallet… Dom har bergis försäkringar och annat som täcker "skadegörelsen". Sen håvar dom ju in så mycket cash på dom övriga minkarna så att dom klarar sg nog tyvärr.

  Men som du skrev tidigare, det finns ju inte så mkt till val. Dock är ändå frågan värd att ställa – är det värt det? Det kommer ju som sagt in nya minakar som får dö istället! Och såna här aktioner har ju hållit på sen 80-talet, och pälsindustrin är ju enorm detta till trots…

 • Reply LADY DAHMER 18 oktober, 2010 at 17:48

  alexander – det är inte avlivningen som är tortyren. Det är levnadsstandarden för djuren.

  Och resonemanget att industrin flyttar utomlands kan man ju isåfall använda till allt; varför inte tillåta och reglera barnprostitution eller narkotikahandel i sverige.. osv. extremexempel för att illustrera att man inte ska godkänna nåt bara för att det kan bli värre i andra länder.

  anaiah organisationer som ALF (animal liberation front) och de aktivister vi har i sverige har med sina aktioner hjälpt till att avslöja missförhållanden på farmar, laboratorier osv.

  Att rävfarmar stängts ner är ett direkt resultat av intensivt och ibland olagligt arbete från aktivister.

  Dessutom HAR farmandet minskat. Attentaten gör att det blir svårare att få försäkringar bl.a.

  mia jag har inget emot minkar alls. Söta djur.

  aktionerna handlar om att förbättra långsiktigt. se till att stänga ner farmer så att fler djur slipper dö. Att dessa minkar får agera martyrer är det enda alternativet eftersom att det inte är möjligt för aktivisterna att ta hand om 10 – 20tusen minkar.

 • Reply Anonym 18 oktober, 2010 at 18:45

  I Jordbruksverkets rapport ''Minknäringen i Sverige'' från 2003 står det att ''Minkar som rymmer eller släppts ut från farmerna snabbt återanpassar sig till ett liv i det vilda och efter två veckor visa samma födoval som vilda minkar''.

  i Sverige har drygt 1-1,3 miljoner vilda minkar i Sverige. Beståndet av minkar har varken ökat eller minskat sedan år 1980, alltså flera år innan DBF släppte ut minkar för första gången. Minkbeståndet i Sverige ökar alltså inte totalt eftersom att några djurrättsaktivister släpper ut några tusen minkar i Småland. Lokalt? Ja, visst, under en tid. Tittar man på de områden där man släppte ut minkar för 7-8 år sedan har naturlivet återhämtat sig och skiljer sig inte från närliggande områden.

  Minkfarmer däremot klassas som miljöfarlig verksamhet och är en fara för naturlivet i närheten, i form av bland annat förstört grundvatten.

 • Reply Anonym 18 oktober, 2010 at 18:50

  Minkar började etablera sig här i Sverige på slutet av 20-talet, och detta är ingen slump, utan beror på att det också var då som de första farmerna kom hit till Sverige. Sedan dess har minkar rymt från farmerna, och många minkar släpptes även ut av farmarna själva i samband med andra världskriget. Sedan dess har minkarna förökat sig, och vi har idag en stam på mellan en och två miljoner minkar.

  Det är alltså dessa minkar som ställt till den skada som många hänvisar till när det gäller minkar i den svenska naturen. Att de minkar som nu släpps ut av djurrättsaktivister skulle göra någon ytterligare skada, är högst tveksamt och än så länge finns inga bevis för detta. Ofta, direkt efter en frisläppning har ägt rum så är farmare, poliser, men ibland även biologer etc pigga på att fördöma aktionerna, och säga att minkarna kommer att göra en oerhörd skada. Bland annat sas att de minkar som släpptes fria i Svenljunga i princip skulle länsa hela Ätran på kräftor. Men hur blev det sen med facit i hand – jo, en djurskyddsinspektör från Svenljunga som gjort studier bland kräftfiskare och "drabbade" personer i Svenljunga kunde konstatera att det blivit "betydligt mindre skador än man trott från början". Det var endast en mycket liten del av kräftfiskarna som hävdade att minkarna var en orsak till att det fångades mindre kräftor, och Svenljungas ornitologiska förening, har även de uppgett att man inte märkt av någon förändring bland fågellivet

 • Reply June 18 oktober, 2010 at 19:37

  Haha, klockrent inlägg. Jag förstår inte vissa tankegångar ibland. Många säger "aktivisterna är så dumma! De släpper ut minkarna så de blir överkörda" och jag ba "ahh … fundera över det där ett varv till så kanske du kommer ikapp …".

 • Reply Beyond Eternity 18 oktober, 2010 at 20:13

  Anaiah

  Nu får du väl ändå ge dig! Var tusan har jag beljugit dig?

  Jag letade upp fakta (vilket du sa till mig att göra) ang dina påståenden, bla om att minken bara ökar och ökar i Sverige och att de förstör i sådan grad att det är näst intill katastrof, MEN fakta visar något helt annat, eller har Viltövervakningen också fel och du har rätt?

  Och än en gång, jag har ALDRIG påstått att minkars påverkan inte är negativ, MEN det är inte på en sådan allvarlig nivå som du vill påskina i dina försök att ändra mitt (och andras) stöd för det aktivisterna gör.

  Jag vet inte var anonym ovan (inlägg kl 18.45) har fått sina uppgifter ifrån, men h*n har väl också fel enligt dig då eller?

  Varför inte bara säga att du tog i lite väl mycket om den påstådda 'mink-katastrofen' och att ditt påstående om att minkbeståndet bara ökar och ökar inte var rätt fakta?

 • Reply Anaiah 18 oktober, 2010 at 20:38

  BE, halva din ståndpunkt utgår ifrån något som du felaktigt påstår att jag sagt. Föröka och öka är inte samma sak.

  Jag tycker det är dålig argumentationstaktik att lägga ord i mun och att inte hålla sig till sakfrågan, jag gillar inte att bli undergrävd med irrelevanta och felaktiga påståenden. Det får mig att känna mig förödmjukad och ja, beljugen och det är inte något jag vill vara med om (go figure!). Du är mer intelligent än så och ditt beteende förvånar mig, men man lär sig nåt nytt varje dag antar jag och jag tror jag helt enkelt gör bäst i att undvika dig framöver.

 • Reply linn 18 oktober, 2010 at 20:51

  rätt som fan!

 • Reply Beyond Eternity 18 oktober, 2010 at 21:44

  Anaiah

  "Ett indirekt resultat av att minkstammen blir större och större i Sverige är att kusten håller på att växa igen."

  Detta citat är DINA egna ord!!!

  Så vitt jag vet är "att minkstammen blir större" och "att minkstammen ökar" samma sak, men skit samma.

  Det du håller på med nu, att märka ord och prata om att jag inte använder min fulla intelligens osv är direkt pinsamt och visar bara på att du har otroligt svårt att stå för att du drog på lite väl mycket ang mink-katastrofen och att du faktiskt har fel på flera punkter.

  Och du kommenterar över huvudtaget inte Viltvårdsverkets rapport som visar på direkt motsats mot det du påstått, TROTS att du bad mig att leta fakta, men det var uppenbarligen inte så intressant när det visade sig tala emot dina påståenden….

  Det finns varken lögn eller förljugna ord från mig om dig någonstans i mina inlägg, ej heller irrelevanta eller felaktiga påståenden. Här finns bara ett pinsamt "oj!" efter att jag läst dina senaste inlägg, framförallt det sista!

  Att du mår så dåligt som du beskriver utifrån att du blir emotsagd tillsammans med fakta i detta, så till den milda grad att du 'fortsättningsvis ska undvika mig' är faktiskt smått fantastiskt. Jag känner faktiskt inte att ditt dåliga mående har ett dugg med mig att göra.

  Vi tycker lika i många frågor men i vissa saker har vi helt olika synsätt, men jag skulle aldrig få för mig att 'dissa' dig för att du inte har samma åsikter som mig….och den som ger sig in i en diskussion får ju också räkna med att bli emotsagd…

 • Reply KIABOI 18 oktober, 2010 at 21:53

  Förbannat bra skrivet!

 • Reply Mickis 18 oktober, 2010 at 23:01

  Håller med!

  :-O

 • Reply Anaiah 18 oktober, 2010 at 23:38

  BE, i mina hemtrakter, på västkusten, blir minkstammen större och större (åtminstone var det så för några år sedan), så även om jag hade fel om det nationella läget från 2007-2008 så är det inte ett helt fel antagande. Du får ju det att låta som om djurrättsaktivisternas aktioner inte gör någon skillnad och det håller jag inte med om. Om inte annat så hjälper det att upprätthålla en minkstam som faktiskt inte hör hemma här. Skulle inte minkarna släppas ut skulle vi inte ha någon minkstam.

  Jag ber om ursäkt för att jag missade att jag faktiskt uttalat mig om det nationella läget. Det var slarvigt av mig och det skäms jag för. Jag ber också om ursäkt för min anklagelse att du beljugit mig.

  Däremot så står jag fortfarande för mina känslor och hela diskussionen och sättet du tog upp gammalt groll om helt andra saker på fick mig att känna mig obehaglig till mods. Inte för att det är relaterat, för det tycker jag inte att det är (jag ser inte kopplingen som du gör), utan för att det kändes som ett angrepp på min trovärdighet och då jag uppfattat det som att vi tidigare delat en respekt för varann tyckte jag att det var lite väl lågt att attackera på det viset, på det personliga planet. Jag tycker inte att det känns ok att bli kallad för dubbelmoraliserande utifrån två, i mina ögon, vitt skilda ämnen.

  Jag "dissar" inte dig för att din åsikt är olik min, utan för sättet du framför den. Det känns onödigt utmålande.

  BTW, din länk är trasig men jag lyckades rota reda på rapporten på egen väg. Här är en länk som verkar funka:

  http://www.viltdata.se/media/arsrapport_0708_low.pdf

  Jag tror inte alls att du förstår hur det här engagerar mig. Jag är uppvuxen på en ö där jag som barn varje sommarmorgon väcktes till de stora måskoloniernas skriande och där man kunde se grupper av ejderhonor som samsades om omvårdnaden av kanske 20 kycklingar.

  Idag finns kanske en femtedel av måskolonien kvar och ejderhongrupperna slåss om EN ynka kyckling. Inte helt sällan se man tillochmed ungarna bli tagna av minkarna underifrån när de simmar. På nätterna hör man förtvivlade måspar som förlorar sina ägg och ungar till ett rovdjur de inte har en chans att försvara sig mot (fåglar kan tydligen också gråta).

  På vintern stinker hela ön därför att berg av dött sjögräs, musslor och snäckor ligger på stränderna och fyller igen vikarna så att lite annat får rum. De långgrunda stränderna växer igen. Och då har vi tre jägare på ön som sysslar med skyddsjakt. It's a loosing battle! Förändringen i skärgården är total! Den är förödande! Den är hjärtskärande! Och sedan säger ni att det priset är ok? Tacka fan för att jag lackar ur! Jag vet inte om du sett förödelsen med egna ögon, med det låter inte så. Det är därför jag ber dig ta kontakt med föreningar som NSF, som är där ute och ser de direkta resultaten. Inte för att jag inte tror att du är påläst, utan för att jag tror att du bara hört halva historien.

  Du säger att det är lätt att sitta på internet och gapa på aktivisterna, jag säger att det är lätt att sitta på internet och sympatisera med dem. I goes both ways.

  Vad är det som gör att måsars, ejdrars, tordmulars, tobisgrisslors och svärtors (mm, mm) tortyr är mer ok än minkars?

  http://www.havet.nu/dokument/HU20033mink.pdf

  Jag förstår inte hur du tänker? Jag förstår inte hur man kan försvara den här galenskapen! Jag blir arg, frustrerad och förvirrad…

 • Reply emma 19 oktober, 2010 at 00:57

  Åh, du är så fuckin bra alltså. (Kände bara för att det kunde sägas igen, en extra gång skadar ingen.)

 • Reply Yasmine 19 oktober, 2010 at 12:57

  Dom har mitt fulla stöd också!!

  Detta är patetiskt!

 • Reply Beyond Eternity 19 oktober, 2010 at 18:05

  Anaiah

  Jag godtar din ursäkt.

  Jag kan garantera dig att mina symptier för aktivisternas tilltag inte bara handlar om att jag läser och uttalar mig här på nätet.

  Jag är uppvuxen på landet och under många år levde min mamma (och jag också så klart) tillsammans med en jägare, som hade hand om viltvården i en stor del av ett mindre län. Jag är på olika sätt engagerad i hur både vilda och tama djur behandlas, framförallt hanteringen av vilda djur i bur men också för våra kor, grisar och höns som lever under vidriga förhållanden dem också, där syftet enbart är att tillfredsställa och tjäna pengar på människors onödiga behov av kött.

  Jag lärde mig mycket under åren med jägaren och såg mycket, framförallt att naturens gång med djur som äter djur kan verka oerhört grymt. Så när du refererar till och frågar mig ang om fåglarnas tortyr är mer ok än minkarnas så förvånar det mig (med tanke på att du nämde att du är fältbiolog(?)) att du alls kan jämföra något som är naturens lag; att ätas eller att äta, med verkligt torterade o plågade djur i bur som överhuvudtaget inte kan utföra sitt naturliga beteende och ej heller kan fly. Djur i frihet torterar inte varandra som du vill mena att minkarna gör mot andra arter, det är ren överlevnadsinstinkt och är något naturligt och handlar INTE om tortyr.

  Naturen hamnar ofta i obalans, självklart eftersom vi människor är där och förstör på olika sätt. Men att utsläppen av minkarna skulle förstöra för all framtid och utgöra den enorma skada som du säger är ju faktiskt inte sann, för ett sådant hot hade tagits på största allvar framförallt av Viltvårdsverket som har en nationell översyn av djurlivet/miljön.

  Jag betvivlar inte en sekund att ett plötsligt överskott på minkar lokalt, tillfälligt ställer till onormalt mycket skada, MEN skadorna är inte så omfattande att naturen inte kan återhämta sig. Det finns ju en mängd andra faktorer i naturen som också kan orsaka tillfälliga och lokala överskott (eller underskott) på vissa djurarter och att detta ställer till stora och mindre, MEN 'övergående' problem (med eller utan hjälp av människor). Naturen har en alldeles fantastisk förmåga att återupprätta 'ordningen'.

  Du berättar om det du sett lokalt, om hur hemskt det är med det djurliv du sett som far illa av minkarna, men än en gång, OM det varit katastrof-läge just pga att aktivister släpper ut minkar så hade det funnits med i Viltvårdsverkets rapport, men det finns inte ens någon lokal rapport om detta.

  Jag värnar självklart om ALLA djur och jag lider med alla djur oavsett om det är minkar som plågas i burar eller om det är fåglar o andra djur som blir offer för minkarna då de letar mat. MEN jag klarar av att se att det är en enorm skillnad på det andra alternativet som är något som sker i frihet och tillhör naturens gång ang överlevnad, vilket plågade minkar i bur INTE är.

  Du talar om för mig att 'hur' jag för fram det jag vill säga är onödigt utmålande och av den anledningen så dissar du mig. Jag ser också det du skriver som enormt utmålande om hur hemskt det är och blir för djur/natur under minkarnas framfart, jag lägger dock ingen värdering i att du gör det, för det är ju din upplevelse och dina erfarenheter och jag dissar inte dig för det.

  Du ser inte (vill inte?) kopplingen med parallellen jag drog ang vår tidigare diskussion, men det gör jag. För mig blir det ganska svårt att dela upp en människas ena åsikter eller ställningstagande en gång och utelämna dem en annan gång. Så länge personen inte har ändrat sig i frågan, så utgår jag från att personen står för vad de tidigare sagt. För mig har det mindre betydelse om det sagts igår eller för ett år sedan, det är ju inte mindre sant för det.

  Och ang ditt påstående att minkstammen inte skulle finnas om inte dem släpptes ut av aktivister stämmer inte. Då minkar fördes hit från början, tror det var runt 30-talet så släppte farmare självmant ut en massa minkar plus att en del så klart också rymde. Så att det har funnits och finns minkar i dag hänger föga ihop med att aktivisternas aktioner. Och minstammen som sådan överlever och frodas även utan aktivisternas tilltag. Fakta är ju att minkstammen till och med har MINSKAT de senaste åren.

  Du behöver inte förstå mig, jag kan däremot önska att du kan respektera att jag inte ser riktigt på detta på samma sätt som du gör även om vi båda har djurens bästa i tanken. Så det som är galenskap för dig behöver inte vara det för mig, vi är alla olika.

 • Reply Charlotta 19 oktober, 2010 at 18:30

  Jag tänkte precis skriva ett långt inlägg om hur förbannat korkat jag tycker att ni som kallar er djurvänner resonerar, men sen ser jag att flera stycken redan gjort det så jag kan skippa det mesta. Tänker bara poängtera ett par saker än:

  Två fel gör inte ett rätt! Att släppa ut minkar som totalt ödelägger hela fågelkolonier och dödar allt de får tag på gör mig så förbannad att jag kunde lätt skjuta de jävla aktivister som ligger bakom illdåden! Gillar man inte pälsindustrin finns det LAGLIGA vägar att protestera! Annars får man låta bli helt enkelt!

  För det andra är päls, lika som läder, ull etc. rena naturmaterial som aldrig, aldrig kan jämföras med all konstgjord skit (som belastar naturen så mycket mer). Jag bär själv inte päls, men jag har INGEN rätt att döma de som gör – det är ett utmärkt värmande vinterplagg i vårt nordiska land och kan absolut väljas framför diverse konstmaterial.

  För det tredje så finns det – oavsett om vi gillar det eller inte – en efterfrågan på päls. Det är enligt min mening hundra gånger bättre att vi håller minkar och rävar på ett vettigt sätt än att vi släpper hela produktionen till länder som Kina och Ryssland, där man garanterat inte bryr sig ett skit om djurens rättigheter.

  Slutligen för det fjärde, så är väl all modern djurhållning mer eller mindre onaturlig. Om man vill satsa sin energi på att förbättra djurens villkor, tycker jag man i första hand ska fokusera på burhöns som hålls för äggens skull, samt höns i broileruppfödning. Dessa hålls under helt vidriga förhållanden. Även många grisbesättningar är under all kritik.

  Sluta håll minkarna på någon sorts piedestal! De är vidriga djur helt främmande för vår fauna (, och många många jägare arbetar året runt med att försöka fånga in de förvildade minkar som blir resultatet av farmräder. Det borde fan vara lagligt att skjuta skarpt mot aktivister som gör olaga intrång på pälsfarmer…de kan ju knappast ändå värdesätta liv särskilt högt med tanke på sitt handlande och allt lidande de orsakar.

 • Reply Frida 22 oktober, 2010 at 10:55

  vadå torterar?! visst finns ett fåtal människaor som inte tar hand om sina djur men ni kan F*N inte dra alla djurägare över samma kant!!!!

 • Reply Beyond Eternity 24 oktober, 2010 at 16:54

  Frida

  Jag vet inte vem ditt inlägg är riktat till, men jag drar ALLA minkuppfödare över en kam. Att överhuvudtaget komma på tanken att driva denna typ av verksamhet visar på en samling obehagligt syniska människor med en extrem brist på empati.

 • Reply Stefan 24 oktober, 2010 at 22:32

  "Jag har under min uppväxt sätt hur miljön förändras pga dessa skadedjur (vilket är precis det de är i den svenska miljön). Det går inte att reparera!"

  Det är helt sant, och jag tycker att felet ligger hos minkfarmerna. Dessa sysslar med en tortyr som dagligen bryter mot lagstiftning och, inte minst, idén om att det inte är så jävla soft med mord och tortyr.

  Oavsett anledningen så har minkfarmerna tagit in minkarna MITT I de svenska ekosystemen och håller dem inlåsta i dessas närhet under tortyrliknande förhållanden. Stoppar vi det så stoppar vi också djurrättsaktivisterna. Så blir vi av med hela problemet!

  Att farmerna tar ekonomisk skada är antagligen det enda sättet. Kapitalismen kommer inte göra sig av med något den gör vinst på – jag antar att retorik som innehåller orden "kapitalism", "mord" och "tortyr" mitt i en "sansad diskussion" är något för extrem för ett antal, men det är tyvärr precis det som det handlar om och jag ser ingen anledning till omskrivningar.

 • Reply Stefan 24 oktober, 2010 at 22:54

  Beyond Eternity, jag håller i stort med dig men vänder mig lite mot din uppdelning i naturligt och onaturligt. Det människan gör mot minkar är naturligt, därför att vi som art gör sådant. Men vi som art hyser också empati och vänder oss mot minkfarmer – det är OCKSÅ naturligt. Den enda onaturliga handlingen är, som William Burroughs sa, den som inte kan utföras.

  Frågan är om "naturligheten" är relevant – naturen anpassar sig alltid. Frågan är snarare etisk – vill vi minska lidandet och utplåna dubbelmoralen, eller den "moraliska schizofrenin" som vissa antispeciecistiska rättvisefilosofer talar om (skillnaden på hur vi behandlar husdjur och "matdjur", och hur det blir uppenbart när "våra" husdjur är "matdjur" i andra länder)? Vill vi vända oss emot ett ekonomiskt system som gör att vi utnyttjar andra arter på ett sätt samma människor vänder sig emot när det gäller människor och husdjur?

  Jag vill det, och då måste djurfarmarna och köttindustrin försvinna.

  Charlotta: Du talar om lagliga vägar att protestera. Dessa vägar har lett till lagar mot djurplågeri, som inte efterföljs eller följs upp. Djurrättsalliansen tog sig mer eller mindre olagligen (osäker på rättssituationen där) in på farmar och lyckades visa på missförhållanden som ingen ser annars. Ibland finns lagarna bara för att bevara status quo – inte göra något åt orättvisa situationer. Djurens Rätt jobbar den lagliga vägen, och jag stöttar deras arbete, men frågan är om det räcker.

 • Reply L 8 december, 2010 at 13:37

  Haha oj. Om alla ska dö förr eller senare kan vi människor lika gärna ta kollektivt självmord nu meddetsamma.

 • Reply Leah 6 februari, 2011 at 17:24

  Minkfarmer och alla andra pälsfarmer är vedervärdigt och en skam för människosläktet,pälsuppfödare är oempatiska människor som skiter i hur de plågar levande varelser-alla tjejer som bär päls, och gubbar för den delen är en samling som borde skämmas lika mycket. Pälsfarmerna är fruktansvärda mijöförsörare dessutom-istället för att skylla på de människor som vill göra något åt skiten-så borde folk rikta sin ilska mot dem som lever på att plåga djur ända in i döden, men jag tror folk skitet i det, de flesta.Hur kan vi kalla oss civilicerade så länge vi beteer oss just som kalla oempatiska skitar som tycker vi har rätt att plåga djur???

  Minkfarmer och slakterier är en styggelse-fram för fler empatiska människor som bryr sig om djuren.

 • Reply Laks 11 februari, 2011 at 14:58

  Om jag var en mink som suttit inlåst hela mitt liv, och hade två alternativ:

  1 – Sitta kvar i buren i 2 månader och sedan blir ihjälgasad

  2 – Komma ut från buren, springa runt i några dagar fritt ute i naturen och antagligen (för det finns en chans att man överlever) dör av svält eller att man blir påkörd

  Jag skulle definitivt välja 2:an.

 • Reply Ebba J 22 augusti, 2011 at 18:16

  – "80 procent av de minkar som släpps fria beräknas dö" säger vidrig farmare med martyrkomplex. Du, 100% av de som INTE släpps ut beräknas dö. Bu fucking hu liksom."

  Så sjukt klockrent, håller med dej till 100 procent! 🙂

  kramar!!!

 • Reply Kristina 20 mars, 2017 at 13:42

  Ja, sen kan man ju bara titta på alla ejdrar och andra änder som dör ut på grund av de vidriga minkarna som äter upp alla ägg. Dö ut borde minkar göra för de ger ingen nytta alls.

 • Leave a Reply