Så här kan det se ut när antirasister och feminister bestämmer sig för att trasha och smutskasta en annan feminist de inte gillar

”Rimlig kritik”
_________________

I en självutlämnande artikel i Ms Magazine beskrev 1976 den amerikanska tongivande feministen Jo ”Joreen” Freeman i artikeln ”Systerskapets mörka sida”, den förtals- och utfrysningskampanj som hade pågått mot henne och som helt knäckt henne. Denna form av psykiska misshandel internt i en rörelse kallade hon ”trashing”. Trashingen riktades mot den feministiska rörelsens mer framträdande talespersoner eller skribenter, oftast kombinerade med anklagelser om karriärism, svek eller maktfullkomlighet. En intern maktkritik som eskalerade bortom alla proportioner. Trashingen kom alltid underifrån och riktades uppåt, som ett karaktärsmord som bröt ner personens integritet och fryste henne ute ur alla sammanhang. “Systerskap är kraftfullt: den kan döda systrar”, konstaterade feministen Ti-Grace Atkinson lakoniskt.

– ur inlägget ”När feminismen äter sig själv

Jag började samla ihop screenshots för kanske en eller två månader sen.
Jag ångrar att jag inte gjorde det från starten.

Egentligen har detta pågått i ett par år men eskalerade för nåt år sedan. Framförallt så har hatet inte bara riktats mot mig utan mot många andra feminister, varav de flesta med mycket mindre plattform än mig. Många har tystats och många är rädda. Jag har fått ta del av diskussioner i stängda rum där attacker mot enskilda feminister som gruppen finner problematisk planerats men var dum nog att inte spara allt detta förräns nu. Detta är alltså en liten liten promille av det som pågår.

Och det pågår inte i små stängda chatrum, (som en del påstår) utan på flera platser på nätet t.ex i flera olika FB-grupper med mellan 250 – 1000 medlemmar, på olika instagramkonton med många följare, på twitter där det retweetas och sprids mellan olika små och stora konton. Många av de som deltar har mellan flera hundra och flera tusen följare. 

En del information kan jag tyvärr inte dela, då det försätter människor i skottlinjen.

UPPDATERING: Efter att jag offentliggjorde detta så har flera av mobbarna reagerat. En del har såklart förstått allvaret och bett om ursäkt medan andra fortsätter håna och hata. De senaste reaktioner har jag lagt till längst ner på sidan. 

fias

fuck god ton     

____________________

”LD är dålig på att lyssna på
och ta till sig kritik!”

Samtliga tweets, inlägg & kommentarer är skrivna av andra feminister och antirasister.

Alltså INTE av rasister och antifeminister som man kanske kan tro. Vissa av de som deltar i drev och hatkampanjer är aktiva i organisationer och antinäthat-kampanjer. Minst en är förtroendevald i Fi och många fler är aktiva inom Fi och andra politiska organisationer.

hata dl2

hata ld

ld2

hatar ld

ld

få

ld dra åt

bitchslappa

ld sagt

skjut hat

 

ld trash

 

____________________

”Vi synliggör bara att LD är problematisk”

dögår söndersensurerat ld är ond

 

ld tönt

tönt

skada

dö cis

____________________

I grupper där jag lyfts positivt eller där krönikor jag skrivit länkas så hoppar flera av dessa in som gubben i lådan för att försäkra sig om att alla förstår hur dålig och ”problematisk” jag är.

Det är detta jag brukar referera till som hatkampanj eller smutskampanj.

trådar om mig

har ni hört

sluta lyssnasensurerat skitmänniska

kan nån berätta

Det skvallras och berättas vidare. Det blir som viskleken ”Har nu hört…??”, ryktesspridning där sanningen förvanskas och förvrids och återberättas tills det inte finns mycket sanning kvar överhuvudtaget. Och folk köper det, folk tror på varandra för att de vill tro. Och så berättar de i sin tur vidare…. ”har ni hört vad LD sa? Jag har inte hört det själv, men en kompis berättade…”

katt rykte

drevDet finns inget drev från min sida.

Jag har aldrig drevat mot rasifierade eller transpersoner.
Det har aldrig hänt.

 


 

censurerad nån tycker om ldcensurerad nån tycker om ld 2censurerad prata med ld

cencurerat planera drev mot hanapee

____________________

Man ljuger om mig.

Exempel på detta (har hänt många fler gånger dock):

lögn om uthängning
lögn

 Nej, vi hängde inte ut nån i aporna. Framförallt outade vi INGEN som trans.

Absolut inte. Aldrig i livet! Jag sätter inte mitt ego, min stolthet, mina känslor eller min kränkthet före människors säkerhet! Jag har tvärtom varit noggrann med att censurera screenshots och skydda de inblandade, inte för att de inte ska ställas till svars för sitt skit men för att jag helt enkelt tar ansvar för den lilla maktposition jag befinner mig i.

Det som hände var att 2 saker:
1. en av admins missade att censurera ett namn på admin i en stängd men offentlig grupp. Denna admin outar sig själv i gruppbeskrivningen som ALLA kan se, även om man ej är medlem i gruppen. Samma grupp länkas ofta i just aporna-gruppen och detta var således inte nån ofrivillig outning av personnamn. Dock så åtgärdades det så snabbt det uppmärksammades.
2. En annan admin missade också att censurera ett namn, detta åtgärdades på en halv minut då admin såg detta direkt när hen postat.

Men ingen, INGEN, outades som trans och INGEN försattes i fara.

(allt detta kan medlemmar i aporna enkelt kontrollera då tråden finns kvar)

____________________

lögn

 

lögn 2

lögn 2 reaktion

 

Om det vore så att mina följare hade en benägenhet att hota och skicka hatmail till folk jag har en beef med så hade det nog funnits en hel del folk före på den listan. Jag har blivit uthängt för alla slags grejer på antifeministiska sidor i flera år, hade folk mottagit hot pga mig så hade detta synliggjorts med pompa och ståt för länge sen.

Att detta är en lögn förstår man ganska snabbt om man tänker på just den biten. Hur kommer det sig att jag aldrig anklagats för detta från antifeministiska kretsar? Jo för att det aldrig händer. Så varför skulle mina följare börja trakassera en annan feminist när de låter männen som kränker mig på riktigt komma undan? Fundera på det. Och fundera på denna människas agenda.

Dessa lögner var starten på ett envist rykte som fortfarande idag hänger kvar och som är upprinnelsen till föreställningen om min fullkomliga makt. Dessa hävdar högt och ljudligt att de är rädda för mig och min ”makt”.

shit rädd2

makt

____________________

Flavia Dzodan varnade på bloggen Tiger Beatdownhur calloutkulturen, trots de ofta haft en positiv och god ambition till sin början, börjat skapa ett förgiftat klimat på Twitter, blivit en dokusåpaifiering av det feministiska samtalet, med drev efter blod. Skribenten Sarah Ditumpåpekar att åsikter lätt förvanskas i calloutsen och varnar för att det blir personen snarare än handlingen som angrips. I dreven får den utpekade inte chans att försvara sig, utan bara be om ursäkt eller utestängas och utfrysas. Bloggaren Gappy Tales påpekade att de livligast deltagande i dreven ofta inte var de ickepriviligierade som var drabbade, utan andra så kallade ”allierade” i samma position som den som kritiserades, där deltagandet i drevet blev en chans att själv stå fri från kritik.

– ur inlägget ”När feminismen äter sig själv”

____________________

”LD ÄR RASIST”

beviset: en twitterdiskussion tagen ur sitt sammanhang.

rasist censur

Diskussionen på twitter såg dock ut såhär, dvs HELA diskussionen:

n-ordet
n-ordet 2

 

Som ni ser så diskuteras nåt helt annat t.ex den rasism mot svarta som genomsyrar HELA världen, inte bara den västerländska eller vita. Antiblackness är ett stort problem även inom gruppen svarta där ljusare hud premieras och mörkare ses som sämre. Personen frågar hur jag, om jag själv rasifierats, kan ha använt n-ordet utan att reflektera och jag påpekar att man inte är befriad från vare sig rasism eller antiblackness för att man själv rasifieras. Att jag som grek fortfarande kan vara antingen rasist eller delta i reproducerandet av det. Inte en ursäkt och jag påstår definitivt inte att jag får använda ordet pga detta.

Men klipp och klistra lite, antifeminist-style, så får man det att låta som lite andra saker. Perfekt om man driver en agenda mot en enskild individ.

Nån annan, med över tusen följare, tolkar denna diskussion såhär och sprider vidare ett nytt rykte om mig:

lögner

ordet

 NEJ NEJ NEJ NEJ.
Jag har ALDRIG ursäktat användandet av ordet sen jag blev medveten om hur problematiskt det är.
Jag har ALDRIG ALDRIG ALDRIG hävdat min rätt att säga ordet för att jag är grek eller annan anledning.


 

sprid vidare 4

sprid vidare 3

sprid vidare 2

sprid vidare

sprid vidare 5

skicka vidare

 

Sen så sprids det vidare såklart. ”får jag en screenshot”?? Ofta screenshots tagna ur sitt sammanhang, som just denna. Man tar EN tweet ur flera som inte berättar hela sammanhanget och t.o.m ibland kan verka säga en helt annan sak än det man faktiskt sa. På så sätt bygger den som drevar upp ett trovärdigt rykte.

Det finns ett ord för detta och det är förtal.

skvaller

____________________

 Mer bevis på min rasism: ett 6 år gammalt inlägg från 2009. TVÅTUSENNIO. 

Detta screenshots har i skrivande stund postats i en FB-grupp samt på ett instagramkonto med över 1000 följare.

rasist censur 2

 

Jag hade missat att ta bort inlägget,
men det är borta nu och jag beklagar att nån utsattes för det.

____________________

Ang. att jag tidigare använt n-ordet helt skamlöst och ogenerat.

Jag trodde som många andra vita saviours att det var ok att använda n-ordet om man inte använde det för att kränka, t.ex genom att citera andra eller göra narr av rasister. Det är det såklart inte, det var fel och vidrigt och jag har sen dess bett ordentligt om ursäkt för detta. (flera gånger) Jag använder inte ordet verbalt eller i skrift, inte för att citera eller återge. Jag använder det inte. Punkt.

Min senaste offentliga ursäkt kan ni läsa här.

(klicka på den röda länken. Där ser ni även screenshots på det jag sagt och när jag använt n-ordet.)

Dock så spelar det ingen roll hur mycket man ber om ursäkt eller hur genuin, ärlig och tydlig den är. De vill ha blod. De är inte intresserad av att jag ska förstå eller be om ursäkt. De vill att jag ska försvinna, tystna och gå under. ”Hon kommer inte undan”. ”Jag spyr på hennes ursäkt”. ”3 år är inte länge sen”. ”För 6 år sen var hon ju ändå 32”

förlåt

ursäkt

försvarar

censurerat ursäkt godtas ejcensurerat ursäkt godtas ej 2

(Här är PM’en som skickades mellan mig o de två i denna tråd som påstår att jag bemött dem illa. Dessa två personer skickade flera PM till samtliga admins i aporna samt postade arga inlägg i gruppen som togs bort. Efter flera tillsägelser så blockade vi personerna.)

Person 1:

mail från arg person mail från arg person 2

Person 2:

mail mellan mig o arg medlemmail mellan mig o arg medlem 2mail mellan mig o arg medlem 3mail mellan mig o arg medlem 4

 

Diskussionen om min ”rasism” fortsätter nedan:

ny censurerat ursäkt godtas ej 4

_________________

 

bruna

Jag pratade inte om bruna människor, jag skrev den tweeten efter att jag läst x antal inlägg på facebook där VITA människor frågat om samt påstått att det var rasism att använda bruna emojis som vit. Jag hade hittills inte sett en enda brun person säga att det var rasistiskt. Diskussionen huruvida det kan vara problematiskt, onödigt, konstigt osv greppar jag men det är en annan debatt.

 

____________________

”pickaninnys”?

censurerat ld rasistiska nidbilder dockor

Dessa dockor är traditionella svenska troll-dockor gjorda i trä och päls. En föreställer t.o.m ett lejon. Nej, de är inga pickaninnys och ska inte föreställa svarta människor. Men vill man utmåla mig som rasist så passar det agendan att hävda detta. 

dockorna

____________________

monsteremojigate7 emojigate6 oliver emojigate4 emojigate3 emojigate2emojigate8emojigate9emojigate10emojigate11

 

____________________

Jag jämförs med Hitler ganska ofta. Mina följare med Hitlerjugend. Här är ett exempel:

hitlerjugend 2

ryggradslös

Mycket snack om hur ”kränkt” jag är för att jag mår dåligt av det här. Detta är alltså människor som VET att jag har ångestproblematik, tidigare självskadebeteende och perioder då jag mår väldigt dåligt. Jag skriver mycket om detta på både twitter och bloggen och har gjort i flera år.

____________________

Jag skrev ett par inlägg om hur dåligt jag mår av allt som sker omkring mig. Om hatet jag får från antifeminister men också om hatet jag får i egna kretsar. Detta är reaktionen på dessa inlägg:

censurerat instagram 3

censurerat instagram 2

censurerat instagram 4

censurerat instagram

 

____________________

Antirasister som raljerar kring mitt ursprung, förnekar mina erfarenheter av rasism, förminskar den utsatthet greker lever i samt låtsas som att olivfärgad är mitt påhitt och inte en faktisk hudton. 

Detta är bara en promille av alla hån och allt raljerande och allt ifrågasättande kring mitt ursprung. Jag vill föra till protokollet att jag aldrig tagit avstånd från min vithet eller försökt positionera mig som rasifierad. Mitt ”jag är olivfärgad” var en respons på fatshaming jag utsattes för, där detta förminskades genom att referera till min hudfärg som samma nyans som späck. Jag har inte späckfärgad hy, jag är olivfärgad vad mitt svar. Detta förminskades och hånades, på bekostnad av andra med samma hudton och ursprung.

Jag har skrivit mycket om min uppväxt som grek i Tensta, om rasismen jag utsatts för, om att jag bytte efternamn för att få jobb och att jag sällan passerar som skandinav i svenska rum. Osv.

 

oliv 6

oliv5oliv 8oliv 7

oliv 2

oliv3 oliv2

ld oliv

ld oliv 2

ld oliv 3

oliv

olivoliv 3oliv 2

oliv

 

____________________

Jag får ofta kreativa smeknamn. Två av dessa är Lard Diaper och Lardass donkey.

Att som medveten feminist med intresse för fatacceptance påstå att man aldrig hört talas om att lard används som nedsättande term för tjocka köper jag inte, men om så vore fallet så bad dessa personer aldrig om ursäkt, de fortsatte hävda sin rätt att vara okunniga utan att behöva ta ansvar för det, försvara det de sagt, hånade min kritik av det samt påstod att jag försökte deraila kritiken jag fick genom att haka upp mig på att jag blev fettskammad.

lard diaperfatshame förminskar

lardass

fatshamelardass 2

fatshame2fatshame

fatshame 4

fatshame 3

fatshame 2

fatshame

____________________

 

Planerandet av en tumblr som hänger ut enskilda feminister. Lite som Toklandets blogg. 

yfip

yfip 2

yfip 3

yfip 4

 

____________________________

förtjänar hat 2

Personen som är grönmarkerad skrev följande efter att jag synliggjort flera av de screens som finns här samt berättat om de hot och det hat jag får från antifeminister:

förtjänar hat

 

____________________

VARFÖR APOR HAR ROSA KLÄNNING
och varför vi blockat dessa från gruppen

En del tycker att vi kastar ur folk ur aporna utan skäl eller att vi försöker rensa ut transpersoner och rasifierade (??!), vi har alltid hävdat att vi inte kastar ut folk utan anledning.

Här har vi lite olika diskussioner där flera av de som idag är blockade tillsammans aktivt planerar att bråka i ap-gruppen, göra sånt som får dem kickade. Medvetet bryta mot regler osv.  Med andra ord inte alls så oskyldiga som de vill ge sken av.

censurerad försöker bli kickad censurerat bråk i aporna

block 2

revolt

block

hejblekk2

 

Har ni sett flugornas herre?

Hur ser det ut i deras egna grupper? En annan anledning till att flera är blockade är för att det helt enkelt inte funkar att bete sig såhär otrevligt och illa mot varandra i en sån pass stor grupp som aporna:

elakastelak

 

Eller den här diskussionen:

elak 2elak 3elak 4

Den som beter sig illa här är en av de som gapar mest om tolkningsföreträde och rasism hos andra.

______________________

Min transfobi:

Så vad har jag sagt som är transfobt? Hur ser min transfobi ut? Jag tycker såklart det är skitviktigt och rimligt som fan att jag blir called out när jag säger och skriver problematiska saker. Jag har fått mycket bra kritik också, ibland är den hård och kompromisslös, men jag har tagit till mig och bett om ursäkt.

1. Jag har i egenskap av admin i facebook-gruppen ”Varför apor aldrig har rosa klänning” blockat och kastat ut transpersoner ur gruppen eller stått bakom mina medadmins när de har gjort det.

Inte för att de är trans såklart, men för att de inte kunnat följa reglerna. Vi är inte ense om hur reglerna ska vara utformade vilket är bland annat krav på ”God ton” (obs, bara inom forumets väggar, är team ond ton själv generellt, men det funkar inte i grupper som aporna) . Att kräva god ton av utsatta grupper är förtryckande.

Screens från ett tillfälle som gjort transpersoner upprörda:

natta 3 natta 2 natta

2. Jag har tagit tolkningsföreträde:

10645243_346735392162667_4236711382594746905_n

3. Jag skrev på twitter att jag tyckte drevet och hoten mot Leelah Acorns föräldrar var fel.

Samt spekulerade i deras eventuella relation och känslor gentemot sin dotter vilket jag inser efter mycket bra kritik från mina följare. Jag måste inte säga allt jag tänker speciellt inte när det går ut över andra. Fanns inget syfte alls, ledde inte till nåt gott för nån samt gav legitimitet till Leelahs föräldrars vidriga beteende före och efter Leelahs död. Vilket absolut inte var det jag tänkte. Jag tänkte inte alls. Men jag reproducerade transfobi och det var inte ok. Det var också helt onödigt och irrelevant att överhuvudtaget att spekulera i relationen mellan Leelah och hennes föräldrar. Reflekterade mest över föräldraskap in general men den diskussionen kunde jag typ spara till ett annat tillfälle och utan att prata om Leelah överhuvudtaget.

Jag har inga screenshots på detta pga tog bort tweetsen på begäran efter att jag bett om ursäkt. Jag försvarar inte detta beteende och ångrar det.

4. Jag har försvarat min kompis Anna när hon skrev ett problematiskt inlägg med transfoba formuleringar.

Obs, jag försvarade såklart INTE det hon skrev för det var fett problematiskt och vi hade långa samtal om det de följande dagarna där jag förklarade varför, men hon är min vän och hon fick mycket skit och jag reagerade känslosamt och ville stötta henne. Jag skrev då detta:

Känner mig så uppgiven över hur samtalen ser ut på nätet. På ena sidan har vi en sorglig massa som vill göra illa, som vill skada kränka få folk att må dåligt. Där når man inte fram alls. Inget samtal kan föras. Men på andra sidan har vi våra medsystrar som oförlåtandes sparkar sidledes och skrämmer varandra till tystnad. Ve den som gör fel, ve den som saknar kunskap. Fuck god ton säger jag alltid men hur långt får man dra det? Var går gränsen mellan att säga ifrån och att bete sig illa? Vilka utesluter vi med våra krav på insikt och analys? Är det skillnad på att medvetet kränka och på att omedvetet göra det? Hur ska vi nå varandra? Jag vill hålla handen när det blåser men vem får vara med och vem lämnar vi ute i kylan? Jag orkar hålla ihop mot hatet jag får, mig kan de aldrig tysta. Men jag vet inte hur länge jag orkar hålla ihop när vi hugger varandra i ryggen inom systerskapets väggar.

Kritiken mot detta inlägg ser ut som så att jag förminskar transförtryck och ja, jag kan se hur det gör det och jag borde ha hållt handen på Anna medan hon red ut stormen själv. När jag hänvisar till de som sparkar sidledes så menar jag INTE transpersoner utan de allierade som approprierar transpersoners utsatthet och ilska och för deras talan på ett aggressivt och drevande sätt.

5. Jag retweetade Paula från vardagsrasismens tweets om lady boys och män som bär klänning.

Paula är själv trans.

man i klänning
transvestit2 transvestit
katoyes 2

________________________

Trashing

It is not disagreement; it is not conflict; it is not opposition.

Trashing is a particularly vicious form of character assassination […] It is occasionally disguised by the rhetoric of honest conflict, or covered up by denying that any disapproval exists at all. But it is not done to expose disagreements or resolve differences. It is done to disparage and destroy.

Trashing can be done privately or in a group situation; to one’s face or behind one’s back; through ostracism or open denunciation. […] You become a ”legitimate” target for anger.

Trashing may even be thinly veiled by the newest group techniques of criticism/self-criticism, mediation, and therapy. Whatever methods are used, trashing involves a violation of one’s integrity, a declaration of one’s worthlessness, and an impugning of one’s motives.

In effect, what is attacked is not one’s actions, or one’s ideas, but one’s self.

Trashing is not only destructive to the individuals involved, but serves as a very powerful tool of social control. […] Although only a few women actually engage in trashing, the blame for allowing it to continue rests with us all. Once under attack, there is little a woman can do to defend herself because she is by definition always wrong. But there is a great deal that those who are watching can do to prevent her from being isolated and ultimately destroyed.

Trashing only works well when its victims are alone, because the essence of trashing is to isolate a person and attribute a group’s problems to her. Support from others cracks this facade and deprives the trashers of their audience.

– ur artikeln ”Trashing: The dark side of Sisterhood”.


o o O O O O O o o

Reaktioner på detta inlägg

Efter att jag släppt detta inlägg så reagerade folk givetvis.
En del bad om ursäkt men många blev arg på att jag synliggjort det och fortsatte:

reaktion

reaktioner 4

reaktioner 3

reaktion 2

 reaktioner 6reaktioner 7 reaktioner 5

I ett annat forum var man kränkt för att jag hängt ut deras grupp som en plattform som huserar dessa mobbare och diskussionen där just nu handlar återigen om hur maktgalen jag är, hur fel jag gör, hur synd det är om deras grupp (de behandlar alltså gruppen som en individ) och återigen förminskas hatet till ”kritik”.

Det derailas, diskussionen om vad jag utsatts för  kapas och kommer i skymundan och man är mer förbannad över att jag tagit skärmdumpar än om vad som faktiskt står i dem. Detta bidrar ytterligare till detta drev men när jag påtalar det så vägrar de se sitt ansvar. Jag tänker inte hänga ut gruppen här, för jag orkar inte mer skit kastad på mig just nu. Gruppen i sig är inte en hatgrupp på samma sätt som FGT är, och  tonen i den gruppen är tusen gånger bättre och ok. Men det är det samma frågor som lyfts och vrids av SAMMA personer.  Jag har sett feminister lyftas fram som problematisk i den specifika gruppen (inget fel i sig, kritik är viktigt) för att se samma person som postat inlägget där sitta och kräkas över denne (samt skapa drev) i FGT. Då är det inte oskyldigt längre utan en del av nåt större.

gruppen

grupp

gruppen 3

gruppen 4

gruppen 5

gruppen 6

gruppen 7

gruppen 8

gruppen 9

gruppen 11

  gruppen2

___________________

Följande dagar kommer ni se det som hänt mig och andra feminister förminskas och bortförklaras i olika forum. Det kommer låta rimligt t.o.m. Ni kommer få höra att de bara reagerade på MITT beteende och att det är jag som skrämmer dem tysta när jag hänger ut dem (anonyma dock). Ni kommer höra folk säga att om jag inte gjort si och så, så hade detta aldrig hänt.

Det finns ett ord för det: victim blaming.
Det är ofta så mobbing upprätthålls och passerar så pass länge,
omgivningen försöker hitta förklaringar där offret
för orätten kanske förtjänade det som hände. 

Det är också vanligt att mobbing kan fortgå för att omgivningen ”inte ser” eller inte tycker det är så allvarligt. Påminner om TOLKNINGSFÖRETRÄDE här. Denna gång är det jag som har det.

Mobbing behöver ej handla om tydliga elakheter heller. Subtila gliringar och konstanta ifrågasättanden är ett verktyg som används för att mobba. Det är så man gör. Man pikar, viskar, sprider vidare saker med den GODA TONEN så alla runtomkring ba ”nä men vadå, ingen är ju elak här” när den utsatte protesterar. ”Du överdriver! Du ljuger! Ingen har mobbat!” Den bästa sortens karaktärsmord bedrivs med just god ton där man använder sig av olika medel för att ta isär en person. Förstår att utomstående missar problemet ibland, eftersom det ofta ser så oskyldigt ut om man inte har sammanhanget. MEN!

Kom ihåg hur mobbing funkar. Hur den tar sig uttryck, hur den ofta förminskas.
Glöm ej bort det när ni ser andra avfärda detta som ”kritik”.
2017