Vi behöver TILLSAMMANS ta GEMENSAMT ansvar
Lisa Magnusson ger sig in i debatten, eller hon debatterar kanske inte så mycket som hon reflekterar. Hon skriver ofta mycket bra tycker jag, även om jag inte alltid håller med henne, men den här gången känns det som att hon fått en del om bakfoten eller att hon iallafall bygger vidare på halmgubben som Almenäs grundade. 
 
Magnusson skriver "Att gå på kvinnor som liknar idealet är inte feminism. Det är motsatsen" och menar alltså att kritiken mot hälsohetsen, mot träningsbilder och offentlig bantning och ja allt det där som jag med flera lyft, är ofeministiskt. Kanske rentav antifeministiskt? Eller nej, jag tror inte Magnusson tycker just så. Jag tror Magnusson förväxlat kritken mot hälsohets med personangrepp mot enskilda kvinnor och här vill återigen påminna alla som inte ser skillnaden att det inte handlar om Almenäs eller vem fan det nu må vara, utan om ett omgripande fenomen som är jävligt problematiskt och som vi ALLA tar del av. 
 
Magnusson skriver vidare att man inte ska avkräva ansvar av enskilda kvinnor och det kan jag generellt hålla med om. Jag avskyr det här förebildskravet där enskilda kvinnor sparkas ner från uppbyggda piedistaler de aldrig bett om att få sitta på. Men detta handlar inte om det. Det handlar inte om smala kvinnor eller kvinnor som uppfyller idealet, det handlar inte ens om att man är en bra eller dålig förebild för att man bantar eller tränar eller är smal eller vad det nu är folk inbillat sig att kritiken handlar om. 
 
Liksom, varenda jäkla känd kvinna som har sociala medier ägnar sig åt detta. Bantar eller "tänker på kosten" eller kör 5:2 eller så fastar de eller som en känd kvinna senast gjorde: gick in i nån jäkla kryokapsel för att med hjälp att minusgrader tajta till kroppen. Varenda känd kvinna deltar i detta. (ok det finns undantag, men ta en titt på sociala medier så ser n hur otroligt utbrett detta är). Och här undrar jag lite, om inte vi, de, ska ta ansvar - vem ska ta det då?
 
(Och inom feminismen måste det rymmas kritik. Det är inte ofeministiskt att ifrågasätta kvinnors beteenden när dessa är problematiska.)
Ulrika

Jag håller med sååå mycket! Det är verkligen ett problem att ALLA gör dessa sjuka grejer (5:2, bantar, svälter, övertränar, hetstränar, hetsäter, äter ENDAST supernyttig mat som om en jävla kanelbulle ger dig 100 kg övervikt osv. osv.) och att det tar så stort utrymme i media. Jag känner mig så jävla skyddad för att jag inte följer några kändisar på insta (framförallt kvinnor då, då kvinnor har ett så snävt ideal som de ska sträva efter, även om de är normsmala), men jag märker ju hur extremt många av mina vänner gör samma grejer.. Så många av mina normala, normsmala snygga och hälsosamma vänner liksom hela deras insta är bara små videos av deras träning? Varför ska det vara ett så stort fokus i deras liv? Jag tycker väl också om att träna, och jag äter mycket nyttigt, men det är ju liksom inte nr.1 intresse i mitt liv... Allt är inte svart-vitt!! Och sen att allt göms bakom stämpeln "hälsa", det är så jävla skrattretande. Jag tycker jag själv är mycket mer hälsosam än så många av mina vänner, jag har ju aldrig behövt operera knäet på grund av fotboll/skidåkning/löpning, jag har inte problem med mina axlar pga gymnastik/cheerleading, jag har ju inte brutit armar och ben pga sport... Liksom hur kan folk seriöst tycka att det faktum att jag äter fika gör att jag "snyltar på samhället" mer än de gör?? VAR ÄR LOGIKEN ??

Marlene

👍 håller med LD.

A

Det jag funderar på (efter att ha följt hela denna debatt) är varför dessa (dina) åsikter känns så självklara för mig (och många andra såklart), medan vissa öht inte kan förstå de. Det gör mig lite modfälld; hur ska denna hets kunna försvinna när så många inte förstår deras ansvar.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog